Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2014- ] Uszkodzone oświetlenie adaptacyjne

Focuss-F1
23-02-2019, 20:25
Wczoraj spotkała mnie niemiła wizyta w serwisie Forda. Kilka dni wcześniej wyświetlił mi się na ekranie komunikat "Sprawdź oświetlenie adaptacyjne...." Miałem umówiony przegląd więc zgłosiłem problem. Po sprawdzeniu okazało się że usterce uległ jakiś siłownik w lampie led i nie działa ona. Koszt nowej lampy to 4600zł. Najgorsze jest to że stało się to tydzień po zakończeniu gwarancji....
- czy takie lampy ktoś gdzieś naprawia czy jestem zmuszony kupić nową?

Barixon
23-02-2019, 20:43
- czy takie lampy ktoś gdzieś naprawia czy jestem zmuszony kupić nową?

Ciężko powiedzieć czy ktoś to już naprawia, są zakłady które się tym zajmują możesz podzwonić i zapytać.

Ewentualnie używka Cie jeszcze ratuje.

dunkin
26-02-2019, 20:37
U mnie się od czasu do czasu coś takiego wyświetla. Wtedy lampy świeca bardzo krótko..
Jadę za chwilę na przegląd na 90tys km. Myślicie żeby to zgłosić? Mam jeszcze rok gwarancji protect..

Barixon
26-02-2019, 21:02
U mnie się od czasu do czasu coś takiego wyświetla. ...

Każda usterka powinna być zgłoszona na serwisie. Tym bardziej jeżeli masz jeszcze gwarancje

MichałMONDEO2017
27-02-2019, 07:09
U mnie też czasem się to zapala. Byłem w serwisie ale akurat nie wyświetlało się i nie mogli sprawdzić co to może być. Kazali przyjechać jak się wyświetli. Mimo komunikatu nie zauważyłem większych zmian w świeceniu....

Focuss-F1
27-02-2019, 17:00
A to mnie się świeci już teraz cały czas a przez 3 lata nigdy się nie wyświetliło.

jvc
27-02-2019, 17:26
Mnie się dzisiaj wyświetliło ,akurat miałem forscana pod ręką i pokazało błąd B103C - Obwód sterujący lewego reflektora.
I faktycznie wtedy nie skręca ten reflektor wraz z ruchem kierownicy. Zgaszenie i odpalenie samochodu przywraca jego sprawność. Błąd pozostał w forscanie ,więc skasowałem i jest OK.
Mniej więcej zdarza mi się ta przypadłość raz na 2-3 miesiące.

Tetryk
28-02-2019, 14:38
A z ciekawości, czy w full dynamic ledach przy silniku diesla, czy jak podjedziecie do ściany (albo do auta z przodu) tak by światła świeciły na coś z odległości metr - dwa, to czy górna granica światła wibruje? U mnie snop światła prawego wygląda jakby całym autem telepało.

jvc
28-02-2019, 15:38
Sprawdzę za pół godziny

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Hansolo
28-02-2019, 16:38
czy górna granica światła wibruje? U mnie snop światła prawego wygląda jakby całym autem telepało.

Wibruje, ale tylko prawe. Jakiś czas temu patrzyłem jak to " naprawić " . Sposób zamontowania reflektora jest trochę kiepski, przy mocowaniu do pasa przedniego tworzy się dźwignia i na jej końcu pojawiają się drgania. Jak się przytrzyma mocno w miejscu mocowania to nic nie drga. Podejrzewam, że to efekt łapy silnika, mocowanej do nadwozia z prawej strony.

jvc
28-02-2019, 16:49
U mnie wibrują oba, ale po chwili dopiero i delikatnie bardzo.

Hansolo
28-02-2019, 17:07
Obroty silnika oczko wyżej i nic nie drga ;)

wojt66
03-04-2019, 22:05
U mnie dzis tez wyswietlil sie komunikat Sprawdź oświetlenie adaptacyjne... i przestaly dzialac swiatla tzn ruszac sie razem z skretem kierownicy. Po wylaczeniu i wlaczeniu stacyjki wrocily do normy. Podobny przypadek opisywany jest tu https://talkford.com/community/topic/386767-mk5-adaptive-led-failure-roll-call/
Mam nadzieje ze to nie zapowiedz padajacego modulu sterujacego badz samej lampy led:(

cattani75
03-04-2019, 22:06
Też tak miałem raz na dystansie równika. I wszytko działa ok.

adam127777
06-02-2020, 19:33
Wyskoczyło mi wczoraj "Sprawdź oświetlenie adaptacyjne....", ponieważ jadę na akcję z akumulatorem 18P11 zgłoszę przy okazji, ale ciekawostka, problem objawia się tylko za dnia, kiedy jest ciemno światła działają prawidłowo i błąd nie występuje.

Pierwszego dnia jak się pojawiło w ciągu dnia to wyłączałem i włączałem samochód razy żeby sprawdzić, nie było poprawy. Ciekawe co powiedzą w serwisie .....

wojt66
07-02-2020, 11:34
Miałem to samo , pojechałem z tym błędem do serwisu i orzekli ze trzeba wymienić lewą lampę. Nie miałem wtedy jeszcze kabla i forscana wiec nie moglem sprawdzić co to za błąd. Po wymianie lampy na nową błąd już nie powrócił. Samochód bezwypadkowy, na gwarancji jeszcze był niecałe 30 tyś przejechane, wiec za nic nie zapłaciłem. Kolejna droga zabawka w tym aucie która będzie się psuła sama z siebie, prędzej czy później. Najgorsze jest to że nikt jeszcze nie naprawia tych przednich lamp w Mondeo. Wizja kupna nowej za 4 tys nie jest pocieszająca a kupno używki to loteria.

adam127777
07-02-2020, 11:45
No tak tylko że w moim przypadku lampy działają - przynajmniej w nocy tak to wygląda, skręcają, zmienia się snop światła - a tylko w ciągu dnia sygnalizuje błąd ... ?!, natomiast fakt faktem że świeci dużo lepiej od halogenów czy ksenonów.

adam127777
23-02-2020, 19:33
no więc byłem w ciągu dnia na 18P11 i problem nie wystąpił, zasugerowali dostarczenie samochodu wieczorem żeby mogli sprawdzić (nie wiem czy nie mogli wyłączyć światła lub zasłonić czujnika - nieważne), niemniej po drugiej wizycie 'coś' zrobili jakąś aktualizację czy cóś i powiedzieli że będzie OK, fakt na razie problem się nie pojawił.

Tak z ciekawości czy da się sprawdzić po VIN co oni tam niby zaktualizowali ?

adam127777
13-11-2020, 22:59
całe wiosna/lato spokój, wczoraj wracałem z Poznania i dupa, zatrzymałem się na chwilę zresetowałem samochód i niestety nic to samo. W sytuacji wystąpienia problemu światła świecą nienaturalnie 'nisko'
Przyjechałem pod firmę auto postało 4 min wróciłem i już OK, dzisiaj wyjazd wieczorem 30 min jeżdżenia i nic zero problemu.

tedi_k czy mógłbym podjechać w ciągu tygodnia odczytać czy tam faktycznie nie mam żadnych błędów jak twierdzą fachowcy z Forda ??

Edelek
12-07-2021, 20:42
Czytam z zainteresowaniem wypowiedzi kolegów o tej upierdliwej usterce, ale z reguły kończą się one na stwierdzeniu " komunikat o usterce wystąpił, występuje i dalej będzie występował". Szkoda, że przechodzimy koło tego tematu tak pobłażliwie zwłaszcza, że nowe samochody posiadają tą usterkę i uważam, że ze strony Forda jest to lekceważenie klienta. W moim przypadku w nowym samochodzie Mondeo MKV z przebiegiem ponad 16 tys.km. komunikat "Sprawdź oświetlenie adaptacyjne" powtarza się bardzo często mimo, że w ASO byłem już wielokrotnie w tym miałem wymieniony reflektor. Jestem umówiony na kolejną wizytę i już mam tego dość....

Bump:

kaan1
20-07-2021, 14:48
mimo, że w ASO byłem już wielokrotnie w tym miałem wymieniony reflektor. Jestem umówiony na kolejną wizytę i już mam tego dość....

Bump:

Czyli problem nie leży w reflektorze ? to być może byłoby pocieszające ...

mond007
20-07-2021, 18:11
mi miesiąc temu na gwarancji wymienili 1breflektor, na razie komunikat nie wrócił, wcześniej raz na tydzień wyskakiwał, światła działały bez problemu

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

p.saw
20-07-2021, 20:20
Gdy wyskakuje komunikat "sprawdź oświetlenie adaptacyjne" to raczej reflektory nie działają prawidłowo. Ida w dół i oświetlają "przedpole". Czasami w mieście można tego nie zauważyć.

Powiedziano mi w ASO, że jak pojawi się komunikat to mam bez gaszenia samochodu do nich podjechać i sprawdzą błędy. W zasadzie to niewykonalne.
Podobno po ponownym odpaleniu błąd się nie zapisuje.
O co kamam ???

Mi komunikat wyskakuje tak ze 2 razy w miesiącu. Wtedy wyłączam, zamykam, otwieram, odpalam i już jest ok. Jakoś się nauczyłem z tym żyć. ;)

djanek
20-07-2021, 20:59
Mi dwa razy wyskoczył ten komunikat. W błędach było że coś nie tak z silniczkami w obu lampach. Pierwszym razem skasowałem błędy i założyłem że małe prawdopodobieństwo aby na raz w obu lampach pojawił się ten sam błąd - uszkodzenie. Po ok dwóch tygodniach to samo. Tym razem posprawdzałem wszystko, akumulator 11,2V i te same błędy. Akumulator 4 letni, nie był doładowywany.
Akumulator naładowałem, skasowałem błędy. Teraz po przekręceniu kluczyka na zapłon (bez odpalania silnika) czekam z 4-5 sek. aż lampy zadziałają i włączam silnik. Od 4 miesięcy błąd nie pojawił się. Zakładam że przy słabym akumulatorze odpalałem silnik w momencie pozycjonowania się lamp no i coś tam energii może brakowało więc powstawał błąd, ale to tylko moje wnioski.

micrus_rybnik
14-09-2021, 07:57
Piszecie o Mondeo, ale w Galaxy ten problem także występuje. W moim z 2019 kilka razy komunikat o usterce oświetlenia adaptacyjnego pojawił się, ale wydawało mi się, że w świeceniu reflektorów nie widzę różnicy. Kilka tygodni temu oddałem auto do serwisu Forda i poprosiłem o sprawdzenie co się dzieje. Powiedzieli, że awarii uległ jakiś moduł w reflektorze i jak chcę się tego pozbyć to koszt reflektora 5000 zł. Auto ma 2,5 roku i wykupiony Ford Protect, więc pomyślałem niech się to w końcu na coś przyda. Pewnie nikt się nie zdziwi, że wg pracowników Forda akurat taka awaria nie łapie się na Ford Protect. Dziwne to, bo auto chyba jeszcze dość nowe, a sam reflektor który jest nierozbieralny powinien wytrzymać co najmniej jakiś minimalny okres używania tj. 5-6 lat.

mond007
14-09-2021, 19:40
Pisz do FP z prośbą o interpretację gwarancji. Przy poprzednim S-Maxie miałe sytuację, że serwis twierdził, iż protect nie obejmuje usterki a Ford Polska jasno odpisał, że usterka podlega naprawie gwarancyjnej. Serwis widząc pismo nie próbował dalej robić ze mnie barana

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Przemo1903
15-09-2021, 17:24
Wystarczy przeczytać warunki gwarancji Ford Protect, a w nich jasno i wyraźnie napisane czego np nie obejmuje:

- napraw zespołów eksploatacyjnych lub ich części podlegających normalnemu zużyciu, takich jak
np.: układ wydechowy (za wyjątkiem katalizatora oraz filtrów cząstek stałych (DPF) z warstwą
regeneracyjną), okładziny i klocki hamulcowe, świece zapłonowe, filtr paliwa, powietrza, oleju,przeciwpyłkowy, tarcze hamulcowe i bębny hamulcowe, żarówki, lampy i reflektory, paski klinowe oraz napędowe, elementy sprzęgła (tarcza, docisk, łożysko), bezpieczniki, koła i opony,amortyzatory, zwrotnice kolumnowe McPherson, pióra wycieraczek, przewody wysokiego napięcia, akumulatory rozruchowe.

micrus_rybnik
16-09-2021, 12:57
No nie do końca chyba tak jest z tymi reflektorami. Dostałem pierwszą odpowiedź z Ford Polska i:
"...gwarancja Ford Protect obejmuje naprawy systemów elektrycznych (w tym awarie systemu oświetlenia), lecz nie obejmuje wymiany żarówek i zespołów lamp.".
Skoro serwis Forda powiedział mi, że awarii uległ jakiś moduł odpowiedzialny ze poziomowanie świateł to chyba powinno to podchodzić pod "systemy elektryczne?

tedi_k
16-09-2021, 13:09
... "systemy elektryczne?

Albo "zespoły lamp" - co może być bardziej prawdopodobne zważywszy na powyższy zapis...8)8)

Edelek
04-10-2021, 21:51
Ostatecznie wymieniono mi dwa reflektory, ale niestety problem z komunikatem nadal występuje. Mam wrażenie, że w moim przypadku na szczęście nie ma to wpływu na poprawność działania świateł. Zauważyłem, że reflektory bardzo się grzeją mimo, iż obecnie w większości jeździ się na światłach dziennych. Latem blachą nad nimi można było się poparzyć. Proszę o informację czy u was też tak jest?

Pawel081
13-01-2022, 19:13
Witam,
posiadam Mondeo z 2017 roku który jest wyposażony w adaptacyjne światła led, Od pewnego czasu coś jest nie tak.

Światła po włączeniu zapłonu, wykonują ruch prawo lewo, dół gór (Ustawiają sie tak jak zawsze, czyli silniczki działają) ale na ruch kierownicy przestały reagować, przestało też świecić prawe świtało do jazdy dziennej. Jeżeli przełączę włącznik z trybu AUTO na świtała dzienne, to działają obydwie lampy czyli w innym trybie jest niby wszystko OK. Drogowe i kierunki działają.

komputer pokazał błąd B103D - Obwód sterujący prawego reflektora

Proszę o pomoc, gdzie szukać problemu?

edycja:
zaobserwowałem że błąd pojawia się po włączeniu prawego kierunkowskazu,

doradzi ktoś coś, co może być nie tak?

zon123
24-05-2022, 18:14
Ja z tym problem borykam się od około dwóch lat. Zaczęło się po aktualizacji oświetlenia w samochodzie. Dodatkowo, co zauważyłem od tego momentu nie prawidłowo działa przełączenie automatyczne świateł drogowych na mijania. Wcześniej było prawie idealnie. Obecnie jestem po wymianie całych lamp. Wcześniej moduły wymieniali. Nic nie pomogło. Wymiana lamp pomogła na ponad pół roku. Serwis nie widzi, żadnych błędów. Dzisiaj także napisałem do koncernu Forda. Ale z tego co widać to chyba umywają ręce od tego problemu. Ogólnie mówiąc model Mondeo posiadam od około 15 lat. Zacząłem od MK2 i chyba MK5 będzie moim ostatnio Fordem. Człowiek płaci duże pieniądze, dopłaca do fajnych lamp, bo faktycznie w nocy to jest super jazda ale usterka ta już nie jest taka super. :(

kolekkk
14-09-2022, 20:00
W przyszłości gdyby ktoś miał problem z Lampami do Edga i Mondeo / S-max / Galaxy LED to naprawiam takie lampy jestem z Krakowa w razie czego podaje telefon +48 534 813 299 +48 534 813 299

wojt66
14-09-2022, 21:56
kolekkk no to będziesz miał ręce pełne roboty :) jesli twoja naprawa jest w pełni skuteczna.
Silniczki te co sterują skretem świateł też naprawiasz ?

sliver001
15-09-2022, 06:40
W przyszłości gdyby ktoś miał problem z Lampami do Edga i Mondeo / S-max / Galaxy LED to naprawiam takie lampy jestem z Krakowa w razie czego podaje telefon +48 534 813 299 +48 534 813 299

U mnie ostatnio też pojawił się pierwszy raz ten komunikat. Czy podczas naprawy rozklejasz lampy? Jeśli tak to dajesz jakąś gwarancję na szczelność i czy widać później, że były rozklejane?

kolekkk
26-09-2022, 23:50
hej!

Oczywiście że daje Gwarancje.
Lampy nie rozklejam, nie ma takiej potrzeby, wycinam małe okienko z tyłu lampy,a po naprawie spawam elektrodą szczelnie oraz obrabiam papierem ściernym. Operacja jest właściwie nie widoczna, ale jest mały ślad po zabiegu :)

Z braku czasu proszę nie pisać wiadomości ponieważ rzadko jestem dostępny na Forum , tylko telefon jak podałem wyżej

Robinsolek
20-10-2022, 07:00

Kolega kolekkk jest zawodowcem:)

Ogarnął temat. Po naprawie światła działają bez zarzutu i zniknął denerwujący komunikat (obyło się też bez zmiany lamp:surprise:).

Marys1989
01-01-2023, 12:37
Również polecam kolegę, 3h i lampy w s-maxie znowu działają :)
Kolekkk temat ma opanowany perfekcyjnie, szkoda czasu na szukanie pomocy po innych firmach zajmujących się reflektorami.

sabaciontko
01-01-2023, 18:07
O jakich kwotach mówimy za naprawę /szt ?

sliver001
03-01-2023, 13:52
Również polecam kolegę, 3h i lampy w s-maxie znowu działają :)
Kolekkk temat ma opanowany perfekcyjnie, szkoda czasu na szukanie pomocy po innych firmach zajmujących się reflektorami.

Czy są jakieś ślady rozklejania kloszy albo miejsce po wycięciu okienka? Krótko mówiąc czy jak będę kupował używki to czy poznam, że były naprawiane.

p.saw
03-01-2023, 14:12
Czy są jakieś ślady rozklejania kloszy albo miejsce po wycięciu okienka? Krótko mówiąc czy jak będę kupował używki to czy poznam, że były naprawiane.

Lampy nie rozklejam, nie ma takiej potrzeby, wycinam małe okienko z tyłu lampy, a po naprawie spawam elektrodą szczelnie oraz obrabiam papierem ściernym. Operacja jest właściwie nie widoczna, ale jest mały ślad po zabiegu :)

No chyba kolega kolekkk wyjaśnił.

Kowal001
09-04-2023, 08:34
Dołącze się.
U mnie normalnie lampy się poziomują, a po wyskoczeniu komunikatu opadają i nie reagują na skręt kierownicą.
Czy kolega kolekkk też jest w stanie to naprawić i jaki jest koszt.

pioterekb
11-04-2023, 15:24
Coż, nie wniosę niczego nowego do tematu poza infromacją, że mam to samo - B103C. Łudziłem się, że to przez mroźną pogodę (zimny lut), przy skręcie w lewo. Czas temu (z rok), pojawiało się sporadycznie, teraz nagminnie i niemal natychmiast po uruchomieniu pojazdu. Zastrzymanie, wyłączenie, uruchominie pojazdu już nie pomaga w takiej sytuacji.

Przeszukałem nasze fora i zagraniczne, na których również zgłaszany jest ten błąd. Nie natknąłem się jednak nigdzie na jakiekolwiek rozwiązanie. Jest sporo nieprecyzyjnych informacji, że jednym pomogła aktualizacja, że jakaś akcja serwisowa, że poluzowana wtyczka. Na zagranicznym forum ktoś nawet prowadził akcję zbierania wpisów, aby zwrócić się do Forda o systemowe rozwiązanie problemu.

Cóż, napisałem do ASO w tej sprawie podając kod błędu, ale dostałem jak na razie zaproszenie na diagnostykę. Przy rozmowie usłyszałem tylko, że w innych modelach też się to pojawia. Nie dostałem odpowiedzi czy czeka mnie kosztowna wymiana, bo jeszcze sami nie zdiagnozowali usterki i nie ma co przesądzać. Jasne :mad:

Czupurr
29-05-2023, 13:51
Kolega kolekkk jest zawodowcem:)

Ogarnął temat. Po naprawie światła działają bez zarzutu i zniknął denerwujący komunikat (obyło się też bez zmiany lamp:surprise:).

Minęło trochę czasu od naprawy - czy kolegi lampy wciąż działają bez zarzutu?
Bo też zastanawiam się nad wizytą w Krakowie....

MaXyM
20-06-2023, 15:34
Na forum jest kilka watkow traktujacych o bledzie B103C. Wybralem ten.
Mnie tez to dopadlo chwile po kupieniu auta. Probowalem ASO ale sie nie przyznawali. Zrobili update firmware'u ale nie pomoglo.

Mam jednak dwa spostrzerzenia
1. gdzies na forum przeczytalem, ze blad sie nie pojawia jesli najpierw uruchomi sie zaplon a po paru sekundach dopiero uruchamia silnik. I to moge potwierdzic. Chyba 1.5 miesiaca tak uruchamialem i ani razu blad nie sie nie pojawil.
2. po wymianie aku, ktoremu czasami spadalo napiecie ponizej 12V, postanowilem poprobowac szczescia i znowu uruchamiam od razu przyciskiem. Jezdze tak juz miesiac - i znowu moge potwierdzic, blad sie nie pojawil.

Nie znaczy to, ze problemu nie ma. Z jakiegos powodu ta lewa lampa jest pewnie bardziej wrazliwa na spadek napiecia.

benykuleczka1
20-06-2023, 19:21
Ja już dwa razy wymieniałem lewa lampę. Odpalam auto zawsze na dwa razy, czyli najpierw do kontrolek a później dopiero silnik a mimo to błąd lampy się pojawił. Zauważyłem za to inna zależność, zawsze jak odpalam zdalnie auto zapisuje się błąd czujników parkowania:619:

klocolus
20-06-2023, 23:12
Z jakiegos powodu ta lewa lampa jest pewnie bardziej wrazliwa na spadek napiecia.

Być może jest tak jak w mondeo mk3 (tylko tam było z prawą lampą), że jedna lampa pod obciążeniem dostaje mniejsze napięcie od drugiej. Przewody były za cienkie w szczególności po latach. Niby lewa powinna mieć lepiej bo wygląda, że ma bliżej do skrzynki bezpieczników ale kto wie.

MaXyM
21-06-2023, 18:03
ironia losu: wczoraj cos napisalem a dzis juz to nieprawda.
Rano do pracy - ok. W garazu start pociemku - ok, w drodze do domu zatrzymalem sie w sklepie i przy ponownym uruchamianiu blad.

standardowo:
===HCM DTC B103C:01-08===
Code: B103C - Left Headlamp Control

ale oprocz tego
===BCMii DTC B123B:11-08===
Code: B123B - Right Front Turn Indicator

===PCM DTC U1013:86-28===
Code: U1013 - Invalid Internal Control Module Monitoring Data Received from TCM

no troche zdziwko. kierunek nigdy bledu nie zglaszal (ani tego bledu nie widzialem jeszcze). Niestety nie wiem czy te bledy powstaly w tym samym momencie (czemu nie ma km czy czasu?) wiem ze auto wysyla te dane na serwer forda ale nie wiem jak je uzyskac nie jadac do aso.

tak ze zostaje zaplon i potem start…. zanim i to zacznie zawodzic

mrk26
21-06-2023, 19:06
Kiedyś podczas sprawdzania jednego auta w FDRS widziałem logi jak auto wysyła stan licznika na serwer, nie jestem pewien czy tak samo przekazuje informacje o błędach zapisanych w sterownikach gdyż auto które sprawdzałem było prawie nowe i nie miało żadnych błędów.

MaXyM
21-06-2023, 19:23
jak bylem w aso to mi pokazywali web aplikacje (wlasciwie rozszerzenie tego co widzi zalogowany uzytkownik na stronie forda). byl tam kalendarz i wszystkie bledy, wydaje mi sie ze nawet wiecej niz to co widze we forscanie. cala historia od nowosci auta

benykuleczka1
21-06-2023, 19:39
===pcm dtc u1013:86-28===
code: U1013 - invalid internal control module monitoring data received from tcm

Ten błąd też mi się pojawia. Nic się nie dzieje w zwiazku z nim a jak pytałem w aso to "nieważny":619:. Kasuje a i tak powraca wcześniej albo później. Zawsze jednak przy odpalaniu auta. U mnie dodatkowo zapisują się szczegóły tzn kiedy sie pojawił oraz zamrożone ramki.

nitr0
01-08-2023, 22:26
Z tego co poczytałem na zagranicznych forach to winą są lampy. Któraś jest uszkodzona, jakiś moduł. Rozwiązaniem jest na ta chwile wymiana.

U niektórych pokazuje się to czasem, sporadycznie u innych cały czas i lampy świecą wtedy w dół.

Mi się dziś pojawił taki komunikat zobaczymy czy będzie się powtarzał.

MaXyM
02-08-2023, 09:55
Mozliwe ze ma to cos wspolnego z wilgotnoscia powietrza albo/i napieciem aku.
Jak kupilem auto, to te bledy wyskakiwaly czesciej i czesciej. Potem zaczalem stosowac metode najpier w wlaczenie zasilania (ignotion) a po paru sek start silnika. PRzy takim uzywaniu nikdy blad nie wrocil.
Potem wymienilem Aku na nowy (na starym nie dziala czesto system S&S). Postanowilem sprobowac i uruchamialem auto od razu przyciskiem start. Bardzo dlugo bled sie nie pojawil. Raz sie tym pochwalilem na forum i tego samego dnia blas sie znowu pojawil, ale od tego czasu w ogole. Ogolnie przez jakies 3 mies. tylko ten jeden wspomniany raz.

Ciekawe ze sa tacy co pisza ze wymienili lampe a problemu to nie naprawilo.

Hansolo
02-08-2023, 15:41
Zawsze odpalam po podjechaniu fotela i ustawieniu się kierownicy ( elektryczna regulacja ) i cyklu ustawienia się lamp. Błędu nigdy nie było.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

MaXyM
02-08-2023, 16:15
A wczesniej miales?

Hansolo
02-08-2023, 16:18
Nie. Zawsze tak robiłem. W poprzednim mk5 też. Jakoś tak intuicyjne, dawałem systemom spokojnie ruszyć.

MaXyM
02-08-2023, 17:07
Aha.. no ja odkad mam Ford Power to od razu uruchamiam jednym przycisnieciem. I nigdy by mi do glowy nie wpadlo ze mozna inaczej.

adrianze
17-08-2023, 09:55
Panowie - mondeo MK5 2016, 85k przebiegu. Jeżdżę od połowy czerwca. Jakoś w lipcu pojawił się komunikat "sprawdź osw. adaptacyjne", potem był spokój, aż do teraz - w ciągu 2 tygodnie ostatnich pojawił się z 3-4 razy.
Czy jest sens zacząć od wymiany akumulatora? Aku jest od nowości. W innym temacie dot. Systemu start/stop pisałem, że od czerwca włączył się może z 4 razy. Nie jest to jakis problem, a wręcz odwrotnie, ale obstawiam, że akumulator nie jest w najlepszym stanie po tych 7 latach i może ma to też związek z tym błędem dot. świateł.

MaXyM
17-08-2023, 10:40
7 lat dla AKU jest duzo.
Rozumiem, ze nie masz Start&Stop systemu bo pewnie bylby to indykator ze aku juz nie daje rady.
Mnie wymiana AKU bardzo pomogla. Oprocz przypadku opisanego w poscie #53 do dzis sie blad nie wrocil.

adrianze
17-08-2023, 11:00
start/stop od momentu zakupu włączył się może z 4 razy, tak to cały czas jest kontrolka, że jest nieaktywny (szara).

w zasadzie przed zimą i tak planowałem jego wymianę, ale chyba ten błąd świateł mnie dodatkowo zmotywował żeby to zrobić już teraz...

Hansolo
17-08-2023, 11:30
Akumulator to jedno. Jak bateria ma te 4 lata to zmierza do utylizacji szybko. Przez jakiś czas spróbuj czegoś takiego. Włączasz zapłon, czekasz, chwilę aż auto się obudzi, światła jak jest ciemno zrobią swoje fiku Miku i odpalasz, a nie sprzęgło/ hamulec od razu i ogień. Robiłem tak w poprzednim mk5 czekając aż fotel podjedzie, robię tak teraz ( fotel + kierownica się ustawią ) i nigdy błedów od FDL nie było . Próba nic nie kosztuje.

adrianze
17-08-2023, 12:56
Dzięki, spróbuję.
Chociaż zacznę i tak od wymiany akumulatora, bo te 7 lat to jednak bardzo dużo.

MaXyM
17-08-2023, 13:59
U mnie ten sposob dzialal nawet na starym AKU. Zgaduje ze start silnika razem z uruchomieniem innych systemow powoduje jakas niestabilnosc systemu reflektorow. Wiec jakis czas mozna z tym zyc.

adrianze
17-08-2023, 14:08
No tak, gdyby to była alternatywa do drogiej naprawy to można tak żyć. Chociaż na dłuższą metę pewnie jest to uciążliwe.
Zacznę od wymiany akumulatora i wtedy protestuje.

iLLi
28-11-2023, 22:20
Cześć,

Kupiłem niedawno mondeo mk5 2.0 tdci, przesiadka z ST220.
Będę chciał kupić OC + AC do niego i nie wiem, jaki model auta wybrać, czy mógłby ktoś po VIN mi powiedzieć, lub jak to sprawdzić?
VIN: WF0FXXWPCFHU44708
Są opcje Ambiente, Edition, Titanium, Trend,
Nigdy nie brałem AC, polecacie jakaś konkretną firmę?

Odnośnie lamp:
Ja to mam farta, po 2 dniach wyskoczył błąd: "Sprawdź oświetlenie adaptacyjne, Patrz inst.obsługi"
Po włączeniu lamp dziwnie się zachowują i nie skręcają, dodatkowo poziomują dość nisko, a jak daję pozycyjne, lewa zapala się i gaśnie po 2-3 sekundach i świeci tylko prawa, na dziennych ledach po kilku minutach gaśnie lewa, macie pomysły co jest przyczyną?
Kupiłem kabel do forscana jakiś Vgate vLinker, aby zbadać błędy.

Bardzo wam dziękuję z góry za pomoc.
Pozdrawiam.

maniek860824
29-11-2023, 06:50
Seria 20 - Wersja Titanium :wink:

klocolus
29-11-2023, 23:19
Kupiłem kabel do forscana jakiś Vgate vLinker, aby zbadać błędy.

Sprawdź błędy i napisz, u mnie wyskoczył w sumie przez ponad pół roku 2 razy taki błąd i lampy się nie skręcały ale po wyłączeniu i włączeniu zapłonu znikał.

iLLi
03-12-2023, 14:42
Sprawdź błędy i napisz, u mnie wyskoczył w sumie przez ponad pół roku 2 razy taki błąd i lampy się nie skręcały ale po wyłączeniu i włączeniu zapłonu znikał.

https://ibb.co/y8tLJct
Kod: B103C - obwód sterujący lewego refletkora
Dodatkowe symptomy usterki:
- Ogólna usterka elektryczna

Dziwna sytuacja, skasowałem błąd, działało normalnie, ale po następnym uruchomieniu znów błąd wyskoczył.
Wcześniej był też błąd odnośnie akumulatora, że niskie napięcie. Chyba do wymiany ma 11.4v z odpalonym zapłonem, aku wydaje się, że jest od nowości fordowski.

klocolus
03-12-2023, 22:28
ale po następnym uruchomieniu znów błąd wyskoczył.

Może tak być, że spada napięcie za bardzo przy rozruchu i stąd problem.

iLLi
04-12-2023, 09:24
Może tak być, że spada napięcie za bardzo przy rozruchu i stąd problem.

Dzisiaj rano nawet juz nie odpalił, czy możesz mi proszę podać jaki najlepszy akumulator wsiąść do niego? W internecie kazdy co innego pisze, wiec lekko nie wiem co wybrać.
80Ah agm bedzie git varty?

Pozdrawiam

Bump: Może tak być, że spada napięcie za bardzo przy rozruchu i stąd problem.

Dzisiaj rano nawet juz nie odpalił, czy możesz mi proszę podać jaki najlepszy akumulator wsiąść do niego? W internecie kazdy co innego pisze, wiec lekko nie wiem co wybrać.

Pozdrawiam

klocolus
04-12-2023, 14:41
W internecie kazdy co innego pisze, wiec lekko nie wiem co wybrać.
80Ah agm bedzie git varty?

Ja wybrałem yuasę 5110 85Ah bo nie korzystam ze start-stop. Zobaczymy, mój też już ledwo kręcił jak temperatury zaczęły spadać.

iLLi
11-12-2023, 11:58
Po wymieanie ak, na taki sam jakbył czyli 70ah AGM, błąd dalej powstaje.

"Kod: B103C - obwód sterujący lewego refletkora
Dodatkowe symptomy usterki:
- Ogólna usterka elektryczna

Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecania
- Kontrolka usterki włączona przy tym DTC

Moduł: Moduł regulacji reflektorów"

Dziwne jest to, że jako pozycyjne ledy gasną praktycznie po 2 sekundach, dzienne ledy, po 10-15min. Jak odpala się reflektory to widać, że mają problem przy autoregulacji, ale potem spadają trochę w dół i świecą cały czas. Dziwna sytuacja, próbować u elektryka, czy kupić inna lampę i mieć z głowy?

Pozdrawiam

sliver001
13-12-2023, 06:22
Ubiegłej zimy kilkukrotnie pojawił się u mnie podobny komunikat, po ponownym odpaleniu auta znikał i lampy działały prawidłowo. W tym roku jeszcze nie zagościł na desce rozdzielczej ale podczas odpalania rano zimnego silnika wyłączam zawsze światła i dopiero po uruchomieniu silnika przekręcam na auto. Być może faktycznie błąd jest spowodowany chwilowym spadkiem napięcia bo lampy włączają się od razu po wciśnięciu przycisku start jeszcze przed uruchomieniem rozrusznika.

iLLi
19-12-2023, 13:34
Naprawiłem swój problem kupując lampę używaną z allegro, 3 tygodnie różnicy w dacie produkcji.
Na razie parę dni jest wszystko ok.