Zobacz pełną wersję : [Kuga 2013-2020] Odpalanie zimnego silnika
witam zrobiło się zimno wczoraj u nas temperatura -3 samochodu stał na dworze bo byłem w pracy na nocce czy przy odpalaniu powinna zapalić się kontrolka świec żarowych i dopiero odpalić od jakiej temperatury wam się zapala kontrolka bo u mnie jeszcze ani razu się nie zapaliła ale sprawdzałem test zegarów i kontrolka się paliła jak jest w waszych kugach bo mam ją dopiero od maja i niema żadnych problemów z odpalanie, dopiero wczoraj głośno taki strzał przy odpalaniu morze mi ktoś to wyjaśnić.
nikt nie pomoże jak u was się zachowuje ta kontrolka przy odpalaniu ?
Czy się zapala przy odpalanie kontrolka świec zerowych bo u mnie jeszcze ani razu się nie zapaliła A było już-3 na dworze
ołowiany 20-11-2018, 08:56 Nie zwróciłem uwagi na kontrolkę. Naciskam przycisk i odpala. Jak jest zimno to chwilkę "myśli" zanim odpali.
Kontrolka się pali w momencie nagrzewania świec z tego co się orientuję - więc u mnie aktualnie jest tak, że zimne auto rozgrzewa świece około 2sec (czas między naciśnięciem przycisku a odpaleniem i kontrolka się pali wtedy), przy ciepłym silniku odpala od razu po naciśnięciu przycisku.
Ok to rozumiem bo miałem inne dizle i przy takiej temperaturze -3 To już powinna się zapalić ch ba że musi być poniżej
raczej chociaż na chwilkę powinna się zapalić
Witaj sprawdź jakie masz błędy może przekaźnik strzelił szlak
Błędów niema żadnych forscanem który to przekaźnik od świec żarowych
Jeśli brak błędów to przekaźnik dobry. Mam Kuge MK1 i mi od razu wywaliło błąd. Może szukasz problemów moja Kuga też hałasuje gdy jest mróz normalna rzecz dla naszych ropniaków. I powiem więcej kolega obok siebie parkujemy ma 2014r Kuge i o wiele głośniej chodzi na zimnym niż moja, fakt po rozgrzaniu jest dwa razy cichsza.
w instrukcji niem żadnego opisanego przekaźnika od świec żarowych a dodam że śnieżynka zapala się od 4 stopni
Bump: yaris1---piszesz że kolega odpala obok ciebie Kugę 2014r a ja mam 2013r a pytanie był o zapalaniu się kontrolki jak jest zimno to zapala mu się kontrolka świec żarowych przy odpalaniu czy nie.
Właśnie do niego dzwoniłem jutro rano sprawdzimy. Pytał czy próbowałeś rano bez sprzęgła nacisnąć START i patrz na licznik. Chociaż mu mówiłem że tak jest w kudze MK1 do 2010 roku, a ten się upiera że u niego też tak jest . Mówi że to jest wymuszenie grzania świec. Ile w tym prawdy dowiem się jutro. Jak to Irus dużo gada mało wie
Ok niech sprawdzi kolega rano ja mam automat i muszę wcisnąć hamulec żeby odpalić,w czwartek mam kolejną nockę i u nas ma być -5 auto na parkingu A nie jak zawsze w garażu zobaczymy co będzie przy odpaleniu.czekam na odpowiedź kolegi
A więc trochę kiepsko ponieważ dziś rano było +3 Przy odpalaniu jak ktoś specjalnie się nie przygląda może nawet nie zauważyć kolega mówi że nie widział a mi się wydawało że mrugała tylko że ja się na nią bez przerwy patrzałem. Co do bez sprzęgła jeśli samochód w automacie to nie naduszaj hamulca wciśnij start i patrz na kontrolkę nie uruchomi się samochód ale wymusi grzanie.
może coś tu https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=198659
Wszystko jest już dobrze świece sprawdzon dojście aby je sprawdzić tylko przez wtyczke koło filtra paliwa bo wymiana to troche rozbierania jest,.bo są sprzodu silnika i kontrolka zapala się przed uruchomieniem silnika dodatkowo na wyswietlaczu komputera informacja silnik w trakcie odpalania
|