Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Jaka antena do Blaupunkt NX

TakaShi
30-12-2018, 18:31
Witam,

Panowie, standardowy problem z NO GPS. Jednak chciałbym się dowiedzieć, gdzie szukać anteny, bo przeczytałem już chyba wszystkie wątki na różnych forach i zgłupiałem.

Posiadam Mondeo z 2008r. silnik 2.0 145KM benzyna z nawigacją Blaupunkt TravelPilot NX. Rozebrałem antenę dachową i faktycznie, było tam trochę śniedzi, ale dziwi mnie fakt, że idą do tej anteny tylko 2 przewody. Śniedż wyczyściłem, ale dalej to samo. Ponadto jak wpisuję w google grafika "antena GPS blaupunkt NX" to pokazuje mi całkowicie inną antenę, takie czarne, kwadratowe pudełko. Czy do każdego NX jest taka sama antena GPS?

Kolejna sprawa to że niby wykrywa zero satelit (przycisk INFO) ale jak jadę to współrzędne geograficzne zmieniają się a kiedy wchodzę w zakręty albo nawracam, to obraz nawigacji obkręca się jakby nawigacja działała.

Wie ktoś może, co jest grane?

magic097
30-12-2018, 18:58
GPS w stopce się skończył i to, że obraz nawigacji działa to nie ma nic do rzeczy. 0 satelit to 0 satelit. Nie będzie działać choć byś bardzo chciał.
Drugi kabel jest od radia FM.
Masz do wyboru kupić uniwersalną antenę GPS, którą montuje się na przykład w słupku:
https://allegro.pl/oferta/antena-gps-fakra-audi-vw-ford-mercedes-becker-bmw-7149289709

lub oryginał z Land Rovera (identyczna stopka co w Mondeo):
https://sklep.lr.pl/gniazdo-mocowania-anteny-radiowej-freelander--z-nawigacja--genuine-lr/XUC000030GEN,a.aspx

Do każdego NX jest taka sama stopka.

TakaShi
30-12-2018, 22:58
Dzięki kolego. W którym słupku najlepiej zamontować tą antenę? Ona trzyma się na magnesie?

kong
31-12-2018, 01:35
Witam miałem to samo,stara antena zostala na miejscu,natomiast nowa za 35 zeta,zamowtowalem w prawym przednim słupku tak pośrodku działa perfekcyjnie juz od 2 lat,,,pozdrawiam

magic097
31-12-2018, 07:01
W którym słupku najlepiej zamontować tą antenę? Ona trzyma się na magnesie?

Na magnesie i tak jak kolega wyżej napisał

TakaShi
31-12-2018, 12:26
Bardzo dziękuję, antena zamówiona, napiszę jak poszło.

Jeszcze jedno. Do demontażu radia potrzebne będą 2 czy 4 wyjmaki?

kong
31-12-2018, 22:18
Ja miałem 2 dałem radę,chociaż 4 bedzie łatwiej,,pierwsze poszły dwa górne lekko odchylichem radio,i zaś dolne uważając zeby sie górne sie nie cofneły pozdrawiam

magic097
01-01-2019, 09:54
Do demontażu radia potrzebne będą 2 czy 4 wyjmaki?

2 nie próbowałem. Na 4 idzie jak po maśle :one:

Rafał A.(antek)
01-01-2019, 21:17
Ja mam umieszczoną w okolicy lampki centralnej i też działa.

TakaShi
06-01-2019, 10:20
Antenka przyszła, wyjmaki okazało się, że nie są niezbędne, bo radio wychodzi z całą tą ramką srebrną więc po darmo je kupiłem. Antenki nie przeprowadzałem nigdzie tylko wrzuciłem ją jakby nad radio nad nawiew i łapie satelity elegancko. Dzięki za pomoc :)

rafal8967
22-01-2019, 11:05
Mój problem jest trochę inny, gdyż moja stopka wraz z anteną sparciała i nie da się jej w żaden sposób odkręcić od stopki. Czy ktoś ma jakieś sprawdzone sklepy lub aukcje na allegro gdzie można kupić całą antenę wraz ze stopką do forda mondeo mk4 2008r, z nawigacją NX DVD.

Roland074
22-01-2019, 12:52
Panowie
Ja też mam blaupunkt Nx z anteną o której mowa. Pare lat temu zaczął się problem ze stopką GPS i oczywiście założony zamiennik w prady słupek "A" znakomicie zdaje rezultat.
Któregoś razu po wyjeździe na narty (założony box dachowy) zauważyłem, że pękła mi czarna końcówka obudowy stopki blisko mijsca łaczenia z anteną (batem anteny). Możliwe że naprężenia to spowodowały. I zaczął si powolny problem z odbiorem audycji radiowych. Rozebrałem stopkę i wyczyściłem + dołożony łepek płaski od metalowej pinezki i było OK.
Teraz widzę że na długo to nie pomoże.
Pytanie: czy jest jakiś zamiennik anteny radiowej (nie zależy mi na GPS), który będzie pasował do tego radia i mocowania do dachu?
Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam

Rafał A.(antek)
24-01-2019, 10:55
Jest bez GPSu oryginał dostępny w tym samym kształcie pasujący do wtyczki kabla, koszt ok 180zł