Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] "Czwarty pedał" - pomysły / rozwiązania

Ze_ja
28-10-2018, 20:18
Jako, że sezon zimowy uważam za otwarty (zmienione opony i dywaniki na gumiaki), powraca temat, który w Focusie irytuje mnie od początku a zwłaszcza, gdy robi się mokro. Chodzi o tytułowy "czwarty pedał", którego w foce mk2 brak.

Wcześniej używałem gumowego korytka z eleganckim fragmentem na podparcie stopy na lewo od sprzęgła, ale co i rusz musiałem je poprawiać, bo wsuwało się pod pedały (i zbiegło się z potrzebą wymiany pompy sprzęgła, więc został mi uraz do nich - sprzęgło nie do końca wchodziło przez gumę), więc rok temu zamieniłem na oryginalne z zapięciami. Jednak one są krótkie i w ogóle nie mają podparcia pod lewą nogę.

Zatem, macie jakieś sprawdzone pomysły i rozwiązania na lepsze, łatwe do czyszczenia i niechłonące wody podparcie stopy na lewo od pedału sprzęgła? Przez ten brak, coraz częściej jeżdżę niezgodnie ze sztuką i cofam nogę, trzymając stopę na płasko, na dywaniku. Teraz przeszkadza mi to jeszcze bardziej, z racji jeżdżenia różnymi autami i za każdym razem, gdy wsiadam do prywatnej foki, to mnie to denerwuje, bo później trzeba czyścić wykładzinę w niewygodnym do tego miejscu :D

weuek
28-10-2018, 20:27
W swoim miałem takie:

https://lh3.googleusercontent.com/cp-Bo5Wz6F5HEo-WOvdhAe55_nuP_awoVU-WQORrA3hGOuqgpSi28ph8dYG5i8qiJg-XJzP1sDbcRmf5KcRGJ4vNRr4UJfZDrAhw6eftpJJvUJmCgwQaN CsDmcQ5vViBs1TbW39aBjgrAys95JB6SjagDYXO2TZjh8VopuJ 4GLpSK6Xkijdmh2Jow49UeUiKl7jscFnT_d62SI2mPYQ3UjIde _PmlwojAbq6AMNU7c02Ya3WQAC7QOJqyyvsHkKXsf2vVHguSUX HV2w6UK9_gSTF4cdu9wuFVF9znBvjZcICWkZJK0y_qSw090r2L-0l7fSRfSP1A3oU6ew82U1FQ9VCCHXyWN8uGCaTAQnWls-Av-rNQ87QR02IkPXUq8tJNpKEou4mZZu5dg5_l1BkPGcYVSUX311g 10lDJoT36zr_bdWjTUTitBl0hlPT-D1au4hmoGPms91eRMfEHtdQfc6L2rbY0Eru0ykz-Nes7W7oEL_scVAErFkNNMZ79VN_yZQ2Bv_T8VgGrElttFvvBPF qOFIDxqi7W5xZwErhlNN77uYBZH2mo7ddKzt2Mv8O4r4ggSDT4 9wTesZ4G0ovG1Tww0gfDPkd-43dSBRV7vDsJbUkNL-Vc89ZsYzdaeT4eBB3eQUNEnLfNiIpxejZsxsxWw=w1086-h814-no
Montaż na rzep (bo jeżdżę wyłącznie niezgodnie ze sztuką, czyli nie używam podstopnicy). Ale można przykleić. Niestety, producent pojazdu nie przewidział tu żadnego mocowania.

Fulara
28-10-2018, 20:41
ale macie problemy, do auta też wsiadacie w skarpetach :) ? to tylko auto

Ze_ja
28-10-2018, 21:00
W swoim miałem takie:
(...)
Montaż na rzep (...)

Dzięki! O to chodzi. W sumie nie wpadłem na to, że tak, jak mamy nakładki na progi i na pedały to mamy też i takie rozwiązania. A że nie wiedziałem, że to się podstopnicą nazywa, to nawet nie znalazłem po pobieżnych poszukiwaniach. Teraz od razu inne wyniki i mamy kandydatów upatrzonych. Będzie ogarnięte :)

weuek
28-10-2018, 21:37
W normalnych autach kompaktowych (z tych samych lat) jest na to specjalne miejsce do zamontowania (zaczepy i śrubka).

CHARONSKI
28-10-2018, 22:18
Dokladnie ,kupujesz u chinczyka,lub wycinasz z blachy i montujeszna rzep,w mk 2 siedem lat tak miałem,a teraz w mk 3 również,i cały czas dywaniki welurowe

Ze_ja
29-10-2018, 08:48
Pewnie, że powinno być mocowanie fabryczne. Podstopnica pwinna być montowana przez producenta, a tu jest półśrodek - miejsce jest, ale nie zostało przemyslane i zabezpieczone, czy jakkolwiek wydzielone / wykończone, aby nie niszczyć wykładziny.
Teraz mnie to bardziej drażni, bo raz, że mokro a dwa, że przesiadam się między różnymi autami i tylko w Fordzie oraz jednej rumuńsko-francuskiej krzyżówce tego nie ma. Więc się łapię na opieraniu stopy na czymś, czego nie ma i znów się ogarniam, że trzeba będzie czyścić wykładzinę...

Rzepy to taka prowizorka, ale lepsze to niż nic. Niestety nie jest to najbezpieczniejsze, bo w skrajnym przypadku może to być ściągnięte butem (za krawędź) i wpaść pod pedały. To raczej ekstramalny pech, ale bardziej wykonalne, niż gdyby producent pomyślał o prawilnym mocowaniu podstopnicy.