Zobacz pełną wersję : [Kuga 2008-2012] Przednia maska faluje jak wzburzone morze
bballfreaker 16-02-2019, 15:22 Cześć.
Ktoś się spotkał z podobnym problemem? Przednia maska przy wyższej prędkości strasznie "lata". Podregulowałem przód na gwintowanych podnośniczkach, ale pomogło w niewielkim stopniu ustabilizować przód maski, natomiast przy szybie jest wciąż masakra. Ma ktoś jakiś patent na w/w problem?
Mam ten sam problem w swojej Kudze . Podkręcanie u mnie nic nie dało a że maska była z przodu lekko wgnieciona a listwa chromowana zmasakrowana , postanowił szwagier przespawać uchwyt maski skrócił o 15 mm .
Przespawanie maski zmniejszyło olbrzymie szczeliny między maską a grillem Kugi .
Do tego dokleiłem dodatkowe wygłuszenie maski a przy szybie w miejscu gdzie maska jest podparta mikrogumą dokleiłem 10 mm pasek samoprzylepnej gumy .
Teraz maska jakby była stabilniejsza ale jeszcze drży .
Dużo ludzi narzeka na te przypadłość Kugi .
Na wiosnę mam zamiar na Sikę wkleić jakieś wzmocnienie do maski przy szybie .
bballfreaker 16-02-2019, 17:29 Do tego dokleiłem dodatkowe wygłuszenie maski a przy szybie w miejscu gdzie maska jest podparta mikrogumą dokleiłem 10 mm pasek samoprzylepnej gumy .
Spawanie u mnie odpada, ale zainteresowałem się tą mikrogumą. Jesteś w stanie pokazać to na jakieś fotografii?
ołowiany 16-02-2019, 17:57 Też mi falowała lekko maska. Na szczęście nawet w okolicach 190 km/h się nie otworzyła :)
Tylko jak tu się wstawia zdjęcia .
Dobry spawacz nie uszkodzi lakieru na masce w czasie spawania uchwytu .
Jazda autostradą nie stwarza problemów bo wszyscy jadą w tym samym kierunku .
Najgorzej maska zachowuje się jak się mija jadącego busa 140 km/h wtedy mam obawy że ona odfrunie .
W komorze silnika jest zamontowana rura pseudo wzmocnienie kielichów teleskopów .
Do niej można by było dospawać uchwyt podtrzymując maskę przy szybie .
Myślę że konieczne jest wzmocnienie całej maski przy szybie a te zawiasy to już kicha
u mnie bynajmniej nie mają żadnej sztywności .
Ogólnie uważam że Fordy to najlepsze samochody :)
Miałem trzy i tylko Kuga mnie zawstydza swoja awaryjnością .
w mondeo mk 4 mialem ten sam problem, okazało się że przy podszybiu na masce powinna być przyklejona taka gumowa podpórka, po przyklejeniu tej gumy-podpórki drgania ustały. Może w kudze powinna też taka być, modele podobne rocznikowo może i rozwiązania podobne.
U mnie w kudze jest taka gumowa podpórka i jest ok.
no właśnie... te gumy są przyklejane taśmą dwustronną, która lubi się odklejac, więc łatwo ją zgubić.
Dokładnie, nie jest przymocowana stabilnie, więc wszystko możliwe.
Tylko że w Kudze ta guma jest przyklejona do plastikowego elementu podszybia , który jest za bardzo wiotki jak dla mnie .
Właśnie do tego elementu zamocowana jest długa uszczelka podtrzymując maskę może i ją trzeba podkleić (wzmocnić ) . Ta uszczelka też powinna tłumić drgania maski a tego nie robi .
Dokładnie, nie jest przymocowana stabilnie, więc wszystko możliwe.
proponuje to oderwac i przykleic dobra tasma dwustronna, w moim przypadku nie było tej gumy, maska telepała się przy predkości ponad 130 km/h, wiec kupiłem nową gumę (oryginał ford) po kilku miesiącach już się odkleiła (maska była oczyszczona i odtłuszczona) przykleiłem na tasme 3m i do dziś spokój. Czytałem gdzieś na forum że ford zrobił auto i przed wypuszczeniem na rynek robił poprawki a to tu gumeczka a to tam gwożdzik, śrubeczka itd :)
Przecież Kuga MK 1 to legalna zmota Forda . :lol:
Dobrze hyrus napisałeś tu gumeczka tu śrubeczka .
bballfreaker 19-02-2019, 07:54 U mnie w/w gumy przy podszybiu nie ma. Gdzie takową można w miarę szybko dostać on-line? Orientuje się ktoś?
U mnie w/w gumy przy podszybiu nie ma. Gdzie takową można w miarę szybko dostać on-line? Orientuje się ktoś?
alledrogo, ebay, ja kupiłem w serwisie aso
bballfreaker 23-02-2019, 13:01 Na allegro nie znalazłem. W którym to dokładnie miejscu jest przymocowane?
manianaw 23-02-2019, 17:33 tu dostaniesz
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Odbojnik-guma-maski-pokrywy-silnika-Mondeo-Mk4-FORD/4351
http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Odbojnik-guma-maski-pokrywy-silnika-Kuga-I-FORD/4514
U mnie manianaw takiej gumy nie ma przy masce w Kudze , może dla tego faluje .
Jeśli ktoś ma bardzo proszę o zdjęcie maski z tą gumą ..
Mam zamiar usztywnić gumę podpierająca przy szybie maskę .
Podpowiedział mi lakiernik w te gumową rurkę ( uszczelkę ) trzeba włożyć gumowy przewód od paliwa lub oleju najlepiej silikonowy miękki .
Hej, jutro podeślę zdjęcie z miejscem zamocowania gumy:)
adluka chodzi mi o miejsce gdzie jest zamontowana guma z linku drugiego post #16
Na pewno takiej gumy u mnie nie ma .
Witam, obiecane zdjęcia gumy/odboju maski.
ja tu mam w ogóle inną gumę :) przy duży prędkościach też faluje mi macha, sprawdzę może to zastosuje i pomoże
U mnie nie ma takiej gumy mam Kugę z 2008 r
U mnie jest 15 mm pianka przylepiona na taśmę dwustronną .
Jeśli możecie dajcie zdjęcia takiej gumy z Kugi rok produkcji 2008 .
Dzięki adluka za zdjęcie .
Może w wersji przedliftowej było to inaczej rozwiązane ?
U mnie między maską a podstawą z tworzywa do której przyklejona jest pianka jest z 10 mm taka guma chyba nie wejdzie .
Nadal proszę o zdjęcia tej gumy w Kudze z 2008 r
Miałem wklejoną miękką piankę o grubości około 20mm.
Wywaliłem i wkleiłem dość twardą mikrogumę o wymiarach 20x50x200 mm
Problem falowania zniknął.
ps. chyba źle się wyraziłem: to jest twarda czarna gąbka, nie chłonie wody,
używamy w pracy do pakowania delikatnych elementów.
maro18 daj jakieś namiary na taką gumę .
maro18 dokleiłem piankę zamknięto komórkową samoprzylepną 15 mm i w uszczelkę tę długa pod szybą włożyłem przewód gumowy na ścisło kupiony w sklepie z częściami do ciągników .
Uszczelkę z wkładem wkleiłem na Sikę w rynienkę plastiku podszybia .
Maska nawet nie drgnie w czasie jazdy padał deszcz krople nawet nie podskakiwały .
Do tego podregulowałem grzybki podpierające przód maski .
Witam.
Odgrzewam temat może komuś się przyda.
Miałem falowanie maski przy większych prędkościach takie jak opisywane było wyżej. Stabilizatory gumowe wszystkie na miejscu i stabilne. Zdjąłem wygłuszenie maski od spodu i okazało się że wszystkie fabryczne podklejenia (w postaci ,,placków") ażurowego wzmocnienia maski w obrębie środka odeszły. Widać to dopiero w momencie poruszania za hak zaczepu. Przykleiłem je na nowo klejem do szyb samochodowych lecz po całych długościach rantu a nie na placki. Drżenie, falowanie maski ustąpiło. Maska zrobiła się stabilniejsza, bardziej sztywniejsza.
Pozdrawiam
Kovaristo 05-06-2021, 07:10 Witam.
Odgrzewam temat może komuś się przyda.
Miałem falowanie maski przy większych prędkościach takie jak opisywane było wyżej. Stabilizatory gumowe wszystkie na miejscu i stabilne. Zdjąłem wygłuszenie maski od spodu i okazało się że wszystkie fabryczne podklejenia (w postaci ,,placków") ażurowego wzmocnienia maski w obrębie środka odeszły. Widać to dopiero w momencie poruszania za hak zaczepu. Przykleiłem je na nowo klejem do szyb samochodowych lecz po całych długościach rantu a nie na placki. Drżenie, falowanie maski ustąpiło. Maska zrobiła się stabilniejsza, bardziej sztywniejsza.
PozdrawiamMógłbyś wrzucić zdjecie w ktorym to miejscu i jak to wygląda?
Wysłane z mojego SM-M215F przy użyciu Tapatalka
Kovaristo 05-06-2021, 07:19 maro18 dokleiłem piankę zamknięto komórkową samoprzylepną 15 mm i w uszczelkę tę długa pod szybą włożyłem przewód gumowy na ścisło kupiony w sklepie z częściami do ciągników .
Uszczelkę z wkładem wkleiłem na Sikę w rynienkę plastiku podszybia .
Maska nawet nie drgnie w czasie jazdy padał deszcz krople nawet nie podskakiwały .
Do tego podregulowałem grzybki podpierające przód maski .
Ta piankę kleiłeś przy uszczelce czy na powierzchni maski? Przewód gumowy mniej wiecej jakiej średnicy? Czy przewod wkładałeś w ta uszczelke co jest po jej demontażu czy dolozyles dodatkowa? Mógłbyś wrzucić zdjecia?
Wysłane z mojego SM-M215F przy użyciu Tapatalka
marekwodniak 05-06-2021, 07:39 MJechałem nie dawno z Gdańska do Oświęcimia na poboczu stoi auto z masą na dachu szyba rozbita.Wracamy po 2 tygodniach do Gdańsk to samo w innym aucie .Ze strachu staję na poboczu i sprawdzam swoje auto.Pierwszy raz spotkałem takie przypadki.
|