Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] 1.6tdci nie odpala
adamionII 23-01-2019, 11:03 Witam
Zostałem posiadaczem Forda Focusa mk3 z silnikiem 1.6Tdci i mam problem gdyż samochód nie pali.Po przekręceniu kluczyka wszystkie kontrolki ładnie gasna i gdy przekręcam do rozruchu silnika wtedy cisza jest i nic się nie dzieje.Akumulator sprawdzony i jest dobry.Rozrusznik sprawdzony i działa prawidłowo.Bezpieczniki dobre i w module bcm wtyczka c6 nie jest zalana jak ktos na forum wspominał o tym. auto miało lekka stłuczke z lewej strony z przodu.
Sprzęgło wciśnięte? Pytam, bo sam mam od paru dni mk3 kombi. Przy pierwszej próbie odpalania też nic mi się nie działo:-)
adamionII 23-01-2019, 11:10 tak sprzęgło wciśnięte
Nic nie kręci? nic nie "cyka" jak próbujesz odpalić?
Próbowałeś odpiąć aku na 15 minut i podłączyć ponownie?
Błędy z komputera zczytane przez port ODB2?
adamionII 23-01-2019, 12:46 Po przekręceniu kluczyka do rozruchu "cyka" przekaźnik w bagażniku(R1?)oraz przekaźnik w komorze silnika o oznaczeniu R13 i slychac dźwieki z przepustnicy po wyłączeniu kluczyka przez chwile.aku odpiete nawet na cała noc i nic dalej nie pali. błędy przez OBD2 zczytane i brak jakiś istotnych majacy wpływ na uruchomienie.Na liczniku żadna kontrolka też nie świeci sie oprócz kotrolki cisnienia i ładowania.
I masz tak odkąd to auto kupiłeś?
Patrząc na zdanie:
"Zostałem posiadaczem Forda Focusa mk3 z silnikiem 1.6Tdci i mam problem gdyż samochód nie pali."
to czy kupiłeś auto które nie odpala?
Chcę tylko zrozumieć czy to się wydarzyło po czymś, np. były dorabiane klucze itp itd.
adamionII 23-01-2019, 13:22 tak przyjechało niesprawne i lekko uszkodzone co pisałem w pierwszym poscie.sa 2 kluczyki jeden zwykły a drugi scyzoryk.
U mnie to samo, ale nadal nie ma rozwiązania. To co moglem sam sprawdzić sprawdziłem, wtyczki suche, bezpieczniki sprawne. W pon mechnaik zajmie sie sprawą. Oby była to blachostka i szybko została usunięta.
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
aku napewno dobry? próbowałeś go resetować?
adamionII 23-01-2019, 13:48 tak aku dobre bo też myślałem że aku słabe i już nie wydala wiec wymontowałem i zawiozłem na sprawdzenie i gosc powidział że aku dobre jest.Cienki kabel od rozrusznika do kostki w skrzynce bezpiecznikow jest też dobry bo sprawdzałem go.Po przekręceniu kluczyka brak na nim napięcia. a w mk3 na pewnio nie ma tego przycisku bezpieczeństwa,czy tam zderzeniowego?tez jakby komp nie rozpoznawał licznika to chyba swieciła by kontrolka lub bad z immo by pokazało.
resetowac - tzn. sciągnąc kleme z aku - Tak robiłem to.
Komputer silnika jest po stronie stłuczki, zobacz czy nie dostał. Bezpieczniki pod maska sprawdzałeś?
Napisz jakie bledy są i czy da sie je skasowac
krzys1968 23-01-2019, 16:38 Sprawdz w skrzynce bezpiecznik F13 w komorze silnika
adamionII 23-01-2019, 17:42 tak sprawdzałem bezpieczniki i bezpiecznik F13 jest dobry. komputer nie wyglada jakos zdewastowany jest cały tylko bez obudowy plastikowej i kable tez nie sa przy wtyczkach zadne pourywane.z reszta jaby było cos urwane to by błędy były a teraz po wczorajszym odłączeniu komputera na całą noc to tylko zostały 2 bledy (P0113 i P0098 ) no chyba że mój komputer diagnostyczny cos szwankuje(ds 150)
Krzyschu 24-01-2019, 08:16 Pisałeś, że rozrusznik sprawny.
Przytoczę moją historię. Wymieniałem rozrząd, co wymaga blokady koła zamachowego przez otwór w obudowie skrzyni dla rozrusznika.
Rozrusznik wyjąłem, a przed tym zdjąłem z niego kable. Po złożeniu do kupy auto odpaliło, wyjechałem z garażu.
Drugi raz już nie odpaliło. Powód: mino że nie wyglądały na zaśniedziałe to styki rozrusznika i końcówki kabli musiałem przejechać papierem, spray na styki, smar na styki.
adamionII 24-01-2019, 10:49 tak rozrusznik spawny bo go wyciągałem i działał na zewnątrz samochodu. Tak samo przewód cienki od rozrusznika do skrzynki bezpiecznikow jest dobry nie przerwany bo go sprawdziłem.
Po przekręceniu kluczyka na cienkim kablu od rozrusznika brak napiecia.
miałem kiedyś taką akcje w innym aucie
na zewnątrz rozrusznik kręcił jak głupi a w aucie po zamontowaniu nie działał :)
wmieniłem tulejki,bendix,szczotki i było ok
a ten który w aucie nie kręcił wywaliłem na złom :one:
adamionII 25-01-2019, 08:00 Jeśli miało by być tak jak mówisz że rozrusznik do niczego to przynajmniej by na cienkim kablu było by napiecie ze prad dochdzi a fizycznie rozrusznik nie domaga,a mi nie dochodzi prad to skąd ma rozrusznik wiedzieć że ma zastartować jak sygnału do startu nie dostaje.
Masa doprowadzona do silnika?
Może podczas stłuczki się urwała.
Czasem taka niby głupota ale?
adamionII 25-01-2019, 10:14 przeczyszczone pukty masowe 1 ten co jet na podłużnicy lewej pod filtrem powietrza i tak samo przeczyściłem masę która znajduje się koło lewego mocowania ślizgu zderzaka.
adamionII 02-02-2019, 08:01 Znalazłe że można spróbować odczytać kody błedu przez licznik bez zadnego sprzetu diagnostycznego i znalazło i blad:
DTC #01
C401_64
Tez miałem błędy na liczniku po skasowniu przez forscana błędy zniknęły zostal tylko P0251, poki co mechanik walczy... Do pon daje mu czas i zabieram auto bo szkoda jego i mojego czasu
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka
Sylwesterm 15-10-2021, 19:20 Ico tyle lat naprawiasz i niema odpowiedzi co bylo?
|