Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Jakie felgi będą pasowały
PabloWPR 13-11-2009, 13:14 Muszę szybko kupić jakieś felgi na zimę do mundka.
Opony będą 205 55 16'.
Pytanko: Czy felgi z linka będą pasować (ja tam kojarzę tylko, że ma być 5x108 i 16, a ET itd to nie mam pojęcia ;) )
http://www.moto.allegro.pl/item814358967_nowe_felgi_rostaw_5x108_i_5x112_16_c ali_na_raty.html
Też nie jestem specjalistą, ale tam stoi 7" to raczej na szersze, a na 205 chyba powinny być 6"
Tak więc na szerszą oponę będą pasować.
PabloWPR 13-11-2009, 20:17 ups pomyłka - opony będą oczywiście 215 55 16'
...ale do 16" do MK4 potrzeba ET 50. Przynajmniej tak jest w oryginale.
Pozdrawiajka,
Alek
PabloWPR 13-11-2009, 21:23 hmm gdzieś czytałem, że Ronin i Heko zapodali z ET38...
Ronin i PAFFCIO mają et38 czyli koła są tak jakby bardziej na zewnątrz auta równo z krawędzią błotnika
Rijndael 13-11-2009, 21:49 Też nie jestem specjalistą, ale tam stoi 7" to raczej na szersze, a na 205 chyba powinny być 6"
Tak więc na szerszą oponę będą pasować.
Standardowo jest 6,5", a 7" też spokojnie może być na 205.
PabloWPR 13-11-2009, 21:52 oponki będą 215
Rijndael 13-11-2009, 21:52 http://www.moto.allegro.pl/item814358967_nowe_felgi_rostaw_5x108_i_5x112_16_c ali_na_raty.html
Hm... felgi na dwa rozstawy raczej nie budzą mojego zaufania, to raz. A dwa, ze na zimę lepiej kupić coś mocniejszego, np. jakieś bardziej masywne, 5-ramienne niż taką ażurową konstrukcję. Szczególnie, ze to jakiś noname...
PabloWPR 13-11-2009, 22:05 może te:
http://www.moto.allegro.pl/item812881945_253_16_5x108_ford_focus_c_max_mondeo _s_max_kombi.html
może te:
http://www.moto.allegro.pl/item81288...max_kombi.html
Te juz jakos wygladaja bo wczesniejsze to porazka,te wszystkie oznaczenia wytloczone na rancie po zapyleniu z klockow beda zajebitnie wygladaly:diabel2:
Witam,
podłączę się pod temat, przymierzam się do zakupu felg 7,5x17 5x108 et48 na lato do MKIV, opony miałyby być 235/45R17, obecnie mam zamontowane oponki o rozmiarze 215/55R16 i teraz seria pytań:
1. Czy takie kółka od S-maxa pomieszczą się do Mondka?
http://moto.allegro.pl/item805487174_nowe_polerka_ford_focus_mondeo_s_max _c_max_5x108.html
2. Czy ktoś się przesiadał z kół 16" na 17" i jakie są wasze spostrzeżenia (komfort, zużycie paliwa, itp.)
Pozdrawiam
Carloss
Hm... felgi na dwa rozstawy raczej nie budzą mojego zaufania, to raz.
Sprzedawca podaje 5x108 i 5x112 czyli są dostepne i takie i takie
Witam,
podłączę się pod temat, przymierzam się do zakupu felg 7,5x17 5x108 et48 na lato do MKIV, opony miałyby być 235/45R17, obecnie mam zamontowane oponki o rozmiarze 215/55R16 i teraz seria pytań:
2. Czy ktoś się przesiadał z kół 16" na 17" i jakie są wasze spostrzeżenia (komfort, zużycie paliwa, itp.)
Pozdrawiam
Carloss
Napisz do JVC lub HEKO oni przechodzili z 16 na 17
. Czy ktoś się przesiadał z kół 16" na 17" i jakie są wasze spostrzeżenia (komfort, zużycie paliwa, itp.)
Wielu z nas przeszło odwrotnie: z 17 na 16 (zimówki). Komfort się mocno poprawił, wygląd jak kto woli, zużycie nie ma jeszcze danych.
Co sądzicie o felgach 18" do Mondeo Mk4? Czy nie będą zbyt duże jak na nasze polskie drogi, czy będzie to znacząco odczuwalne w komforcie? No i co sądzicie o Momo Strike Black do w/w auta? Poniżej prezentuje felgę.
http://www.felgi.pl/img/temp/momo_strike_black_280_CBB.png
Witam koledzy mam takie pokrewne pytanie czy felgi od MK4 pasują do MK3. Wymiary MK4 (5x108,szerokość 7Jx16",ET 50,piasta 63,3mm) http://moto.allegro.pl/item930353394_ford_mondeo_focus_ii_po_lifcie_7jx16 _et50.html takie właśnie felgi chciałbym założyc i czy ktoś może widział MK3 na takich felgach i wie jak się prezentuje? Dodatkowo przypominam wymiary dla felg do MK3 ( 5x108,szerokość 6,5Jx16",ET52,5,piasta 63,3.) Z góry dziękuje za pomoc:P
Rijndael 21-02-2010, 15:45 Witam koledzy mam takie pokrewne pytanie czy felgi od MK4 pasują do MK3. Wymiary MK4 (5x108,szerokość 7Jx16",ET 50,piasta 63,3mm) http://moto.allegro.pl/item930353394_ford_mondeo_focus_ii_po_lifcie_7jx16 _et50.html takie właśnie felgi chciałbym założyc i czy ktoś może widział MK3 na takich felgach i wie jak się prezentuje?
Mówiąc obrazowo -- jak taczka na kołpakach z Tesco. Ten wzór w tym rozmiarze nie będzie dobrze wyglądał na dużym mk3...
Powaznie zastanawiałem się również nad tymi http://moto.allegro.pl/item929788397_orginal_16_ford_mondeo_focus_i_inne_ 5x108.html Akurat te które najbardziej mi sie podobają nie sa akurat od MK3.
Rijndael 21-02-2010, 15:59 Powaznie zastanawiałem się również nad tymi http://moto.allegro.pl/item929788397_orginal_16_ford_mondeo_focus_i_inne_ 5x108.html Akurat te które najbardziej mi sie podobają nie sa akurat od MK3.
To jest fajny wzór, ale w 18", a nie w 16". Widziałem takie felgi w rozmiarze 17" na mk4 i wydawały się nieproporcjonalnie małe. W rozmiarze 16" żeby to jakkolwiek wyglądało powinny mieć masywne ramiona i bardzo niski rant, wtedy optycznie wyglądają na większe, wszelkie wymyślne, filigranowe wzory w tym rozmiarze nie będą wyglądały dobrze.
Mówiąc obrazowo -- jak taczka na kołpakach z Tesco. Ten wzór w tym rozmiarze nie będzie dobrze wyglądał na dużym mk3...
a właśnie widziałem ostatnio mk3 z felami od mk4 i wyglądał bardzo fajnie.
Kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje podobno....
Rijndael 28-03-2010, 22:34 a właśnie widziałem ostatnio mk3 z felami od mk4 i wyglądał bardzo fajnie.
Na 16" felgach z mk4?
nie na 17" to były te felgi 15-to ramienne.
To jest fajny wzór, ale w 18", a nie w 16". Widziałem takie felgi w rozmiarze 17" na mk4 i wydawały się nieproporcjonalnie małe.
tu się muszę nie zgodzić, osobiście mam takie i wydają się być "proporcjonalnie odpowiednie" :lol:
Rijndael 29-03-2010, 11:23 tu się muszę nie zgodzić, osobiście mam takie i wydają się być "proporcjonalnie odpowiednie" :lol:
http://photos01.allegroimg.pl/photos/128x96/929/78/83/929788397
Takie masz? Po za tym 17" jeszcze powiedzmy ujdą w tym wzorze, ale 16" będą już zdecydowanie za małe.
no nie takie, myślałem że mówimy o oryginałach ... i biorąc pod uwagę to co wychodzi z fabryki to zgodzę się, że 16 to straszny balon a 18 w tym wzorze trochę dla mnie za masywne, pomijając komfort.
Rijndael 29-03-2010, 11:35 no nie takie, myślałem że mówimy o oryginałach ... i biorąc pod uwagę to co wychodzi z fabryki to zgodzę się, że 16 to straszny balon a 18 w tym wzorze trochę dla mnie za masywne, pomijając komfort.
Ja mówiłem o konkretnym wzorze, w tym co masz w avatarze 17" wyglądają na mk4 bardzo fajnie.
mhm ... to ja już się nie odzywam, te w avatarze to 17 na zimę a na lato mam te które załączyłem powyżej.
FILIP1912 04-05-2011, 14:12 witam podobają mi się fajne felgi tylko ET40 i mam dylemat czy wejdą bez obcierania bo zalecane ET48 minimum ktoś próbował dzięki za pomoc
witam
mam pytanie czy do mondea mk4 kombi moge zastosowac feli z parametrami:
Rozmiar: 8x17"
Rozstaw śrub: 5x108
ET: 40
opona 235/45/17
chodzi mi głownie o parametr ET. teraz mam praktycznie identyczne kola tylko ET 50 czy moge zalozyc te z et40 i jakie do tego pierscienie centrujace
dzieki za ewentualne podpowiedzi
W instrukcji obslugi jest napisane dokładnie jakie felgi i jakie ET-Einbau Tiefe-głębokość zabudowy.Normalnie jak masz felgi których nie mozna załozyć to tracisz homologację na samochód.Jak się coś stanie a ubezpieczyciel dojdzie ze niewłaściwe felgi czy inne dobudowane rzeczy to jest to równe z odmową odszkodowania.Pierścienie centrujące nie maję nic wspólnego z ET
a nie lepiej bylo podpowiedziec :/ zamiast komentowac
Bump: chodzi mi o to czy moge wrzucic felgi z et 40 na pierscieniach do mondka czy nie i tylko tyle chce wiedziec. bo jak nie to nie bede sobie gitary nie bede zawracal tymi felgami :)
Bump: nie znam sie na tym wiec prosze o prosta odpowiedz pasuje albo nie i wszystko w tym temacie
Możesz, ja do swego przymierzałem, ale mi nie pasowało wizualnie. Do tego opony lekko wystają, przez co auto szybciej się brudzi.
FIoLO to tylko 1cm na zewnątrz jak kordyl pisze kwestia gustu i praktycznego zastosowania ,pierścienie fi piasty to 63.3
Przepraszam za wtrącanie się ale opony nie mogą wystawać i dlatego te felgi się prawdopodobnie nie nadają.zwracam tylko uwagę-Pozdr.Przy ET-50(seryjna felga) opona bylaby o 10 mm bardziej przesunieta w kierunku silnika i byloby ok
Sebastekatowice 14-12-2012, 20:47 http://www.felgi.pl/narzedzia-do-fel...lator-et-felgi
rafal8967 07-11-2013, 15:51 Witam czy felgi o takich parametrach pasują do Mk4 2,0 benzyna kombi
Rozmiar: 6,5J 16" cali
Rozstaw: 5x108
ET (osadzenie felgi: ET52,5
średnica otworu centralnego: 63,3mm
jak nie to poda ktoś cyferki jakie powinny byc
Kristopher 8946 07-11-2013, 16:43 Wejdz na strone alcar-konfigurator i bedziesz wszystko wiedzial
Pasują do Mk IV jak i również do Mk3 :p
rafal8967 11-11-2013, 16:37 A jakie powinny być do mk4 pamięta ktoś te cyferki
Z tego co widzę takie jak podałeś tylko ET 50 powinno być.
ET 52,5 jest z mk3
abbazabba 11-11-2013, 17:29 Mniejsze ET = felga bliżej rantu = auto lepiej wygląda ;)
Witam czy felgi o takich parametrach pasują do Mk4 2,0 benzyna kombi
Rozmiar: 6,5J 16" cali
Rozstaw: 5x108
ET (osadzenie felgi: ET52,5
średnica otworu centralnego: 63,3mm
jak nie to poda ktoś cyferki jakie powinny byc
średnica otworu centrującego powinna być chyba 63,5 mm
Michał chyba nie oznacza na pewno .
Jak by były 17 '' lepiej by się prezentował .
rafal8967 11-11-2013, 21:08 Dzięki, a tobie jvc to lece browarka hehe, może kiedyś na jakmś zlocie pozdrawiam
marcopolo83 10-03-2014, 17:17 Czesc,
szybkie pytanko , czy te felgi wejdą do MK4 http://www.ceneo.pl/2579421 ??
wejdzie na to opone o szerokosci 215mm ?
To jest 5x114,3 mm a ford ma 5 x 108 a odnośnie samej szerokości felgi to 6,5" jest standardową szerokością aluminiowej felgi 16" np. w wersji Titanium i tam wchodzi opona o szerokości 215mm. Felgi stalowe też mają ten rozmiar - 6,5 / 16 / ET50 - opony na tę felgę to 205 / 215/55R16
UPS, to samo chciałem napisać
marcopolo83 10-03-2014, 17:26 No patrzcie, takie mi felgi znalaz "konfigurator" dobra, to juz wiem czego szukać, jak znajde to pewnie sie odezwę :)
Dzieki wielkie:)
Bump: czyli idąc dalej, te http://www.4auto.com.pl/felga/dezent_re_3930.html beda pasowały ?
Czy w zestawie sa śruby?
czy potrzebuje jakieś pierscienie centrujące ?
Sorki za glupie pytanie ale nigdy nie kupowałem felg aluminiowych :)
Bump: czyli idąc dalej, te http://www.4auto.com.pl/felga/dezent_re_3930.html beda pasowały ?
Czy w zestawie sa śruby?
czy potrzebuje jakieś pierscienie centrujące ?
Rozmiarowo podchodzą.
Pytania o śruby i dystanse raczej kieruj do sprzedającego.
Oryginalny otwór centrujący to 63,3mm więc jak będziesz miał info od sprzedawcy to porównasz.
Śruby do felg "nieoryginalnych" musisz raczej dokupić. Nie pasują Fordowskie. No i przed założeniem takich felg zdejmij zabezpieczenie tarcz (koronka) ze szpilek, aby nowa felga dobrze przylegała do tarczy.
Rozmiarowo podchodzą.
Pytania o śruby i dystanse raczej kieruj do sprzedającego.
Oryginalny otwór centrujący to 63,3mm więc jak będziesz miał info od sprzedawcy to porównasz.
Śruby do felg "nieoryginalnych" musisz raczej dokupić. Nie pasują Fordowskie. No i przed założeniem takich felg zdejmij zabezpieczenie tarcz (koronka) ze szpilek, aby nowa felga dobrze przylegała do tarczy.
nie chciałbym być monotematyczny, ale oczywiście wszyscy przy tego typu samowolce/tuningu (wybrać kto co woli) :) czytamy instrukcję obsługi Rozdział "Koła i opony"-Informacje ogólne:
Stosuj wyłącznie koła i opony odpowiednich rozmiarów. Stosowanie kół i opon innych rozmiarów może doprowadzić do uszkodzenia pojazdu i spowoduje unieważnienie jego homologacji Oczywiście wszyscy wiemy co w razie (odpukuję w niemalowane) nieszczęścia może to oznaczać dla naszego ubezpieczyciela :619: Dlatego, najlepiej aby robić to z głową, najlepiej w ASO z "papirkiem" że "tuning" nie powoduje utraty homologacji.
pozdrófka
P.S. w ciemno mogę napisać, że mi osobiście bardzo się podoba. Podoba nie znaczy że chciałbym też to mieć
kr.bi, podpowiedz mi do jakiej kwestii się odnosisz? Podane rozmiary zgodne są z rozmiarówką felg fabrycznych. Nakrętki śrub w zamiennikach zazwyczaj są inne niż oryginalne fordowskie, więc ich zmiana jest konieczna. Zdjęcie koronki ze szpilki jest konieczne. Oryginały mają podcięcie w miejscu koronki, zamienniki bardzo rzadko, a nierównomierne przyleganie felgi to prośba o kłopoty.
kr.bi, podpowiedz mi do jakiej kwestii się odnosisz? Podane rozmiary zgodne są z rozmiarówką felg fabrycznych. Nakrętki śrub w zamiennikach zazwyczaj są inne niż oryginalne fordowskie, więc ich zmiana jest konieczna. Zdjęcie koronki ze szpilki jest konieczne. Oryginały mają podcięcie w miejscu koronki, zamienniki bardzo rzadko, a nierównomierne przyleganie felgi to prośba o kłopoty.
zaznaczam, że nie jestem w żaden sposób przeciwnikiem zmian w aucie :), chodzi o to że tak istotne kwestie jak modyfikacja właściwości trakcyjnych auta dobrze dla wszystkich by było aby odbywało się to zgodnie ze sztuką. Wychodzę z założenia że postawiłeś się w roli swojego ubezpieczyciela i w swojej zamianie obręczy nie doszukałeś się znamion utraty homologacji, ponieważ dysponujesz stosownym zaświadczeniem stwierdzającym zgodność zastosowanej modyfikacji z wytycznymi Forda. Wątpliwość czy Śruby do felg "nieoryginalnych" musisz raczej dokupić. Nie pasują Fordowskie przestaje być wątpliwością jeśli taki "papir" masz. Ale jeśli go nie masz a Twoje obręcze nie będą wyglądać na oryginał to w razie nieszczęścia (odpukuję) wszyscy (ubezpieczyciel, poszkodowany a nawet sam sprawca (!)) będą chcieli doszukać się czegokolwiek co będzie "nie tak". Wiesz, jak jest wszystko ok to wszyscy są zadowoleni :) To podobnie jest z chińskimi xenonami :) Nie odbieraj tego jak jakąkolwiek krytykę, potraktuj to jako wskazówkę/sugestię aby wykonać to w ASO. Jeśli Ci odmówią to znak/sygnał że problemy w przyszłości być mogą ...
pozdrófka
Aby nie było Offtopa :wink: będzie to poniekąd sugestia dla marcopolo na co zwrócić uwagę przy wyborze felg. :P
Wskazane felgi rozmiarowo pokrywają się z fabrycznymi (6,5/16ET50, osadzenia jeszcze nie znamy) i jak sądzę, posiadają certyfikaty dopuszczające je do używania z określonym pojazdem (waga pojazdu, przeznaczenie, itp). Nakrętki z uwagi na różne typy felg dobiera się właśnie pod nie. Również powinny mieć certyfikat. Stosowanie niepasujących nakrętek (np Fordowksich z innym stożkiem) to jest proszenie się o kłopoty. Rezygnacja z koronki - to konieczność, aby "nowa" felga nie "biła" i raczej jest związana z bezpieczeństwem obsługi tarczy hamulcowej niż samej felgi. Podczas wymiany kół tracze przytrzymuje jarzmo.
Stąd warunkiem, który pozwala stosować takie rozwiązanie (zamienniki felg oryginalnych) są atesty i dopuszczenie do obrotu, może to być znak B, CE, JM. Ubezpieczyciel nie może kwestionować takiego produktu, zwłaszcza, że znane marki na swoich stronach posiadają certyfikaty z wyszczególnionymi modelami samochodów dla, których dana felga jest przeznaczona.
Oczywiście serwis Forda może być przy wymianie takich felg i wpisać do faktury - wymiana felg na zamienniki. Podobnie się ma z oponami, żarówkami, wycieraczkami, dywanikami (przykład Toyoty), itp. Zakładając opony innego producenta o tych samych parametrach (szerokość, profil, średnica, nośność) nie musimy jechać do serwisu Forda o potwierdzenie zgodności produktu ze specyfikacją (homologacją) forda, bo ten produkt posiada własny atest dopuszczający go do używania.
Twoje sugestie raczej odnosiłbym do używania felg, opon, itp "spoza" specyfikacji dla danego modelu - wykraczające poza warunki z homologacji. A tutaj jak na razie idzie w dobrym kierunku :P
Sorki za glupie pytanie ale nigdy nie kupowałem felg aluminiowych
Może lepiej kup w serwisie gdzie Ci wszystko dobiorą i zmontują skoro nie masz o tym pojęcia. Zapłacisz niewiele pewnie więcej a unikniesz pomyłki.
nie chciałbym być monotematyczny, ale oczywiście wszyscy przy tego typu samowolce/tuningu (wybrać kto co woli) czytamy instrukcję obsługi Rozdział "Koła i opony"-Informacje ogólne: Stosuj wyłącznie koła i opony odpowiednich rozmiarów. Stosowanie kół i opon innych rozmiarów może doprowadzić do uszkodzenia pojazdu i spowoduje unieważnienie jego homologacji Oczywiście wszyscy wiemy co w razie (odpukuję w niemalowane) nieszczęścia może to oznaczać dla naszego ubezpieczyciela Dlatego, najlepiej aby robić to z głową, najlepiej w ASO z "papirkiem" że "tuning" nie powoduje utraty homologacji.
Takim tokiem myślenia wszyscy producenci felg nieoryginalnych by padli. Może idąc dalej... jeśli samochód wyszedł na michelinach to też tylko miśki można założyć i to z tym samym bieżnikiem?
Do felg są stosowne atesty i to wystarczy.
Np. moje nieoryginalne mają coś takiego http://www.tomason.de/downloads/e-06-0306-a09-v03.pdf
Ale głupoty piszesz. Takim tokiem myślenia wszyscy producenci felg nieoryginalnych by padli.
Nie chodzi o to czy piszę głupoty czy nie. Chodzi o to aby, i chciałem na to zwrócić uwagę, myśleć co się robi i wiedzieć co się kupuje. Przecież wódka jest dla ludzi ... pijących z głową.
Może idąc dalej... jeśli samochód wyszedł na michelinach to też tylko miśki można założyć i to z tym samym bieżnikiem?
wiesz tutaj uprawiasz insynuacje - starasz się wmówić mi coś czego nie napisałem ;) bo i Ty wiesz i ja wiem, że to co podałeś znaczenia nie ma. Ale nie wiem jak Ty, ale ja nie założę rozmiaru gumy niewyszczególnionego w specyfikacji do posiadanego rozmiaru obręczy. Mimo że na zimę "faHowcy" polecają węższe (opony) to jest to najzwyczajniejsze proszenie się o kłopoty.
Do felg są stosowne atesty i to wystarczy.
Np. moje nieoryginalne mają coś takiego http://www.tomason.de/downloads/e-06-0306-a09-v03.pdf
tak jak kolega petrus1 napisał: Ubezpieczyciel nie może kwestionować takiego produktu, zwłaszcza, że znane marki na swoich stronach posiadają certyfikaty z wyszczególnionymi modelami samochodów dla, których dana felga jest przeznaczona. i jeśli Twoje nieoryginalne mają certyfikat pozwalający je stosować z MK4 2.0 tdci to masz sen spokojny. A jeśli nie to sen spokojny ma Twój ubezpieczyciel i (czego nikomu i nigdy a już na pewno nie Tobie :) ) hipotetyczny sprawca kolizji, (nie daj Boże wypadku) z Twoim udziałem.
pozdrófka
Ale nie wiem jak Ty, ale ja nie założę rozmiaru gumy niewyszczególnionego w specyfikacji do posiadanego rozmiaru obręczy.
Ja jeżdżę na 205/60R16 szósty rok już w drugim mk4. Razem miałem 3 szkody z AC i nikt nigdy nawet nie zerknął na opony. Może miałem szczęście :)
Na przyszłą zimę mam zamiar zmienić, ale to przez zbyt dużą moc jak na szerokość opony 205.
...jeżdżę na 205/60R16 szósty rok już w drugim mk4... miałem 3 szkody z AC i nikt nigdy nawet nie zerknął na opony.
pewnie off topic niemniej pochodna tematu:
wszyscy słyszeliśmy o kancelariach prawniczych specjalizujących się w "babraniu" w przeszłości. Tanimi nie są, bo prowizję jaką pobierają to tylko Provident ma wyższą. Sory za wyrażenie, ale w swej determinacji będą szukać w g0wnie aby tylko znaleźć "haka". Jakiegokolwiek. Działającego na niekorzyść/korzyść (wybrać w zależności od sytuacji strony).
pozdrófka
To raczej nie są felgi do mondeo. Rozstaw śrub powinien wynosić 5x108. Chyba, że zastosujesz dystanse.
witam i pozrawiam chcem zakupić alu felgi do modeo 2007 1.6 125km i mam kilka pytan
alu 16 cali jakie et będzie pasowalo 42 50 czy jakies inne jakie idzie w standardzie
jaki roztaw srub
jaka szerokość felgi
z góry dziekuje za pomoc
Proszę poprawić tytuł swojego tematu na bardziej konkretny, zgodny z zasadami Forum:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=145988
poczytać instrukcję obsługi auta :569:
poczytać trochę forum :568:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=94214
pogrzebać w internecie :one:
trochę się w głowie rozjaśni :P
Tu dane z katalogu Forda z oryginalnymi akcesoriami:
http://www.akcesoria-ford.pl/mondeo/2010/Koła/Obręcze%20aluminiowe?intcmp=other:acc:sr:grid::sel ect-vehicle
Witam Panowie, nie znam sie kompletnie na temacie więc mam nadzieje, ze moze ktos bedzie w stanie pomóc. Mam do kupienia fajne felgi 18 od opla astry j. Teraz pytanie jak mam sprawdzic czy będą pasowały do mojego forda? Aktualnie mam 17 235/45. Na necie widze jakies różne skomplikowane rzeczy a to osadzenie ET a to to a to tamo. Jednym słowem jestem zielony
Średni pomysł z tymi felgami. W oplu raczej jest 5x115 a w fordzie 5x108, rozstaw szpilek. Otwór centrujący w oplu 65mm a w fordzie 63,3.
a no wlasnie o to mi chodziło. Dzięki wielkie
jarek1216 12-04-2021, 12:39 Cześć Wszystkim,
Czy do mk4 wejdą felgi 17x7.5 et45, a na nich opony 225/55/17?
pozdr
Jarek
Cześć,
przymierzam się do zakupu felg do swojego mondeo mk4 1.6 115KM 2014
Wpadły mi w oko felgi 8J 21 ET, ale założyłem że ET będzie znaczne za małe, skoro producent zaleca 55 przy tej szerokości felgi (poproszę o skorygowanie mnie jeśli się mylę)
Poza nimi mam upatrzone felgi 8J 45 ET i to o nie głównie chciałbym spytać - wydaje mi się, że ten centymetr różnicy nie powinien mieć znaczenia? Opony na nich pierw 235/45, ale są do jazdy max na sezon, a następnie mam już w garażu 225/45 - również bardzo bym prosił o "potwierdzenie", że jest to dobry wybór - nie znam się na temacie aż tak dobrze, a wolałbym uniknąć niemiłych niespodzianek
Z góry dziękuję :)
Przestań kombinować i kup coś w rozmiarze oryginalnym, jest wiele takich felg.
nie o to pytałem - tak czy siak dzięki :)
Witam serdecznie. Szukałem jakichś felg z zimówkami i trafiłem na coś takiego. W załączniku jest zdjęcie felg. Będzie pasować bez problemu? To są felgi z Mondeo mk3?
Rozmiar 5x108
Rozmiar opony 215x55x16
Średnica piasty 63,4
ET 52,5
Grzeesiu 28-11-2022, 11:42 Cześć,
proszę o pomoc czy felgi stalowe o poniższych parametrach będą odpowiednie do posiadanego przeze mnie MK4 kombi, 2013, 2.0 diesel, opony zimowe 215/50/r17:
felgi stalowe 17''
Rozstaw Śrub: 5x108
Osadzenie ET: 55
Szerokość felgi: 7,5J
Mam wątpliwość czy ET będzie ok. Z góry dziękuję za pomoc
jack19944 06-07-2023, 22:04 Witam planuje kupić nowe felgi 17 oraz opony 215/50 R17 do Mondzia, czy 7.50x17 5x108.0 będą dobre? I czy lepiej ET 45 czy 53?
|
|