Zobacz pełną wersję : [EcoSport 2017- ] Ryglowanie drzwi podczas jazdy
gregmisz 03-01-2019, 21:15 Czy w Ekosporcie jest możliwość ustawienia automatycznego ryglowania drzwi podczas jazdy jak w większości samochodów np pow predkości 20-30 km/h?
Mam wersję Titanium z 2018 roku,
Jak to ew włączyć lub może jest jakiś myk w pilocie ???
Dzieki z góry za jakieś podpowiedzi
Terminator007 26-01-2019, 18:20 Czy w Ekosporcie jest możliwość ustawienia automatycznego ryglowania drzwi podczas jazdy jak w większości samochodów np pow predkości 20-30 km/h?
Mam wersję Titanium z 2018 roku,
Jak to ew włączyć lub może jest jakiś myk w pilocie ???
Dzieki z góry za jakieś podpowiedzi
Z tego co ja się orientuję to na razie nie ma takiej możliwości bez ingerencji poprzez komputer i ustawienia auta ale wtedy możesz mieć problem podczas przeglądu serwisowego że takie ustawienia ktoś zmienił a nie jest to zgodne z zaleceniami fabrycznymi. Może lepiej poczekać na zmianę firmware albo doczekać do końca gwarancji. Bo dać się da ale ..... :-)
Witam
EcoSport, Fiesta, Focus (itd) => blokowanie drzwi = podpięcie pod komputer
(koledzy: tedi_k, a4tech, leszcz, mayak)
na przykładzie Fiesty
https://www.youtube.com/watch?v=4jhQHV17DTk
Proszę się nie obawiać o przeglądy
W ASO nikomu, przy przeglądzie nie chce się podłączać auta pod komputer
A jeśli już, to co najwyżej wgrają najnowsze oprogramowanie z serwerów Forda
i też nie będą analizowali ustawień
Ja w Focusie, na gwarancji zmieniłem nie tylko oprogramowanie,
ale nawet zegary i na przeglądzie nie było problemu
Byle tylko nie krzyczeć od drzwi, że ma się coś zmienione,
co opisał kolega w innym wątku
pozdrawiam
Arturek
Terminator007 21-02-2019, 11:38 Ja w Focusie, na gwarancji zmieniłem nie tylko oprogramowanie,
ale nawet zegary i na przeglądzie nie było problemu
Byle tylko nie krzyczeć od drzwi, że ma się coś zmienione,
co opisał kolega w innym wątku
pozdrawiam
Arturek
No to trzeba spróbować i zmienić ustawienia przez Forscan, najwyżej można udawać głupa gdyby wykryli zmiany :-) Zastanawiam się tylko czy rzeczywiście jest to tak bardzo konieczne bo przy wypadku i określonych okolicznościach mogłoby to przeszkodzić w udzieleniu pomocy poprzez niemożliwość otwarcia drzwi ( zawsze można też rozbić szyby ). Miałem tę funkcję włączoną w Mondeo . Jeden z moich znajomych skorzystał z tej opcji bo złodziej stojący na chodniku upatrzył sobie chyba jego torbę na tylnym siedzeniu i chciał otworzyć drzwi podczas zatrzymania na czerwonym świetle ale blokada mu to uniemożliwiła. Zresztą notorycznie kobiety , które kierują autem kładą swoje torebki na siedzeniu pasażera i takich przypadków było wiele gdzie złodziej otwierał drzwi , brał torbę i po paru sekundach już nikt go nie mógł namierzyć. Sprawa dyskusyjna ale i również prosta więc dziwię się ze producent nie daje wyboru kierowcy czy takiej funkcji używać skoro jest taka możliwość.
żadnych problemów nie ma, na serwisie skąd maja wiedzieć ze tego nie było ..... tak samo jak doświetlanie zakrętów jest możliwe do aktywowania w Ecosporcie...
kolopeter 24-02-2019, 22:08 tak samo jak doświetlanie zakrętów jest możliwe
kurcze , no niby jest .. ale porownujac do smaxa to troche slabo wypada. zapalanie sie doswietlania przy wlaczonym kierunkowskazie jest ...biedne. jakby bylo tak rozwiazne jak w smaxie , byloby git. na wstecznym nie odpala swiatla odwronie do zakretu, doswietlanie tez jest znikome, przynajmniej przy ksenonach.
w zasadzie swiatlo doswietlania pokrywa sie z tym co potrafia ksenony.
kurcze , no niby jest ..
no ok, ale bcm w konfiguracji juz jest fajny :D:D można się bawić i eksperymentować ....
kolopeter 24-02-2019, 22:42 bcm w konfiguracji juz jest fajny
no jest uproszczony. mniej opcji. niezbyt mozna pokombinowac. szukam mozliwosci wylaczenia start stop w modulach ...
kolopeter 04-07-2019, 20:47 miałem chwile wolną i w sumie włączyłem sobie autozamykanie. rzeczywiście ..pierwsze podejście i ruszyło. Z menu licznika można włączyć lub wyłączyć.
zatem z modów mamy :
-doswietlanie zakretów
- autozamykanie drzwi
Pawlik257 05-07-2019, 05:59 Jak to zrobiłeś z menu licznika gdzie to jest?
kolopeter 05-07-2019, 10:16 ucds (oprogramowanie i kabel) służy do modyfikacji ustawień. po zmianie ustawień pojawiają się nowe funkcje
Potwierdzam, widziałem i działa to ;)
forest_44 06-07-2019, 06:15 Mi tego bardzo brakuje, ale obawiam się utraty gwarancji...
kolopeter 06-07-2019, 20:13 Wyłączasz z licznika przed przegladem. Nikt nie sprawdza ustawień licznika i ustawień zamków.
Pawlik257 08-07-2019, 11:13 Czyli lepiej do tego nie używać ForSCANA? Widzę ze sprzęt UCDS kosztuje ok 480zł hmm
Lepiej UCDS i koszt to 1k PLN, chyba że mowa o podróbce za 150zł.
kolopeter 09-07-2019, 19:31 forscan , ucds, jeden pies
mateush1977 13-02-2024, 16:31 Panowie, w którym module aktywuje się doswietlanie zakretow? Jakoś nie potrafię znaleźć. Pozdrawiam!
...doswietlanie zakretow...!
W BCMi.
mateush1977 14-02-2024, 15:05 Nie ma BCMi, jest BdyCM. Działa! Dzięki!
|
|