Zobacz pełn± wersję : [Focus 2014-2018] Skaza na szybie

Mike1601
19-01-2019, 21:32
Witajcie.

Mam problem, ostatnio zauważyłem na przedniej szybie tak± skazę/przebarwienie. Czy kto¶ już się spotkał z czym takim? Jak to usun±ć?

Nadmienię, że podczas detalingu zaaplikowano mi niewidzialn± wycieraczkę. W zwi±zku z tym, że nie zdawała egzaminu, postanowiłem j± usun±ć i poszedłem na myjkę ci¶nieniow±. Po tym zabiegu spostrzegłem ow± skazę.

Potraktowałem to IPA, bez rezultatu. My¶lałem nad benzyn± ekstrakcyjn± albo cifem. Plan B to oczywi¶cie polerka szyby, której chciałbym unikn±ć.

Ze_ja
19-01-2019, 22:56
Wróć do tego detailera z zapytaniem, czego użył, bo jest do "d" albo Ľle nałożone. Możliwe, że nałożył NW na nie do końca umyt± szybę i przykrył ¶lady po płynie.

Spolerować oczywi¶cie można (tlenek ceru i takie zabawy), ale skoro zaczęło się od Ľle nałożonej warstwy na szybie, to co¶ jest nie tak. Dobry, prawidłowo nałożony preparat raczej by cię nie zawiódł i skłonił do starania się usunięcia go na własn± rękę.

pankrakus
20-01-2019, 10:20
[...]
My¶lałem nad benzyn± ekstrakcyjn± albo cifem.
Plan B to oczywi¶cie polerka szyby, której chciałbym unikn±ć.

Witam

Cif to zły pomysł, bo zawiera drobinki które mog± porysować szybę

pozdrawiam
pankrakus

Mike1601
20-01-2019, 10:22
Tak też my¶lałem. No nic zrobię jak poradził Ze_ja i pojadę do go¶cia, który mi to nakładał. Dziękuje wam.

Mike1601
28-01-2019, 14:39
Dla zainteresowanych - może się komu¶ ta informacja przyda.

Zanim udałem się do detailera, postanowiłem wypróbować jeden specyfik - Sonax, mleczko do polerowania szyb. I o dziwo zeszło dziadostwo. Za pomoc± g±bki do polerowania lakieru, wymyłem dokładnie szybę i spłukałem wod± pod ci¶nieniem. Rezultat - szyba czysta, a po umyciu nim wycieraczek zaczęły lepiej działać (brak smug).

Ze_ja
28-01-2019, 14:51
Polej szybę wod± w tym miejscu i gdzie¶ indziej, aby porównać, jak spływa i czy kropelkuje. Pewnie okaże się, że udało Ci się zmyć Ľle nałożon± niewidzialn± wycieraczkę, która przykrywała ten problem :) No chyba że¶ cał± szybę tym specyfikiem potraktował, to nici z zabawy.
Niemniej plus, że się udało, a temu detailerowi i tak by się przydało pokazać, żeby chłopak nabrał pokory i zobaczył, że nie zawsze jest ¶wietnie.

mastachaz
28-01-2019, 21:13
a na rysy od wycieraczek co polecacie ?

Mike1601
28-01-2019, 21:28
a na rysy od wycieraczek co polecacie ?

Cóż nie jestem ekspertem, ale może polerka szyby? Na głębsze rysy to i polerka nie pomoże. Pytanie tylko czy takie polerowanie maszyn± nie doprowadzi do powstania jaki¶ problemów z widoczno¶ci± (np refleksy itp.)?

mastachaz
28-01-2019, 21:55
tego nie wiem :) dziwne auto 4 lata i szyba wyrysowana , a wycieraczki mam forda oryginalne

Mike1601
28-01-2019, 22:16
Na mojej czołówce z kolei sporo drobnych kropeczek, pewnie po kamykach. Najbardziej widoczne s± w słońcu. Niestety, ale koszt nowej szyby (nie w ASO) do mojej foczki to ok. 1200 zł :/

mastachaz
28-01-2019, 22:26
kropeczek to ja mam ale one mi nie przeszkadzaja ale za to przed oczami mam linie od wycieraczek wlasnie niby nie czuc jej pod paznokciem ale jest widoczna.

Ze_ja
28-01-2019, 22:31
Do szkła detailerzy polecaj± zabawy z tlenkiem ceru - delikatny i łagodny. Da się nawet nakładać i polerować ręcznie i bez wprawy w temacie, choć wiadomo, że na padzie pójdzie szybciej. W warunkach domowych, bez oddzielnych zakupów, to nawet wolnoobrotwa wiertarka czy wkrętarka. Ale ręcznie też daje radę. Widziałem efekty i złapałem bakcyla - mam w planie tak± zabawę z tyln± szyb± na jaki¶ dłuższy weekend wiosn± / latem, bo sam jeszcze nie robiłem, ale już mnie zachęcili :) Mycie, cleanery i woski kładzione ręcznie już od 2 lat praktykuję sam, teraz czas przekonać się do polerki szyb, bo to inna zabawa, niż lakier.
Zajrzyj do działu kosmetyka w Ford Garage. Tam były już tematy o polerowaniu szyb i usuwaniu rys od wycieraczek.

pankrakus
29-01-2019, 07:18
tego nie wiem :) dziwne auto 4 lata i szyba wyrysowana , a wycieraczki mam forda oryginalne

Witam

Bo szyb nie rysuj± wycieraczki, tylko drobiny piasku / pyłu zgarniane przez wycieraczki.
Tak wiec producent wycieraczek - nie ma znaczenia - w tym przypadku

pozdrawiam
pankrakus

mastachaz
29-01-2019, 07:36
Ze_ja dzieki
pankrakus

wiem natomiast trzeba to jakos okreslic :)

weuek
29-01-2019, 07:39
Rodzaj miast chyba ma tu małe znaczenie, natomiast lenistwo (mycie szyby wycieraczkami, a nie ręcznie) większe.

mastachaz
29-01-2019, 19:06
przeprowadz sie do londynu to zobaczymy gdzie bedziesz mył recznie hahah

edmun
30-01-2019, 09:46
mastachaz proszę Cię.
Mieszkałem swojego czasu w "flat-apartments" i jako¶ nie miałem problemu, żeby raz na jaki¶ czas i¶ć z wiaderkiem do samochodu aby go obmyć.

A koszt obmycia auta u Łotyszy/Litwinów/Polaków/Ciapatych to £3 bez wycierania, £5 z wycieraniem czy £10 za mini-valet z odkurzaniem, przetarciem progów i deski rozdzielczej i choink± na lusterko.

Więc nie wrzucaj wymówki bo się do Ciebie przejadę i sam Ci umyję za £50 * :P
Dostaniesz edmunowy zestaw SPA :D

*(plus koszty dojazdu)

mastachaz
30-01-2019, 18:51
edmun

hehe powiem ci ze takie mycie jak oferuja na tych myjniach to ja dziekuje .

no niby mozna ale kolo mojej chaty nigdy nie ma miejsca a jak myc auto to cale :D