Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Lampa przód- co kupić? Oryginał czy zamiennik
toms2092 20-01-2019, 14:15 Witam
Jak w temacie potrzebuje lampę do przodu - strona kierowcy, co polecacie kupić nowy oryginał czy może nowy zamiennik? Patrze też na oryginalne używki ale ich się trochę boje co to przyjdzie? Czy nie będzie parować itp.
Mondeo mam z 2008 roku. Znalazłem coś takiego będzie pasować?
https://allegro.pl/oferta/ford-mondeo-mk4-lampa-lewa-7s71-13w030-ef-nowa-org-7761921290?fbclid=IwAR089jRZUdV7QwWZZmpC9veOLTxdUA czyx639yeu7Syi4T-3QDuoSbvnJK0
tylko oryginał , może być używany i to zbliżony do twojego rocznika , bo nowy będzie się za bardzo różnił. Poza tym te z nowej produkcji produkowane są w Czechach i mają lekkie problemy z utrzymaniem prawidłowej wiązki światła. poza tym z cenami na allegro niektórzy przeginają. Jak już chcesz koniecznie nowe to polecam zakup tutaj
http://www.fordsklep.eu/reflektor-przedni-lewy-ford-mondeo-mk4-1812689-p-595.html lub tutaj
https://ford.sklep.pl/product-pol-14259-reflektor-halogenowy-obudowa-Ford-Mondeo-MK4-R-Lewy-1812689.html lub tutaj
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Reflektor-Mondeo-Mk4-standardowy-lewy-oryginalny-FORD/797
też oryginały i tansze
toms2092 20-01-2019, 16:36 wszystkie 3 linki co podałeś nie maja tylnych klapek, a to tez musze kupić, na 2 stronach nie maja na stanie tych lamp nawet... a w tym linku co wysłałem nie ma tego kapturka na żarówkę świateł mijania, tak jest ok? może być taka lampa? a co do używek to chodzą w cenie 300zł i to nie wiadomo w jakim są stanie...
nkluivert 20-01-2019, 18:57 Najlepiej poszukać używkę w dobrym stanie.Najważniejsze żeby uchwyty do przykręcenia lampy były całe jak i tylna zaślepka.
toms2092 20-01-2019, 19:03 uchwyty? raczej najwazniejsze jest jak lampa w środku wygląda...
Nie maja w jednym jak już ,dekielek tylny mam do sprzedania. Ja w tamtym tygodniu kupiłem komplet lamp z dekielkami , zarówkami , uchwyty całe , lampy z 2010 roku w stanie bardzo dobrym, odbłysniki nie wypalone tylko lekko zakurzone.całość za 530 zł z przesyłką. Małe czyszczenie lamp z zewnatrz , płukanie srodka i wygladaja i swieca jak nowe. zawsze mozesz przeciez odesłac jak cos bedzie nie tak.
nkluivert 20-01-2019, 22:03 uchwyty? raczej najwazniejsze jest jak lampa w środku wygląda...
Co z tego,że lampa w środku będzie dobra jak będą uchwyty pourywane i bez dekla? Pisząc o używce w dobrym stanie miałem na myśli jej całokształt. Nie wszstko co używane musi być złe i nie będzie się nadawać do dalszego wykorzystania.
dokładnie lepszy oryginał używany niż nowy zamiennik , który nie pasuje do reszty karoserii i świeci z plamami
toms2092 21-01-2019, 08:07 nie wiem gdzie dorwałeś za 530 komplet... szukam na allegro na olx, to za mniej jak 300zł za sztukę używki nic nie ma...
Bump: a jeszcze pytanie, regeneracja lamp? takie coś wchodzi w grę?
na allegro udało mi się dorwać , co prawda były wpisane jako lampy mondeo mk7 ale po długim szukaniu lamp w ogóle znalazłem .
https://allegro.pl/oferta/lampy-przod-ford-mondeo-mk7-europa-7768784346 sprzedający dosłał mi dodatkowe zdjęcia i wszystko jest ok
Widziałem też na o l x ładny komplet jakiś czas temu za 550 ale jedna już poszła została chyba lewa. z 2008 czy 2009 roku
trzeba po prostu codziennie przeglądać
co do regeneracji lamp halogenowych to kiepski temat , co najwyżej możesz odświeżyć szkła z zewnątrz i lampę od środka wypłukać , też dużo daje. odbłyśnika raczej się nie regeneruje po rozklejenie lampy już jej tak nie skleisz jak była oryginalnie zawsze będzie widać że była rozklejana.
toms2092 21-01-2019, 09:40 takie coś znalazłem:
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-mondeo-iv-mk4-lampa-lewa-zwykla-eu-07-14-ID6Bulth.html
co myslisz?
ładna ale z nowej produkcji i może ci się odróżniać od twojej starej lampy . jest na o l x z miejscowości Działoszyn mniej więcej z twojego rocznika id ogłoszenia 503071181
toms2092 21-01-2019, 09:58 widziałem właśnie z tego Działoszyna... szkoda ze nie ma obu, prawa juz sprzedana, myślisz ze ok będzie?
Poproś o dokładniejsze zdjęcia. Jak mi przesłał to nie miała żadnych pęknięć ani zarysowań . normalne zużycie . zawsze lekko można pepolerowac szkla od zewnątrz i lampę od środka wypłukać bo zbiera się kurz
toms2092 21-01-2019, 10:29 a jak te lampę wypłukać i czym? żeby nie zostawić plam?
zabezpieczasz silniczek regulacji żeby nie dostała się woda.najlepiej folia taśma itp. Ja wlewalem ciepła woda z płynem do naczyń do lampy . Klosz do dołu . najlepiej jak silniczek mimo zabezpieczenia jest cały czas u góry i ma jak najmniejszy kontakt z wodą. po wlaniu wody z płynem energicznie potrząsam żeby kurz zalegający w lampie się wypłukał . tak potrząsają żeby też z odbłyśnika się udało spłukać. Następnie wylewasz i pluczesz woda z kranu aż pozbędziesz się piany nie zamaczając silniczka. Jak już wszystka piana wyleci to bierzesz wodę destylowana demineralizowana i pluczeszdokładnie całość . Ja na jedną lampę zużyłem 5 l wody destylowanej. Po wylaniu wody destylowanej suszysz lampę np suszarka do włosów i potrząsają żeby krople spłynęły z odbłyśnika . następnie suszarka suszysz żeby wszystka woda odparowała . Później można na kilka godzin położyć lampę na kaloryferze żeby dokładnie odparowała. U mnie wystarczało godzinne suszenie suszarka oczywiście zmieniając pozycję suszarki. woda destylowana nie zostawia zacieków ani plam.
toms2092 21-01-2019, 10:46 ...po wlaniu wody z płynem energicznie .... płyn do mycia naczyń np? czy cos innego?
Ja płucze płynem do mycia naczyń. Energicznie wstrząsam lampą po nalaniu wody z płynem.
toms2092 21-01-2019, 10:56 to wezme te z Diałoszyna 270zł z przesyłką...
Tak jak mówiłem poproś sprzedającego o dodatkowe zdjęcia i dopytaj się dokładnie z którego są roku.
toms2092 21-01-2019, 11:03 twierdzi ze rok 2009, ale jak sam mówi ze nie jest pewny... zdjecia ma podesłać
Data produkcji jest wybita albo na spodzie klosza i także na obudowie tej czarnej silniczka regulacji są wytłoczone dwa kółka że strzałkami . Każda strzałka wskazuje cyferkę . Jedna to rok a druga miesiąc produkcji.
Ja płucze płynem do mycia naczyń. Energicznie wstrząsam lampą po nalaniu wody z płynem.
a czy po takim działaniu nie stanie sie nic z odblysnikiem? u Mnie po stluczce mam jedna lampe nowa druga stara i stara wlasnie ma takie jakby zacieki od srodka czy kurz , takie plukanie pomoze? mam zwykla lampe na h7, na cos konkretnie uwazac czy tylko zalac i plukac do skutku?
Plukalem już kilka lamp i nigdy żaden odbłyśnik nie uległ uszkodzeniu. zalałem tylko raz silniczek regulacji bo niczym nie zabezpieczyłem i później wariował. wystarczy zalać lampę i wstrząsać później dobrze wypłukać i na koniec woda destylowana. uważać na silniczek .oczywiście wyjąć wszystkie żarówki i na koniec dobrze wszystko wysuszyć.
toms2092 21-01-2019, 13:23 a jeszcze takie głupie pytanie, gdzie w lampie jest ten silniczek?
Bump: i jeszcze pytanie pod wpływem ciepła z suszarki, lampa się nie rozkleją czy coś takiego?
Silniczek jest w lewej lampie z tyłu jak otworzysz dekielek po prawej stronie a w prawej lampie odwrotnie . Ciężki jest do niego dostęp ale da się zabezpieczyć. Spokojnie pod wpływem suszarki lampa sie nie rozklei, ale trzeba dla spokoju mniej wiecej rónomiernie suszyć . Otwierasz dekielek i przez ten otwór wdmuc***esz ciepłe powietrze. jak trzeba to dmuchasz od przodu na szkło reflektora tylko wszystko z głowa nie za blisko i ie za długo w jednym miejscu
toms2092 21-01-2019, 19:28 ok, czekam na lampe, jak przyjdzie umyje obie, jeszcze pytanko może polecicie jakieś fajne żarówki H7? odrazu będe wymieniał
Do niedawna jeździłem na h7 osram standard, normalne żarówki bardzo dobrze oświetlały drogę także w deszczu, teraz , że tak powiem testuję h7 cartechnik ale osramy chyba były nieco lepsze. dobre są też osram cool blue intense lub tungsram +90 % ale miały coś z geometrią żarnika i je wyjąłem.
Daj znać co z lampami.
toms2092 21-01-2019, 19:50 żona ma takie w nissanie tzn miała
https://allegro.pl/oferta/ring-zarowka-h7-12v-55w-px26d-120-xenon-ultima-5257662721?snapshot=MjAxOC0wNi0xOVQwNzo1MDoyNC45Nj laO2J1eWVyOzQ1MDk5MWFjZGU4YjEyN2JkOWNhZThmNmFjMzkz NzcyMWExMDFjY2JlNWFmYjYxYmZhYjRmZWEwOWJkOGVlYzc%3D
jedna wytrzymała 4 miesiące, druga padła wczoraj po 6 miesiącach, świeciły ładnie ale nie wartaja tych pieniędzy
Te wszystkie wysilone tyle wytrzymują . Cool blue wytrzymywały średnio 9 miesięcy.
toms2092 21-01-2019, 20:16 teraz patrze to na opakowaniu tych +120% pisze ze zachowują pełną sprawność do 3 miesięcy
Szkoda kasy , osram standard świecą naprawde dobrze
toms2092 22-01-2019, 10:59 a H1 jakie polecacie ?
toms2092 23-01-2019, 16:48 Lampa dotarła, jest w fajnym stanie naprawdę, i jest z 2008 roku jak moje auto pasuje, niczym się nie różni. Tylko jedna sprawa.... przyszedł urwany górny uchwyt.. odłamany kawałek leży w paczce... Zdjęcia sprzedający wysyłał lampa miała uchwyt ok. Teraz sprawa pewnie urwał się w czasie transportu... nie widać oznak klejenie. No chyba że zdjęcia wysłał mi jakieś innej lampy. Da się ten uchwyt przykleić? Będzie coś z tego?
peteypee 23-01-2019, 18:07 Uchwyt spokojnie "zespawasz" ale daj to komuś kto się zajmuje takimi rzeczami. Bedzie prawie niewidoczne a trwalsze niż klejenie kropelkami itp. Urwane uchwyty w lampach to standard, kiedyś handlowalem to wiem jak to ciężko zapakować...a protokoły szkodowe...jedna wielka ściema tym bardziej jeśli dotyczy używanych rzeczy...
Dokładnie jak kolega wyżej pisze , jak już jest urwany a reszta ci pasuje to daj do profesjonalnego spawania , tylko żeby dobrze to zespawali tam chodzi o odpowiednią długość uchwytu.
toms2092 23-01-2019, 18:55 kurde jak to sie mogło urwać.... lampę umyłem i wszystko w porządku
No szkoda , Ja jestem niestety detalistą ale jeśli da się to zrobić poprzez spawanie plastiku i nienbedzie Ci to przeszkadzało to zrób i będziesz miał lampę ok. Nie klej na żadne kropelki ani inne kleje bo i tak nie bedzie trzymało. Jest to tworzywo pp i ciężko to skleić nawet klejem do pp .
toms2092 26-01-2019, 20:08 mam pytanie jeszcze co do tych lamp, czy ta osłonka "taki grzybek" musi być na światłach mijania? czy można go odkręcić jest jakaś różnica w świeceniu ?
tpieczka 18-09-2019, 08:11 mam pytanie jeszcze co do tych lamp, czy ta osłonka "taki grzybek" musi być na światłach mijania? czy można go odkręcić jest jakaś różnica w świeceniu ?
Witam,
Właśnie mam ten "grzybek czy parasolkę" tylko na lampie od strony kierowcy.
Czy na stronie pasażera ma również być ? Otwór jest i nie wiem czy ktoś kiedyś zdjął i nie założył czy po prostu nie było. Ma oświetlać pobocze, może dlatego nie ma ???
Wie ktoś ?
Bez parasolki:
107171
Z parasolką - strona kierowcy:
107170
Pozdrawiam
Tomek
lampy po którymś tam roku produkcji nie miały tego grzybka. Zobacz kiedy miałeś wyprodukowane lampy. Data jest najczesciej na kloszu od spoodu lampy. Może lampa była zmieniana .
lordospi 18-09-2019, 10:24 Mój Mondziak ma datę produkcji 08.2010. Otwory pod te "grzybki" w oby lampach są, ale ich samych w lampach nie ma.
|