Zobacz pełną wersję : [Escape - Kuga USA] Keyfree - nie mogę otworzyć auta pociągając za klamkę
przemo0106 19-12-2018, 12:05 Witam. Mam od paru dni dziwny problem z systemem keyfree. Mianowicie nie mogę otworzyć auta pociągając za klamkę (kluczyk jak zawsze w kieszeni, bateria miesiąc temu wymieniona). Na kilkadziesiąt prób ze 3 razy udało się to przy pociągnięciu za klamkę kierowcy. Pozostałe nie reagują. Z zamykaniem jest lepiej. Ale i tak sensor na klamce pasażera reaguje rzadziej. Bagażnik otwiera sie natomiast bez żadnego problemu (zarówno przyciskiem na klapie jak i machaniem nogą). Zapłon przyciskiem Power również bezproblemowy. Żadnych komunikatów nie wyświetla. Czy może ktoś się już spotkał z takim fenomenem. Dzięki z góry i Wesołych Świąt dla wszystkich.
Pewnie dlatego, że w Escape otwiera się nie przez pociągnięcie za klamkę. Za przednimi klamkami są czujniki (można wyczuć otwory pod palcami) i w momencie chwycenia za te klamki można dopiero otworzyć samochód. Inna sprawa, że system ten nie jest idealny i czasem nie za bardzo wykrywa próbę otwarcia, przynajmniej tak jest u mnie.
przemo0106 19-12-2018, 23:39 Wiem mniej więcej jak to działa i przez ostatnie pół roku działało bez zarzutu. Problem pojawił się dopiero teraz i dlatego pytałem skąd taki problem. Może ktoś się z czymś takim spotkał. A tytuł mojego postu jest idiotyczny i nie jest mojego autorstwa. Dwukrotnie już to edytowałem i bez efektu. A tytuł niestety nie oddaje sensu mojej wypowiedzi.
U mnie generalnie działa bez zarzutu aczkolwiek zdarza mu się czasem małe nieposłuszeństwo i są dni gdzie rzeczywiście ma jakieś odpadły i nie chce mu się otworzyć i wtedy musze z kluczyka, ale potem jak go zaraz zamknę z palca i próbuje otworzyć dotykając klamki ładnie otwiera.
To problem może leżeć w baterii, te tanie (np. zwykły Maxell) nawet nowe mają niższe napięcie niż te droższe (np. Duracell heavy duty). Może się tak zdarzyć, że po miesiącu (a trzeba pamiętać, że system bezkluczykowy rozładowuje baterię w trybie ciągłym) napięcie spada w okolice 3V i jest już problem. Nowa droższa bateria ma napięcie sporo powyżej 3V (okolice 3,3 - 3,4V) i dłużej je trzyma na odpowiednim poziomie. W aucie żony miałem taki problem i odkąd zacząłęm kupować lepsze baterie i problem znikł.
przemo0106 23-12-2018, 12:52 Ten problem z baterią to chyba mało prawdopodobny mi się wydaje. Bo tak się akurat złożyło że musiałem baterię w obydwu pilotach wymienić. Ten drugi leży nieużywany a objawy identyczne. (A baterie są toshiby jeśli ma to jakieś znaczenie :)). Poza tym dwa dni od wczoraj znacząco się ociepliło na dworze (ok.6-8 st) I system jakimś cudem zaczął działać. No szlag mnie trafi. Przyjdą znów mrozy i pewnie wszystko padnie hehe. Co za sh..t. Kompletnie nie mam pojęcia co się z tym dzieje. Ale dzięki wszystkim za sugestie.
Przy relatywnie wysokiej wilgotności system zaczyna świrować. Zarówno otwieranie drzwi, jak i zamykanie.
Nawiasem, nie macie ciągać za klamkę, tylko czujnik w klamce ma zareagować na złapanie klamki, zweryfikować radiowo obecność pilota i otworzyć elektrycznie zamki. Jak to nastąpi, ciągniemy klamkę.
W mojej wersji dobrze to widać, bo mam składane lusterka i jeśli dotyk jest zarejestrowany, to lusterka się rozkładają, co oznacza, że odblokowały się zamki i można otworzyć samochód. Analogicznie przy zamykaniu - jak się składają lusterka, to znaczy, że zamki się zablokowały.
Jeśli samochód nie zarejestrował złapania klamki, to możecie ją szarpać choćby tydzień.
Nie ma to nic wspólnego z baterią w pilocie, o ile jest sprawna. Po prostu czujniki w klamkach nie rejestrują dotyku. Ten typ tak ma. Z rozmów z użytkownikami takich systemów w innych samochodach, podobno działa i tak rewelacyjnie.
Odpalanie bezkluczykowe nie ma z tym nic wspólnego, bo wtedy jest tylko weryfikacja drogą radiową, czy pilot jest w zasięgu i nic poza tym, a otwieranie klapy to czujnik optyczny + sprawdzenie, czy jest pilot.
Witam Ford Focus 2018 odebrany z salonu 30 czerwca,system bezkluczykowego otwierania drzwi wysypał się po dwóch tygodniach od odbioru auta.Z braku czasu nie byłem jeszcze w aso więc sledze wszelkie fora i czekam na podpowiedz co się mogło stać.
Potwierdzam co napisał Tarmas a mianowicie...
parę dni temu po trasie autostradowej (dość mocno lało) keyfree zaczął żyć własnym życiem chociaż o ile jeszcze raz na jakiś czas zamykał to otwierać auta raczej już nie chciał.
Natomiast otwieranie bagażnika machnięciem nogą działało normalnie co potwierdziło mi fakt że problem nie leży w kluczyku a w czujnikach przy klamkach.
Po trzech dniach nie robiąc z tym nic wszystko wróciło do normy i na ten moment działa jak powinno
Ciężko natomiast dopatrzyć się jakieś prawidłowości bo auto już mam prawie rok i było jeżdżone już w mrozach, deszczach itp a to był jego pierwszy raz więc widać keyfree może mieć raz na jakiś czas swoje słabsze dni :)
Witam serdecznie wszystkich,
Mam problem z otwieraniem bagażnika nogą. Mianowie, z racji że tył auta był uszkodzony, to zakupiliśmy brakujące podzespoły. I tu pojawia się problem, ponieważ po podłączeniu nie działa ów funkcja.
Moduł/komputer w klapie bagażnika mamy z wersji US, natomiast antenę (tą płaską) która umiejscowiona jest w zderzaku z Kugi, tak samo moduł scalający dwie anteny również Kugi. Czy problem leży w tym, że jest inna częstotliwość w US i UE i moduły się nie widzą? Dodam, że klapa otwiera się z kluczyka jak z zamka po naciśnięciu ręcznie.
Na czym się skupić, wymienić antenę i moduł na wersje US? Jaki jest numer seryjny anteny i modułu wersji US? W ASO Ford nie pomogli nam za bardzo.
...wymienić antenę i moduł na wersje US? Jaki jest numer seryjny anteny i modułu wersji US? W ASO Ford nie pomogli nam za bardzo.
Nie ma "wersji US" anten i modułu anten od machania nogą.
ALbo przerwana jest wiązka do modułu RFA (otwierania bezkluczykowego) albo spalony jest bezpiecznik od modułu anten od machania nogą. Sugeruję zacząć od bezpiecznika.
ALbo przerwana jest wiązka do modułu RFA (otwierania bezkluczykowego)
Ale gdyby tak było, to działało by otwieranie z kluczyka bagażnika?
Bo elektryk twierdzi, że jego zdaniem problem jest w tym, że kluczyk Amerykański nadaje na innej częstotliwości aniżeli ten od Kugi, stąd moduł nie potrafi wychwycić kluczyka.
...Bo elektryk twierdzi, że jego zdaniem problem jest w tym, że kluczyk Amerykański nadaje na innej częstotliwości...
Ma to tyle wspólnego z działaniem machania nogą, co poziom płynu do spryskiwania szyb...:568:
Jak piszę by sprawdzić bezpiecznik - to bardzo proszę to zrobić po prostu zamiast wdawać się w dywagacje o częstotliwościach...
Jak się nie wie który, to ostatecznie podam: F1 5A w tylnej skrzynce bezpieczników.
Jeśli bezpiecznik będzie sprawny, to sprawdzić zasilania i masę na module anten. Na końcu sprawdzić ciągłość sygnału z modułu anten do modułu RFA (bezkluczykowego).
I nie filozofować o kluczykach i częstotliwościach jak się nie wie jak to działa.
BTW - warto też się porozglądać za jakimś bardziej ogarniętym elektrykiem. Ten obecny nie bardzo wie co mówi...
Sprawdzone, bezpiecznik jest okej. Zasilanie, masa, sygnały wszystko jest sprawne. Jedyna jaka przychodzi mi jeszcze rzecz, to możliwość uszkodzenia modułu anten, ponieważ wpierw była połączona kostka ze złymi pinami - o ile to miałoby wpływ na możliwość uszkodzenia czegoś w module.
Czy udało Ci się znaleźć przyczynę? Od paru tygodni u mnie dzieje się to samo. Działa otwieranie przyciskiem w klapie i pilotem, ale czujnik nie reaguje na ruch nogą (po dłuższym postoju, bo po otwarciu przyciskiem w klapie naprawia się na jakiś czas). Wcześniej parę razy nie zadziałał przycisk, a otwieranie nogą tak. Podejrzewałem baterię w pilocie, ale nie ma komunikatu, otwieranie drzwi działa dobrze (z zawieszkami raz na kilkanaście otwarć, ale to już koledzy na forum opisywali). Może ktoś wie który to moduł w Forscanie i czy można go zresetować?
doubleube 02-04-2020, 07:02 A u mnie w Focus mk3 fl problemem było zamontowanie przetwornicy napięcia z 12 na 5V do kamerki w podsufitce koło lampki podświetlenia. Wymieniałem baterie w pilocie, brałem drugi pilot, ładowałem akumulator i nic. Zamontowałem inna przetwornice i działa bez problemu. Widocznie tamta zakłócała zasięg anteny od keyless. Wcześniej nie można było otwierać auta za każdym razem.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Problem rozwiązany, aczkolwiek nie wiem co dokładnie było powodem. Wszystko rozebrane na nowo i na nowo podłączone i eureka, działa!
Dzięki doubleube za wskazówkę. Na najprostsze pomysły najtrudniej się wpada. Mam kamerkę z wtyczką do gniazda zapalniczki. To że zakłóca radio, to wiem, ale nie powiązałem tego z czujnikami zamków. Muszę jeszcze dokładniej się temu przyjrzeć. Może polecisz swoją przetwornicę, albo ktoś ma sposób na wpięcie się w port USB?
doubleube 04-04-2020, 17:15 Miałem taką czerwona przetwornice jak na zdj., a zamieniłem na taka mala wtykana do zapalniczki. Rozebrałem, przylutowałem dwa kabelki i skleiłem spowrotemhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20200404/99caaa5c26b42774b15688920594959d.jpg
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
zaspanyyy 04-05-2021, 16:10 Czesc. Nie dziala mi bezkluczykowe otwieranie od kierowcy. Po stronie pasazera wszystko jest ok. Czy winowajca moze jest antena? Czy moze cos innego? Mial ktos taki problem?
radziomaster 30-11-2021, 05:14 Spróbuj zrobić wszystko zgodnie z instrukcją nie zasłaniając odpowiednich czujników podczas otwierania i zamykania auta. U mnie pomogło po zastosowaniu się do instrukcji. Wcześniej chaotycznie, przypadkowo łapałem klamkę i nie zawsze ten system działał..i nie można robić tego też za szybko bo system nie ogarnia... tutaj wstawiam fragment tekstu z instrukcji dotyczący poprawnego zamykania i otwierania drzwi..."With your intelligent access key within 3 ft(1 m) of your vehicle, touch the unlocksensor on the back of the door handle fora brief period and then pull on the doorhandle to unlock, being careful to nottouch the lock sensor at the same time orpulling the door handle too quickly. Theintelligent access system requires a briefdelay to authenticate your intelligentaccess key fob"
lokopoko 01-12-2021, 21:20 Czesc, wlasnie zakupilem Escape z 2019 i chcialbym podbic temat, mam ten sam klopot. Czy jest ktos kto wie jak to rozwiazac?
Dodam, ze raz zdarzyło sie ze otwieranie zadziałało ale to bylo jednorazowe i juz sie nie powtorzylo - coś nie łączy?
marcel0028 09-08-2024, 17:04 Witam
Jak w temacie escape polift 2019r nie działa zdalne zamykanie i otwieranie, pozostałe funkcje centralnego zamka tzn zamykanie/otwieranie z przycisków w kluczyku oraz z przycisków w klamkach wewn przednich drzwi działają poprawnie.
Auto miało wymieniane przednie prawe drzwi oraz przedni prawy zamek (zamek z kugi), wiązki i moduły drzwi przełożone oryginalne.
W sterowniku RFA nie ma błędów ale po dotknięciu czujnika pojemnościowego klamki w parametrach nie zmienia się jego stan.
Dodam jeszcze że klapa tylna otwiera się po naciśnięciu przycisku w klapie (bez konieczności otwierania przyciskiem w kluczyku.
Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki i sugestie.
Nie zdalne, tylko bezkluczykowe otwieranie nie funkcjonuje? Trzeba sprawdzić konfigurację i poprawność doboru części. A najpierw naładować akumulator dla pewności.
marcel0028 10-08-2024, 15:56 Też o tym pomyślałem, ładowałem akumulator prostownikiem a na dodatek przejechałem ze 20km więc wydaje się że powinien być na tyle naładowany żeby zaczęło działać, bateria w kluczyku ma powyżej 3V więc też ok.
Nie wiem natomiast co masz na myśli mówiąc o konfiguracji bo konfiguracja RFA jest dokładnie taka jak w innym escape w którym wszystko działa ok, być może należy coś zmienić w BCM ale tego nie wiem
krzysztofSJZ 10-08-2024, 16:14 ładowałem akumulator prostownikiem a na dodatek przejechałem ze 20km
jak masz aku od nowości to raczej żadne doładowanie nie pomoże, w foce miałem podobnie z tym ze od pasażera HF nie działało, poczatkowo po doładowaniu wracało do normy, w pózniejszym czasie doszło rozkalibrowanie radia, różne dziwne komunikaty a jak dostałem powiadomienie że hak aktywowany i jadę z przyczepą wiedziałem że aku do d.... co potwierdziło sie kiedy naładowałem aku do pełna i tylko raz odpaliłem auto, aku trochę więcej niż 3 lata tzn. 2020 rok produkcji, kupiłem nowe i kłopoty ustały, więc raczej sprawdz aku u elektryka
Bump: to ze naładowałeś aku nie znaczy że jest dobre, w 2023 w grudniu naładowałem NOWE !!! aku Varta zakupione w 2023 i też przejechałem 12 km i auto zdechło na parkingu, po sprawdzeniu u elektryka miało połowę pojemności rozruchowej 340 A chyba, aha dodam ci jeszcze że w foce aku po naładowaniu pokazywało 13,2 V przy 2 rozruchu 6,2V, po niedzieli z ciekawości pojade do elektryka na pomiar
henrykus1 12-08-2024, 08:47 U mnie przez 2tyg. nie mogłem otwierać drzwi kierowcy dotykając klamkę ,potem przypadłość samoczynnie ustąpiła ,nic nie robiłem, myślę że to była kwestia zawilgocenia po myjni, ale to tylko moje myślenie.
marcel0028 12-08-2024, 09:40 W moim przypadku akumulator był faktycznie rozładowany ale po naładowaniu trzyma ponad 12V a podczas rozruchu 11,6V więc wydaje się że jest ok ale przyjrzę się temu dokładniej, ewentualnie podmienię akumulator z samochodu w którym otwieranie/zamykanie działa.
marcel0028 23-10-2024, 11:29 Witam ponownie
Niestety wymiana akumulatora nie pomogła, ma ktoś jakieś sugestie co może być przyczyną?
|
|