Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Lewarek zmiany biegów nie wraca na środek.
Witam,
Wczoraj nagle i niespodziewanie, bez wyraźnej przyczyny lewarek zmiany biegów przestał wracać na środkowe położenie (na luzie). Jes to takie odczucie, jakby jakaś sprężyna która była odpowiedzialna za ułożenie lewarka w pozycji środkowej zerwała się.
Biegi wchodzą normalnie, ale przerzucając np 2na3 trzeba ręka zrobić ruch do góry, w prawo i do góry. Myślałem że może to jakaś częsta przypadłość w mk2, ale nie mogę znaleźć podobnego rozwiażanego przypadku.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
bartecki92 09-01-2019, 07:13 u mnie tak jest po mrozie albo dluzszym postoju. Linki lewarka, możesz to prosto sprawdzić. Ściągnij mieszek psiknij tam wd40 na linki.
Rafał A.(antek) 09-01-2019, 07:38 W ff1 była spręzyna powrotna przy lewarku, w FF2 może też jest,nie patrzyłem. Lubiły pękać i własnie był taki efekt że prawo lewo nie wracał. zazwyczaj z lewej do środkowej.,
grzegorzyk 09-01-2019, 08:00 Temat na pewno gdzieś jest. Nie wraca z pozycji lewej czy z obu.?
A to muszę sprawdzić czy z prawej wraca na środek. Dam znac wieczorem
Sprawdziłem wszystko. Z prawej strony na środek wraca. Nie wraca tylko od lewej do środka. Zdjąłem linki z lewarka i wtedy lata luźno . Czyli problem jest w skrzyni biegów.
Zajrzałem pod akumulator do wybieraka i po pierwsze jest tam mnóstwo oleju a po drugie jak widać na filmiku - Wybierak odbija w jedną stronę, natomiast w drugą już nie.
https://drive.google.com/file/d/1qBHtwKoDZW23-gu_8jkuEIDa8CQi4oxl/view?usp=sharing
I teraz pytanie - co z tym zrobić?
grzegorzyk 11-01-2019, 12:07 Rozbierałeś mechanizm lewarka, z tego co pamiętam nawet ja odepniesz linki lewarek wraca na środek za pomocą sprężyny. Dodatkowo jest tam metalowa roleczka która porusza się po prowadnicy z tworzywa. U mnie właśnie te dwa elementy były odpowiedzialne za brak powrotu lewarka na środek, właśnie z lewej strony.
Mechanizm powrotu na środek jest w chyba skrzyni nie w lewarku. Gdy odpiąłem link od lewarka - latał on bezwładnie w obie strony. Po zalozeniu linek odbija od prawej do środka.
Patent o ktorym mówisz na pewno był w focusie mk1.
Jestes pewien ze w mk2 tez taki jest? Może to że wraca z linkami od piątki do środka to kwestia opadania mechanizmu na skrzyni w dół która przypadkiem ciągnie rownież lewarek do środka?
grzegorzyk 11-01-2019, 12:43 Jestem pewny ,bo sam to przerabiałem. Tylko ja mam 1.6 b z 2007r.
Czyli jak odepiesz linkę od lewarka (łatwiutko, 1 klik) to lewarek wraca na środek zarówno z prawej jak i z lewej ?
grzegorzyk 11-01-2019, 13:51 Tak jest u mnie.
A jak to naprawiłeś ? Wymieniłeś całość, czy tylko jakieś elmenty?
Widzę tam faktycznie jakąś sprężynę i metalową tulejkę.
To jest rozbieralne? Jeśli tak to jak sie do tego dostać?
grzegorzyk 12-01-2019, 06:53 U mnie ta rolka była już kwadratowa, nie obracała się a bieżnia miała wiele wyrobień.
Wiem że wyciągałem cały mechanizm ,dorobiłem rolkę a bieżnię wyszlifowałem.
Robiłem to jakieś 4 lata temu i było ok , teraz trochę gorzej ale nadal odbija.
Chyba odkręcałem tunel , ale niestety nie pamiętam jak się wyjmuje ten mechanizm.
Faktycznie, Wylamany jest u mnie plastik w koszyku pod lewarkiem,w ktorym znajduje sie sprężyna odpowiedzialna za powrót lewarka. Zakupiłem nowy koszyk i będę walczył z wymianą.
Dam znać jak poszło
I już po sprawie. Wymieniłem cały mechanizm. Działa super ale tu uwaga. Przedlift i polift mają inne patenty. Przedmiot ma rolkę a polift sprężynę. Pasują zamiennie ale ten z polifta chodzi lżej.
Wymiana to 4 śruby, 20 minut i nie trzeba zdemontować tunelu.
Mam ten sam problem. Czy wracanie lewarka z lewej strony tzn. kierowcy jest zależne od tego co jest pod mieszkiem ? Bo byłem u mechania zajmującego się tylko skrzyniami i mówił że, to że lewarek nie wraca na środek to wina sprężyny w skrzyni biegów.. z tym że u mnie to tak wraca ale w połowie, nie do końca. Z kolei od strony pasażera wraca bardzo dobrze.
Od pasażera wraca dobrze dzięki sile grawitacji (mechanizm zmiany biegów na skrzyni opada w dół wracając przy okazji lewarek od prawej ma środek). W skrzyni nie ma żadnej sprężyny. Miałem tak jak Ty. Wymiana mechanizmu lewarka pomoże. I tak. Wracanie lewarka zależne jest od tego.co jest pod mieszkiem. Szukaj na allegro "wybierak focus" koszt około 50 zł.
Przykład:
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6895186209
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7739823676
Dobrze. Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.
Jak to ogarnę i zrobię, postaram się dać znać czy pomogło.
Rafał A.(antek) 21-01-2019, 07:24 czyli sugerujesz zamianę na poliftowy jako lepiej działający, czy lepiej przedliftowy bo mocniej odbija?
No i działa. Wystarczyło popsikać ten element co odbija..
Witam.
Uszkodził mi się mechanizm drążka zmiany biegów. Idzie wbijać wszystkie biegi i normalnie jeździć tylko po wybiciu drążka z biegów nie wraca on sam na pozycję neutralną lecz trzeba go ręcznie nakierować. Trzeba dobrze wyczuć drążek żeby wbijać biegi. Czy to usterka wybieraka? Idzie to samemu naprawić czy lepiej oddać do mechanika? Jaki jest koszt wymiany takiego wybieraka?
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=290612
Ja mam podobny problem z wybierakiem. Tez nie wrqca do srodka od lewej strony jedynie od pasazera. Biegi idzie normalnie wrzucac tylko trzeba wyczuc drazek ;) probowalem psikac do srodka ale nic nie pomagalo. Czy koledzy wyzej wymieniali podobny wybierak jak mo ze zdjecia? Faktycznie jest to jedynie 4 sruby i bez wiekszegp grzebania i rozbierania samochodu?
https://zapodaj.net/265dc3308aa9e.jpg.html
Koledzy powiedzcie czy wybierak trzeba kupić z linkami jak na załączonym obrazku? Czy Taki wybierak idzie samemu wymienić bez użycia kanału i specjalnych umiejętności pod blokiem czy jednak wymaga to głębszej mechaniki i umiejętności?
Mógłby ktoś opisać jak do tego się zabrać?
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focus-mk2-1-6-tdci-linki-wybierak-biegow-ID6BW7SR.html?#gallery-open
Wystarczy kupić tylko lewarek.
Powiem Ci jeżeli lewarek wraca z lewa na środek choć trochę, spróbuj najpierw dobrze wyczyścić sam wybierak i zobaczysz, ja wyjąłem, psikałem sprejami typu multi sprej, nasmarowałem, jakoś działa z tym że teraz jest ciepło i działa lepiej niż w zimie.
Wyjąć jak i wymienić to nie ciężka sprawa. Zdjemujesz mieszek, odpinasz linki, musisz też ukręcić te uchwyty co trzymają linki na wybieraku, jest to ciężko zdjąć bo ukręcając musisz dwoma rękami kręcić i wyjmować, bo jak puścisz to od nowa, po prostu ten uchwyt ma w sobie sprężynę która chroni przed odkręceniem i wyjechaniem z mocowania, ale jak zdjemiesz boczne ścianki co są obok nóg będzie łatwiej, odkręcasz 4 śruby i wyjmujesz lewarek.
bedi_1984 21-04-2020, 16:23 Witam, jestem tutaj nowy i podpinam się pod temat bo mam aktualnie problem jak jeden z kolegów wyżej. Otóż posiadam Focusa Mk2 z silnikiem 1.8TDCI 2009r i przy lewarku/wybieraku biegów pękł kawałek plastiku który napinał sprężynę czego objawem jest brak powrotu lewarka na środek z niższych biegów oraz "szukanie" biegów pod czas jazdy. Szukam na allegro używanego lewarka/wybieraka biegów do mojego modelu 1.8 ale wszystkie aukcje dotyczą silnika 1.6 ale numer OE jest identyczny z moim. Pytanie moje brzmi czy jest jakaś różnica między lewarkiem/wybierakiem w 1.6 a 1.8? Czy bez wahania kupować jak numer się zgadza bo każdy sprzedawca po zapytaniu rozkłada ręce czy będzie to pasować czy nie?
Skoro numer czesci jest identyczny to bedzie pasowac.
Cześć. Mam ten sam problem co w tytule tematu w Focusie MK2 2009r, 1,6 benzyna. Okazało się, że pęknięta jest sprężyna pod lewarkiem. Szukałem w katalogach części dedykowanej do mojego modelu ale nie znalazłem. Pytanie czy taka sprężyna będzie pasować?
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Sprezyna-dzwigni-lewarka-zmiany-biegow-Focus-zamiennik/5780
Z tego co znalazłem to u mnie jest skrzynia B5/IB5 więc teoretycznie powinno być ok?
Witam
Będzie pasować.
pozdrawiam
Witam,
Posiadam Forda Focusa 1.8 16V, z 2010 roku w kombi.
Mam problem z drazkiem zmiany biegow, tj. biegi wchodza jezdzi sie normalnie, lecz na luzie drazek ma "luzy" wieksze niz powinien miec w moim odczuciu, rusza sie on na boki za bardzo. Na biegu tez ma lekki luz na boki drazek (lewarek) ale chyba wiekszy ma gdy jest na luzie.
Czym to jest spowodowane, i jak to mozna samemu poprawic?
pozdrawiam
|