Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Wybór żarówek H7
Witam,
Przymierzam się do wymiany żarówek i średnio mogę się zdecydować. Wiem też, że to jak ona świeci zależy też od konstrukcji klosza, także inaczej świecić będą w naszych Maxach a inaczej w innych autach. Stąd pytanie do Was.
Po wstępnej analizie wybrałem dwa modele
Osram SILVERSTAR 2.0 +60%
Philips vision plus 60%
Oba w dobrej cenie 30-40zl kpl.
Czy ktoś z Was korzysta z takowych? Może się wypowiedzieć jak sprawują się w naszych autach podczas deszczu, jak żywotność itp?
I jak one się maja do np Osram Original, które są jednymi z najlepszych "standardowych" świeczek.
Minkowsky 28-10-2018, 11:39 Czesc. Co do zarowek to moge polecic Osram Nightbraker Unlimited lub Philipsa WhiteVision. Zarowek wybranych przez Ciebie nie uzywalem wiec na ich temat sie nie wypowiem
Ok, tylko że cena x2 a żywotność wg opinii marna.
zbinek512 28-10-2018, 13:02 Dokladnie sa one wyzylowane i pala sie bardzo szybko
Kilka lat temu również miałem ten sam dylemat. Po przewertowaniu całego allegro i sprawdzaniu cen jak i opinii mój wybór padł na Tungsram Megalight Ultra +90%.
Jak dla mnie rewelacja, ładne białe światło dobre doświetlanie pobocza.Mam założone w swoim Fordzie jak i we Fiacie PII. Są również +50% i +120%. Osobiście miałem założone +90 i +120 i te mogę z czystym sumieniem polecić. Cena jak się dobrze poszuka 35pln kpl.
Minkowsky 28-10-2018, 17:20 Co do zywotnosci to "niby" tak. Chociaz ja nie moge narzekać na ich zywotnosc. W moim poprzednim aucie wytrzymaly prawie 5 lat. Natomiast u zony w aucie wytrzymaly niecaly rok lecz miala tam H4 a nie H7.
Hella - i zapomniałem co to wymiana żarówek
A te plus ileś tam % światła dodatkowo to 3 miesiące i koniec
cudaczek17 28-10-2018, 19:25 Ostatnio kupiłem żarówki Philips Żarówki H7 X-treme Vision +130% światła za 83 pln. Jak na razie są ok, ale mam je dopiero 3 dni, ale jak pojeżdżę w różnych warunkach to napiszę. :one:
Z obejrzanych przeze mnie testów i porównań, najlepiej wypadają Osram original że względu na cenę, jakość świecenia oraz a przede wszystkim żywotność. Tc na poziomie 520h.
Trafiłem reż na takie osramy super 30% z żywotnością Tc również 520h, co wobec średnio 300-350h dla tych wszystkich plus xx% zapowiada się bardzo obiecująco.
https://allegro.pl/osram-zarowki-super-30-h7-12v-55w-px26d-duo-i7567360539.html#shippingInfo
Cena też skłania do "zaryzykowania" ;)
slawomirro 28-10-2018, 21:06 Przypadkowo zauważyłem wątek w spisie, więc się włączę :)
Polecam Ringi Xenon Ultimate +120%. (polskie pudełko lub +100% oryginalne angielskie).
(są jeszcze wersje +130% i +150%)
Xenon to nie jest, tylko zwykła żarówka, ale świeci bardzo dobrze światłem o barwie 3700K i jest trwała.
U mnie w Fieście mam wersję H4, ale ojciec w Kii ma H7 tej firmy i świeci doskonale i co najważniejsze założył grudniu zeszłego roku i jeszcze się nie przepaliły.
Jednak zdecydowałem się na Osram super 30. Naczytałem sie, że te 60+ i więcej trochę za bardzo się grzeją i odbarwiają klosze i odbłyśniki.
Całe 34zl wysyłką
Edit
O tych ultimate ring to są opinie, że i po 3 miesiącach potrafią paść. I 70zl za świeczki to lekka przesada ;)
Ringi miałem przynajmniej 2 lata. Korzystałem z nich wyłącznie w nocy. Szału nie robiły.
Oczywiście, markowe +dowolneileśtam nijak nie szkodzą odbłyśnikom czy soczewkom.
Na takich zwykłych to czuję się jakby mi się wzrok nagle popsuł. 70 zł to nic dziwnego za przyzwoite żarówki H7.
Jednym wytrzymają dwa, trzy , cztery lata innym rok. Jedni robią rocznie <10 tys. km a inii >20 tys. km także czas nie jest tu odpowiednią miarą.
ChceMiecCMAXa 31-10-2018, 17:54 Ja kupiłem PHILIPS Żarówka H7 12V White Vision Set i ... szału nie robią. Świecą na żółto, i tak ogólnie słabo. Mam soczewki. Co prawda świecą już 9 miesięcy, ale może też dlatego, że zrobiłem na nich 8 000 km, a od 5 miesięcy zainstalowane mam LEDy do jazdy w dzień także, mało używane.
Wszystkie halogenowe żarówki świecą na żółto - niezależnie od tego co tam producent na opakowaniu powypisywał.
Stasiu47 01-11-2018, 09:16 Wszystkie halogenowe żarówki świecą na żółto
W poprzednim aucie (Fokus) miałem żarówki Philipsa, nie pamiętam już typu, ale były z tych lepszych i świeciły bardzo jasnym, białym, wręcz niebieskawym światłem. Jednak miałem odczucie, że w deszczowe noce to białe światło się nie sprawdzało, że poprzednie "żółte" były lepsze. Kiedyś Francuzi światła przeciwmgłowe robili z żółtymi szkłami, spotkałem też bezbarwne szkła ale żółte żarówki (nie te od kierunkowskazów). Czy to moje subiektywne odczucie, czy coś jest na rzeczy.
ChceMiecCMAXa 01-11-2018, 10:42 Wszystkie halogenowe żarówki świecą na żółto - niezależnie od tego co tam producent na opakowaniu powypisywał.
W poprzednim aucie (Fokus) miałem żarówki Philipsa, nie pamiętam już typu, ale były z tych lepszych i świeciły bardzo jasnym, białym, wręcz niebieskawym światłem. Jednak miałem odczucie, że w deszczowe noce to białe światło się nie sprawdzało, że poprzednie "żółte" były lepsze. Kiedyś Francuzi światła przeciwmgłowe robili z żółtymi szkłami, spotkałem też bezbarwne szkła ale żółte żarówki (nie te od kierunkowskazów). Czy to moje subiektywne odczucie, czy coś jest na rzeczy.
Nie zgodzę się z Tobą do końca weuek , bo kolega w swojej cytrynie C4 miał OSRAM NIGHT BREAKER PLUS H7 i świecą na biało, no tak na granicy barwy ciepłej z neutralnym, ale na pewno lepiej niż moje PHILIPS. Przy następnej wymianie zdecyduje się na nie, bo jak pisałem wcześniej mam LEDy do jazdy w dzień więc światła mijania tylko w nocy, kiedy to jeżdżę bardzo mało.
OK, to świecą na biało tak samo, jak wino białe jest białe.
OK, to świecą na biało tak samo, jak wino białe jest białe.
:one:
Barwa biała jest od 4000K do około 4500K, neutralna to jakieś 3300K-3800K, tzw halogenowa, żółta - około 3000K. Najlepsza barwa to neutralna.
Jeśli żarówka daje światło o temp 4000K to z definicji jest ono białe. A czy my je jako takie właśnie widzimy to już inna sprawa.
I na tym zakończymy tą dyskusje ;)
Edit
Tak z ręką na sercu, ile odcieni niebieskiego znacie? Albo czerwonego? Odróżnicie fiolet od purpury? Niebieski od indygo?
Ta cała dyskusja równie dobrze może się toczyć o to, czy coś jest fioletowe czy purpurowe.
Ale to na podstawie deklaracji producenta na pudełku czy wartości zmierzonych?
Ale to na podstawie deklaracji producenta na pudełku czy wartości zmierzonych?
Faktycznych. Żarówka przecież świeci tak, jak świeci a nie tak, jak na pudełku napisał producent. A jeśli zdarzyłoby się, że trzyma założone przez producenta parametry to pogratulować. Producentowi.
BTW, jestem skłonny uwierzyć np. takiemu Phillipsowi, że jego żarówka sygnowana na barwę 4300K da te 4000k. Aczkolwiek wiara bywa zgubna... ;)
Jak, gdzie i kiedy?
Zresztą, sranie w banie z tym pisaniem, bo barwa 4000K jest niemożliwa do uzyskania dla żarówek halogenowych.
Ja kupiłem Tungsram H7 Megalight Ultra +120% do tego ta sama firma H1 do drogowych i powiem że jest całkiem ok
slawomirro 04-11-2018, 08:41 barwa 4000K jest niemożliwa do uzyskania dla żarówek halogenowych.
Z ciekawości, a dlaczego?
Natomiast przez krótki czas miałem dostęp do sprzętu pomiarowego i sprawdziłem kilka popularnych żarówek i masz rację (żadna 4k nie osiągała), ale nie wiem dlaczego tak jest?
Bo nie da się zrobić tak cienkiego drutu, który rozżarzy się do tak dużej jasności i przy tym nie wyzionie ducha w tempie natychmiastowym. Niebieskie szkło zawsze ogranicza jasność, więc tez nie tędy droga. Zresztą, chyba nie ma już czego rozwijać w żarówkach halogenowych, bo rychło znikną z rynku.
ChceMiecCMAXa 04-11-2018, 09:46 Bo nie da się zrobić tak cienkiego drutu, który rozżarzy się do tak dużej jasności i przy tym nie wyzionie ducha w tempie natychmiastowym. Niebieskie szkło zawsze ogranicza jasność, więc tez nie tędy droga. Zresztą, chyba nie ma już czego rozwijać w żarówkach halogenowych, bo rychło znikną z rynku.
Znikną? Chyba masz na myśli, że nie będą się pojawiać w nowych samochodach, bo jeśli znikną to co będziemy wyposażać nasze stare samochody?
Damian76 04-11-2018, 09:51 Też mogę polecić Tungsram H7 , miałem 120% wytrzymały rok.Obecnie mam Tungsram 90% i dają rade.Miałem philips, osram + ileś tam % wszystko świeciło ok roku.Moim zdaniem Tungsram są tańsze i tak samo dobre jak te z wyższej półki.
Znikną? Chyba masz na myśli, że nie będą się pojawiać w nowych samochodach,
Tak, to miałem na myśli. Ale gdy tylko rynek oficjalnie zaakceptuje jakoś znormalizowane zamienniki ledowe (bo dzicz w tym temacie jest, tzn. abstrakcyjne bzdury wypisują producenci/dystrybutorzy), to halogen zniknie tez ze starych aut.
ChceMiecCMAXa 04-11-2018, 10:04 A ja wam polecam zainstalować sobie światła LED do jazdy w dzień. W tedy to możecie zakupić najmocniejsze H7 które będą wam świecić dużo dłużej bo w dzień będziecie jeździć na LEDach właśnie. Ja kupiłem takie https://allegro.pl/magneti-marelli-swiatla-dzienne-led-plaskie-dlugie-i6896606407.html
I naprawdę bardzo polecam, bo świecą bardzo mocno ( kiedyś wrzucę zdjęcia ) nie to co te chińskie ledy. Dodatkowo ja wkomponowałem je w kratkę na skos, co podkreśla " Kinetic Design " mojego C-Maxa.
Tak, to miałem na myśli. Ale gdy tylko rynek oficjalnie zaakceptuje jakoś znormalizowane zamienniki ledowe (bo dzicz w tym temacie jest, tzn. abstrakcyjne bzdury wypisują producenci/dystrybutorzy), to halogen zniknie tez ze starych aut.
Na to właśnie czekam, ale wydaje mi się, że dobre żarówki LED H7 już są ( np. Osram LEDriving HL LED H7 Off-road 2 szt 6000K, gdzie sam producent informuje: Te produkty nie są zatwierdzone przez ECE. Oznacza to, że nie wolno ich używać na drogach publicznych w żadnej zewnętrznej aplikacji (Użycie na drogach publicznych prowadzi do anulowania licencji na użytkowanie i utraty ochrony ubezpieczeniowej). ), tylko trzeba czekać na zmianę prawa, tak aby zostały dopuszczone do użytku w samochodach poruszających się drogach publicznych, no i plus jakieś u normalizowanie ich właściwości świecenia.
A ja wam polecam zainstalować sobie światła LED do jazdy w dzień.
Jak dla mnie, toś się z tą radą spóźnił ponad 8 lat.
:-)
W maju 2010 r. założyłem takie, jak z twojego linku. Potem miałem takie dwufunkcyjne za 600 zł (wtopiona kasa). W ciągu tych ośmiu lat wyrobiłem sobie zdanie na temat różnych świateł do jazdy dziennej i teraz mam, moim zdaniem, najlepsze, czyli na normalną, wymienną żarówkę P21W, ze sporym odbłyśnikiem.
ChceMiecCMAXa 04-11-2018, 11:21 Jak dla mnie, toś się z tą radą spóźnił ponad 8 lat.
:-)
W maju 2010 r. założyłem takie, jak z twojego linku. Potem miałem takie dwufunkcyjne za 600 zł (wtopiona kasa). W ciągu tych ośmiu lat wyrobiłem sobie zdanie na temat różnych świateł do jazdy dziennej i teraz mam, moim zdaniem, najlepsze, czyli na normalną, wymienną żarówkę P21W, ze sporym odbłyśnikiem.
:) samochód z 2007 roku mam od 11 miesięcy więc stąd takie opóźnienie.
Żarówka P21W do jazdy w dzień? Przecież to jest żarówka od kierunkowskazów. Masz zainstalowany jakiś moduł czy coś innego?
Żarówka P21W do jazdy w dzień? Przecież to jest żarówka od kierunkowskazów.
To się jeszcze musisz spoooro dokształcić.
P21W w dziennych wymyślił w moim aucie producent pojazdu.
ChceMiecCMAXa 05-11-2018, 10:02 To się jeszcze musisz spoooro dokształcić.
P21W w dziennych wymyślił w moim aucie producent pojazdu.
Kuwa Janusz, ale tajemniczy jesteś, no weś się podziel tą wiedza tajmenom na temat P21W w sowim aucie.
To "sowie" auto (na szczęście moje) nie jest już od miesiąca fordem. :-)
P21W włazi do tej dziury po prawej:
https://c.allegroimg.com/s512/01ff7e/0a77f72e417cb476962e0654e14c
Ale do większości aut można dołożyć porządne dzienne na wymiennej żarówce, choćby takie:
http://sklep.wesem.pl/7/6664/lampy_jazdy_dziennej_typu_hm4
Zamiast badziewnych pasków diodowych.
Czy ledowe wszystkie są badziewne? Czy istnieją też niebadziewne?
Nie wiem. Wszystkich nie sprawdziłem na własnej skórze, ale wiem, że na niebadziewne 600 zł nie wystarczyło.
To "sowie" auto (na szczęście moje) nie jest już od miesiąca fordem. :-)
P21W włazi do tej dziury po prawej:
https://c.allegroimg.com/s512/01ff7e/0a77f72e417cb476962e0654e14c
Ale do większości aut można dołożyć porządne dzienne na wymiennej żarówce, choćby takie:
http://sklep.wesem.pl/7/6664/lampy_jazdy_dziennej_typu_hm4
Zamiast badziewnych pasków diodowych.
To zamiast przeciwmgłowych? Nie lepiej kombo, czyli mglowe wraz z dziennym?
slawomirro 22-11-2018, 09:16 Odświeżę ten temat, ponieważ ktoś na FB prosił mnie o zdjęcia świecących się żarówek Ring 130% w moim aucie.
Dwie foty: światła krótkie + światła długie.
Kolor światła i jakość zostawiam do oceny:
http://fiesta-mk6.pl/in/ring-130-swiatla-krotkie.jpg
http://fiesta-mk6.pl/in/ring-130-swiatla-dlugie.jpg
A balans bieli i przysłona na obu zdjęciach mają identyczne wartości? A co jak mam ekran ustawiony na ciepłe kolory?
Zamieść jeszcze na yt jak radio gra.
;-)
slawomirro 22-11-2018, 10:06 A balans bieli i przysłona na obu zdjęciach mają identyczne wartości?
Tak, rawy z pełnej klaty na tych samych ustawieniach. 0,3s;f/4.5 iso-6400.
balansik na auto i foty całościowo mają 3905K.
Jak balans na auto, to już barwy nie ma co oceniać.
W exifie widzę, że jedno 4.0, a drugie 4.5
slawomirro 22-11-2018, 16:50 Jak balans na auto, to już barwy nie ma co oceniać.
Format raw ma to do siebie że aparat rejestruje wszystko, a potem w komputerze np Lightroom (gdzie pracuję) ustawia jakiś balans bieli wstępnie. Mogę go zmienić na dowolny, ale nie muszę.
W formacie jpg trzeba balans ustawić w aparacie wcześniej i tego się trzymać.
Jak ustawisz np na "chmury", będzie ciepło, jak na "jarzeniówkę" wściekle niebiesko.
Przy rawie w aparacie można ustawić cokolwiek, a to i tak nie ma znaczenia.
Wracając do barw zdjęcia, to w realu światła bloku były bardzo żółte jak i niebo i tak też jest na zdjęciu, wiec wg mnie realnie zarejestrowało barwę.
I wg mnie jest bielej niż popularne Ringi 120%. Producent zapewnia o barwie 3700K i tyle spokojnie jest.
Ringostar 08-12-2018, 20:43 To które żarówki najlepsze ? które dają najwięcej światła ? i czy nie przegrzewają odbłyśników ?
-> https://www.google.pl/search?q=%C5%BCar%C3%B3wka+kwoka&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjmkfHWj5HfAhVLbFAKHWkbDWMQ_AUIDigB&biw=1242&bih=569
|
|