Zobacz pełną wersję : Cieknąca chłodnica - pomocy
papcio24 25-11-2004, 10:54 Właśnie odkryłem, iż mam cieknącą chłodnicę (w ciągu trzech dni w zbiorniczku ubyło płynu z max na min). Czy jest może jakiś uszczelniacz, który można dolać do płynu i spróbować uszczelnić chłodnicę, czy może jedynym wyjściem jest jej wymiana. Czy ktoś wie ile kosztuje na szrocie? Dzięki.
Widziałem taki uszczelniacz w sklepie, ale on chyba służy do łatania dziur w chłodnicy. A może płyn wycieka ze zbiorniczka? Obejrzałeś dokładnie zbiornik i wszystkie rurki? Chłodnica chyba bedzie kosztowac ok 100-200 zł na szrocie. Nowa kosztuje ok 300-400 zł.
Chłodnice mozna naprawić, aczklwiek róznie bywa z tą naprawą. Mój szwagier dwa razy zanosił do naprawy aż w końcu się wkurzyłi kupił używkę z której też ciekło i w końcu kupił nówke za 200 zeta. Teraz ma święty spokój
papcio24 25-11-2004, 11:20 No niestety obejrzałem wszystkie węże i wyrażnie widać mokry ślad na chłodnicy pod wentylatorem od strony kierowcy.
Szczerze odradzam kupowanie jakichkolwiek naprawiaczy to lipa i na krotka mete. Popatrz na Sprzedam,wystawilem tam chlodnice niby do 1.6 ale sprawdz.Kolega zalozyl do diesla 1.6 od 1.4 benzynka i jest git.
Papcio24, zapytaj u MAGa o koszt nowej chłodnicy.
U mni było tak mój szwagier ma 1.4 z 1992 r a ja mam 1.6 16V(bez klimy) z 1995 roku i chłodnice są identyczne. Co do ceny 200zł to cena sklepowa a nie jakaś tam z lewej reki. A i 2 lata gwarancji więc lepjej chyba nie bawić się w spekulacje.
el_kuchcik 25-11-2004, 16:03 (...)Co do ceny 200zł to cena sklepowa a nie jakaś tam z lewej reki. A i 2 lata gwarancji więc lepjej chyba nie bawić się w spekulacje.
Dokładnie za tyle kupiłem chłodnicę do 1.6D. Miała gwarancję na rok, wytrzymała narazie cztery lata i po jej stanie można wnioskować ze wytrzyma najwyżej do wiosny :D
pozdrawiam
rastaleon 25-11-2004, 18:30 yo!
A ja mam na zbyciu elegancką chłodicę od 1.6 D. Patrząc na poprzednie posty - powinna pasować do 1.4 B ..
Pozdro!
Kiedyś udało mi się skutecznie zakleić chłodnicę w Transicie - została uszkodzona przez wentylator z którym się w "trybie awaryjnym" zetknęła.
Została w niej przecięta jedna tylko "rurka". Szkoda mi było wymieniać całej chłodnicy. Zacisnąłem tę pękniętą rurkę z obu stron pęknięcia a samo pęknięcie zalałem klejem epoksydowym (takim dwuskładnikowym).
Jeździłem tym Transitem jeszcze przez kilka lat (przynajmniej 6) aż do sprzedaży i nigdy nie było z tą chłodnicą żadnych problemów - naprawa okazała się skuteczna.
Jeżeli więc można precyzyjnie zlokalizować uszkodzenie i masz chęć się trochę pobawić, to można popróbować - wymienić zawsze zdążysz.
Natomiast w żadne "wewnętrzne" uszczelniacze nie bardzo wierzę szczerze mówiąc. Po za tym bałbym się ich wpływu na pozostałe elementy układy chłodzenia.
Adam
można uratować cieknącą chłodnice kupując specjalny proszek na stacji paliwowej lub kawę zbożową w spożywczym. wsypać łyżkę stołową na gorący płyn i dojechać na szrot lub do sklepu po nową chłodnice.
a dłuższa jazda na tak zaklejnej chłodnicy jest możliwa ale już na własne ryzyko.
Zawieś chłodnice do fachowca co zajmuje się naprawą chłodnic jak sam nie czujesz się na siłach :cry: ją zaklejić lub wymień na nową ;)
miałem cieknącą chłodnice,wlałem uszczelniacz i pomogło:)padła od razu pompa wodna-173 zeta+50z usługa.silnik 1,8benzyna:(
miałem cieknącą chłodnice,wlałem uszczelniacz i pomogło:)padła od razu pompa wodna-173 zeta+50z usługa.silnik 1,8benzyna:( Trzeba kolego dokładnie czytać instrukcje stosowania środka uszczelniajacego -a jak się chciało szybko pojehcać to pompka do wymiany.Ten środek musi stwardnieć w chłodnicy a Ty go puściłeś w obieg a więc ewinentna Twoja wina. :(
alchemik 25-12-2004, 14:50 wiele lat temu użyłem uczelniacza do układów chłodzenia w dużym fiacie i nie pomogło. niedawno znajomy użył w kadecie i też nie pomogło, zakupił za 200zł chłodnicę i przez najbliższe lata nie będzie się musiał martwić, że gdzieś w szczerym polu, jak to zazwyczaj bywa, chłodnica strzeli i mamy super wyciek. można czasem dać do pospawania, czy jak kto woli do polutowania, ale prędzej czy później problem się odnowi i tak można w kółko. pozdrawiam.
|