Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Radio wyłącza się po 2 minutach
Adam Biały 18-12-2018, 11:43 Witam.
może ktoś wie jak ustawić radio?
wyłącza się po 2 minutach ( auto na postoju , silnik wyłączony )
Oczywiscie jak jezdze ( silnik wlaczony ) to radio sie nie wyłącza
Radio standardowe nie te z wersji titanium
gregor75 18-12-2018, 12:09 Może akumulator już niedomaga ?
Adam Biały 18-12-2018, 15:52 Gdyby był to akumulator to miałbym problemy z odpaleniem auta a nie mam.
To chyba normalne zachowanie radia. Ja też tak mam i w poprzednim samochodzie też tak było. Nie wyłącza się tylko na radiu niefabrycznym.
Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka
Adam Biały 18-12-2018, 18:45 Rozwiazania w fordzie Mk3 wołaja o pomste do nieba !!!
klimatyzacja manualn jest tylko z nazwy ( włacza sie kiedy chce )
światła ( siedzisz w aucie wyłaczony silnik - pala zię , autoalarm / centralke wyłaczysz -swiatła pala się/
radio wyłacza sie po zamknieciu drzwi albo po 2 min siedzenia w aucie
nawet prad w zapalnice jest właczony na stałe ( inaczej jak w 99 % samochodów )
alternator -napiecie sterowane komputerem ( elektromechanicy za głowe sie łapia) 4 sondy ...pytam po co ? co to rakieta na kosmos . Paliwo wlew , nie zalejesz tylko na cpnie . Kto to projektował co to za debi.
Radio wyłącza się nie tylko w Fordzie w VW też. Zapalniczka wcale nie działa cały czas - tylko ok 10 minut. W VW jaki miałem wcześniej działała cały czas. W innych samochodach jest różnie. Przyzwyczaiłeś się do poprzednika i dlatego.
skorpion1159 18-12-2018, 20:33 Gdyby był to akumulator to miałbym problemy z odpaleniem auta a nie mam.
Podłącz akumulator pod prostownik...jeżeli radio się nie wyłączy po 2 minutach to znaczy ,że masz problem z napięciem.(akumulator,albo gdzieś jest spadek napięcia)
Adam Biały 19-12-2018, 11:13 sprawdzilem akumulator jest ok
na zimno przy wylaczonym silniku
jest 11.9 volta
gregor75 19-12-2018, 11:31 wg mnie to już słabo
11.9v to za mało to że ci samochód odpala to tylko dzięki ustawieniom forda gdzie rozłącza niepotrzebne systemy. Jak tylko zmienisz aku na nowy podejrzewam że radio będzie grało około godziny
juri2069 19-12-2018, 12:57 To chyba normalne
To nie jest normalne. Jak na postoju włączę radio to nie po to , żeby po 2 minutach się wyłączyło :) Koło godziny gra , wtedy się wyłącza
Zgadza się. U mnie jest taka samo. Po wyłączeniu zapłonu radioodtwarzacz powinien grać ok.1 godz (jest nawet komunikat na wyświetlaczu informujący o tym). Kolega Adam Biały ma jakieś problemy z elektryką u siebie i być może winny jest temu słabawy akumulator, a nie rozwiązania stosowane przez Forda.
Witam
Ja robię tak gdy czekam w samochodzie:
- podjeżdżam
- gaszę silnik
- uchylam drzwi, aby radio samo zgasło
- ręcznie włączam radio
wtedy gra chyba przez 30 minut
(granie przez godzinę to chyba było w starszych radiach - nie będę się spierał, bo nie jestem pewien)
pozdrawiam
Arturek
Nigdy nie sprawdzałem po jakim czasie się wyłącza, jednak na pewno nie jest to 1 godzina. I jest to normalne zachowanie. Zawsze można wyłączyć je ponownie. Lub zmienić na niefabryczne.
juri2069 19-12-2018, 14:52 U mnie gra godzinę bo sprawdzałem . Tak samo mi grało w mondeo mk4.
Jeśli aku po postoju ma poniżej 12 V to jest to zdecydowanie za mało i od tego bym zaczął
Adam Biały 19-12-2018, 15:01 dzieki za informacje pewnie aku jest do wymiany.6 lat .....to nie toyota gdzie wytrzymuje 10 - 12 lat.co do pradu w zapalniczce to jest caly czas sprawdzalem.po 1 h po 2 h na postoju.
juri2069 19-12-2018, 15:16 W bagażniku jest , w środku po 10 czy 15 minutach nie ma.
Wiesz , że przy każdym otwarciu drzwi prąd się załącza spowrotem ? Sprawdzałeś uwzględniając to ?
Serek_On_Dope 19-12-2018, 15:50 Radio ma funkcję samoczynnego wyłaczenia sie po pewnym czasie. Nie wiem czy w Fordzie da sie tą funkcje wyłaczyc ale w moim poprzednim Fiaciku była opcja 20 minutowa, 20 min. i radio sie wyłacza, oczywiście ręcznie możesz ponownie załaczyć, ale co 20 min. będzie sie wyłaczać. W fordzie jest podobnie, ale nie mierzyłem ile to trwa, cosik grzebałem w garażu i właczyłem radio, 3 razy je właczałem po około 20-30 min, nie pamiętam dokładnie ile to trwało.
Adam Biały 19-12-2018, 18:47 u mnie jest inaczej jak sie radio wylaczy po 2 min to juz sie nie wlaczy .chyba ze odpale silnik.co do zapalniczki to sprawdzalem na kamerce.ciagle jest wlaczona .zagladalem przez szyby.nie otwieralem drzwi.nie mam gniazda w bagazniku.
Jak radio nie daje się uruchomić, to akumator za chwile padnie całkowicie. A to z nawigacją jeszcze wcześniej przestaje działać.
Gniazdo zapalniczki musi się wyłączyć po kilku minutach.
juri2069 19-12-2018, 19:37 Może coś z pompka spryskiwaczy i bezpiecznikami? Podobno nie tylko roczniki 2014
lukaszooo 19-12-2018, 22:21 Radio z wyswietlacze 3 cale monochrom dziala 1godz bez zapłonu. Radio sony 4.2 cala i nawi dzialaja tylko ok 2 min. Nie wiem czy da sie to jakos zmienic.
Radio sony 4.2 cala ma naprawde duze zapotrzebowanie pradu, wieksze nawet niz nawi.
Witam
Mam radio Sony
Po ręcznym włączeniu radia (gdy jest wyłaczony silnik),
to gra dłużej niż 2minuty => nie sprawdzałem z zegarkiem ale oceniam,
że działa ok. 30 minut
pozdrawiam
Arturek
Serek_On_Dope 20-12-2018, 14:59 Gniazdo zapalniczki musi się wyłączyć po kilku minutach.
Chyba nie we wszystkich Fordach, u mnie nie wyłącza się w ogóle :) Wiem bo kamerka chodziła ostatnio przez 2 dni :P
Jak Ci się gniazdo zapalniczki nie wyłącza to masz coś zpierniczone. Ja mam kamerkę podłączoną cały czas do gniazda i z nagrań wynika że jest to ok 10 minut. Po zamknięciu samochodu. Radio mam z nawigacją i też się samo wyłącza po pewnym niezbyt długim czasie.
Czas grania radia bez włączonego zapłonu zależy od stanu akumulatora. Moje Sony jak auto było nowe grało spokojnie 1h, potem kolejna godzine itd.
Po kilku latach ten czas znacznie się skrócił 5 do 15 min. Po wymianie na navi 5" jeszcze uległ skróceniu, co jest logiczne, bo ma najmocniejszego procka. Jak przestanie grać to czasem nie da się już uruchomić bez włączenia silnika.
lukaszooo 20-12-2018, 18:02 Długość grania zalezy chyba od radia a nie od konfiguracji. Po samej wymianie radia bez zmian w konfiguracji radio z wyswietlaczem 3 cale monochrom działa 1godz (jest nawet napis tryb 1godz). Sony 4.2 cala dziala ok 5 min a navi ok 2 min.
Ciekawostka, navi 5 cali uruchamiałem na stole przy pomocy zasilacza 5w i bez problemu wstawalo. Sony 4.2 cala wstaje dopiero na zasilaczu 30w. Nie mam zasilacza z płynną regulacją ale morał taki ze sony 4.2 cala ciagnie więcej prądu.
Znaczenie ma też pewnie jednostka centralna, czyli ACM. Uruchomienia na stole robiłeś tylko zmieniając wyświetlacz?
BCM wyłącza radio jak uzna, że aku jest słaby i tyle. Mam auto od nowości i wiem jak zmieniał się czas działania radia na postoju. Mało tego ten czas może się zmienić także na plus.
Nawet instrukcja podaje czas działania radia
Naciśnij włącznik. Urządzenie będzie działało do jednej godziny po wyłączeniu
zapłonu. Po godzinie urządzenie wyłączy się automatycznie.
lukaszooo 22-12-2018, 05:45 Znowu szybki test Tym razem w aucie. Bieda ACM z USB, wyswietlacz 3 calowy monochrom tryb jedno godzinny, navi 5 cali wylaczylo sie po ok 2-3 minutach. Acm od przedlifta z DAB+ i drugą kostka komunikacyjna wylacza radio po takim samym czasie. Wyswietlacz 4.2 cala dostał patcha a nie mam drugiego wiec nie testowałem bo bylo by nie miarodajne.
Wniosek czas wylączenia zalezy od wyswietlacza.
Zmienny czas wylaczenia o ktory piszesz ma zapewne związek z systemem monitorowania ladowania BMS. Niedawno zostalem uświadomiony że kazdy mk3 jest w niego wyposazony i przy kazdej wymianie aku trzeba robić reset aby system wiedzial ze ma nowe aku.
Adam Biały 02-01-2019, 15:08 Naładowałem aku teraz na zimnym jest 12.2 V . Radio gra długo.
Problem rozwiązany dzięki za informacje.
kubaw20055 04-09-2020, 19:58 A ja po zakupie auta wymieniłem akumulator na nowy oryginał, z czasem zmieniłem radio na Sony i odbiornik zaczął się wyłączać po 2 minutach, na starym radiu grało dłużej. Wczoraj zrobiłem reset BMS akumulatora (wcześniej nie widziałem, że trzeba to zrobić) i okazało się, że radio gra znacznie dłużej na wyłączonym silniku. Do tego mam wrażenie, że PTC grzeje dużo szybciej:)
|