Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] wymiana grilla (atrapy) na wersję titanium

GreK
20-01-2019, 08:49
Ze wzgl. czysto wizualnych zastanawiam się nad wymianą atrapy chłodnicy (grill-a) z wersji SyncEdition na Titanium.
Ktoś przerabiał temat? (nie znalazłem w wyszukiwarce)
O czym warto wiedzieć? (pomijam kwestię uszkodzeń egz. używanych) - np. czy potrzebne są jakieś spinki, mocowania, itp?
Czy ktoś testował zamiennik?, jeśli tak to jaki może polecić (jest tego sporo na alledrogo, ale brak opinii nt. jakości i trwałości malowania w zamiennikach).

Prośba o rzeczowe odpowiedzi, tych którzy znają / przerabiali temat.

AdamGdansk1
20-01-2019, 09:10
Wszelkie zamienniki odradzam. Często nie pasują tak idealnie jak oryginał. Dotyczy to wszelkich części do samochodów, zarówno blacharskich, jak i zderzaków oraz plastikowych elementów. Lepiej kupić ładną używkę, ale oryginalną. Ja mam na zbyciu od ST Line w stanie idealnym. Titanium niestety nie mam.

weuek
20-01-2019, 10:47
A dodatkowo chromy na grillach są nietrwałe (zimą szybko łapią zieleń). Do fokusa mk2 fl kupiłem grill zamiennik i za nie pasował idealnie. Drugi raz nie kupiłbym. Ale kosztował 150, a nie 600 (nawet nie w aso).

mastachaz
20-01-2019, 13:01
ja zmieniałem titanium na st line , ktory jest o wiele lepszy , brudzi sie jak chrom wiec na brud nie patrz , to jest auto i co bys nie zrobil czyms zajdzie ,

wymiana prosta.

zamiennikow nie polecam

Devon7
20-01-2019, 13:34
Wszelkie zamienniki odradzam. Często nie pasują tak idealnie jak oryginał. Dotyczy to wszelkich części do samochodów, zarówno blacharskich, jak i zderzaków oraz plastikowych elementów. Lepiej kupić ładną używkę, ale oryginalną. Ja mam na zbyciu od ST Line w stanie idealnym. Titanium niestety nie mam.

Czy ta atrapa z st line jest chromowanej obwódce?

mastachaz
20-01-2019, 14:05
zetec s ma chrom st line nie

AdamGdansk1
20-01-2019, 14:07
Nie. Obwódka jest czarna, ale obwódka jest wymienna. Grill składa się z dwóch elementów. Grilla i wymiennej obwódki. Jak ktoś jest zainteresowany to mam wystawione ogłoszenie na olx w cenie 300 zł.
Grill w stanie bardzo dobrym.

GreK
20-01-2019, 16:58
Pytanie zw. z tematem, do obeznanych:
czy to https://allegro.pl/oferta/ford-focus-iii-mk3-lift-atrapa-grill-titanium-7695673419 jest oryginał, czy gość kusi tylko "oryginalną" naklejką ? (bo cena jak za zamiennik, albo "używkę").

AdamGdansk1
20-01-2019, 17:11
Ciężko wyczuć. Trzeba by mieć w ręce drugą, oryginalną i porównać. Na oryginalnej będzie numer wytłoczony na plastiku. Naklejka na moje oko nie wygląda na oryginał. Ale mogę się mylić.

mastachaz
20-01-2019, 17:33
czy to https://allegro.pl/oferta/ford-focus-iii-mk3-lift-atrapa-grill-titanium-7695673419 jest oryginał, czy gość kusi tylko "oryginalną" naklejką ? (bo cena jak za zamiennik, albo "używkę").

oni mja oryginalne czesci wiec na 99% to oryginal , zreszta tak tez wyglada.

CHARONSKI
20-01-2019, 19:15
Wygląda na oryginał,zadzwoń zapytaj

Grzegorz MX
20-01-2019, 19:45

mają oryginały. brałem kilka rzeczy do F od nich. wg mnie ok.

Devon7
21-01-2019, 14:54
ja zmieniałem titanium na st line , ktory jest o wiele lepszy , brudzi sie jak chrom wiec na brud nie patrz , to jest auto i co bys nie zrobil czyms zajdzie ,

wymiana prosta.

zamiennikow nie polecam

a jak najprościej i najbezpieczniej podmienić nie uszkadzając lakieru i nie połamać plastików?

mastachaz
21-01-2019, 15:02
a jak najprościej i najbezpieczniej podmienić nie uszkadzając lakieru i nie połamać plastików?

nic nie uszkodzisz , najlepiej wyjac ta zaslepke ktora masz do haka i wtedy bedzie latwiej , ja zlapalem i pociagnolem nic sie nie uszkodzilo , zawsze mozesz obkleic tasma dla pwnosci.

thorns
22-01-2019, 21:49
mają oryginały. brałem kilka rzeczy do F od nich. wg mnie ok.

też bym chętnie wymienił, ale to że ma 8 szt na sprzedaż daje do myślenia w kwestii pochodzenia. Oryginalne powinny mieć poza naklejką logo FAURECIA, gorzowskiej firmy która robi elementy dla producentów Fordów, Vw itp lub po prostu logo forda. Trzeba poprosić sprzedawcę o więcej zdjęć

mastachaz
22-01-2019, 21:52
z tego co pamietam to wlasnie grill od titanium ma inne naklejki i z tego co pamietam takie jak te z aukcji wiec tu bym sie nie doszukiwal

thorns
22-01-2019, 21:55
tak ma naklejkę , ale poza tym też tłoczone logo.. jak np TEN (https://allegro.pl/oferta/grill-atrapa-gril-ford-focus-mk3-lift-7666233505)

edit
A TU (https://allegro.pl/kratka-grill-atrapa-ford-focus-mk3-lift-titanium-i7760330919.html) są tańsze i z logiem

mastachaz
22-01-2019, 22:42
tak takie logo w oryginalne tez mialem :P

GreK
25-01-2019, 20:13
tak ma naklejkę , ale poza tym też tłoczone logo.. jak np TEN (https://allegro.pl/oferta/grill-atrapa-gril-ford-focus-mk3-lift-7666233505)

edit
A TU (https://allegro.pl/kratka-grill-atrapa-ford-focus-mk3-lift-titanium-i7760330919.html) są tańsze i z logiem

Tańsze, tylko nie wiem po co to linkujesz, bo:
- jedna uszkodzona (połamana)
- druga używana, a tylko 9zł tańsza od nowej

thorns
25-01-2019, 21:54
Tańsze, tylko nie wiem po co to linkujesz, bo:
- jedna uszkodzona (połamana)
- druga używana, a tylko 9zł tańsza od nowej

czytamy ze zrozumieniem...

uszkodzona jako przykład oryginalności naklejka+ logo

druga "STAN:BARDZO DOBRY - NIE ZAKŁADANA" były 3 sztuki na sprzedaż zostały 2, gołym okiem widać że nowe.

259zł + 30zł KW (wątpliwa oryginalność, a to chodziło w dyskusji) vs 250zł+20zł = różnica 19zł

GreK
26-01-2019, 19:01
czytamy ze zrozumieniem...

uszkodzona jako przykład oryginalności naklejka+ logo

druga "STAN:BARDZO DOBRY - NIE ZAKŁADANA" były 3 sztuki na sprzedaż zostały 2, gołym okiem widać że nowe.

259zł + 30zł KW (wątpliwa oryginalność, a to chodziło w dyskusji) vs 250zł+20zł = różnica 19zł

no to czytaj ze zrozumieniem i wyciągaj wnioski - skoro tam napisane jest "używana / stan bdb / nie zakładana" - to taki tekst "śmierdzi" kombinowaniem lub ukrywaniem stanu faktycznego, bo skoro rzecz nie była zakładana, to powinna być nowa, a ta jest używana - więc jak była używana, jeśli nie była zakładana - może wyjaśnisz nam wszystkim Watsonie?

Poza tym niczego nie "widać gołym okiem" - bo nie nikt nie miał tego w ręce i nie widział na własne (gołe) oczy - tu popłynąłeś... Moim zdaniem (choć nie da się ocenić dobrze po zdjęciach) ta atrapa nosi ślady używania,
ALE jeśli ktoś pisze "stan bdb" - czyli znaczy nie idealny, ani tym bardziej nie nowy - więc z tym stwierdzeniem "widać że nowe" - to całkiem popłynąłeś. W ogłoszeniu pisze UŻYWANE.

I Ty pouczasz o czytaniu ze zrozumieniem ?

thorns
26-01-2019, 20:01
A ty z tych zawsze mądrzejszych... sorki nie zniżę się by kontynuować tę "konwersacje"

Twój wybór czy wolisz "nie" nowe ale na pewno oryginalne.. czy "nowe" ale nie oryginalne
4 dni temu napisałem do niego by odpisał czy oryg. i przesłał zdjęcia z logo = cisza

Mike1601
28-01-2019, 14:30
Wszelkie zamienniki odradzam. Często nie pasują tak idealnie jak oryginał.

Potwierdzam. Kupiłem zamiennik na alledrogo za 250 zł i nie pasował. Zaczepy nie wchodziły do moich zatrzasków. Ja również chciałem wymienić grill na wersję Titanium do mojej foki w wersji Trend (dałem sobie spokój :/ ). Dla zainteresowanych, koszt nowego, oryginalnego girlla w Gdańskim ASO kosztuje ok. 1400 zł w tym zaliczka 300 zł + robocizna 200 zł! - wymiana to raptem 30 min czasu, robiłem to sam pod blokiem.

GreK
04-02-2019, 10:51
wymiana to raptem 30 min czasu, robiłem to sam pod blokiem.

Skoro już przerabiałeś samodzielną wymianę grilla - czy możesz w "żołnierskich słowach" wypunktować co i jak należy po kolei wykonać ?

Mike1601
04-02-2019, 11:15
Skoro już przerabiałeś samodzielną wymianę grilla - czy możesz w "żołnierskich słowach" wypunktować co i jak należy po kolei wykonać ?

Nie będę się rozpisywał tylko wrzucę tutoriala, którym się posiłkowałem. Zakupiłem sobie w markecie budowlanym dźwignie nylonowe za 20 zł i ostrożnie podważałem - tak jak to na filmie pokazano. Na początku może być problem z wyciągnięciem atrapy, bo zatrzaski mocno trzymają.

https://youtu.be/mqX6wbeMhmg?t=19 powyżej 1:09 jest już mniej istotny materiał.

Możliwe, że droższy zamiennik innej firmy byłby lepszy. Mając na uwadze, że kolejny może nie pasować i mam wydawać pieniądze na odsyłanie, to dałem sobie spokój. Jakby ktoś miał problem ze znalezieniem zamienników to mogę podesłać dwa linki, które kiedyś znalazłem.

edmun
04-02-2019, 14:04
Zakupiłem sobie w markecie budowlanym dźwignie nylonowe za 20 zł i ostrożnie podważałem -
pozwolę sobie tylko dopisać, że naprawdę warto taki zestaw "pry tools" zakupić sobie na aliexpress. Koszt prześmieszny a te narzędzia naprawdę ułatwiają przy pracy przy plastikach.

clubGRANT
31-03-2019, 12:43
Witam, odgrzeje kotleta (atrapa) i zapytam czy już ktoś z zainteresowanych wymianą grila zamawiał u "FHU_RobSon_" na allegro bo jak wątek powstał to nikt u niego nie kupował, a teraz ma 3 sprzedane , osobiście zastanawiam się nad kupnem u niego i chciałbym zasięgnąć opinię osób, które to zakupiły.

Mike1601
31-03-2019, 18:23
Ja kiedyś kupowałem u użytkownika autonetpoland i atrapa nie pasowała do mojego MK3 FL . Nie pamiętam tylko producenta grilla.

adamparker
07-04-2019, 16:01
Witam, odgrzeje kotleta (atrapa) i zapytam czy już ktoś z zainteresowanych wymianą grila zamawiał u "FHU_RobSon_" na allegro bo jak wątek powstał to nikt u niego nie kupował, a teraz ma 3 sprzedane , osobiście zastanawiam się nad kupnem u niego i chciałbym zasięgnąć opinię osób, które to zakupiły.

Kupowałem od nich alufelgi i były jak w opisie. Oryginał i nowe opony itd .

vtk
19-11-2021, 12:59
Nie będę się rozpisywał tylko wrzucę tutoriala, którym się posiłkowałem. Zakupiłem sobie w markecie budowlanym dźwignie nylonowe za 20 zł i ostrożnie podważałem - tak jak to na filmie pokazano. Na początku może być problem z wyciągnięciem atrapy, bo zatrzaski mocno trzymają.

https://youtu.be/mqX6wbeMhmg?t=19 powyżej 1:09 jest już mniej istotny materiał.

Możliwe, że droższy zamiennik innej firmy byłby lepszy. Mając na uwadze, że kolejny może nie pasować i mam wydawać pieniądze na odsyłanie, to dałem sobie spokój. Jakby ktoś miał problem ze znalezieniem zamienników to mogę podesłać dwa linki, które kiedyś znalazłem.

Hej, odświeżam temat. Z linka do YT powyżej wynika, że jest możliwość wymiany samej obwódki grilla. Interesuje mnie wymiana obwódki grilla z wersji Trend (chrom) na obwódkę grilla z wersji ST-Line (obwódka w kolorze czarnym). Czy taka wymiana wchodzi w grę, tj. czy będzie pasować obwódka grilla od ST-Line do grilla w wersji Trend? Jeśli tak, to czy można gdzieś kupić samą czarną obwódkę, np. w ASO?

Mike1601
19-11-2021, 13:23
Hej, odświeżam temat. Z linka do YT powyżej wynika, że jest możliwość wymiany samej obwódki grilla. Interesuje mnie wymiana obwódki grilla z wersji Trend (chrom) na obwódkę grilla z wersji ST-Line (obwódka w kolorze czarnym). Czy taka wymiana wchodzi w grę, tj. czy będzie pasować obwódka grilla od ST-Line do grilla w wersji Trend? Jeśli tak, to czy można gdzieś kupić samą czarną obwódkę, np. w ASO?

Wątpię, żeby można było kupić samą obwódkę. Podejrzewam, że musisz kupić całą atrapę grilla z wersji st-line. Przynajmniej ja się nie spotkałem dotychczas z czymś takim, żeby ktoś samą obwódkę sprzedawał.
Czy będzie pasować? Obie atrapy wyglądają tak samo,wiec powinny pasować. Bo widzę, że atrapa wersji ST jest już inna.
Popatrz na aukcjach, czy ktoś nie sprzedaje w dobrym stanie używki od st-line.

wasi69
19-11-2021, 14:16
Nie taniej i zwyczajniej zrobić dechrom? Jakas folia albo malowanko? Dasz do tapeciaza dobrego i skasuje Cie moze 100ke.

vtk
19-11-2021, 15:32
Nie taniej i zwyczajniej zrobić dechrom? Jakas folia albo malowanko? Dasz do tapeciaza dobrego i skasuje Cie moze 100ke.
Sęk w tym, by najpierw zdjąć grill bez urwania zaczepów a potem znaleźć fachowca, który pomaluje grill z obwódką na czarny kolor tak, by identycznie wyglądał jak w ST-Line. Nie jest to czarny połysk, tylko coś pomiędzy połyskiem a matem.

pawel182
19-11-2021, 15:43
....czy można gdzieś kupić samą czarną obwódkę, np. w ASO?

Tak to jest rozpisane:
https://ford.7zap.com/pl/car/183/no/0/2826/20932/94556/#8200B

kacper69
19-11-2021, 16:54
Może to i będzie się podobało - teraz.
Ale jak będziesz kiedyś to auto sprzedawał, to każdy będzie cmokał i szukał dziury w całym, czy nie było bite z przodu itp.
Znam to z autopsji.

Marek
19-11-2021, 20:00
Jak ktoś będzie cmokał to mu z bagażnika chromowaną wyciągnie i po temacie.

vtk
19-11-2021, 20:26
Tak to jest rozpisane:
https://ford.7zap.com/pl/car/183/no/0/2826/20932/94556/#8200B

O, dzięki, może się przydać, choć gdy wpisuję ten nr części to wyskakuje cały grill na stronie Ford Akcesoria:

https://www.akcesoria-ford.pl/ford-performance-parts/nadwozie-performance/ozdobna-kratownica-atrapy-wlotu-powietrza-do-ch%C5%82odnicy/1883657

Może to i będzie się podobało - teraz.
Ale jak będziesz kiedyś to auto sprzedawał, to każdy będzie cmokał i szukał dziury w całym, czy nie było bite z przodu itp.
Znam to z autopsji.
Z jednej strony racja, zmiana koloru poprzez malowanie może spowodować podejrzenia ale z drugiej strony ten egzemplarz jest z polskiej dystrybucji, znana historia od 0 km.
Jak ktoś będzie cmokał to mu z bagażnika chromowaną wyciągnie i po temacie.
Dlatego pewnie jednak najlepiej będzie zakupić używany cały grill od ST-Line. Gdyby ktoś z Was miał na sprzedaż to ja chętnie.

SzczepanGd
22-11-2021, 08:32
To i ja się podłącze pod stary temat... Czy jest ktoś w stanie zmierzyć mi rozstaw żeberek w grillu od np titanium? mam teraz plastry miodu i zastanawiam się nad zmiana na żeberka i wstawić w środek jakiegoś cienkiego led bara. większość czasu jazdy u mnie wypada w porze ciemnej i dodatkowego światła nigdy za dużo. a nie chciałbym jakoś mieć tego na wierzchu...