Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] koła letnie - czy dogadają się z samochodem po zmianie kół?
Cześć,
Od razu piszę, ze szukałem na forum ale naczytałem się często sprzecznych i wykluczających informacji.
Do rzeczy:
Focusa kupiłem jesienią na letnich oponach i niedługo potem przełożyłem same opony, co by na letnich zimą się nie ślizgać. Do wiosny daleko ale mam plany takie, żeby kupić nowe felgi, czujniki TPMS, (opony czekają w piwnicy), złożyć to u wulkanizatora albo ASO i koła samemu wymieniać tak jak to robię w moim FF mk2. Robię tak bo mnie denerwują te wiosenno-jesienne kolejki, terminy, tracony czas u wulkanizatorów. Samodzielna wymiana kół u mnie trwa krócej niż dojazd do wulkanizatora.
I teraz wątpliwości:
1. co na to czujniki TPMS - czy dogadają się z samochodem po zmianie kół? Czytałem o konieczności aktywacji czujników jakimś specjalnym urządzeniem, klonowaniu ID, resetach komputera i już nie wiem co o tym myśleć. Jak to jest np. w FF mk3? No chyba, że ktoś to rozpracował już w FF mk4 to będę wdzięczny za info.
2. Jak się dowiedzieć jaki dokładnie typ czujnika TPMS mam w kołach?
Pawulonik 29-12-2018, 18:00 Mój kolega ma tak u siebie w Focusie. Ma dwa komplety kół i w obu ma pozakładane czujniki nie ma żadnych konfliktów po wymianie kół.
A czujniki możesz mieć takie niby oryginał ale nie wiem ja mam mk3.
https://ford.sklep.pl/product-pol-18833-Czujnik-cisnienia-w-oponach-Ford-TPMS-Oryginal-EV6T-1A180-DB.html
RS AUTO-RAF 29-12-2018, 18:32 ddela jeśli chcesz zmontować nowe koła na lato z nowymi czujnikami to musisz je zaprogramować właśnie takim specjalnym urządzeniem. jeśli bedziesz miał orginalne czujniki to najlepiej w ASO koła muszą być zamontowane na samochodzie przy programowaniu ponieważ są one przydzielone w trakcie programowania do odpowiedniego miejsca tzn. LP,PP,LT,PT. jeśli pomieszasz koła przy wymianie to może zapalić sie komunikat awarii systemu kontroli ciśnienia w oponach. jeżli wymieniasz koła z letnich na zimowe lub odwrotnie to warto opisać koła zgodnie z ich miejscem czyli PP,LP,PT,LT. gdybyś miał jakieś pytania pisz na PRIV. Pozdrawiam.
Pacjent FF MK 3 Lift - kupujesz czujniki TPSM, zakładasz na felgi z oponami, "kalibrujesz" w komputerze samochodu i to wszystko. Żadne ASO i tym podobne.
"kalibrujesz" - w menu mam tyko opcję reset.
RS AUTO-RAF 29-12-2018, 22:58 W kompie auta nie ma kalibracji tylko reset ciśnienia zapisanego wcześniej. Np gdy auto jest transportowane do dealera z fabryki ma napompowane koła do ponad 3 barów jak spuścisz cisnienie do 2,2 to zacznie swiecić kontrolkę na desce. a nowe czujniki trzeba zaprogramować. prawdą jest ze nie koniecznie w ASO.
"kalibrujesz" - w menu mam tyko opcję reset.
Dokładnie tylko w ten sposób, czyli napompować koła do odpowiedniego ciśnienia i zresetować w kompie. To wszystko i będzie OK :)
U mnie w MK3 auto kupione było na letnich.
Zakupiłem nowe czujniki w ASO (w promocji 399zł za 4sztuki)
Felgi kupiłem używane i nowe zimówki.
No i normalna przekładka po której komputer wyświetlił że awaria TPMS. Więc zrobiłem reset w komputerze auta i żadnych problemów nie mam :)
Co do typu czujnika to powiedzą Ci w ASO jaki masz. Podajesz VIN nawet telefonicznie na dziele z częściami i mówią co za ile ;-)
Czyli reasumując:
kupię felgi, czujniki, pojadę gdzies (np ASO) gdzie po raz pierwszy złoża całe koła letnie i sparują czujniki TPMS z samochodem.
Wszystkie następne przekładki będę mógł wykonywać samodzielnie bo w kompie samochodu będzie zapiasane 8 czujników TPMS i po takiej zmianie wystarczy zrobić reset z poziomu menu komputera pokładowego.
Dobrze to zrozumiałem?
clubGRANT 30-12-2018, 15:04 Jak dobrze widzę masz mk4, ja kupując mk3 otrzymałem z autem INSTRUKCJĘ OBSŁUGI POJAZDU masz takową jak tak to poczytaj w dziale "KOŁA I OPONY" = "UKŁAD KONTROLI CIŚNIENIA POWIETRZA W OPONACH".
Jak nie posiadasz to nabądź lub pobierz z netu w pdf - jest tam dużo porad przydatnych przy używaniu tak zaawansowanego pojazdu.
Czyli reasumując:
kupię felgi, czujniki, pojadę gdzies (np ASO) gdzie po raz pierwszy złoża całe koła letnie i sparują czujniki TPMS z samochodem.
Wszystkie następne przekładki będę mógł wykonywać samodzielnie bo w kompie samochodu będzie zapiasane 8 czujników TPMS i po takiej zmianie wystarczy zrobić reset z poziomu menu komputera pokładowego.
Dobrze to zrozumiałem?
Kupujesz felgi, kupujesz czujniki, montujesz czujniki i opony na felgi, zakładasz całe koła do samochodu, resetujesz komputer w samochodzie i jest po wszystkim. Nic więcej nie trzeba robić :one:
clubGRANT:
Zaskoczę Cię - instrukcję obsługi samochodu przeczytałem zanim do niego wsiadłem - jest dostępna on-line w internecie. Problem w tym, że nie porusza ona wogóle zagadnienia dodatkowych czujników ciśnienia, tylko ew. wymianę opony, dopompowanie itp, polecając reset ustawień. Jakby to tam było opisane to bym nie pytał na forum.
Bump: Kupujesz felgi, kupujesz czujniki, montujesz czujniki i opony na felgi, zakładasz całe koła do samochodu, resetujesz komputer w samochodzie i jest po wszystkim. Nic więcej nie trzeba robić :one:
No i tak właśnie zrobię.
Dzięki :)
mastachaz 30-12-2018, 17:54 nie beda sie klucic :D
Nie ma o co :) - szczęsliwego Nowego Roku dla wszystkich Fordziarzy
oby w Nowym Roku nasze maszyny dawały nam duzo radosci z jazdy i sie nie psuły :)
clubGRANT 31-12-2018, 12:00 [QUOTE=ddela;3073738]clubGRANT:
Zaskoczę Cię - instrukcję obsługi samochodu przeczytałem zanim do niego wsiadłem - jest dostępna on-line w internecie. Problem w tym, że nie porusza ona wogóle zagadnienia dodatkowych czujników ciśnienia, tylko ew. wymianę opony, dopompowanie itp, polecając reset ustawień. Jakby to tam było opisane to bym nie pytał na forum.
Cieszę się bardzo, że przeczytałeś instrukcję, ale niepokoi mnie jedno, że przeczytałeś bez zrozumienia, ponieważ Ford nie oferuję - cytuję "Problem w tym, że nie porusza ona wogóle zagadnienia dodatkowych czujników ciśnienia".
To nie są żadne dodatki, a wyposażenie standardowe jakie UE narzuciła w 2014, więc modele polifcie są w nie obowiązkowo wyposażony i jakakolwiek wymiana TMPS czy ustawienie ich wartości jest opisana wyraźnie:
Wskazówka:Powinieneś zresetować układ
po każdej regulacji ciśnienia powietrza w
oponach lub wymianie opon.
Wskazówka:Włącz zapłon.
1. Za pomocą elementów sterowania
wyświetlacza informacyjnego przejdź
do opcji Ustawienia > Asys. kierow.
> Kontr.ciś.opon
2. Naciśnij i przytrzymaj przycisk OK, aż
pojawi się potwierdzenie.
246
Ja to rozumiem ty nie.
[QUOTE=ddela;3073738]clubGRANT:
Cieszę się bardzo, że przeczytałeś instrukcję, ale niepokoi mnie jedno, że przeczytałeś bez zrozumienia, ponieważ Ford nie oferuję - cytuję "Problem w tym, że nie porusza ona wogóle zagadnienia dodatkowych czujników ciśnienia".
To nie są żadne dodatki, a wyposażenie standardowe jakie UE narzuciła w 2014, więc modele polifcie są w nie obowiązkowo wyposażony i jakakolwiek wymiana TMPS czy ustawienie ich wartości jest opisana wyraźnie:
Wskazówka:Powinieneś zresetować układ
po każdej regulacji ciśnienia powietrza w
oponach lub wymianie opon.
246
Ja to rozumiem ty nie.
A rozróżniasz wyrążenia "wymiana opon" od "wymiana kół" , lub "wymiana czujników TMPS". O to pytałem, ty jakoś tego nie zrozumiałeś.
Już to tłumaczę:
dodatkowe czujniki TMPS - wiem że mam takowe w kołach :), chodziło mi o dodatkowe 4 szt. (oprócz tych 4 które już mam w felgach). Dlatego nazwałem je "dodatkowe".
wymiana kół - to nie zmiana opon zimówek na letnie na tych samych felgach z tymi samymi czujnikami tylko zmiana całych kół z oponami sezonowymi i nowymi czujnikami.
Podsumowując: razem 8 opon, 8 felg, 8 czujników a zagadnienie było takie: czy po złożeniu tego do tzw. kupy wystarczy zresetować ustawienia TMPS i komputer je zobaczy czy trzeba jakoś inaczej je np aktywować albo coś w tym stylu.
W sumie uzyskałem już konkretne i konstruktywne odpowiedzi (również na priva) za które bardzo dziękuję, więc nie musisz już odpowiadać na ten post.
slawko_k 09-01-2019, 20:11 Jakby co to pozostała mi 1 sztuka funkiel newka takiego czujnika jak w linku do sklepu podanego wyżej.
Możesz sobie założyć i sprawdzić czy auto łyknie nowy czujnik. U mnie po resecie nauczyło się nowych czujników. Kupiłem 1 więcej na rezerwę w razie uszkodzenia przy zakłądaniu i jest mi zbędny. 65zł+wysyłka.
Jakby co to pozostała mi 1 sztuka funkiel newka takiego czujnika jak w linku do sklepu podanego wyżej.
Możesz sobie założyć i sprawdzić czy auto łyknie nowy czujnik. U mnie po resecie nauczyło się nowych czujników. Kupiłem 1 więcej na rezerwę w razie uszkodzenia przy zakłądaniu i jest mi zbędny. 65zł+wysyłka.
dzięki za info,
nie chcę teraz kombinować z zimówkami, na wiosnę jak kupię felgi to będę się rozglądał za czujnikami.
|
|