Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] EGR wymiana a adaptacja

klimas13
01-02-2019, 20:43
Witam serdecznie. Chciałbym wymienić EGR w mk2 1.6 tdci 90KM. Czy istnieje zamiennik który spełni równie dobrą funkcje jak Valeo?
ZAWÓR EGR ESEN SKV 14SKV071.???
Czy samemu można wymienić egr? Czy wiąże się to z jego adaptacją?
Czy ktoś z was ma doświadczenia z zammiennikiem?

madamsz
02-02-2019, 07:17
Pewnie jakieś zamienniki są - jak z jakością to wychodzi z czasem,a i nawet oryginały potrafią się popsuć.
Samemu da się wymienić zawór EGR bez problemu - jest troszkę zabawy, ale odrobinę zdolności manualnych i dobre narzędzia o czasie nie wspomnę.
Po wymienia trzeba zrobić adaptację w komputerze samochodu - wykasować wartości wyuczone.

klimas13
02-02-2019, 07:39
Pewnie jakieś zamienniki są - jak z jakością to wychodzi z czasem,a i nawet oryginały potrafią się popsuć.
Samemu da się wymienić zawór EGR bez problemu - jest troszkę zabawy, ale odrobinę zdolności manualnych i dobre narzędzia o czasie nie wspomnę.
Po wymienia trzeba zrobić adaptację w komputerze samochodu - wykasować wartości wyuczone.

Czyli rozumiem że zwykły ELM nie poradzi sobie z adaptacja przy wykasowaniu błędów. Trzeba ruszyć mechanika tak czy owak?

madamsz
02-02-2019, 16:11
Forscanem zrobisz to bez problemu, a ELM najlepiej na STN1170.
Są już interfejsy na STN2120, i chyba Forscan ma już sterowniki pod to, ale nie korzystałem nie wiem czy działają.

klimas13
02-02-2019, 17:58
Forscanem zrobisz to bez problemu, a ELM najlepiej na STN1170.
Są już interfejsy na STN2120, i chyba Forscan ma już sterowniki pod to, ale nie korzystałem nie wiem czy działają.

Jestem po czyszczeniu egr i adaptację zrobiłem forscanem z laptopa. Zobaczymy co i jak będzie dalej.