Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Pompa sprzęgła - Czasem wpada w podłogę pedał

BLACKFOCUS MK3
03-03-2019, 14:25
Po wymianie starej cieknącej pompy sprzęgła na nową "sachs" i odpowietrzeniu często traci się sprzęgło. Czasem wpada w podłogę. Czesem jest wszystko o. k., i tak na przemian.

von_Kowal
03-03-2019, 15:00
Słabo odpowietrzony układ

waldek.leg
03-03-2019, 15:28
Słabo odpowietrzony układ

To znaczy co sama się zapowietrza i sama odpowietrza ? Trochę naciągana historia a mam dokładnie ten sam problem tyle ze w MK2 i tez pompa sachs. Generalnie czeka już nowa na wymianę ale możne to coś innego ...

von_Kowal
03-03-2019, 15:35
To znaczy co sama się zapowietrza i sama odpowietrza ? Trochę naciągana historia a mam dokładnie ten sam problem tyle ze w MK2 i tez pompa sachs. Generalnie czeka już nowa na wymianę ale możne to coś innego ...

Pompy sprzęgłowe w MK3 maja paskudny zwyczaj przeciekania, to zapowietrza pompę. Tu jest sytuacja po wymianie (można przyjąć że na sprawną) jeżeli dobrze się jej nie odpowietrzy to po pod pompowaniu pedału gdy ściśnie się bąble gazu sprzęgło jest całkiem Ok, Gdy się jakiś czas nie używa sprzęgła gaz się rozpręża i pedał leci do podłogi i nie wysprzęga. Podobny efekt jak w zapowietrzonym hamulcu.

waldek.leg
03-03-2019, 15:50
Pompy sprzęgłowe w MK3 maja paskudny zwyczaj przeciekania, to zapowietrza pompę.

Raczej to nie to, odpowietrzałem układ konwencjonalnie jak i przez wysprzeglik od dołu, o powietrzu w układnie nie ma mowy przepompowana spora ilość płynu, specjalnie uważałem aby nie spieniać płynu i dalej lipa. Parę dni jest ok sprzęgło pracuje idealnie po czym wpada w podłogę i praktycznie każde naciśniecie kończy się tym ze nie powraca ...

von_Kowal
03-03-2019, 15:53
Zalewałeś pompę płynem przed montażem, można się zdziwić ile powietrza potrafi siedzieć w układzie. Do odpowietrzana warto też założyć wężyk na odpowietrznik przy wyprzęgliku, bo na oko nie widzisz czy powietrze jeszcze idzie.

BLACKFOCUS MK3
03-03-2019, 17:35
A czy może to być felerne uszczelnienie na wyjściu z pompy że przy odpuszczeniu sprzęgła zasysa powietrze?

waldek.leg
03-03-2019, 18:42
Zalewałeś pompę płynem przed montażem, można się zdziwić ile powietrza potrafi siedzieć w układzie. Do odpowietrzana warto też założyć wężyk na odpowietrznik przy wyprzęgliku, bo na oko nie widzisz czy powietrze jeszcze idzie.

Nie mam pojęcia po co zalewać pompę przed montażem i niby jak ma to wyglądać od strony technicznej, kolega chyba nie montował nigdy takiej pompy i trochę nie wie co pisze.

Bodajże ATE podaje w instrukcji ze odpowietrzać od strony odpowietrznika jak tak robiłem i przetłoczyłem 120ml płynu wiec cale powietrze o ile było przepchnięte zostało do zbiorniczka płynu hamulcowego, oczywiście wysprzęglik zalany i bez powietrza.

Po raz kolejny napisze ze to nie sposób odpowietrzenia jest przyczyną. Może pompy tego producenta maja jakiś problem ?

Bump: A czy może to być felerne uszczelnienie na wyjściu z pompy że przy odpuszczeniu sprzęgła zasysa powietrze?

Gdzieś na forum ktoś pisał ze poradził sobie z tym problemem wymieniając przewód łączący zbiorniczek płynu z pompą, ja u siebie wymieniłem uszczelnienie w tym przewodzie i dalej lipa wiec to nie to.

Uszczelnienie na wyjściu jest zamontowane na przewodzie stalowym taka "śmieszna" uszczelka, jak by tam była nieszczelność to sprzęgło by nie pracowało wcale i lał by się płyn gdyż tam już występuje pod ciśnieniem, tez przerabiałem ten temat i to nie to.

ostaszm@gmail.com
16-02-2021, 19:48
Witam, brzmi trochę dziwnie, ale taki jest objaw problemu.

Pedał sprzęgła nie odbija i pozostaje zapadnięty. Biegi można zmieniać ale muszę mocno wciskać (do podłogi) sprzęgło. Pierwsze podejrzenie to awaria pompki sprzęgła. Podobno wtedy znika również płyn hamulcowy ponieważ są na jednym obwodzie. Płyn hamulcowy jest, nie widać ubytków.
Gdy "wyciągnę" pedał do standardowej wysokości ( nie zapada się bez naciśnięcia) to nie czuć żadnego ślizgania sprzęgła. Jeż6iei pozostaje w podłodze to przy mocniejszym wciśnięciu gazu sprzęgło potrafi się ślizgnąć, no ale wtedy ma powód.

Nie wygląda to więc na uszkodzenie tarczy czy koło dwumasowego. Biegi zmienia się bez problemów rusza, się bez problemów tylko pedał głęboko.

Umówiłem się do ASO, ale......
dziś wieczorem sytuacja wróciła do normy. Pedał sprzęgła jest na normalnej wysokości, sprzęgło "bierze" od połowy wciśnięcia. Wydaje się, że jest OK.

Moje podejrzenia dotyczą niskiej temperatury. Zapadnięcie się pedału sprzęgła wystąpiło gdy auto stało na dworze przy około -10, -15 stopniach. Wcześniej było nawet -17. Czy możliwe, że nie wiem płyn zgęstniał, metal się skurczył czy cokolwiek co objawiło się takim zachowaniem pedału sprzęgła.

Teraz jest -3 i jest OK. Nie wiem czy jechać jutro do ASO. Czy ktoś z Was miał podobny przypadek?

Maciek

Jaryska
17-02-2021, 09:16
Niedługo wiosna i problem zniknie.Będzie ciepło, jak nie zapomnisz, to naprawisz.

Waterspoon
17-02-2021, 18:47
W 2020 na wiosnę wymieniłem pompę sprzęgła na nową Sachs ponieważ pedał wpadał w podłogę. Gdzieś czytałem że Sachs dobry a TRW i inne niedobre. Tydzień temu po prawie roku powtórka i kolejna wymiana na oryginalną w ASO ale nie wiem jaką. Te pompy są jakieś felerne i moim zdaniem nie wytrzymują ciśnienia które muszą wytworzyć. Teraz po wymianie w ASO mam dwa lata gwarancji.

Fulara
17-02-2021, 19:03
trw to jest światowa półka także nie wierzyłbym w te teorie

a sachs ? też dobry

Waterspoon
17-02-2021, 19:23
Nie wiem w co wierzyć, tylko piszę o moim przypadku fakty, Sachs po roku do wymiany. Dali mi ją i są jakieś wyczuwalne luzy. Nie ciekła, płyn nie ubywał, pedał wpadał i tyle. Teraz jest gitara, jak znowu zdechnie to wyjmą i zobaczę co teraz włożyli. Nic w tym aucie mi się nie zepsuło od nowości więc tragedii nie ma :)

Fulara
17-02-2021, 19:26
zobacz co w oryginale siedzi, sam jestem ciekaw

Waterspoon
17-02-2021, 19:32
Też jestem ciekaw co jest w oryginale ale tylko karton mam od tej co wsadzili w ASO. Nie wiem czy zobaczę coś pod nogami bo tam nic nie widać, a producenta szpilkują na korpusie, który jest teraz po drugiej stronie grodzi.

Kej.G
22-02-2021, 16:31
Cześć,
Dość nietypowa sprawa, a może dla Was łatwa do wyjaśnienia.
Wpadający pedał sprzęgła w ziemie, jednak po "podbiciu" stopa wchodzą*kolejne biegi.
Pierwsze co wpadło mi do głowy to wysprzęglik, ale uwaga:
Problem calkowicie znika przy wyzszych temperaturach otoczenia.
Sprzegło łapie doskonale, biegi wchodzą bez problemów.

Krzysztof1340
08-12-2021, 09:59
Witam, mam problem ze sprzęgłem w focusie 2.0 tdci, manualna bez start stop. Dzisiaj nad ranem wsiadam do samochodu wciskam sprzęgło a pedał zostaje w podłodze. Nie da się wrzucić żadnego biegu. Pompa sprzęgła? Problem jest taki, że jestem 800 km od domu.

Wysłane z mojego SM-G985F przy użyciu Tapatalka

Piotr..
08-12-2021, 11:52
sprawdz czy jest płyn w zbiorniczku, jeżeli nie to dolej i szukaj wycieku, jeśli tak to spróbuj podpompować ruszając ręką pedał sprzęgła w te i z powrotem

Krzysztof1340
08-12-2021, 12:17
sprawdz czy jest płyn w zbiorniczku, jeżeli nie to dolej i szukaj wycieku, jeśli tak to spróbuj podpompować ruszając ręką pedał sprzęgła w te i z powrotemPłyn jest. Pompowanie nic nie daje

pacp
08-12-2021, 12:53
Na zbiorniczek z płynem hamulcowym patrzyłeś? Nie ma wycieków pod samochodem?

Krzysztof1340
08-12-2021, 12:57
Na zbiorniczek z płynem hamulcowym patrzyłeś? Nie ma wycieków pod samochodem?W zbiorniczku płyn pomiędzy max a minimum. Nie ma wycieków pod autem. Ogólnie do samego końca wczoraj było wszystko ok. Dzisiaj rano chcę odpalić wciskam pedał sprzęgła i on zostaje w podłodze.

pacp
08-12-2021, 13:02
Proponuje wybrać numer do kilku lepszych serwisów samochodowych (bez znaczenia jakich i gdzie) i powiedzieć że chcesz przyjechać na naprawę ale masz pedał w podłodze i nie bardzo dasz radę.. i czy może nie wiedzą co to może być. Może trafi się jakiś stary wyga co Ci powie na co masz popatrzeć.

skylla1
08-12-2021, 13:43
Były na forum opisywane przypadki wypadania sprężynki spod sprzęgła.

Krzysztof1340
08-12-2021, 16:52
Odnośnie sprężynki. To dodam, że pedał dosłownie uderza w podłogę nie ma żadnego oporu. Po dotknięciu uderza w podłogę i tyle. Wygląda tak jakby pompa nie dawała żadnego oporu

krzys1968
08-12-2021, 17:44
Wygląda tak jakby pompa nie dawała żadnego oporu

Pedal sprzegla sam odbija ? Sprawdzales pedal czy tam cos sie nie wydarzylo dziwnego . Jezeli w srodku wszystko wporzadku to obstawiam wysprzeglik ze padl

Krzysztof1340
08-12-2021, 17:46
Pedal sprzegla sam odbija ? Sprawdzales pedal czy tam cos sie nie wydarzylo dziwnego . Jezeli w srodku wszystko wporzadku to obstawiam wysprzeglik ze padlNie odbija. Wpada w podłogę i koniec.

krzys1968
08-12-2021, 17:50
Nie odbija. Wpada w podłogę i koniec.

To dokladnie obejzy czy sam pedal sprzegla nie jest uszkodzony , na necie masz fotki jak powinien wygladac

Krzysztof1340
08-12-2021, 18:59
Niestety okazało się, że dolna osłona silnika jest mokra od płynu hamulcowego.

Krzysztof1340
18-12-2021, 20:50
Focus zrobiony. Okazało się, że padł wysprzęglik pomimo, że wymieniany niedawno razem ze sprzęgłem i dwumasa. Założony był LUK. Orientuje się ktoś czy to jakaś wada tych wysprzęglików i temat będzie wracał? Trochę tych tematów z wysprzęglikiem na forum jest.

Darek80s
24-03-2022, 16:29
Witam. Przymierzam się do wymiany wysprzęglika . Gdy parkuje i podjeżdżam na półsprzęgle lub trochę dłużej je przytrzymam to pedał nie wraca do końca i muszę go wyciągnąć nogą. Byłem w ASO, odpowietrzyli go i powiedzieli że jak nie pomoże to wysprzeglik do wymiany. Pompa sucha bez wycieków. Wyliczyli mi ok 1100 za robociznę i ok 700 wysprzeglik. Pytanie czy lepiej kupić oryginał czy jakiś zamiennik. Podobno niektórzy wymieniają po kilka razy bo jakieś felerne się trafiają. Przebieg mam dopiero 54tys. Więc obstawiam że za wcześnie na wymianę sprzęgła z dwunastą. Możecie polecić jakiś wysprzeglik na który nikt nie narzekał �� o ile w ogóle taki jest ��

Darek80s
28-03-2022, 12:51
Może chociaż na to pytanie odpowiecie? Zamawiam wysprzeglik sachs.Przy zamawianiu wyskoczyła mi informacja że powinienem wymienić też uszczelniacz wału korbowego. Czy rzeczywiście powinienem jeśli wymieniam sam wysprzeglik bez sprzęgła i dwumasy??

Speedo
30-03-2022, 06:59
jak nie cieknie to ja bym nie ruszał, chyba że masz napinacz do sprzęgła dwumasy https://allegro.pl/oferta/sciagacz-sprzegiel-dwumasowych-samonastawnych-ford-10745299212

Darek80s
05-04-2022, 11:00
No i lipa. Wysprzeglik wymieniony, dwa dni było dobrze a dziś rano znowu mi sprzęgło nie odbiło :(

grzechu913
05-04-2022, 12:57
Odpowietrz dobrze ,u mnie jak wymieniali płyn hamulcowy ,niby było dobrze,a pewnego pięknego dnia wpadł w podłogę . Później działał,ale podjechałem,aby to sprawdzili i teraz jest ok

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

cza-rny
05-04-2022, 19:46
u mnie 3x było odpowietrzane i od dłuższego czasu jest spokój

Fulara
05-04-2022, 20:38
u mnie 3x było odpowietrzane i od dłuższego czasu jest spokój

ale jak można to 3x odpowietrzać, jak samemu to odpowietrzam 20 sekund.... ja tego nie ogarniam....

cza-rny
06-04-2022, 12:49
jak to w Polsce - normalnie ;-)
może ktoś się nie przyłożył, może zrobił to nie dokładnie, to nie mój problem, tylko szkoda mojego czasu było

Darek80s
07-04-2022, 11:06
Odpowietrzyłem dla pewności jeszcze dwa razy. U mechanika który wymieniał wysprzeglik i później jeszcze w ASO Forda. Bez zmian przy parkowaniu pedał często nie wraca. Kupiłem już pompę, jak to nie pomoże to już nie wiem co dalej...

Speedo
07-04-2022, 12:27
jakoś od tyłu to robisz, zwykle od pompy się zaczyna...

Darek80s
07-04-2022, 14:03
W ASO tak zasugerowali. Mówili że sprawdzili że jest sucha i raczej to będzie wysprzeglik. Wysprzeglik po wymontowaniu okazał się trochę mokry ale objawy pozostały.

Speedo
08-04-2022, 09:30
to trochę Cię oszukali bo pompa rzadko cieknie, ona przepuszcza wewnętrznie a z zewnątrz wygląda jak nowa ;)

no ale było minęło, zmienisz pompę będzie działać (o ile kupiłeś FTE bo innej firmy nie bardzo ;) )

Darek80s
08-04-2022, 11:15
No niestety nie. Kupiłem Sachs ale zastanawiam się teraz czy nie zaczekać z wymianą do jesieni aż się chłodniej zrobi bo od wczoraj jak się cieplej zrobiło to sprzęgło działa jak należy 🙄 więc nie będę wiedział czy pomogła wymiana czy nie.

Speedo
08-04-2022, 11:59
Kupiłem Sachs

bardzo zły wybór, zwróć jak jeszcze możesz...

Darek80s
08-04-2022, 13:32
W sumie to mogę na bezpłatny zwrot mam 30 dni. A mogę wiedzieć dlaczego zły wybór? Masz jakieś negatywne doświadczenia z tą marką?

edmun
08-04-2022, 16:36
to trochę Cię oszukali bo pompa rzadko cieknie, ona przepuszcza wewnętrznie a z zewnątrz wygląda jak nowa
pompa sprzęgła (za pedałem) cieknie w każdym Focusie MK3. cieknie tak, że spokojnie widać to jak zajrzysz za pedałem.

daaro
08-04-2022, 20:24
Ochłoń.
Nie w każdym.

edmun
09-04-2022, 07:47
Ale jest to na tyle znana przypadłość Focusów MK3 że w ciemno można przy zakupie sobie tam poświęcić aby sprawdzić czy "już jest do wymiany" czy "już była wymieniona"

Damian9191
12-04-2022, 08:46
To i ja dorzucę swoje pięć groszy. Już też rozkładam ręce. U mnie pedał sprzęgła wpada zawsze w tym samym momencie. Jadę trasą około godziny czy dwie ze stałą prędkością 120-130. Kiedy przychodzi do przyhamowania i redukcji biegu nagle sprzęgło jest zupełnie inne. Czasami odbije a czasami nie i trzeba je odbić nogą. Rok temu wymieniana pompa - zapadanie pedału sprzęgła, wyciek płynu w sporych ilościach. Po chwili wróciłem do warsztatu bo się okazało, że dalej cieknie tylko już z jakiegoś o-ringa. Wymiana wystarczyła na jakieś 5-6 tysięcy km. Dalej borykak się z problemem. Byłem 2 razy z reklamacją. Odpowietrzali układ i twierdzili, że nie było nic powietrza. Odpowietrzenie starcza na krótki okres czasu i problem wraca. Ubytków nie ma żadnych. Biegi wchodzą dobrze. Czy jest szansa, że to wysprzęglik teraz może być problemem ? Zgłaszać się kolejny raz na reklamacje z prośbą o odpowietrzenie? Mechanik mówi mi że możemy zgłosić tą pompe na reklamacje ale jak powiedzą, że jest sprawna to będzie trzeba ponownie płacić za montaż. Będę wdzięczny za rady.

edek84
19-12-2022, 08:44
Witam
Czy ktoś ogarnął temat z wpadającym pedałem sprzęgła? Bo właśnie walczę z tematem, przy minusowych temperaturach 😭

technikibart
19-12-2022, 09:32
Zacznij od wycieczki do mechanika, miałem podobną sytuacje 5 lat temu w Focus'ie mk2. Była to zima i zwlekałem, aż wpadł w podłogę na stałe i już tylko pozostało holowanie do warsztatu. :)

edek84
20-12-2022, 12:34
Witam technikibart
Auto stoi u mechanika już trzeci dzień i nadal brak postępów...
Pamiętasz może co było przyczyną w Twoim aucie?

Damian9191
20-12-2022, 13:44
Ja już 2 rok z tym walczę. Najpierw uciekał mi płyn z pompy sprzęgła. Wymieniłem na nową. Przejechałem 5 tysięcy km i problem wrócił. Odpowietrzony z 5 razy już. Wystarczyło żeby samochód postał kilka dni na minusowej temperaturze i cyk witamy z powrotem. Jeden mechanik chce pompę wymieniać znowu a drugi mówi że to wysprzęglik trzeba atakować. Mam jeszcze problem sporadycznie na trasie. Jak jadę ekspresówka czy autostrada i nie używam sprzęgła przez ok 30 mini czy godzinę to tez potrafi częściowo wpaść w podłogę. Jak na miasto oraz wiosnę lato i jesień jest wszystko Oki :D trasa czy minusowe temperatury to nagle Ford zdycha.

bukakalke
19-03-2024, 08:55
Cześć mam obecnie podobny problem w swoim Focusie mk3 1.6 tdci.

Po jeździe ekspresówką przez 20-30 minut i po wciśnięciu sprzęgła w celu zmiany biegu sprzęgło działa poprawne, bieg zmienia się bez problemu, ale pedał odbija tylko do połowy sytuacja nie jest każdorazowa na 10 przejazdów 4 razy nie odbije a 6 odbije.

Pierwsza diagnoza to pompa sprzęgła - wymieniona na nową pompę Sachs - na początku wszystko było spoko, ale potem sprzęgło robiło się coraz bardziej miękkie (myślałem, że teraz jestem zbyt wyczulony na tym punkcie i to moje głupie wrażenie, ale tylko do momentu, gdzie ~3 tys. km po wymianie pompy sprzęgło znowu nie odbiło do końca).

Jakieś przemyślenia w czym może być problem, tym razem chyba wymienię też cały komplet sprzęgła bo auto ma przejechane ponad 260 tys. km a nigdy nie było tam zaglądane.

technikibart
19-03-2024, 10:38
Stawiałbym na łożysko oporowe, miałem tak w mk2 zimą, pedał sprzęgła wpadł w podłogę i koniec, nie odbijał bo ciekło tuż przy sprzęgle. Ewentualnie spróbuj jeszcze raz odpowietrzyć.