Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Dlaczego mruga kierunkowskazami przy wysiadaniu

edmun
06-11-2018, 16:56
Niby banał.
Niby normalne pytanie, ale nie mogę odkryć zależności.

Zatrzymuję auto, gaszę silnik (przyciskiem),
łapię za klamkę, otwieram drzwi.
Od czasu do czasu auto mrugnie kierunkowskazami (awaryjnymi) przy otwieraniu drzwi, a czasami nie.

Częściej nie mruga niż mruga.
Od czego to zależy?

Czasu jak wyświetla się informacja na ekranie, że załącza się alarm?

Wyposażenie fabryczne (z alarmem).
Żadnych dokładanych systemów które by miały mrugać.

Ktoś wie?
Bo ja już od dwóch lat się zastanawiam, a że dzieje się to rzadko,
to zawsze zapominam zapytać kogokolwiek (lub założyć wątek na forum)

Aldek
06-11-2018, 17:00
Jak zamkniesz ( zaryglujesz ) drzwi od środka to przy wysiadaniu jak pociągniesz za klamkę to zamruga , w moim tak jest :-)

edmun
06-11-2018, 17:05
Zapomniałem dodać, że u mnie jest zamykanie automatyczne po ruszeniu.
Teraz się zastanawiam czy jest jeszcze kwestia kto pierwszy otworzył drzwi przy wysiadaniu.
Np. wsiadamy do auta, odwożę żonę, nie gasząc silnika wysiadam z auta, ona też,
ona zamyka drzwi, otwieramy i zamykamy bagażnik, ja wsiadam do auta i jadę do domu. Oczywiście Focus ponownie zamyka drzwi.
O ile kojarzę, wtedy raczej nie mruga, gdzie chyba mruga kiedy wracam sam z pracy do domu,
czyli wsiadam, odpalam, gaszę, otwieram i wtedy chyba mruga.
Muszę znaleźć wzorzec, bo jak wspomniałem, częściej nie mruga niż mruga przy otwieraniu drzwi i nie mogłem znaleźć dlaczego mruga.

krakersik
06-11-2018, 17:31
a nie masz czasem pilota w kieszeni i przy wysiadaniu mimowolnie naciskasz na klawiszek i mrugnie :D

edmun
06-11-2018, 18:24
Też nie :-)
Mrugnięcie (jak już wystąpi to) zawsze następuje po pociągnieciu klamki.

gibaj
06-11-2018, 18:25
A jak sam jeździsz bez żony to też mruga?:D

edmun
06-11-2018, 19:24
No widzisz. Właśnie zrobiłem trasę praca > dom i nic.
Wsiadlem, zapialem pasy, odpaliłem auto, dojechałem do domu, odpialem pasy, zgasilem auto, otworzyłem drzwi i nic. Nie mrugnelo.

ołowiany
06-11-2018, 19:50
Moim zdaniem ten twój Focus jest płci żeńskiej i po prostu daje ci coś do zrozumienia...;)

Rafał A.(antek)
06-11-2018, 20:49
a otwarcie bagaznika? z zapalonym silnikiem?

edmun
06-11-2018, 21:35
To akurat działa jak powinno czyli otwieranie klapy bagażnika i zamykanie jest potwierdzane awaryjnymi/kierunkowskazami. Tyle że u mnie mruga raz awaryjnymi sporadycznie przy otwieraniu drzwi (swoich, kierowcy, prawych drzwi) po zgaszeniu silnika i złapaniu za klamkę. Nawet na desce rozdzielczej mam potwierdzenie że awaryjne mrugnely raz.
Tylko jak mówię. Nie mam pojęcia czemu czasami mi te światła zaswieci a większość czasu nie....

dzwiedziu
06-11-2018, 21:51
U siebie mam tak samo, nie raz przyuważyłem, ale nie drążyłem tematu.

Ze_ja
06-11-2018, 22:06
Ciekawe :)
Tak kombinuję - próbowałeś porównać zachowanie z pracującym silnikiem / zgaszonym, zaciągniętym ręcznym / na luzie / na biegu (silnik wyłączony :D)?

Tak się zastanawiam, czy to nie w sytuacji, gdy jeszcze coś daje znać, że auto nie jest w pełni "gotowe na postój", ale jednak nie piszczy żadnym ostrzeżeniem.
Jeżeli kwestia zamka, to może sprawdzić, jak to jest przy odryglowaniu wszystkich drzwi lub wpierw inne, niż kierowcy a dopiero potem kierowcy.

Może jeszcze praca wentylatora chłodnicy po zatrzymaniu silnika, albo Yeti krzątający się w bagażniku ;)

juri2069
07-11-2018, 05:13
U mnie to samo. Raz na jakiś czas gdy wysiadam z samochodu to nie mrugnie, ale z reguły mruga.
Niedopracowany program , bo cóż innego

FilipEbR
07-11-2018, 08:42
Jak zgasisz silnik i długo nie wysiadasz a zgasną już lampki w środku auta to auto przy otwieraniu drzwi mruga kierunkami. Nie mam pojęcia po co to robi, może żeby było Cię widać, chociaż to bez sensu bo przecież zapalają się pozycje.. Zazwyczaj mam zaryglowane drzwi, nie wiem czy ma to jakieś powiązanie.

Pitterek
07-11-2018, 09:38
edmun Skoro masz auto-ryglowanie,

1) przy uruchomionym silniku otwórz drzwi kierowcy (wówczas odblokują się wszystkie inne).
2) Zgaś auto
3) Następnie zamknij drzwi
4) zablokuj od środka przyciskiem - szybko wygasi się ekran i podświetlenie konktrolek / prędkościomierza.
5) otwórz drzwi i powinny się zapalić kierunkowskazy

Generalnie wydaje mi się że kierunkowskazy zapalają się gdy świadomie ręcznie zablokujesz od środka, a następnie otworzysz drzwi (bez odblokowywania przyciskiem).

edmun
07-11-2018, 09:39
Sprawdzę :)

boncio
07-11-2018, 15:28
kierunkowskazy zapalają się gdy świadomie ręcznie zablokujesz od środka
No nie wiem. Nigdy sam nie zamykam centralnego przyciskiem w środku, zawsze automat. I u mnie też czasem mrugną, ale większość razy nie. Mam autoryglowanie po ruszeniu i chyba to jest sprawcą w połączeniu z czymś jeszcze ;)
O ile pamiętam miałem tak jak tylko sam jechałem, więc nie łączę tego z pasażerami.
To co zbiorowa obserwacja? ;)

edmun
07-11-2018, 15:49
Sprawdziłem następująco.
Odpaliłem auto, zapiąłem pasy, pojechałem do sklepu, auto zablokowało drzwi po ruszeniu.

Pod sklepem po zaparkowaniu, zgasiłem auto,
złapałem za klamkę, otworzyłem drzwi, brak mrugnięcia,
zamknąłem drzwi (nie wysiadając), zablokowałem zamki przyciskiem na desce rozdzielczej,
złapałem za klamkę, auto mrugnęło przy otwarciu.

Więc ten schemat daje ten sam rezultat za każdym razem.
Teraz pytanie następujące, czy mrugnięcie występowało zawsze jak zaryglowałem drzwi przyciskiem
i po prostu tego nie zarejestrowałem (ale chyba tak).

Myślałem jeszcze nad sytuacją, że może to jak żona wysiada i auto ponownie rygluje zamki
(bardziej specyficznie jej zamek bo tylko ona wysiadała) to wtedy dostaję mrugnięcie jak sam wysiadam,
ale coś czuję, że faktycznie jest to kwestia, że sam wcisnąłem przycisk (mimo automatycznego ryglowania).

Kojarzę wiele sytuacji, gdzie wychodzimy na parkingu do sklepu, robimy zakupy, wsiadamy do auta,
odpalamy silnik, zapinamy pasy, ale z racji że jeszcze nie ruszamy
a np. dzwonię do kogoś stojąc na parkingu, że już do niego wyruszamy po czym wklepuję adres do nawigacji,
to będąc na parkingach ja zazwyczaj naciskam przycisk zaryglowania zamków w drzwiach.

Wynika to z faktu, że wciąż stoję w miejscu, a nie chcę żeby mi ktoś na parkingu zajumał sprzęy z tylnej kanapy.
Taki odruch, że jak nie ruszam od razu po tym jak wsiądę do samochod i odpalę silnik, to sam rygluje zamki od środka.

Nie połączyłem tego, że stąd to mruganie przy wysiadaniu :)

Chyba tajemnica jest wytłumaczona. boncio nie pozostaje Ci chyba nic innego,
jak w przypadku jak faktycznie mrugną Ci kierunki, to sięgnąć pamięcią czy pomimo automatycznego ryglowania zamków po ruszeniu,
nie wcisnąłeś czasami przycisku do zamknięcia drzwi :)

Na koniec dochodzi tylko kwestia, czy ktoś może logicznie wytłumaczyć zasadność/potrzebę/zastosowanie funkcji mrugania :)
Jedyne co mi przychodzi do głowy, to że teoretycznie informujesz otoczenie że wysiadasz :D
Ale po co?

Drzwi i tak Ci ktoś oberwie jeśli zobaczy w ostatniej chwili że mrugną awaryjne :P
Dodatkowo po zgaszeniu silnika i przy złapaniu za klamkę, jak tylko drzwi się otworzą, to zapalają się światła pozycyjne.

Ehh te tajemnice Fordowskie :D

boncio
07-11-2018, 16:12
czy ktoś może logicznie wytłumaczyć zasadność/potrzebę/zastosowanie funkcji mrugania
To jest pewnie mrugnięcie podczas odryglowania drzwi, tak samo jak z pilota, czy przycisku na klamce. Sygnał potwierdzający.

Własnie idę do auta to sprawdzę. Robię tak jak Ty, czyli zamykam guzikiem na parkingu, ale to mega rzadko ma miejsce. A miałem chyba to mrugnięcie też jak jechałem sam prosto do pracy z domu, wtedy nigdy nie rygluje przyciskiem.

gibaj
07-11-2018, 16:46
Nie bierz żony do auta:D

Pitterek
09-11-2018, 08:29
A miałem chyba to mrugnięcie też jak jechałem sam prosto do pracy z domu, wtedy nigdy nie rygluje przyciskiem.

A może mignięcie kierunkowskazów jest powiązane nie z naciśnięciem przycisku ryglującego, ale z wygaszaniem podświetlenia zegarów i ekranów?

Podświetlenie zegarów/ekranu gaśnie gdy:
1) zablokujemy drzwi przyciskiem na konsoli
2) dłużej siedzimy w aucie nie wykonując żadnej czynności.

Nie sprawdzałem jeszcze pkt 2.

edmun
09-11-2018, 08:43
Przycisk (przy automatycznym ryglowaniu) u mnie rozwiązuje postawione pytanie ��

boncio
21-11-2018, 15:35
No i wczoraj mignęły mi kierunki przy otwieraniu drzwi. I na 100% jestem pewien, że nie dotykałem przycisku ryglowania, bo całość trwała ok 1 minuty.

Wsadziłem córkę na tył drzwiami po lewej stronie jak zawsze, wsiadłem, odpaliłem po chwili, cofnąłem i ruszyłem do domu. Automat zaryglował drzwi. Do domu mam z przedszkola 400m, więc nie ma możliwości nie kojarzyć faktów ;) i tyle przejechałem. Zgasiłem przyciskiem, pociągnąłem klamkę i zamrugały raz. Możliwe, że zgasł wyświetlacz licznika, bo często tak robi, ale radio grało.

pablo294
22-11-2018, 02:45
Jak udało się wam aktywować automatyczne ryglowanie w focusie mk3 poliftowym?

boncio
22-11-2018, 11:50
Odpowiednim kablem i softem (foccus, forscan...).

Wczoraj miałem powtórkę, tym razem wsiadałem sam, wycofałem na parkingu i po 5 minutach jazdy wysiadając mrugnęły kierunki.

edmun
22-11-2018, 12:20
No widzisz. Mojego nie udało mi się przyłapać żeby mrugnal sam z siebie.

FilipEbR
22-11-2018, 15:00
Kierunki mrygają gdy długo nie wysiadasz z auta (po zgaszeniu). W tym czasie komputer odcina prąd do zegarów etc. (czasem nawet wskazówki trochę się ruszają - jak wciśniesz sprzęgło komputer znów poda prąd i ożywi zegary). Radio może dalej grać, nie ma to nic do rzeczy.

Metoda sprawdzenia:
1) Zgaś auto
2) Odczekaj aż zgasną zegary, oświetlenie wnętrza etc.
3) Otwórz drzwi

*możliwe że dzieje się tak tylko przy zaryglowanych drzwiach, nie wiem, po Łodzi nie da się jeździć bez rygla :mrgreen:

pablo294
22-11-2018, 16:58
Odpowiednim kablem i softem (foccus, forscan...).

Wczoraj miałem powtórkę, tym razem wsiadałem sam, wycofałem na parkingu i po 5 minutach jazdy wysiadając mrugnęły kierunki.

Nie da się jakąś kombinacją klawiszy? Tak jak to było wcześniej?

edmun
22-11-2018, 17:11
Nie znam żadnej potwierdzonej.
Wg YT

uOj2GoNecgE
https://www.youtube.com/watch?v=uOj2GoNecgE

X9VXONMv7OM
https://www.youtube.com/watch?v=X9VXONMv7OM

Tylko widzę, że jedno to chyba Fiesta a drugie to nie Focus MK3FL? (sorry, ale nie mam czasu obejrzeć filmiku żeby potwierdzić)

boncio
22-11-2018, 20:54
Kierunki mrygają gdy długo nie wysiadasz z autaTylko u mnie to bylo dosłownie kilka sekund od wyłączenia silnika.

FilipEbR
22-11-2018, 23:21
Tylko u mnie to bylo dosłownie kilka sekund od wyłączenia silnika.
A masz kluczyk czy system bezkluczykowy? Może ma to też jakieś znaczenie. Ja mam bezkluczykowe.

boncio
23-11-2018, 09:01
Mam odpalanie bezkluczykowe, jak każde titanium przed fl.

pablo294
23-11-2018, 18:20
Nie znam żadnej potwierdzonej.
Wg YT

uOj2GoNecgE
https://www.youtube.com/watch?v=uOj2GoNecgE

X9VXONMv7OM
https://www.youtube.com/watch?v=X9VXONMv7OM

Tylko widzę, że jedno to chyba Fiesta a drugie to nie Focus MK3FL? (sorry, ale nie mam czasu obejrzeć filmiku żeby potwierdzić)

Robiłem tak jak w drugim filmie, wszystko ok.. Są dwa trabniecia jak w instrukcji co oznacza, że aktywowałem auto ryglowanie... Tylko zaraz po tym jest pojedynczy dźwięk sugerujacy wyłącznie auto lock. Oczywiście drzwi się nie blokują.

stadar
26-11-2018, 01:56
Jakbyście sami zakładali alarmy samochodowe to byście wiedzieli, że to m.in.funkcja alarmu, ostrzegająca np.przy wysiadaniu z auta po postoju na ruchliwej trasie.Mrugnięcie kilka razy awaryjnymi.Przeczytaj instrukcję alarmu.U mnie można to włączyć i wyłączyć zworkami na centralce alarmu.Jeżeli alarm był dokładany przy zakupie to raczej nie fabryczny.Ja mam niefabryczny.

edmun
26-11-2018, 21:44
Wątek raczej rozchodzi się wokół fabrycznego (niedokładanego) alarmu.

FilipEbR
27-11-2018, 15:48
U mnie nie ma alarmu i światła mrygaja tak jak pisałem wcześniej :) myślę że to właśnie ma ostrzegać że wysiadasz z auta gdy chwilę posiedzisz w aucie ze zgaszonym silnikiem.

Tak apropom czy to komuś przeszkadza czy jak? ;)

boncio
04-12-2018, 14:13
To jest dyskusja czysto akademicka :D
U mnie dziś mrugnął po 30 minutach jazdy, a drzwi otworzyłem zaraz po wyłączeniu silnika.

gik
10-12-2018, 11:02
To i ja, alarm dokładany, mruga zawsze jak wysiadam po zgaszeniu auta (jak wysiada którykolwiek z pasażerów to nie, bo wtedy odryglowują się tylko jego drzwi, a jak otwiera się drzwi kierowcy to odryglowuje się wszystko łącznie z bagażnikiem), oczywiście najpierw drzwi się same ryglują podczas jazdy.

kubaw20055
10-12-2018, 12:03
U mnie mruga tylko i wyłącznie po zaryglowaniu drzwi (automatycznym lub przyciskiem) i tylko po otwarciu drzwi kierowcy;) Nie odczuwam w związku z tym zwiększonego poziomu bezpieczeństwag;)

edmun
10-12-2018, 14:00
kubaw20055 Ty masz fabryczny alarm?

kubaw20055
11-12-2018, 06:09
Alarm był montowany już w aso sterowany jest oryginalnym pilotem.

p.saw
11-12-2018, 10:20
To nie jest związane z alarmem a z zaryglowanym centralnym podczas jazdy. Każde odryglowanie (drzwi kierowcy) po wyłączonym zapłonie będzie sygnalizowane mrugnięciem kierunków tak jakby odblokowywać to pilotem.
Żeby nie mrugały kierunki wystarczy przed wyłączeniem zapłonu odblokować centralny.
W samochodach bez ryglowania podczas jazdy kierunki w tym przypadku nie powinny mrugnąć.

edmun
11-12-2018, 10:26
To w takim razie nie ma to zupełnie sensu,
dlaczego u kolegi kubaw20055 mruga za każdym razem
jak złapie za klamkę kierowcy przy włączonym automatycznym ryglowaniu,
jeśli u mnie i u boncio, mrugnie tylko i wyłącznie,
jeśli zaryglujemy ręcznie (przyciskiem), a mamy włączone automatyczne ryglowanie,
więc po ruszeniu pojazdem i tak rygluje nam się auto i tak.

A wisienką na torcie są właśnie sytuacje losowe, gdzie auto samo (automatycznie) rygluje drzwi,
my przycisku nie ruszaliśmy, otwieramy drzwi więc domyślnie nie mruga, a jednak autku zdarza się "mrugnąć".