Cinek78
29-12-2018, 22:51
Jak w temacie - nie grzeje mi przednia szyba. Bezpieczniki przy aku sprawdzone, przekaźniki zamieniłem , przycisk załącza i dioda się świeci, ale szyba (cała) nie grzeje. Podpowiecie gdzie szukać usterki ????😉
Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2015- ] Przednia szyba nie grzeje Cinek78 29-12-2018, 22:51 Jak w temacie - nie grzeje mi przednia szyba. Bezpieczniki przy aku sprawdzone, przekaźniki zamieniłem , przycisk załącza i dioda się świeci, ale szyba (cała) nie grzeje. Podpowiecie gdzie szukać usterki ????😉 RS AUTO-RAF 29-12-2018, 23:12 proponuje podłączyć kompa i sprawdzić czy niema jakiegoś błędu na obwód podgrzewania szyby. warto też sprawdzić tasmy pod podszybiem czy nie są uszkodzone. Cinek78 30-12-2018, 09:23 Błędów nie ma. Sprawdzone. Listwy mogę spr. Ale z tego co piszesz to w przypadku braku przejścia pokaże błąd, a tu zarówno na tablicy jak i pod fordscanem nic nie pokazuje... Danielo_82 30-12-2018, 11:41 A ile % naładowania akumulatora pokazuje forscan? Cinek78 30-12-2018, 17:02 Tego nie spr. ale aku było na full ładowane, bo próbuje ustalić nie działający system s&s , który też żadnych błędów nie pokazuje... być może usterka jednego i drugiego jest powiązana (????) , ale wątpię żeby temu winny był aku. Grandy 30-12-2018, 17:13 Mnie w c max S&S nie działa od pół roku. Raz po trasie nad morze zaczął działać, czyli na logikę akumulator się podładował. Teraz znów nie działa, szyby jezcze nie sprawdzałem ale być może słabe naładowanie akumulatora ma na to wpływ. Danielo_82 30-12-2018, 18:28 Tego nie spr. ale aku było na full ładowane, bo próbuje ustalić nie działający system s&s , który też żadnych błędów nie pokazuje... być może usterka jednego i drugiego jest powiązana (????) , ale wątpię żeby temu winny był aku.Zarówno start stop jak i podgrzewana szyba nie włącza się jak parametr soc spadnie poniżej bodajże 60% Tutaj podobny temat https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=289235 Cinek78 30-12-2018, 19:03 Przeczytałem wątek i niby jest bliźniaczy, ale jak wspominałem wcześniej kilka dni temu ładowaniem aku 14h. aż ładowarka pokazała zakończenie procesu ładowania. Nawet wtedy S&S nie działał i szyba również. Z przed kilku dni trasa 500km raczej szybka , więc alternator też powinien był wykonać swoje zadanie. Chyba że aku mimo naładowania ma jakąś usterkę wewnętrzną. A czy świece żarowe są powiązane z w/w? Pytam, bo w zimne poranki niby jeden gar nie łapie, a auto już ma 3 latka i 80 tysi km. Danielo_82 30-12-2018, 19:44 Dlatego zobacz co pokazuje forscan w parametrach soc akumulatora. Cinek78 06-01-2019, 12:24 Zanabyłem forscana :) Niestety nie mogę znaleźć SOC - u. Podpowiesz Danielo82 gdzie mam grzebać za tym parametrem? Generalnie chyba mam też inny problem - wklejam zdjęcia błędów jakie miałem, i jaki zostaje nie rozwiązany ( nie mam uprawnień w tej wersji forscana do resetu tego modułu). Pozostałe moduły jak zresetowałem to błędy zniknęły. Niemniej mam pytania: co to za błędy : B143B;11 B143C;11 Czym zajmuje się koduł TRM ?? PZ Danielo_82 06-01-2019, 13:54 Już nie pamiętam, ale po wpisaniu słowa aku, akumulator albo baterry w wyszukiwarce pidów, soc był właśnie do wyboru. Błędy u to coś z utratą łączności. Po skasowaniu pojawiają się znowu? Cinek78 06-01-2019, 14:03 Po skasowaniu wracały, ale po resecie modułów został tylko jeden - foto 2 Danielo_82 06-01-2019, 14:09 A zmieniałeś coś Forscanem w konfiguracji auta? Albo inaczej, sam (lub ktoś przed tobą) dokładał hak i moduł przyczepy? Czy tak oryginalnie wyszedł z fabryki? Cinek78 06-01-2019, 20:52 tak - w ASO był zamontowany hak , co powiem szczerze chyba jest nieco lipnie wykonane - hak nie jest chowany/demontowany i system otwierania klapy nogą nie działa zawsze poprawnie. Ale "widzi" przyczepkę po podpięciu i z tego tytułu nie wywala błędów Po skasowaniu dzisiejszych błędów + resecie modułów... S&S zadziałał... !!!! ????? Gdzie w forscanie mam wpisać "aku " itp? Danielo_82 07-01-2019, 05:21 Foto zapozyczone z sąsiedniego forum. Pamiętaj tylko że pidy dodajemy i przeglądamy na uruchomionym silniku. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190107/93fdb8e8e1f02b29a3da8ac3e57ac2fa.jpg Cinek78 07-01-2019, 07:26 No to w modelu 2015-2018 nie ma takiego parametru. Poszukam pod innymi nazwami... Danielo_82 07-01-2019, 08:10 Na pewno parametr jest obecny, jest dość ważny. Być może występuje pod inną nazwą, jak mówisz. Swoją wiedzę opieram o mondeo Mk4. Cinek78 07-01-2019, 17:31 Wygrzebałem ... 78% na pracującym, zimnym silniku :) Czyli trop raczej niewłaściwy... toleek8 05-04-2020, 11:03 Witam. Nie działa ogrzewanie przedniej szyby S-max 2016r Mk2. Sprawdziłem styki pod podszybiem i okazało się że nie ma na nich napięcia. Również brak napięcia w gniazdach zapalniczki w schowku nad nawigacją. Może ma to coś wspólnego ze sobą? Bezpieczniki nie przepalone. Samochód posiadam od miesiąca i od początku grzanie jest nie sprawne. Gdzie powinienem szukać dalej? Jak idą przewody i jak je sprawdzić? Może ktoś posiada schematy instalacji elektrycznej? Z góry dziękuję za pomoc. gibaj 05-04-2020, 11:18 https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=292679&highlight=grzanie+przedniej+szyby poszukaj jest kilka tematów toleek8 05-04-2020, 13:50 Szukałem i nie znalazłem nic co by mi pomogło. gibaj 05-04-2020, 14:11 https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=197878&highlight=grzanie+przedniej+szyby a tu? toleek8 05-04-2020, 15:19 https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=197878&highlight=grzanie+przedniej+szyby a tu? Niestety nic nie ma, a poza tym temat dotyczy mk1, a nie mk2. Potrzebuję informacji jak sprawdzić przewody, zasilanie i jak się do nich dostać? mm32 06-04-2020, 07:01 Zacząłbym od sprawdzenia stany naładowania akumulatora.W mondeo mk5 jest tak,że jesli poziom naładowania akumulator spadnie ponizej 70% (w/g BMS) wtedy nie działa ogrzewanie przedniej szyby. toleek8 06-04-2020, 08:49 Tak właśnie zrobiłem. Akumulator ładował się całą noc. Niestety grzanie dalej nie działa, a na dodatek zaświeciły się kontrolki od trakcji i przyczepności. Coś mogło się uszkodzić? mm32 06-04-2020, 08:58 Jeśli akumulator słaby to i tydzień moze się ładować i nic z tego mie będzie. Podstawa to odczytanie wartości % stanu naładowania akumulatora,czyli jak Twój akumulator widzi BMS. Raczej nic się nie stało jeśli robiłeś wszystko zgodnie ze sztuką. toleek8 06-04-2020, 12:30 Kontrolki opanowane. Wypiąłem jedną kostkę która była koło akumulatora. Myślałem że jest tam kabel ucięty ale okazało się że tak ma być. Wtyczka wróciła na swoje miejsce i jest ok. Co do ładowania. Ładowałem ładowarką procesorową. Akumulator to AGM. Jakie powinno być na nim napięcie? Przy wyłączonym silniku pokazuje 12,44V. Przy załączonym pokazuje 12,7V. mm32 06-04-2020, 12:42 Napięcie spoczynkowe akumulatory AGM maja wyższe niż standardowe akumulatory i powinno być w granicach 12.7V. Na chwilę obecną zostaw akumulator w spokoju,a skoncentruj się nad zdobyciem interfejsu ELM327,by odczytać poziom naładowania akumulatora w/g BMS. toleek8 06-04-2020, 16:44 Czy taki będzie dobry: https://viaken.pl/pl/polski-elm327-v4-interfejs-vscan-stn2120-usb-adaptery-otg-micro-usb-c.html mm32 06-04-2020, 17:43 Będzie dobry. Jeszcze mam jedno pytanie co do Twojej przedniej szyby,działa Ci system Start/Stop ? toleek8 07-04-2020, 03:15 Będzie dobry. Jeszcze mam jedno pytanie co do Twojej przedniej szyby,działa Ci system Start/Stop ? Chodzi o wyłączanie silnika podczas postoju np. na światłach? Z tego co mi się wydaję to nie zauważyłem żeby silnik się wyłączał. Więc raczej nie działa. mm32 07-04-2020, 04:48 No to tym bardziej wskazuje na "słaby" akumulator. eclipse 08-04-2020, 06:27 Przy wyłączonym silniku pokazuje 12,44V. Przy załączonym pokazuje 12,7V. ile ?...:shock: przy pracującym silniku ? toleek8 10-04-2020, 16:09 Kupiłem interfejs viakena vscan stn2120. Pobrałem forscana wersję beta i nie wiem gdzie mogę znaleźć odczyt poziomu naładowania akumulatora. Ktoś pomoże? mm32 10-04-2020, 16:29 W BCM parametr BAT_ST_CHRG w % toleek8 10-04-2020, 16:58 W BCM parametr BAT_ST_CHRG w % A gdzie znajdę BCM? Jak się łącze z samochodem wyskakują takie logi: https://iv.pl/image/Gt59XZD https://iv.pl/image/Gt59XZD mm32 10-04-2020, 18:54 Robisz odczyt na włączonym zapłonie ? toleek8 11-04-2020, 03:53 Robisz odczyt na włączonym zapłonie ? Tak na włączonym zapłonie. Raz się połączy z autem a raz nie. Przy każdym odczycie PID wyskakuje po kilku sekundach taki komunikat: https://iv.pl/image/Gt51wRE mm32 11-04-2020, 08:00 Zrywa Ci połączenie, nie masz jakiegoś zabezpieczenia antykradzieżowego ? toleek8 11-04-2020, 11:42 Zrywa Ci połączenie, nie masz jakiegoś zabezpieczenia antykradzieżowego ? zabezpieczenia oryginalne alarm itp. tylko dodatkowo blokada skrzyni biegów bearlock. Niektórzy pisali że czasami jest problem z tymi interfejsami stn2120. Może zamienić go na stn1170? Tydzień temu znajomy podłączał moje auto pod kompa tylko nie wiem jaki program i kabel ale nie było problemu z połączeniem i szczytywaniem. toleek8 16-04-2020, 15:33 Dzisiaj w końcu dotarł do mnie interfejs stn1170. Poziom naładowania akumulatora w forscanie pokazuje 40%. Czyli za słaby do grzania przedniej szyby. Teraz pytanie czy jestem w stanie podładować akumulator do poziomu wystarczającego do grzania szyby? Ładowałem go już przez 2 dni ładowarką Cetek MXS 5.0 przez 2 dni bez odpinania aku od samochodu i nic nie pomogło. Jest możliwość w tej ładowarce regeneracji aku. Czy to pomoże i czy konieczne jest wypięcie akumulator? Jeśli nie to jaki polecacie nowy akumulator AGM do forda S-Max 2016r. 2.0 170KM? Aktualnie jest 70Ah 600CCA H6 i jest to oryginalny aku Forda. galloper 19-04-2020, 13:45 Ja walczyłem z brakiem ogrzewania przedniej szyby w serwisie Forda trzy lata. Naprawiali, sprawdzali, testowali..ba, nawet szybę wymienili i ciągle nic. Po czym na końcu podładowali akumulator i szyba działa! Nie wiem śmiać się czy płakać... toleek8 22-04-2020, 14:23 Ja walczyłem z brakiem ogrzewania przedniej szyby w serwisie Forda trzy lata. Naprawiali, sprawdzali, testowali..ba, nawet szybę wymienili i ciągle nic. Po czym na końcu podładowali akumulator i szyba działa! Nie wiem śmiać się czy płakać... "Fachowców" nie brakuje zwłaszcza w autoryzowanych serwisach. U mnie ładowanie nie pomogło. Forscan pokazuje poziom naładowania 40% toleek8 18-05-2020, 13:35 Witam. Wymieniłem akumulator i niestety efektu brak. Poziom naładowania w forscanie 28%. Auto start stop dalej nie działa. Czy po wymianie akumulatora trzeba go jakoś wyzerować czy coś w tym stylu? mm32 18-05-2020, 13:47 Trzeba zresetować BMS,np przy pomocy Forscan'a Incredibles 05-09-2020, 16:58 Witam, Jeśli wątek jeszcze jest żywy to chciałbym się podpiąć. Mam podobny problem w S-Maxie 2016 i przeczytałem już wszystkie wątki z tym związane. U mnie po włączeniu grzania przedniej szyby zapalana się dioda na przycisku, która po ok. 4 min gaśnie z tym, że przez ten czas szyba pozostaje zimna. Nie sprawdzałem poziomu naładowania akumulatora ale choćby system start-stop działa bez zarzutów więc z aku nie powinno być źle. Zastanawiałem się również, czy w wyższej temperaturze (powyżej 10 st.) funkcja może być nieaktywna, ale po pierwsze dioda się zapala po drugie mam w firmie 3 fordy: transita i dwa turneo i we wszystkich ogrzewanie działa nawet w lecie. Czy ktoś podpowie z czym może być problem i co muszę sprawdzić...? Będę wdzięczny. eclipse 06-09-2020, 09:32 Przy pozamykanych szybach zrób próbę z el. czajnikiem , chodzi o zaparowanie szyby przedniej i uruchomienie grzałek w szybie. Może coś się wyjaśni . Incredibles 14-09-2020, 21:35 Przez ostatnie 2 tygodnie rano jak wychodziłem z domu była dość niska temperatura (ok. 9 st.). Szyby były zaparowane i pokryte rosą. Za każdym razem włączałem podgrzewanie przedniej szyby bez jakichkolwiek efektów - szyba pozostawała zimna. Dodam, że tylna szyba grzeje bez problemu, lusterka również cieplutkie... Cinek78 16-09-2020, 06:54 ...Tylko tak od siebie dodam ( z autopsji) : Do ładowania aku nie używajcie wszelkiej maści "automatów" !!! Te gów.. przy ok. 80% rozłączanją proces ładowania , testują aku i ew. lekko go ponownie podładowują. Poprawny proces ładowania aku który skutecznie odwróci zmiany chemiczne na płytach aku , to ładowanie małym prądem przez 1-2 doby. Ale do tego jest potrzebna stara , dobra ładowarka , bez elektroniki, ale z regulacją prądu ładowania. Przykładem niech będzie aku w aucie mojej zony - po ok. roku od nowości S&S przestał działać. Po 6 latach stwierdziłem , że trzeba to sprawdzić ( bez komentarza odnośnie czasookresu) . Czyli proces ładowania w/w metodą i S&S zaczął działać. Niestety przez tydzień , bo pewnie zmiany chemiczne w aku po 4 latach są już nieodwracalne. Dodam tylko ( żeby nie wyjść na lenia patentowego) , wcześniej wielokrotnie aku doładowywałem ładowarką automatem - bezskutecznie. Także szukajcie u swoich rodziców/dziadków prostownika z czasów PRL , i zobaczycie jaka kolosalna jest różnica. Incredibles 16-09-2020, 11:31 Ale w sytuacji gdzie akumulator jest słaby, to kontrolka po włączeniu przycisku podgrzewania chyba by się nie zapalała. U mnie kontrolka się zapala, ale nie grzeje, Start-stop działa dobrze więc to chyba nie akumulator... Cinek78 17-09-2020, 15:16 Kontrolką świeci - szyba nie działa , jak aku pada... Nie jest to logiczne , ale u mnie właśnie tak było. Też chciałem szukać innej usterki, ale wymiana aku pomogła i teraz szyba grzeje. Incredibles 18-09-2020, 17:33 No to chyba nie pozostaje nic innego, tylko przyglądnąć się akumulatorowi. Miejmy nadzieję że to będzie to... Kiki333 13-01-2021, 10:05 Witam, zakupiłem pół roku temu z max z 2016r, , okazuje się że nie działa ogrzewanie przedniej szyby, kontrolka działa, szyba widać że ma wtopione druciki, gdzie szukać przyczyny? Dzieki mikawajos 13-01-2021, 10:12 Ja bym szedł od początku, czyli od zasilania, przez skrzynkę bezpieczników, jeśli się nie myle bezpiecznik jest w kabinie(koledzy mnie mogą poprawić, bo możliwe że jest w skrzynce pod maską), potem przez złącze przy szybie czy jest napięcie tam. Jeśli do tego miejsca jest to znaczy że problem finalnie w szybie. Update: https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fforum%2Efordclubpolska%2Eo rg%2Fshowthread%2Ephp%3Ft%3D255541&share_tid=255541&share_fid=42379&share_type=t&link_source=app Pod maską. Michaloz 13-01-2021, 11:32 Jeśli masz możliwość to sprawdź Forscanem poziom naładowania akumulatora. Poniżej 60% nie zadziała podgrzewanie przedniej szyby. Kiki333 13-01-2021, 11:35 Dzięki, pozdrawiam, będę szukal tiust01 31-01-2021, 12:14 I co z szybą znalazłeś usterkę ? Mariuszq83 05-02-2021, 09:17 Witam, dołączę się do tematu, u mnie winny był akumulator, kontrolka na przycisku się świeciła, rozebrałem podszybie, taśmy ok, ale nie było prądu z auta, po sprawdzeniu akumulatora okazało się, że ma stopień naładowania zero. Wymieniłem akumulator i wszystko śmiga. P. S. START/STOP tez nie działał. Dzięki za pomoc :) galloper 05-02-2021, 11:54 [QUOTE= Także szukajcie u swoich rodziców/dziadków prostownika z czasów PRL , i zobaczycie jaka kolosalna jest różnica.[/QUOTE] Potwierdzam - ja mam prostownik dobrze 30 letni. Podładowanie trwa tak z 8-10h ale akumulator jest naprawdę naładowany po sufit. Miałem też nowoczesną ładowarkę elektroniczną i ją wydałem bez żalu. Nic nie warta. audiobayern 05-02-2021, 14:30 Potwierdzam - ja mam prostownik dobrze 30 letni. Podładowanie trwa tak z 8-10h ale akumulator jest naprawdę naładowany po sufit. Miałem też nowoczesną ładowarkę elektroniczną i ją wydałem bez żalu. Nic nie warta. I bardzo dobrze zrobiłeś. Ja od około 10 lat użytkuję prostownik własnej konstrukcji i jeszcze mnie nigdy nie zawiódł. Prąd ładowania do 10 A a kilkakrotnie zdarzyło mi się jakieś gruzy odpalać na podłączonym z pozytywnym skutkiem bez szkody dla urządzenia i to od razu po podłączeniu bo czasu nie było na ładowanie. :D Prostownik wykonany na transformatorze i mostku prostowniczym z radiatorem od procesora z PC plus amperomierz i to wszystko. grzechu913 05-02-2021, 15:12 Stere, sprawdzone konstrukcję są najlepsze Wysłane z mojego DRA-L21 przy użyciu Tapatalka MrX 15-02-2021, 21:25 Czy da się jakoś naprawić urwaną taśmę grzania przedniej szyby w S-max ie? Dziś rano prestalo dziać ogrzewanie strony pasażera. Po oględzinach okazało się że taśma jest skorodowana i urwała się praktycznie równo z szybą. Da się to naprawić czy tylko wymiana szyby na nową? tedi_k 15-02-2021, 22:35 ...urwała się praktycznie równo z szybą. ... Raczej nic się nie zrobi. Jak kawałek by został, to można próbować lutować. A tak - nie bardzo jest jak... Tak więc tylko wymiana szyby... mucha76 16-02-2021, 07:30 Dzień Dobry ! Pozwólcie że odkopię temat. Mam s-maxa z grudnia 2016 roku. I właśnie zauważyłem że nie działa elektryczne ogrzewanie przedniej szyby. Po wciśnięciu guzika na konsoli, zapala się żółta dioda, lusterka zaczynają się ogrzewać a szyba nie. Ani nie działa zaraz po uruchomieniu silnika, ani po odczekaniu i po przejechaniu paru metrów do bramy, przy wyłączonych wszystkich odbiornikach. Wyłączam klimę, nawiewy, radio, światła, podjeżdżam do bramy i nic. Ogrzewanie szyby ani drgnie. Auto jeszcze jest na przedłużonej gwarancji forda więc nie chcę sam w tym grzebać. Telefon do forda, jadę na serwis. Po krótkiej wizycie w serwisie forda, dostałem informację że należy wymienić akumulator. Co ciekawe, nikt nawet nie zajrzał do auta, auto nawet nie wjechało do środka. Dostałem tylko informację że diagnosta zna temat i należy wymienić akumulator. Przeczytałem kilkadziesiąt postów ale nie znalazłem tutaj takiej porady. I tu pytanie prośba do forumowiczów. Czy tu faktycznie pomoże wymiana akumulatora ? Z tego co widzę to aku jest sprawny, auto odpalało nawet przy ostatnich sporych mrozach. Nie zauważyłem żeby coś innego przygasało lub się nie włączało. Na razie aku został zamówiony i podobno w przyszłym tygodniu ma być dostarczony i wymieniony. Niestety te do aut z systemem start/stop tanie nie są. Czy mogę jeszcze coś samemu sprawdzić bez zbytniej ingerencji np w podszybie ? Może bezpieczniki sprawdzić lub napięcia pomierzyć ? Doradźcie proszę, bo może się okazać że niepotrzebnie zainwestuję w nowy akumulator, a szyba i tak będzie musiała być naprawiona/wymieniona w ramach gwarancji. Z góry dzięki. Danielo_82 16-02-2021, 08:18 Podladuj prostownikiem, albo jakąś doładowywaczką, bo może mało jeździsz. Ps. Nie ten dział. eclipse 16-02-2021, 08:41 2016 rok to 5 latek więc bardzo możliwe że akumulator już słabiutki i odcina sekcje grzanej szyby bo tam jest b. duży pobór prądu, ale równie jest możliwe że to problem z samą grzałką . Po włączeniu przycisku szyby kontroluj jaki pokazuje napięcie na ładowania , jeśli jest poniżej 13 V to obie grzałki szyby mogą nie odpalić ( zostają odcięte). Pod podszybiem od strony silnika są przyłącza do szyby ( dwie sztuki) i taśmy przewodzące wychodzące z dolnej części szyby . Należało by je sprawdzić jak również napięcie czy w ogóle dochodzi tam. Jest również złącze masowe do nadwozia dostępne po zdjęciu górnego schowka sufitowego nad szybą . Należało by też to sprawdzić czy ma dobry czysty styk z masą nadwozia . Co do bezpieczników musiał byś sprawdzić w instrukcji od tego rocznika ja podałem to wszystko co występuje we wcześniejszych generacjach . ps. Przejechanie paru metrów to nie oznacza że nie zaczęła odmrażać, np. przy -15 C pierwsze widoczne objawy rozmrażania widać dopiero po ok. 3 min. od wciśnięcia przycisku bo to nie to samo co lusterko grzane jest większa powierzchnia . konieczko5 16-02-2021, 09:47 ... Danielo_82 16-02-2021, 10:02 To ma, że to nie polonez. Jeśli parametr soc jest poniżej 80%, bcm nie odpali podgrzewania szyb i systemy ass. Temat na forum wałkówany w kółko. Dart8 16-02-2021, 11:55 ...Jeśli parametr soc jest poniżej 80%, bcm nie odpali podgrzewania szyb i systemy ass. ... W moim focusie MK3 FL nie grzeje poniżej 67% naładowania aku, powyżej tej wartości normalnie ogrzewanie przedniej szyby działa. Rzadko kiedy mam 80% lub więcej, jeśli dojdzie do takiej wartości zaczyna być "rozładowywany" aku przez bcm/BMS PS. Jedynie przy większych mrozach jakie mieliśmy stopień naładowania aku nie spadał po nocy. Raczej ze względu na oszczędzanie go :) podczas takiej aury pogodowej. mucha76 podładuj akumulator i sprawdź. Poznasz lub wyeliminujesz ewentualną przyczynę. Zanim są mrozy....a ma się ocieplać. Mariuszq83 17-02-2021, 09:53 U mnie winny był akumulator, wszystko działało oprócz grzania szyby i start/stop, auto odpalało na mrozie, ale po sprawdzeniu poziom naładowania akumulatora 0%. Po wymianie akumulatora wszystko działa :) mucha76 17-02-2021, 13:05 Dzięki za porady. Aku przetestowane i niestety złom. Wczoraj wymieniłem aku na nowy, BMS zrestartowany. Szyba dalej nie grzeje. Start-stop działa, wszystkie inne ogrzewania też. Niestety serwis forda może mnie przyjąć dopiero 4 marca. Macie jeszcze jakiś pomysł co można sprawdzić ? eclipse 17-02-2021, 21:04 Podjechać do innego ASO FORD może będzie szybciej naprawiony . Gregs 22-02-2021, 18:35 Po podłączeniu Forscana nie moge znaleźć parametrów akumulatora (nie ma na liscie ). Czy robię coś nie tak, czy może nie mam jakiegoś modułu, a może wersja Forscana jest nie taka (wydaje mi sie że mam aktualną)? tedi_k 22-02-2021, 19:17 .... nie moge znaleźć parametrów akumulatora ... Bo te parametry są w BCMi a nie w PCM. Zależy też o jakie parametry chodzi... Typ/rodzaj jest w konfiguracji a te dotyczące naładowania w rejestratorze... slawek-kali 22-02-2021, 19:28 tedi_k podziwiam.. Gregs 22-02-2021, 23:10 Bo te parametry są w BCMi a nie w PCM. Zależy też o jakie parametry chodzi... Typ/rodzaj jest w konfiguracji a te dotyczące naładowania w rejestratorze... Zależy mi na odczytaniu poziomu naładowania akumulatora to jest chyba BAT_ST_CHRG. Wczoraj zrobiłem dłuższą trasę 6h i myślalem ze aku sie podładuje i start/stop oraz ogrzewanie szyby zacznie działać ale niestety nie działa :( tomaszzawisza20071985 20-10-2021, 17:42 Witam. mam problem z akumulatorem. Po wymianie oryginalnego na varta silver AGM 80ah800A F21 zrobiłem reset Aku ze jest nowy. Musiałem zmienić rodzaj, ale nie ma do wyboru typowo jaki kupiłem i zamieniłem na AGM800ah 700CCA H7 Case był najbliższy mojego. Po tej operacji maksymalne naładowanie Aku to 60%, podczas jazdy koło komina spada do 20-25%. Samochód bez problemu odpala trzyma napięcie itd. Problem mam taki ze komputer widzi nie doładowany Aku i bie załącza mi grzania przedniej szyby i nie działa Start stop. Na wyswietlaczu wyswietla ze nie działa ss z powodu ładowania akumulatora. Co mogę zrobić w forscanie żeby podgrzewanie przedniej szyby działało? Dodam ze ładowanie jest w granicach 15V gdzie tyle jest zalecane do AGM Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 19maly87 20-10-2021, 17:51 Mam aktualnie ten sam problem. Akumulator wymieniony w zeszłym roku z tego samego powodu. Może to ma jakiś związek z akcją serwisową, gdzie dokładali jakiś czujnik przy akumulatorze? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka robaczeq 20-10-2021, 19:08 Jeśli akumulator w mk2 jest w komorze silnika to każdy włożony tam AGM szybko zakończy żywot (one bardzo nie lubią temperatur powyżej 40-50*C), do start-stopu wkładałbym EFB. Marcian 21-10-2021, 11:45 Jeśli akumulator w mk2 jest w komorze silnika to każdy włożony tam AGM szybko zakończy żywot (one bardzo nie lubią temperatur powyżej 40-50*C), do start-stopu wkładałbym EFB. Dokładnie. Jeżeli auto ma start-stop to ma być aku EFB a nie AGM. tomaszzawisza20071985 14-12-2021, 16:40 W tym przypadku jeszcze jest dobry Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk eimrc 02-01-2022, 18:54 Cześć, W temacie grzania i niegrzania szyby. Mam Esa 2019 od nowości. Temat przerabiałem w kilku serwisach. U mnie problem był zawieszania się BMS-a. Ładowanie ok. Ale aku nie dostawał prądu. Po resecie czujnika i podładowaniu aku było ok przez tydzień. Mimo długich tras min 500 km - aku nie ładował się. Po wymianie czujnika - ok. Polecam jednak zakup ładowarki i doładowanie aku. Mam też fiestkę 2020. Grzanie działa wyśmienicie. Podobno są takie fordy montowane po weekendzie. Na kacu. Mój Esik chyba należy do nich ;o) Pozdrawiam, Kayu 04-01-2022, 09:17 O który czujnik dokładnie chodzi (nr części może?) ? kacperus 07-01-2022, 20:30 Witam serdecznie, Podczas demontażu skrzynki z bezpiecznikami (w komorze silnika) znalazłem taki luźno zwisający kabelek, który sprawia wrażenie uciętego i zawiniętego taśmą. Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć do czego on służy? Kabel dyna nad skrzynką bezpieczników. Jestem 3-cim właścicielem i wiem, że w aucie było sporo robione. Obecnie próbuję dociec czemu nie działa podgrzewanie szyb przedniej. Może jest to powiązane? Będę wdzięczny za pomoc. SRS 07-01-2022, 21:58 Obecnie próbuję dociec czemu nie działa podgrzewanie szyb przedniej. Może jest to powiązane?nic nie ma wspólnego ogrzewanie z tym przewodem , to samo jest w mk5 - do poczytania https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=325655 a co do ogrzewania to prawdopodobnie nie doładowany akumulator , też było o tym wielokrotnie opisane . vincent 21-01-2022, 13:49 U mnie cała zimę ogrzewanie przedniej szyby nie działa. Dziś zmierzyłem akumulator, wyszło 11,7 V. Dziwne, bo ostatnio jeżdżę dosyć sporo, około 100 km dziennie. Mam wrażenie, ze coś tu z ładowaniem jest nie tak. Yakac 27-02-2023, 17:01 Witam. Ostatnio zauważyłem, że w moim S-Maxie (rocznik 2019r, salon) nie działa przednia szyba. Ot tak nagle. Niedawno jeszcze tej zimy działała. Żadnej awarii nie było, szyba cała. O co chodzi. Akumulator raczej doładowany to 1 x w tygodniu robię trasę ok 40-50km. Podpowiecie co sprawdzić? Czy gwarancja przedłużona obejmuje przednią szybę? amk 27-02-2023, 17:06 Ja w 2017 wymieniałem szybę na gwarancji Ford Protect ponieważ niektóre paski nie grzały. Czy wciąż są takie same zasady rozszerzonej gwarancji to musisz sam sprawdzić. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka tombalt 27-02-2023, 17:42 Akumulator raczej doładowany to 1 x w tygodniu robię trasę ok 40-50km Bez sprawdzenia stanu naładowania przykładowo forscanem to gdybanie czy jest naładowany czy nie. Przypuszczam, że masz poniżej 60%, a wówczas szyba nie będzie grzana. Yakac 27-02-2023, 18:29 pewnie masz rację tombalt, sprawdze jutro albo pojutrze, ale auto przejechało dopiero 34tys, aku ma 3 lata, to już by miał wysiadkę robić? tombalt 27-02-2023, 20:33 Takie czasy, wymieniałem akumulator w sierpniu 2021 - moll 82080 (najcięższy jaki wejdzie). Oryginalny praktycznie padł w oczach. Obecny ładuje się do 68%. Wystarczy że na nartach przy -6 bagażnik był otwierany kilkukrotnie i naładowanie spadało czasami do 36%. Naładowanie około 8-10% to godzina jazdy. Niestety, ilość elektroniki + dołożony moduł TCU i brak regularnego podładowywania wraz z kręceniem się na krótkich dystansach wykańcza akumulator. galloper 28-02-2023, 07:44 Witam. Ostatnio zauważyłem, że w moim S-Maxie (rocznik 2019r, salon) nie działa przednia szyba. Ot tak nagle. Niedawno jeszcze tej zimy działała. Żadnej awarii nie było, szyba cała. O co chodzi. Akumulator raczej doładowany to 1 x w tygodniu robię trasę ok 40-50km. Podpowiecie co sprawdzić? Czy gwarancja przedłużona obejmuje przednią szybę? Zacznij od dobrego naładowania akumulatora i sprawdź. Jak widzisz w innych postach nie rzadko jazda nawet na duzych dystansach jest niewystarczająca, aby aku był na takim poziomie, by szyba działała. r0ck 28-02-2023, 07:51 Dobry aku to podstawa, ja też myślałem, że mój stary jeszcze da radę - ładowałem i nic. Nowy aku i jak ręką odjął - nawet czujniki cofania nie wariują. Przed wymianą działały jak chciały. Od wymiany spokój mam. Kayu 28-02-2023, 21:13 r0ck - ile lat/miesięcy wytrzymał Ci fabryczny aku w MkII? Yakac 01-03-2023, 15:28 Czy w Forscanie na android sprawdzę ten parametr BAT_ST_CHRG? Mam interface STN1170 od Viaken tombalt 01-03-2023, 22:54 Czy w Forscanie na android sprawdzę ten parametr BAT_ST_CHRG? Jest, korzystałem z tego. Yakac 02-03-2023, 10:29 tombalt gdzie to znalazłeś? ja na androidzie w Forscanie nie mogę tego znaleźć, próbowałem wyszukiwarką i nic. Może będę musiał z laptopa? tombalt 02-03-2023, 10:50 Nie pamiętam czy tak się ten PID dokładnie nazywał... Sprawdzę, ale dopiero w przyszłym tygodniu. Na 100% Forscan lite na androida po BT ma możliwość odczytu prądu, napiecia ładowania oraz stanu naładowania. Yakac 04-03-2023, 10:49 Udało się zmierzyć. Parametr BAT_ST_CHRG 54% dziś rano. Multimetrem sprawdziłem napięcie na klemach - 11.95V. Wczoraj wieczorem robiłem trasę 2x40km. Co myśleć o tym? Pewnie dlatego szyba się nie włącza. Ładuje go dziś C-Tekiem. Zobaczę co to da. tombalt 04-03-2023, 16:21 Obawiam się że nic to nie da....albo nie na długo. Wystarczy że postoi parę dni o efek będzie ten sam . Auto musi jeździć, albo akumulator REGULARNIE ładować. EFB jak się mocniej rozładuje to już trwałe będzie ladować się słabiej. Yakac 08-03-2023, 08:25 Witajcie. Aku odzyskał wigor po podładowaniu 2 dni zwykłym Ctekiem. Bezpośrednio po łądowaniu w poniedziałek z rana BAT_ST_CHRG 69%. Dziś rano pokazał mimo że nie łądowałem (a przejechał krótko po mieście tylko, jakieś 5km ) BAT_ST_CHRG 77% i wszystko odpaliło jak trzeba. Faktycznie na dłuższe zimowe postoje warto podłączyć do jakiejś łądowarki żeby podłądowywała małym prądem i zapobiegała rozładowaniu. Kayu 08-03-2023, 15:28 Szczerze powiedziawszy to Ford chyba nie do końca dobrze zaprojektował strategie ładowania akumulatora. Yakac 05-06-2023, 14:43 Wracając do tematu akumulatora i towarzyszących pośrednich objawów jego słabej kondycji. Niecałe 4 lata i wymieniłem fabryczny akumulator (mimo, że system start i stop praktycznie zawsze wyłączałem). Po prostu chciałem mieć spokojną głowę przed dalszymi wyjazdami w wakacje. Dodam, że poruszam się raczej na krótkich odcinkach, ale często podładowywałem akumulator ładowarką. Ot taka to ekologia zakłamana w tych czasach, pseudooszczędności, stary akumulator wytrzymał w poprzednim aucie 7 lat). Wymieniłem na Vartę N70 pojemność 70Ah (tak jak miałem) prąd 760A (więcej niż miałem, bo było 700A). Teraz stan naładowania mi się pokazuje w zakresie 90-99%. Także jak się pojawią takie objawy jak nie załączający się start i stop albo grzana szyba to lepiej sprzwdzić i wymienić akumulator. |