Zobacz pełn± wersję : [Focus 2014-2018] Skaza na szybie
Mike1601 19-01-2019, 21:32 Witajcie.
Mam problem, ostatnio zauważyłem na przedniej szybie tak± skazę/przebarwienie. Czy kto¶ już się spotkał z czym takim? Jak to usun±ć?
Nadmienię, że podczas detalingu zaaplikowano mi niewidzialn± wycieraczkę. W zwi±zku z tym, że nie zdawała egzaminu, postanowiłem j± usun±ć i poszedłem na myjkę ci¶nieniow±. Po tym zabiegu spostrzegłem ow± skazę.
Potraktowałem to IPA, bez rezultatu. My¶lałem nad benzyn± ekstrakcyjn± albo cifem. Plan B to oczywi¶cie polerka szyby, której chciałbym unikn±ć.
Wróć do tego detailera z zapytaniem, czego użył, bo jest do "d" albo Ľle nałożone. Możliwe, że nałożył NW na nie do końca umyt± szybę i przykrył ¶lady po płynie.
Spolerować oczywi¶cie można (tlenek ceru i takie zabawy), ale skoro zaczęło się od Ľle nałożonej warstwy na szybie, to co¶ jest nie tak. Dobry, prawidłowo nałożony preparat raczej by cię nie zawiódł i skłonił do starania się usunięcia go na własn± rękę.
pankrakus 20-01-2019, 10:20 [...]
My¶lałem nad benzyn± ekstrakcyjn± albo cifem.
Plan B to oczywi¶cie polerka szyby, której chciałbym unikn±ć.
Witam
Cif to zły pomysł, bo zawiera drobinki które mog± porysować szybę
pozdrawiam
pankrakus
Mike1601 20-01-2019, 10:22 Tak też my¶lałem. No nic zrobię jak poradził Ze_ja i pojadę do go¶cia, który mi to nakładał. Dziękuje wam.
Mike1601 28-01-2019, 14:39 Dla zainteresowanych - może się komu¶ ta informacja przyda.
Zanim udałem się do detailera, postanowiłem wypróbować jeden specyfik - Sonax, mleczko do polerowania szyb. I o dziwo zeszło dziadostwo. Za pomoc± g±bki do polerowania lakieru, wymyłem dokładnie szybę i spłukałem wod± pod ci¶nieniem. Rezultat - szyba czysta, a po umyciu nim wycieraczek zaczęły lepiej działać (brak smug).
Polej szybę wod± w tym miejscu i gdzie¶ indziej, aby porównać, jak spływa i czy kropelkuje. Pewnie okaże się, że udało Ci się zmyć Ľle nałożon± niewidzialn± wycieraczkę, która przykrywała ten problem :) No chyba że¶ cał± szybę tym specyfikiem potraktował, to nici z zabawy.
Niemniej plus, że się udało, a temu detailerowi i tak by się przydało pokazać, żeby chłopak nabrał pokory i zobaczył, że nie zawsze jest ¶wietnie.
mastachaz 28-01-2019, 21:13 a na rysy od wycieraczek co polecacie ?
Mike1601 28-01-2019, 21:28 a na rysy od wycieraczek co polecacie ?
Cóż nie jestem ekspertem, ale może polerka szyby? Na głębsze rysy to i polerka nie pomoże. Pytanie tylko czy takie polerowanie maszyn± nie doprowadzi do powstania jaki¶ problemów z widoczno¶ci± (np refleksy itp.)?
mastachaz 28-01-2019, 21:55 tego nie wiem :) dziwne auto 4 lata i szyba wyrysowana , a wycieraczki mam forda oryginalne
Mike1601 28-01-2019, 22:16 Na mojej czołówce z kolei sporo drobnych kropeczek, pewnie po kamykach. Najbardziej widoczne s± w słońcu. Niestety, ale koszt nowej szyby (nie w ASO) do mojej foczki to ok. 1200 zł :/
mastachaz 28-01-2019, 22:26 kropeczek to ja mam ale one mi nie przeszkadzaja ale za to przed oczami mam linie od wycieraczek wlasnie niby nie czuc jej pod paznokciem ale jest widoczna.
Do szkła detailerzy polecaj± zabawy z tlenkiem ceru - delikatny i łagodny. Da się nawet nakładać i polerować ręcznie i bez wprawy w temacie, choć wiadomo, że na padzie pójdzie szybciej. W warunkach domowych, bez oddzielnych zakupów, to nawet wolnoobrotwa wiertarka czy wkrętarka. Ale ręcznie też daje radę. Widziałem efekty i złapałem bakcyla - mam w planie tak± zabawę z tyln± szyb± na jaki¶ dłuższy weekend wiosn± / latem, bo sam jeszcze nie robiłem, ale już mnie zachęcili :) Mycie, cleanery i woski kładzione ręcznie już od 2 lat praktykuję sam, teraz czas przekonać się do polerki szyb, bo to inna zabawa, niż lakier.
Zajrzyj do działu kosmetyka w Ford Garage. Tam były już tematy o polerowaniu szyb i usuwaniu rys od wycieraczek.
pankrakus 29-01-2019, 07:18 tego nie wiem :) dziwne auto 4 lata i szyba wyrysowana , a wycieraczki mam forda oryginalne
Witam
Bo szyb nie rysuj± wycieraczki, tylko drobiny piasku / pyłu zgarniane przez wycieraczki.
Tak wiec producent wycieraczek - nie ma znaczenia - w tym przypadku
pozdrawiam
pankrakus
mastachaz 29-01-2019, 07:36 Ze_ja dzieki
pankrakus
wiem natomiast trzeba to jakos okreslic :)
Rodzaj miast chyba ma tu małe znaczenie, natomiast lenistwo (mycie szyby wycieraczkami, a nie ręcznie) większe.
mastachaz 29-01-2019, 19:06 przeprowadz sie do londynu to zobaczymy gdzie bedziesz mył recznie hahah
mastachaz proszę Cię.
Mieszkałem swojego czasu w "flat-apartments" i jako¶ nie miałem problemu, żeby raz na jaki¶ czas i¶ć z wiaderkiem do samochodu aby go obmyć.
A koszt obmycia auta u Łotyszy/Litwinów/Polaków/Ciapatych to £3 bez wycierania, £5 z wycieraniem czy £10 za mini-valet z odkurzaniem, przetarciem progów i deski rozdzielczej i choink± na lusterko.
Więc nie wrzucaj wymówki bo się do Ciebie przejadę i sam Ci umyję za £50 * :P
Dostaniesz edmunowy zestaw SPA :D
*(plus koszty dojazdu)
mastachaz 30-01-2019, 18:51 edmun
hehe powiem ci ze takie mycie jak oferuja na tych myjniach to ja dziekuje .
no niby mozna ale kolo mojej chaty nigdy nie ma miejsca a jak myc auto to cale :D
|
|