Zobacz pełną wersję : [Escape - Kuga USA] Różnice pomiędzy wersją EU a USA

lazior81
29-12-2018, 08:48
Witam! Przymierzam się do zakupu Forda Kugi, ale przeglądając oferty ogłoszeniowe nie da sie nie zauważyć faktu, że amerykańskie odpowiedniki Kugi(Escape) są znacznie tańsze. Stąd moje pytanie: czym te dwa samochody identyczne wizualnie się różnią? Oczywiście wiem o konieczności przeróbek swiateł, obrysówek, ramki na tablice rejestracyjne itd. ale w przypadku kupna Escape z przerobionymi na polskie warunki światłami itd.- jakie są różnice jeżeli chodzi o części zarówno mechaniczne jak i blacharskie? Czy w trakcie użytkowania Escape będę mógł zamawiac części od kugi( np. tarcze hamulcowe, filtry, jakiś np. błotnik lub zderzak w razie niegroźnej kolizji)? Z góry dzięki za rzeczowe odpowiedzi, mam nadzieję że znajdą się użytkownicy chętni pomóc w wyjaśnieniu ewentualnych różnic lub ich braku. Pozdrawiam

Pała007
29-12-2018, 09:07
Generalnie wielkich różnic niema, części blacharskie pasują spokojnie od Kugi to to samo, na dodatek można w PL kupić elementy blacharskie do Escape [emoji12] takie rzeczy jak klocki, tarcze, amortyzatory, filtry również są wymienne kuga/escape, silniki te same co w EU, chociaż w EU niema Kugi z silnikiem benz 2.0 ale ten silnik występuje np. w S-max EU :) różnice dość istotne są w automatycznej skrzyni i jej osprzęcie wszystko to jest USA, trochę różnic też w okablowaniu np. Parktronic. Poza tym w Escape jest o wiele lepsze wyposażenie, mam okazje jeździć jednym i drugim i stwierdzam że prowadzenie Escape można określić jako takie „aksamitne”, kuga też dobrze ale to nie to samo [emoji12]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Rob^
29-12-2018, 09:11
Escape są tańsze bo WSZYSTKIE były mniej lub bardziej rozwalone przed przywiezieniem ich do PL.
Oczywiście nowe auta w USA są też tańsze niż w durnej EU ze względu na szeroko pojęte podatki.

Jeśli uznasz że za takie auto warto dać 40k pln i dopłacić do "naprawy" następne 20-30k zamiast kupić takie z polskiego salonu to spoko.

http://foto.1j.pl/upload/509f707462faf6cba9d2162902211069.png (http://foto.1j.pl/image/nemp4d/)
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-kuga-escape-kuga-usa-2-0-ecoboost-4wd-titatnium-2016-uszkodzony-ID6BciZ3.html

defektpl
29-12-2018, 09:28
Nie bardzo wiem po co straszysz kolegę. Znam wielu szczęśliwych posiadaczy Escape z USA i bez problemu cieszą się jazdą nimi. Wg Ciebie samochody z rynku EU są bezwypadkowy i nie reperowane?

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

lazior81
29-12-2018, 09:42
super, dzięki za szybką odpowiedź:- ) Co masz na myśli pisząc o różnicy w osprzęcie skrzyni? czy w razie usterki będą problemy z dostępem części? Bo rozumiem że materiały eksploatacyjne typu olej do skrzyni czy filtr pasują od Kugi?

Pała007
29-12-2018, 10:07
super, dzięki za szybką odpowiedź:- ) Co masz na myśli pisząc o różnicy w osprzęcie skrzyni? czy w razie usterki będą problemy z dostępem części? Bo rozumiem że materiały eksploatacyjne typu olej do skrzyni czy filtr pasują od Kugi?

Skrzynie automatyczne w Escape to produkcja USA, wiec części w PL tylko portale aukcyjne lub import z USA gdzie części są dostępne bez problemu ale import nie jest tani. Wiem że półosie wychodzące ze skrzyni są inne niż w EU (wielowypust). Olej do skrzyni Mercon LV kupisz bez problemu, wymiana też bez problemu, filtr w skrzyni niewymienny :) generalnie skrzynia jest bezawaryjna, wiec niema problemu.

lazior81
29-12-2018, 10:14
Skrzynie automatyczne w Escape to produkcja USA, wiec części w PL tylko portale aukcyjne lub import z USA gdzie części są dostępne bez problemu ale import nie jest tani. Wiem że półosie wychodzące ze skrzyni są inne niż w EU (wielowypust). Olej do skrzyni Mercon LV kupisz bez problemu, wymiana też bez problemu, filtr w skrzyni niewymienny :) generalnie skrzynia jest bezawaryjna, wiec niema problemu.

:I to jest odpowiedź :D

Pała007
29-12-2018, 10:24
Escape są tańsze bo WSZYSTKIE były mniej lub bardziej rozwalone przed przywiezieniem ich do PL.
Oczywiście nowe auta w USA są też tańsze niż w durnej EU ze względu na szeroko pojęte podatki.

Jeśli uznasz że za takie auto warto dać 40k pln i dopłacić do "naprawy" następne 20-30k zamiast kupić takie z polskiego salonu to spoko..........

Piszesz dość tendencyjnie pokazując to ogłoszenie. Sprawa wygląda tak...
1. możesz kupić z PL salonu za kupę kasy ale bedziesz miał wersje typu bieda [emoji12]
2. możesz kupić z EU od PL handlarza z trochę lepszym wyposażeniem ale nie łudź sie że auto będzie bezwypadkowe [emoji16]
3. Możesz kupić Escape z USA na full wypasie w wersji Titanium dobrze wyselekcjonowane jeśli chodzi o uszkodzenie za 45 tysi dołożyć 10-15 tysi i masz auto petardę z minimalnym przebiegiem jak nowe za 60 tysi warte min 80 tyś.
Wybór należy do Ciebie, dołączam zdjęcie jak wyglądał mój egzemplarz kiedy przyjechał z USA, uszkodzenia tylko powierzchowne.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181229/3e8e00ee56e7266a8d0ecaa2bc7c899f.jpg

lazior81
29-12-2018, 10:54
faktycznie widze że niewielkie uszkodzenia, a możesz wrzucić fotkę jak auto wygląda teraz? może być na maila :-) jeszcze pytanie mam co do automatów, czytałem na forum że amerykańskie się grzeją, nie lubią prędkości itd. Masz jakieś doświadczenia? dużo jeździsz na trasie z dużymi prędkościami? Pewnie takie pytania zadawał sobie każdy zanim kupił auto z USA :-)

Pała007
29-12-2018, 11:00
faktycznie widze że niewielkie uszkodzenia, a możesz wrzucić fotkę jak auto wygląda teraz? może być na maila :-) jeszcze pytanie mam co do automatów, czytałem na forum że amerykańskie się grzeją, nie lubią prędkości itd. Masz jakieś doświadczenia? dużo jeździsz na trasie z dużymi prędkościami? Pewnie takie pytania zadawał sobie każdy zanim kupił auto z USA :-)

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181229/4e488220521d41ee3edefae6c185498c.jpg

Teraz wyglada tak [emoji16] a z grzaniem skrzyni nie mam doświadczenia... jeżdżę trasy i po mieście, szybko i wolno ale nie zauważyłem tutaj problemu... i też szukałem pytałem jak kupowałem, normalna sprawa [emoji16]

Wacman
29-12-2018, 11:24
Escape są tańsze bo WSZYSTKIE były mniej lub bardziej rozwalone przed przywiezieniem ich do PL...

Taaa jasne, a auta z Niemiec to same bezwypadkowe perełki z niskim przebiegiem :mrgreen: . W Polsce utarł się durny mit, że od niemca można kupić porządne auto. Wiele już widziałem i wiem, że w po taniości nie kupisz dobrego auta! Jak jest w miarę nowe to ma spory przebieg lub było walone (często mocniej jak te z USA).
Moje wyglądało podobnie jak kolegi Pała007 wymieniłem tylko części na nowe przy okazji dołożyłem ksenon i grzaną szybę. Przy aucie "grzebałem" z blacharzem i mam je naprawione tak, że absolutnie stanem nie odbiega od salonowego auta. Wersja Titanium kosztowała wtedy sporo ponad 120tys zł a mój z przebiegiem 10,6 tys km wyszedł mnie ok 60% tej ceny i wiem, że mam auto pewniejsze i lepsze jak te wszystkie perełki sprowadzone od "dziadka z Niemiec" :one:

lazior81
29-12-2018, 12:20
Taaa jasne, a auta z Niemiec to same bezwypadkowe perełki z niskim przebiegiem :mrgreen: . W Polsce utarł się durny mit, że od niemca można kupić porządne auto. Wiele już widziałem i wiem, że w po taniości nie kupisz dobrego auta! Jak jest w miarę nowe to ma spory przebieg lub było walone (często mocniej jak te z USA).
Moje wyglądało podobnie jak kolegi Pała007 wymieniłem tylko części na nowe przy okazji dołożyłem ksenon i grzaną szybę. Przy aucie "grzebałem" z blacharzem i mam je naprawione tak, że absolutnie stanem nie odbiega od salonowego auta. Wersja Titanium kosztowała wtedy sporo ponad 120tys zł a mój z przebiegiem 10,6 tys km wyszedł mnie ok 60% tej ceny i wiem, że mam auto pewniejsze i lepsze jak te wszystkie perełki sprowadzone od "dziadka z Niemiec" :one:

Wacman, dzięki za treściwe info, właśnie dlatego przymierzam się do ściągnięcia auta ze Stanów, ew. kupna już sprowadzonego i przerobionego( chyba najwygodniejsza opcja). Może Ty jako użytkownik dodasz jeszcze od siebie jakieś spostrzeżenia i różnice względem Kugi EU, kolega Pała007 sumiennie mi kilka kwestii wyjaśnił, ale może znasz jeszcze jakieś inne różnice? o co chodzi z tą skrzynią, że usa się grzeją? niby nie bede jeździł na codzień autostradą, ale lepiej znać swoje auto :-) Pozdrawiam

Wacman
29-12-2018, 13:13
Nie wydaje mi się aby ktoś kto ściąga auta na handel i je naprawia zrobił to sumiennie :?
Pierwszy raz słyszę o jakiś nagrzewaniach się skrzyni, myślę że to chyba lekka przesada :) . Co do różnic to jest ich kilka, ale to raczej detale na które przeciętny człowiek nie zwróci uwagi (tylne lampy, lusterka czy siedzenia)
Ogólnie jak wspomniał kolega wcześniej, Escape będzie lepiej wyposażony od Kugi (mowa o Titanium) i Escape mają ładniejsze felgi, bo te w Kudze to w większości brzydota :mad: . Gdybyś jednak zdecydował się na zakup auta od niemca to nie wierz, że auto będzie bezwypadkowe i z niskim przebiegiem, ważne jest to jak wcześniej było uszkodzone i jak starannie je ktoś naprawił, a wiem, że praktycznie każdy handlarz ogranicza się z kosztami do minimum :)

BrunoJ
29-12-2018, 14:06
W kwestii skrzyni z USA to w dawniejszych czasach był temat że skrzynie nie były odpowiednio chłodzone przy wyższych prędkościach, w USA mimo wielopasmowych autostrad najczęściej są limity 65-70 mil. To są rzeczy które nie wyjdą przy normalnym użytkowaniu, chyba że ktoś 200 lata regularnie przez Niemcy 200km/h. Nie mam wiedzy jak to się ma do współczesnych aut i czy dotyczy to Escape.
W przypadku aut z USA warto dokładniej przyjrzeć się czy aby nie topielec. Handlarze autami z USA nie są nic bardziej uczciwi od handlarzy autami z Niemiec i również będą próbować wciskać "perełki" naiwnym. Może nawet łatwiej stracić czujność bo przebiegi faktycznie często są realne.
W Niemczech można kupić dobre auto, ale cena będzie niemiecka, zauważalnie odstająca od okazji od naszych handlarzy.

danwit2
29-12-2018, 14:18
Dorzucam swoje 5 zł. Zdecydowanie jestem za autem z USA. Jest jedno ale, omijałabym samochód sprowadzony i zrobiony przez handlarza zrobiony do sprzedaży - choć wiem że zdarzają osoby które bardzo sumiennie po sprowadzeniu je zrobią i sprzedają. Najlepszym rozwiązaniem jest sprowadzenie sobie samemu i samemu go zrobienie - wtedy wiesz dokładnie co masz, jakie są uszkodzenia i krok po kroku go robisz. Oczywiście jeśli to wymaga to blacharza musisz sobie znaleźć i lakiernika - pozostałe elementy sam sobie ogarniasz - demontujesz poszczególne elementy, kupujesz drugie, składasz itp. Wbrew pozorom jest to proste.
Różnica pomiędzy USA a EU są ale rzeczywiście sa one nieznaczne a części są dostępne. Nawet jeśli nie sa to, jak wspomniane półosie do Escape można regenerować a jak już są w stanie agonalnym z powodzeniem można za ok 1000 zł ściągnąć z USA.

Pała007
29-12-2018, 15:53
Zgadzam sie w 100% z opiniami kolegów piszących powyżej o Escape z USA. Najlepszą opcją jest wyszukanie egzemplarza bezpośrednio w USA i samemu sobie sprowadzenie aczkolwiek nie jest to proste. Osobiście znalazłem moje auto u gościa w PL który sprowadził kilka egzemplarzy bezpośrednio z USA, kupiłem rozbite nie dotykane nie naprawiane w żaden sposób, takie jak przyjechało z USA, sam z blacharzem, lakiernikiem wyszukiwałem części i poskładalem do stanu idealnego... przebieg 40 tyś auto jak z salonu, jeżdżę już rok... zero problemów tylko sama przyjemność z jazdy i z 30 tyś w kieszeni :)

lazior81
29-12-2018, 16:17
Zgadzam sie w 100% z opiniami kolegów piszących powyżej o Escape z USA. Najlepszą opcją jest wyszukanie egzemplarza bezpośrednio w USA i samemu sobie sprowadzenie aczkolwiek nie jest to proste. Osobiście znalazłem moje auto u gościa w PL który sprowadził kilka egzemplarzy bezpośrednio z USA, kupiłem rozbite nie dotykane nie naprawiane w żaden sposób, takie jak przyjechało z USA, sam z blacharzem, lakiernikiem wyszukiwałem części i poskładalem do stanu idealnego... przebieg 40 tyś auto jak z salonu, jeżdżę już rok... zero problemów tylko sama przyjemność z jazdy i z 30 tyś w kieszeni :)

Właśnie nad takim samym rozwiazaniem najbardziej sie zastanawiam😀 tylko samemu raczej nie ściągnę, pozostaje kupno juz w PL, natomiast wiadomo jakimi opiniami cieszą się handlarze. Pozostaje szukac, liczyc na to że się coś trafi, zawsze jest mozliwosc zamowienia inspekcji przed kupnem autka😀 bardzo dziekuje wszystkim za trafne i rzeczowe informacje, pozdrawiam serdecznie!

Rob^
29-12-2018, 18:03
Nie bardzo wiem po co straszysz kolegę. Znam wielu szczęśliwych posiadaczy Escape z USA i bez problemu cieszą się jazdą nimi. Wg Ciebie samochody z rynku EU są bezwypadkowy i nie reperowane?

Nie straszę tylko pokazuję jak to czasami wygląda i że to nie zawsze jest takie piękne jak by się wydawało ;)

Piszesz dość tendencyjnie pokazując to ogłoszenie.
Oczywiście że tak .. i taki był mój cel ;)

Taaa jasne, a auta z Niemiec to same bezwypadkowe perełki z niskim przebiegiem :mrgreen: .
Oczywiście że nie ... wręcz przeciwnie ;) ... kupując rozbitka z USA przynajmniej wiesz jak to wygląda przed naprawą :D

... zero problemów tylko sama przyjemność z jazdy i z 30 tyś w kieszeni :)
To jest ta wersja optymistyczna.... niestety jak źle trafisz to zaoszczędzisz połowę tej kwoty albo i mniej.

Swoim wpisem chciałem pokazać tą drugą stronę importu aut zza wielkiej wody i nie mam zamiaru nikogo zniechęcać do zakupu takich pojazdów.

Pała007
29-12-2018, 18:07
Oczywiście może być i tak jak piszesz, ale podchodząc z głową do tematu ryzyko jest znikome.... a kto nie ryzykuje ten niema [emoji16]

Wacman
29-12-2018, 18:29
Rob po części każdy z nas ma rację :) Kupując igiełkę z niemiec często można nadziać się na minę co nie znaczy że z autami z US jest inaczej. Czasami z tymi z US jest tak, że zniszczą lub zdewastują ci go w transporcie i nic z tym zbytnio nie zrobisz, czasami bywa tak, że go nawet rozkradną, nie piszę tu o roletach czy wycieraczkach, bo to standard i zawsze trzeba mieć to na uwadze.
Generalnie auta z US są tańsze, bo naprawiane "na sztukę" a do tego dochodzi myślenie głupiego polaka, że niemiec sprzeda mu po taniości dobre auto z niskim przebiegiem i do tego zawsze bezwypadkowe :one:

Rob^
29-12-2018, 19:13
... znajomy właśnie skończył klepać Toyotę Sequoję z USA ... w sumie wszystko OK! ... wyszło ~20k taniej niż podobne są w PL oferowane po wyklepaniu ale ...
... ale szarpie się z listwą boczną na drzwiach bo w PL za ten plastik wołają 1500zł netto a w USA nikomu ze znajomych nie chce się za free tego zdemontować na złomie, wsadzić w DHL i wysłać do nas ... i tak dziaduje i jeździ bez tej listewki bo wrodzone skąpstwo nie pozwala mu na jej zakup w ASO :D

BrunoJ
29-12-2018, 19:38
Chciałbym wierzyć, że resztę wyklepał zgodnie ze sztuką, a nie po taniości, skoro skąpi na listewce. Tutaj leży sedno problemu, że takie auta z założenia kupuje się żeby "oszczędzić", czy też raczej "zarobić". Jaki to jestem sprytny że oszczędziłem, a inni są głupi bo nie umieją. A to czy naprawdę zrobiłem na cacy czy tak sobie, to przecież już nikt ze zdjęcia nie zobaczy. Osobiście miałbym nie mniejsze obawy kupować auto od zaradnego rodaka co to sam sobie sprowadził i wyklepał, niż jak od typowego handlarza.
Również dość ostrożnie podchodziłbym do tych "oszczędności", bo ile naprawdę sie oszczędziło to wyjdzie w momencie gdy trzeba będzie auto sprzedać i klienci zaczną marudzić, że sprowadzane zza wody, rozbite, albo że nie ma drogiej listewki ;-) Ale nie ma to jak dowartościować się oszczędzonymi wirtualnie pieniędzmi.

Rob^
29-12-2018, 19:47
BrunoJ jak by mechanik który to klepał nie zapytał się właściciela "Panie a brać ten plastik za tyle piniendzóF ?" ... tylko go zamówił to wyszło by nie 20k a 18k taniej i było by OK! ;) :D
A tak gość chodzi i płacze że qźwa nie da za niego tyle kasy BO NIE :D .. w sumie się mu nie dziwię bo cena z kosmosu ;) :diabel2:

Pała007
29-12-2018, 19:50
Chciałbym wierzyć, że resztę wyklepał zgodnie ze sztuką, a nie po taniości, skoro skąpi na listewce. Tutaj leży sedno problemu, że takie auta z założenia kupuje się żeby "oszczędzić", czy też raczej "zarobić". Jaki to jestem sprytny że oszczędziłem, a inni są głupi bo nie umieją. A to czy naprawdę zrobiłem na cacy czy tak sobie, to przecież już nikt ze zdjęcia nie zobaczy. Osobiście miałbym nie mniejsze obawy kupować auto od zaradnego rodaka co to sam sobie sprowadził i wyklepał, niż jak od typowego handlarza.
Również dość ostrożnie podchodziłbym do tych "oszczędności", bo ile naprawdę sie oszczędziło to wyjdzie w momencie gdy trzeba będzie auto sprzedać i klienci zaczną marudzić, że sprowadzane zza wody, rozbite, albo że nie ma drogiej listewki ;-) Ale nie ma to jak dowartościować się oszczędzonymi wirtualnie pieniędzmi.

Typowo polskie cebulowe podejście ... jak jest ktoś sprytniejszy i mądrzejszy... zaryzykował i zarobił... to napewno złodziej ... oszust.. itp. gratuluje filozofii życiowej... lepiej siedzieć i narzekać jak to mi to źle, bo wszyscy oszukują ... typowo cebulowo

Pała007
29-12-2018, 19:55

Fakt faktem że ceny części na serwisie toyoty są chore

BrunoJ
29-12-2018, 20:05
Cena jak cena. Skoro ciągle wychodzi dużo taniej to nad czym się zastanawiać? Mi bardziej chodzi o kwestie, że gdy ten sam mechanik spyta "mam maske szpachlowaną za pincet, albo nowkę za 1500" to taki klient też weźmie tę szpachlowaną, a potem będzie się chwalił że auto na cacy zrobił i ile taniej. A może tak samo zrobi z chłodnicą, czy innymi uszkodzonymi elementami. I mamy rasowego ulepa, którego handlarz by się nie powstydził. Tym bardziej, że część ludzi pojeździ trochę i sprzeda dalej, więc co mu tam. Nie twierdze że każdy tak robi, ale kupujący auta z USA (czy skądkolwiek) nie dzielą się przecież na absolutnych handlarzy i na absolutnych prywatnych użytkowników robiących auto na ideał. Gdzieś po środku są zaradni indywidualiści, takie Mirki, które sprowadzają pojedyncze sztuki i potem dłubią je w szopie, trochę dla siebie, trochę na sprzedaż.

Bump: Typowo polskie cebulowe podejście ... jak jest ktoś sprytniejszy i mądrzejszy... zaryzykował i zarobił... to napewno złodziej ... oszust.. itp. gratuluje filozofii życiowej... lepiej siedzieć i narzekać jak to mi to źle, bo wszyscy oszukują ... typowo cebulowo

Nigdzie tego nie napisałem. A wręcz specjalnie ironizowałem pod kątem poniższej wypowiedzi:

Generalnie auta z US są tańsze, bo naprawiane "na sztukę" a do tego dochodzi myślenie głupiego polaka, że niemiec sprzeda mu po taniości dobre auto z niskim przebiegiem i do tego zawsze bezwypadkowe :one:

Rozumiem że taka filozofia życiowa już Ci odpowiada?

danwit2
29-12-2018, 20:14
i tu dotykamy kolejnej sprawy - jeśli się sprowadza samochód dla siebie to raczej taki który występuje w EU - może być pod inna nazwą. Wtedy nie martwimy się raczej o części listewki itp. bo jest ich dużo. Osobiście myślałem o sprowadzeniu Nissana Murano 2016 rok (w Europie niedostępny poza Rosją:) )ale jak wszedłem w nasze sklepy internetowe tudzież aledrogo to z części zamiennych to głownie klocki, tarcze :) elementy blacharskie to na palcach jednej ręki można znaleźć. I wtedy jak ktoś sobie to sprowadzi to potem dziaduje albo skleja z 10 innych elementów coś żeby pasowało.
Zapewne w naszych Escapach niejeden handlarz też sklejał nie jeden element aby pasowało a to że nie "widać" tego to jeszcze lepiej. Jeśli dla siebie sprowadzasz z myślą że jeździć będziesz kilka lat to chyba nie dziadujesz - no chyba że masz takli charakter:)

A co do aukcji z USA to też potwierdzam że czasem nie jest kolorowo i też można się nadziać - są przypadki że tam też kombinują i niejednokrotnie samochód podpicują, że ma niby małe tylko obtarcie i wystawiają na sprzedaż albo samochód już wcześniej miał dzwona, został zrobiony, jeżdził i potem miał kolejnego dzwona i został wystawiony na aukcji. Osobiście znam 2 takie przypadki.

Wacman
29-12-2018, 20:55
Rozumiem że taka filozofia życiowa już Ci odpowiada?
Właśnie, że nie odpowiada, bo większość aut z US jest sprowadzana pod kontem handlu i naprawiana "na sztukę" akurat wiem to na swoim przykładzie ile mógłbym zaoszczędzić naprawiając jak przeciętny handlarz:) z kolei jeśli chodzi o głupiego polaka wierzącego w niskie przebiegi i bezwypadkowe auta to czysta prawda, już nie raz się o tym przekonałem:) .
Jeśli masz dobre auto, które sam naprawiałeś i chcesz je sprzedać po czasie przyjdzie ci taki jeden z drugim zacznie porównywać z innymi to zapewne zrozumiesz co mam na myśli :one: .

BrunoJ
29-12-2018, 21:48
Rozumiem co masz na myśli i rozumiem tych co się czepiają przy zakupie. W końcu sam napisałeś - większość auto jest sprowadzana pod handel i średnio naprawiona. A każdy sprzedający wciska historię że jego sztuka jest cacy, i ten co naprawdę porządnie naprawił i ten co poskładał na trytytki. A choćby wspomniana wyżej historia o skąpieniu na listwę bo droga pokazuje że nawet robione dla siebie potrafi się zderzyć ze zwyklym skąpstwem.

Chociaż dalej nie uważam za stosowne nazywanie Polaka głupim. W zestawieniu ze "sprytniejszy i mądrzejszy" oraz "oszczędziłem/zarobiłem xxx kPLN" brzmi to jak nabijanie się z tych co wybrali inaczej, jako mniej mądrzy i sprytni. A to ja oberwałem cebulą... ;-)

defektpl
29-12-2018, 22:13
Pozdrawiam.

Wacman
29-12-2018, 22:15
A to ja oberwałem cebulą... ;-) e tam, to na bank nie tyczyło się Ciebie :) jeśli chodzi o nazywanie polaka głupim dalej będę to podtrzymywał (oczywiście nie tyczy się to wszystkich) .
Rok temu badawczo wystawiając auto na sprzedaż umówiłem się z pewnym małżeństwem, oglądali dokładnie auto i nie znależli nic do czego można było się przyczepić, nawet mówili, że jest to pierwsze auto, które nie ma żadnej ryski i środek jest jak nowy i ogólnie bardzo im się podoba:) po czym kobieta siadła za kierownicę a jej mąż spojrzał na licznik i zapytał czemu jest w milach? jak mu odpowiedziałem, że auto ściągnąlem ze stanów a nie z DE to dosłownie uciekli mówiąc, że mają jeszcze do obejrzenia inne auto świeżo ściągnięte z DE lecz starsze, ale też z małym przebiegiem :mrgreen: . Ja tam dalej będę nazywał takich ludzi po swojemu i niestety takich ludzi jest sporo, bo handlarze wciskają im ciemnotę a później jest płacz, że kupiło się grata, który się psuje i zostawia 4ślady a przecież ma tak mało przejechane:lol:.

Doborex
22-05-2019, 20:53
Witam,
zakupiłem Escape/Kuga 2018 USA 1,5 182km 4x4 dla ojca teraz powoli będziemy kompletować części i tu pytanie, czy chłodnice są takie jak od wersji EU ?
tu widać , wody, klimy , intercooler i jeszcze jedną :
http://foto.1j.pl/upload/8d2c4d33dbbd73340ef20de843ca3d6e.JPG

wszelkie uwagi mile widziane, ps to zdjęcie poglądowe

Escap
23-05-2019, 06:51
Ta jeszcze inna to oleju skrzyni biegów. Zadzwoń do CitiCar w Gliwicach 604165734 sprawdzą Ci po VINie czy europejskie będą pasowały i podadzą cenę - często nowe części w serwisie są tańsze niż te z demontażu na alledrogo.

Krzysiek 1974
01-07-2019, 19:16
Witam mam pytanie a wiecie gdzie w okolicach wawki gdzie kupić plastiki tj listwy do escape , gdzie można podjechać zobaczyć ewentualnie czy wiecie jak wychodzi w serwisie Forda .Chodzi o listwy prgowe nadkola itp.

keplak
04-07-2019, 18:11
Jestem już po naprawie swojego ESCAPE 2016 R. Kupowałem różne graty ( przód ) i napiszę tak . Warto sprawdzać ceny z portali aukcyjnych z tymi z serwisu ( np. ul. Płowieckiej jest ford i volvo ). Niektóre elementy kupiłem taniej i co ważne w oryginale , zamienniki ciężko było spasować trzeba było się nieźle się nagimnastykować. Handlarze czasami nie wiedzą już ile brać.
Jeszcze jedna uwaga z mojego doświadczenia. Lepiej podjechać i rozmawiać na miejscu z handlowcem/serwisem bo przez telefon ciężko się dogadać :).
Sporo rzeczy kupiłem w wcześniej wspomnianej firmie Citicar Ford z Gliwic bezpośrednio.

Michał_ZGR
05-07-2019, 08:46
Witam.
Jestem w trakcie naprawy Escape 2017 i powiem Wam że dużo części mają na Kaszubach w Szklanej tel. 695933706. oczywiście są to części do Kugi ale blachy pasują.
Największy problem jest z elektryką, nawet jak będzie taka sama kostka to mogą być pozamieniane piny.
Jeśli coś ciężko znaleźć można również zamówić nowe w serwisie jest jedno ale....
Większość serwisów nie ma dostępu do kodów części dla aut Ford USA.
Ja dostałem namiar na serwis w Poznaniu i oni ściągają cześci z USA.
Kontakt do nich tylko przez email amerykanskie@bemo-motors.pl
Podajesz co chcesz i nr VIN i oni ogarną.
Oczywiście nie wszystko się opłaca. Dla ciekawostki podsufitka do escape 17r z panoramą w wersji europejskiej kosztuje 3600-4700zł brutto.
Wersja USA - UWAGA!!!! 14380ZŁ NETTO
Także dalej szukam podsufitki.
Inna sprawa np halogen przedni w wersji usa ma inne wyciecia na oprawkę od kierunku. Jak kupujesz wersję EU to musisz mieć wtyczkę EU. można przylutować i będzie ok.

Escap
05-07-2019, 09:11
Największy problem jest z elektryką, nawet jak będzie taka sama kostka to mogą być pozamieniane piny. Tu masz rację. Ja zamawiałem całą wiązkę u gościa, który w europejskiej zamienił kostkę na amerykańską i przełożył odpowiednio piny. Wszytko bez problemu pasowało do halogenów, czujników itp.

JARO7007
05-07-2019, 09:43
keplak, Michał_ZGR, Escap wielkie dzięki za te wpisy! :)
Zaraz lepiej się poczułem. Rozglądam się właśnie za częściami do Escape'a i brałem pod uwagę oryginalne, nowe. Chciałem jeszcze sprawdzić ile mogę zaoszczędzić na zamiennikach, ale teraz to już nieaktualne. Wiedziałem, że z zamiennikami kiepsko bywało z dopasowaniem, ale myślałem, że postęp coś zmienił w jakości. Widać byłem w błędzie!
Co do handlarzy częściami to ... szkoda gadać, oni wszystko sprzedają i z reguły w takich cenach, że głowa boli.

Froniu0
07-07-2019, 22:10
Cześć,
Skoro o częściach mam pytanie czy ktoś wymieniał może półoś i dobrał coś w europejskich odpowiedników? Muszę wymienić prawą półoś a słabo na aledrogo ->0. Najbardziej po zdjęciach podchodzi półoś od 1,5 ecoboost EU ale tylko wizualnie po zdjęciach. Ja potrzebuje 2.0 Ecoboost FWD 2017.

Escap
08-07-2019, 12:24
Ja potrzebuje 2.0 Ecoboost FWD 2017. Zadzwoń do CitiCar w Gliwicach 604165734 sprawdzą i podadzą cenę

aki1
20-07-2019, 13:45
Panowie.pytanie z innej beczki.mianowicie dolny wachacz kuga escape.co to za ustrojstwo w wersji EU ?

ferolo22
20-07-2019, 16:18
Wygląda to na jakiś tłumik drgań

Michał_ZGR
22-07-2019, 09:08
Dla mnie ten wahacz z dodatkiem wygląda jak z wersji US. Wnioskuje po mazaku zielonym, tak jakby był po inspekcji przez ubezpieczyciela. Ale mogę się mylić.
Odkręć to i pokaż jak wygląda.

ellocco
22-07-2019, 11:19
Panowie.pytanie z innej beczki.mianowicie dolny wachacz kuga escape.co to za ustrojstwo w wersji EU ?
Wygląda to jak jakieś dodatkowe obciążenie, skład materiałowy tego to "Fe;Zn;VMQ;EPDM ".

Grzegorz001
22-07-2019, 17:46
Witam wszystkich! Poczytałem, co piszecie o autach z USA, sam takie mam, nie narzekam, ale też nie cena była da mnie najważniejsza... Mam Escape'a z 2018, niestety, przytrafiła mi się "mała przygoda" z przodu... No właśnie mam problem z różnicą - już myślałem, że wszystko ok, gdy po odpaleniu zaczął uciekać płyn chłodniczy i tu dochodzę do sedna - widział ktoś może pomocniczą pompę wodną do tego modelu? Może ktoś miał już z nią doczynienia? Z innego modelu? Ktoś -coś??? Pozdrawiam!

aki1
24-07-2019, 17:43
Wachacz już zamontowałem.

max C-MAX
27-08-2019, 18:29
Witam, czy do escape 2016 rok 2.0 eco ( przed liftem), będzie pasował Mcpearson z np. 2.0 diesel lub 1.5 eco. Pozdrawiam

skwcrh
30-08-2019, 18:17
Cześć,
Skoro o częściach mam pytanie czy ktoś wymieniał może półoś i dobrał coś w europejskich odpowiedników? Muszę wymienić prawą półoś a słabo na aledrogo ->0. Najbardziej po zdjęciach podchodzi półoś od 1,5 ecoboost EU ale tylko wizualnie po zdjęciach. Ja potrzebuje 2.0 Ecoboost FWD 2017.

Miałem przyjemność wymiany i najtaniej wyszło ściągnięcie z Us oryginały koszt tej długiej 1 tyś f

aki1
03-09-2019, 10:11
półoś ktoś gdzieś pisał że różni się rowkami w skrzyni i nie pasuje UE do USA

aki1
04-09-2019, 07:34
znalazłem w escape taką wtyke

fido
04-09-2019, 07:37
Grzanie silnika jak mocny mróz w samochodach podajże z Kanady

defektpl
18-10-2019, 18:45
Koledzy czy zwrotnica - zawieszenie ze zdjęcia Kuga MK2 będzie pasowało do Escapa? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20191018/4fe35cb8a351297c2c6390a032dc134d.jpg

tomdiabollo
18-10-2019, 19:34
przedni wzdłużny wahacz będzie pasował , a reszta nie wiem, ale skoro wahacz pasuje to pewnie reszta też.

defektpl
18-10-2019, 19:48
Jak by ktoś pytał całość pasuje.

fido
24-10-2019, 14:42
Koledzy czy jest możliwość odczytania kodu lakieru z Forda Escape po nr VIN bo nazwę mam ale nie interesuje kod.

Escap
25-10-2019, 06:38
Koledzy czy jest możliwość odczytania kodu lakieru z Forda Escape po nr VIN bo nazwę mam ale nie interesuje kod. W europie i tak są inne kody, ja przy magnetic grey pojechałem do mieszalni farb samochodowych i dorobili mi idealnie pasujący.

fido
25-10-2019, 08:03
Ale czy na tabliczce jest gdzieś nr kodu ?

Escap
25-10-2019, 09:27
Ale czy na tabliczce jest gdzieś nr kodu ? Tak pod kodem kreskowym od lewej EXT PNT: ?? tyle że to kod amerykański

fido
25-10-2019, 13:15
Ok to u mnie jest GN cokolwiek to znaczy, chyba że ktoś ma rozpiskę kodów i się podzieli.

fido
08-11-2019, 20:47
Ford Escape 2018r. silnik 2.0 Ecoboost 240KM
- jaki olej ?
- filtr paliwa ?
- filtr powietrza ?
- filtr oleju ?
- filtr kabinowy ?
- płyn chłodnicy czy może być petrygo ?
Szukać do wersji USA czy do normalnego Ecoboosta

defektpl
09-11-2019, 14:20
- jaki olej ?
- filtr paliwa ?
- filtr powietrza ?
- filtr oleju ?
- filtr kabinowy ?
Szukać do wersji USA czy do normalnego EcoboostaDo normalnego.

fido
09-11-2019, 14:58
Z doświadczenie może ktoś coś polecić, czy ASO ?

tomdiabollo
09-11-2019, 17:39
- jaki olej ?
- filtr paliwa ?
- filtr powietrza ?
- filtr oleju ?
- filtr kabinowy ?
Szukać do wersji USA czy do normalnego Ecoboosta
info tu;
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=3173177#post3173177
lub niżej :)
Filtr powietrza ;
FILTRON filtr powietrza AK372/1
MANN - C16134/1
PZL SĘDZISZÓW - WA22415
Bosch – F 026 400 492/136
Filtr kabinowy przeciwpyłkowy węglowy
FILTRON filtr kabinowy K1350A
MANN - CUK3567
Bosch - 1 987 432 598
Filtr oleju
FILTRON OP629/2
MANN - W7015

OLEJ Ja zalałem olejem Valvoline™ SynPower™ FE Motor Oil SAE 5W-30 lub innym Zalecanm szczególnie do silników Forda wymagających spełnienia specyfikacji Ford WSS-M2C913-D, posiada zgodność wsteczną z olejami silnikowymi M2C913-C oraz M2C913-A/B.

Płynem do chłodnic wolał bym zalać jakimś innym np. Prestone lub inny Markowym przystosowanym do chłodnic aluminiowych i mieszalnym z innymi.

fido
04-12-2019, 16:28
Mam jeszcze pytanie co do filtra paliwa bo nie podałeś a na stronie filtrona pisze że niewymienny

Yakac
04-12-2019, 17:09
Filtr paliwa niewymienny w tym silniku

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

fido
04-12-2019, 19:19
A czy jest takowy ? Czy go fizycznie nie ma ?

deny24
05-12-2019, 00:47
A ja do Escape 2.0 240 km 2017 wszystko kupuję w oryginale na ford.sklep.pl

filtr powietrza Ford - okrągły 1848220 │1708877
1848220 / 1888639
1 szt.
Wartość: 42,50 zł
filtr kabinowy z węglem aktywnym Ford │1709013 │ AV6N-19G244-AA
1 szt.
Wartość: 54,50 zł
filtr oleju Ford EcoBoost - oryginał Motorcraft FL-910S / FL-400S ® 5097737
1 szt.
Wartość: 34,90 zł

Olej na allegro Amsoil Signature Series 100% Synthetic Oil ASL1G 5W30 Ford WSS-M2C946-A, WSS-M2C929-A

Może przepłacam 20-30 zł rocznie, ale wymieniam sam, więc na zimne piwko przy robocie mnie jeszcze stać ��

Filtr paliwa nie występuje. Chyba że sitko w zbiorniku. Płynu chłodniczego i hamulcowego jeszcze nie wymieniałem, ale trzeba będzie kupić coś rozsądnego, co polecą w motoryzacyjnym lub wg specyfikacji z książki serwisowej. Nad ASO pomyślałem, ale u mnie na słowo Amerykaniec dostają szczękościsku. Może i dobrze, bo po co bulić im tyle kasy za prostą robotę.

tedi_k
05-12-2019, 08:31
....Płynu chłodniczego... jeszcze nie wymieniałem, ale trzeba będzie kupić coś rozsądnego, co polecą w motoryzacyjnym lub wg specyfikacji z książki serwisowej. Nad ASO pomyślałem, ale u mnie na słowo Amerykaniec dostają szczękościsku. ....

Nie ma sensu kombinować. https://allegro.pl/oferta/oe-ford-super-plus-premium-plyn-do-chlodnic-1l-6591482493
Firmowy koncentrat płynu chłodniczego FORD SUPER PLUS PREMIUM kosztuje 26zł za litr i rozrabia się go 1:1 z wodą destylowaną. Tak więc potrzeba go 3 butelki...
Ma kolor "jak oryginał" bo jest oryginalny...:one:

maku1993
07-01-2020, 20:07
Witam,

Potrzebuje pomocy, zamierzam wymienić klocki i tarcze, może ktoś mi polecić jakieś dobre zestawy ?

Silnik 2.0 ecoboost 240km.

Dziękuję i pozdrawiam.

rob47
17-03-2020, 15:22
Mam pytanko czy tarcze i klocki od Kugi MK2 pasują do forda Escape z 2015 roku?
Sprzedawca w Inter Carsie nie miał pojęcia i chciał żebym podał mu numery fabryczne części a nie bardzo widzi mi się zdejmowanie kół

defektpl
23-03-2020, 21:34
Po co kombinować :

https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulcowa-przod-ford-escape-2013-2019-8593597538?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

rogas1990
26-03-2020, 13:30
Mam pytanie, czy pas przedni (z chlodnicami, kompletny) z kugi mk2 1.5 ecob bedzie pasowal do escape? chodzi o polift 2018

koza0007
26-03-2020, 14:37
Będzie

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

rogas1990
26-03-2020, 14:39
Będzie

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

dzieki! :)

mako142
06-04-2020, 22:26
Witajcie,
szukam zestawienia opasek, klipsów, kołków do kabli elektrycznych i węży chłodzenia
z przodu samochodu (maski). Mam braki. Szukałem na stronach i nic nie znalazłem. Może ktoś trafił na takie zestawienie. Pozdrawiam.

keplak
11-04-2020, 20:07
Witam. Podepnę się z pytaniem . Zawieszenie tylne ( wachacze) w Kudze lift są takie same jak w Escape lift .Kto z szanownych kolegów naprawiał , wymieniał ? Napęd FWD .

jubas28
23-07-2020, 07:17
podpinam się do pytania kolegi kepak czy zawieszenie tylne (wachacze) z kugi 2.0 ecoboost eu podejdzie do escape 2.0 ecobust 2014

Pixmer
27-07-2020, 16:27
Zakupiłem Ford Escape 2015 silnik 1.6 ecoboost, przymierzam się do wymiany filtrów + oleju w silniku oraz w skrzyni automatycznej, w sklepach u mnie nie wiedzą jakie filtry będą pasować a w ASO w ogóle nie umieją zdekodować VINu, ma ktoś informacje jakie tam filtry występują?

PLUS chce dynamiczną wymianę oleju w skrzyni a mechanik powiedział, że zrobi to przez pompę od skrzyni i też wymieni 90% oleju, prawda to? Czy lepiej poszukać dynamicznej

fido
27-07-2020, 18:50
Mam Escape z 2018r. z silnikiem 2.0 Ecoboost i filtry kupowałem http://www.ford-esklep.pl/ Olej Valvoline Synpower FE 5W30
Jeśli chodzi o skrzynie i masz 6f mid range to olej kupowałem oryginalny w USA na rockauto niestety filtra w tej skrzyni się nie wymienia bo do wymiany trzeba wyciągać skrzynie i rozbierać. Wszystko znajdziesz na forum nawet był gdzieś temat z nr filtrów.

Marcin85tbg
05-10-2020, 16:49
A ja do Escape 2.0 240 km 2017 wszystko kupuję w oryginale na ford.sklep.pl

filtr powietrza Ford - okrągły 1848220 │1708877
1848220 / 1888639
1 szt.
Wartość: 42,50 zł
filtr kabinowy z węglem aktywnym Ford │1709013 │ AV6N-19G244-AA
1 szt.
Wartość: 54,50 zł
filtr oleju Ford EcoBoost - oryginał Motorcraft FL-910S / FL-400S ® 5097737
1 szt.
Wartość: 34,90 zł

Olej na allegro Amsoil Signature Series 100% Synthetic Oil ASL1G 5W30 Ford WSS-M2C946-A, WSS-M2C929-A

Może przepłacam 20-30 zł rocznie, ale wymieniam sam, więc na zimne piwko przy robocie mnie jeszcze stać ��

Filtr paliwa nie występuje. Chyba że sitko w zbiorniku. Płynu chłodniczego i hamulcowego jeszcze nie wymieniałem, ale trzeba będzie kupić coś rozsądnego, co polecą w motoryzacyjnym lub wg specyfikacji z książki serwisowej. Nad ASO pomyślałem, ale u mnie na słowo Amerykaniec dostają szczękościsku. Może i dobrze, bo po co bulić im tyle kasy za prostą robotę.

Filtr również z Amsoil możesz zastosować

aki1
13-10-2020, 10:02
witam wszystkich,może ktoś podpowie jak w escape 2018 dobrać się do kierunku z przodu bo muszę wymienić żarówki na ledowe dwukolorowe by mieć białe postoje. Na drugim zdjęciu widać jakąś śrubę.

tedi_k
13-10-2020, 16:04
....może ktoś podpowie ....

Muszę koniecznie wystąpić o przydzielenie mi Nobla za pomysłowość...8)
Wymyślenie, że w 3 minuty na allegro znajdzie się zderzak przedni do Kugi, na którym będzie wszystko widać - wymaga pomysłowości i intelektu daleko ponad obecną przeciętność...:lol::lol::lol:

https://allegro.pl/oferta/zderzak-przod-ford-kuga-mk2-lift-2016-2020-9679495712

BTW - widoczna z przodu śruba sluży do regulacji pochylenia światła przeciwmgielnego...

deny24
14-10-2020, 21:37
Odpowiem bez wyśmiewania, bo też musiałem się dostać do lampy przeciwmgielnej i mając zdjęte nadkole próbowałem od "tyłu", kumpel widząc moje męki złapał za plastikową skrobaczkę i zdjął oprawkę lampy. Także łopatka do plastików a później 2 śrubki i lampa na wierzchu.

aki1
16-10-2020, 07:27
no i to jest jakaś podpowiedż a nie jak filozofa z katowic tylko czy aby napewno podwadził za to czarne?

longtech
16-10-2020, 13:07
Czarną kratkę trzeba podważyć najlepiej plastikowym ściągaczem do tapicerki i bez problemu wychodzi.
https://www.youtube.com/watch?v=YJWP0Z0BCOQ

Froniu0
17-10-2020, 16:31
Witam. Podepnę się z pytaniem . Zawieszenie tylne ( wachacze) w Kudze lift są takie same jak w Escape lift .Kto z szanownych kolegów naprawiał , wymieniał ? Napęd FWD .

Jeśli to Ci coś pomoże to przód wachacze jest taki sam Kuga - Escape 2017 lift

marpaws
21-10-2020, 16:23
witam serdecznie, od kilku dni jestem posiadaczką Ford Escape z 2016r, 1.6 silnik ecoboost, 182 km, jaki polecacie olej do skrzyni biegów?
jak ma wyglądać wymiana?
Czy przy przebiegu 72.000 jest sens wymieniać?

fido
21-10-2020, 17:15
Ja w swoim 2018r. 2.0 przy ok 50tys. wymieniałem i zleciał czarny jak smoła. Zalewałem oryginalnym MERCON

1964
26-10-2020, 11:02
Witam szanowne towarzystwo.
O roku mam Escape 1,5 z 2016 r. i wczoraj wyświetlił mi się komunikat "transmission fault". Poszperałem w internecie i trafiłem na kilka informacji o fabrycznych felerach, które były usuwane przez ASO. Ale dotyczyło to chyba ASO w USA, a nie w Polsce, bo dziś dzwoniąc na serwis dowiedziałem się, że polskie serwisy nie mają oprogramowania do aut z USA.
Stąd pojawiają się pytania:
czy spotkał się ktoś już z takim komunikatem i wie co to może być?
czy skoro ASO nie mają oprogramowania to inni mechanicy są w stanie mi to sprawdzić?

Jeśli ktoś będzie mógł mi pomóc to będzie bardzo miło.

tedi_k
26-10-2020, 11:36
...inni mechanicy są w stanie mi to sprawdzić?
....

www.fordslawek.pl

Abrakan
26-01-2021, 14:27
Czy ktoś z kolegów już sprowadził nową wersję Escape (2020r) zza oceanu? Interesują mnie różnice pomiędzy wersjami EU I USA, CAN. I jak z wgrywaniem polskiego programu, przerabiał już ktoś?

domelli
03-02-2021, 22:54
Ja jestem na etapie sprowadzania, więcej napiszę jak ogarnę temat pod koniec miesiąca

Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

Abrakan
05-02-2021, 08:19
Czekam z niecierpliwością na opis. Myślę, że nie tylko ja:wink:

krystianen
05-02-2021, 08:28
Czy ktoś z kolegów już sprowadził nową wersję Escape (2020r) zza oceanu? Interesują mnie różnice pomiędzy wersjami EU I USA, CAN. I jak z wgrywaniem polskiego programu, przerabiał już ktoś?

Już kilka przerobiłem różnice sa na tym samym poziomie co w mk2. Układ paliwowy, spalinowy, system poduszek.
Lampy tył pomarańczowe.

Jest kilka osób tutaj co konwersje na eu juz robiło.

domelli
05-02-2021, 08:34
Nie jestem do końca pewny czy trzeba robić konwersję , bo może i tak przejść badania

Ja wgłębiłem się wczoraj w temat wymiany zegarów na panel cyfrowy, niestety moja wersja jest biedna i posiada standardowy , jednakże z tego co się dowiedziałem to jest szansa takiego upgrade tylko to duże koszty. No ale jak to pięknie by wyglądało.
Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka

Dzikson4
07-02-2021, 12:47
Witam .muszę wymienić przedni błotnik. Auto to Escape 2013. Czy błotnik od Kugi 2017 poliftowy jest taki sam .

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Escap
08-02-2021, 09:47
Witam .muszę wymienić przedni błotnik. Auto to Escape 2013. Czy błotnik od Kugi 2017 poliftowy jest taki sam .
Tak jest taki sam

Pankrator
11-02-2021, 14:54
Witam.

W Escape 1.5 2018 po vinie wyskakuje filtr oleju Boscha P2044. Z tego co widzę jednak nigdzie nie pokazuje żeby ten filtr pasował do Escape'a lub Kugi.

Błąd systemu czy tak faktycznie pasuje?

Wacman
11-02-2021, 21:35
Witam.

W Escape 1.5 2018 po vinie wyskakuje filtr oleju Boscha P2044. Z tego co widzę jednak nigdzie nie pokazuje żeby ten filtr pasował do Escape'a lub Kugi.

Błąd systemu czy tak faktycznie pasuje?

Kup filtr oleju Mann W 7008 i nic nie kombinuj jak z innym olejem :mrgreen:
Dzisiaj właśnie zmieniałem olej i ponownie ten filtr wleciał.
Edit: Jeśli upierasz się przy Boschu to: BOSCH F 026 407 078

Pankrator
12-02-2021, 09:44
Tak wczoraj zrobiłem - zwróciłem Boscha i wziąłem Manna W 7008 który jest pewniakiem :)

Dexiorr
26-03-2021, 14:37
Czy ktoś ma jakiś sprawdzony sposób na dobranie prawidłowego modelu klocków hamulcowych do Escape 2,5 2017r.?
Na stronie Brembo wychodzą inne niż na ATE i np. na intercarsie.
W katalogu USA( CV6Z-2001-L,DG9Z-2200-F) znalazłem oznaczenia które są w opisach przedmiotów na allegro ale rozmiarami różnią się od dobranych na polskich stronach producentów.
Jak to ugryźć?

szafi88
22-04-2021, 16:00
Witam orientuje się ktoś jak to wygląda z częściami czy części od kugi pasują? Potrzebuje napinacz paska klinowego i jakoś u mnie w mieście nie potrafią mi go znaleźć bo po Vin nic mnie wyskakuje...

Danilowski
28-04-2021, 09:01
Może komuś będzie potrzebne
Rozpiska gniazda C134
Wiązka zderzaka przód Kuga/Escape

Tomi999
04-05-2021, 16:50
Mam pytanie dotyczące zmiany map silnika na europejskie. Ma to być spowodowane tym, że w usa jest paliwo 86 oktawowe w Europie mamy 95. Czy ktoś z Was zmieniał mapy? Jakie są różnice eksploatacyjne? Np. Spalanie, mos, subiektywne odczucia z jazdy.

tedi_k
04-05-2021, 18:08
Mam pytanie dotyczące zmiany map silnika na europejskie. ....

Nie wiem co Kolega rozumie pod tym sformułowaniem.
Nie jest wykonalne wgranie europejskiego oprogramowania sterownika silnika (PCM) do auta USA. Nie da się tak "spreparowanego" auta uruchomić...:569:

Tomi999
04-05-2021, 20:31
Nie wiem co Kolega rozumie pod tym sformułowaniem.
Nie jest wykonalne wgranie europejskiego oprogramowania sterownika silnika (PCM) do auta USA. Nie da się tak "spreparowanego" auta uruchomić...:569:

Z tego zdaję sobie sprawę. Wiem, że sterowniki PCM są inne. Słyszałem że w autach z usa trzeba/warto zmienić mapy czyli zrobić taki powiedzmy sobie tuning lub raczej strojenie silnika pod europejskie paliwo. Czy ktoś się z tym spotkał?

mako142
15-05-2021, 13:45
Witajcie, czy wymieniał ktoś tylne tarcze i klocki w Fordzie Escape (ja mam rok 2017). Czy pasują jakieś części do Forda Kugi? Jeżeli tak to gdzie i jakie kupić?
Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam.

Abrakan
18-05-2021, 14:19
Mój samochód dopłynął i mogę cos bliżej powiedzieć na temat różnic. Lampy tylne są identyczne jak EU. Blachy i zawieszenie to samo co Kuga. Lampy przód i tak były do wymiany. Przestawienie z mil/h na km/h z poziomu menu. Reszta jeszcze czeka na adaptacje.

Forest27
20-05-2021, 16:17
Nie chce zakładać nowego tematu, a tu też będzie pasowało, tak więc:
czy do ESCAPE zamawiacie w urzędzie małe tablice, czy kupujecie jakieś podkładki, przejściówki, ramki do polskich tablic żeby pasowały pod otwory montażowe?
Jeżeli kupujecie to ewentualnie gdzie, bo wiadomo na rynku masa tandety i nie chciał bym przez kiepskie plastiki tablicy zgubić.

Danilowski
20-05-2021, 17:25
A do jakich pojazdów są małe tablice?
Bierz normalne , a za tych co złożyli fałszywe oświadczenie w urzedzie powinni się wziąść i porządnie tyłki przetrzepać

domelli
20-05-2021, 20:49
Ja wgl mam duży problem z lusterkiem, wiadomo na pierwszy rzut oka że nie ma kierunków w lustrach ale to nie wszystko, nie dość że nakładki są inne to i same szkiełka mają inne powiększenia niż wersja europejska. Koszmar to wszystko razem dobrać, ewentualnie macie jakieś doświadczenia w tym temacie gdzie to w normalnych cenach zamówić ?

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Forest27
21-05-2021, 08:21
A do jakich pojazdów są małe tablice?
Bierz normalne , a za tych co złożyli fałszywe oświadczenie w urzedzie powinni się wziąść i porządnie tyłki przetrzepać

Fałszywe oświadczenie? w obecnym wniosku w moim urzędzie można przeczytać:
Wnoszę o wydanie tablic samochodowych zmniejszonych
***** Wypełnia się, jeżeli właściciel pojazdu wnosi o wydanie tablic indywidualnych zamiast tablic zwyczajnych albo samochodowych zmniejszonych.
więc gdzie tu fałszywe oświadczenie?
inna sprawa czy przejdzie przegląd lub czy nie zostanie zatrzymany dowód przez policje w razie kontroli.
Jednak mamy tu auto sprowadzone i przystosowanie mocowania do mniejszych tablic.
Kwestia interpretacji przepisu (ponieważ po nowelizacji pojawił się zakazy związany z oznakowaniem i użytkowaniem pojazdu), który mówi: "umieszczania na pojeździe jednorzędowych zmniejszonych tablic rejestracyjnych, jeżeli pojazd nie posiada zmniejszonych wymiarów miejsca konstrukcyjnie przeznaczonego do umieszczenia tablicy rejestracyjnej". W Escape niby miejsca jest dosyć i zwykła tablica wejdzie, jednak miejsce konstrukcyjne jest mniejsze i rozstaw śrub taki ze trzeba przerabiać i kombinować z ramkami.
Dobra zostawmy temat, bo małe tablice to faktycznie same problemy np. co jeżeli uszkodzimy klapę/zderzak i go wymienimy na europejski? tablice do wymiany bo przeglądu już nie przejdziemy, miejsce konstrukcyjne będzie już wtedy dostosowane do EU.

Wracając do meritum, jakieś dobre ramki do polskich tablic które pasują pod mocowania (śruby) z Escape i które nie pękają przy pierwszym montażu, jakieś doświadczenia?

Tomi999
21-05-2021, 08:57
Też miałem taki dylemat, ale:
- z przodu przykręciłem standardową europejską ramkę do zderzaka bez najmniejszych problemów.
- z tyłu również standardowa ramka przykręcona u góry na 2 śruby w fabrycznym miejscu mocowania tablicy. Ramka ma taką wysokość, że opiera się delikatnie o gumowe kołki na klapie, które ją podtrzymują. widziałem, że tak samo rozwiązuje to wielu posiadaczy Escape.

Forest27
21-05-2021, 10:07
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.

Widziałem dedykowane podkładki za + - 200zł, więc to chyba przesada.
https://czesciameryka.pl/public/upload/catalog/product/2308/minigallery/thumb_page_small_160665646620201127_095754_kopia-jpg.webphttps://czesciameryka.pl/public/upload/catalog/product/2308/minigallery/thumb_page_1580128020Przechwytywanie-JPG.webp

Myślałem ze dziury (przez ten rozstaw w pionie) będą widoczne i szpecić, więc zastanawiałem się jak to ewentualnie zasłonić.
Skoro jednak standardowa ramka częściowo to maskuje i wygląda ok, to nie ma problemu

Abrakan
26-05-2021, 12:33
[QUOTE=domelli;3344437]Ja wgl mam duży problem z lusterkiem, wiadomo na pierwszy rzut oka że nie ma kierunków w lustrach ale to nie wszystko, nie dość że nakładki są inne to i same szkiełka mają inne powiększenia niż wersja europejska. Koszmar to wszystko razem dobrać, ewentualnie macie jakieś doświadczenia w tym temacie gdzie to w normalnych cenach zamówić ?

W wersji Titanium z 2020 roku kierunkowskazy są i lusterko jest identyczne z Kugą. Może to sposób na rozwiązanie problemu. Szukaj na necie używek. W ASO 1500 zł jedno.

kryzh7
16-06-2021, 12:39
Witam
Czy ktoś wymieniał podsufitkę w Escape 2017 - 2019 w wersji z szyberdachem i może się podzielić informajcą czy europejska pasuje?

deny24
16-06-2021, 21:03
Pasuje. Sam nie wymieniałem ale kupiłem Escape zrobionego na ST Line - czarna podsufitka i plastiki. Jedynie nad lusterkiem maskownica kamery nie zakrywa wszystkich otworów w niej, ale jest to niewidoczne. I nie mam w osłonce przeciwsłonecznej sterowania otwierania bramy.
Nie jestem jednak pewien, czy szyberdach nie został wymieniony (ostatnio zauważyłem znaki E1 na szybach).

kryzh7
17-06-2021, 08:00
To super wiadomość:)
Otwieranie bramy jest pomijalne, a co do szyberdachu to jest kwestia wymiany rolety na czarną, więc być może łatwiej było wymienić cały element, nad czym sam sie zastanawiam.

Dziękuję raz jeszcze za informację.

anzelmjj
28-07-2021, 14:53
Dzień dobry,

Koledzy potrzebuję informacji czy wkład lusterka z europejskiej Kugi będzie pasował do Escape z 2017, w wersji Titanium z czujnikiem BLISS?
Na zdjęciach wyglądają podobnie ale...
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.

deny24
28-07-2021, 19:39
Nie będzie pasował. Lusterka z USA mają ścięty wewnętrzny róg. Pooglądaj auta na oto i porównaj. Dlatego oryginalne są tak drogie w porównaniu do tych z Kugi. Ale może znajdziesz tak docięte lustro z wkładem.

Escap
19-08-2021, 09:14
Koledzy potrzebuję informacji czy wkład lusterka z europejskiej Kugi będzie pasował do Escape z 2017, w wersji Titanium z czujnikiem BLISS? Wkłady nie pasują z Kugi do Escape, jedyne wyjście dla Ciebie to wymiana lusterek na europejskie z Kugi, lekka przeróbka instalacji i masz kierunkowskazy, a nawet składanie.

EscapeFromMexico
18-09-2021, 17:21
Jestem nowy, więc witam po raz pierwszy Wszystkich Forumowiczów. I idziemy od razu z tematem: Przypłynął Escape 2017 po lifcie 2.0 ecoboost 242(3)KM i muszę w nim wymienić cały komplet chłodnic z wentylatorami. Ze względu na deficyt w googlach całego pasa wraz z kpl Moje pytanie brzmi: Czy istnieje możliwość, że cały pas wraz z chłodnicami pasuje od np. modelu tdci lub innego? Czy to prawda, że to tylko chłodnica InterCoolera i ta do chłodzenia oleju skrzyni może być inna?
Pozdrawiam,
Liczę na pomoc.

andybelt
22-09-2021, 21:21
Mam Esceoe i jest całkiem inny niż Kuga. Wewnątrz wygląda bardziej świeżo. Silnik 1.5 ma 182 km a nie jak u Kugi 150. jest starannej wykonany i wyposażony. Ma inne przełącznik świateł. Escapy są lepiej wyposażone i można kupić całkiem dobry egzemplarz za dobre pieniądze. Kupowanie z USA pod warunkiem że sprzedawca który samochód sprowadził mówi prawdę i pokaże zdjęcia z USA. Lepiej kupić i zrobić samemu a nie gotowca od handlarzy.

Wacman
23-09-2021, 07:47
Mam Esceoe i jest całkiem inny niż Kuga. Wewnątrz wygląda bardziej świeżo. Silnik 1.5 ma 182 km a nie jak u Kugi 150
Widać, że jesteś słabo doinformowany :lol: wygląd tych aut praktycznie jest taki sam poza małymi detalami, których zwyczajny "Kowalski" nawet nie zauważy. Różnica mocy bierze się z rodzaju napędu 4WD ma 182KM a przednio napędowiec 150KM. Jeśli piszesz o lepszym wykonaniu to porównaj sobie wykonanie tylnych boczków i rolety ;) w US masz sam plastik i beznadziejną roletę, którą trzeba "celować" przy zasłanianiu a w EU działa ona jak szuflada a boczki masz zdecydowanie ładniejsze gdyż do połowy są obite materiałem. Siedzenia w wersji EU są lepiej wyprofilowane, bo te z US są zaprojektowane pod tłuste amerykańskie dupska, na plus w US jest za to, że obydwa fotele mają pełną elektrykę. Wyłącznik świateł w US jest ładniejszy to fakt. Wyposażenie praktycznie to samo lecz w US masz subwoofer, ale za to nie ma chyba ogrzewanej przedniej szyby.

domelli
24-09-2021, 14:54
No i trzeba dodać, że żaden escape nie ma rolety bagażnika. Trochę mnie to drażni ale będę zamawiał roletę bo wiem że można dostawić. A podobno nie wstawiają w USA i Kanadzie, żeby policja mogła zerknąć do bagażnika be jego otwierania. Głupie to z jednej strony, ale jakiś zamysł w tym mieli

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

drill
08-07-2022, 11:13
Czesc. Padl mi zamek tylnych drzwi (za kierowca) i totalnie nie da sie zamknac drzwi - odbijaja sie. Czy bedzie pasowal zamek od Kugi? 1.6 ecoboost 2014r.

tedi_k
08-07-2022, 13:40
...Czy bedzie pasowal zamek od Kugi?...
Amerykańskie zamki są inne. Będzie zamykał (z "dziwnymi odgłosami"...), ale będą błędy diagnostyczne tego zamka.

czarny588
16-07-2022, 06:57
Witam jak w temacie pasuje belka z eu do stanowego? Już słyszałem wiele sprzecznych ze sobą wariantów

keplak
20-07-2022, 21:21
[QUOTE=domelli;3370143]No i trzeba dodać, że żaden escape nie ma rolety bagażnika.

Nie zgodzę się z tą tezą . Poprzednie 2 Escapy moje nie miały ale ostatni po lifcie , który przybył takową roletę miał .

Skwari
27-07-2022, 06:50
Witajcie, czy wymieniał ktoś tylne tarcze i klocki w Fordzie Escape (ja mam rok 2017). Czy pasują jakieś części do Forda Kugi? Jeżeli tak to gdzie i jakie kupić?
Dziękuję za podpowiedź. Pozdrawiam.

Kupiłeś / możesz podpowiedziec co pasuje ?
szukam do Escape 2016 142kM 2.0
VIN: 1FMCU9G99HUB17344

Możecie koledzy podpowiedziec tarcze/klocki na tył. Dzięki

keplak
29-07-2022, 18:38
Escape 2.0 benzyna 142 KM ?

juniormax
01-08-2022, 15:13
Cześć.

Sprowadziłem Forda Escape 2020 r., 1.5 Benzyna, 134 kW z USA

1. Na stronie https://www.ford.com/support/recalls-details/1FMCU9G62LUA98876/ mam 3 akcje serwisowe, a na polskim koncie brak akcji. Czy dowolny dealer powinien te akcje zrealizować?

2. Czy gwarancja w Polsce działa?
Warranty Start Date: Apr 18, 2020

3. Jaki filtr oleju, powietrza i kabiny polecacie do tego modelu?

SRS
01-08-2022, 15:47
a na polskim koncie brak akcji. Czy dowolny dealer powinien te akcje zrealizować?
w europie tylko tylko realizowane akcje serwisowe wpływające na bezpieczeństwo .
Czy gwarancja w Polsce działa?
NIE Ford USA a Ford Europa to 2 różne firmy plus na dokładkę masz wpis:
BRANDED TITLE - ALL WARRANTY CANCELLED EXCEPT EMISSIONS; ESP MAY BE AFFECTED
VERIFY STATE REGISTRATION, VIN MAY BE ELIGIBLE FOR CALIFORNIA EMISSIONS WTY

piatus
15-12-2022, 17:18
Cześć,
Czy możecie podpowiedzieć, gdzie mogę znaleźć wkład do zewnętrznego lewego lusterka do Escape Titanium z 2017 roku?
Lusterko z regulacją, podgrzewaniem, BLIS.
Ważny kształt - ścięty prawy górny róg. Zdjęcie w załączniku.

Dziękuję za informacje.
Pozdrawiam.

fido
30-01-2023, 11:13
Witam.
Ford Escape 2.0 240KM 2018r. Hamulec ręczny elektryczny. Klocki hamulcowe tył czy będą pasować od Kugi ? Czy trzeba szukać do Escape. Jakie możecie polecić ?

tedi_k
30-01-2023, 17:28
Będą pasować

fido
30-01-2023, 19:28
Dziękuję

henryfordI
09-03-2023, 21:20
czesćrozkminiał z was ktos tylne lampy. W moim esc 2018 są całe czerwone i żarówka kierunkowskazu jest tez światłem tylnym. Muszę zamienić je na nasze europejskie. Macie jakieś doświadczenia? Jak to kodować? zamieniać piny? pomocy

Stan10
10-03-2023, 18:59
Witam ,jeżdzę Escapem 2019 r p.od zeszłego roku ,wiadomo był walnięty ,zrobiony bd.,jestem zadowolony ,wymieniłem ,oleje ,filtry ,klocki ,meni na polskie ,części ogólnie dostępne ,oczywiście automat ,wcześniej wszystkie auta które miałem były manuale .Po paru miesiącach jazdy automatem ,nie zamienił bym się na manual.

keplak
18-04-2023, 12:51
Szanowni koledzy pilnie potrzebuję informacji czy zwrotnica od forda kugi 2020 r przednia lewa o symbolu EU LX6C-3K170-A1A jest taka sama jak w Escape USA ( numer części z USA to LX6C-3K170-A2B ) . Część dotyczy modelu 2.5 hybryd 4x4 .
Pomóżcie proszę bo muszę kupić a jedni sprzedawcy piszą , że pasuje a drudzy absolutnie nie bo jest inna !!!!!!

qozotron
18-04-2023, 18:16
Dzień dobry,

Mam pytanko, przymierzam się do importu Escape z lat 2020-2022 w wersji EB 1.5. Jakie są różnice w wersji Kugi na EU? Przebrnąłem przez ten wątek i on dotyczy przede wszystkim roczników do 2019. Moje pytania:
- zderzak przedni
- zderzak tylni
- drzwi
- drzwi bagażnika
- rozrząd
- skrzynia biegów
- silnik
- radio (trzeba przekodować na PL)?
- filtry (olej, paliwa, powietrza, kabinowy)

O reflektorach do wymiany wiem. Ogólnie jakie wasze opinie nt escape z tego rocznika/wersji?

oraz smaczek, czy warto 1.5 zagazowywać czy dać sobie spokój? Auto chce robić dla siebie i użytkować minimum kilka lat. Z góry dzięki za odpowiedzi :)

skoman
07-06-2023, 09:55
Cześć,
Mam do zrobienia tył w Escape II po lifcie 2019 rok
Klapa, zderzak (co za tym idzie ślizg, oraz belka)
Klapa z tego co wyczytałem na forum pasuje z Kugi ale co ze zedzarakami, belkami, slizgami?
proszę o pomoc.
i pytanie nr dwa czy zderzak slizg i belka jest ta sama po lifcie i przed? zderzak wygląda tak samo :)

Froniu0
22-08-2023, 17:24
Cześć,

Odświeżam ale ponawiam pytanie chce kupić tarcze i klocki przód do Forda Escape 2017 2.0 , Szukając podpowiadają mi się różne rozmiary 320mm 316mm lub 300mm jak do Kugi. Po zdjęciu koła pomierzyłem i wydaje się że tarcza ma 320 mm,
Ktoś wymieniał ostatnio coś podpowie i poleci?

defektpl
23-08-2023, 21:49
Dobierz rozmiar taki jak masz u siebie. Wymieniałem tył i przód jest ok od Kugi

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka

Arukado
29-03-2024, 14:19
Czy ktoś się orientuje czy są różnice w filtrach kabinowym i powietrza między Escape mk4 2020 2.0 a Kugą?
Wyszukałem, że w stanach jest filtr FP-100-A ale zastanawiam się czy mogę szukać filtrów do Kugi mk3 ale nie mogę nigdzie znaleźć potwierdzenia.

teiksef
28-04-2024, 22:59
Czy ktoś się orientuje czy są różnice w filtrach kabinowym i powietrza między Escape mk4 2020 2.0 a Kugą?
Wyszukałem, że w stanach jest filtr FP-100-A ale zastanawiam się czy mogę szukać filtrów do Kugi mk3 ale nie mogę nigdzie znaleźć potwierdzenia.
Najbezpieczniej szukać jednak po zamiennikach dla numerów Forda.
W Escape 2020 Ecoboost 2.0 jest filtr powietrza JX61-9601-AA. Zamiennik to np. Filtron AP 074/8. Jest podawany jako filtr do Kugi MK3, a więc zgrubnie można założyć, że filtry są te same. Ale kto da Ci gwarancję, że wszystkie modele silnikowe mają w Kudze czy Escape ten sam filtr?
Kabinowy w Escape 2020 Ecoboost 2.0 to JX6A-18D483-BA. Na stronie Filtrona jest K 1424 jako zamiennik dla tego numeru Forda.

Bump: Dzień dobry,
Mam pytanko, przymierzam się do importu Escape z lat 2020-2022 w wersji EB 1.5. Jakie są różnice w wersji Kugi na EU? Przebrnąłem przez ten wątek i on dotyczy przede wszystkim roczników do 2019. [...]
O reflektorach do wymiany wiem. Ogólnie jakie wasze opinie nt escape z tego rocznika/wersji?
oraz smaczek, czy warto 1.5 zagazowywać czy dać sobie spokój? Auto chce robić dla siebie i użytkować minimum kilka lat. Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Mam EB 2.0, więc o silniku 1.5 nic nie powiem, natomiast z rzeczy, które wspominałeś:
- lamp nie wymienisz jeden do jeden, bo sygnały na wtyczkach nie są kompatybilne. Da się to pewnie jakoś obejść, albo możesz wymienić jedynie odbłyśniki (jeśli tak to się nazywa) na takie z lampy EU
- musisz dołożyć przeciwmgłowe tylne. W Escape 2020 da się to zrobić kupując przełącznik z Kugi, dodając obsługę w modułach BCM/IPC i wyprowadzając dodatkowy sygnał z wtyczki BCMa (niestety ciągnięcia kabla do tyłu się nie ominie). Aczkolwiek może wyjść taniej metodą na osobny włącznik (ze względu na koszt elementu z Kugi). Tu szczegóły: https://www.fordescape.org/threads/bcm-pinout-rear-fog-lights-on-2020-escapes.123320/
- radio to też nie problem, da się przeprogramować Forscanem na obsługę częstotliwości co 50 MhZ, loga stacji radiowych, przestawić Sync3 na język polski z obsługą głosową i wrzucić europejskie mapy: https://www.fordescape.org/threads/how-to-change-sync3-my20-nav-us-pl-eu.123362/

jkrajka85
05-05-2024, 22:07
Witam. Czy belka od Kugi mk3 będzie pasować do Escapa mk4? Wizualnie wydaje mi się
że śruby mocujące są rozmieszczone szerzej. Proszę o odpowiedź

teiksef
08-05-2024, 16:14
Witam. Czy belka od Kugi mk3 będzie pasować do Escapa mk4? Wizualnie wydaje mi się że śruby mocujące są rozmieszczone szerzej. Proszę o odpowiedź
Znam przypadek, że po ściągnięciu Escape mk4 2.0 z uszkodzonym przodem ze względu na problem z zakupem odpowiedniej belki ściągnięty został drugi Escape mk4 2.0, tym razem z uszkodzonym tyłem. Znam jedynie opowieść (aczkolwiek z pierwszej ręki), szczegółów nie - więc nie mam pewności, czy i wśród jakich Kug szukano, na pewno informacja była taka, że różne wersje silnikowe mają różne belki, co nieco potwierdza Twoje obawy.

ulter81
30-08-2024, 20:52
Witam ponownie , jako że zamierzam zmienic Edka na Escapa chciałem zapytać bo informacji w sieci zasadniczo joema może ktoś z kolegów/koleżanek orientuje się co pasuje z przodu z modelu 2020 do modelu 2023 , głównie chodzi mi głównie o przod to czego noe widac czyli chłodnice , pas przedni itp.
Jeśli ktoś coś wie proszę o info.
Dzięki i pozdrawiam