technikibart
02-03-2019, 09:51
Cześć, Proszę o informacje jaki jest numer katalogowy dla sprężyny tył -focus mk2 2004 - G8DA 109km?? pod numerem który znalazłem wyświetlają mi się 2 różne rodzaje sprężyn.
Coś mi chrobotało, zrzuciłem koło i moim oczom ukazał się tak widok, auto stało cały miesiąc i jak wyjechałem z rana do pracy to coś zaczęło trzeszczeń, no i jest winowajca.
cygan1673
04-03-2019, 21:03
Widzę że to norma umnie też się posypały Kupiłem https://allegro.pl/oferta/sprezyna-tyl-kayaba-ra6658-ford-focus-mk2-ii-kombi-7245730193 oczywiście problem z odkręceniem śrub a sprężyny skrzypią na wybojach :(
RyszardaTrzeciaWaza
05-03-2019, 08:02
To nie jest auto po powodzi ? Sporo u Ciebie rudzielca.... :570:
Myślałem że u mnie jest słabo, mam ten sam rocznik
sanki czy wahacze skorodowane to nie jest buda, taki wahacz jak na zdjęciu wytrzyma 20 lat ( blacha ) więc czy się świeci czy jest rudy w zasadzie nie ma znaczenia
RyszardaTrzeciaWaza
06-03-2019, 06:40
taki wahacz jak na zdjęciu wytrzyma 20 lat
Jasna sprawa.
Pytam z ciekowści, bo jak taki rudzielec jest na zawiasie, to jak wyglądają progi i reszta ehhh
Ale jeżeli chodzi o sanki, to widziałem kilka tak zjedzonych że pękły. Powszechny problem w accordzie 6gen.
technikibart
06-03-2019, 11:57
Jasna sprawa.
Pytam z ciekowści, bo jak taki rudzielec jest na zawiasie, to jak wyglądają progi i reszta ehhh
Ale jeżeli chodzi o sanki, to widziałem kilka tak zjedzonych że pękły. Powszechny problem w accordzie 6gen.
Raczej tym się nie przejmuje, podwozie i nadwozie nie ma śladu korozji, zawieszenie mam od nowości, jedynie co zabezpieczyłem to nadkola po wywaleniu tej szmaty. Jeden czynnik który może mieć wpływ na rudą, to wilgoć idąca od pobliskiej rzeki. Co do sanek to jest rdza ale znajomy mechanik powiedział żebym dał sobie z tym luz.
oczywiście jak rdza będzie odchodzić 3mm to trzeba się zacząć przejmować ale to co na zdjęciu to pikuś
ja też wymieniałem wahacze z tyły świeciły się jak psu jaja i po roku ruda wyszła. taka karma
Takie drogi,nikt nie sprząta więc w pierwszej kolejności wypiaskowane są elementy zawieszenia.