Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Elektrycza klapa bagażnika otwiera się do połowy.
Elektryczna klapa w mk5 kombi otwiera się do połowy z większą niż normalnie prędkością po czym się zatrzymuje w połowie, następnie przy próbie zamknięcia za pomocą któregokolwiek z przycisków otwiera się maksymalnie do góry i tam pozostaje. Dalsze próby zamknięcia w sposób losowy kończą się na bardzo powolnym zamykaniu do połowy po czym odbiciu do pozycji całkowicie otwartej lub braku reakcji.
Dodam że awaria wystąpiła w pierwszy mroźny dzień przy próbie zamknięcia normalnie funkcjonującej klapy. Klapa bagażnika zamknęła się do połowy po czym się zatrzymała w tej pozycji.
Ma może ktoś pomysł co może być przyczyną takiego zachowania??
Lub ma wiedzę jak działa elektryczny siłownik??
Mam dokładnie to samo, otwiera bagażnik do połowy, po kolejnej próbie otwarcia gwałtownie otwiera do końca. Jaka była diagnoza u ciebie?
Bratek11 24-08-2019, 19:38 Mam ten sam problem , może trzeba ją jakąś zaadoptować ?
może trzeba ją jakąś zaadoptować
Nie ma czegoś takiego jak adaptacja klapy.
Fiesta Mk8 ST Line 25-08-2019, 21:37 Tym bardziej adopcja ;)
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
MARO75MK2 26-08-2019, 17:20 A w temacie klapy: czy to normalne - bo tak słyszałem, że elektryczne klapy mają problem z ustawieniem i szczeliny są nierówne? Czy po prostu większość była bita z tyłu? Chodzi mi o to co na zdjęciu poglądowym:
Bratek11 14-09-2019, 17:24 Skoro nie ma czegoś takiego jak adaptacja klapy to jak ustawić jej odpowiedni zakres otwierania ? Co jest odpowiedzialne za skrajne położenie klapy ?
to jak ustawić jej odpowiedni zakres otwierania ?
Maksymalne otwarcie=maksymalne otwarcie siłownika.
Można wyregulować klapę by np. otwierała się tylko do połowy.
Patrz instrukcja obsługi:568:
LukaszPL 04-11-2019, 13:28 Dzień dobry czy udało wam się rozwiązać problem z klapą otwierającą się do połowy? Bo ja mam ten sam problem.
że elektryczne klapy mają problem z ustawieniem i szczeliny są nierówne?
zabawa zamkiem i sobie wyrównasz .
Fiesta Mk8 ST Line 04-11-2019, 14:54 Dzień dobry czy udało wam się rozwiązać problem z klapą otwierającą się do połowy? Bo ja mam ten sam problem.
A jak ją wtedy od połowy ręcznie otworzysz na max, zamkniesz pilotem, to przy kolejnym otwarciu również staje w połowie?
Piotermk5 27-11-2019, 06:41 Witam,
Czy komuś udało się rozwiązać problem z klapą jak w temacie? Mam taki sam problem, klapa nie daje się zamknąć, po osiągnięciu maksymalnego otwarcia i naciśnięciu przycisku próbuje dalej się otwierać, nie działa też programowanie klapy zgodnie z instrukcją.
multimen 24-01-2020, 15:12 Tez mam problem Mk5 2017 klapa otwiera sie do polowy elektrycznie zeobilem jak pisze w instrukcji otwarlem recznie na max i wcisnolem i trzymalem ponad 3s przycisk z consoli dobiegl dzwiek piiii potwierdzenia ale po zamknieciu dalej otwiera sie do polowy, ja rozumie ze to zabezpieczenie zeby w amerykanckim garazau dla krasnali nie ubic sobie klapy ale jak ktos ma prawie 190cm wzrostu to idzie sobie ta klapa krtan zlamac i miec zgon skoro procedura jest i nie dziala to kicha im nowsze technologie tym wieksze badziewia sie robia z tych Mondeo poprzedni mk4 w tytanium mial wkonczenia w metalu w konsoli tu plastik i tandetne lakierowanie nawet w kierownicy pozalowali na galwanizowanie rozumie w aucie za 40tys ale nie za 140tysi nie dziwie sie ze tak kiepsko sie sprzedaja mondki w salonach.
multimen 25-02-2020, 18:52 Wymienilem silownik i to samo klapa otwiera sie do polowy , zadne proby programowania nie zmieniaja tej wysokosci wiec to nie silownik predzej jakis blad w oprogramowaniu sterownika. Wewnatrz silownika jest enkoder otworzylem klape recznie na maxa, wypiolem wtyczke zamknolem klape recznie i wpiolem wtyczke i sterownik zglupial orwieral klape zamek a silownik ja zamykal czyli klapa za kazdym razem zapisuje w pamieci ostatnie polozenie, myslalem ze juz tego nie ogarne i dodatkowo co ciekawe wyskoczyl blad silnika prawego reflektoru full led a nie silownika klapy. O czym informowal wyswietlacz w zegarach. Czarna magia potrzebny egzorcysta haha narazie zostawiam ten badziew. Zastanawiam sie tylko czy nie ma to cos wspolnego z tym systemem anty przytrzasnij mi paluszki czy to wogole dziala nie wiem nie mam odwagi przytrzasnac sobie paluszkow szyba trzymalem do mometu az klapa zblizyla sie na 5cm potem usunolem dlon bo klapa na dole zamyka sie szybciej haha.
Po co tam ręce pakować,można wsadzić coś innego ;)
Jak chcesz mogę Ci pożyczyć moduł RGTM.
Andrus23 03-05-2020, 12:18 Witam. Mam ten sam problem, czy udało się go rozwązać?
Witam. I mnie dopadła sytuacja z awaria klapy elektrycznej w kombii. Otwarcie do połowy i stop. Po lekturze naszego forum i wizycie w ASO postanowiłem zaryzykować i kupić używany siłownik. Wymontowany z auta 2017r z przebiegiem 36 tys. To sporo mniej niz u mnie. Za nowy w ASO krzykneli ok 1000 PLN z wymianą. Ja trafiłem na portalu aukcyjnym za 10 % tej ceny a wymiany dokonałem sam.
POMOGŁO. :) Okazało se że siłownik uległ uszkodzeniu. Wymiana prosta, jedna wtyczka. Delikatnie odpiąłem tapicerkę i poszło. A więc czasem warto zaryzykować i spróbować na używanych częsciach. Pozdrawiam,
lukaszooo 12-12-2020, 13:10 Walczę z tym samym problemem. Niby wszystko chodzi, nie ma błędów a zatrzymuje sie na połowie wysokości, jak otworze klapę ręcznie na maxa to zamyka ale zamek nie łapie odbija ponownie do połowy. Gdzie szukać problemu?
Szewcu 1982 13-12-2020, 16:04 wd40 w zamek klapy, mi pomogło
Witam. Z przykrością pochwalę się że i ja mam problem z elektrycznym otwieraniem klapy w MK5. Otwieram ją na 3 razy a zamknąć wcale nie mogę tylko ręcznie. Czasami zamknie się kawałek i stanie. Auto kupiłem pół roku temu i też czasami było coś z klapą ale minęło i otwierała się prawidłowo.
Witam.
Elektryczna klapa po otwarciu czy to z auta czy z kluczyka czy przyciskiem na klapie ,otwiera się prawie do połowy i stanie. Po ponownym naciśnięciu idzie do góry i po chwili próbuje się obniżyć ale tylko schodzi powiedzmy około 2 cm. Trochę szarpiąc klapą.
Żeby zamknąć trzeba to zrobić ręcznie. Próbowałem zaadoptować na nowo jak w instrukcji ale nic to nie dało.
Wyciągnięcie bezpiecznika , rozpięcie akumulatora jak i modułu nic nie pomaga.
Jakieś sugestie lub rozwiązanie.
Sprawdź jakie błędy będą w RGTM. Objawy mogą wskazywać na uszkodzenie siłownika/przewodów.
Dzięki bardzo .Miałem uszkodzone przewody przy siłowniku. Właściwie wszystkie są przetarte. Na razie mała naprawa potem zobaczymy.
Rafal 22 18-05-2021, 17:10 Za wszystkie bolączki opisane w tym temacie odpowiada uszkodzony siłownik lewy. Niestety w rocznikach 5-6 letnich siłowniki się już psują, wiem bo sprzedałem tego mnóstwo i niestety z autopsji też (mam 15 i rok temu wymieniałem) Jak ktoś jest chętny to mam jeszcze 2 szt z aut bez przebiegu, można powiedzieć że nowe choć z demontażu. 400+ przesyłka
QBAelectric 30-05-2021, 21:58 Witam,
Czy ktos potwierdzi co wymienil przy otwarciu klapy do polowy?
Przewody w silowniku mam OK, nie chce podniesc wyzej niz do 2/3, programowanie z przycisku dziala ale tylko do 2/3 podniesienia. Jednym pomaga update modulu klapy. Czy ktos z tego postu opanowal temat?
Rafal 22 31-05-2021, 06:30 Za problemy z podnoszeniem zawsze odpowiada siłownik. To że kable wyglądają ok wcale nie znaczy że są ok.
Moge potwierdzic na podstawie wlasnych doswiadczen, ze problem tkwi w silowniku. Rocznik 2016 i w 2020 musialem wymienic. Robota prosta i szybka, mozliwa do wykonania w warunkach domowych ale silownik nowy jest drogi. Mnie udalo sie kupic z demontazu - :) po atrakcyjnej cenie.
Rafal 22 01-06-2021, 10:06 Z demontażu to wciąż są siłowniki najczęściej z 15 -16 roku (bo takie auta handlarze kupują) które jeszcze działają. W razie czego został mi jeszcze jeden w zasadzie nowy.
YANOOSH-69 01-06-2021, 11:16 Panowie, jak sprawdzić czy mam instalacje do montażu haka a jeśli nie mam to jak dużo pracy i wiedzy i kosztów trzeba włożyć żeby to"doinstalować"?
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
Mk5 maja wyprowadzone złącze do haka w bagażniku pod tapicerka. Jeżeli masz komplet części to bez problemu można dołożyć. Polecam składany elektrycznie. Po montażu konfiguracja.
zwirek2222 22-10-2021, 12:10 Witam tu opisałem i dodałem fotki jak naprawić siłownik klapy polecam.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3840113.html
wojtekkol 30-11-2021, 18:05 Witaj,
Sprawdzałeś może czy po naprawie widać moduł RGTM w forscan?
Dopadła Mnie awaria klapy i zastanawiam się od czego zacząć.
Janusz4545 30-11-2021, 20:54 U mnie naprawa klapy polegała na wymianie siłownika. Następnie trzeba go zaprogramować. Robiłem to w ASO. Koszt programowania 350 zł. Siłownik kupiłem używany.
wojtekkol 30-11-2021, 21:04 Na czym polegało programowanie w ASO?
blacharnia143 28-12-2021, 14:36 Podpinam się do tematu klapy.
Siłownik wymieniony na nowy , programowany w ASO. Klapa dalej otwiera się do połowy. Gdzie szukać przyczyny?
TERBUH_B 29-12-2021, 12:27 Dopadło dziś i mnie z klapą. Otwiera się do polowy
Edit.
Klapa już działa wyrwany byl bialy kabelek w wiazce silownika elektrycznego. Urwał się pod harmonijka ciezko bylo zlutowac
Witam!
Mnie również dotknął ten problem , potwierdzam jest to wina przerwanych kabelków, u mnie pękł niebieski , ale pozostałe również były już "napoczęte" więc zabezpieczone wszystkie , niebieski zlutowany i całość wróciła na miejsce. Klapa działa jak nowa, czas może 20 min, trudność znikoma. Dziękuję poprzednikom za podpowiedź. :one:
janekjaw 29-01-2023, 19:13 Ja też mam problem, czy ktoś znalazł rozwiazanie - moje kable sa ok sprawdziłem od kostki do siłownika. adaptacja nie pomaga , jak zaprogramuje podnoszenien klapy na ok 1/4 to działa ale jak dam całe 100 % to zatrzymyje sie w około połowie ;(. auto było na serwisie dość długo i myślałem że to np wina rozłączenia aku ale sam nie wiem.
sebastian600v 22-04-2023, 11:51 Mój problem jest inny.
soltys4780 05-05-2023, 09:43 Witam, u mnie wczoraj otworzyła się normalnie, jak zamykałem to zjechała do połowy, odbiła i znów się otworzyła na 100%. Przy kolejnej próbie zjechała na dół, ale odbiła się i otwarcie było na poziomi 5%. Dziś ten sam problem, czy z pilota, czy w włącznika na klapie, czy z pozycji kierowcy. Stan ten się pogarszał z każdą próba otwarcia/zamknięcia. Teraz przy zamknięciu ręcznym odbija tylko zamek, ale się nie otwiera/zamyka.
Dawid258 04-09-2023, 09:19 Witam. U mnie problem wyglądał podobnie. Klapa nie mogła się otworzyć automatycznie, po otwarciu ręcznym zamykała się na 3/4 po czym otwierała się z powrotem i trzeba było ją ręcznie zamykać. Zaryzykowalem i kupiłem nowe siłowniki marki deffner ze stronki www.deffner.pl. był to strzał w dziesiątkę. Klapa chodzi lepiej niż chodziła. Polecam świetny kontakt, szybka wysyłka. Mechanik kazał mi dwa tygodnie na siebie czekać a tu załatwiłem wszystko w dwa dni i problem rozwiązany. Nie zaglądałem jeszcze do starych siłowników czy są rzeczywiście zużyte czy tylko kabelek się przetarł
Przetarty kabelek od razu zobaczysz jak odwiniesz trochę izolacji tan gdzie jest gumowa osłona na przewodzie.
wklaczynski 10-02-2024, 15:10 Na wyłączonym zapłonie otworzyć jak to możliwe. Ustawić ręcznie wymaganą pozycję otwarcia. Wcisnąć przycisk zamykania i przytrzymać kilka sekund, aż da sygnał. Zapamięta pozycję i powinna pracować prawidłowo. Powinno być dla wszystkich fordów z takimi klapami.
PoznajPoznan 10-04-2025, 15:48 Może temat trochę odkurzony ale nie jednemu się przyda bo mi zabawa z adopcją zajęła to parę godzin. Dopadła mnie przypadłość otwierania klapy do połowy. W moim przypadku wymieniłem siłownik elektryczny na nowy (na Alledrogo za 250 zł) po wymianie klapa dalej otwierała się do połowy. Kombinacje z adaptacją przy otwartej klapie na maxa, próby w wypinaniem wtyczki nic nie pomogły. Podłączyłem auto pod tester diagnostyczny (SUN PDL) zaadoptowałem ją i wszystko wróciło do normy, klapa otwiera się cała i zamyka bez problemu. Cała adaptacja trwała 20 sekund w tym czasie klapa otworzyła się na maxa i zamknęła.
|