Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Co przy okazji wymiany przednich amortyzatorów IVDC?
Czarnecki 16-10-2018, 21:30 Cześć,
w lipcu puścił mi olej amortyzator IVDC przód lewy. Pojeździłem jakieś 3 miesiące/2500km i niestety zaczyna popukiwać, także pierwsza ważna informacja dla posiadaczy, że jeżeli zauważycie zaolejone nadkola z przodu w okolicy amortyzatorów to szykujcie powoli graty na wymianę. Jeszcze miesiąc temu, jak nic nie stukało sprawdzałem na szarpakach i obydwa miały po 80%, jutro akurat jadę na przegląd to zobaczę ile wyjdzie, jak już stuka...
A więc po przeczytaniu kilku wątków na temat amortyzatorów IVDC chciałbym wszystko zebrać do kupy. Koszt zakupu w ASO jednego amortyzatora to ok. 2500zł. Te amortyzatory produkuje tylko i wyłącznie Monroe. Na rynku części zamiennych należy ich szukać pod nazwą Monroe C2506. Koszt to ok. 1000zł/szt, sprzedawane są tylko w kompletach po 2 szt a w pudełku oznaczone jako C2506R (prawy) i C2507L (lewy). Dokładnie to samo jest w ASO, bo żadna inna firma nie produkuje tych amortyzatorów i nie wierzę, żeby Monroe miał dwie osobne linie produkcyjne, w tym dla ASO lepszej jakości, być może przechodzą bardziej szczegółowe testy, ale kto to tam wie.
Co radzicie przy okazji wymiany amortyzatorów?
- Poduszka górna
- Łożysko
- Poduszka gumowa łożyska
- Odbojnik
- Osłona
- Sprężyna
- Poduszka dolna
Z zaznajomienia tematów podstawą to wymiana razem z amortyzatorami ich łożysk, poduszek gumowych łożysk, osłon i odbojników. Czy wymieniać też sprężyny, jeżeli nie są pęknięte, ani nie siadły, a są dosyć drogie, bo 600zł/szt? Czy wymieniać poduszki górne i dolne, czy te elementy raczej się nie zużywają? Czy stawiać na oryginały Ford, które przyznam szczerze przy cenie amortyzatorów są tylko drobnym dodatkiem, czy polecacie jakieś sprawdzone zamienniki innych Firm?
Pozdrawiam
klocolus 16-10-2018, 23:25 bo żadna inna firma nie produkuje tych amortyzatorów i nie wierzę, żeby Monroe miał dwie osobne linie produkcyjne, w tym dla ASO lepszej jakości, być może przechodzą bardziej szczegółowe testy, ale kto to tam wie.
Te monroe i z aso różnią się pewnie nalepką i założę się, że są mniej trwałe niż te na pierwszy montaż. Niestety taka prawda, producenci nas doją ile mogą.
Jaki przebieg i wiek mają sprężyny?
Jak wymienisz wszystko to masz pewne że nic nie siądzie , ja bym wymieniał.
Powinno się wymieniać wszystko. Łącznie ze sprężynami. Sachs robi sprężyny do IVDC. Cena 270/sztuka ale też się czeka.
Numery podawałem ostatnio w temacie o wymianie IVDC.
O tu:
https://r.tapatalk.com/shareLink?url=https%3A%2F%2Fforum%2Efordclubpolska %2Eorg%2Fshowthread%2Ephp%3Ft%3D262056&share_tid=262056&share_fid=42379&share_type=t
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
Czarnecki 17-10-2018, 07:27 Jaki przebieg i wiek mają sprężyny?
Sprężyny mają 7 lat i 145000km :) Co z mocowaniami górnymi i dolnymi?
klocolus 17-10-2018, 11:55 Sprężyny mają 7 lat i 145000km Co z mocowaniami górnymi i dolnymi?
Mocowania i łożyska na stówę bym wymieniał. Sprężyny można założyć aczkolwiek ile pochodzą to nie wiadomo. Lepiej na pewno założyć nowe, aczkolwiek jeżeli te nie mają żadnych śladów korozji (dokładnie obejrzeć) to można założyć. Szczerze, jeżeli są dobre zamienniki po 270zł to ja bym nie ryzykował. Przy okazji sprawdzić wszystkie inne luzy i gumy w zawieszeniu, jak coś jest nie tak z zawieszeniem to amorki dużo szybciej padną.
Czarnecki 17-10-2018, 22:21 Na weekend wyczyszczę i obejrzę dokładnie w jakim stanie są wszystkie elementy w tym poduszki górne i dolne. Jakieś śruby, nakrętki też zamawialiście? Kto produkuje w oryginale te dodatki typu odboje, łożyska, poduszki, też Monroe?
Jeśli chodzi o sprężyny SACHS 998 951 to znalazłem dostępne w cenie 210-240zł, ale jest tam wymieniony tylko S-Max 2.2 TDCI, czy na pewno będą pasować też do 2.0 Ecoboost? Oryginały do sportowego, obniżonego zawieszenia robił chyba Eibach? latar jak po wymianie na Sachsy, nie mają innych parametrów od oryginałów? Nie są twardsze lub miększe? Po Hondzie zorientowałem się, że oryginał to oryginał i jakość zamienników nie ma żadnego porównania dlatego często ludzie szukają używek, zamiast nowych zamienników... Są jeszcze dostępne sprężyny firm Lesjofors lub Suplex, ktoś coś wie o tych firmach? Nie chcę wpaść z deszczu pod rynnę, i dodatkowo utopić kasę.
Czarnecki 20-10-2018, 11:45 Udało mi się jeszcze znaleźć i zamówić komplet amortyzatorów poniżej 1000zł/szt, te z nowej dostawy już będą kosztować ok. 1500zł/szt...
Zgłębiłem temat zamienników sprężyn i kilka sklepów zajmujących się tylko Fordami odpowiedziało mi, że do 2.0 EcoBoost IVDC nie ma sprężyn w zamienniku... Jak podałem im SACHS 998 951, to stwierdzili, że to sprężyny innej klasy obciążeniowej, które nie są dedykowane do mojego samochodu, może tylko do 2.2 TDCI??
Jakby ktoś potrzebował Sachsów to znalazłem w iparts za 210zł/szt, także bardzo okazyjna cena.
https://www.iparts.pl/czesc/sprezyna-zawieszenia-sachs-998951,0-32-998951-1191247.html
latar napisz jak na tych sprężynach Sachs zachowuje się samochodód i czy odczułeś jakąś różnicę względem oryginałów? Ja chyba pozostanę jednak przy swoich starych, które nie noszą żadnych śladów zużycia, oryginał to oryginał...
Nie zauważyłem żadnej różnicy po ich montażu.
Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk
Czarnecki 20-10-2018, 21:23 latar myślisz, że jest jakaś różnica w oryginalnych sprężynach dla 2.2 TDCI i 2.0 EB?
Mam pytanie, czy amortyzatory wchodzące w zestaw Monroe C2506 to są defacto 2 fizycznie różne cześci, czy może są to 2 identyczne amortyzatory?
Pytam, bo szukam obecnie tego zestawu i mam sprzeczne informacje ze sklepów, wmawiają mi że jest to 2x identyczna część.
Pozdrawiam wszystkich
Amory przednie różnią się jesli chodzi o prawą i lewą stronę, o ile o to w twoim pytaniu chodzi ...
Czarnecki 09-12-2018, 01:04 Jakiś czas nie było dostępności amortyzatorów, mnie niestety sklep czesciauto24.pl wykręcił i po zamówieniu i opłaceniu zbywali, kłamali, że jeden z amortyzatorów uszkodził się w trakcie pakowania, już jedzie nowy komplet od dystrybutora i tak przez 3 tygodnie... Pod koniec listopada poszła nowa partia z tego co uzgodniłem z producentem.
Gdyby ktoś szukał to warto obecnie kupić w iParts.pl z kodem rabatowym 5% SHOCKS2 przy zakupie pary amortyzatorów wychodzi 2005zł, co obecnie nie ma konkurencji... Na Allegro po 1300zł/szt, w sklepach 1100-1200zł/szt...
Kurdę nadal zastanawiam się, czy przy okazji wymiany amortyzatorów wymieniać oryginalne sprężyny, które nie są uszkodzone, ani skorodowane i wydaje mi się, że nie noszą śladu zużycia... Obawiam się, że te SACHS 998 951 będą jakościowo gorsze od oryginału, chyba, że ktoś może potwierdzić info, że oryginał na pierwszy montaż produkował właśnie SACHS? Obecnie są bez problemu dostępne w iParts w dobrej cenie 207zł/szt.
Pozdro!
Czarnecki 11-12-2018, 21:36 Mam pytanie, czy amortyzatory wchodzące w zestaw Monroe C2506 to są defacto 2 fizycznie różne cześci, czy może są to 2 identyczne amortyzatory?
Pytam, bo szukam obecnie tego zestawu i mam sprzeczne informacje ze sklepów, wmawiają mi że jest to 2x identyczna część.
Pozdrawiam wszystkich
kejdzi dzisiaj doszły do mnie amortyzatory z iparts. Jeden z nich ma nr C2506 a drugi C2507, są takie same, ale różnią się mocowaniem, czyli na lewą i na prawą stronę. Sprzedawane są w jednym kartonie, nie na sztuki.
Zdecydowałem, że sprężyny zostawiam swoje stare w oryginale. Napisałem do kilku sklepów zajmujących się tylko Fordem i twierdzą, że nie ma zamienników do 2.0 EB... Jak zapytałem o SACHS 998 951, które zaproponował kolega latar to twierdzą, że są innej klasy obciążeniowej, niż oryginał :/ Wychodzi więc na to, że do 2.2 TDCI i do 2.0 EB z IVDC montują różne sprężyny w oryginale? Czy ktoś na forum mógłby to sprawdzić po numerach oryginałów?
Domawiam jeszcze do amortyzatorów następujące części do kompletu:
- Poduszka górna
- Łożysko
- Poduszka gumowa łożyska
- Odbojnik
- Osłona
- Poduszka dolna
Najtaniej na oryginałach Ford na pierwszy montaż spośród 6 sklepów w Polsce zajmujących się tylko Fordem zaproponował mi sklep PHU BODO za około 280zł na stronę, ale jeszcze negocjuję...
Dodatkowo w wycenie serwisu mam jeszcze ujętych śruby i nakrętki:
Nr katalogowy / Nazwa / Szt
1382574 / Nakrętka regulacyjna [N3E234] / 1
1382746 / Śruba z łbem sześciokątnym [N2G204] / 2
1382597 / Śruba z łbem sześciokątnym [N4D213] / 1
1521781 / Śruba [N2G242] / 3
1381995 / Nakrętka sześciokątna [N4B331] / 1
Czy ktoś z Was orientuje się do czego one konkretnie są i które należy koniecznie wymienić, bo np. przy demontażu zostaną uszkodzone lub są narażone na korozję?
Pozdrawiam!
Czarnecki 22-12-2018, 16:17 Mam już to za sobą, S-Maksik teraz sunie jak po torze, zawieszenie pracuje wyraźnie lepiej niż z wylanym lewym amortyzatorem IVDC oraz zniknęło popukiwania na niewielkich dziurach poprzecznych :)
Dla potomnych... Całość wyniosła mnie 3500zł - części własne w bagażniku (amortyzatory + komplet elementów kolumn McPersona), wymiana w ASO z ustawieniem zbieżności kół i geometrii zawieszenia. Normalnie, w ASO kupiłbym za to jeden amortyzator za 2700zł... Jakbym wiedział przed jakie śruby/nakrętki są jeszcze potrzebne to urwałbym kolejne 100zł, bo w serwisie kasują za takie pierdy ;) Sprężyny zostawiłem stare, ale na moją prośbę porównali ich wysokość po demontażu z fabrycznie nowymi i różnicy praktycznie nie było, brak korozji, kolorowe oznaczenia widoczne idealnie. Także zdecydowanie nie zalecam wymiany sprężyn, koszt oryginałów 1200zł komplet, a zamienniki o innych, nieznanych parametrach.
Jakby ktoś chciał szczegóły co, gdzie obecnie kupować jak najtaniej oraz pełny wykaz potrzebnych gratów to proszę napisać w temacie, mogę zrobić pełne zestawienie z każdą śrubką. Koszt w ASO z gratami x3 na takich samych częściach, makabra... :/
Pozdrawiam!
jazda_gazda 14-02-2019, 00:05 Cześć,
Panowie czy ktokolwiek rozważał wyeliminowanie IVDC?
Jest w ogóle taka możliwość żeby założyć tradycyjne zawieszenie i mieć spokój?
Jest taka możliwość robił bo juz chyba kolega MAG w swoim Smaxie
Nie tylko ja to zrobiłem.
Trzeba wymienić komplet 4-ech amorów.
Sprężyny mogą zostać - tak zrobił kolega zwy i problemów żadnych nie miał.
Operacje wywalenia IVDC zrobiłem 4 lata temu i w zamian zamontowałem sprężyny Eibach plus amortyzatory ori Ford dedykowane do fabrycznego zawieszenia sportowego. Przy okazji wymieniłem oczywiście łożyska MacPhersona plus wszystkie osłony, odboje itp.
Po wymianie trzeba w kompie zdeaktywować IVDC, bo inaczej świeci się żółta kontrolka awarii tego układu.
|
|