Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Brakujący element w reflektorze - H7 halogenowy
Monika 1 22-11-2018, 09:09 Cześć,
Nie wiem jak to się stało ale w lewym reflektorze brakuje mi jednego elementu.
Chodzi o taki "czop" element znajdujący się w lampie przed żarówką H7 - nie wiem jak to się nazywa. Pewnie wiecie o co chodzi:)
Czy ktoś wie czy można taki element przełożyć z innej lampy?
Bo nie wiem czy szukać uszkodzonej lampy czy jednak coś dobrego muszę kupić.
O tu go widać - taki kapturek:)
https://images89.fotosik.pl/78/9dbad8719cd6e21fmed.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/9dbad8719cd6e21f)
mam do sprzedania taki kapturek
Mam w domu jedna lampę ktora sobie lezy bo ma pourywane zaczepy, ale kompletnie nie wiem o jaki "czop" ci chodzi kolego. Wez zaznacz to w paincie czyms, a jak bede to miał to ci po prostu dam.
Kolego wyżej, a masz może w posiadaniu blaszkę od doświetlania zakrętów?? Chodzi o ten mały "teges", który oslania żarówkę.
Nie wiem co ta lampa posiada a co nie, dostalem ja od znajomego jak wybuchła mi w mojej zarówka i zamiast płacic 120zl za wtyczke do h7 przelutowalem ja sobie wlasnie z tego dawcy gratis:d lampa lezy w garazu jak nie zapomne to jutro porobie zdjecia
Chodzi o osłonę żarówki. Taki element w kształcie naparstka, który (patrząc od frontu lampy) osłania żarówkę, i dzięki któremu światło z jej zakończenia odbijane jest na reflektor, a nie na oczy kierowców z naprzeciwka.
Chodzi o osłonę żarówki. Taki element w kształcie naparstka, który (patrząc od frontu lampy) osłania żarówkę, i dzięki któremu światło z jej zakończenia odbijane jest na reflektor, a nie na oczy kierowców z naprzeciwka.
Tego nie mam na 100%, najwyraźniej ma to jakąś wartośc skoro kolega wyciągnął to sobie przez zdaniem mi lampy:P
Cześć,
Ja u siebie parę dni temu, też zauważyłem brak tego elementu, a miejsce na ich montaż jest. Wymieniałem wtyczkę żarówki, mając reflektor z anglika jako dawca i tam te kapturki są.
https://iv.pl/images/93866525838038115255.jpg
Jak przyjrzałem się innym samochodom na parkingu to nawet nie miały możliwości zamontowania tego kapturka.
W Focusie MK1 je miałem. Do Mondeo patrząc na różne aukcje ludzie sprzedają wersje z i bez niego.
Reasumując jestem głupi czy być powinny. Czy może to zależeć od tego czy model ma ledy DRL?
Ja akurat mam, ale slyszalem ze to efekt tylko estetyczny aby nie bylo widac cycka od zarowki. Kak jest naprawde nie wiem. Sa lampy z ta oslona i bez i ludzie jezdza.
czesterek 24-11-2018, 19:34 Po prostu przestali to montować od końcówki 2010 roku. Każda żarówka ma fabrycznie odbłyśnik i to ustrojstwo jest zbyteczne.
Dokładnie . Lampy po którymś roku pr9dukcji nie maja tego kapturka . A kapturek w żaden sposób nie wpływa na rozkład światła w reflektorze , sam osobiście sprawdziłem
Monika 1 25-11-2018, 09:19 No ja ma auto z listopada 2010 i kapturek mam w jednej lampie☺ historie auta znam od nowości i wiem ze nic nie było zmieniane w tym zakresie.
Kilka dni temu Mondek przeszedł przegląd ale diagnosta miał problem zeby ustawić ten reflektor i powiedział zebym sobie poszukal tego elementu bo wygląda jakby go brakowało😂
Sprawdzałem na nic nie wpływa ten element. Pewnie miał problem z prawa lampą?
Monika 1 25-11-2018, 15:48 Tak z prawą ale to w niej brakuje tego kapturka. Pomyliłem strony wcześniej
No właśnie zauważyłem że prawe lampy po którymś roku produkcji mają dziwny rozkład światła tak jakby odbłyśnik miał jakąś wadę produkcyjną.lewe są ok.
Monika 1 26-11-2018, 06:52 Dzięki za wszelkie informacje.
Jak znajdę gdzieś przypadkiem uszkodzoną lampę to przełożę ten kapturek.
Póki co jeżdżę normalnie:)
lordospi 26-08-2019, 07:59 Sorry, że odgrzewam kotleta...
Mojego Mondka MK4 (data produkcji sierpień 2010), kupiłem w marcu zeszłego roku (2018). Sprowadzony z Belgii. Sprawdzony przez diagnostę przed pierwszą rejestracją w kraju i na kolejnym przeglądzie w tym. Diagnosta nigdy nie miał żadnych uwag.
W zeszły piątek jak przepaliła mi się przednia żarówka (pierwszy raz od kupna), jedna rzecz wzbudziła mój niepokój. Chodzi właśnie o te "kapturki" na żarówki H7. Nie mam ich w żadnej z reflektorów. Ale otwory montażowe pod te "kapturki" w reflektorach są.
To znaczy, że powinny one być zamontowane czy nie? Jak wygląda w tym wypadku sprawa z potencjalnym odszkodowaniem w przypadku kolizji czy nie daj Boże wypadku? Czy Policja może się doczepić dlaczego nie mam tych "kapturów" skoro mam do nich otwory montażowe w reflektorach.
Po 2010 roku nie montowali juz tego. A konstrukcja lamp jest taka sama i dlatego sa te ortwory montażowe
|