Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Zgubione sprzęgło sprężarki klimatyzacji
Witam. Temat dotyczy mojego Forda Mondeo MK5 1.5. z 2015 r. VIN: WF0EXXWPCEFC64908
Mam problem i to się okazuje dosyć poważny, a mianowicie w dniu wczorajszym (piętek 11.01.2019 r.) byłem na wymianie oleju w serwisie Forda w Katowicach - Multexim. Oczywiście ze względów oszczędnościowych wybrałem program Motorcraft i wymianę za 329 zł dla samochodów 4 letnich i starszych, ale do rzeczy:
Pan z serwisu poinformował mnie że w moim samochodzie brak jednej z części a dokładnie sprzęgła sprężarki klimatyzacji. Według serwisu część prawdopodobnie odpadła w trakcie eksploatacji!
Mi szczęka opadła na podłogę bo nie spodziewałem się że z auta odpadają części...
Wycena w serwisie to 1557,81 z czego najdroższą pozycją jest wspomniane sprzęgło nr części: DG9H-19D649-BB - cena 1191 zł.
I teraz moje pytanie - zdarzyła się podobna sytuacja komuś?
Ew. proszę Drogich kolegów o pomoc jak szukać tej części na rynku wtórnym, bo po tym numerze to nic nie znajduje - jaki jest numer części w moim autku sprężarki? Proszę o pomoc ktoś coś?
Nie wiem o co mu chodzi ale sprzęgło klimatyzacji to koło pasowe na sprężarce klimatyzacji, znaczy co, ono odpadło czy jak? A co z paskiem który sprężarkę napędza?Załącz klimę i zobacz czy działa, wiem że to sprzęgło może paść ale co znaczy brakuje?
Może rolka została, a z jej wnętrza coś wypadło. Jakkolwiek i tak nie wyobrażam sobie zgubienia sprzęgła klimy i normalnej jazdy. Może następnym razem pan w serwisie wskaże że silnik zgubiłeś.
A nie chodzi przypadkiem o samą tarczkę sprzęgła?
Ale wydaje mi się, że gdyby się ona odkręciła to i też koło pasowe by poleciało, a tym samym pasek i nie dało by się tego nie zauważyć.
https://resources.compressor-express.com/images/products/300x/US-60646.jpg
Poza tym podali numer kompletnego kompresora... :D
Albo temu mechaników wali albo go źle zrozumiał.
czesterek 12-01-2019, 22:58 Koło pasowe na sprężarce nie jest pływające, bo wtedy nie było by możliwości rozłączenia jej pracy. Przed zsunięciem się zabezpieczone jest pierścieniem rozprężnym.
No coś wypadło odpowiedzialne za zmianę obciążenia sprężarki - więc Pan nazwał to "sprzęgło". Pokazywali mi to jak auto było dźwignięte, ale nie jestem specem więc mogę tylko powiedzieć, że tak jakby na końcu tego "kółka" które ma wieloklin na pasek powinien być jeszcze jakiś element a u mnie go nie ma....
Osobną kwestią jest,że pewnie w serwisie się nie bawią i cenę mi przywalili za całą sprężarkę - może tak być. Rozumiem, że ten numer który podałem to cała sprężarka tak?
https://images91.fotosik.pl/105/3e64581d029c02a7med.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/3e64581d029c02a7)
https://images91.fotosik.pl/105/e56c917724adfabamed.png (https://www.fotosik.pl/zdjecie/e56c917724adfaba)
Na kartce pisze brak kompletnego sprzęgła klimatyzacji????
maximus1986 13-01-2019, 09:54 Panowie wydaje się to dziwne ale miałem taką sytuację 16 lat temu w Astrze G też wypadło całe sprzęgło sprężarki a koło pasowe zostało. I to nie od żadnej stłuczki albo po jakimś czasie od stłuczki tylko od tak. :) Raczej z rynku wtórnego samego sprzęgła nie dostaniesz (cała sprężarka) Chyba że jak w moim przypadku mechanik od klim miał akurat uszkodzona mechanicznie sprężarkę od astry z dobrym sprzęgłem :) ale to był zbieg okoliczności.
Danielo_82 13-01-2019, 10:08 Swoją drogą, ponad 300zł kosztuje w ASO nabicie klimatyzacji?!
Swoją drogą, ponad 300zł kosztuje w ASO nabicie klimatyzacji?! widocznie dawno nie uzupełniałeś czynnika w klimatyzacji , ceny czynnika wzrosły kilkukrotnie czy w ASo czy u "Zenka" w stodole. Na kartce pisze brak kompletnego sprzęgła klimatyzacji???? a co miał napisać jak tylko zostało zewnętrzne koło pasowe i tak całe sprzęgło sprężarki do wymiany.
A jaki model czy producent sprzęgła siedzi w moim aucie?
Czy np. coś z takiej strony to jest sprzęgło dla mojego auta?:
https://www.mastermot.com/katalog-klimatyzacja/sprzegla.html
Proszę o pomoc, bo nawet nie wiem jak się zabrać za dokupienie tej części (1200 w serwisie to dla mnie za dużo).
Koledzy, nie tragizujcie, wielu z Was nie kojarzy, o co chodzi.
Odkręciła sie śrubka na wałku głównym kompresoraa, i wypadła szęść sprzęgiełka, ta trąca o koło pasowe przy załączeniu klimatyzacji.
Można to dokupić na szrocie za 50 do 100 zł, nawet cała uzywaną, nawet zepsutą sprężarke, odkręcić tą zewnętrzna część sprzęgła, aby tylko średnica zewnętrzna pasowała, bo wieloklin i średnica wewnętrzna jest otworu co wchodzi na wałek jest taka samą.
Jest tylko inny sposób dokręcenia, aby to nie padło, w jednych jest nakrętka a w innych śrubka.
Nie ważne jaka numeracja części, ważne aby pasowało.
# lata temu, w Focusie miałem identychny przypadek, koszt całkowity 100 zł, i została sprężarka, póżniej poszła z samochodem innemu nabywcy jako część zapasowa.
Koledzy, nie tragizujcie, wielu z Was nie kojarzy, o co chodzi.
Odkręciła sie śrubka na wałku głównym kompresoraa, i wypadła szęść sprzęgiełka, ta trąca o koło pasowe przy załączeniu klimatyzacji.
Można to dokupić na szrocie za 50 do 100 zł, nawet cała uzywaną, nawet zepsutą sprężarke, odkręcić tą zewnętrzna część sprzęgła, aby tylko średnica zewnętrzna pasowała, bo wieloklin i średnica wewnętrzna jest otworu co wchodzi na wałek jest taka samą.
Jest tylko inny sposób dokręcenia, aby to nie padło, w jednych jest nakrętka a w innych śrubka.
Nie ważne jaka numeracja części, ważne aby pasowało.
# lata temu, w Focusie miałem identychny przypadek, koszt całkowity 100 zł, i została sprężarka, póżniej poszła z samochodem innemu nabywcy jako część zapasowa.
Mądrze Kolega pisze. Ja tylko dodam, że trzeba tylko wyregulować podkładkami przerwę i po sprawie. Tam nie żadnej filozofii, jak koło pasowe ok. to nawet nie trzeba go ściągać.
I na koniec pocałować w tyłek taki serwis :D
Czyli co pomierzyć średnicę i na szrot? A nie lepiej nowe sprzęgło z tego linka co podałem?
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Pewnie że lepiej.
Ale musisz kupić komplet, a możesz założyć do swojego, bez żadnych problemów, tylką tą część którą zgubiłes, pamiętając o bardzo dokładnym wyregulowaniu odstepu między tarczą a kołem pasowym.
Jak dasz za mały odtęp, to będzie pracował kompresor cały czas, lub bedzie piszczało obcierając o koło pasowe.
Jak dasz za duży luz, to elektromagnes nie dociągnie do końca, i wtedy kompresor nie będzie pracował, i będzie słychać pisk obcierania.
Swoją drogą, ponad 300zł kosztuje w ASO nabicie klimatyzacji?!
Nabicie klimatyzacji kosztuje tyle bo wprowadzono nowy czynnik który jest po prost drogi. Wracając do sprzęgiełka mechanik powinien logicznie i wyraźnie wytłumaczyć o co chodzi a nie ogólnie stwierdzić sprzęgło klimy odpadło i za tę cenę. Normalnie sprzęgło z kołem pasowym było do dokupienia,chyba że ford znów sprzedaje tylko całe elementy
bo wprowadzono nowy czynnik który jest po prost drogi.
W mk5 chyba jest stary czynnik R-134A , co nie zmienia faktu że jego cena cholernie podskoczyła przez ostatnie dwa lata. Ten nowy to HFO-1234yf , toksyczny, silnie żrący przy podgrzaniu.
Ja mam produkcję 2016 ,ale modelowo 2017 i mam niestety nowy czynnik.
Obsługa starego czynnika poza ASO kosztuje 200-300 zł
U nas 100 zł przegląd kliamtyzacji + 20 zł za każde brakujące 100gr. Ozonowanie 40-50 zł
Bo z tego co wiem auta na 2017 miały już mieć ten nowy czynnik. Ciekawe informacje są o nim w necie. U mnie jeszcze ten stary , killer ozonu.
A może polecicie mi jakiś warsztat okolice Sosnowca, który by mi to ogarnął. Jak widzę cenę 200 zł za nowe sprzęgło to chyba bym wolał niż ze szrota, ale to trzeba wiedzieć jakie itp itd a sam widzę tego nie ogarnę...
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Lewsey89 14-01-2019, 20:05 https://www.uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=14933
Jest możliwe odpaniećie płytki koła pasowego. Zostało mi to wymienione miesiąc temu w ramach akcji serwisowej. Widocznie producent uznał, że w innych silnikach problem nie występuje, a jednak koledze się przytrafiło.
https://www.uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=14933
Jest możliwe odpaniećie płytki koła pasowego. Zostało mi to wymienione miesiąc temu w ramach akcji serwisowej. Widocznie producent uznał, że w innych silnikach problem nie występuje, a jednak koledze się przytrafiło.
Napisałem właśnie do Forda, ciekawe co odpiszą. Swoją drogą jak problem znany i zgłasza się klient to szanująca się firma powinna to wziąć na klatę ... Wielki test dla marki, którą uważam jako moją ulubioną...
https://www.uokik.gov.pl/powiadomienia.php?news_id=14933
Widocznie producent uznał, że w innych silnikach problem nie występuje, a jednak koledze się przytrafiło.
Ale to sprzęgło odpada od kompresora a nie od silnika. Więc pytanie jest czy kompresor (i rozwiązanie sprzęgła) jest różne czy takie same w poszczególnych silnikach?
Rozwiązanie mocowania tej części sprzęgiełka, która odpadła jest we wszystkich kompresorach takie same.
Różni sie tylko czy jest przykręcone do wałka śrubką 6 mm, czy nakrętką 6 mm
Cisza ze strony Forda... Mają mnie wiadomo gdzie. Mam pytanie do kolegów, czy w moim autku siedzi ta sama sprężarka co w modelu z silnikiem 2,0 TDCI z tego co się zorientowałem sporo na Allegro jest sprężarek o numerze DG9H-19D629-FD czy sprzęgło podejdzie do mojej, która ma oznaczenie DG9H-19D649-BB ?
Proszę o pomoc i doradztwo jak to ustrojstwo dokupić....
I jak się w końcu sprawa skończyłam ? Mam ten sam problem w tym samym silniku
Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka
Taniej chyba będzie dołożyć tarczkę jak kolega Jaryska wspominał parę postów wcześniej. Kiedyś uparłem się wymienić całe sprzęgło z elektromagnesem w poprzednim MK3 kupione nowe na OL.. Sprężarka i sprzęgło podobnej budowy. Trochę się narobiłem przy montażu (demontaż poszedł gładko)nabijanie łożyska w tak ekstremalnym miejscu wymagało ekwilibrystyki. Teraz bym tylko wymienił tarczkę i wyregulował sprzęgło szczelinomierzem za pomocą podkładki. W etisie powinno być napisane jaka ma być grubość podkładki i szczelina i to wszystko. Dziwne, że się może odkręcić, bo specjalnie mocno nie było przykręcone, ani nie przykręcałem na siłę.
Kupiłem używaną sprężarkę i z niej wziąłem ta tarcze sprzęgła. Mechanik szukał, ja szukałem i jak wyżej, przeszczep.
Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka
vegeta777 10-05-2020, 07:02 Przerobiłem ten temat w tym tygodniu ponoć to wada fabryczna..
Koszt z montażem i serwisem klimy wyszedł mnie 350zł było szukanie i pojawiło się światełko w tunelu sprzęgło pasuje z Renault laguna 1 .
Właśnie w moim aucie (2.0, 180 KM) sprzęgło klimy stwierdziło, że nie chce już ze mną jeździć :) Zostało koło pasowe z jakimiś resztkami sprzęgła.
U mnie niestety nie da się dokupić samego sprzęgła (nie występuje samodzielnie jako część), konieczna jest wymiana całej sprężarki.
Impreza ta w ASO to ok. 3 tys. PLN (sam kompresor mi wycenili na 2 tys.).
Zastanawiam się nad przeszczepem z rozbitka. Pełno tego w cenie 100 - 700 zł.
Przekładka u polecanego mechanika (byłego pracownika z ASO obecnie działającego na własny rachunek jako niezależny warsztat) 150 zł + koszt uzupełnienia czynnika (układ mam napełniony, chłodził świetnie). Ewentualnie dopłacić będzie trzeba ok. 300 zł za osuszacz i czyszczenie całego układu na wypadek gdyby sprzęgło rozpadło się w wyniku zatarcia mojego kompresora lub pojawiły się opiłki w oleju.
Może ktoś sprawdzić dokładnie nr / symbol części jaka u mnie siedzi (podam VIN)? Nie widać z zewnątrz i jest tak ciasno, że nawet ręki nie da się wsadzić. Ford Etis ciągle mi chce konto przekształcać. Wydaje mi się, że to część 2058176 / DG9H-19D629-FF. Jeśli ktoś może pomóc to proszę o PW.
|
|