tak jak w temacie. mam podlaczony wiatrak na krotko (padniety termowlacznik wentylatora chlodnicy) wiec auto nie ma prawa sie zagrzac. moje natomiast zamiast cierpiec na zbyt zimne powietrze, boleje nad zbyt goracym. Gdyby nie nawiew do srodka juz dawno by mi sie zagrzal. Jakies rady? moze czym przeczyscic chlodnice zeby byla sprawna?
nie wiadomo czy to chlodnica, a szybko lapie temperture? i jak wysoka?
sprawdż czy na pewno wiatrak zasysa powietrze z zewnątrz, w strone silnika, a nie odwrotnie. U mnie, mechanior pomylił "+" z "-" :fcp15 Gdy pojazd stał to ok, ale podczas jazdy, tworzyła się tzw. kurtyna powietrzna (czy jakoś tak), i nie było mowy o chłodzeniu.
g_wojtek
13-08-2007, 23:47
tak jak kolega COOLKEG, pisał, sprawdz w którą stronę wieje wentylator. Powinien z zewnątrz na silnik (dla "elektryków" samochodowych jest obojętne w którą wieje :fcp23 ) a jak chłodnica jest cała ciepła to raczej nie jest zasyfiona, ale sprawdzić zawsze można :fcp4
el_kuchcik
14-08-2007, 06:15
Poza tym sprawdź płyn chłodzący, stan żeberek w chłodnicy oraz termostat. W Fieście miałem brązowy muł, nie wiem co włosi tam do środka lali. Przepłukałem układ chyba z 5 razy, zalałem nowy płyn i jest bardzo wyraźna poprawa. Problem z żeberkami miałem w Essim Dieslu - po wypadnięciu 1/4 żeberek układ nie nadążał z chłodzeniem silnika powyżej 100-110 km/h. Termostat zaś mógł się zablokować i nie puszcza wody na duży obieg - stałe schładzanie wiatrakiem nic nie da bo ta część jest odcięta termostatem od reszty silnika.
pozdrawiam
rury od chlodzenia przed i za termostatem sa tak samo cieple. w ukladzie chlodzenia jest woda bo caly czas mam z nim jakies klopoty - a to tu cieknie, a to w innym miejscu. zalewajac normalny plyn to bym zbankrutowal. zaleje jak juz bedzie pozadek z ukladem chlodzenia :)
powietrze z wiatraka leci w strone silnika. z ta ciepla chlodnica sprawdze, mozliwe ze to ona. jej temp jest duzo mniejsza od temperatury tych rur do niej dochodzacych (tak mi sie zdaje bo w praktyce tego nie sprawdzalem tylko przypadkiem kiedys)
temperature lapie roznie. raz wolno, raz szybko, to zalezy jak jade, ale przy sredniej predkosci 80km/h jeszcze da sie przejechac dystans 30 km. przy powyzej 100km/h to juz cienko bo nawet nie zauwazy sie kiedy sie gotuje. a jak wysoka to az sie nie zagotuje.
el_kuchcik
14-08-2007, 16:19
No to zostaje pompa wody - może zarosła jakimś badziewiem i nie pompuje jak trzeba. Znam taki przypadek z Alfy 156 kumpla - tyle że tam połamały się skrzydełka ...
Nie wiem od czego napędzana jest pompa w CVH ale (przy założeniu że paskiem klinowym) sprawdź naciąg paska i czy pompę daje się ruszyć ręką. Ewentualnie pozostaje wyciągnięcie jej i obadanie w środku.
pozdrawiam
Nie wiem od czego napędzana jest pompa w CVH z paska rozrzadu
zacznij od sprawdzenia termostatu bo to ze rury sa ciepłe to o niczym nie świadczy jeszcze... moze sie tylko troche uchylać i bedzie tak sie własnie działo...
jak termostat OK to zostaw niech sie załaczy wentylator i sprawdz jaka bedzie róznica miedzy wlotem na chłodnice, a wylotem z niej, dotknij reka chłodnice i sprawdz czy sie robi zimniejsza