Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2010-2015] Opony 215/50r17, czy 225/45/r17?
Czołem.
Przymierzam się do zmiany opon w swoim Maxie. Aktualnie mam założone takie, na jakich samochód wyjechał z salonu, czyli 215/50r17, jednak są to dość drogie opony. Według wujka google zamiennikiem (znacznie tańszym) może być opona w rozmiarze 225/45r17, jednak podobno spada nieco komfort jazdy z uwagi na to, iż opona jest nieco niższa. Czy ktoś w Was przechodził z 215/50 na 225/45? Na tabliczce znamionowej samochodu z rozmiaru 17 jest tylko 215/50, czy pomimo tego, jeśli wg obliczeń opona 225/45 może być zamiennikiem to można ją montować? Może ktoś z Was jeździ właśnie na takich i może się wypowiedzieć? ;)
Ja bym został przy 215/50/17. sam na takich jezdzilem do teraz w C-mak mk1. Ciut wyższy profil opony oraz ciut weższy przez co po koleinch mniej ciągnie. Profil 45 bedzie ciut sztywniejszy od 50 ale 50 są już na takim pograniczy twardosci/miekkości dla mnie najlepsze. A ile na komplecie różnica 100-200zł. Masz auto za 25tyś i szukasz oszczędności na takim poziomie. Zastanów sie co wolisz bardziej i to kupuj.
Oszczędności na samych oponach nie szukam - co do gum to wolę mieć jednak lepsze jakościowo, jednak z samego tytułu rozmiaru opon różnica nie wynosi właśnie 100, czy 200 zł, tylko spokojnie 500-600 zł przy komplecie, stąd moje przemyślenia w temacie.
Ot, przykład - szukałem najtańszych Continentali, nad którymi się zastanawiam :
Rozmiar 215/50 - 2187 zł najtańsze : https://allegro.pl/oferta/4x-continental-premiumcontact-6-215-50r17-95y-7781370259
Rozmiar 225/45 - 1562 zł (od tego samego sprzedające) https://allegro.pl/oferta/4x-continental-premiumcontact-6-225-45r17-94y-7620357531
Dlatego też zastanawiam się, czy 215/50 są warte dopłacania takich kwot. ;)
ja ma naklejkę ford c-max 1.6 d 205/50 17
M_A_X_A_M 18-02-2019, 12:10 Można też rozważyć aspekt homologacji danego rozmiaru opony dla danego modelu auta w kontekście ewentualnej wypłaty z tytułu ubezpieczenia.
A bardziej po polsku :) - zdarza się ubezpieczycielom robić problemy z wypłatą bądź wręcz nie wypłacać ubezpieczenia w przypadku aut z niehomologowanymi rozmiarami opon.
225/45 nie jest zamiennikiem dla 215/50 przy tej samej feldze 17". To jest ponad 6mm różnicy. Jeśli już to 235/45.
Poza tym słabo szukasz: https://www.norauto.pl/produkt/opona-letnia-continental-premiumcontact-6-215-50r17-95y-xl_2098224.html?CatalogID=&CatalogCategoryName= I już masz tylko 1907.
Dodatkowo jeśli aktualnie masz opony 95W (typowo dla C-maxa w tym rozmiarze), to co najmniej takie same powinny być nowe. To też jest homologowane. 95Y oczywiście spełnia wymóg :)
Kupowałem tam ostatnio Dunlopy i stąd wiem, że mają niższe ceny. Produkcja 38.18, więc nówki.
A pisanie, że profil 45 jest sztywniejszy od 50 bez odniesienia do szerokości opony nie ma żadnego sensu (przykładowo 245/45 ma wyższy profil niż 215/50).
No to Oponeo wprowadza ludzi w błąd - według nich 225/45 jest zamiennikiem 215/50 przy feldze 17". Jednak dobrze, że zapytałem tutaj, bo mógłbym zrobić głupotę i kupić złe. ;)
W takim razie wszystko już wiem - trzeba kupić 215/50 i już, zwłaszcza, że faktycznie można znaleźć taniej w Norauto.
Dzięki serdeczne wszystkim. :)
Panowie potrzebuję wyjaśnienia i odświeżam temat żeby nie zakładać nowego.
C-max 2012 r. 2.0TDCi (115KM) wersja Titanium - aktualnie ma założone opony letnie 215/50R17 91H. Na takich felgach i rozmiarze opon wyjechał z fabryki. Jestem na etapie zakupu opon zimowych i pojawia się pewien problem, a mianowicie znaczna większość opon w tym rozmiarze 215/50R17 ma ten indeks nośności 95 i indeks prędkości V lub W.
Na tabliczce znajdującej się na słupku są podane rozmiary opon, które można stosować wraz z podanym ciśnieniem przy określonym obciążeniu. Nie ma nigdzie danych dotyczących nośności opon i indeksu prędkości. Wiem, że ta wartość jest homologowana. W instrukcji też nie ma takiej informacji.
Znalazłem na forum informację, że C-max ma mieć opony o indeksie nośności 95, ale z czego to wynika to już nie wiem.
Czy ktoś orientuje się jak to jest? Biorąc pod uwagę max obciążenie opony przy indeksie 95 = 690kg x 4 to znacznie przekracza DMC , nie wspomnę już o tym, że przy indeksie 91 = 615kg x 4 również znacznie przekracza DMC.
zaznaczam, że w sprzedaży są również opony w rozmiarze 215/50R17 z indeksem 91H.
Jakie indeksy nośności i prędkości przewidział producent do tego pojazdu przy rozmiarze opon215/50R17 ?
Pitterek 01-12-2019, 10:54 khml W moim przypadku zarówno w Cmaxie mk2 jak i w Focusie mk3 auto było fabrycznie na 215 50 R17 95W
Dzięki za szybką informację. Na obecnych oponach przejechałem dopiero ok 9 tyś km i niczego niepokojącego nie zauważyłem. Samochód pokonał bałkańskie trasy zarówno w górach jak i po autostradach i był w pełni obciążony. Do głowy mi nie przyszło, że jadę na oponach o niższym indeksie nośności tj. 91 a nie jak wskazują wyszukiwarki 95 . Z lektury internetowej wynika, że im większa nośność tym opona bardziej twarda i zmniejsza się komfort jazdy, a na tym mi nie zależy.
Zastanawia mnie tylko dlaczego w instrukcji a tym bardziej na wklejce na słupku danych dotyczących wymogu min. nośności nie zawarto.
Może ktoś wie, gdzie dokładnie to można sprawdzić - jeśli producent pojazdu przy rozmiarze 215/50R17 przewidział zwiększoną nośność to jakiś powód chyba miał ;)
Może ktoś wie, gdzie dokładnie to można sprawdzić - jeśli producent pojazdu przy rozmiarze 215/50R17 przewidział zwiększoną nośność to jakiś powód chyba miał ;)
Dane techniczne felg i opon znajdują się w świadectwie homologacji pojazdu.
Sam numer świadectwa homologacji można znaleźć w dowodzie rejestracyjnym albo ETIS albo Historia Pojazdu.
Dokument teoretycznie można pozyskać od producenta/importera, leasingu, księgowości i... nie wiem od kogo jeszcze.
Krótki wątek ze świadectwem homologacji jest też tu
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=197844
Przykładowy wycinek ze świadectwa homologacji na temat felg i opon jest na zdjęciach poniżej.
Ok Dzięki
Poszukałem po numerze homologacji, który odnalazłem na kopii poprzedniego francuskiego dowodu rejestracyjnego. W obecnym, polskim w pozycji K są tylko "------". znalazłem dane dotyczące tej konkretnej homologacji.
Dla C-Max 2.0TDCi podaje nośność 91, natomiast dla C-max Grand 2.0 TDCi już 95.
Ja myślę, że znaczenie może mieć tutaj moc maksymalna, czyli Vmax, o ile w ogóle ma. Bo mój C-max wyjechał z fabryki na oponach 215/50R17 95W i takie tez kupiłem kolejne.
Skąd masz pewność, że Twój miał 91H?
2.0TDCi jest cięższy od 1.6EB. Informacja o indeksie prędkości jest do sprawdzenia w ETIS przynajmniej u mnie.
Mam tylko potwierdzenie, że fabrykę opuścił na felgach 17' i oponach 215/50R17 - ale nie ma śladu po indeksie nośności i prędkości tych opon. Kolejne, które miał założone miały nośność 91. Nie wiem dlaczego, ale w tym rozmiarze większość opon ma obecnie indeksy 95 W i jeszcze XL (wzmacniane).
Zastanawiam się czy takie wzmacniane opony są dużo bardziej "twarde" i nie spowoduje znacznego zmniejszenia komfortu jazdy i czy rzeczywiście są wymagane do tego modelu.
Żeby sprawdzić w ETIS musze podjechać do serwisu czy można to sprawdzić po numerze VIN?
Po VIN wystarczy.
Możesz przesłać VIN np. mnie na priv to Ci sprawdzę co tam jest.
Albo samemu po rejestracji.
Dziękuję za pomoc. VIN wysłany.
Odpowiedź też ;) Było fabrycznie 215/50 R17 W
Dzięki raz jeszcze :razz:
|
|