Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Pękła tylna szybka nie długo po wyłączeniu ogrzewania
scorpion_1982 24-12-2018, 02:46 Witam spotkał mnie przykry incydent.
Wjechałem w dniu wczorajszym czyli Niedziela na parking podziemny, na zewnątrz mogło być około 1 stopnia, świecił mi się czerwony płatek.
ewentualnie zero.
W kabinie było około 21C.
W parkingu podziemnym strzelam że około 10-15 stopni jest.
Wjechałem i zaparowały mi lusterka - więc włączyłem podgrzewanie tylnej szyby.
może poczekałem z max 2 minuty i wycofałem na miejsce parkingowe.
Zgasiłem auto, stałem w kiepskim miejscu, ale idąc na zakupy zwolniło się lepsze miejsce więc przestawiłem auto w inne miejsce.
Mam dodatkową nagrzewnice i u mnie nie włącza się samoczynnie grzanie tylnej jak i przedniej szyby.
Po trzech godzinach wracam i szyba w pajęczynie, boki odpadły.
Pierwsze co mi przyszło ktoś wybił szybę.
Poprosiłem znajomego o sprawdzenie nagrania z monitoringu.
Jeszcze parkując szyba była idealna.
Po około 10 minutach od wyłączenia ogrzewania szyba pękła.
Czas miedzy pierwszego parkowania a drugiego to właśnie około 10 minut.
grzanie szyby było nie wiem może 2-4 minuty nie patrzyłem na zegarek..
Czy ktoś miał podobny przypadek bo mnie spotkało to pierwszy raz, jak tu teraz korzystać z grzania tylnej szyby :(
Zostałem bez tylnej szyby a dziś wigilia.
Gdzie tu założyć szybę w Nowym Sączu..
Dzięki serdeczne za dyskusję..
znajomy mial podobna sytuacje w passacie b6
tyle ze zdarzylo mu sie to podczas jazdy
i po wlaczeniu ogrzewania szyby
scorpion_1982 24-12-2018, 03:12 Kurda zawsze włączałem podgrzewanie tylnej szyby jak mi lusterka parują i nie pierwszy raz parkowałem w tym parkingu podziemnym.
Głupie pytanie bo teraz się zastanawiam
Czy tylko przednia szyba się wyłącza automatycznie po jakimś czasie.
Tzn.
Gdy włączałem odszranianie szyb pamietam że jedna kontrolka gasła po kilku minutach a druga nie pamietam.
Jak to jest ??
W instrukcji nie mogę nic na temat tego znaleźć.
Panowie jaką szybę montować by nie żałować.
Paligntona czy jak to się nazywało bez znaczka Forda, czy coś z używki tylko pytanie kiedy pęknie następna.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
PiotruśPan 24-12-2018, 11:36 Zobacz na węgierskiej na przeciwko galerii sandecja tam widziałem szyld. Ale wiedz że dzisiaj wigilia
Wysłane z mojego H8416 przy użyciu Tapatalka
Według mnie to nie wina grzania, być może miałeś gdzieś już peknieta szybę i od zmian temperatury nastąpiły jakieś przeciążenia
Danielo_82 24-12-2018, 12:12 Temat pękających tylnych szyb jest raczej znanym problemem Forda. Cóż, dopadło i Ciebie niestety.
scorpion_1982 24-12-2018, 14:09 Kolego grzanie dopomogło, ale od tego to jest, jakoś lusterka trzeba odparować.
Ciekawe że pękła 9 minut od zgaszenia samochodu.
Panowie co montowaliście do waszych Esiów, tzn. Jakiej firmy.
Paligton bez znaczka Ford za 480 dla mnie może 500
Plus założenie 120-150
A co niektórzy i 200 biorą.
Może nie ma sensu pchać się w taką szybę przy prawie 12 letnim aucie ??
Wszędzie mnie pytają czy była zielona czy przyciemniana - a ja widzę że u mnie pasek do okoła jest czarny a szybra raczej biała.
Przednią mam z pasem niebieskim nagórze.
Dziękuje.
szynszyl 25-12-2018, 18:41 Kupilem uzywke. Jest ok poza tym ze okazalo sie, ze czesc sciezek nie grzeje. Zawse mam pechz haha. Mialem to robic w lecie, ale nie przeszkadza mi to w sumie.
malek.lukasz.81 25-12-2018, 20:43 Zawsze możesz przerwane ścieżki odtworzyć specjalnym lakierem przewodzącym [emoji16]
scorpion_1982 26-12-2018, 00:35 Panowie używka kosztuje 300-400 zł
A w cenie 480 jest nowa, nigdy nie ma się pewności czy ta używka nie ma wad ukrytych, mikropęknięcia itp.
Z moim pechem pewnie bym taką dostał.
Jest sens pchać się w zamiennik ??
Rafał A.(antek) 26-12-2018, 11:10 Zamiennik dobry to producent oryginału. Pilkington czy Sekurit idą na 1-wsze montaże. Jak różnica w cenie niewielka nie ma co kupować używanej.
scorpion_1982 27-12-2018, 16:12 W Sączu ceny są z kosmosu.
850 zł za szybę z piligtona przyciemnianą, niebieska jeszcze droższa, w Krakowie 720 zł za tą samą szybę by mnie wyszło ale terminy po nowym roku po 3 stycznia.
Już pare razy zaobserwowałem że ceny i robocizna jest u nas droższa niż w Krakowie w pale się nie mieści.
Szyba w fordzie 1600 zł, bez robocizny.
A u kalety ta sama szyba co mam za 850 z montażem u tego pana 1300. Dziwie się że taki skurczybyk jeszcze funkcjonuje dobijając drugie tyle do szyby.
Szyba u obecnego 700 + 150(850) montaż.
U pana Kalety
Szyba 1150 + 150 zł montaż(1300 zł) tylko 450 zł więcej marży.
I weź człowieku nie podzwoń po kilku firmach.
Mowa o tej samej szybie z tej samej firmy i o tym samym kolorze.
scorpion_1982 30-12-2018, 23:04 Panowie może głupie pytanie:
Wymieniłem tą tylną szybę i dziwnie duża dziura jest między szybą a światłem stopu.
Nie wiem czy oni odkręcali światło stop na szybie czy nie a może się doszukuje ale Kurda nie raz myłem auto i nigdy się mi w oczy nie rzucała żadna duża przerwa.
Zobaczcie to i sprawdźcie w swoich esiach jeśli można ewentualnie jakieś zdjęcie jak to u was wygląda.
Może odkręcali i nie dali uszczelki.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181230/45d90747023396724513f6d08400c321.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20181230/710cf0088f0d6cf2a6a29deda0a54830.jpg
Dziękuje.
|