Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Ciągle krzywią się tarcze dla czego ???
pandapanda 26-12-2018, 08:37 Witam mam problem z tarczami hamulcowymi, założyłem już trzeci komplet tarcz z klockami w przeciągu trzech lat, przy rocznym przebiegu 7 tys. km. Obecnie mam Klocki i tarcze firmy
TEXTAR wersję PRO
Numer katalogowy: 92141303 i 2372301 średnica 300 mm.
Po założeniu nowych tarcz przez jakiś czas jest normalnie po ok. 1000 km, zaczyna trząść kierownicą przy hamowaniu i taka historia powtarza się cały czas. Nie mam pomysłu co może być przyczyną. Czy mieliście taki przypadek, jak rozwiązać ten problem?
Sprawdzałeś czy tarcze wykrzywiły się czy stwierdzasz po biciu?
Kaluze, myjnia po mocnym hamowaniu moga wykrzywiać tarcze.
Koła zmieniałes miejscami?
Moze piasta krzywa?
Rafał A.(antek) 26-12-2018, 09:59 Pomiar bicia piasty był robiony? Jakie wyszły wartości?
Pomiar bicia tarcz po montażu jakie dał wartośći?
Flansza (przylgnia) piasty wyczyszczona BARDZO DOKŁADNIE z rdzy? do gołego metalu (świeci się?)
Klocki się nie blokują? jarzma wyczyszczone z rdzy? Prowadnice pracują poprawnie?
pandapanda 26-12-2018, 11:38 To że tarcze się krzywią stwierdziłem po biciu kierownicy i jak raz postawiłem samochód u mechanika po demontażu widać było że w pewnych miejscach na tarczy nie ma rdzawego nalotu (wytarty przez klocki, podczas wpychania samochodu do warsztatu). Jeżeli chodzi o doleganie piasty i jej czystość podczas demontażu to myślę że mechanik zrobił to solidnie ma duże doświadczenie. Pomiarów piasty czy bije nie robiłem, gdyż po założeniu nowych tarcz lub przetoczeniu jest ok. Klocki nigdy mi się nie zablokowały. Jedynie po zakupie samochodu, a przy zmianie opon okazało się że jedna z felg aluminiowych ma bicie, koło udało się wyprostować. Pewnie poprzedni kierowca uderzył np. w krawężnik - czy może to mieć wpływ na układ hamulcowy?
Chyba spróbuję w pierwszej kolejności wymienić piasty. Tarcze zareklamować lub przetoczyć i zobaczę czy to pomoże. Jak myślicie?
Masz bicie na kierownicy nie od tarcz, bo możesz je zmieniać jeszcze z 10 razy, i bedzie to samo.
Masz wybitą, wypracowana maglownicę, i nawet najmniejsze drgania od opon, tarcz, uwydatniaja sie na kole kierowniczym.
Rafał A. wszystko napisał co trzeba zrobić albo w ciemno wymienić dwie piasty , tarcze nowe albo przetoczone
Rafał A.(antek) 26-12-2018, 12:38 Wymieniać można wszystko tylko nic to nie da jak nie stwierdzono przyczyny.
Masz wybitą, wypracowana maglownicę, i nawet najmniejsze drgania od opon, tarcz, uwydatniaja sie na kole kierowniczym.
Dobry :)
A powiedz jak sprawdzić czy to faktycznie maglownica. U mnie występują 2 problemy.
Pierwszy to delikatne wibracje karoserii gdy przechodzę z 1 biegu na drugi.
Ta dolegliwość występuje tylko w tej sytuacji.
Druga sprawa to wibracje karoserii gdy prędkość zbliża się do 120 km/h i utrzymują się przy większych prędkościach.
Na 99% mam lekko wykrzywioną prawą tarczę bo gdy kręcę tym kołem ewidentnie klocki przycierają w jednym miejscu.
Z maglownicą miałem taki problem że stawiała opór przy skręcie w prawo. Po wymianie płynu problem ustąpił.
PZdr
Rafał A.(antek) 26-12-2018, 13:07 Wibracje ok 120 to koła lub półosie, nie tarcze. Ew luz w układzie
corneliusab 26-12-2018, 13:08 Albo podpora na dlugiej polosi
Gesendet von meinem SM-G950F mit Tapatalk
Wibracje ok 120 to koła lub półosie, nie tarcze. Ew luz w układzie
Koła były zamieniane... bez zmian.
Co masz na myśli luz w układzie.?
Amortyzatory i sprężyny, nowe.... jedna poduszka kolumny nowa... tylne silentbloki wahaczy też nowe.... sworznie wahacza też :)
Bump: Albo podpora na dlugiej polosi
Zerknąłem na filmik na YT.... zajrzę tam gdy zrobi się cieplej :)
Pzdr
Rafał A.(antek) 26-12-2018, 14:05 To co napisałeś ;)
+ Maglownica drążki itp.
Wyważ koła sprawdź bicie na felgach, miałem podobnie zaczynało się o 93 km
Gdyby tarcze się krzywiły u każdego kierowcy jak u Ciebie, to fabryki na całym świecie nie nadążyły by z produkcją.
A wszyscy hamują,jeżdża po wodzie, w silnym deszczu, słowem w podobnych warunkach jak Ty. To dlaczego byłbys wyjątkiem, że tylko tobie sie krzywią.
Ja, na parę dobrych lat, jak jeżdżę samochodami, nigdy nie zdarzyła mi się krzywa tarcza hamulcowa.
Jak szarpało kierownicą, zawsze do była inna przyczyna, ale trzeba eliminować.
Nawt jak jest lużna końcówka drążka, to wibracje podczas jazdy kół, które nawet gdyby były najlepiej wyważone jak tylko można, jak jest luż na łożyskach kół, lużny wahacz, wyrobiona maglownicaa, lużna końcówka, krzywa opona, lużne przeguby napędowe, to wszystkie luzy się sumują, kkaroseria wpada w rezonans drgań, i objawy, jak u Ciebie.
Nikt na Forum nie wskaże ze 100 procentową pewnością, że to właśnie taka przyczyna.
Rafał A.(antek) 26-12-2018, 19:38 Zgadza się, np w firmowym Renault był wybity krzyżak na kolumnie kierownicy, telepało jak ta lala.
szneider 26-12-2018, 20:25 Moje doświadczenie z biciem na kierownicy w różnych autach: luzy na przegubach i podporze, wywalone drążki i tuleje wahacza, uszkodzona piasta, zacinający zacisk hamulcowy. W Octavii kuzyn 3 razy tarcze wymieniał w tym raz przetaczał. Po kilku trasach do Niemiec bicie powracało. Pomogła wymiana prowadnic zacisków i piast. Po wymianie piast zostały założone te same tarcze oryginalne na których wcześniej już pojawiło się delikatne bicie. Po ich zamontowaniu nie było już żadnego bicia.
Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
lukaszooo 27-12-2018, 05:58 Piekny przykład dlaczego wymieniacz bierze za taką usluge 100zl i robi od ręki a prawdziwy mechanik bierze 300 i trzeba czekać 3 miesiące.
Piasta przed montazem ma być wyczyszczona do 0. Przed zamontowaniem mierzy sie bicie piasty, jesli mieści sie w wartosciach serwisowych to dopiero montuje sie tarcze i ponownie mierzy sie bicie zamontowanej już tarczy.
Skoro nowe tarcze sie pokrzywily to zmierzył bym to 10 razy a nowe tarcze wywazył.
Rafał A.(antek) 27-12-2018, 08:57 Kurcze to za mało biorę za wymianę tarcz widzę.
Gdy podniesiesz cenę to zaraz będzie komentarz : ŁooooPaaanieeee .. a co tak drogo ??...śfagier po 40 od koła płacił u pana Henia w garażu :) :)
Rafał A.(antek) 27-12-2018, 22:07 Tego się nie obawiam. Nie mój klient docelowy. U mnie na wymianie hamulcy auto stoi miedzy 40 min a 1,5h.
Jak szfagier jednemu czy drugiemu spaprze komplet hamulca za 600 czy 800 zł zmieni zdanie. A przy reklamacji poproszą o kwit z montażu, ew pomiar bicia.
pandapanda 28-12-2018, 20:55 Dzięki za wszystkie uwagi i rady. Ciągle nie mam jednoznacznej "diagnozy" - wiem, że nic nie wiem. Niektóre osoby wskazują na wszelkiego rodzaju luzy, zły montaż tarcz, krzywe piasty itp. ale tak myślę czy jeżeli były by to wymienione usterki, to po założeniu nowych tarcz również występowało by drżenie kierownicy, bicie przy hamowaniu a tak nie jest. Po zmianie tarcz przez ok. 2-3 miesiące jest ok. Mechanik poradził, że bym sprawdził czy tarcze nadmiernie nie nagrzewają się, być może problem tkwi w pompie hamulcowej ABS, klocki nadmiernie trą o tarczę nagrzewają ją i pod wpływem temperatury i np. wody z kałuży wykrzywiają się. Niestety dzisiaj przejechałem ok 70 km sprawdziłem tarcze i były zaledwie ciepłe.
W pierwszej kolejności zacznę od wyważenia kół, później sprawdzę która tarcza się krzywi (prawa czy lewa), czy piasty nie mają bicia i czy nie ma jakichś luzów. Założę nowe tarcze lub przetoczę i zobaczymy. Jeżeli macie jakieś inne pomysły dajcie znać. Z mojej strony jeżeli uda mi się znaleźć przyczynę to napiszę za jakiś czas że by mój przypadek pomógł komuś oszczędzić czasu, nerwów itp. Pozdrawiam wszystkich którzy starali mi służyć dobrą radą.
lupek102 28-12-2018, 21:43 Cześć,
Przerabiałem temat parę razy i może coś podpowiem. U mnie bicie pojawiało się z kolei na piastach, które zmieniałem dwa razy. Winne były raczej felgi ( nisko profilowe wzmacniają doznania ). Felgi uderzone i prostowane mają tendencję do ponownego krzywienia. Możesz mieć dwa komplety kół ale oba krzywe, które wybijają całą resztę. Może jak zrobisz kolejne pomiary piast/tarcz załatw nowe felgi koniecznie z nowymi nakrętkami?
pandapanda 14-02-2019, 19:48 Witam
Jestem już po wizycie u mechanika tym razem postanowiłem zmienić warsztat. Diagnoza krzywe piasty (pomiar czujnikiem), tarcze przetoczyłem, kupiłem dwie nowe piasty i na razie po dwóch tygodniach jazdy jest idealnie myślę że już tak zostanie. Pozdrawiam
Rafał A.(antek) 18-02-2019, 21:36 Słusznie, u mnie w moim prywatnym tez pokrzywiło tarczę ponownie po toczeniu.
Okazało się że bije piasta.
A teraz ciekawostka - zamiennik piasty z łożyskiem: no - name, brand jednej z hurtowni, nowy, po założeniu wykazał większe bicie na samej piaście, niż przy mojej starej z założoną tarczą.
Ot co warte są tanie zamienniki, i tu nie chodzi jak widać tylko o trwałość łożyska.
Firmowy zamiennik prawie 0.00 bicia, na tarczy 0,01 tyle że 2x droższy...
|
|