Zobacz pełną wersję : [Fiesta 2001-2008] Kable zapłonowe - różne wersje
Finarfin 02-01-2019, 20:00 Dzień dobry,
Posiadam forda fiestę mk5 z silnikiem 1.3 i ostatnio doszło trochę wydatków na niego, w tym kable zapłonowe, które znajomy mechanik polecił mi kupić samemu i je wymienić. Udałem się do sklepu samochodowego, podałem wszystkie dane mojej prawie 70 konnej bestii i otrzymałem świece zapłonowe firmy borg bildeler, wróciłem szczęśliwy do domu i postanowiłem się za to za zabrać... niestety w niebiosach mnie pokarali i okazało się, że te kable mimo iż są dokładnie pod ten model samochodu to nie pasują.
Kable które chce podpiąć wyglądają mniej więcej tak:
Gumowe końcówki:
https://images90.fotosik.pl/98/49b583a77db10118.png
Natomiast kable które mam w samochodzie są z jakby metalowymi osłonkami (które ściągnąłem i próbowałem włożyć w te nowe kable... ale te gumowe końcówki są dużo krótsze od tych które mam w samochodzie.)
https://images89.fotosik.pl/98/7cbf46985ce313e0.png
Trochę pomieszałem... ale sęk w tym, że kable które powinny pasować jednak nie pasują i nie wiem czy wina leży w moich umiejętnościach manualnych (które prawie nie istnieją) czy jednak ten konkretny model fiesty ma różne wersje tych kabli? Nie próbowałem montować tych nowych kabli i je sprawdzać, zwyczajnie przymierzyłem je do tych które są aktualnie w aucie i stwierdziłem że są ciut za krótkie i tak to zostawiłem. (za krótki jest ten końcowy element który wkłada się w tą metalową osłonkę.)
Zwrócić te kable i spróbować kupić inne? w takim razie jakie?
Zgubiłem się w momencie, gdy zakupione świece stały się kablami...
Finarfin 02-01-2019, 20:47 Kable zapłonowe * :one:
Rafał A.(antek) 02-01-2019, 23:27 zwrócić, dobrać właściwe
Witam
Moim zdaniem wszystko jest OK
Problemem jest to, że kolega przekombinował i próbuje na siłę przełożyć metalowe osłony
(czy jak to zwał)
Wyjmij kompletne stare kable = wszystkie elementy
Załóż nowe kable i nie kombinuj z łączeniem elementów starych i nowych
Takie jest moje zdanie po obejrzeniu zdjęć => nie mam Fiesty więc nie sprawdzę w realu
pozdrawiam
Arturek
Rafał A.(antek) 03-01-2019, 07:32 Są 2 rodzaje przewodów, myślę że zamienne, o ile w silniku nie ma tulei osłaniających zamontowanych. Jeśli nie ma, to pewnie jedne za drugie powinny pasować.
Kolega miał przewody z osłonami termicznymi/usztywniającymi, często stosowane w układzie gdzie wsuwa się je w tuleje (albo ma tuleje) coś jak w oplach np 1.4 8v.
Indeks kabli które miał np BERU ZEF1634
Nr OE: 1214216
https://www.iparts.pl/czesc/przewody-zaplonowe-zestaw-beru-zef1634,0-11-zef1634-1046263.html
Danielo_82 03-01-2019, 08:02 No i nie pomieszaj ich kolejności (cewka - świeca) , bo czytając Twój post mam poważne wątpliwości czy zwróciłeś na to uwagę
Dostałeś kable do 1.3, ale nie twojego silnika (np "ka" miał te kable)
Zamów sobie Przewody NGK RC-FD1210
Finarfin 04-01-2019, 11:49 Dostałeś kable do 1.3, ale nie twojego silnika (np "ka" miał te kable)
Zamów sobie Przewody NGK RC-FD1210
Tutaj jest odpowiedź. Kable oddałem już i będę zamawiał te. Dziękuje za pomoc :)
90tomash 05-01-2019, 05:40 No i nie pomieszaj ich kolejności (cewka - świeca) , bo czytając Twój post mam poważne wątpliwości czy zwróciłeś na to uwagę
Możesz wytłumaczyć kolejność montowania ? Tzn ma znaczenie który kabel z danej świecy idzie do podłączenia do cewki ?
Danielo_82 05-01-2019, 08:52 Tak ;) na rozdzielaczu i na deklu powinna być numeracja. Ale najprościej jak będziesz odpinal stary i zaraz montował nowy przewód.
romano11 05-01-2019, 19:40 ma znaczenie który kabel z danej świecy idzie do podłączenia do cewki ?
Nie, to nie ma najmniejszego znaczenia... :027: najwyżej założysz wątek pt. "Po wymianie kabli WN nie zapala" :mrgreen:
90tomash 05-01-2019, 21:59 Ok, możemy się śmiać ale tak poważnie - jak liczyć kolejność ? Od lewej od pasażera i na cewce też od góry 1 i 2 na dole 3 i 4 ?
O to pytam
romano11 06-01-2019, 14:34 poważnie - jak liczyć kolejność ? Od lewej od pasażera i na cewce też od góry 1 i 2 na dole 3 i 4 ?
O to pytam
W takim typie silnika (R4) cylindry ZTCW liczy się od strony rozrządu (bo już np. w takim V4 będzie zupełnie inaczej). A cewka? W tym konkretnym przypadku (FORD) nie zagłębiałem się w temat (we fiacie widziałem numerację cylindrów na cewce). Możesz przepinać po jednym przewodzie, jeśli nie ma numeracji na cewce, zrobić z tej operacji dokumentację i będzie na przyszłość :one:
pankrakus 06-01-2019, 16:00 [...]
Tzn ma znaczenie który kabel z danej świecy idzie do podłączenia do cewki ?
Na lekcjach fizyki uczyli jak działa silnik czterosuwowy i o tym,
że iskra musi być w odpowiednim momencie (cyklu)
tak => ma znaczenie kiedy jest iskra na świecy => ważna jest kolejnośc podpięcia kabli zapłonowych
przypomnienie, dla tych którzy chodzili na wagary
https://www.youtube.com/watch?v=0s0q1fLZbHI
pozdrawiam
pankrakus
timbersher 06-01-2019, 17:08 Powtórzyłem się dlatego kasuje. Jeżeli zmieniasz przewody a nie wiesz jak póżniej je podłączyć. To zmieniaj pojedyńczo i na zasadzie każdy trafia w to samo miejsce.
Danielo_82 06-01-2019, 18:48 Pierwsze lepsze zdjęcie z neta na którym widać rozdzielacz z nr. I mnie uczono że jest to kolejność zapłonu poszczególnych cylindrów, a nie kolejność ich liczona od rozrządu.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190106/869ccb9127bc953f494ac96557fae2fc.jpg
romano11 07-01-2019, 11:11 rozdzielacz z nr. I mnie uczono że jest to kolejność zapłonu poszczególnych cylindrów, a nie kolejność ich liczona od rozrządu.
Ale nie zaprzeczysz, że w tym konkretnym przypadku (R4) się to tak czy siak zgadza, co nie? :mrgreen:
Witam
Czy ten zestaw będzie OK do Fiesty 1.3 z 2007 roku ??
https://allegro.pl/oferta/ford-fiesta-mkv-1-3-przewody-ngk-i-swiece-6777054603?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aqueryandcategory&bi_c=OTI2ZGRiMjAtZTE2MS00NTI4LTk3YmMtMTk1ZGIxODNiN TMwAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=d360c308-7f51-4ab6-92dc-a9158e4374d3
Z góry dziękuję za pomoc.
slawomirro 22-06-2020, 23:25 Witam
Czy ten zestaw będzie OK do Fiesty 1.3 z 2007 roku ??
Z góry dziękuję za pomoc.
NGK jest ok, nr części wg katalogu się zgadzają - powinno pasować.
sam na NGK przewodach jeżdżę.
timbersher 23-06-2020, 07:04 Tak ten zestaw jest OK.
Od strony łańcucha /korka oleju/ 4,3,2,1 Najdłuższy przewód to 4 najkrótszy to 1.
Cewka od góry od lewej stojąc przodem do auta
4 1
2 3
lub
1 4
3 2
Ten silnik jest bardzo wrażliwy na świece i przewody i jeżeli cokolwiej zaczyna słabnąć w układzie od razu będziesz wiedział. Mi pękały świece 3-4. Z przewodami było różnie, choć najlepsze były oryginalne na których przejechałem ze 150tys. Te NGK też miałem wyrzuciłem bo jeden z przewodów miał przebicie. Po wymianie na maxgear też czasami potrafił szarpnąć i dopiero wymiana świec na irydowe pomogła w 100proc. Ze świecami niby oryginalnymi za 8 zł z allegro czy tymi przewodami NGK było różnie.
Dziękuję za odpowiedz ;)
Wymieniam całość bo właśnie poszarpuje i CHECK się zapala na 1-2 sek. Błąd to P0304. A Wczoraj wciskałam końcówki kabli WN od strony świec i cewki bo czasami lubią się wysuwać.....i "oświeciło mnie", dosłownie :D
Przebicie jest i do wymiany cały zestaw.
timbersher 23-06-2020, 08:44 W tym wypadku zapewne wina jest przewodów, przy chwilowym wyjęciu braku zapłonu na danym cylindrze pojawia się migający check. Przewod nie ma prawa się wysuwać, bardziej problemem jest ściągnięcie przewodu ze świecy czy z cewki.
Cewki też potrafią padać u mnie jest 3cia, ale najłatwiej to sprawdzić poprzez zamianę przewodów 1 z 4 ew. 2 z 3 wtedy błąd wystąpi na innym cylindrze.
Uważaj na te z allegro zarówno przewody jak i świece.
OK,świece i kable wymienione. Stare były mocno zużyte. Nie ma błędu P0304.
Ale teraz pokazuje się od razu błąd P1000.
Wiem, że to niedokończony test komputera i trzeba pojeździć, ale ile i czy błąd się sam skasuje?
timbersher 25-06-2020, 20:36 Nie przejmuj się w ogóle tym błędem nie ma żadnego wpływu na pracę samochodu, nie wyświetla się też na desce.
PO prostu montuj w ten sposób że nowym zastąp stary kabel i nie bedzie problemu.
|