Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Które wycieraczki lepsze? Bosch czy Motorcraft?
Hooch180 07-12-2018, 10:54 Szybkie pytanie do tych co mieli do czynienia z oboma kompletami.
Które są lepsze?
Motorcraft (https://ford.sklep.pl/product-pol-19572--piora-wycieraczki-plaskie-Focus-Mk2-Ford-Motorcraft-kpl-2120675.html)
Czy
Bosch AeroTwin (https://ford.sklep.pl/product-pol-19883-piora-wycieraczek-plaskie-Bosch-Aerotwin-A977S.html)
oczzywiście że te tańsze :one:
Tylko i wyłącznie fordowskie. Temat wałkowany wiele razy.
Wczesniej miałem fordowskie, teraz kupiłem bosch aerotwin. Po paru dniach jazdy wycieraczki wycierają gorzej niż moje zjechane fordowskie. Lepiej weź oryginały.
Sforrest 07-12-2018, 12:38 Bierz oryginalne, ja kupiłem te i jestem zadowolony - ciche, i zbierają wodę jak należy
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Piora-wycieraczki-przod-plaskie-Focus-Mk2-Mk2-FL-1537077-oryginalne-FORD-PREMIUM/269
Krzysiek128 07-12-2018, 12:41 Kupiłem w lecie Bosch aerotwin, 3 miesiące i śmietnik.
Lepiej bym na tym wyszedł jakbym kupił 7 "marketowych" i wymieniał co miesiąc.
Lepsze Fordowskie oryginały.
Coś w tym jest , że te fordowskie lepsze. Wcześniej zmieniałem je raz do roku, jednak ostatnio zauważyłem , że to bez sensu , bo po roku one są całkiem OK, więc przedłużyłem ich używanie o kolejny rok i wymienię po zimie :-)
Fordowskie wycieraczki na pewno są dobre. Miałem kilka kompletów w MK2.
Jeśli chodzi o gumę oczywiście. Bo budowa moim zdaniem jest do bani. Budowa wszystkich płaskich wycieraczek. Nie tylko fordowskich.
Odczuwa się to zimą gdy pada śnieg. Przez to, że są płaskie mają duża powierzchnie. I ta powierzchnia łapie śnieg który potem, gdy jest mróz zamienia się w bryły lody. Nie raz zdarzyło mi się jechać z bryłkami lodu na końcówkach wycieraczek. A powoduje to nie dociskanie gumki wycieraczki do szyby i mazanie po szybie. Samo nie odpada. Trzeba zdjąć ręcznie. Oczywiście problerm tylko w mroźną śnieżna zimę ale dosyć upierdliwy.
Natomiast gdy chcesz po taniości to wymień same gumki w oryginalnych wycieraczkach fordowskich. Na forum znajdziesz instrukcje. Gumki Good Rain kosztują kilkanaście zł. Wytrzymują spokojnie z pół roku. A zwłaszcza warto dać je na zimę. Nie szkoda ich wtedy.
Witam
Dodam swoje trzy grosze
Już nie ma wycieraczek Ford
Są tylko wycieraczki Motorcraft = dużo gorsze
Najpierw kupowałem wycieraczki Ford do Fiesty i okazało się, że są Motorcraft
Potem poszedłem do innego sklepu aby kupić Ford do Focusa i tu zdziwienie
- sprzedawca poszedł poszukać czy ze starych dostaw nie ma Ford => brak
- twierdzi, że zamawia u Forda wycieraczki Ford, a przychodzą Motorcraft
Niestety
- Motorcraft ma inną konstrukcje niż wycieraczki Ford
(prawdopodobnie inny dostawca)
- wycieraczki Motorcraft są gorsze od Ford
Teraz raczej będę testował
- albo Bosch
- albo Valeo
pozdrawiam
Arturek
Tych wycieraczek to od pol roku juz nie ma nawet w ASO. Kupowalem w czerwcu w ASO i to samo zonk daja mi motorcrafta. Bosh mi dobrze zbieral ale po 3 miesiacach pioro zaczelo sie rwac od dolu. Valeo te dedykowane sa spoko ale drogie (nie te first...).
A tych gumek good rain nie polecam sa do bani na jesien - zima, zalozylem i po paru dniach wyladowaly w koszu zeszlej jesieni. Moze na lato daja rade ale to tandeta ogolnie.
swiety_76 07-12-2018, 22:48 Bardzo często ostatnio kupując w internecie wycieraczki reklamowane jako Ford dostaje się Motorcrafty (no bo Panie to prawie to samo co Ford) a te oryginalne fordowskie praktycznie nie do dostania. Podobnie np z świecami.
Lukimaster 07-12-2018, 23:18 Z doświadzcznia wiem ze nie ma lepszych niż Denso.
Motocraft robi dla forda wycieraczki tarcze hamulcowe klocki itd jakość pewnie gorsza, choc na hamulce akurat nie mogę narzekać (oryginal ford, opakowanie ford, plomba ford a logo motocraft)
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
Motocraft robi dla forda wycieraczki tarcze hamulcowe klocki itd jakość pewnie gorsza, choc na hamulce akurat nie mogę narzekać (oryginal ford, opakowanie ford, plomba ford a logo motocraft)
No to podrobione kupiłeś. :-)
http://fordauthority.com/wp-content/uploads/2016/12/Ford-Motorcraft-logo-720x340.jpg
Oryginalne klocki hamulcowe ford motocraft z pewnej strony, choc teraz zauważyłem również oryginalne klocki ford.
Na drugi raz muszę lepiej czytać opis :) Jednak pośpiech nie popłaca, choć na hamulce nie narzekam.
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
No właśnie chodzi mi o to, że nieuważnie czytasz/piszesz. Motocraft to podróbki.
pankrakus 08-12-2018, 09:41 Motocraft robi dla forda wycieraczki tarcze hamulcowe klocki itd
[...]
Motorcraft to nie osobna firma która produkuje dla Forda,
to marka pod którą Ford sprzedaje części / akcesoria,
które zamawia u zewnętrznych dostawców.
Jak to oni ładnie mówią:
"produkt dla klienta ekonomicznego, dla którego ważna jest cena"
żeby nie powiedzieć "tanie goovno"
No właśnie chodzi mi o to, że nieuważnie czytasz/piszesz. Motocraft to podróbki.
zastanawiam się czy kolega należy do ludzi, dla których słowo ZAMIENNIK jest tożsame ze słowem PODRÓBKA
Podróbka jest wtedy gdy ktoś nie uprawniony używa zastrzeżony znak towarowy
Jeśli ja będę w piwnicy pędził bimber i rozlewał go do butelek z napisem np. Żytnia,
to wtedy będzie podróbka
Natomiast jeśli będę pędził i nazwę "Księżycówka wuja Henia", to już nie jest podróbka
pozdrawiam
pankrakus
Podróbka jest wtedy gdy ktoś nie uprawniony używa zastrzeżony znak towarowy
Dawno temu na targach były sprzedawane sprzęty marki panasonix.
http://www.shizaudio.ru/audio/data/media/18/21072009.jpg
Nie inaczej jest z motocraft.
Zatem ponawiam:
http://fordauthority.com/wp-content/uploads/2016/12/Ford-Motorcraft-logo-720x340.jpg
Czepianie się literówek :) myślę że każdy wiedział o co chodzi
A tych gumek good rain nie polecam sa do bani na jesien - zima, zalozylem i po paru dniach wyladowaly w koszu zeszlej jesieni. Moze na lato daja rade ale to tandeta ogolnie.Ciekawe. Może źle trafiłeś. Kupuje od tego samego gościa już jakiś czas na allegro. Jeżdżę na tym już z dwa lata. Kilka kompletów wymieniałem. Wytrzymują dość długo. Zimą jak i latem. Jak zaczynają mazać zmieniam za kilkanaście zł na nowe i się nie zastanawiam.
Wycieraczki za 100 ileś zł nie wytrzymują wiele dłużej. Za te pieniądze jest kilka kompletów gumek, które sumarycznie wytrzymają znacznie dłużej.
Za to oryginalna wycieraczka fordowska na tył mazała od początku. Bo jest wykonana z plastiku. Nie dociska dobrze do szyby już od nowości.
kumpel Fordzika 08-12-2018, 12:08 Dorzucę swoje 3 grosze, bo mam bardzo dobre wieloletnie doświadczenie z wycieraczkami firmy CHAMPION, ostatnio jakby zapomniana, ale kupuje ich różne produkty, bo są dobre i niedrogie. Czesto made in Thailand. Oczywiście wycieraczki CHAMPION te z totalnie najtańszej serii nie będą jakieś trwałe, ale oczko wyżej do dwóch aut co zawsze kupowałem sprawdzają się świetnie.
W Focusie po 8 latach i 60 tys przebiegu padły fabryczne, wiec kupiłem też następne fabryczne Ford w pięknym pudelku :) w ASO jakaś promocja jesienna była , komplet za 79 zł. Są identyczne jak te na których z fabryki Focus wyjechał.
Valeo i Bosch w tańszych modelach to dramat jakościowy.
ChceMiecCMAXa 08-12-2018, 13:58 Miałem chyba oryginalne fordowskie, miały grafikę ford na sobie, i nie spisały się. Ładnie zbierały, ale miały jeden duży problem, na nawrotach powstawał dźwięk tarcia gumy o szybę. Teraz kupiłem firmy Visee, ale też jest ten sam problem. Muszę mieć coś nie tak z ramieniem wycieraczek.
najtańsze z marketu :one:
kilka miesięcy i śmietnik :)
kilka złoty i następne :mrgreen:
kumpel Fordzika 08-12-2018, 14:32 ale też jest ten sam problem. Muszę mieć coś nie tak z ramieniem wycieraczek. albo z szybą, jest to możliwe, miałem tak, szyba zamiennik niszczyła wycieraczki w mig
adamjoker 08-12-2018, 19:42 Płyn też może mieć wpływ na pracę wycieraczek.
ChceMiecCMAXa 08-12-2018, 19:52 albo z szybą, jest to możliwe, miałem tak, szyba zamiennik niszczyła wycieraczki w mig
Szyba oryginalna, może jak to kolega wyżej napisał wina płynu. Sam nie wiem. Ostatnio zauważyłem, że dźwięk nie pojawia się na najszybszym biegu działania wycieraczek.
Kiedy skończą się te Visee kupię Bosha, dla sprawdzenia.
adamjoker 09-12-2018, 12:53 Płyn to raczej smużenie na szybie. Terkotanie gumy na szybie w jedną stronę to bym obstawiał skrzywione osiowo ramię, pióro nie jest prostopadle do szyby. W jedną stronę się slizga, a w drugą skacze, terkocze, skrzypi - jak zwał tak zwał - denerwuje :-)Sprawdź jeszcze na dobrym płynie, a potem zobacz gdzie mozna sprawdzic poprawne ustawienie pióra wycieraczki. Może to być problemem.
cezarg1410 10-12-2018, 16:35 Ja dodam tyle:
Rok temu w październiku kupione flaty Forda. Szyba w aucie oryginał płyn lany w 90 procentach z biedry. Po 3-4 miesiącach wycieraczki już wycieraly słabo a równo po roku guma była mniej więcej twarda jak żeliwo.
Teraz kupiłem Valeo xtrm silentium. Zobaczymy...
ChceMiecCMAXa 11-12-2018, 16:15 Płyn to raczej smużenie na szybie. Terkotanie gumy na szybie w jedną stronę to bym obstawiał skrzywione osiowo ramię, pióro nie jest prostopadle do szyby. W jedną stronę się slizga, a w drugą skacze, terkocze, skrzypi - jak zwał tak zwał - denerwuje :-)Sprawdź jeszcze na dobrym płynie, a potem zobacz gdzie mozna sprawdzic poprawne ustawienie pióra wycieraczki. Może to być problemem.
Guma trze o szybę na starcie i na nawrocie ( gdy popracuje już chwilę, bo przy pierwszym starcie odgłosu tego nie ma ), a przez cała drogę jaką przebywa jest ok. Bardzo to denerwuje w czasie niskiego i średniego biegu, bo jak chyba pisałem już wcześniej, na najwyższym/najszybszym biegu tego odgłosu nie ma. Tak samo nie ma w czasie spryskiwania płynem szybę. Kilka razy podziałają i jest ok, a przy 4, 5 pociągnięciu głos się pojawia. Wyginałem ramię pióra do szyby i od szyby, i nic nie pomagało. Wydaje mi się, że coś musi być w mechanizmie pracy. Przy starcie wycieraczka porusza się najpierw w dół, a później dopiero w górę. W wolnej chwili przyjrzę się dokładnie.
Niestety wycieraczek Ford Premium już nie za bardzo można kupić. Wysyłałem zapytania do sprzedawców, szczególnie tych, którzy maja na zdjęciach Premium. Dostawałem odpowiedź, że już tylko Motorcrafty. Różnica w jakości odczuwalna.
Z tego co pamiętam to dla Forda (te premium) robiło chyba Valeo. Może warto spróbować.
Ja mimo wszystko będę jeszcze szukał Premium. Mam w mondeo już ponad 2 lata i całkiem dobrze się sprawują.
Keradyan 11-12-2018, 19:44 Mam wprawdzie Mk3, ale...
Oryginały Forda bardzo fajnie mi działały. Po dwóch latach chciałem wymienić na takie same, ale dostałem motocrafty i od początku było kiepskawo. Niedawno wymieniłem na Bosche i znowu jest ok.
Smutne to wieści, bo nakupowałem na zapas, ale ostatnio właśnie przyszły już Motorcrafty (jako rzekomi następcy Premium). Zostały mi ostatni komplet Premium, nie ruszane AeroTwin i te nowe Motorcraft na przód i tył. Strach się bać, co będzie ;)
Dotychczas tylko te Ford Premium były, choć w drugim aucie Bosch AeroTwin od wielu lat. Po jakichś dwóch latach zaczyna twardnieć i rozmazywać (też mało jeżdżone i garażowane auto), przy czym tam są 2x50 cm, nie asymetrycznie, jak w Foce.
Blitzkrung 15-02-2019, 13:07 Niestety wycieraczek Ford Premium już nie za bardzo można kupić. Wysyłałem zapytania do sprzedawców, szczególnie tych, którzy maja na zdjęciach Premium. Dostawałem odpowiedź, że już tylko Motorcrafty. Różnica w jakości odczuwalna.
Z tego co pamiętam to dla Forda (te premium) robiło chyba Valeo. Może warto spróbować.
Ja mimo wszystko będę jeszcze szukał Premium. Mam w mondeo już ponad 2 lata i całkiem dobrze się sprawują.
Motorcraft to kompletny badziew. Kupilem do mojego Mk2 na allegro od motostacji "oryginalne" Motorcraft i od samego poczatku zostawiaja kilkanascie smug po przejechaniu po szybie w roznych miejscach.
Stad moje pytanie - co kupic aby dobrze zbieraly?
Warto popytać w sklepach w ASO o premium. Mogą mieć stare zapasy.
Tylko stara guma twardnieje... W ASO też nie mają już Premium? Tylko te Motorcfarty?
|
|