Zobacz pełną wersję : [Kuga 2013-2020] szyberdacha nie otwiera się wcale. a roleta panoramy działa do połowy
Witam wszystkich posiadaczy Forda i POMOCY!!!.
Posiadam Kuge 2 2013r. 2.0 diesel. Mam problem z szyberdachem, nie otwiera się wcale. a roleta panoramy działa do połowy (nie zasłania szyberka). Proszę o pomoc :(
Jesli miał ktoś taki problem i go rozwiązał będę wdzięczny.
posprawdzałem bezpieczniki i dalej nic. Ręce opadają.
Witam
Jestem świeżym posiadaczem Kugi st-line 2017 z dachem panorama
Gdy go oglądałem dach działał OK
Po przyjechaniu do domu nawet nie reaguje na przycisk a żaluzją działa tylko na jednym przycisku(zamykania jak się trzyma to najpierw zamknie do końca a zachwile zaczy otwierać.
przemo2309 13-07-2022, 13:03 Witam!
Odgrzeję trochę temat po wielu latach, bo widzę że nikt nie odpowiedział ziggi83, a ja mam dokładnie identyczny problem. Szyber martwy, a roleta zamyka do pewnego momentu (przykrywa nieruchomą część panoramy. Bezpiecznik OK, bo roleta działa. Czy ktoś z was miał jeszcze taki problem i co było jego przyczyną? Pacjent Ford Escape 2014r.
Udało się rozwiązać problem? Mam to samo.
Pozdrawiam
Podbijam problem, roleta drgnie w pierwszej chwili po naciśnięciu przycisku otwarcia, później nic.
Na YouTube znalazłem procedurę resetowania https://youtu.be/VcRs_uDw3Z4?si=BHVWSXPZbkt6TJFi zrobiłem tylko drugą część. Roleta zamknęła się cała, ale po ponownym otwarciu znowu to samo, zamyka się tylko do pierwszej części. Tak jakby nie pamiętała ustawień. Chyba trzeba zrobić całą procedurę od początku do końca. Nie mam garażu to nie ryzykowałem, że szyberdach się nie zamknie. Udało może się komuś rozwiązać problem?
Pozdrawiam
Na YouTube znalazłem procedurę resetowania https://youtu.be/VcRs_uDw3Z4?si=BHVWSXPZbkt6TJFi zrobiłem tylko drugą część. Roleta zamknęła się cała, ale po ponownym otwarciu znowu to samo, zamyka się tylko do pierwszej części. Tak jakby nie pamiętała ustawień. Chyba trzeba zrobić całą procedurę od początku do końca. Nie mam garażu to nie ryzykowałem, że szyberdach się nie zamknie. Udało może się komuś rozwiązać problem?
Pozdrawiam
Ja wykonałem procedurę resetowania poprzez ciągłe przytrzymanie przycisku "do przodu" rolety tak długo, aż przestanie jeździć tył-przód. Po tym sterowanie roletą wróciło do normalnego funkcjonowania.
Ja wykonałem procedurę resetowania poprzez ciągłe przytrzymanie przycisku "do przodu" rolety tak długo, aż przestanie jeździć tył-przód. Po tym sterowanie roletą wróciło do normalnego funkcjonowania.
Podłączyłem forscan okazało się że mam wyłączoną opcję „okno dachowe”. Po włączeniu Wywalił błąd zwarcia do masy. Poprzedni właściciel mówił że jak padał deszcz to zapomniał zamknąć szyberdachu. Czyli czeka mnie szukanie po kabelkach, gdzieś coś zamokło. Najlepsze to że bezpiecznik cały.
Witam, mam problem z szyberdachem, otworzył się i przy tym zblokował, nie mogę go zamknąć, roleta działa do połowy, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są dobre, kupiłem przełącznik, zamieniłem i nadal nie ma reakcji i nie chcę się zamknąć (nie ma manualnej opcji zamknięcia szyberdachu)
Proszę o pomoc, czy coś da się z tym zrobić?
Czy można to zamknąć programem Ford Scan?
Podzielę się swoją ostatnią naprawą bo może się komuś przyda.
PROBLEM: roleta zablokowała się w połowie i nie chciała się ruszyć. Przy naciskaniu przycisku otwierania rolety czasem było słychać znad podsufitki cichutkie klikanie, jakby sygnał dochodził, ale silnik się nie obracał. Żadna procedura resetu nie pomagałą na roletę, za to szyberdach przechodził poprawnie procedurę resetu ale bez działającej rolety nie chciał się normalnie otwierać przy pomocy przycisku.
ROZWIĄZANIE: silnik obsługujący roletę znajduje się po prawej stronie w podsufitce (nad pasażerem). Okazuje się, że ma on możliwość mechanicznego obracania przy pomocy klucza Torx25. Największym problemem jest dostać się do silnika. Mnie udało się w procedurze resetu szyberdachu otworzyć go i pozostawić w pozycji otwartej. Dzięki temu mogłem zdemontować blendę, która zaślepia szparę pomiędzy podsufitką, a dachem. Po jej usunięciu w wąskim prześwicie ukazują nam się mechanizmy sterujące szyberdachem i roletą. Następnie zdemontowałem sufitowy panel środkowy oraz zaczepy osłon przeciwsłonecznych. Dzięki temu podsufitkę udało się odsunąć od dachu na tyle, aby włożyć grzechotkę i mechanicznie przekręcić roletę. Po tym zabiegu przeprowadziłem procedurę resetu rolety i wszystko ponownie zaczęło działać prawidłowo.
Jak zdemontować elementy podsufitki można znaleźć w Internecie, np. tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=V3gIwfXIaOs
Warto z tego skorzystać ponieważ nie jest to intuicyjne i łatwo połamać jakieś zaczepy.
Witam, mam problem z szyberdachem, otworzył się i przy tym zblokował, nie mogę go zamknąć, roleta działa do połowy, sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i są dobre, kupiłem przełącznik, zamieniłem i nadal nie ma reakcji i nie chcę się zamknąć (nie ma manualnej opcji zamknięcia szyberdachu)
Proszę o pomoc, czy coś da się z tym zrobić?
Czy można to zamknąć programem Ford Scan?
W temacie manualnej opcji zamknięcia szyberdachu to jest duże prawdopodobieństwo, że i ten silnik posiada taką możliwość przy pomocy Torx25. Jedynie umiejscowienie silnika jest nad kierowcą, bliżej skraju i obawiam się, że bez rozebrania większej części podsufitki nie uda się do niego dostać.
|
|