Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] DPF mokry czy suchy?

lsz11
04-02-2019, 12:45
Witam, jestem tu nowy.
S-maxa kupiłem 22 stycznia br. Wcześniej był VW Touran 1.9 TDI DSG
Od tygodnia szukam informacji jakiż to DPF siedzi w naszych autach, mokry czy suchy? Szukałem tu na forum ale oprócz, że "jest suchy", że "jest mokry", że "używaj wyszukiwarki" nie znalazłem, a szukam od 1,5 tygodnia.
Szukałem nawet z poziomu kanału i nie znalazłem ani zbiorniczka na eolys ani dodatkowej świecy czy wtrysku do dopalania DPFa.
Znalazłem za to filtr DPF i jakieś ustrojstwo za zbiornikiem paliwa (na załączonym zdjęciu), powiedzcie, proszę cóż to jest i do czego służy.

mecher
04-02-2019, 12:58
Jak dla mnie to masz kolego u siebie suchy filtr DPF. A to co na zdjęciu pokazujesz to pompka paliwa do ogrzewania postojowego webasto.

latar
04-02-2019, 13:10
Tylko suchy. Mokrego nie było w S-Maxie nigdy. Przedliftowe nie mają świecy dopalającej. Poliftowev owszem.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Zbyniu123
05-02-2019, 01:46
To jest pompa ktora pompuje paliwo do dopalacza dpf.
Masz suchy dpf

Sent from my SM-J320FN using Tapatalk

AJU
05-02-2019, 08:38
To jest pompa ktora pompuje paliwo do dopalacza dpf.
Masz suchy dpf

Nie pisz koledze bzdur, to jest pompka do webasta, lub dogrzewacza ( w sumie to te same urzadzenie) zaleznie jakie funkcje sa uruchomione w menu zegarówa nie do żadnego dopalacza, zreszta zostalo to już wcześniej wyjaśnione

Filtr jest oczywiście suchy, przedliftem komputer zwiększa dawkę paliwa przez wtryski, natomiast w polifcie jest dodatkowy wtrysk, wraz ze świecą wkręcony bezpośrednio do filtra dpf

latar
05-02-2019, 10:22
Warto dodać, że jeżeli jest to dogrzewacz i w zegarach nie ma opcji czasowego programowania ogrzewania postojowego to w konfiguracji samochodu, przy użyciu ELMConfiga, można je przestawić z dogrzewacza na programowalne ogrzewanie postojowe.
Jako ciekawostka z konfiguratora S-Maxa MK1:
dogrzewacz paliwowy: 2200PLN
programowalne ogrzewanie postojowe: 5500PLN

Po przestawieniu dogrzewacza na ogrzewanie postojowe brakuje jedynie pilota. Reszta opcji i funkcjonalność taka sama.

lsz11
05-02-2019, 20:33
Po przestawieniu dogrzewacza na ogrzewanie postojowe brakuje jedynie pilota. Reszta opcji i funkcjonalność taka sama.

Mam webasto :), tylko, że bez pilota, ale to niestety najmniejsze moje zmartwienie - ślizgają mi się sprzęgła w Powershift-cie :( Ech, pięknie zaczyna się moja przygoda z S-maxem. Wcześniej miałem Tourana z DSG, kupiłem z przebiegiem 228000 przebiegu, przez 6 lat zrobiłem 140000 tys i tylko olej wymieniałem. A tu raptem 187000 nalatane i skrzynię szlak trafił.

Pokemoniec
06-02-2019, 07:43
Jakbyś przed zakupem doradził się kolegów z forum to by ci powiedzieli, że zakup tego auta z tą skrzynią i przebiegiem to ryzyko. Pewno byś się wtedy zastanowił czy kupić albo teraz nie narzekał :) Ja przed zakupem 1,8, który trafiał mi się okazyjnie dużo poczytałem tutaj na jego temat i postanowiłem jednak zaryzykować pomimo dużej ilości złych doświadczeń i (odpukać) udało się, jak na razie jestem zadowolony, a jak coś poważnego zacznie się dziać to nie będę narzekał bo wiedziałem na co się pisze :D

malek.lukasz.81
06-02-2019, 17:23
A tu raptem 187000 nalatane i skrzynię szlak trafił.

Tak z czystej ciekawości masz ten przebieg w jakiś sposób sprawdzony, udokumentowany?

Bo tak nikogo nie urażając, to taki typowy przebieg Mirka handlarza.

lsz11
19-03-2019, 06:37
Tak z czystej ciekawości masz ten przebieg w jakiś sposób sprawdzony, udokumentowany?

Bo tak nikogo nie urażając, to taki typowy przebieg Mirka handlarza.

Na 99% wiarygodny, książka serwisowa i historia z serwisu na to wskazuje. O mojej skrzyni https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=225177&page=15

lukast
20-03-2019, 09:14
Warto dodać, że jeżeli jest to dogrzewacz i w zegarach nie ma opcji czasowego programowania ogrzewania postojowego to w konfiguracji samochodu, przy użyciu ELMConfiga, można je przestawić z dogrzewacza na programowalne ogrzewanie postojowe.
Jako ciekawostka z konfiguratora S-Maxa MK1:
dogrzewacz paliwowy: 2200PLN
programowalne ogrzewanie postojowe: 5500PLN

A jak bez wchodzenia pod auto sprawdzić czy ten dogrzewacz paliwowy jest czy go nie ma ? No i do czego on służy dokładnie ?

jaceks
20-03-2019, 12:37
służy do rozgrzania płynu chłodzącego silnik, podczas jego początkowej pracy.

lukast
20-03-2019, 14:11
służy do rozgrzania płynu chłodzącego silnik, podczas jego początkowej pracy.

U mnie jest w specyfikacji tylko takie coś:
"Sterowanie nagrzewnicy alt. typ A"

Ale to pewnie co innego ?

jaceks
20-03-2019, 22:29
tak, to co innego
to elektryczna nagrzewnica powietrza kabinowego, tzw. PTC