Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2006-2015] Po montażu haka czujniki piszczą non stop

RedFF
17-01-2019, 21:38
Nie udało mi się znaleźć takiego tematu - raczej inni mieli różne problemy, ale nie taki.

Założyłem hak z wtyczką 13-pin. Kula haka jest ciągle widoczna dla czujników parkowania i ciągle piszczą. Da się to jakoś obejść, bez rezygnacji z wyłączników tylnych? Teraz zimą mogę zdjąć hak, ale latem dość często biorę rower, więc chciałbym mieć i hak i działające tylne czujniki prawidłowo. Oczywiście jak coś jest założone na hak (np. uchwyt na rower) to źle działające czujniki jakoś przeżyję. Ale jeśli hak jest pusty to miło by było gdyby czujniki dzialały prawidłowo.

Może umieścić je w innym miejscu albo coś? Jak to wygląda u was?

Dzięki.

lsulima
17-01-2019, 23:18
Masz oryginalne czujniki? Nigdy nie spotkałem się z takim problemem.

RedFF
18-01-2019, 06:52
Tak, czujniki są fabryczne. Koleś od haka ostrzegam że tak może być.

lsulima
18-01-2019, 07:00
Bardzo dziwna sprawa. Jaki hak został zamontowany? Możesz zrobić zdjęcie jak daleko odstaje od zderzaka?
Kolejna sprawa, czy czujniki napewno działają? Jest tak, ze jak zamontuje się hak, a nie zostanie aktywowany, to układ parktronika zgłasza błąd jednym dłuższym piszczeniem w tym czasie tez miga kontrolka na przycisku od włączenia parktronika. Może to ta sytuacja?

rockefelek
18-01-2019, 07:12
U mnie też piszczały (kupiłem niedawno Galaxy już z hakiem i piszczącym park-tronikiem) podejrzewałem ten sam problem jak u ciebie ale po demontażu haka park tronik nadal piszczał non -stop. U mnie przyczyną były zarzucone błotem styki. Po przeczyszczeniu wszystko gra.
Pokarz zdjęcie jak daleko wystaje hak i gdzie są zamontowane czujniki.

RedFF
18-01-2019, 08:04
Bardzo dziwna sprawa. Jaki hak został zamontowany? Możesz zrobić zdjęcie jak daleko odstaje od zderzaka?
Kolejna sprawa, czy czujniki napewno działają? Jest tak, ze jak zamontuje się hak, a nie zostanie aktywowany, to układ parktronika zgłasza błąd jednym dłuższym piszczeniem w tym czasie tez miga kontrolka na przycisku od włączenia parktronika. Może to ta sytuacja?

Wydaje się, że hak nie wygląda jakoś niestandardowo. Czujniki były sprawne jeszcze wczoraj przed oddaniem samochodu monterowi. On też ostrzegał, że może tak być.

Sprawdzę czy kontrolka na przycisku miga.

https://1drv.ms/u/s!AsPF9LnTllzPi_VE_zItIrpGsHldJw

https://1drv.ms/u/s!AsPF9LnTllzPi_VFOW5uZeq7KD9EKQ

https://1drv.ms/u/s!AsPF9LnTllzPi_VGGkFipyp5CwjTPg

Próbuję wrzucić zdjęcia, ale nie widzi ich. Są więc do przejrzenia pod tym linkiem:

https://1drv.ms/f/s!AsPF9LnTllzPi_VI6CXouapLmgywhg

rockefelek
18-01-2019, 08:09
sprawdź jeszcze okablowanie od czujników, możliwe że mechanik uszkodził jakiś przewód przy montażu haka albo podczas podpinania gniazda. Może podpiął się pod jakiś przewód od parktroniku? Chociaż jak doświadczony monter to raczej mało prawdopodobne.

RedFF
18-01-2019, 08:11
Sprawdziłem teraz. Po włączeniu wstecznego po prostu jest ciągły pisk, ale podświetlenie przycisku P nie miga, tylko świeci ciągłym światłem. Naciśnięcie powoduje zgaszenie światła, wyłączenie czujników i oczywiście zamilknięcie.

lsulima
18-01-2019, 08:11
Moim zdaniem to czujniki nie maja szans wykryć kuli. Błąd montażu, kiepski moduł uniwersalny lub brak aktywacji. Jutro będę jechał autostrada z Wrocławia do Krakowa. Możemy się spotkać i Ci sprawdzę.

RedFF
18-01-2019, 08:12
sprawdź jeszcze okablowanie od czujników, możliwe że mechanik uszkodził jakiś przewód przy montażu haka albo podczas podpinania gniazda. Może podpiął się pod jakiś przewód od parktroniku? Chociaż jak doświadczony monter to raczej mało prawdopodobne.

Ale czy możesz mi potwierdzić, że inni (może Ty) mają hak i normalnie działające tylne czujniki parkowania w Fordzie Galaxy ?

lsulima
18-01-2019, 08:12
Oczywiście.

RedFF
18-01-2019, 08:20
Moim zdaniem to czujniki nie maja szans wykryć kuli. Błąd montażu, kiepski moduł uniwersalny lub brak aktywacji. Jutro będę jechał autostrada z Wrocławia do Krakowa. Możemy się spotkać i Ci sprawdzę.

Byłoby super. Na tej trasie za zjazdem na Rudę Śląską Wirek jest stacja Shell i KFC. Podaj tylko godzinę i sprawdzę czy mogę o tej godzinie tam być.

rockefelek
18-01-2019, 08:35
Ja mam zamontowanych hak - montowany prawdopodobnie już po przyjeździe do kraju bo wtyczka jest polska nie francuska (ponoć różna ilość pinów). Też myślałem, piszczy cały czas bo widzi hak, po zdemontowaniu haka problem nie znikł dalej ciągły sygnał "piiii..." więc to nie hak. Zdemontowałem wszystkie tylne czujniki przeczyściłem i popsikałem styki i kostki jakimś preparatem "cline doktor" i problem znikł. Następnie zamontowałem hak i czujniki haka nie widzą pracują prawidłowo.

RedFF
18-01-2019, 08:41
Ja mam zamontowanych hak - montowany prawdopodobnie już po przyjeździe do kraju bo wtyczka jest polska nie francuska (ponoć różna ilość pinów). Też myślałem, piszczy cały czas bo widzi hak, po zdemontowaniu haka problem nie znikł dalej ciągły sygnał "piiii..." więc to nie hak. Zdemontowałem wszystkie tylne czujniki przeczyściłem i popsikałem styki i kostki jakimś preparatem "cline doktor" i problem znikł. Następnie zamontowałem hak i czujniki haka nie widzą pracują prawidłowo.

i to jest właśnie ciekawe. Bo "hakowi" mówili mi, że prawie na pewno czujniki będą widzieć hak, bo tak się dzieje w Galaxy i S-MAXach, a to oznacza, że wiele razy wcześniej się z tym spotykali i oznaczałoby to, że to normalne. Poza tym problem powstal właśnie po założeniu haka.

Spróbuję zdjąć hak i zobaczyć czy wtedy wszystko będzie działać dobrze.

lsulima
18-01-2019, 08:42
To świadczy tylko o ich niekompetencji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

rockefelek
18-01-2019, 08:47
najlepiej tak jak piszesz zdemontuj hak i zobaczysz czy problem zniknie jesli tak to sprawa prosta i "hakowi" mieli rację ale jeśli problem nie zniknie to cos musieli namieszać. Jestem ciekaw jak to będzie bez haka.

AstraC
18-01-2019, 13:08
i to jest właśnie ciekawe. Bo "hakowi" mówili mi, że prawie na pewno czujniki będą widzieć hak, bo tak się dzieje w Galaxy i S-MAXach, a to oznacza, że wiele razy wcześniej się z tym spotykali i oznaczałoby to, że to normalne. Poza tym problem powstal właśnie po założeniu haka.

Spróbuję zdjąć hak i zobaczyć czy wtedy wszystko będzie działać dobrze.

Miałem Galaxy MK3 fabryczne czujniki, kula założona non stop - czujniki działały normalnie. Jakiej firmy hak? Choć ze zdjęć wynika, że i tak nie powinien ich widzieć. Na 99% coś zepsuli, a że tam wiązki są narażone na uszkodzenie to masz jak masz - trzeba przejrzeć wszystkie wtyczki na dobry początek (całe 5 sztuk) i dodatkowo osadzenie czujników w koszyczkach.

To świadczy tylko o ich niekompetencji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dokładnie!

RedFF
18-01-2019, 15:37
najlepiej tak jak piszesz zdemontuj hak i zobaczysz czy problem zniknie jesli tak to sprawa prosta i "hakowi" mieli rację ale jeśli problem nie zniknie to cos musieli namieszać. Jestem ciekaw jak to będzie bez haka.

Zdjąłem hak i problem zniknął. Czujniki działają jak powinny. Nie wiem czy to lepiej czy gorzej :)

Zbyniu123
18-01-2019, 17:17
Do haka w galaxy musisz miec orginalny modul i aktywowac go w komputzerze bo inaczej wlasnie bedzie blad czujnikow parkowania.
Czy jak podopniesz swiatla to nie wariuje komputer?

Sent from my LG-H870 using Tapatalk

Jarek G.
18-01-2019, 20:37
Tak, montowałem już dość dawno hak i odpowiedni moduł. Mechanik coś w nim aktywował i od początku nie mam żadnego problemu. Więc to nie wina czujników.

RedFF
21-01-2019, 08:56
Do haka w galaxy musisz miec orginalny modul i aktywowac go w komputzerze bo inaczej wlasnie bedzie blad czujnikow parkowania.
Czy jak podopniesz swiatla to nie wariuje komputer?

W zasadzie nie mam błędu czujników parkowania, tylko po prostu one normalnie działają i widzą hak. Po odkręceniu haka wszystko działa dobrze.
Podpinałem światła testowe u mechnika oraz potem na przeglądzie i działały dobrze.

rockefelek
25-01-2019, 22:50
Zdjąłem hak i problem zniknął. Czujniki działają jak powinny. Nie wiem czy to lepiej czy gorzej :)

No to pierwszy raz się z czyms takim spotykam.
Zwracam honor hakowym - doświadczenie robi swoje.
Kurde z drugiej strony to trochę przerąbane, zależny jak często używasz haka. Ja jak zamontuje bagażnik na rowery (klapowy) to jest ok ale jak miałem wcześniej montowany na hak to czujniki cały czas widziały przeszkodę.

lsulima
26-01-2019, 12:35
A dla mnie ta sprawa jest do wyjaśnienia. Przecież na świecie jeździ dużo samochodów z hakiem i nie ma problemu.

Zbyniu123
26-01-2019, 19:22
W zasadzie nie mam błędu czujników parkowania, tylko po prostu one normalnie działają i widzą hak. Po odkręceniu haka wszystko działa dobrze.
Podpinałem światła testowe u mechnika oraz potem na przeglądzie i działały dobrze.Chodzi o to ze czujniki wtedy widza hak i wiedza ze on tam jest ale na niego nie pikaja

RedFF
27-01-2019, 21:25
Chodzi o to ze czujniki wtedy widza hak i wiedza ze on tam jest ale na niego nie pikaja

No właśnie fajnie by było taki stan osiągnąć, ale nie wiem jak.

Poprzednio miałem Mondeo MK4. Miałem dorabiany hak i dorabiane czujniki. Działało wszystko dobrze.

jaceks
30-01-2019, 11:36
są takie silikonowe i plastikowe podkładki do czujników, aby lekko je odchylić, coby nie reagowały na hak.
ewentualnie dobre bagażniki rowerowe mają dodatkowe światła, i inteligentny TTM mając sygnał z wtyczki przyczepy - odłącza tylne czujniki

jacor2
01-02-2019, 18:55
Ja mam hak i gdy jest założony a nie ma przyczepy to czujniki działają normalnie. W zasadzie nie mam błędu czujników parkowania, tylko po prostu one normalnie działają i widzą hak. Po odkręceniu haka wszystko działa dobrze.
Podpinałem światła testowe u mechnika oraz potem na przeglądzie i działały dobrze.

napisane na kalkulatorze

PaMan
01-02-2019, 23:50
Gdzieś kiedyś czytałem instrukcję montażu haka i było napisane, żeby po zamontowaniu, włączyć zapłon i kilka razy wbić wsteczny. Nie zaszkodzi spróbować :)

arturek
02-02-2019, 06:52
No właśnie fajnie by było taki stan osiągnąć, ale nie wiem jak.

Poprzednio miałem Mondeo MK4. Miałem dorabiany hak i dorabiane czujniki. Działało wszystko dobrze.

Witam

1) I tu jest słowo "klucz" - dorabiane czujniki => w akcesoryjnych czujnikach ustawia się od jakiej odległości maja zbierać
Ten sam problem mają terenówki z kołem na klapie

W czujnikach które sobie kiedyś montowałem, były kabelki, których kombinacją
ustawiało się czy coś mamy z tyłu

2) Nie miałem do czynienia z oryginalnymi czujnikami więc się nie wypowiadam

pozdrawiam
Arturek

jacor2
02-02-2019, 07:33
Czy czujniki z tyłu masz od nowości czy byle kiedyś zmieniane lub naprawiany zderzak? Ja po naprawie zderzaka miałem tak że jeden czujnik ciągle łapał przeszkodę mimo że nic za mną nie było. Okazało się że jest zamontowany do góry nogami.
Może to jest przyczyną?

napisane na kalkulatorze

RedFF
19-05-2019, 16:23
Czy czujniki z tyłu masz od nowości czy byle kiedyś zmieniane lub naprawiany zderzak? Ja po naprawie zderzaka miałem tak że jeden czujnik ciągle łapał przeszkodę mimo że nic za mną nie było. Okazało się że jest zamontowany do góry nogami.
Może to jest przyczyną?

napisane na kalkulatorze

Czujniki są fabryczne. Ja kupiłem auto 4-letnie, bez haka. Dopiero jak dorobiłem to problem się pojawił. Jak hak zdejmuję, to wszystko działa dobrze.
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.

pgrob
19-05-2019, 21:53
Moim zdaniem brak aktywacji haka (lub niepoprawnie wykonana aktywacja) w centralnej konfiguracji pojazdu. Masz odpowiedni kabel żeby sprawdzić np. ELMConfigiem konfigurację?

RedFF
19-05-2019, 21:56
Moim zdaniem brak aktywacji haka (lub niepoprawnie wykonana aktywacja) w centralnej konfiguracji pojazdu. Masz odpowiedni kabel żeby sprawdzić np. ELMConfigiem konfigurację?

Niestety nie mam takich rzeczy, ale jest to jakaś wskazówka którą warto się zainteresować.

jaceks
20-05-2019, 14:49
od tego jest moduł tzw. TTM który gdy wykryje przyczepę ma odłaczać czujniki cofania i światło przeciwmgielne w aucie.

krzyżak_81
20-05-2019, 17:08
Ja mam Galaxy z fabrycznymi czujnikami oraz z hakiem (takiego już kupiłem) jeżdzę cały czas z hakiem i czujniki działają normalnie, po zaczepieniu przyczepy czujniki dezaktywują się. Też jestem przekonany, że trzeba aktywować hak przez komputer.

mirosław siedla
22-05-2019, 19:17
U mnie też tak jest gdy założę plastikową osłonę na kulę to widzą ją czujniki parkowania i piszczą jak zdejmę osłonę to jest cisza więc jeżdżę bez osłony, mam hak montowany na śruby więc nie chce mi się go odkręcać. Widziałem gości co na kuli haka mają założoną odpowiednio przyciętą piłkę tenisową jest mniejsza i cieńsza może jak założę to czujniki nic nie wykryją? Pozdrawiam Miro

tarweta
03-06-2019, 17:15
Witam . Jutro kupuję hak i wiązkę dedykowaną ( nie chcę nacinać przewodów ). Nie bardzo mogę znaleźć złączy w autku do wpięcia tej wiązki . Czy może ich nie być ? Jeśli tak to kupię wiązkę uniwersalną ( tańsza ).

RedFF
04-06-2019, 08:49
U mnie też tak jest gdy założę plastikową osłonę na kulę to widzą ją czujniki parkowania i piszczą jak zdejmę osłonę to jest cisza więc jeżdżę bez osłony, mam hak montowany na śruby więc nie chce mi się go odkręcać. Widziałem gości co na kuli haka mają założoną odpowiednio przyciętą piłkę tenisową jest mniejsza i cieńsza może jak założę to czujniki nic nie wykryją? Pozdrawiam Miro

Cuda. Ja jak dokupiłem osłonę plastikową na kulę to sytuacja się poprawiła. Jeśli kula jest goła to czujniki piszczą zawsze. Jeśli jest plastikowa osłona, to czasem działają normalnie czujniki, a czasem piszczą non-stop (może zależy to od ułożenia osłony w danym momencie).
U ciebie zaś bez kuli działa lepiej... No cuda panie, cuda.

Konradkk82
10-06-2019, 20:45
A który z kolegów podpowie jak aktywować moduł haka ?
Forscan czy elmconfig?

RedFF
30-06-2019, 20:44
A więc mogę oficjalnie potwierdzić co przypadkowo odkryłem. Jeśli na kulę założę osłonę plastikową i przechylę ją maksymalnie w tył to czujniki działają normalnie.

Cuda...

allegall
16-07-2019, 10:11
Ja mam zestew Boscha załącza się jak wrzuce bieg no i tez piszczą bo inaczej się nie da ale tylko jak cofam. Może takie sobie załóż

RedFF
16-07-2019, 10:14
Ja mam zestew Boscha załącza się jak wrzuce bieg no i tez piszczą bo inaczej się nie da ale tylko jak cofam. Może takie sobie załóż

Jak już wspomniałem, problem rozwiązał się przez założenie plastikowej osłony i ustawienie jej w odpowiedni spodób.

rafalnycz
11-08-2019, 13:38
Czesc, po zalozeniu orginalnego haka z wiazka brak napiecia na gniezdku, bezpiecznik w gniezdzie fa11 zalozony 40a, instalacja 4 kable w zielonej wtyczce, 1 kabel w szarej, kiedys gdziez widzialem ze ma byc cos jeszcze w skrzynce pod schowkiem po stronie pasazera ale nie moge znaleźc posta, a moze do napiecia konieczna jest aktywacja modulu bo tego nie udalo mi sie jszcze ogarnac z uwagi na ro ze kabel mam na stn 2120 i nie smiga z elm config

rafalnycz
14-08-2019, 22:07
Czesc, po zalozeniu orginalnego haka z wiazka brak napiecia na gniezdku, bezpiecznik w gniezdzie fa11 zalozony 40a, instalacja 4 kable w zielonej wtyczce, 1 kabel w szarej, kiedys gdziez widzialem ze ma byc cos jeszcze w skrzynce pod schowkiem po stronie pasazera ale nie moge znaleźc posta, a moze do napiecia konieczna jest aktywacja modulu bo tego nie udalo mi sie jszcze ogarnac z uwagi na ro ze kabel mam na stn 2120 i nie smiga z elm config

ok ogarniete prąd sie znalazł po włączeniu modułu, dla ciekawych do zrobienia forscanem tylko w wersji pełnej, niestety do ELMconfig sie nie podłączyłem moim kablem