Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Odpalanie na przycisk (system start-stop) - pytanie o procedurę
mati3995 27-02-2019, 14:08 Witam.
Posiadam w Fordzie Focusie 1.6 Ecoboost odpalanie z systemem start-stop.
Mam pytanie do was dotyczące odpalania samochodu.
Odpalacie od razu czyli sprzęgło i przycisk czy najpierw przycisk potem czekacie następnie sprzęgło i znów przycisk.
Będę wdzięczny za opinie.
pankrakus 27-02-2019, 14:32 Witam
A na co chcesz czekać w benzyniaku?
To ma sens w dieslu, gdy trzeba nagrzać świece żarowe
Naciskanie START, bez uruchamiania silnika,
nie ma racjonalnego uzasadnienia w benzyniaku
pozdrawiam
pankrakus
Wsiadasz, wciskasz sprzęgło, naciskasz przycisk.
Tyle jeśli chodzi o odpalanie benzyny przyciskiem.
juri2069 27-02-2019, 16:58 W dieslu też tak się odpala , auto grzeje sobie świece tyle ile uważa za stosowne. W dużych mrozach dłużej, w małych krócej.
Po to między innymi jest przycisk żeby wsiąść , pyknąć i jechać
Ja jestem ze starej szkoły i pierwszy przycisk niech zrobi co swoje
a nastepnie sprzegło i przycisk
16tdci
ps. przy dużych mrozach wyskakiwał komunikat przygotowanie do rozruchu
Autor pyta o 1.6EB a nie 1.6TDCi. Więc nie ma potrzeby rozgrzewania świec.
mati3995 27-02-2019, 20:42 Dziękuję za opinie :) :)
Lukimaster 27-02-2019, 21:53 Ja również jestem starej daty. Najpierw zapłon, potem sprzęgło i rozruch . Pewnie sensu to nie ma ale jakoś tak się przyzwyczaiłem.
sikorsky93 01-03-2019, 10:55 A miał ktoś z was problem z działaniem start stopu?
W minioną sobotę, rano wsiadam do samochodu, standardowo wciskam sprzęgło potem przycisk i cisza.. uruchomił się tylko zapłon (zapaliły się kontrolki, radio itp) i tak około 15 razy, po czym udało mi się uruchomić silnik.
Jaka może być tego przyczyna?
Ja również jestem starej daty. Najpierw zapłon, potem sprzęgło i rozruch . Pewnie sensu to nie ma ale jakoś tak się przyzwyczaiłem.
Można rozważać sens takiej procedury zimą, gdy akumulator ma problemy
tu artykuł
https://teamtotal.pl/artykul/prosty-trik-ktory-ulatwi-odpalenie-auta-zima
https://www.motofakty.pl/artykul/jak-uruchomic-samochod-na-mrozie-poradnik.html
[...]
rano wsiadam do samochodu, standardowo wciskam sprzęgło potem przycisk
i cisza.. uruchomił się tylko zapłon (zapaliły się kontrolki, radio itp) i tak około 15 razy,
po czym udało mi się uruchomić silnik.
w pierwszej kolejności podpięcie pod komputer i sprawdzenie błędów,
czy np. czujnik sprzęgła nie ma problemu
pozdrawiam
Arturek
Łukasz Okularczyk 01-03-2019, 14:50 Też się kiedyś właśnie zastanawiałem czy aby nie trzeba to robić w dwóch krokach. Przecież w samochodach na kluczyk najpierw przekręcamy w pozycję nr 1 samochód w tym czasie sprawdza działanie wszystkich systemów, kontrolki gasną czyli jest ok i dopiero odpalamy. A tu wszystko od strzała i bądź tu mądry...
Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka
Jak wspomniałem.
Wsiadamy, wciskamy sprzęgło, naciskamy przycisk.
Gasząc, wciskamy sprzęgło, naciskamy przycisk.
Nie trzeba czekać na "I".
Misieksmig 01-03-2019, 15:24 A miał ktoś z was problem z działaniem start stopu?
W minioną sobotę, rano wsiadam do samochodu, standardowo wciskam sprzęgło potem przycisk i cisza.. uruchomił się tylko zapłon (zapaliły się kontrolki, radio itp) i tak około 15 razy, po czym udało mi się uruchomić silnik.
Też tak mi się tak zdarza raz na jakiś czas. Zgłaszałem to w serwisie, ponoć posprawdzali i nic nie znaleźli.
sikorsky93 04-03-2019, 09:24 Też tak mi się tak zdarza raz na jakiś czas. Zgłaszałem to w serwisie, ponoć posprawdzali i nic nie znaleźli.
Mam w piątek II przegląd, i mam zamiar też to zgłosić i zobaczymy co wymyślą. Ogólnie często mam problem aby odpalić samochód. Bardzo długo kreci mi rozrusznik zanim uruchomi silnik. Zgłaszałem to na pierwszym przeglądzie, stwierdzili ze wszystko ok a problem pojawia się nadal.
ja mam natomiast sytuację że muszę jeszcze wcisnąć hamulec, i przytrzymać przycisk. Jestem po wymianie anteny od GPS i to jedyny fakt z którym to łączę. Wcześniej było wszystko ok, sprzęgło muśnięcie przycisku i silnik działał.
Danielo_82 21-10-2019, 20:14 Uszkodzony, lub odpięty jeden z dwóch czujników na pedale sprzęgła.
pawelolszewski 22-10-2019, 20:24 Ok jeden czujnik jest nad sprzęgłem, a drugi?
Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
CHARONSKI 22-10-2019, 20:57 A drugi pod,zajrzyj to zobaczysz
pawelolszewski 22-10-2019, 21:09 No ok wszystko, tempomat też działa, i strzaleczka od biegów..
pawelolszewski 22-10-2019, 21:16 A co ma hulec do tego? Bez tzn samo sprzęgło i trzymanie przycisku nic nie daje. Pojawia się komunikat aby wcisnąć jeszcze hamulec
Danielo_82 22-10-2019, 21:58 Skąd wiesz że oba czujniki są sprawne? Tempomat działa bo wykorzystuje pierwszy czujnik. Drugi jest właśnie do odpalenia bezkluczykowego. Jeśli nie działa, to można uruchomić przy wcisnietym hamulcu.
pawelolszewski 22-10-2019, 22:02 Ok to nic innego tylko komputer i zobaczę czy są błędy. Napiszę co elm pokaże
pawelolszewski 24-10-2019, 20:07 Witaj, dopiero udało mi się błędy zczytac.
Pokazywał raz p1936 błąd czujnika sprzęgła ale po wykasowania się nie pojawia.
Zostają natomiast 2 inne błędy cały czas:
81c98:13-6c obwód prawego akumulatora oraz
U3003: 13=48 ładowanie akumulatora.
Dalej odpalanie z wcisnietu sprzęgłem hamulcem i trzeba trzymać przycisk.*
może jakiś pomysł?*
Danielo_82 25-10-2019, 06:10 Pomysł taki jak już Ci pisałem. Jak dalej nie wierzysz że to czujnik to sprawdź sobie w forscanie w oscylpskopie działanie tego przycisku, albo jedź do ASO.
pawelolszewski 27-10-2019, 16:21 Teraz wyskoczył błąd p068a i niestwty nie da rady odpalić auta. Jakby brak prądu na rozruch. Ktoś wie czy to może być aku Czu coś większego?
|