Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2000-2007] brak ładowania akumulatora
dyzio_tar 08-06-2015, 07:33 Po włączeniu klimy w Ford Mondeo mk3 2.0 TDCi przy wyższych prędkościach włącza mi się kontrolka ładowania. Alternator sprawdzony cała zima wszystko OK ładowania ponad 14V. Gdzie szukać problemu podczas jazdy po mieście z klimą odcinki 5-6 km wszystko jest OK jak jadę w trasę wyższa prędkość włączona klima i po 10 km takiej jazdy kontrolka się zaświeca. Gdzie szukać problemu.
MIREKTERAZPOLSKA 08-06-2015, 07:55 Regulator napięcia do wymiany
Odpal sobie test zegarów, ustaw na napięcie aku i doprowadź do zapalenia kontrolki ładowania. Sprawdź wtedy jakie masz ładowanie
Tapnięte z Szajsunga MkIV
dyzio_tar 08-06-2015, 08:20 W zeszłym roku miałem ten sam problem skończyło się na wymianie alternatora z nowym regulatorem napięcia na nowy z tym że była to już jesień i klimy nie używałem. Wtedy myślałem że problem się rozwiązał. Teraz zrobiło się ciepło więc klima znowu wróciła do łask i znowu ten sam problem więc raczej to nie problem z ładowaniem. Co do ładowania i zapalania się kontrolki to jej włączenie przypada sporadycznie przy dłuższych trasach raz udało mi się zrobić pomiar napięcia to jest taki skok z 14,3 na 13,7 przy zaświeconej kontrolce.
mojmistrz 08-06-2015, 11:00 Bardzo chętnie i ja się dowiem, o co tu chodzi, bo mam te same objawy. Też wymieniem alternator, pomiar napięcia daje dokładnie taki sam wynik. Olewam to już, bo latam tak od ponad 3 lat, ale fajnie byłoby dojść w końcu, dlaczego kontrolka się zapala. Dodam, że u mnie zimą, nawet jak odpalę klimę, na desce nic się nie świeci. Jakby to miało związek z temperaturą zewnętrzną...
Xperia Z1 tap tap
dyzio_tar 08-06-2015, 11:14 Mi mechanik zasugerował że problem może być właśnie z temperaturą mam do ciebie pytanie czy wymieniałeś może pasek bo kolega sugeruje że może on jest już stary i pod wpływem temperatury pod obciążeniem daje czadu druga opcja to sprężarka która może się zacina. Napisz czy sprawdzałeś te rzeczy to ja będę o troszkę wiedzy mądrzejszy.
To jeszcze niech Ci elektryk sprawdzi wiązkę do regulatora napięcia. Coś mi się wydaje, że przewód sygnalowy może być zasniedzialy. Możesz profilaktycznie jeszcze masy sprawdzić
Tapnięte z Szajsunga MkIV
enjoypoznan 08-06-2015, 11:58 Problem jest taki ze te wszystkie alternatory i części do nich to zwykła chińszczyzna.
Wytrzymują rok, dwa. A porządnych zamienników bardzo mało. Nawet z kupieniem oryginalnego regulatora Visteon jest czasami problem. Kumpel pracuje w Wawie w zakładzie regeneracji więc co nieco wiem.
W Twoim przypadku mogła pójść któraś dioda prostownicza. Ciężko wróżyć. Trzeba sprawdzić wpierw instalacje a potem altka. Koledzy dobrze piszą o pasku. Nie pamiętam czy w dieslu jest sprzęgiełko na altku. Podtawowa sprawa czy jak wywala kontrolke to jest ładowanie? Błędy w PCM?
Maziane na tel.
dyzio_tar 08-06-2015, 12:53 Alternator był sprawdzany na stole probierdczym i było ok. Jak zapala się kontrolka to jest ładowanie pisałem wcześniej spada z 14,3 na 13,7-13,8 i ten skok powoduje zapalanie się kontrolki. Żadne błędy nie wychodzą. Wyłączam silnik i wszystko wraca do normy, kontrolka gaśnie.
mojmistrz 08-06-2015, 13:25 Mi mechanik zasugerował że problem może być właśnie z temperaturą mam do ciebie pytanie czy wymieniałeś może pasek bo kolega sugeruje że może on jest już stary i pod wpływem temperatury pod obciążeniem daje czadu druga opcja to sprężarka która może się zacina. Napisz czy sprawdzałeś te rzeczy to ja będę o troszkę wiedzy mądrzejszy.
Wymieniłem pasek, hałasujące rolki, wiązkę alternetora, sprężarka klimy chodzi gładziutko, nic się nie zacina. Profilaktycznie sprawdzałem na innym aku, to samo. Także wyłączenie silnika powoduje zgaśnięcie kontrolki, zapala si ona przy skoku z 14,4 do 13,7v. Alternator mam oryginalny, sprawny, pomierzony z każdej strony. Ręce opadają :D
Xperia Z1 tap tap
Maniack___1211 08-06-2015, 13:36 Troszkę inne pytanie, ale czy po włączeniu świateł przygasają wam kontrolki od climatronica, chodzi mi o pomarańczowe kropki.
enjoypoznan 08-06-2015, 15:08 zapala si ona przy skoku z 14,4 do 13,7v
Któraś dioda robi się zaporowa pod wpływem temp. lub regulator zmienia swoje parametry. Albo PCM kończy życie. To jedyne możliwe przyczyny skoro reszta sprawdzona.
mojmistrz 08-06-2015, 15:18 A od czego mogą wysiadać diody? Bo szczerze, jakiś czas po wymianie altermatora(a było to latem) kontrolka nie zapalała się, około 2 miesięcy. Później znów zaczęła. Może coś systematycznie zabija jedną z diód?
Xperia Z1 tap tap
enjoypoznan 08-06-2015, 15:38 Niska jakość w ostateczności uszkodzony regulator napięcia. Niekorzystne jest też częste i długotrwałe obciążanie alternatora na max.
mojmistrz 08-06-2015, 16:25 To chyba nic z tych rzeczy, chyba, że w "nowym" alternatorze ktoś wcześniej wymienił diody na kiepawe, regulator ok, bo nie przeładowuje, napięcie jest ok. Musiałbym znów dać alternator na stół...
Xperia Z1 tap tap
dyzio_tar 09-06-2015, 06:25 Moje pierwsze podejrzenie to był regulator napięcia kupiłem nowy i skończyło się tym że kontrolka znowu się zaświeciła a na dodatek nowy regulator chyba zwalił alternator bo na postoju podczas 5 godzin rozładowywał mi akumulator. Skończyło się wymianą całego alternatora. A co z wentylatorami może one dają popalić przy dużych temperaturach. Mechanik powiedział mi że alternator jest tak umiejscowiony że może jest tam zajebiście gorąco i może to powodować problem.
enjoypoznan 09-06-2015, 10:29 Mechanik powiedział mi że alternator jest tak umiejscowiony że może jest tam zajebiście gorąco i może to powodować problem.
Wymysla niestworzone historie. Chyba ze nie masz tej rury plastikowej ktora jest zalozona na alternator i doprowadza powietrze z boku.
Pisane z tel.
dyzio_tar 09-06-2015, 11:20 Z twojego popisu wynika że masz auto w benzynie ja mam diesel i jak patrze na zdjęcia na allegro to w alternatorach w benzynie rzeczywiście jest Rura chłodzenia alternatora a w dieslu nie ma jej.
pawel zygmunt 10-09-2015, 21:06 Koledzy pomocy . święci kontrolka od ładowania akumulatora i tak od roku,ale ladowanie jest.od 2 dni rozładowuje sie akumulator. Altek zamontowany dziś nowy i dalej swieci:(::mad:.na postoju pobiera 0,18amp. Zaduzo powinien 0,05 max . pomoże ktoś. Dzięki
Rafał A.(antek) 10-09-2015, 21:24 szukac co pobiera, czy nie np alternator
wojtekp27 11-09-2015, 01:13 wyjmuj po kolei bezpieczniki i będziesz mial winowajcę
pawel zygmunt 11-09-2015, 18:20 wyjmuj po kolei bezpieczniki i będziesz mial winowajcę
Ok,spróbuję dzieki.
Bump: Dalej nic,kontrolka swieci cały czas.
pawel zygmunt 14-09-2015, 18:24 Jest winowajca.nawet dwóch. Jeden to padniety moduł od centralnego zamka i to on rozwala akum.jesli jest auto nie zamknięte pilotem.Bo jak zamykam na pilota to jest ok.A drugi to, źle dobrany regulator napięcia do altka i komp sie z nim nie może dogadać i dlatego świeci kontrolka od ładowania chociaż ladowanie jest.
Bump: Czy ktoś miał już taki problem.
czy ktoś wie czy da się jakoś skonfigurować komputer z tym regulatorem. Czy muszę poszukać oryginalny.
..., źle dobrany regulator napięcia do altka i komp sie z nim nie może dogadać i dlatego świeci kontrolka od ładowania chociaż ladowanie jest.
Bump: Czy ktoś miał już taki problem.
czy ktoś wie czy da się jakoś skonfigurować komputer z tym regulatorem. Czy muszę poszukać oryginalny.
Pawel zygmunt luknij tutaj (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1933245#post1933245).
Regulatora nie konfiguruje się manualnie - po podłączeniu właściwego altek ładuje i komunikuje się z PCM-mem w sposób poprawny.
Ja swego czasu miałem taki problem (link powyżej), a efektem tego była opóźnione doładowanie turbo - moduł sterowania geometrią turbiny "wstawał z duuużym poślizgiem". Po zamontowaniu odpowiedniego zniknęły problemy z doładowaniem i ładowaniem również w wysokiej temperaturze powietrza wynoszącej >36st.C.
Witam
mam problem z ładowaniem a mianowicie po zgaszeniu auta padł akumulator, po naładowaniu i sprawdzeniu napięcie 12.5 natomiast ładowanie 12.4. Kupiony zregenerowany alternator i po założeniu nadal brak ładowania. Alternator zdjęty i sprawdzony w profesionalnym warsztacie i stwierdzili że jest ok. Ponadto zdecydowałem się i naprawiłem ten co miałem i nadal brak ładowania lecz co zaobserwowałem, kiedy silnik chodził na wolnych obrotach napięcie 12.5 i rosło , po dodaniu gazu albo włączeniu świateł spadło na 12 i niżej.pozostawiłem silnik włączony na wolnych obrotach i napięcie zaczęło rosnąć powoli i z 12.5 po 30 min pracy silnika zrobiło się 14.6 i wtedy trzymało. dzisiaj znowu to samo.
Czy przyczyną takiego stanu może być akumulator ? dodam że ma już 6 lat.
Boje się że jak pojade gdzieś mondziakiem i go zgasze to już nie odpale.
dodam że kontrolka od ładowania się nie zapala.
Zmierz napięcie ładowania bez akumulatora, po odpaleniu odołącz +
Garbojad 19-01-2019, 20:25 Sprawdź akumulator w jakimś serwisie od akumulatorów niech zrobią test specjalnym urządzeniem.
akumulator sprawdzony i jest ok nawet do samochodu założyłem inny i to samo. sprawdziłem również przewody plusowy i minusowy, podłączone bezpośrednio do akumulatora i nic to samo brak ładowania.
także już skończyły mi się pomysły co może być
Garbojad 20-01-2019, 17:57 Sprawdź jaka jest upływność po przekręceniu na zapłon bez odpalania, może coś kradnie prąd.
Jeśli aku jest dobre i nowy alternator to pozostaje tylko awaria,, inteligentnego"sterowania ładowaniem. Jeszcze odłączyłbym wtyczkę na alternatorze i bezpośrednio zmierzył a nim napięcie, innej opcji nie ma
witam
samochód wrócił od mechanika i okazuje się że poszedł komputer( sterownik-brak inteligentnego ładowania), podobno kupili inny i wymienili drivery ale nadal brak ładowania więc musze kupić sterownik 4S7112A650JB z modułem i imobilaizerem -taki mam zamontowany oryginalnie lecz nigdzie nie moigę znależć o tym oznaczeniu. Może ktoś ma i sprzeda!! Na Allegro jest tylko komputer lecz bez imobilaizera i modułu.
A co jak bym kupił sam komputer lub taki zestaw o innym oznaczeniu czy działał by czy trzeba by było oprogramowanie inne wgrać?
a czy którykolwiek z mechaników sprawdził jak wcześniej sugerowali koledzy ładowanie samego alternatora? jeśli jest prawidłowe jak piszesz, to uszkodzeniu uległ nie komputer silnika a regulator napięcia na alternatorze, który w wypadku mondeo mk3 musi być oryginalny i od tego bym zaczął - kupić używany oryginalny alternator i do Twojego zregenerowanego alternatora założyć oryginalny regulator napięcia.
Komputer samochodu to pada w tych autach tylko jak nieumiejętny majster pomyli polaryzacje albo są jakieś inne cyrki na instalacji.
sterownik 4S7112A650JB z modułem i imobilaizerem
z jakim modułem?
immo programuje się do istniejących kluczyków na nowym kompie, nie ma z tym problemu, potrzebne są tylko dwa różne klucze.
Alternator był kupiony i to samo -brak ładowania. Ponadto został zregenerowany poprzedni który był sprawdzany w profesjonalnym warsztacie już 2 razy i jest ok. Dlatego napisałem o wymianie kompa bo alternatory są ok jak i cała elektryka która była sprawdzana.
Tylko mam dylemat jak kupie sam komputer czy będę musiał oprogramowanie wgrywać albo jak kupie tak jak napisałem niżej cały zestaw Ale o innym oznaczeniu .
Bump: Dołańczam zdjęcia kompa
MIREKTERAZPOLSKA 11-02-2019, 09:54 Przy regeneracji wymienili regulator napięcia i tu może być przyczyna
Regulator nie był wymieniany gdyż był sprawdzany i jest sprawny. Poza tym do auta był włożony inny alternator i brak ładowania.
MIREKTERAZPOLSKA 11-02-2019, 15:35 Szarpnij przewodem przy klemie +
piotr006 13-02-2019, 13:50 Witam mam podobny problem,
sprawdzony regulator napięcia, alternator - oba sprawne,
kontrolka aku pali się na desce, pod czas jazdy mam napięcie 13,3V na wyłączonym silniku 12,4,
dodatkowo gdy sprawdzałem aku, specjalista powiedział mi że coś kradnie mi prąd pod czas postoju auta, odłączyłem radio bo co innego może kraść prąd- ale to nic nie dało,
czekam na info od mechanika, mam nadzieję że problem z ładowaniem to problem z kablami, a kwestię kradzieży prądu to chyba odpuszczę.
Witam mam podobny problem,
sprawdzony regulator napięcia, alternator - oba sprawne,
kontrolka aku pali się na desce, pod czas jazdy mam napięcie 13,3V na wyłączonym silniku 12,4,
dodatkowo gdy sprawdzałem aku, specjalista powiedział mi że coś kradnie mi prąd pod czas postoju auta, odłączyłem radio bo co innego może kraść prąd- ale to nic nie dało,
czekam na info od mechanika, mam nadzieję że problem z ładowaniem to problem z kablami, a kwestię kradzieży prądu to chyba odpuszczę.
Skoro kradnie prąd to warto to sprawdzić dokładnie. U mnie zapalała się kontrolka na desce z dwóch powodów w MK 3 kiedyś:
1) Zapalała się kontrolka od ładowania i po zgaszeniu auta nie dało się odpalić - było cykanie jakby elektromagnes w rozruszniku. Po dokładnym sprawdzeniu okazało się że ta duża + klema przy akumulatorze była pęknięta i nie było odpowiedniego przepływu (podobne objawy są jak ma się klemy luźne)
2) druga sytuacja jak padł alternator po 5 min jazdy zapalała się kontrolka i nie było ładowania.
Problem rozwiązany i okxalo się że komputer szlak trafił. Pomógł Kupiony na allegro za 30 zł. I zrobiony klon że starego i teraz jest ok.
Czy po odłączeniu wtyku 3-pinowego i przewodu prądowego (czerwony do akumulatora) i przekręceniu stacyjki, aby zapaliły się kontrolki powinno być 12V na wtyczce 3-pinowej, bo u mnie brak.
Nadmienię, że wczoraj miałem problem z ładowaniem i wymontowałem alternator, który został dany do weryfikacji i ew. naprawy.
Gdzie szukać drugiej strony przewodów wtyku 3-pinowego przy altku?
Mój pojazd to Mondeo MK3 2.0 TDCi 2006 r.
Przyczyny braku ładowania znalezione i usunięte:
1 - rozłączona wtyczka nad alternatorem (urwany zatrzask),
2 - zregenerowany alternator - wymieniony wirnik i szczotki.
Witam, mam problem z ładowaniem w mondeo 2004 1.8sci. Na początku zaczela swiecic ikona akumulatora byl brak ładowania. Elektromechanik naprawił i przez tydzien było ok. Po tym czasie znowu zaczela swiecic ikona ladowania ale do tego silnik zaczoł falować. No nic na warsztat i ponoc zrobione. Minely cztery dni alternator znowu nie laduje. Tylko teraz troche sam pogrzebalem i okazalo sie, ze po odlaczeniu akumulatora i ponownym podłączeniu alternator ożył, pewnie znowu na jakis czas ale ładuje. Mieliście takie przypadki, ze po resecie (odłaczeniu aku) alternator nagle zaczyna ładowac? Znaczy to pewnie tyle ze alternator nie jest uszkodzony ale co moze byc przyczyna. Ponoc za ładadowanie odpowiada osprzed silnika, ale czy napewno.
Edit:
Samochod wrocil od elektromechanika i dalej to samo co 2,3 dzien przestaje ładowac. Jak zdejme kleme i ponownie podłacze ładuje 2,3 dni i znowu zwis. Ktos ma jakis pomysł co to moze byc? Bo w koncu pseudo naprawy przewyzsza mi cene samochodu 😢
Fanatyk19 17-10-2019, 22:12 Witam, mam taki problem, otóż ostatnio zostawiłem zapalone światło w podsufitce w Mondku MK3 2.0 TDCI 2005r. na całą noc oraz następny dzień. Na drugi dzień odpaliłem samochód , przejechałem kilometr i zapaliła mi się dioda akumulatora na desce. Dojechałem do celu ok. 6km , zgasiłem auto. Następnie próbowałem je uruchomić jeszcze raz i .... zero reakcji, tzn po przekręceniu na zapłon wszystkie diody standardowo się zapalały, po chwili wszystkie gasły i została tylko dioda akumulatora oraz check ( dodam , że jeśli wszystko działa to świeci się wtedy jeszcze dioda od oleju) a następnie przekręcając kluczyk żeby go uruchomić zero reakcji samochodu, jakby rozrusznik w ogóle nie kręcił, jakby go nie było, jedynie w tej chwili gasł stan licznika oraz przebieg. Próbowałem wiele razy i nic, to samo. Jakby immobilizer odcinał. Zamykałem auto przyciskiem i otwierałem. Też nic. Odczekałem 15minut i dopiero wtedy samochód odpalił i wróciłem do domu i nawet żadna dioda nie wyskoczyła na powrocie. W domu sprawdziłem akumulator miernikiem i wskazywał ponad 12.5v , ładowanie ok 14v więc wszystko poprawnie. Mimo wszystko podłączyłem akumulator do ładowania na 4-5h. Następnego dnia identyczna sytuacja. Na co może wskazywać taki problem ? Czyżby akumulator wariował ?
Misiek12120 07-04-2020, 10:38 Witam, od tygodnia jestem posiadaczem Mondeo MK3 z 2002 roku. Wczoraj wczesnym ranem próbując odpalić Forda, zakręcił kilka razy i pstryknęły przekaźniki. Padł akumulator. Ładowany ok. 6 godzin odpalił bez problemowo, chwilę pojeździłem. Żaden problem. Nastał wieczór. Odpalam jadę ok. 13km i kontrolka akumulatora. Byłem blisko domu także podjechałem, po drodze zgasły liczniki, odpalały się przy wyłączeniu świateł mijania. Tak też minęły ostatnie metry. Pod domem brak prądu w akumulatorze. Znów pstryknęły przekaźniki i cisza. Ponownie pod prostownik, ładowany ok. 12 godzin. Wstępna diagnozą alternator. Rano sprawdzam w samochodzie, akumulator podpięty, na nim 12.26v. coś mało. Odpalam, spada poniżej 9 i rośnie do 11v. Odpalam grzanie szyb, wszystkie światła, klimę. Spada do 10v. Zero oznak ładowania. Wszystko trwało może minutę, też mój błąd, że nie poczekałem aż się może alternator załączy (nie wiem czy działa od razu). Silnik zgaszony, napięcie na akumulatorze spadło do 11.99v. Kiepsko, drugi raz już nie odpalił. A wątpię czy wyczerpało by to cały akumulator. Za krótki czas.
Jakieś rady? Akumulator padł? Alternator? Jak sprawdzić jeszcze to mogę ? Może alternator włącza się po pewnym czasie od rozruchu?
Na chwilę obecną podłączyłem znów do ładowania akumulator. Sprawdzę czy może po kilku minutach się załączy ładowanie. Ale to dlaczego wczoraj jadąc nie działało?
Mógł alternatora rozwalić akumulator?
Przez poprzednie kilka dni żadnych problemów z odpalaniem i jazdą nie miałem.
Natychmiast kup nowy akumulator, bo jak bedziesz dalej robił próby, to zaraz bedziesz regenerował alternator, oby tylko.
Na bank, sprzedajacy wiedział o tym, ze wkłada do sprzedania auta złomowy akumulator.
Mozesz zadac od sprzedajacego ekwiwalentu za to, ze tak postapił.
Nie Ty pierwszy, ani ostatni zostałes wsadzony na mine, oby tylko był ten problem, a nie wiecej.
Zaraz zauwazysz, ze złopie olej, przyjdzie zima i trudny rozruch , itd.......
Ale nie widzisz że kolega ma ewidentnie problem z ładowaniem? Napięcie podczas pracy 11 V to trochę nie hallo.
Misiek12120 07-04-2020, 11:24 Dodam jeszcze, że pasek wieloklinowy jest w dobrym stanie, nie popękany. Raczej też się nie ślizga.
Mógł może paść przekaźnik alternatora? Jak go można sprawdzić bez wymiany?
Inna opcja, może być tak, że akumulator jest na tyle słaby, że alternator nie daje rady uzyskać wyższego napięcia?
Raczej nie. Moim zdaniem jest uszkodzony alternator.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Misiek12120 07-04-2020, 13:54 Zauważyłem dodatkowy objaw. Akumulator podladowany, trzy krótkie przejażdżki i delikatny spadek napięcia do 12.23v na wyłączonym silniku.
Trzy odpalenia później, gdy auto kilka minut chodziło następnie było gaszone, napięcie spadało do 12.04 po czym rosło ponownie do 12.23v jednak trwało to znów dobre kilka minut. Normalne, że tak się dzieje ?
Nie. U Ciebie na pracującym silniku powinieneś mieć ok 14,4V.
Misiek12120 07-04-2020, 15:13 Nie. U Ciebie na pracującym silniku powinieneś mieć ok 14,4V.
Tak, to rozumiem doskonale. Ale pytałem czy normalne jak po wyłączeniu silnika napięcie na akumulatorze nadal wolno bo wolno ale jednak rośnie ?
Normalne, akumulator się regeneruje.
Prawidłowe napięcie naładowanego akumulatora wynosi ok.13V więc najprostszym sposobem żeby upewnić się czy akumulator jest sprawny to podpiąć go do ładowania na całą noc. Dla bezpieczeństwa najlepiej ładować przy nie dużym natężeniu prądu.
Jeżeli sam z siebie będzie tracił napięcie to wtedy wiadomo że to na pewno jest jego wina, jeżeli nie to szukałbym przyczyny w instalacji elektrycznej samochodu. Być może jest pobierany z akumulatora "lewy" prąd.
pewnie padaczka akumulator i altek , Isulima wszystko napisał
Misiek12120 10-04-2020, 12:02 Trochę nietypowe pytanie, okazało się że silnik jednak TDDi a nie TDCi. Czy alternator z TDCi pasuje do TDDi czy podmianka wykluczona?
Garbojad 10-04-2020, 12:05 Pasuje
|
|