Zobacz pełną wersję : Oryginalne części

x54
31-10-2018, 19:39
Witam kolegów i koleżanki.
Właśnie odebrałem przesyłkę zawierającą zamówione klocki hamulcowe (wg. sprzedawcy Motorcraft) i tarcze hamulcowe (wg. sprzedawcy fordowskie). Zamówienie złożyłem w ford.sklep.pl. - nie ukrywam, że skusiła mnie cena. Sama paczka cacy ale po rozpakowaniu - wielkie zaskoczenie. Opakowania poszczególnych części (raczej ich szczątki) wyglądają jakby były z odzysku. Niemniej posiadają jakieś tam naklejeczki Forda czy Motorcrafta oraz plomby, które to plomby przy rozwalonym kartonie i tak niewiele znaczą. To wzbudziło moje podejrzenia co do oryginalności części, gdyż w tak wyglądające opakowanie można zapakować wszystko. Czy ktoś ma pomysł, jak zweryfikować autentyczność tych części (zwłaszcza tarcz, gdyż na nich nie znalazłem żadnych oznaczeń) ? A może ktoś z kolegów czy koleżanek miał już przygody z tym sprzedawcą ? Dodam, że otrzymane klocki wizualnie sporo odbiegają od zdjęć przedstawionych na stronie sprzedawcy.

Będę wdzięczny za informacje i gorąco pozdrawiam.

marlon7676
31-10-2018, 20:08
Wrzuć zdjęcia tego co dostałeś w paczce .

x54
31-10-2018, 20:55
Dzięki za zainteresowanie ale chwilowo walczę jak te zdjęcia wrzucić (nie jestem biegły w tych sprawach). Może za jakiś czas będzie tego efekt.

Mariusz
31-10-2018, 21:05
walczę jak te zdjęcia wrzucić .

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=169285

x54
31-10-2018, 21:19
99054
99055
99056
No, chyba udało się.

szary57
31-10-2018, 21:53
Ja we wrześniu 2018 kupiłem od nich klocki hamulcowe przód id 1747043 - pudełko kartonowe było nie od klocków ( również jak z odzysku ), ale klocki były oryginalne....
Za to ostrzegam przed Panem ze sklepu FordSklep.EU - po mojej interwencji zmienił WCZORAJ opis wycieraczek : http://www.fordsklep.eu/piora-wycieraczek-przod-ford-mondeo-mk4-2120705-p-309.html - zakupione pióra miały być FORD PREMIUM...a są Motorcraft ( zdjęcie na stronie zostało jeszcze od PREMIUM ), nawet na fakturze mam oznaczenie 1537084

x54
31-10-2018, 21:56
Ja we wrześniu 2018 kupiłem od nich klocki hamulcowe przód id 1747043 - pudełko kartonowe było nie od klocków ( również jak z odzysku ), ale klocki były oryginalne....
Za to ostrzegam przed Panem ze sklepu FordSklep.EU - po mojej interwencji zmienił opis wycieraczek : http://www.fordsklep.eu/piora-wycieraczek-przod-ford-mondeo-mk4-2120705-p-309.html - miały być PREMIUM...a są Motorcraft ( zdjęcie na stronie zostało jeszcze od PREMIUM ), nawet na fakturze mam oznaczenie 1537084
Po czym poznałeś, że klocki są oryginalne?

szary57
31-10-2018, 22:03
Porównywałem zdjęcia klocków z moimi , porównałem moje "stare" klocki, opinia mojego zaprzyjaźnionego mechanika, kóry opiekuje się moim Fordem - oczywiście wszystko wyjdzie w praniu - jeżeli przejadę na nich 65 000 ( tak jak ostatnio ) to są oryginalne :razz:

x54
31-10-2018, 22:13
Porównywałem zdjęcia klocków z moimi , porównałem moje "stare" klocki, opinia mojego zaprzyjaźnionego mechanika, kóry opiekuje się moim Fordem - oczywiście wszystko wyjdzie w praniu - jeżeli przejadę na nich 65 000 ( tak jak ostatnio ) to są oryginalne :razz:

Czyli mi też pozostaje zdjąć stare i porównać z nowymi. W razie zawodu będę się mógł co najwyżej obrazić na sprzedawcę. Powiem szczerze, że mam pewne obawy w tej kwestii, gdyż polatałem trochę dzisiaj po necie i każde klocki , jakie spotkałem, mają trochę inny nadruk.

juri2069
31-10-2018, 22:30
Panowie, od lat kupuje w ford.sklep.pl i czasem faktycznie przychodzą mi zniszczone pudełka lub kilka rzeczy w folijkach zapakowanych do dużego kartonu, ale nigdy nie pomyślałem że może być coś oszukane . Logo forda czy Fomoco zawsze było więc pakuje co przyjdzie do auta. Ten sklep jest po prostu polecany i ma dobre opinie. A jak jest na prawdę nikt nie wie :)
Oczy widzą, wacek zadowolony, nigdy nic się nie zepsuło ani nie musiałem reklamować, ceny porownywalne do ceny zamienników w stacjonarnym sklepie-mi więcej nie potrzeba

Tomi1000
04-11-2018, 12:01
po mojej interwencji zmienił WCZORAJ opis wycieraczek
Chyba jednak nie zmienił. W opisie wciąż jak byk że Premium...

weuek
04-11-2018, 12:12
Porównywałem zdjęcia klocków z moimi , porównałem moje "stare" klocki,

To jest słaba metoda, bo klocki i tarcze "oryginalne" pochodzą od różnych producentów w różnych okresach czasu. Na przykład, to ze zdjęcia wyżej to zapewne klocki galfer, a tarcze jurid. A kilka lat temu umowa mogła byc podpisana z innym dostawcą. A marżę za to płacicie cały czas taką samą i nawet nie wiecie co za to dostajecie.

Nigdy ta oczywista wiedza do powszechnej świadomości nie dotrze...

:-)

x54
04-11-2018, 19:40
No nic, uznam, że są to oryginały (zawsze to lżej na duchu) a opakowania rozsypały się przy przekładaniu z półki na półkę. Zwłaszcza, że Pan ze sklepu jest w tej kwestii bardzo stanowczy a na tarczach pod warstwą farby znalazły się jednak ledwo widoczne oznaczenia.

Rafał A.(antek)
04-11-2018, 23:20
to nie są oryginały, zacznijmy od tego tylko zamienniki, motocraft. Orginał to było by FoMoCo i nie za takie pieniądze. A co jest pod marka Motocrafta obecnie to nikt pewnie nie wie, a i jakość jest różna

szary57
05-11-2018, 06:38
To jest słaba metoda, bo klocki i tarcze "oryginalne" pochodzą od różnych producentów w różnych okresach czasu. Na przykład, to ze zdjęcia wyżej to zapewne klocki galfer, a tarcze jurid. A kilka lat temu umowa mogła byc podpisana z innym dostawcą. A marżę za to płacicie cały czas taką samą i nawet nie wiecie co za to dostajecie.

Nigdy ta oczywista wiedza do powszechnej świadomości nie dotrze...

:-)

Cóż...ja zakupiłem ( tak jak napisałem ) klocki hamulcowe Ford - kpl. przód 1747043, a zarówno "stare" jak i "nowe" były to JURID ( było na jednych i na drugich logo Jurid, wyglądały identycznie, różniły sie tylko dwoma cyframi - mam na myśli ściągniete "stare " klocki ). Nie sądzę, aby na klockach inny producent posługiwał się logiem Jurid. Życie zweryfikuje, czy będą tak samo trwałe jak poprzednie ? :razz:
Autor wątku zakupił klocki Motorcraft

Bump: Chyba jednak nie zmienił. W opisie wciąż jak byk że Premium...

troszke zmienił, było w tytule:

Pióra wycieraczek przód Ford Mondeo Mk4 1537084

jest

Pióra wycieraczek przód Ford Mondeo Mk4 2120705

dodał również :

Pióra o numerze 1537084 zostały zastąpione nowymi piórami o numerze 2120705.
Został również zmieniony wygląd opakowania. :razz:

weuek
05-11-2018, 09:24
Dla mnie zakup "oryginalnych klocków ford" marki jurid (czy dowolnej innej) nie ma żadnego sensu ekonomicznego. Dziwię się temu od lat.

Tomi1000
05-11-2018, 09:37
troszke zmienił, było w tytule:

Pióra wycieraczek przód Ford Mondeo Mk4 1537084

jest

Pióra wycieraczek przód Ford Mondeo Mk4 2120705

dodał również :

Pióra o numerze 1537084 zostały zastąpione nowymi piórami o numerze 2120705.
Został również zmieniony wygląd opakowania.

Jednak jak zauważysz główny opis brzmi tak:

>Oryginalne pióra wycieraczek z serii Ford Premium.
Idealnie przylegają dzięki czemu są bardzo wydajne.<

Więc wprowadza w błąd bo wycieraczek z serii Premium nie ma i nie będzie.
Zostały trwale zastąpione tańszym Motorcraftem, który tańszy w zakupie nie jest...
Dodatkowo podaje dwie numeracje FINIS co też nie jest zgodne z prawdą.
Jeżeli 1537084 jest wycofana a jest w obiegu 2120705 to po co podawać ten pierwszy??
>FINIS: 1537084 / 2120705<

szary57
05-11-2018, 09:45
dokładnie tak - "Gość" celowo wprowadza w błąd ( patrz na załączone na stronie zdjęcie wycieraczek PREMIUM )

x54
07-11-2018, 19:43
to nie są oryginały, zacznijmy od tego tylko zamienniki, motocraft. Orginał to było by FoMoCo i nie za takie pieniądze. A co jest pod marka Motocrafta obecnie to nikt pewnie nie wie, a i jakość jest różna

W ASO twierdzą, że części Motorcrafta to części oryginalne tyle, że w wersji ekonomicznej -widać Ford potrafi to pogodzić:-). Nawiasem mówiąc, to i pod znaczkiem FoMoCo mogą kryć się różni wytwórcy - tak się teraz produkuje.

Rafał A.(antek)
07-11-2018, 21:24
W ASO twierdzą, że części Motorcrafta to części oryginalne tyle, że w wersji ekonomicznej

W ASO to różne rzeczy twierdzą, .... szkoda tylko że te części maja dopisek " nie do napraw gwarancyjnych w nowych pojazdach... :) " i szkoda ze te same części występują jako FoMoCo tyle ze w innej cenie...

Juzek
22-11-2018, 10:04
A Wam się wydaje, że Ford ma swoje fabryki, gdzie produkuje części zamienne ??

Mylicie się - jedyne co produkuje Ford to karoseria, podkład, lakier i może słupek silnika. Reszta pochodzi od podwykonawców.

Rafał A.(antek)
22-11-2018, 16:40
podkład, lakier i może słupek silnika

jesteś pewien? ...
Fabryki (producenci aut) to składacze, i to teraz bardziej niż kiedyś. Większość podzespołów jest dostarczane na linie przez kogoś, pozostaje tylko pytanie kogo i jak bardzo jest to ford czy nie ford. Czy coś jeszcze jest robione we "własnych" fabrykach, to nie wiem.
Bardziej tu raczej chodzi, że oryginalne, to jakość 1 - go montażu. I tyle.

Juzek
22-11-2018, 18:18
Jestem pewien, bo byłem w niejednej fabryce samochodów na linii produkcyjnej.

Jakość OEM (Original Equipment Manufacturer) nie jest zawsze wyznacznikiem jakości na tzw. 'pierwszy montaż'. Nigdzie na rynku detalicznym części zamiennych nie dostaniesz tych samych części co auto miało, jak wyjeżdżało z fabryki.

Na tzw. 'serwis' idą części produkowane na tej samej linii produkcyjnej, ale nie są to części o jakości 'pierwszego montażu', choć też nie nazwałbym ich częściami wadliwymi - po prostu producent części mniej się nad nimi nachyla i skupia nad ich jakością :)

Rafał A.(antek)
22-11-2018, 21:05
Jestem pewien, bo byłem w niejednej fabryce samochodów na linii produkcyjnej.
i co robią tam lakier i słupki silników?
bo ja widziałem co innego :)

Juzek
23-11-2018, 06:52
Słupki silników może nie robią bezpośrednio w montowni, ale robi je producent aut (przykład to fabryka silników Daimlera w Jaworze pod Wrocławiem :-) ).

Lakiernie mają u siebie.

Nastukane na szklanym ekranie

Rafał A.(antek)
23-11-2018, 07:18
Jak sam wiesz nie każde słupki,
Lakierować lakierują, (ale i też nie wszystko, bo np relingi juz niekoniecznie) ale lakier też ktoś dostarcza.

Juzek
23-11-2018, 09:07
Dobra - kończę ten pojedynek na argumenty :) wygrałeś :)

Śrubki do przykręcenia błotnika też nie robi producent aut :)

hans01
27-11-2018, 20:06
Czy ten sklep ford.sklep.pl udziela rabatu dla użytkowników tego forum? Trafiłem kiedyś na takie info chyba na tym forum, ale teraz nie mogę znaleźć?

hans01
01-12-2018, 23:14
Panowie, od lat kupuje w ford.sklep.pl i czasem faktycznie przychodzą mi zniszczone pudełka lub kilka rzeczy w folijkach zapakowanych do dużego kartonu, ale nigdy nie pomyślałem że może być coś oszukane . Logo forda czy Fomoco zawsze było więc pakuje co przyjdzie do auta. Ten sklep jest po prostu polecany i ma dobre opinie. A jak jest na prawdę nikt nie wie :)
W tym sklepie kupiłem uszczelniacz półosi. Na stronie napisane, że oryginalny i zamieszczone logo "Ford GENUINE PARTS". Przyszedł uszczelniacz zapakowany w zwykłą przezroczystą folie (bez żadnego logo, etykiety...), owinięty kawałkiem szarego kartonu i tak włożony do koperty.
Infolinia odpowiedziała mi, że dostają je pakowane w większych ilościach w kartonach zbiorczych i że na pewno to jest oryginał.
W końcu nie wiem co kupiłem.

W innym sklepie internetowym "oryginalny" uszczelniacz jest opisany jako Ford - Motorcraft i pan lekko poirytowany twierdził, że jedno czy drugie to jest to samo.

W ASO twierdzą, że części Motorcrafta to części oryginalne tyle, że w wersji ekonomicznej -widać Ford potrafi to pogodzić:-). Nawiasem mówiąc, to i pod znaczkiem FoMoCo mogą kryć się różni wytwórcy - tak się teraz produkuje.
No tak - oryginalne Motorcraft :-)
A mi ASO powiedziało, że mają tylko części oryginalne Ford.

Nie chodzi o to w czyjej fabryce na świecie została wyprodukowana część, ale kto bierze za nią odpowiedzialność. I znaczek Forda oznacza, że on się pod nią podpisuje.