Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] System wspomagania nagłego hamowania - BAS

wocash
02-12-2018, 19:42
Witam, krótkie pytanie. Czy Focusy są wyposażone w ten system, i czy jest on połączony ze światłami stopu lub awaryjnymi, które mrugają w celu ostrzeżenia innych kierowców o gwałtownym hamowaniu ?
Dzięki, pozdrawiam

kopson
02-12-2018, 20:02
Tak, jak najbardziej Focus posiada ten system. Natomiast czy włączają się światła awaryjne po takim hamowaniu, to nie jestem pewien. Wydaje mi się, że tak, ale może ktoś inny z forumowych kolegów to potwierdzi.

edmun
03-12-2018, 10:18
Auto mruga przy hamowaniu awaryjnymi (przy gwałtownym hamowaniu).
Awaryjne (w MK3) wyłączają się i nie "zostają".

Tu reklamowy filmik z Ramgerem:

T1_T6CFLqFg
https://www.youtube.com/watch?v=T1_T6CFLqFg

Bartuś01
03-12-2018, 15:35
Edmun jesteś pewien ze u nas w mk3 przed liftem światła przy gwałtownym hamowaniu mrugają ? Stop tez czy awaryjne ?

Ze_ja
03-12-2018, 15:54
O miganiu stopów w Focusie nie słyszałem jeszcze, ale z miganiem awaryjnych osobiście się spotkałem w Mk3. Za to Mk2 nie wiem. Raz ostro hamowałem w trasie i sam włączyłem odruchowo awaryjne zanim pedał hamulca dobił do podłogi. Muszę sprawdzić z ciekawości.

Edit: Coś mi świta, że to też było w ELMConfig to ustawienia
Edit2: Dla Mk2 był temat: https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1932926 - czyli już w Mk2 było. W Mk3 też jest, nie wiem, czy tak samo konfigurowalne i czy zawsze domyślnie aktywne i czy też tylko powyżej 80 km/h.

arturek
03-12-2018, 15:59
Witam

Proste sprawdzenie, bez ruszania się od kompa
- pobierasz i uruchamiasz program Focccus
- ze strony Focccus pobierasz swoją konfigurację wg VINu

jak pamiętam to w programie jest taka opcja do ustawienia => po wczytaniu
konfiguracji auta wiemy czy mamy to aktywowane domyślnie

Mrugają kierunkowskazy = awaryjne

http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=955460&postcount=7

pozdrawiam
Arturek

edmun
03-12-2018, 16:16
Edmun jesteś pewien ze u nas w mk3 przed liftem światła przy gwałtownym hamowaniu mrugają ? Stop tez czy awaryjne ?
Jak pisałem wcześniej, mrugają awaryjne przy mocnym hamowaniu. Słychać nawet z deski rozdzielczej dźwięk ("klikanie").
Sam nawet miałem tak z 2x w swoim życiu jak przy 130-140km/h depnąłem hamulec jak przede mną jakiś wariat coś "odstawiał".

I tak jak arturek wskazał, można w FoCCCusie sprawdzić.
Tu kopia z mojego:

https://i.imgur.com/oVTzBSL.png

Rafał A.(antek)
03-12-2018, 19:22
albo kierunki albo po zmianie w GEM chyba STOP tez można ustawić (zamiast awaryjne)

Bartuś01
04-12-2018, 03:16
W takim razie nigdy nie musiałem jeszcze tak gwałtownie hamować. Chociaż ostatnio wyskoczyło mi psisko na drogę i wesoło nie było ale to było hamowanie ze 100 do 60. Być może to nie wystarczyło żeby sie włączyły awaryjne...

Rafał A.(antek)
04-12-2018, 08:57
Może masz nie włączone. jedz na kawałek pustej drogi i hamulec do końca :)
Sam system w różnych autach różnie działa. U mnie np w mondeo włącza sie adekwatnie wg mnie, w galaxym za późno (tylko przy bardzo mocnym hamowaniu) a w connecie włączał sie właściwie przy każdym intensywniejszym w jeździe miejskiej

edmun
04-12-2018, 12:26
W Focusie moim zdaniem działa poprawnie (i obstawiam że działa na podstawie danych z czujnika ABS+ESP odczytując przeciążenie).
Po mocniejszym depnięciu jak sam czuję że "ohoho ale hamujemy" to słyszę klikanie awaryjnych.

kyniu80
28-02-2020, 19:33
Witam
No właśnie...
Jak jest z tym systemem, bo ostatnio wjeżdżając do garażu przy odsuwajacej sie bramie garażowej chyba za blisko dojechałem do niej i wlaczyl sie (wydaje mi sie) ABS oraz na desce pojawił sie konunikat: "LS SAFETY SYS. Automatyczne hamowanie" ...
Miałem może z 5km/h
Drugi raz miałem taką sytuację jak za szybko dojechalem do poprzedzającego pojazdu, miałem wtedy moze z 30km/h
Co to za system ?
Pacjent: Focus MK3, 2011, 1,6TDCI, Tytanium
Thx za info

kopson
28-02-2020, 19:47
To nie ABS ci się wtedy uruchomił, ale ACC czyli Active City Stop - system automatycznego hamowania przed przeszkodą działający do 30km/h lub w nowszych Fordach do ok.50km/h