Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Wymiana standardowego radia na SYNC 1

shinra123
22-12-2018, 18:28
Witam.
Mam mały problem, mianowicie w moim focusie mk3 fl trend było podstawowe radio bez Sync, bez bluetooth.
Kupiłem i zamontowałem radio z Sync 1 i modułem bluetooth,
w instalacji były wszystkie wtyczki, do radia, do wyświetlacza, do modułu.
Problem polega na tym, że radio wyłacza głośniki po załączeniu zapłonu,
wszystko inne działa, ale niema dźwięku. Jak wyłącze zapłon mam dźwięk normalnie.
Niewiem czy jest to wina instalacji (kostki były) czy trzeba to radio aktywować w konfiguracji samochodu ??
Proszę o pomoc i jakieś wskazówki jak sprawdzić co może być przyczyną.

arturek
22-12-2018, 20:12
Witam

A zaprogramowałeś nowe radio do samochodu?
Nie wystarczy włożyć i podłączyć wtyczek

chyba w programie Focccus jest taka opcja

pozdrawiam
Arturek

shinra123
23-12-2018, 04:57
Dzięki za odpowiedź.

Dopiero zaczynam zabawę w modowanie forda i każda porada jest mile widziana.
Na razie muszę kupić jakiś interface do komunikacji, ale program Focccus
nieco rozjaśnił mi jak to wszystko działa.
Mój focus to zupełny golas więc kawałek po kawału będę chciał dołożyć do niego parę elementów.
Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam,
shinra123

lukaszooo
23-12-2018, 13:38
Uwazaj z focccusem w lifcie. Raz w zyciu użyłem focccusa w lifcie i skonczylo sie milionem nie kasowalnych blędów.....

shinra123
20-01-2019, 09:20
Niestety nie mogę sobie sam poradzić z tym problem.
Mimo że dokonałem zmian w BCM to nadal niema dźwięku po załączeniu zapłonu. Chyba jest to spowodowane tym że cały zestaw jest z USA.
Jest ktoś może z lubuskiego kto mógłby mi pomóc ?

referee
20-01-2019, 11:15
Spróbuj z dużej wtyczki ACMa (radio) wyciągnąć 3ci pin.
Taki pomysł. Doprowadza on 12V właśnie zaraz po włączeniu silnika.
Wyciągnij i zobacz. Jeśli to nie poprawi przywrócić go na miejsce.

Dudi1982
02-10-2020, 20:32
Witam

Panowie, zgłaszam w osobnym wątku ponieważ, jest dużo opisane na forum ale pogubiłem się co dotyczy wersji lift a co przed lifta,

Chciałbym wymienić podstawowe radio na radio zwiększym wyswtelaczem, znalazłem na forach że samego wyświetlacza się nie da bo nie będzie pasował do ramki radia, dlatego decyzja że może wymienić całe radio z panelem nie interesuje mnie funkcjonalność
Bluetooth, ponieważ czytając fora trzeba przerabiać wiązki,
Co potrzebuje i co muszę zrobić aby takie radio założyć. Tak. Po polsku proszę wytłumaczyć 🙂 jestem że Śląska. 🙂

Pozdrawiam.

dzwiedziu
03-10-2020, 06:06
Wymiana ekranu + panelu radia + konfiguracja.
Co do dołożenia bt, prawdopodobnie może nie jest tak źle jak myślisz.

wasi69
03-10-2020, 07:46
A sterowanie z kierownicy?

clubGRANT
03-10-2020, 16:27
Mi w 2018 podstawowe radio w Trendzie wymieniał Tedi_k na sync 2, jak kupisz kompletne sync 2/3 to nie ma problemu z montażem, ale jest problem z brakującymi pinami,które trza dosztukować i zakodować, sterowanie z kiery działa, choć kierę też wymieniłem na tą z tempomatem oraz licznik, więc zakodowano wszystko na raz.

dzwiedziu
03-10-2020, 17:46
jak kupisz kompletne sync 2/3 to nie ma problemu z montażem
Robiłeś to sam od A do Z że tak twierdzisz?

kubaw20055
03-10-2020, 17:51
wymienić całe radio z panelem nie interesuje mnie funkcjonalność
Bluetooth, ponieważ czytając fora trzeba przerabiać wiązki

Po lifcie powinna być już gotowa instalacja pod bt łącznie z tą dużą wtyczką SYNC, ktoś to omawiał nawet ze zdjęciami na forum;)

Dudi1982
11-10-2020, 16:57
Zrobiona zmiana jestem zadowolony z realizacje projektu koledze dzwiedziu, polecam pełen profesjonalizm.

ZG-focus
10-01-2021, 17:03
Niestety nie mogę sobie sam poradzić z tym problem.
Mimo że dokonałem zmian w BCM to nadal niema dźwięku po załączeniu zapłonu. Chyba jest to spowodowane tym że cały zestaw jest z USA.
Jest ktoś może z lubuskiego kto mógłby mi pomóc ?

I jak poradziłeś sobie z tym tematem?

ZG-focus
14-01-2021, 13:46
Witam. Posiadam Forda Focus FL z 2015 roku, wersja trend. Zdecydowałem się wymienić radio na: tj.
Wyswietlacz, kolorowy 4,2': F1FT-18B955-LC
Ramka 0-9: F1ET18K811BD
Radio CD AHU: F1BT18C815GP.
Wcześniej posiadalem mały wyswietlacz monochromatyczny, z panelem 1-6 I radiem CD Z USB.

Po rozebraniu starego radia odnalazłem nieuzywana drugą antenę i druga kostkę pasująca do nowego Radio CDtj. :
https://bparts-eu.s3-eu-west-1.amazonaws.com/images/2078/original/images/2078/clean_image/ufbvhixoxeam0bflpbh670shgzqk9jid.jpg
https://ibb.co/yNT943D
https://zapodaj.net/50f507cb5081e.jpg

W związku z tym mam kilka pytań.
1. Od czego jest ta druga kostka? Po zamontowaniu jej lub jej braku nie zauważyłem żadnej zmiany w funkcjonowaniu radia.
2. Po wymianie radia brakuje miejsca na złącze USB. Jakie moduł muszę dokupić, żeby odzyskać USB? Widziałem moduły półokrągła, prostokątne - jaki dobrać by pasował do wymienionych podzespołów?
3. Skąd wziąć wtyczkę niezbędną do podłączenia i gdzie ja podłączyć?

kubaw20055
15-01-2021, 07:52
Skoro jest druga wtyczka do jednostki radia to jest też jej drugi koniec - duża wtyczka 54 pin, którą wpina się do moduły BT:

https://allegro.pl/oferta/ford-ecosport-modul-bluetooth-e1bt-14d212-ga-10075164861

Obok w module jest złącze, do którego wpina się wtyczkę wiązki gniazda USB. W radiu 1-6 usb ma wtyk bezpośrednio w jednostce radia, w tym przypadku usb musi "iść" przez moduł bt. Sam moduł montuje się za panelem klimatyzacji pod jednostką radia ACM. Dostać można się tam poprzez demontaż panelu klimatyzacji oraz panelu radia.

ZG-focus
15-01-2021, 15:36
Super. Dzięki za odpowiedź. W takim razie poszukam jeszcze tej wtyczki. Czy wskazany moduł (E1BT-14D212-GA) będzie współgrał z moim zestawem? Jeśli tak to zamówię ten konkretny moduł.

ZG-focus
01-03-2021, 14:42
Witam. Po bardzo długim czasie poszukiwania wtyczki, która skomunikuje radio z modułem bluetooth w końcu ja znalazłem. Szukałem jej wszędzie - natomiast była wsadzona zaraz za panelem klimatyzacji w puste gniazdo.

Wydawało mi się, że najgorsze za mną - pozostało skonfigurować radio w ustawieniach komputera. Zwróciłem się o pomoc do serwisu Forda. Dowiedziałem się, że nie mogą oni dodać więcej opcji nizeli przypisane to jest do mojego numeru VIN samochodu - dotyczy to focusow poliftowych, po 2015r. Polecili skorzystać z pomocy kogoś innego, poza serwisem forda. Umówiłem się z "magikiem", który wpiął się do komputera samochodu, natomiast nie mógł zrobić nic więcej jak usunąć błędy. Macie jakieś pomysły, rady? Czy to jest sytuacja beznadziejna i nie da się nic zrobić?

lukaszooo
01-03-2021, 19:08
Oczywiscie ze da sie to ogarnąć, w aso musiałeś gadać z jakimś mietkiem który programowanie ogladał jedynie na szkoleniach :)

cza-rny
01-03-2021, 23:43
Witam,
mam SYNC 3, ale z czarnobiałym wyświetlaczem, bez nawigacji.
Rozumiem, że aby zwiększyć funkcjonalność radia tj. np dodać kamerę cofania muszę zmienić na takie radio z kolorowym wyświetlaczem z nawigacją?

arturek
07-03-2021, 07:49
Oczywiscie ze da sie to ogarnąć, w aso musiałeś gadać z jakimś mietkiem który programowanie ogladał jedynie na szkoleniach :)

Witam

To nie do końca tak - rozmawiałem z serwisantem ASO
a) po pierwsze - muszą używać oryginalnego oprogramowania, w którym mają zablokowane wiele opcji - auto ma być takie jak wyszło z fabryki
b) ograniczają ich umowy z Fordem (procedury serwisowe)

Pracownik ASO z którym rozmawiałem, mówił, że aby zmodyfikować swojego Forda to musiał sobie kupić UCDSa

Tak więc - wiele modyfikacji auta, które potrafią zrobić niezależne serwisy - ASO nie wykona,
i składa się na to wiele czynników.

Tak więc byłbym ostrozny z opiniami o pracownikach ASO

pozdrawiam
Arturek

lukaszooo
07-03-2021, 11:03
Po części masz racje.
Problem jest inny i występuje w wielu wielu firmach. Pracuje w dużej firmie w której mamy maszyny warte po 20 milionow zlotych i często obsługuje zestaw maszyn łącznie warty ponad 100milionów. Wylapujemy dużo błędów w oprogramowaniu które można zmienić na poczekaniu takie jak bezsensowne tłumaczenie menu z niemieckiego na PL ale nikt się do tego nie dotknie mimo że się da ponieważ jesteśmy pracownikami i nikt nie da nam orderu usmiechu za usprawnienie systemu a jeśli coś poszło by nie tak konsekwencje były kolosalne więc najprościej powiedzieć "nie da się".
Wracając do ASO forda, znam serwisy które twierdzą że nie da się odblokować komputera pokładowego w fieście mk7 bo jesli nie wyszła tak z fabryki to komputer tego nie obsługuje i znam też serwisy Forda które bez problemu dokładają tempomaty i wyłączniki poduszki pasażera więc śpiewkę że mają coś poblokowane można wsadzić między wiersze.

C4rl0s2
29-07-2022, 13:03
Witam. Posiadam Focusa z 2017 roku po lift i naszła mnie myśl, żeby zrobić sobie podmianke z radia oryginalnego na dedykowane. Chciałbym się dowiedzieć, czy jest sens w ogóle inwestować w taką podmianke

Radio, które mam obecnie
https://i.postimg.cc/zVsDCPJ8/Bez-tytu-u.png (https://postimg.cc/zVsDCPJ8)

a chciałbym sobie kupić coś w tym stylu

https://allegro.pl/oferta/radio-android-dvd-ford-focus-mk3-8core-4-64gb-lift-8496150615?fromVariant=10555618570

Proszę o waszą opinie :) z góry dzięki

kln1920
29-07-2022, 14:29
Moja opinia o chińskich tabletach to jasne i kategoryczne NIE. Wymieniałbym na Sync3, ewentualnie Sync2 z mirrorlinkiem

C4rl0s2
29-07-2022, 16:19
Chciałbym właśnie jakby była taka możliwość jakieś w miarę dobre radio dotykowe z nawigacją etc. które by działało.. żeby nie było problemów później, dlatego szukam jakiejś porady co do tego, gdzie szukać, co szukać, albo czy w ogóle szukać..

sabaciontko
29-07-2022, 17:11
Daj sobie spokój z chinolami. Naprawdę nie warto. Nieważne czy tanie czy drogie. Jeden chłam w środku.

arturek
29-07-2022, 19:06
Chciałbym właśnie jakby była taka możliwość jakieś w miarę dobre radio dotykowe z nawigacją etc. które by działało.. [...]

W dziale Car Audio sa dyskusje o "chińszczyźnie"
- tanie - to szkoda nawet dotykać
- w tych droższych, które niby koledzy polecają, gdy się wczytamy dokładnie w opinie,
to się okazuje, że to tylko droższe dziadostwo

Jest wątek o wymianie na Sync 3 i tylko to ma sens
Jeśli już iść w koszty, to montaż Sync 2 ma średni sens - np. fabrycznie brak polskiego lektora - koledzy to "dorabiają"

Na Youtube jest porównanie funkcjonalności Sync 2 i Sync 3

pozdrawiam
Arturek

C4rl0s2
30-07-2022, 09:26
Okej, dzieki :)

elpablo
17-08-2022, 09:58
Był by ktoś tak pomocny i podpowiedział które opcje zmienić w BCMII main aby wpełni zadziałał SYNC 1?

Na pewno: system głośnio mówiący BT -08-SYNC G1
mikrofon
Co aktywować aby zadziałały klawisze 7-0 i żeby nie wywalało błędu w ACM o antenie

kubaw20055
17-08-2022, 10:07
Trzeba zmienić rodzaj panelu przedniego na wyższy 0-9. Jeśli fizycznie nie jest zamontowana 2 antena to błędu raczej się nie pozbędziesz. Jedyne co to można w przypadku braku 2 anteny kupić przejściówkę 1 x Fakra męskie + 2 x Fakra żeńskie, które wpinasz do obu gniazd w radiu, żeby działało automatyczne wyszukiwanie ;)