Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2015- ] lokalizacja bezpieczników
Palek_PL 17-12-2018, 10:19 Witam. Czy w smaxie 2017 bezpieczniki sa tylko w komorze silnika? W poprzedmim 2010 była skrzynka w bagazniku po lewej stronie za osłona. W nowym aucie mam tam wzmacniacz? i jakąś blizej nieokreślona skrzynkę której nie moge otworzyc...Studiuje instrukcje i nic nie ma na ten temat...Chce podpiac rejstrator na stałe poprzez monitor kontroli napiecia.
Pzdr!
Jarri S-max 22-12-2018, 14:11 Hej,
pewnie nie pomogę, ale przy okazji zapytam co masz w desce po lewej stronie kierownicy, nieco poniżej kolumny?
Widziałem na filmikach, że jest tam mała fajna szufladka, aż się zdziwiłem jak odebrałem swojego Maxia, bo w miejscu, gdzie na filimikach z YouTube`a jest ta szufladka, jak mam właśnie bezpieczniki (przynajmniej część);
Moje auto jest z 2018 (jak widać w info), wersja Titanium
Pozdrawiam!
W/g instrukcji :
"Skrzynka bezpieczników w
przedziale pasażerskim
Skrzynka bezpieczników znajduje się pod
tablicą rozdzielczą z lewej strony kolumny
kierowniczej.
Wskazówka: Aby ułatwić dostęp do
skrzynki bezpieczników, można
wymontować element wykończenia."
Palek_PL 27-12-2018, 12:40 Dzieki! :one:
Witam,
Jako że jestem świeżym użytkownikiem SMaxa 2 co i rusz pojawia się jakieś pytanie/niewiadoma. Pozwolę sobie co jakiś czas zarzucać Was takimi prośbami o pomoc :)
Obecnie nie mogę zlokalizować skrzynki bezpieczników, która to wg instrukcji znajduje się pod kolumną kierownicy z lewej strony. W tym miejscu mam jakiś mały schowek i tyle...
Czy ktoś może podpowiedzieć coś na ten temat?
Jak wyjmiesz schowek wraz z ramką to zobaczysz bezpieczniki
Jak wyjąć ten schowek żeby nic nie urwać?
citrovit 17-03-2020, 22:10 A nie lepiej będzie spokojnie usiąść i poczytać instrukcję.
A nie lepiej będzie spokojnie usiąść i poczytać instrukcję.
W przypadku tych bezpieczników w instrukcji jest tylko napisane że są pod kolumną kierownicy z lewej strony, ale nie napisali że trzeba wymontować do tego schowek.
...trzeba wymontować do tego schowek.
Schowek jest na spinkach. "Wyszarpuje" się go.
Jak wspomniałem wcześniej mam kilka nowych pytań.
Dokopałem się do skrzynki bezpieczników pod kolumną kierownicy, ale przy okazji natknąłem się na kilka nieprzyjemnych niespodzianek (chyba)
1. Podpowiedzcie mi proszę do czego jest wtyczka która jest pod poduszką na kolana (na zdjęciu)
111121
111122
111123
2. Gdy wyjąłem mały schowek pod którym kryją się bezpieczniki moim oczom ukazały się dziwne spawy :? (zdjęcia)
111124
111125
Co to ma znaczyć? Spawany? Matko boskie :shock:
Bump: 3. Od razu rozebrałem schowek pasażera i tam też są jakieś...
111126
111127
111128
Bump: 4. Czy macie też taki sam bagnet jak ja? Ze znaczkiem Peugeota i Citroena?
111129
111130
Nikt nie podpowie nic?
A co tu odpowiadać...
Każdy, kto przeczytał "pękł ze śmiechu" i nie ma kto...
Kolega pyta jakby "z księżyca się urwał"...8)
Ten stelaż to zamiast spawów mieli na "superglue" zdaniem Kolegi chwycić???
Zabrakło też "zdziwienia", że to goły metal, niepolakierowany...:lol:
O złączu diagnostycznym tez Kolega nigdy nie słyszał??? Poprzednim autem była Syrena i tam takich cudów w niej nie było? 8):568:
Co do bagnetu - to już na 100% "Panie bity, ze 3 aut Panie poskładany... założę się, że 4 ślady zostawia...".:D:D:D
woro_woro 19-03-2020, 13:15 Inaczej mówiąc, wszystko jest ok.
Silnik masz z PSA, spawy są fabryczne. Złącze OBD2 też na miejscu.
Dzięki wielkie za odpowiedź.
Na początku przeraziłem się tymi spawami, ale jak mówicie że fabryczne to spoko. Myślałem że jak wszystko oryginalnie jest poskładane to takich spawów nie powinno być a jeśli już to jakoś zabezpieczone przed ewentualną korozją...
woro_woro 19-03-2020, 22:30 Kupiłeś Forda, nie Bentleya.
...Forda....
Te spawy za 10 lat nie będą wcale gorzej wyglądały niż teraz...
Zwracanie uwagi na ich "estetykę" jest trochę podobne do "trzymania Malucha w salonie coby się nie zniszczył...".
Jeśli już jest coś, czego "pod deską" można się czepiać to są to krawędzie wszystkich blach i profili - są "prosto spod prasy tnącej" - ostre jak żyletki. Zawsze jestem poraniony jak przyjdzie moi coś tam grzebać...
Te spawy za 10 lat nie będą wcale gorzej wyglądały niż teraz...
Zwracanie uwagi na ich "estetykę" jest trochę podobne do "trzymania Malucha w salonie coby się nie zniszczył...".
Jeśli już jest coś, czego "pod deską" można się czepiać to są to krawędzie wszystkich blach i profili - są "prosto spod prasy tnącej" - ostre jak żyletki. Zawsze jestem poraniony jak przyjdzie moi coś tam grzebać...
No właśnie.
Raz że spawy, a dwa ostre krawędzie...
Jak ktoś nie wie (np. ja :) ) to może pomyśleć że jakiś koleś wycharatał diaxem kawałek blachy i wspawał go mniej więcej jak potrafi :)
karinka1415 22-10-2021, 20:24 Witam wszystkich forumowiczow
Jak w temacie
prosze o pomoc dotyczaca umiejscowienia bezpiecznikow kierunkowskazow. za Chiny Ludowe nie moge ich zlokalizowac.
za Chiny Ludowe nie moge ich zlokalizowac
Instrukcję kolega przeglądał? Nie ma bezpieczników od świateł w fordach od dobrych kilkunastu lat. Całość jest zarządzana i zabezpieczona przez BCM.
Jak jest problem z kierunkowskazem to albo źle skonfigurowany BCM albo uszkodzona wiązka/gniazdo/lampa.
karinka1415 23-10-2021, 09:21 dzieki za szybka odpowiedz (tak przypuszczalem ale chcialem sie upewnic) dzieki jeszcze raz
Podpinam się do tematu bezpieczników. Dzisiaj chciałem wymienić podświetlenie tablicy rejestracyjnej na LED. Niestety zrobiłem zwarcie miernikiem. Przestały mi świecić nawet zwykłe żarówki tablicy. Według instrukcji nie ma bezpiecznika od tych żarówek. Oświetleniem tablicy steruje moduł BCM. W jaki sposób mogę to naprawić ?
Zacznij od skasowania błędów...
|