Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Jaki gaz do 2.5T?
Tak jak w temacie, jaki gaz do tego modelu mk4 2.5t?
I gdzie szukać dobrego gazownika, mieszkam w Małopolsce dokladnie Zagórzany/Gorlice myślałem o Czakram Tarnów.
Chce założyć gaz na Seri, ale może w przyszłości będę myślał o chip na bezpieczne 240/250 z ewentualną ingerencja w osprzęt.
W czakram powiedzieli 4600zl za BRC było by 4100 ale jest czujnik ciśnienia paliwa tak mi powiedziano.
Co myślicie?
Mało tematów?
Np.ten https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=252109
Rafał A.(antek) 13-11-2018, 14:55 Olej czujnik
U mnie jest BRC P&D. Śmiga aż miło.
Na Dolnym Śląsku taniej - tylko 4 kPLN
Nastukane na szklanym ekranie
Olej czujnik no niekoniecznie - zależnie od wersji może wymagać emulacji
Rafał A.(antek) 13-11-2018, 23:39 to nie volvo, mk4 i smaxy idą bez
nie zgodzę się, osobiście walczyłem z mondeo mk4 gdzie konieczna była emulacja i do bardzo precyzyjna.
Czyli co powierzyć im auto za 4600? Dużo trochę inni mi proponowali 3tys ale coś mi się znów za mało widzi i tylko 6 opinii po 5 gwiazdek. Da się zrobić wg bez dotrysku benzyny? Czy zawsze będzie 95% gazu i 5% benzyny
Zapomnij o brc i czakramie - jak chcesz dobrze to AutoNaGaz.net w Krakowie albo Lydi10 ( nick kolesia z lpg-forum ( koło Wieliczki )
Akurat dość niedawno takiego mondka robił, więc ma opanowane.
Bliżej Ciebie to np. GZW w Zawadzie ( koło Dębicy ) ewentualnie Auto-Elektro-Serwis Marynowski Rafał w Tarnowie, aczkolwiek co do tego ostatniego to nie mam całkowitej pewności ( montaże ok, ale z regulacją różnie )
Zapomnij o brc i czakramie - jak chcesz dobrze to AutoNaGaz.net w Krakowie albo Lydi10 ( nick kolesia z lpg-forum ( koło Wieliczki )
Akurat dość niedawno takiego mondka robił, więc ma opanowane.
Bliżej Ciebie to np. GZW w Zawadzie ( koło Dębicy ) ewentualnie Auto-Elektro-Serwis Marynowski Rafał w Tarnowie, aczkolwiek co do tego ostatniego to nie mam całkowitej pewności ( montaże ok, ale z regulacją różnie )
Dzięki za odpowiedź, takiej właśnie oczekiwałem Kraków to 100km więc nie widzę problemu..
To uderz do Lydi10 - termin i cena zapewne będą przyjemne, a na strojenie zapewne finalnie auto trafi do mnie :)
Rafał A.(antek) 15-11-2018, 00:19 osobiście walczyłem z mondeo mk4 gdzie konieczna była emulacja i do bardzo precyzyjna.
a czego chciał? i czym sie pruł że chciał tej emulacji? rocznik auta?
mój jakos jeździ bez, kilka innych też, zarówno tych co montowałem jak i serwisuje.
Zapomnij o brc a czemu?
Od razu sypał checka po przejściu na gaz od ciśnienia paliwa.
Też byłem zaskoczony bo nigdy wcześniej nie było potrzeby emulacji, no ale akurat ten wymagał pełnej emulacji ( mapka 3d)
Rocznika nie znam, nie wnikam w takie kwestie :) ale raczej z tych nowszych sądząc po wyglądzie.
A BRC - samo w sobie nie jest złe, ale sposób montażu prawie zawsze woła o pomstę, do tego obecne wersje ( sq32 i bodaj 68) wymagają innego softu, do którego dostęp mają w zasadzie tylko serwisy brc ( te same co to montaż kaleczą)
O poziomie strojenia to już nawet nie wspomnę.
Rafał A.(antek) 15-11-2018, 10:02 Od razu sypał checka po przejściu na gaz od ciśnienia paliwa
to faktycznie ciekawostka, nie miałem w fordzie takiego przypadku, może to zależy od softu sterownika. bo w volvo standard, a niby ten sam silnik itp. No ale to można zawsze założyć i zobaczyć czy chodzi bez, jak nie to dorzucić.
A BRC - samo w sobie nie jest złe, ale sposób montażu prawie zawsze woła o pomstę
a no to ok, i fakt. u siebie mam BRC działa ok, ale wygląda jak wygląda, no i nie ma komu tego wystroić
O poziomie strojenia to już nawet nie wspomnę.
A Ty potrafisz to ustawić? to może jakoś się spikniemy, może od razu coś się grzebnie wpierw w mocy :D
w volvo standardteż różnie - są takie co idą bez emulacji wcale, niektórym starcza prosta emulacja, a inne wymagają pełnej mapy A Ty potrafisz to ustawić? tak, nawet te najnowsze ( tzw. zablokowane ) sterowniki.
Bump: może to zależy od softu sterownikazapewne, ewentualnie jeszcze od rynku
W volvo jak auto jest ze stanów to na 100% wymaga pełnej emulacji, europejskie - różnie.
U mnie był ten emulator przez 3-4 lata, później pospinałem jakieś piny za podpowiedzą gazownika i mogłem ten emulator wywalić.
A regulacja luzów zaworowych, jest to wymagane przed czy po instalacji gazowej?
A regulacja luzów zaworowych, jest to wymagane przed czy po instalacji gazowej?
Najlepiej sprawdzać co jakis czas 30-40tys km
Rafał A.(antek) 18-11-2018, 08:47 Ale w jakim silniku? 2.5T? - zasadniczo nie praktykuje się sprawdzania. Sprawdzenie może wykona kilka?! zakładów w Polsce! (może ASO Volvo, Ford, może jakiś niezależny.)
Poczytajcie sobie forum Volvo.... nikt tam nie reguluje zaworów po dziesiątkach tysięcy km na LPG. Jeden pasjonat to zrobił w aucie z LPG i przebiegiem 300 kkm i .... były w nominale :-)
Nastukane na szklanym ekranie
paoloWawa 18-11-2018, 11:54 Jeden pasjonat to zrobił w aucie z LPG i przebiegiem 300 kkm i .... były w nominale :-)
Bardzo pocieszająca wiadomość :)
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Rafał A.(antek) 18-11-2018, 21:47 no ja mam pod 200 000km na lpg i nic mu nie dolega.
paoloWawa 19-11-2018, 00:22 no ja mam pod 200 000km na lpg i nic mu nie dolega.U mnie 154kkm z czego ok. 66kkm na gazie i zero problemów, a lekko nie ma :)
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
A ma ktoś ten zbiorniczek czyli lubryfikacja? Czy tylko dotrysk benzyny
ani jedno, ani drugie - nie ma ani potrzeby, ani uzasadnienia
Rafał A.(antek) 19-11-2018, 21:16 w tym silniku, jak wyżej.
żadnej lubryfikacji i żadnego dotrysku benzyny
Normalna instalacja sekwencyjnego wtrysku gazu w kolektor dolotowy
ocieplator 20-08-2019, 22:11 Szybkie pytanie. Mondeo mk4 2.5t z taka instalka da rade? Co w przypadku gdybym chcial mu nieco podniesc moc?
Wtryski hercules gism i2000
Reduktor AC R 01
Stag ac 4
Wielozawod tomasetto
Reduktor AC R01 czerwony w teorii jest do 250KM (nie wiem jak w praktyce) więc kwestia programu ale nie mniej jednak dla mnie trochę bardzo na styk.
Wysłane z niewybuchającego Szajsunga
Witam.
Odświeżę temat nie zakładając nowego.
Mam kugę 2.5T 220km chcę montować lpg proszę o podpowiedź jaką instalkę założyć. Czy potrzebny emulator? Czy sterownik z obd czy bez?
Gazownik zaproponował :
-KME Nevo plus
-REd. SILVER fi8
-wtryskiwacze: FALKON (KME)
lub Barakuda
lub Hercules
-butla 47l
-zawór tomasetto fi8
-emulator paliwa
cena 3350zł (po znajomości przez kolegę)
ewentualnie sterownik Newo OBD + 200zł
Bardzo proszę o ocenę i podpowiedź.
Obd zbędne
Emulator - może tak, może nie. Zależnie od wersji auta.
Dzięki za odp.
Czyli dobre ustawienie przez instalatora i nie musi być obd .ok.
A komputer kme plus będzie dobry?
Reduktor jest na 240km czy da radę do 220km
Bump: Czy emulator można ewentualnie później dołożyć?
Nie ma czegoś takiego jak KME Plus.
Reduktor raczej nie ogarnie.
A tak, to spoko.
Reduktor weź np. Magic Power.
Dzięki.
A wtryski falkon czy barracuda, czy herkules?
A jak sprawdzić czy potrzebny emulator - gazownik pozna się?
Dzięki z góry za odp.
Barracuda jest sprawdzona w boju.
Emulator - jak zacznie walić błędami ciśnienia paliwa po przejściu na gaz, to będzie wiadomo, że trzeba emulator.
Bardzo dzięki.
Już wiem czego wymagać od gazownika. Co do montażu i ustawień to chwalą ich w Kielcach - Ka - Tech. Ja dopiero zobaczę:wink:
Dzięki.
Powodzenia, oby wyszło pozytywnie.
Ja jak dobrze pamiętam musiałem mieć emulator w moim mondeo, z tym że u mnie sterownik miał taką funkcję więc nic extra nie bylo trzeba dokładać
Wysłane z niewybuchającego Szajsunga
W BRC nie ma osobnego emulatora
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
johann89 15-12-2019, 17:34 A co powiecie na taki zestaw?
komputer sterujący lpgtech 326
emulator ciśnienia paliwa (o ile będzie potrzebny)
wtryski lpgtech yeti pojedyncze
reduktor magic III plus?
Rafał A.(antek) 16-12-2019, 10:52 musiałem mieć emulator w moim mondeo
akurat mondeo i smax idą bez emulatora.
Są wersje gdzie jest konieczny
Moze ktoś polecić jakiegos dobrego gazownika co ogarnie Mondeo 2.5t okolice Bielska Bialej
Damian Piekarczyk - Bolęcin.
Rafał A.(antek) 17-12-2019, 15:54 Są wersje gdzie jest konieczny
spotkałeś? od czego to zależy, bo ja w tych dwóch nie. Ten sam silnik gdzie indziej owszem.
Tak, spotkałem.
Bez emulatora moment po odpaleniu od razu CE na desce i litania błędów od ciśnienia i sterowania pompą.
Emulator musiał być z możliwością zmiennej mapy ( Alex Torpedo ) i sporo ustawiania tego w różnych warunkach.
To chyba końcówka produkcji mk4, ale głowy nie dam bo jakoś specjalnie nie wnikałem.
W Volvo na rynek USA jak było auto to prawie pewne, że konieczna emulacja.
Ten mondziak akurat europejczyk, więc hgw jakie tu były zależności - może roczniki młodsze miały.
Rafał A.(antek) 22-12-2019, 23:51 nie wiem, bo jeszcze nie trafiłem, temu pytam czy złapałeś zależność.
Witam, co sądzicie o taki zestawie:
• Optima Expert
• Barracuda
• Magic
Zestaw ok - kwestia czy montaż i strojenie tez będzie ok.
co do montażu to spokojnie to jedni z lepszych a według niektórych najlepsi w województwie.
Kiler2196 24-05-2022, 12:53 Cześć,
taki zestawik LPG do Mondeusza 2,5T o mocy 260km będzie ok:
- STEROWNIK STAG 300 6 Qmax;
- Reduktor R01 250 (niby do 250km więc zakładam że będzie za słaby). Jeśłi tak jaki polecicie (MAGIC POWER, GOLD GT, inny?);
- Wtryskiwacze HAWK ewentualnie HANA 2000 lub polecane BARACUDA?
- wszysko fi 8.
paoloWawa 25-05-2022, 10:40 Kiler2196
Ja mam reduktor KME Extreme i daje radę, bezproblemowo gaz w pełnym zakresie obrotów i zamknięcie licznika na niemieckiej autostradzie. Sterownik mam KME, wtryski Barracuda, gaz zakładany w 2016r.
Przejechałem na powyższym zestawie już ok. 117.000km i zero problemów. Od około 70.000km mam ponadto chipa na 263KM/401Nm.
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
W zasadzie najważniejsza kwestia to wybór porządnego gazownika - ten już dobierze sprzęt który będzie obsługiwał dany silnik.
Niestety takich dobrych gazowników nie ma za wielu w kraju, więc trzeba się liczyć nieraz z koniecznością podjechania gdzieś dalej i terminem oczekiwania na montaż rzędu miesiąca i dłużej.
Kiler2196 26-05-2022, 11:14 Dziękuję za opinie!
Mam już dwóch instalatorów wybranych. Ceny tez różne - pozostaje się tylko przejechać i omówić szczegóły.
@: paoloWawa:
masz emulator dołożony?
paoloWawa 26-05-2022, 18:13 Kiler2196
Z tego co wiem to nie, nie był potrzebny
Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka
Większość mondków 2.5t nie wymaga emulatora ciśnienia, ale zdarzają się rodzynki, które nie dość że wymagają, to jeszcze nie pierwszego lepszego, tylko z rozbudowaną mapą emulacji.
Kiler2196 27-05-2022, 07:13 Większość mondków 2.5t nie wymaga emulatora ciśnienia, ale zdarzają się rodzynki, które nie dość że wymagają, to jeszcze nie pierwszego lepszego, tylko z rozbudowaną mapą emulacji.
Dziękuję za cenną informację.
Jeśli okaże się, że akurat potrzebujesz emulacji, to od razu idź w sterownik Optima Expert ( z firmy Alex - ta sama firma produkuje wtryskiwacze Barracuda )
Tam jest wbudowany bardzo dobry emulator z możliwością pełnej i bogatej konfiguracji ( sprawdzone w takich autach )
Ewentualnie jak gazownik nie ogarnia Optimy, to można kupić osobno sam emulator - Torpedo się zowie.
krzysztof_o 03-11-2024, 21:17 Witam
Trochę odgrzeje kotleta żeby nie dublować wątku.
Mam Kugę MK1 z silnikiem jak w temacie i założoną instalacją KME, reduktor Silver S8.
Czy jak zrobię wirusa na 240 - 250 KM to reduktor da radę (wg. danych jest do 245 KM), czy przed wirusem powinienem założyć Gold GT?
Dane producenta są przeszacowane - jesli chcesz korzystać z większej mocy, to reduktor nie ogarnie.
krzysztof_o 04-11-2024, 11:25 Ok więc potrzebuje nowy reduktor.
W jakiej chronologii powinno to być wykonane?
1. Reduktor
2. Wirus
3. Strojenie?
Czy kolejność musi być inna?
I może jeszcze gdzieś pomiędzy intercooler.
Strojenie gazu dobrze by już zrobić na docelowym setupie, żeby nie było potrzeby ponownej korekty. IC to w zasadzie w dowolnym momencie, ale najlepiej przed wirusem.
krzysztof_o 04-11-2024, 12:28 Wstępnie pisałem na forum z heko i powinien mieć czas na wirusa po świętach, a czy ty Struna jesteś w tym czasie na miejscu żebym mógł podjechać po wirusie na strojenie?
Bump: Wstępnie pisałem na forum z @heko i powinien mieć czas na wirusa po świętach, a czy ty @Struna jesteś w tym czasie na miejscu żebym mógł podjechać po wirusie na strojenie?
o których świętach mowa ?
krzysztof_o 04-11-2024, 13:44 Boże Narodzenie
Piątek 27.12, Poniedziałek 30.12 albo 2 lub 3.01.2025.
Jak by heko zrobił wirusa 27.12 (jeszcze konkretnego terminu nie ustalaliśmy tylko pisałem że na początku grudnia będę pytał czy będzie miał czas) to przyjadę na kilka dni do Krakowa. Do domu będę wracał pewnie 4 lub 5 stycznia
A to spoko, coś się ogarnie.
krzysztof_o 04-11-2024, 16:41 Czy mogę ot tak sobie wymienić reduktor na KME Gold GT czy potrzeba po wymianie coś aktualizować w sofcie?
Ciśnienie ustawić takie samo jak było na obecnym reduktorze i tyle - nie wymaga żadnych zmian w sofcie.
krzysztof_o 18-11-2024, 21:06 Ciśnienie ustawić takie samo jak było na obecnym reduktorze i tyle - nie wymaga żadnych zmian w sofcie.
Z ustawieniem ciśnienia to mam problem bo narzędzi brak (manometra), a czy na fabrycznym ustawieniu reduktora 1,1 - 1,2 Bara dam radę dojechać do Krakowa jakieś 900 km czy lepiej założyć dopiero w Krakowie z samego rana przed wirusem?
Ale po co manometr - podpinasz się do kompa instalacji i tam masz odczyt.
czy na fabrycznym ustawieniu reduktora 1,1 - 1,2 Bara dam radę dojechać do Krakowa jakieś 900 km raczej powinno dojechać
krzysztof_o 19-11-2024, 19:54 Ale po co manometr - podpinasz się do kompa instalacji i tam masz odczyt.
Na pewno masz rację ale niestety nie mam takich rzeczy.
Jeżeli przyjechał bym z reduktorem to może mógłbyś mi go zamontować albo polecić kogoś kto to zrobi przed wizytą u heko. Oczywiście strojenie po wirusie wykonane przez ciebie.
Czy wirus i strojenie da się ogarnąć w jeden dzień?
Zakładaj ten reduktor od razu u siebie - będzie ok :)
A co do jednego dnia - kwestia dogadania. Zazwyczaj się da.
krzysztof_o 16-12-2024, 17:51 Hey
Mam już reduktor KME Gold GT z dwoma wyjściami fazy lotnej a Silber był z jednym wyjściem. Mogę zaślepić jedno wyjście i które lepiej? Myślałem że założę dwa węże aż do filtra ale filtry są z jednym wejściem i dwoma wyjściami.
Pozdrawiam
darmodziej 16-12-2024, 18:29 filtry są z jednym wejściem i dwoma wyjściami.Są też z dwoma wejściami i dwoma wyjściami. Poszukaj dobrze.
Np. https://phjacus.pl/F69-Filtr-fazy-lotnej-KME-FL779-wlokno-szklane-4x12-p774.html
Mogę zaślepić jedno wyjście i które lepiej?
Możesz - nie ma znaczenia które zaślepisz.
|