Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Jaki olej 1,5 tdci EcoBlue

gucio770920
10-03-2019, 19:51
Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na forum forda bo od niedawna jestem posiadaczem nowego focusa mk4.
Chciałem dokonać pierwszej wymiany oleju po 4000km, silnik 1,5tdci 120KM, kod silnika ZTDA, jest to silnik podobno trochę zmodyfikowany niż ten montowany w MK3.
W instrukcji zalecany olej to 0w20 i norma WSS-M2C952-A1 i nic więcej nie napisali, problem w tym, że nie mogę znaleźć oleju spełniającego normę forda WSS-M2C952-A1. Niby jest jakiś Castrol spełniający tą normę ale praktycznie nie idzie go nigdzie kupić a już na pewno z jakiegoś pewnego źródła.

Poradźcie jaki olej zastosować czy trzeba trzymać się bezwzględnie tej normy forda? czy może jest to jakaś kombinacja z tą nową normą aby tylko serwisy miały wyłączność castrola na taki olej, chociaż i tak nie wiadomo co tam wleją w serwisie na przeglądzie.
Doradźcie proszę jaki olej byście polecili do tego silnika.

Dodam tylko że wymiany oleju są zalecane co 20 tyś km, ale ja planuję wymianę co 10 tyś a po następnych 10 tyś wymiana na przeglądzie w serwisie itd.

kopson
10-03-2019, 19:57
Na temat olejów w Fordach był już niejeden post, więc nie wiem czy jest potrzeba znów się rozpisywać.
Najważniejsza jest regularna, a nawet wcześniejsza (przed terminem) wymiana oleju i trzymanie się specyfikacji lepkościowej/jakościowej, a kwestia marki oleju to już, moim zdaniem, drugorzędna sprawa.

gucio770920
10-03-2019, 20:05
Na temat olejów w Fordach był już niejeden post, więc nie wiem czy jest potrzeba znów się rozpisywać.
Najważniejsza jest regularna, a nawet wcześniejsza (przed terminem) wymiana oleju i trzymanie się specyfikacji lepkościowej/jakościowej, a kwestia marki oleju to już, moim zdaniem, drugorzędna sprawa.

Ale nigdzie nie ma na forum informacji na temat tej normy WSS-M2C952-A1, co to za norma i dlaczego akurat do tego silnika jest taka skoro niby ten sam silnik w mk3 miał inną starszą normę, dlaczego 0w20 skoro niby ten sam silnik w mk3 maiły zalecaną inną lepkość?
Pytam bo przeglądałem trochę forum i na moje wątpliwości nie znalazłem informacji.

yacekb
10-03-2019, 20:11

Nabijasz sobie posty odpowiadając w taki sposób?

Kolega zadał pytanie odnośnie oleju 0W20 o specyfikacji WSS-M2C952-A1 masz coś do zaproponowania ?

kopson
10-03-2019, 21:24
Nabijasz sobie posty odpowiadając w taki sposób?

Kolega zadał pytanie odnośnie oleju 0W20 o specyfikacji WSS-M2C952-A1 masz coś do zaproponowania ?
A ty co masz do zaproponowania? Komentujesz mój wpis, a czemu nie udzieliłeś w takim razie odpowiedzi koledze?
Być może na temat oleju 0W20 nie ma zbyt wielu komentarzy, ale to, co napisałem powyżej stanowi, wg mnie, sedno sprawy: "trzeba trzymać się specyfikacji jakościowej/lepkościowej" producenta. Tylko tyle i aż tyle.

Bump: co to za norma i dlaczego akurat do tego silnika jest taka skoro niby ten sam silnik w mk3 miał inną starszą normę, dlaczego 0w20 skoro niby ten sam silnik w mk3 maiły zalecaną inną lepkość?

Nawet jeśli ten sam silnik w mk3 miał olej o innej lepkości, to czy chcesz zaryzykować np. utratę gwarancji na samochód i zalać silnik innym olejem niż zaleca obecnie producent?
Oleje klasy 0W20 to produkty o niskiej klasie lepkości, przyczyniają się do zwiększenia osiągów silnika i podwyższenia oszczędności paliwa. A ponieważ producenci kładą na powyższe czynniki coraz większy nacisk, więc zapewne dlatego ta zmiana oleju w tych silnikach.

gucio770920
11-03-2019, 10:43
Nawet jeśli ten sam silnik w mk3 miał olej o innej lepkości, to czy chcesz zaryzykować np. utratę gwarancji na samochód i zalać silnik innym olejem niż zaleca obecnie producent?
Oleje klasy 0W20 to produkty o niskiej klasie lepkości, przyczyniają się do zwiększenia osiągów silnika i podwyższenia oszczędności paliwa. A ponieważ producenci kładą na powyższe czynniki coraz większy nacisk, więc zapewne dlatego ta zmiana oleju w tych silnikach.

Klasy lepkości nie mam zamiaru zmieniać i nie ma większego problemu żeby znaleźć olej o klasie lepkości 0w20 (chociaż jeżeli ktoś ma wiedzę co się zmieniło w tym silniku że zmieniono klasę lepkości to chętnie się dowiem)

Problemem jest znaleźć olej spełniający normę forda WSS-M2C952-A1 - co to za norma ? czy trzeba się tego bezwzględnie trzymać ? czy norma WSS-M2C952-A1 ma jakiś odpowiednik w normach API i ACEA ? jaki olej byście zastosowali na moim miejscu ? czy znacie jakiś olej spełniający normę forda WSS-M2C952-A1 ?

Proszę forumowiczów znających się na rzeczy o konkretne odpowiedzi na powyższe pytania, szkoda czasu na pisanie o rzeczach oczywistych np. utratach gwarancji, oszczędnościach na zużyciu paliwa, jaki producent zaleca takim zalać itp.

marey
11-03-2019, 11:01
czy znacie jakiś olej spełniający normę forda WSS-M2C952-A1

Castrol MAGNATEC Professional Diesel 0W-20 is suitable for use in Ford vehicles that require a 0W-20 lubricant thatMeets Ford WSS-M2C952-A1

gucio770920
11-03-2019, 11:49
Castrol MAGNATEC Professional Diesel 0W-20 is suitable for use in Ford vehicles that require a 0W-20 lubricant thatMeets Ford WSS-M2C952-A1

Wygooglować to ja też potrafię tyle że ten olej jest praktycznie nie dostępny - przynajmniej ja go nigdzie w nie mogę znaleźć a już na pewno z jakiegoś pewnego źródła. Na allegro sprzedający RED CAR ma taki olej w ofercie ale jak to w necie zawsze to większe ryzyko trafienia na podróbkę.

edmun
11-03-2019, 12:53
Jeśli kupiłeś nowe auto a tam gdzie jest olej do dostania,
to nie chcesz kupować, bo boisz się podróbki, to pojedź proszę do ASO.

Przejrzałem różne sklepy (międzynarodowe)
co polecają do 1.5 diesla Focusa MK4 i:
Euro Car Parts i Parts4less (na oko ta sama firma) ma do tego auta tylko 0W30.

Millers nie posiada w ogóle oleju spełniającego normę WSS-M2C952-A1.
Valvoline również WSS-M2C952-A1.
90% stron które przejrzałem nawet nie mają do wyboru Focusa MK4.

Na razie tyle w temacie.
Coś czuję, że po prostu pozostaje ASO, Castrol lub czekać.

kopson
11-03-2019, 13:00
Śledzę ten wątek i też tak uważam, jak kolega edmun.
Jeżeli sam stwierdzasz, że trudno ten olej dostać na własną rękę, to może trzeba go kupić w serwisie?

clubGRANT
11-03-2019, 17:17
Rozumiem, że autor chce przy 4000 tyś wymienić olej po za ASO, w związku z problemem w zakupie w "pewnym" źródle jedyną dobrą radą jest zakup w ASO i wymiana poza.

gucio770920
12-03-2019, 13:09
Dzięki wszystkim za powyższe rady.
Panowie/Panie :D czy znacie może sprzedającego z linku https://allegro.pl/oferta/olej-castrol-0w20-5l-magnatec-professional-ford-d-7836490536
jest to jedyny olej spełniający normę Ford WSS-M2C952-A1 i jedyny sprzedawca sprzedawca na allegro i chyba w Polsce który ma ten olej, pewnie jakiś import z Niemiec bo tam ten olej jest dostępny z tego co się zdążyłem zorientować w sklepach internetowych niemieckich.

na ebayu też znalazłem kilku sprzedających ale wszystko z Niemiec
https://www.ebay.pl/sch/i.html?_from=R40&LH_BIN=1&_sop=15&_nkw=Ford%20-%20Castrol%20MAGNATEC%20Professional%20Diesel%200W-20&LH_PrefLoc=3&rt=nc&_trksid=p2045573.m1684

w ASO ten olej wyceniają na 120 zł za litr to chyba lekka przesada. poradźcie lub dajcie jakieś zaufane źródło gdzie można by taki olej nabyć bo nie chciał bym się naciąć na jakąś podróbkę - za nowe auto trochę by było szkoda.

Z drugiej strony czy ta nowa norma WSS-M2C952-A1 którą rzekomo olej musi, czy też powinien spełniać to nie jest przypadkiem jakiś zabieg marketingowy aby nakręcać ruch w serwisach bo przynajmniej przez jakiś czas, dopóki inni producenci nie zaczną spełniać tej normy lub tylko drukować na naklejkach że taką normę ich oleje spełniają to jedyny olej spełniający tą normę to castrol a jedyne miejsce gdzie można kupić taki olej to ASO forda - obopólna korzyść.
Podejrzewam że gdybym zalał dobrej klasy olej 0w20 (bo lepkość trzeba by stosować taką jak producent zaleca) to bym silnikowi w żaden sposób nie zaszkodził ale nawymyślają jakieś normy i zawsze zostaje jakaś wątpliwość - co o tym sądzicie ?

edmun
12-03-2019, 13:17
Myślę, że tutaj możesz sporo poczytać:
https://forumsmarowe.pl/oznaczenia-olejow/

Fajnie rozpisane. Nie przyglądałem się dokładnie za Twoim.

Co do norm i pytania które zadałeś, to myślę, że spokojnie znasz odpowiedź.
Pytanie tylko, jak dobrze będziesz spać zalewając czymś innym.

gucio770920
16-03-2019, 18:16
Panowie, problem z zakupem oleju spełniającego nową normę forda to jedno ale jest również problem z zakupem filtra oleju, który też jest jakimś nowym wynalazkiem numer forda to JX6Q-6744-AA lub 2257 375. Jedyna firma którą udało mi się namierzyć to MANN FILTER numer filtra to HU 7032z produkowany od niedawna, niestety nigdzie nie mogę takiego znaleźć, może ktoś z Was pomoże namierzyć taki filtr ???

W ASO życzą sobie ździercy 90zł.

jozek661
16-03-2019, 20:54
Panowie, problem z zakupem oleju spełniającego nową normę forda to jedno ale jest również problem z zakupem filtra oleju, który też jest jakimś nowym wynalazkiem numer forda to JX6Q-6744-AA lub 2257 375. Jedyna firma którą udało mi się namierzyć to MANN FILTER numer filtra to HU 7032z produkowany od niedawna, niestety nigdzie nie mogę takiego znaleźć, może ktoś z Was pomoże namierzyć taki filtr ???

W ASO życzą sobie ździercy 90zł.

20zl https://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3519191719141-HU_7032_Z-filtr-oleju.html

gucio770920
16-03-2019, 21:00
20zl https://e-katalog.intercars.com.pl/#...ltr-oleju.html
jozek661 jest online Raportuj zły post

Niby jest ale stan 0. Dzwoniłem do intercarsu twierdzili że ich dostawca niema tego filtra w ofercie.

tryhp3
06-05-2019, 14:26

To nie jest nowy wynalazek identyczny jest w 1.5 BlueHDi od PSA.

https://mccar.pl/filtry-ford-transit-tourneo-connect-2013-2014-2015/5508-filtr-oleju-15-tdci-focus-mk4-ecosport-toureno-connect-ford-2257375-2257375.html

AdoKrycha007
06-05-2019, 15:30
nie ogarniam - masz nowiutkie auto którym ledwo wyjechałeś z salonu, to jedź do ASO po olej jaki masz w instrukcji, co tu rozkminiać ?
chyba że gwarancje chcesz stracić...

CHARONSKI
06-05-2019, 16:55
Czego nie ogarniasz,gosciu nie ma zamiaru przepłacać w darmozjadom i nieukom w aso,też tak robię jak mam na gwarancji

AdoKrycha007
06-05-2019, 17:26
Aha, z pewnością jak znajdą nie swój filtr oleju (innej firmy niż Ford/Motorcraft), to będziesz miał dalej gwarancję... Narzekania na ASO to takie typowe polaczkowanie, a potem każdy Polak szuka i chce używki z aso i z pełną książką gęsto wypełnioną, jeszcze sprawdza czy nie podbijana pieczątkami z ziemniaków, i lata z numerem VIN by mu sprawdzano historię serwisu.. W każdym warsztacie trafi się czarna owca, nie tylko w ASO, i wystarczy patrzyć co jest na FV, wiedzieć co ma być (!) i tyle. To problem producenta, jeśli to co dostaniesz od niego na FV, nie będzie się zgadzało ze stanem faktycznym i wyjdzie to po czasie. Jeśli dostaję FV na której widzę, że np. olej wymienili, ale nie do pełna ale ledwo nad minimum, to pokazuję papier i miarkę palcem i mówię, że nie odbieram i nie płacę, proszę poprawić a nie oszczędzać mi 0,5 L.. To jest ich problem. Serwisuję dwa prywatne Fordy w ASO, również flotę 3 Fordów i nigdy nie miałem z ASO problemów, również z wymianami gwarancyjnymi zepsutych rzeczy, w tym też na Gwarancji12, tak owianej tu hejtem, tylko dlatego, że ludzie nie potrafią czytać, że jest konkretna lista podzespołów objętych gwarancją 12, a potem mają pretensje, że ASO nie chce im wymienić czegoś, czego na niej nie ma wyszczególnionego.

tryhp3
06-05-2019, 17:44
Aha, z pewnością jak znajdą nie swój filtr oleju (innej firmy niż Ford/Motorcraft), to będziesz miał dalej gwarancję...
Akurat zamieściłem wyżej oryginał (na 99% producentem i tak jest MANN).

CHARONSKI
06-05-2019, 21:10
Adokrycha,co ty za banjaluki wypisujesz, od co najmniej 10 lat możesz wykonywać przeglądy gdzie chcesz i również na zamiennkach części,nie wprowadzaj ludzi w błąd swoimi wpisami.Czy ja Tobie zabraniam jeździć do aso ,jak nie masz na co pieniędzy wydawać.
Widzisz jak traktują klienta ,sam czekasz na samochód i piszesz ,ze nie wiesz kiedy otrzymasz,i jeszcze ich bronisz.Czy musisz mieć więcej dowodów,nie żartuj.

AdoKrycha007
06-05-2019, 21:35
Skończ z tym hejtem. Od kiedy to wina naszego ASO, że fabryka w dojczlandzie daje pupy i nie wyrabia, lub zmienia sobie pod stołem specyfikacje nie informyjąc o tym central w innych państwach ??

CHARONSKI
06-05-2019, 22:12
Mam nadzieje,że to tylko twój wyrafinowany dowcip,powodzenia

weuek
07-05-2019, 05:18

To zaprzestali zamawiania filtrów od mahle? Może dlatego, że mann zaczął robić je w Chinach, a mahle/knecht jeszcze nie.

gucio770920
07-05-2019, 07:08

na 100%, wiem bo kupiłem w ASO oryginał i w środku jest MANN FILTER

tryhp3
07-05-2019, 07:18
Właśnie filtr oleju do silnika 1.5 EcoBlue (manual) znalazłem tylko w ofercie MANN. Mahle do tego silnika nie ma żadnych filtrów w ofercie.
Ale globalizacja postępuje. Ja raz kupiłem filtr Delphi. Pudełko było z logiem Delphi a w środku MANN (czy odwrotnie). Podobnie miałem z czymś z zawieszenia.

tryhp3
07-05-2019, 13:41
Niby jest ale stan 0. Dzwoniłem do intercarsu twierdzili że ich dostawca niema tego filtra w ofercie.
Już ma, ale przy zamówieniu tylko w oddziale.

tryhp3
10-09-2019, 13:55
A ile w waszych ASO kosztuje wymiana oleju z filtrem do tego silnika?
U mnie w Tarnowie chcą 450 zł.

Filtr z dostawą https://dosamochodu.pl/filtr-oleju-mannfilter-hu7032z kosztuje 22 zł
4 litry oleju http://www.ford-esklep.pl/pl/p/Olej-silnikowy-syntetyk-FORD-CASTROL-MAGNATEC-PROFESSIONAL-DIESEL-0W-20-1l./5593 to 235 zł z dostawą
Razem 257

Rogrin
13-09-2019, 19:46
Coś dużo chcą. Ja wymieniałem w tarnowskim ASO w lutym i wyszło 315 (olej + filtr).

Edit: ok, nie zauważyłem, że chodzi o diesla. U mnie benzyna.

tryhp3
13-09-2019, 19:48
Ale masz inny silnik. Więc i inny olej, filtr oraz ilość oleju. W 1.5 dieslu jest drogi olej.

Fiesta Mk8 ST Line
14-09-2019, 07:11
Jak bym miał tyle zapłacić za wymianę oleju w ASO to bym się cieszył. W Tarnowie powiedzieli mi 800zl za wymianę oleju z filtrem na 15k i 1100zl za przegląd na 30k. Mówię o Mondeo 2.0 tdci. Zadzwoniłem więc do Rzeszowa i Krakowa do 2 ASO i usłyszałem jeszcze trochę wyższe ceny... Nie wiem czy ten olej u mnie jest z domieszką złota, czy co?

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

makinen
14-09-2019, 07:44
W serwisie ASO klienci wymagają wysokiej jakości obsługi.
To się przekłada na wysoki koszt.
Jak ktoś lubi stać na dworze przed garażem, to jedzie do małego warsztatu i płaci grosze.
Co kto lubi i preferuje.

Piasek80
14-09-2019, 07:47
Total mimo wybrania silnika autora wątku zaleca to
http://produkty.total.com.pl/pl/products/ero-20/QUARTZ-INEO-FDE-0W-30
czyli olej rekomendowany do poprzedniej wersji silnikowej.

Wygląda zatem na to że tam jakieś umowy partnerskie poszły i jedyne co możesz nabyć to ten sygnowany logiem Forda Castrol.
(chociaż jak widzę te zielone bańki to aż mnie mierzi na widoki silników po magnatecu...)

tryhp3
14-09-2019, 18:40
Za jakiś czas na pewno konkurencja wyda oleje z nową normą Forda. Wtedy ceny spadną.
Pół roku temu był problem z dostępnością filtrów do tego silnika, teraz można kupić oryginał za 12 zł...

Piasek80
14-09-2019, 19:29
Z tym "oryginałem" za 12zł to bym dość uważnie patrzył wszystkim na ręce ...

zmulim
14-09-2019, 19:39
Jak ktoś lubi stać na dworze przed garażem, to jedzie do małego warsztatu i płaci grosze.
Co kto lubi i preferuje.

Dobrze to kolega napisał. Klient wymaga. Ale czy w zamian tak wysoką jakość otrzymuje i tym tłumaczymy sobie wysoki koszt? Trochę to zbyt idealne i utopijne myślenie. ASO skubie wszystkich na czym tylko się da. Przykład. Kolega ma flotę, focusy mk3 1.6 TDCi, jeździł do ASO na wymiany oleju i przeglądy, dopóki nie sprawdził któregoś razu czy to co na fakturze, zostało wykonane faktycznie przez ASO. Niestety nie było tak. Filtr oleju nie ruszony, filtr paliwa nie ruszony, filtr powietrza też nie (a interwał wskazywał wyraźnie na wymianę). Jedyne co wymienili to filtr klimy... Skasowali jak za zboże. Kolega wrócił do ASO, powiedział im co miał do powiedzenia i na tym ich wspólna przygoda się skończyła...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

tryhp3
14-09-2019, 19:46
Z tym "oryginałem" za 12zł to bym dość uważnie patrzył wszystkim na ręce ...
Kupiłem za tyle + wysyłka. Opakowanie MANN, na filtrze napisy MANN. Made in Czech Republic. Wygląda solidnie a już się trochę w życiu filtrów nawymieniałem. Porównam po wymianie, bo nie chce się mi odkręcać, bo dojście w tym silniku paskudne.

Piasek80
14-09-2019, 19:53
ASO skubie wszystkich na czym tylko się da.
temat rzeka. Znam kilka przypadków VW po opisanym przez ciebie traktowaniu przez ASO.
Po 120 tyś km silnik zaczął niedomagać, rok po gwarancji. Pojechali od warsztatu, jak zdjęli pokrywę zaworów to dzwonili do właściciela i kazali przyjechac zobaczyć...
Szpachelką można było zdrapywać mazut. No tak nie wygląda silnik w którym ktoś chociażby na Superol wymieniał co 30 tyś km...
Przez 3 lata i 120 tyś km nie wymienili oleju ani razu w przeciwieństwie do faktur i to nie małych jakie co 30 tyś km drukowali.

zmulim
14-09-2019, 19:55
Dlatego omijam ASO bardzo szerokim łukiem, wolę wymienić sobie sam, przynajmniej mam pewność jaką cześć zamontowałem oraz jak to zrobiłem.

Fiesta Mk8 ST Line
15-09-2019, 00:14
A jak będziesz miał nowe auto z salonu, to rozumiem że też tak będziesz robił.

zmulim
15-09-2019, 07:40
Ok, zakładając że nawet jeśli miałbym nowe auto z salonu. Kolega pewnie się orientuje (był na forum nawet taki temat) że pewne usługi można wykonywać w niezależnych warsztatach nie tracąc gwarancji. Tak też bym uczynił. Nigdy nie byłem i nie mam zamiaru być niewolnikiem ASO.

Piasek80
15-09-2019, 09:50
Wiadomo że ten pierwszy okres, chociaż ten pierwszy serwis warto wykonać w ASO bo problemy wieku dziecięcego dotyczą dzisiaj wszystkich bez wyjątku zwłaszcza że wykonanie takiego rozciąga nam gwarancję do kolejnego przeglądu. Sęk w tym aby wybrac taki serwis gdzie mamy podgląd na to co oni tam robią z tym naszym autem.
Czy ten olej zmienili czy odstali swoje a 4L oleju z filtrem wyniesie "operatywny" pracownik na lewiznę którą odstawia co wieczór w swoim garażu, bo nie sądzę że takie numery odstawiają się tam za wiedzą i przyzwoleniem szefostwa salonu.

Fiesta Mk8 ST Line
15-09-2019, 20:28
Ok, zakładając że nawet jeśli miałbym nowe auto z salonu. Kolega pewnie się orientuje (był na forum nawet taki temat) że pewne usługi można wykonywać w niezależnych warsztatach nie tracąc gwarancji. Tak też bym uczynił. Nigdy nie byłem i nie mam zamiaru być niewolnikiem ASO.

Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkWiadomo że ja też bym wolał wymieniać olej w innym warsztacie i płacić połowę ceny za ten sam serwis. Wiem że TEORETYCZNIE jest taka możliwość, ale praktycznie nie masz wyjścia, chyba że lubisz włuczyć się po sądach. Uwierz mi że punkt widzenia bardzo się zmienia jak już masz to nowe auto, też byłem taki chojrak teoretyk jak jeździłem używanym autem.

zmulim
15-09-2019, 20:35
Wiadomo ze ASO robi co może by uwiązać klienta jak tylko się da. Owszem w szczególnych przypadkach trzeba by się z nimi sądzić, ale jest na prawdę sporo przypadków potwierdzających uwzględnienie i brak utraty gwarancji mimo niezależnego warsztatu, np mój znajomy z flotą focusów. Ja sam nabyłem focusa co prawda używanego, ale z przedłużoną gwarancją. Pierwsze co zrobiłem to wziąłem go na kanał i wymieniłem olej i filtry ;) gwizdam na ASO, tak wiem, jestem chojrak :)

Swoją droga popatrz jaka to chora sytuacja - kupujesz nowe auto, troszczysz się o niego i dajesz do ASO z myślą by jak najlepiej wszystko zrobili. Tymczasem... no właśnie :(

Fiesta Mk8 ST Line
16-09-2019, 07:04
Oczywiście wiem że nie nie jest to normalne, ale takie są polskie realia. To co zwykle w Europie jest normą, u nas jest tylko teorią. Ja np. mógł bym zaoszczędzić przez okres gwarancji w dwóch fordach kilka tysięcy przez kilka lat i myślisz że z chęcią im to płacę? Fiesta ma 7 lat przedłużonej gwarancji, mondeo 5 lat. Dzisiejsze auta są zbyt awaryjne żeby zaryzykować utratę gwarancji przez głupią wymianę oleju poza ASO. A gwarantuję Ci że gdyby doszło do poważnej awarii silnika lub np. powershifta, to ASO zrobi wszystko żeby się z tego wymiksować. Jest jeszcze kwestia odsprzedaży aut, inaczej wygląda auto z pełną historią serwisową vs takie serwisowanie poza ASO, przeciętny kupujący na pewno zwróci na to uwagę i nie pomogą tłumaczenia że serwis w ASO to zło.

tryhp3
16-09-2019, 07:18
Jeśli ktoś chce wymienić olej przed terminem (chodzi mi o wymianę po 2-3 pierwszych tys.), to jeśli się wymieni na oryginalny + oryginalny filtr, to raczej bez specjalistycznych badań jest trudno stwierdzić, że coś było ruszane.
Swoją drogą ostatnio znajomy który pracuje u Niemca, opowiadał, że tam też zmieniają oleje przed czasem. Jego szef w małej flocie busiko/dostawczaków zmienia w swoim warsztacie oleje co 10 tys. km. Ale też się boi ASO i wymienia plastikowe korki spustowe razem z olejem (swoją drogą to jeśli są plastikowe to i tak się je powinno wymieniać). Ale akurat Niemcy są znani, że dbają o samochody.
Jak widać opowieści, że na zachodzie zmieniają oleje co 30 tys. też są mocno naciągane.

Piasek80
16-09-2019, 07:22
Jest jeszcze kwestia odsprzedaży aut, inaczej wygląda auto z pełną historią serwisową vs takie serwisowanie poza ASO, przeciętny kupujący na pewno zwróci na to uwagę i nie pomogą tłumaczenia że serwis w ASO to zło.
Tylko nakłady poniesione na serwis auta w ASO przez dajmy na to 200 tyś km nie zwrócą ci się w dużo wyższej od przecietnej cenie przy sprzedaży pojazdu.
Potencjalny nabywca i tak wybierze ofertę handlarza który będzie oferował:
- niższy przebieg <rotfl>
- wybajerowaną nawigację... ch... tam ze nie działa, mapy z 2009r itp ale bajer jest
- i będzie 5 tys tańszy

Bump: Ale akurat Niemcy są znani, że dbają o samochody.
tak, tak... trzymają pod kocem, jeżdżą tylko do kościoła w niedzielę i serwisują w ASO tylko po to żeby za 10 lat sprzedać je turasowi za 1500 euro a ten handlarzowi z polski za 2 tyś.
Handlarz to oczywiście filantrop i patriota, auto jeszcze wypierze, wypoleruje, serwisów narobi (książkę co do ostatniego wpisu wypełni :D ) i sprzeda za równowartość 1500 euro w Polsce bo ciąży mu na sercu dobro współziomków i ich bezpieczeństwo na drodze.
<rotfl>

tryhp3
16-09-2019, 07:39
tak, tak... trzymają pod kocem, jeżdżą tylko do kościoła w niedzielę i serwisują w ASO tylko po to żeby za 10 lat sprzedać je turasowi za 1500 euro a ten handlarzowi z polski za 2 tyś.
Nigdzie nie pisałem, że trzymają pod kocem.
Jakbyś popracował trochę w Niemczech, Anglii czy Francji. To byś miał trochę szersze choryzonty myślowe. Niemcy to inna mentalność od Francuzów czy Anglików. Niemcy mają mentalność do kupowani rzeczy dobrej jakości i dbania o nie. Nie twierdzę oczywiście, że wszyscy.

Fulara
16-09-2019, 08:12
wasze auta to nie corolla z 2002 roku gdzie robi po 1,2 mln km bez awarii

dziś macie plastiki, tłoki pękają, pierścienie pękają, głowice pękają

padaka. okres gwarancji to tak naprawde jedyna deska ratunku

dla nabywców z 2 ręki to będzie męka niebawem

potraff
16-09-2019, 08:23
dla nabywców z 2 ręki to będzie męka niebawem
Ja już wolałem kupić nowe, niż szukać używki 2-3 letniej.

Piasek80
16-09-2019, 09:28
Tylko jak się czyta o problemach jakie ludzie miewają z salonowymi nówkami to też się zaczynasz zastanawiać "za jakie grzechy".
Potem nie dziwi zmieniajace się od paru lat podejście do motoryzacji w krajach o trochę starszej wolności rynkowej niż nasza czyli "na zachodzie" gdzie leczą się z "niezawodnych" niemców na rzecz azjatyckich kijanek czy hyundaiów gdzie w cenie gołej polówki dostajesz jeden z najwyższych pakietów wyposażenia okraszony 3-letnią gwarancją.
Oczywiście, nadal jest duża pula nabywców na marki będące kiedyś synonimem niezawodności, prestiżu i statusu społecznego ... ale coraz więcej ludzi, w tym i flot w Polsce co zaczyna być bardzo widoczne, wybiera Dacie czy inne azjatyckie marki rezygnując ze skody w korbotroniku gdzie pod maską siedzi awaryjna jednostka napędowa na dodatek na bezpośrednim wtrysku cobyś za tanio czasem instalacji LPG nie wrzucił, a zwykła ręczna klima wymaga dopłaty 6 tyś zł zaś kostka do podłączenia radia (bo też nie dali) kolejne 3 stówy.

AdoKrycha007
16-09-2019, 09:55
dlatego nie jeżdżę Kałdi czy innymi Wieśwagenami, bo wiem, jakie ludzie mają z nimi problemy, w tym przez co przechodziły firmy moja i ojca z tymi vag'ami prosto z salonów.

tryhp3
16-09-2019, 10:03
Potem nie dziwi zmieniajace się od paru lat podejście do motoryzacji w krajach o trochę starszej wolności rynkowej niż nasza czyli "na zachodzie" gdzie leczą się z "niezawodnych" niemców na rzecz azjatyckich kijanek czy hyundaiów gdzie w cenie gołej polówki dostajesz jeden z najwyższych pakietów wyposażenia okraszony 3-letnią gwarancją.
Chyba przespałeś kilka lat. Ceny Hyundai czy VAGów mocno się wyrównały.
Ogólnie nikt się z niczego nie wyleczył.
Niemcy kupują marki niemieckie, Francuzi francuski, Włosi włoskie itd. Niemców jest najwięcej, więc mają największy rynek i wygrywają.

hindus
16-09-2019, 10:20
U nas też sporo niemieckich aut bo od nas do Niemca najbliżej :)

Piasek80
16-09-2019, 11:04
Ceny Hyundai czy VAGów mocno się wyrównały.
nie pisałem że azjatyckie są tańsze tylko za te same pieniądze oferują więcej w standardzie. Poczynając od niuansów w stylu ręczna klima vs klimatronik czy podstawowe radio vs. fabryczna nawigacja a kończąc na silnikach: 3-cyl 1.0 na bezpośrednim vs 4-cyl na pośrednim do którego LPG za 2500zł włożysz...
Zwłaszcza w materii dostawczych gdzie nie masz wyboru żadnego. Albo diesel albo nic kiedy w takiej Dacii bez problemu kupujesz benzynę z gazem

tryhp3
16-09-2019, 11:30
nie pisałem że azjatyckie są tańsze tylko za te same pieniądze oferują więcej w standardzie. Poczynając od niuansów w stylu ręczna klima vs klimatronik czy podstawowe radio vs. fabryczna nawigacja a kończąc na silnikach: 3-cyl 1.0 na bezpośrednim vs 4-cyl na pośrednim do którego LPG za 2500zł włożysz...
Zwłaszcza w materii dostawczych gdzie nie masz wyboru żadnego. Albo diesel albo nic kiedy w takiej Dacii bez problemu kupujesz benzynę z gazem
Czyli przespałeś jednak kilka lat. Gdzie w azjatyckim popularnym samochodzie masz lepsza klimę w standardzie czy navi?
A w Daci to w standardzie nie masz nawet zwykłej klimy... Do tego rezygnują z silników 1.6 więc i LPG już nie ma lub zaraz nie będzie.

zmulim
16-09-2019, 12:18
Prawda jest taka że KAŻDY producent konstruuje auto i projektuje je niestety tak by rynek nie ulegał zastojowi, trochę podobnie jak na rynku RTV/AGD, przykre ale niestety, nikt już nie robi wiecznych i wytrzymałych aut. Nawet lubiana w naszym kraju mitologia VW/Audi, to bajki na resorach - psują się i rdzewieją podobnie jak inne pojazdy.

konieczko5
16-09-2019, 19:18
...

luckyboy
16-09-2019, 19:27
Co kto lubi i preferuje.No no ;) Cena bierze się z tego, że klient musi utrzymać całe ASO i salon.

luckyboy
16-09-2019, 19:31
Ile razy mam pisać, że nie ma czegoś takiego jak problemu wieku dziecięcego w samochodach. Auta zanim wypuści się na rynek testuje się w wszelakich warunkach (klimatycznych, stan dróg itp). Wszystkie "wady" to działania księgowych. Zanim auto trafi na rynek to modele testowe przejeżdżają ponad 1 mln km.

Oczywiście, a producent w trakcie wprowadza zmiany techniczne, aby nudę zabić [emoji38] Nie wspomnę już ile zmian wprowadzają liftingi.

Fulara
16-09-2019, 19:35
nie no pękające wężyki w mk3 to typowy zabieg księgowy, tzn. przeliczyli się z oszczędnościami

jak widze teraz nowe auta z nadkolami po 10 cm przy błotniku a cała reszta jest "goła" to mi się nóż otwiera w kieszeni

zmulim
16-09-2019, 19:35
Widać, że jest frajerem. Powinien wrócić z policją i pozwać ASO do sądu.

Znasz go, że wysuwasz takie wnioski że jest frajerem? Może kolega się trochę pohamuje z ocenianiem ludzi, hmm? Pisałem wyraźnie że wrócił do ASO z fakturą i załatwił sprawę „po męsku”, po czym ich drogi się rozeszły.

Swoją drogą zrobił się nam tu lekki offtop...

tryhp3
17-09-2019, 07:33
Ile razy mam pisać, że nie ma czegoś takiego jak problemu wieku dziecięcego w samochodach. Auta zanim wypuści się na rynek testuje się w wszelakich warunkach (klimatycznych, stan dróg itp). Wszystkie "wady" to działania księgowych. Zanim auto trafi na rynek to modele testowe przejeżdżają ponad 1 mln km.
Dlaczego większość poradników zaleca kupowanie samochodów przynajmniej rok od wejścia na rynek a najlepiej po faceliftingu?
Dlaczego większość poradników poleca kupowanie samochodów używanych po faceliftingu?
Po co koncerny samochodowe prowadzą akcje przywoławcze? Szczególnie dotyczy to samochód świeżych.
Po co w obecnej generacji Focusa, poprawili już spadający wąż w 2.0 dieslu, czy soft w skrzyni automatycznej i pewnie sporo rzeczy które były mniej głośne?

mskgs
17-09-2019, 16:14

To idź pisać te swoje brednie gdzie indziej. Przy takiej skali produkcji, skomplikowania i nacisku czasu (a zarazem trzeba nie wydać za dużo) nie ma możliwości wypuścić produktu bez wad. Zresztą to nie tyczy się tylko samochodów. Mimo wielu testów niektóre rzeczy wychodzą dopiero przy realnym użytkowaniu, gdzie kilometrów nie liczysz już w milionach... No ale to trzeba trochę posiedzieć w temacie, a nie wypisywać brednie na forach internetowych. Tzw. wady wieku dziecięcego to konsekwencja tego, że ma być nowe, szybko i nie za drogo.

konieczko5
17-09-2019, 16:49
...

tryhp3
17-09-2019, 17:00
1 i 2 - kto tak pisze? MK2 FL jest gorsza, niż przedlift

Naucz się używać google.

3 - bo księgowi za bardzo oszczędzili
4 - to samo co punkt 3. Księgowi chcieli oszczędzić na plastiku (po testach i takie są skutki). Skrzynia - działanie celowe - świadome psucie, aby po gwarancji przyjechał do ASO i zostawił kilka tys zł. Jednak przesadzili, zorientowali się, że będą naprawiać podczas gwarancji to akcja serwisowa.

No i co z tego, skoro po roku już nie było tych problemów wieku dziecięcego.

Teraz ludzie nie stoją na linii produkcyjnej i skręcają śrubki tylko maszyny. Czynnik ludzki jest praktycznie wyeliminowany.
A dlaczego w tej chwili tysiące pracowników GM, skręcających śrubki strajkuje? Nie wmawiaj ludziom, że np. silniki skręcają maszyny. Nawet Tesla przejechała się na automatyzacji i zlikwidowała sporo robotów.

konieczko5
17-09-2019, 17:08
...

tryhp3
17-09-2019, 17:26
Niby w czym FL jest lepszy, od przedlifta. Znacznie głośniejsza to każdy potwierdzi. Opalona lampy od żarówki pozycyjnej - każdy potwierdzi.

No i co z tego, że w jakimś przypadku jest inaczej, skoro ogólnie faceliftingi są poprawiane, bo producent chce jeszcze na nich zarobić.

Czy pisałem, że silniki są składane przez roboty? Piszemy o samochodach (przykręcenie drzwi, malowanie, okładanie wiązki - ludzie tylko podłączają wtyczki). Trasy przewodów jest już zaprojektowane, a nie na linii montażowej drapią się po głowie jak tu poprowadzić wiązkę elektryczną.
Waż o którym pisałem wcześniej został źle zaprojektowany przez człowieka a nie maszynę.
Czyli samochód nie składa się z silnika czy skrzyni biegów? Więc nie możemy o tym pisać?

edmun
18-09-2019, 11:22
* - w stanach źle montowali zbiornik paliwa. Podczas wypadku samochód się zapalał. Nie było akcji serwisowej samochodów, gdyż księgowi podliczyli, że wyjdzie taniej płacić odszkodowanie rodzinom ofiar, które spłonęły w samochodach, niż akcja serwisowa.
Nie w Fordzie.

Masz pojęcie jak projektuje się samochód. Najpierw określa się bryłę samochodów. Projektuje się w 3D. Tysiące godzin dopasowuje się bryłę na komputerze i w tunelu aerodynamicznym, potem produkuje się setki samochodów, gdzie testują w skrajnych warunkach (temperatura, stan dróg [słynne "rzymskie drogi" i patrzy się na spasowania plastików, pracę zawieszenia itp]). Więcej przejeżdżają po złych drogach, niż statystyczny janusz po zwykłych w ciągu kilku lat.
Temu projekt samochodu tyle kosztuje. Pomijam rozbijane samochody, aby dostawał jak najwięcej punktów EuroNCAP.
Mam. Pracowałem przy czymś takim jako mały podwykonawca.
Fajnie opisujesz, ale w rzeczywistości nigdy nie miałeś z tym styczności i nie masz zielonego pojęcia ile dodatkowych "punktów" swojej wypowiedzi po prostu pominąłeś.

tryhp3
08-11-2019, 21:37
WSS-M2C952-A1 spełnia jeszcze MOTOREX CONCEPT E-XL. Tylko dostępności w Polsce brak. Ale cena też wysoka.
https://www.motorex.com/en-us/car-line/motor-oil/concept-e-xl-sae-0w20/

tryhp3
12-01-2021, 09:16
Update kompatybilnych olejów:
MOTOREX CONCEPT E-XL 0W20
Millers Oils XF Premium C5 0W20
Total Quartz Ineo XTRA Dynamics 0W20
Ceny nadal nie zachęcają.

Piasek80
12-01-2021, 09:22
Te oliwy 0W-20 czy nawet 0W-16 jak rekomenduje Toyota to przepis na katastrofę...

Daksel39
25-01-2021, 06:57
Mam pytanie . Czy focus sam pokaże komunikat wymienić olej ? Mam mk4 i stuknęło 60tys właśnie . Przy 60000 jest zalecana wymiana a komunikatu nic nie pokazało

mdmowski
25-01-2021, 09:17
Sprawdź sobie w aplikacji (FordPass czy FordPassPro) stan oleju wg algorytmów Forda. Ogólnie olej wymieniasz co jakieś 10-15k km / rok, ale nie będę poruszał tego tematu.
Przy 60k/2latach jest chyba drugi przegląd auta. Chyba, że w 1.5 są inne interwały.
W 1.5 na pewno coś zmieniali przy tych komunikatach wymiany, bo niektórzy wymieniali/byli informowani co 3k km.

tryhp3
25-01-2021, 10:30
Wymiana co 3k km była raczej w 1.5 dieslach z początku produkcji. Potem chyba zmienili coś w algorytmach a jeszcze później doszła większa miska olejowa.

Daksel39
26-01-2021, 11:27
Mam pyt. Mam 1,5 diselka 120 km focusa z 2018 r . Wymieniłam Olej i wlali mi motula Sae 5w20 ford wss m2c 948 b. Czy jest on ok

Bump: Sprawdź sobie w aplikacji (FordPass czy FordPassPro) stan oleju wg algorytmów Forda. Ogólnie olej wymieniasz co jakieś 10-15k km / rok, ale nie będę poruszał tego tematu.
Przy 60k/2latach jest chyba drugi przegląd auta. Chyba, że w 1.5 są inne interwały.
W 1.5 na pewno coś zmieniali przy tych komunikatach wymiany, bo niektórzy wymieniali/byli informowani co 3k km.

Jest przy 60 000 . Wczoraj stuknęło to wymieniłem ok .

tryhp3
26-01-2021, 13:05
W ASO leja motula?

r2d2_dawid
26-01-2021, 19:40
Na stronie Motul'a nawet nie wyszukuje oleju do 1.5 EcoBlue.

Daksel39
27-01-2021, 22:04
W ASO leja motula?

Nie Aso. Moj sprawdzony mechanik

konieczko5
28-01-2021, 11:05
...

Andrzej_K
28-01-2021, 12:54
120 km

No co chcesz? Nówka. 8)

konieczko5
28-01-2021, 13:08
...

Andrzej_K
28-01-2021, 13:58
120 kilometry?

Jeśli 120 km (kilometrów) to przecież nówka. 120 KM (koni mechanicznych) to moc silnika

luckyboy
28-01-2021, 14:12
Macie tematy, że Wam chce się...

arturmsi
30-01-2021, 13:33
Lepiej w tytule dopiszcie ecoblue, żeby ludzie z mk3 nie chcieli lać 0w20 :P

konieczko5
31-01-2021, 20:12
...

arturmsi
01-02-2021, 19:52
Doskonale go widzę, jednak zmiana modelu rzadko kiedy następuje idealnie ze zmianą rocznika...a mk4 dostępny jest chyba od połowy roku 2018. Znany portal ogłoszeniowy pokazuje mi 80 sztuk mk3 z roku 2018.

konieczko5
02-02-2021, 06:21
...

arturmsi
02-02-2021, 19:05
Nie wszyscy są tacy inteligentni jak Ty, 1.5 TDCI to nie 1.5 Ecoblue, więc nadal uważam że zmiana na "ecoblue" jest sensowna.

zenq
06-08-2021, 12:05
jakby ktos szukał poza castrolem, to jeszcze total spelnia WSS-M2C952-A1
https://produkty.total.com.pl/pl/products/trp-1/QUARTZ-INEO-XTRA-DYNAMICS-0W-20
Dostępny w intercarsie czy allegro.

kacper69
06-08-2021, 14:17
W tym Focusie MK4 silnik to jedyny podzespół, do którego na razie nie ma zastrzeżeń.
Pewno dlatego że jest to produkt PSA.
I z powodu producenta proponuję poszukać zamienników olejów dedykowanych do tych silników , ale np. do Citroena.

Vultar
06-08-2021, 15:14
1.5 TDCi to produkt PSA?
To Ciebie zmartwię bo to fordowski silnik.
1.6 TDCi i 2.0 TDCi to PSA.

gucio770920
06-08-2021, 16:39
1.5 TDCi to produkt PSA?
To Ciebie zmartwię bo to fordowski silnik.
1.6 TDCi i 2.0 TDCi to PSA.

No to ja cię zmartwie.
1.5 bluehdi psa to jest to samo co 1.5 ecoblue forda różnią się może trochę osprzętem. Nie pisz bzdur i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Te silnik jest pchany chyba również do niektórych opli.

wova75
06-08-2021, 21:02
No to ja cię zmartwie.
1.5 bluehdi psa to jest to samo co 1.5 ecoblue forda różnią się może trochę osprzętem. Nie pisz bzdur i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Te silnik jest pchany chyba również do niektórych opli.

Proponuję złagodzić ton wypowiedzi, nie jest to takie oczywiste:
https://spidersweb.pl/autoblog/ford-1-5-tdci-co-to-za-silnik/

luckyboy
06-08-2021, 21:06
Proponuję złagodzić ton wypowiedzi, nie jest to takie oczywiste:
https://spidersweb.pl/autoblog/ford-1-5-tdci-co-to-za-silnik/Proponuję poczytać komentarze...

luckyboy
06-08-2021, 21:07
No to ja cię zmartwie.

1.5 bluehdi psa to jest to samo co 1.5 ecoblue forda różnią się może trochę osprzętem. Nie pisz bzdur i nie wprowadzaj ludzi w błąd. Te silnik jest pchany chyba również do niektórych opli.Sprawdziłem wygląd zewnętrzny silników i bloki, głowice są identyczne [emoji106]

uki145
06-08-2021, 21:09
Gucio jesteś pewny tego co napisałeś? Z tego co ja wiem to drogi Forda i PSa rozeszły się w okolicach 2012r. kiedy to Ford zmodyfikował po swojemu 1.6 HDi tworząc 1.5 DLD-415 bez jakiejkolwiek współpracy z PSA.

Psa zrobiło swoją modyfikację 1.6 HDi ale w inny sposób i dużo później bo po 2016r.. 1.5 Peugeota ma oznaczenie DV5 i ma inne tuleje i tłoki niż DLD-415.
Ford zmniejszył średnicę tłoka i ma grubsze tuleje. Psa zostawiło średnicę tłoka (te same tuleje co w 1.6 HDI) a zmniejszyło skok tłoka.

Zgadza się jedynie pojemność skokowa i to jest złudne bo sugeruje, że silniki są te same.

Pozdrawiam
Łukasz

zmulim
06-08-2021, 21:11
Ja też coś na ten temat czytałem - jeden z producentów podobno, zaznaczam że podobno, zmniejszył pojemność skokową przez zmianę długości skoku tłoka, a drugi poprzez stosowanie innych cylindrów i tłoków…

luckyboy
06-08-2021, 21:13
Który to Ford, a który Peugeot? [emoji16]

121046121047

wova75
06-08-2021, 21:13
Sprawdziłem wygląd zewnętrzny silników i bloki, głowice są identyczne [emoji106]

Ja tam nie wiem, ale:
https://motodiesel.pl/silniki/5224-silnik-15-tdci-125km-ecoblue.html
Nadal twierdzę, że nie jest to takie oczywiste. Na pewno wywodzą się z tej samej konstrukcji, ale jak to teraz wygląda...

luckyboy
06-08-2021, 21:15
Ja tam nie wiem, ale:

https://motodiesel.pl/silniki/5224-silnik-15-tdci-125km-ecoblue.htmlNa tej stronie jest bardzo dużo błędów w opisach silników, więc nie traktuj jako wyroczni.

zmulim
06-08-2021, 21:16
Ten z góry to Peugeot, ten poniżej Ford ;) Liczy się wnętrze ;)

luckyboy
06-08-2021, 21:19
Ten z góry to Peugeot, ten poniżej Ford ;) Liczy się wnętrze ;)

Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkTen z dołu z blaszaną miska olejowa to Peugeot.

zmulim
06-08-2021, 21:21
Hehe, to nie trafiłem, z zewnątrz rzeczywiście bardzo podobne:)

luckyboy
06-08-2021, 21:29
Hehe, to nie trafiłem, z zewnątrz rzeczywiście bardzo podobne:)

Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkTeż nie wiedziałbym gdybym nie znalazł wcześniej fotek w necie.

wova75
06-08-2021, 21:30
https://www.ultimatespecs.com/pl/samochody-dane-techniczne/Peugeot/113467/Peugeot-3008-II-15-BlueHDI-130-Auto.html
https://www.ultimatespecs.com/pl/samochody-dane-techniczne/Ford/113346/Ford-Focus-4-Wagon-15-EcoBlue-120HP.html
Jednak ździebko się różnią. Wiele części wspólnych ale to co najważniejsze jest inne... No chyba że średnica tłoka i skok nie jest istotny.

zmulim
06-08-2021, 21:32
Z tego co podałeś to Peugeot ma większy tłok i mniejszy skok a u Forda jest odwrotnie.

wova75
06-08-2021, 21:44
Nie ja, to internety tak podają. A co do oleju, to ja do 1.5 tdci z 2017 roku w papierowej instrukcji mam olej w normie FORD WSS-M2C913-C (A5/B5). Serwis zalewał C3 a teraz mam zalecane norma Ford WSS-M2C950-A (C2). TO wszystko w 4 lata a silnika w aucie nikt mi nie zmieniał. C2 jeszcze ok bo wychodzi na 0w30 ale ta nowa norma z 0w20 to chyba przesada...

uki145
06-08-2021, 22:02
Odnośnie normy Forda, to ja oczywiście nikogo nie namawiam do decyzji jaką podjąłem, ale....

w przypadku mojego starszego TDCi, przed podjęciem decyzji o oleju porównałem karty charakterystyk 0w30 tego samego producenta z normą i bez normy Forda (akurat ten producent miał 0w30 z normą i bez) i wyszło, że olej z normą o tej samej lepkości i klasie, gorzej chroni silnik od tego bez normy (jest rzadszy, ma gorsze parametry lepkości temperaturowej w 40 i 100 st.C i ma niższy wskaźnik lepkości) ale lepiej oszczędza paliwo. Zastanawiające, prawda?

Wszelkie normy i ich "postęp rocznikowy" (czyli zejście producenta praktycznie w tym samym konstrukcyjnie silniku np z 0w30 na 0w20 ma jeden cel: spełnienie rygorystycznej nomy czystości spalin ale kosztem....

Dlatego ja do swojego silnika leje tańszy olej bez normy Forda.

Pozdrawiam
Łukasz

Waterspoon
07-08-2021, 08:12
Panowie wszyscy macie trochę racji. PSA to koncern specjalizujący się w produkcji silników spalinowych i sprzedaje je każdemu, kto je zamówi do swoich pojazdów. Koncerny w tym rozwiązaniu nie muszą ponosić wielomilionowych nakładów na rozwój, projektowanie i produkcję silników, tylko zamawiają silniki gotowe pod swoją specyfikację i produkuje je dla nich PSA. Taki typowy OEM. W niektórych specyfikacjach PSA produkuje silniki dla Jaguara, Land Rovera, Volvo, Mazdy, Forda, Opla i może dla wielu innych. Robi to tak jak Sachs Bosch Ina Lucas w zakresie podzespołów, bo to normalny sposób na rynku globalnym. Ford zmienił silnik 1.6 diesla na 1.5 aby pozostać na rynku w Indiach, w których zmieniły się przepisy dotyczące pojemności i przy okazji dokonał wielu zmian w rozwiązaniach konstrukcyjnych silników 1.6 i tak powstał 1.5. Powstał i został wyprodukowany dla Forda przez PSA ( ja mam na kole rozrządu nadal napis producenta "PSA" :) ) ale jest to silnik Forda wyprodukowany dla Forda przez PSA. Dla Peugeota PSA produkuje silniki 1.5 wg specyfikacji żądanej przez Peugeota, te silnik są też produkowane dla Mazdy wg specyfikacji jaką zażyczyła sobie Mazda. Czy zatem silnik 1.5 TDCI montowany w Fordzie jest silnikiem Forda ? Moim zdaniem tak, ponieważ zmiany w nim dokonane są zrobione dla forda, chociaż oczywiście produkuje je dla Forda koncern PSA.

Bump: Olej od zawsze i do wszystkich silników tylko Mobil, gdyby był Mobil dedykowany do smażenia, też bym go używał też do smażenia :D

Fulara
07-08-2021, 08:42
Toyota w jednym modelu zaufała PSA i to był jej największy błąd w życiu...

Waterspoon
07-08-2021, 17:12
Toyota w jednym modelu zaufała PSA i to był jej największy błąd w życiu...

Nie wiem może, nie znam tematu, tylko zauważ, że w każdej marce masz przynajmniej kilka problematycznych konstrukcji. Dzisiaj niestety można silniki udane policzyć na palcach jednej ręki i moim zdaniem jest nim 1.5 TDCI ale tylko z normą Euro 6, bez zmian dokonanych dla spełnienia norm powyżej Euro 6.1

kacper69
07-08-2021, 17:48
Fulara,
A właśnie w tym przypadku silnika 1.5 jest odwrotnie.
Jest to najlepszy element w aucie którym jeżdżę obecnie.
Jako kolejny argument, że nie jest to silnik Forda podam zapewnienia Forda, że Ford w swoich autorskich konstrukcjach odszedł od silników Diesla.
Ale wracając do wymiany oleju , grupa PSA ma wymianę oleju w tym silniku co 30 tys km, ale Ford wymusza wymianę co 15 tys km.
Świętsi od Papieża są.

Vultar
07-08-2021, 21:42
W ogóle 1.5 tdci a 1.5 ecoblue są różnymi silnikami średnica tłoków itp i np. rozrząd do tdci 141 zębów do ecoblue 131 zębów.

gucio770920
08-08-2021, 09:54
Panowie nie porównujcie 1.5 TDCi do 1.5 ecoblue bo to są trochę inne silniki to oczywiste a już tym bardziej do 1.6 HDi. Dylemat polega na tym czy 1.5 ecoblue do jest silnik psa, ja twierdzę że to ten sam silnik co 1.5 blue hdi (przynajmniej blok silnika) tylko zastanawiam się dlaczego peugeot 1.5 blueHDi zaleca olej 0w30 a ford do 1.5 ecoblue 0w20 - pewnie dlatego aby spełnić normy emisji być może kosztem lepszej ochrony silnika ale to już producenta średnio obchodzi.
Porównujmy więc dzisiejszy 1.5 ecoblue do dzisiejszego 1.5 bluehdi psa według mnie to te same silniki różnią się tylko osprzętem.

P405
08-08-2021, 10:02
Ford chce być bardziej ekonomiczny więc leje cienki olej żeby było mniejsze spalanie.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

gucio770920
08-08-2021, 11:12
Ford chce być bardziej ekonomiczny więc leje cienki olej żeby było mniejsze spalanie.

Wysłane z mojego M2007J17G przy użyciu Tapatalka

Też tak przypuszczam więc zastanawiam się nad przejściem na 0w30

Fulara
08-08-2021, 11:52
Też tak przypuszczam więc zastanawiam się nad przejściem na 0w30

po co ? lej taki jak ma być

na rynku już lejemy 0w-8 i jest gitara

tryhp3
09-08-2021, 10:03
Panowie nie porównujcie 1.5 TDCi do 1.5 ecoblue bo to są trochę inne silniki to oczywiste a już tym bardziej do 1.6 HDi.

Dokładnie w Focusie MK3 był silnik 1.5 który był modyfikacją PSA 1.6 HDi (jak zostało wcześnie zauważone, ze względu na Indie). De facto rzeczywista pojemność 1.6 HDi to 1560.
W Focusie Mk4 jest silnik BlueHDi 1.5 z PSA (albo powstały na bazie niego) z innym osprzętem i zalecanym olejem (chociaż już filtr oleju został ten sam).

arturmsi
09-08-2021, 11:59
Przesiadał się ktoś z 1.5 tdci focus mk3 na mk4 i 1.5 ecoblue?
Dalej jest to dość ekonomiczny silnik?

tryhp3
09-08-2021, 13:44
Ja się przesiadałem z C4 1.6 HDi i spalanie jest podobne.

gucio770920
09-08-2021, 15:21
Super oszczędny to ten silnik nie jest, jechałem ostatnio do Chorwacji ze znajomym prawie nowym passatem 2.0 tdi a ja swoim równo obok siebie i jemu na całej trasie spalanie wyszło 4,6 a u mnie 5,2. Latem w gorące dni jazda po mieście klima non stop, krótkie odcinki dobijam do 9 litrow, za to zima taka sama jazda po mieście spala do 8 litrów. Trasa jak bym nie jechał spalanie w okolicach 5,5

Bump: Mam pytanko czy u was też ma takiego laga w reakcji na pedał gazu bo u mnie nawet jak mam ze 2000 obrotów i odpuszczę pedał gazu hamując chwilę silnikiem to jak klepnę w pedał do oporu to jakakolwiek reakcja jest po jakiś co najmniej 2 sekundach, strasznie mnie to irytuje. Kiedyś miałem Octavię 2 1.9 tdi motor już wiekowy i nie jakieś elektroniczne sterowania turbina tylko podciśnieniowo ale opóźnienie w reakcji na gaz było minimalne.

pella1989
02-09-2021, 18:20
Witam

To jakie są różnice pomiędzy silnikiem:
1.5 Ecoblue 95 km i 120 km.
Informacji o silniku Z2DA, jest tyle co kot napłakał.

Wiem, że 120 km ma ad blue, aby spełniał normy.
Czy te silniki różnią się tylko oprogramowaniem ?

Pozdrawiam

gucio770920
02-09-2021, 19:19
Wiem, że 120 km ma ad blue, aby spełniał normy.
Czy te silniki różnią się tylko oprogramowaniem ?

Ty masz ad blu? Bo ja mam 120 km i nie mam.

pella1989
02-09-2021, 19:49
Mam 95 na chipie około 120 ;-)

kacper69
02-09-2021, 20:33
Też potwierdzam że 1,5 120 KM nie ma adblue.
Jest tylko zaślepka przy wlewie paliwa.

pella1989
02-09-2021, 20:43
Może po lifcie jest AdBlue.
Czy orientuje się ktoś z panstwa czym się różni
Silnik: 1.5 EcoBlue 95 km od 120km.?

arturmsi
02-09-2021, 20:48
Na lift FF mk4 jeszcze czekamy, ale adblue doszło do 1.5 ecoblue wraz z najnowszą normą spalin niezależnie od wariantu mocy.

gucio770920
02-09-2021, 21:25
Może po lifcie jest AdBlue.
Czy orientuje się ktoś z panstwa czym się różni
Silnik: 1.5 EcoBlue 95 km od 120km.?

Kompletnie niczym się nie różnią tylko oprogramowaniem, które podobno można przełączyć na 120 km i ta mapa jest już zaszyta w sterowniku tylko trzeba ją przełączyć.

gucio770920
02-09-2021, 22:59
Na lift FF mk4 jeszcze czekamy, ale adblue doszło do 1.5 ecoblue wraz z najnowszą normą spalin niezależnie od wariantu mocy.

Mój spełnia normę euro 6.2 i nie ma adblue - nie wiem czy są jakieś nowsze.

pella1989
03-09-2021, 23:07
Witam

Mam nocne rozkminy odnośnie miski olejowej w focusie mk4 Ecoblue 1.5

Obejrzałem poniższy film od min 7:55
https://youtu.be/OQq_taF1hts

Twierdzą, że konstrukcja miski jest felerna i się olej przez lata gromadzi. Na filmie jest starsza wersja focusa.
Nie mogłem nigdzie znaleźć jak wygląda miska z mk4.

Z kolei ten Hiszpan odsysa olej z focusa mk4 1.5 Ecoblue
2min:

https://youtu.be/b4puNOY_C9Y

Po czym kompletnie zgłupiałem.

To trochę tłumaczy dlaczego olej w fordzie ciągle jest ciemny.
Gdzie w hondzie 1.6 dtec ( diesel ) miałem w miarę jasny olej do kilku tysięcy km.

TomekM_1983
04-09-2021, 06:34
SCR jest montowany w 1.5 Ecoblue w egzemplarzach wyprodukowanych od sierpnia-września 2020.

luckyboy
04-09-2021, 07:35
W misce przy zlewaniu oleju zostaje ok 300ml starego oleju. Ja odsyssam zawsze olej. Muł gromadzi się jak przeciąga się wymiany oleju.

pella1989
04-09-2021, 07:42
Wielkie dzięki lucyboy!

gucio770920
04-09-2021, 20:10
Twierdzą, że konstrukcja miski jest felerna i się olej przez lata gromadzi. Na filmie jest starsza wersja focusa.
Nie mogłem nigdzie znaleźć jak wygląda miska z mk4.

W focusie MK4 miska jest tak samo z****na. Od początku zwróciłem na to uwagę i osobiście odsysam olej bo w ten sposób akurat w tym silniku można więcej pozbyć się starego oleju a nawet prawie całość.
Według moich testów podzcas spuszczania korkiem oleju, zostaje go tam około 0.4 litra i fakt że zaraz po wymianie już jest czarny.
Jak się kiedyś w****ie to odkrecę tą miskę i zajebie młotkiem od środka wypychając osadzenie korka na drugą stronę - kup sobie nowe auto człowieku i poprawiaj po pseudo inżynierach.

pella1989
04-09-2021, 20:35
Dzięki Gucio@. Ciągle się bije z myślą czy użyć płukani aby się tego syfu pozbyć, ale może również zaszkodzić. Focus mk4 jest ogólnie super samochodem. Dobrze się prowadzi, wyciszenie jest dobre, podwozie jest dobrze zabezpieczone nie licząc tyłu. Kombi sprawia wrażenie większego niż konkurencja (i30, golf).
Samochód super hamuje! Porównując z Civicem ix 1.6 dtec bez dwóch zdań na plus. Trochę obawiam się o silnik i osprzęt...

Fulara
04-09-2021, 20:43
W focusie MK4 miska jest tak samo z****na. Od początku zwróciłem na to uwagę i osobiście odsysam olej bo w ten sposób akurat w tym silniku można więcej pozbyć się starego oleju a nawet prawie całość.
Według moich testów podzcas spuszczania korkiem oleju, zostaje go tam około 0.4 litra i fakt że zaraz po wymianie już jest czarny.
Jak się kiedyś w****ie to odkrecę tą miskę i zajebie młotkiem od środka wypychając osadzenie korka na drugą stronę - kup sobie nowe auto człowieku i poprawiaj po pseudo inżynierach.

jak spuszczam olej z mostów, to przy odkręconych korkach przelewam olej.

co to daje, tobie da tyle, że wypłuczesz litrem więcej ten szlam co zastaje w misce

pomyśl i spróbuj

luckyboy
04-09-2021, 20:44
Już kiedyś pisałem, ale powtórzę jeszcze, że opcją może być montaż miski olejowej od Connecta - ciekawe czy wejdzie.

Prócz idealnego lejka do spustu, ma też większą pojemność.
121429

Fulara
04-09-2021, 20:49
Już kiedyś pisałem, ale powtórzę jeszcze, że opcją może być montaż miski olejowej od Connecta - ciekawe czy wejdzie.

Prócz idealnego lejka do spustu, ma też większą pojemność.
121429

wez pod uwagę smoka a nie miskę, żebys bigosu ciśnieniowego nie narobił

luckyboy
04-09-2021, 21:47
wez pod uwagę smoka a nie miskę, żebys bigosu ciśnieniowego nie narobiłPodejrzewam że podchodzi plug&play, dlatego jest "większa", aby weszło więcej oleju.

pella1989
25-09-2021, 09:27
Używał ktoś innego oleju niż tej "wodzianki" 0w20 ?
Kusi mnie żeby latem wypróbować 0w40.

Pozdrawiam

Fulara
25-09-2021, 09:33

Pozdrawiam

wodzianki ? po 1 ta wodzianka z czegoś wynika.

po 2. wlej sobie 0w-8 :) to jest wodzianka. spływa szybciej z baniaka niż woda z butelki

ale jak mówie, patrz 1. to są ścisłe specyfikacje. jak świat jeździł na 15w-40 i był to jedyny słuszny olej to się śmiano z japończyków że hondy walą na 0w-20

i co ? japończycy wrócili na 15 czy świat ukłonił się i dołączył do skośnych ?

gucio770920
25-09-2021, 09:41

Pozdrawiam

W peugeocie niby ten sam silnik i jest zalecany 0w30 - też myślałem aby przejść na 0w 30. Może Fordowi brakowało aby spełnić jakieś normy ekologiczne i dali rzadszą oliwę.

Fulara
25-09-2021, 10:26
Panowie, nie potrzebnie mędrkujecie i niepotrzebnie się boicie tego "20

pamiętajcie, że 1000 km ciągłej jazdy autostradowej z butem w podłodze odpowiada jednemu zimnemu rozruchowi silnika ( w uproszczeniu ). dlatego ciągniki siodłowe robią 2 mln km z palcem w nosie.

i zamiast skupić się na zimnych rozruchach, boicie się, że 0w-20 zerwie wam film olejowy przy uwaga ! waszej zawrotnej prędkości 160km\h gdzie macie szóste biegi i RPM to 2500. powagi.

następna sprawa, to taka, że skoro 0w-20 jest taki be, to ten 0w-8 lany do samochodów po pińcet tysięcy jest jeszcze bardziej be ? to se poczytajcie specyfikacje tych olejów.

zawsze mówie, kowalski ma się skupić na zimnych rozruchach zamiast na całej innej filozofii, stosunkowi tarcia panewki do ruchu wału itp.

1. olej zgodny ze specyfikacją producenta
2. redukcja zimnych rozruchów ( jazda po piwo 2 km do sklepu na zimnym motorze )
3. wymiana oleju co 10 000km
4. olej cenowo różny od 70 zł \ 5 litrów

reszta, jak silnik nie jest gó...item będzie ok.

pella1989
25-09-2021, 14:32
Ja mam wrażenie, że silnik pracuje dosyć głośno. Skrzynia jest tak dostrojona, że przez samo ustawienie biegów wymusza, abym schodził poniżej 1500 obrotów. W zakresie obrotów 2000-3000 wibracje są dosyć uciążliwe. Byłbym skłony stwierdził, że olej 0w20 zmniejsza spalanie, zmniejsza wibracje w granicy 1000-1500 obrotów, ułatwia silnikowi rozruch, zapobiega gromadzeniu się nagaru i w skrajnych sytuacjach nie zapyta tak pdf'a. Ale latem przy dużym obciążeniu (dłuższe trasy, może nie dawać rady).

Fulara
25-09-2021, 14:45
Ja mam wrażenie, że silnik pracuje dosyć głośno. Skrzynia jest tak dostrojona, że przez samo ustawienie biegów wymusza, abym schodził poniżej 1500 obrotów. W zakresie obrotów 2000-3000 wibracje są dosyć uciążliwe. Byłbym skłony stwierdził, że olej 0w20 zmniejsza spalanie, zmniejsza wibracje w granicy 1000-1500 obrotów, ułatwia silnikowi rozruch, zapobiega gromadzeniu się nagaru i w skrajnych sytuacjach nie zapyta tak pdf'a. Ale latem przy dużym obciążeniu (dłuższe trasy, może nie dawać rady).

panie,
olej nie służy do wygłuszenia wibracji. jeździj zgodnie z momentem obrotowym a nie jakieś schodzenie poniżej 1500 rpm.

masz jakieś poparcie naukowe, że latem, tracisz film olejowy na autostradzie ? czy poprostu gdybasz ? bez filmy olejowego tłoki i pierścienie by spuchły i po zawodach.

pella1989
25-09-2021, 20:07
Ponizej wysylam tabele:

https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=121671&stc=1&d=1632596769ponizej wysylam tabele

Fulara
25-09-2021, 20:18
Lepkość olejów silnikowych opisywana jest przez klasyfikację Stowarzyszenia Inżynierów Samochodowych (SAE). Norma ta dzieli środki smarujące na zimowe (opisywane liczbami i literą „W” – od „winter”: 0W, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W) oraz „letnie” (opisywane jedynie liczbami: SAE 20, 30, 40, 50, 60).

Określenie „letnie” jest tutaj jednak uproszczeniem. Klasyfikacja zimowa faktycznie wskazuje oleje, które mogą być stosowane w zimie, kiedy słupki na termometrach mocno spadają. Klasę „letnią” ustala się natomiast na podstawie minimalnej i maksymalnej lepkości, jaką środek smarujący osiąga w temperaturze 100°C, oraz minimalnej lepkości w temperaturze 150°C – czyli w temperaturach pracy silnika.

teraz proszę wziąć etykietę dobrego oleju 0w-20 i porównać z kiepskim 0w-30

druga sprawa, proszę badania na to, że olej 0w-8 w 300paru konnych silnikach je zarżnie. bo wg mnie, szwajcarzy by mogli od nich zegarki nastawiać...

pella1989
25-09-2021, 20:46
0w20
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=121672&stc=1&d=1632598958

oraz

0w30
https://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=121673&stc=1&d=1632598958

0w30 lepiej rozprowadza sie na zimnym silniku (kinematische bei 40 C)
0w30 lepiej sie rozprowadza na cieplym silniku (kinematische bei 100 C)

pozdrawiam

Fulara
26-09-2021, 07:10
no i słuszny olej CR7
brawo

wkleję swoje oleje jak dziś będę miał czas.

proszę o źródło informacji, że 0w-20 zrywa film olejowy przy waszej jeździe autostradowej.

kurde jak głuchy do ślepego... Pella, mam ci wklejać zdjęcia panewek ? pierścieni ? cylindrów ? honowania ? wału ?

hehe CR7. dobre

Waterspoon
26-09-2021, 10:02
Oczywiście nikt nie cytuje instrukcji obsługi. A tam w przypadku mojego zalecanym olejem silnikowy jest SEA 0W30 spełniający normę WSS-M2C950-A lub zamiennie można stosować inny olej SEA 0W30 spełniający normę ACEA C2. Alternatywnie można również stosować SEA 5W30 spełniający wymogi WSS-M2C913-D lub oleje spełniające normy ACEA A5/B5. Wiecie Panowie ile to jest olejów które spełniają te normy ??? Dziesiątki. Dodatkowo proponuję zobaczyć film z badań jak "miby" oleje spełniające te same normy zachowują się w ekstremalnych warunkach https://youtu.be/AdmhKBKKtys. Moim skromnym zdaniem liczy się przede wszystkim jakość produktu, czyli producent, a dopiero później norma jaką spełnia, ponieważ nie ma żadnej gwarancji, że olej marnej firmy będzie spełniał normy jakie opisano na jego opakowaniu.

Fulara
26-09-2021, 12:08
dlatego pisze, olej olejowi nie równy, zwłaszcza, jak się kupuje 5 litrów za 70 zł.

miałem się już nie wdawać w wątki olejowe i znowu mnie wciągnęli, ale to już ostatni raz

luckyboy
26-09-2021, 13:01
Najlepszy olej do większości silników to spełniający wymagania normy 507.00 - to jest norma nad normami, nie ma lepszego oleju.

pella1989
10-01-2022, 14:14
Witam znów odgrzewam kotleta...

Wlał ktoś kiedyś 5w30 do 1.5 EcoBlue od rocznika 2018.
Wybitnie nie podoba mi się klekot tego diesla. Obarczam tym olej 0w20

pozdrawiam

Waterspoon
10-01-2022, 14:58
Od drugiej wymiany leje tylko 5W30 full syntetyk nisko popiołowy przeznaczony do silników z DPF'em i silnik mruczy jak kocur. W życiu bym nie lał do Diesla z turbiną oleju 0W20

gucio770920
10-01-2022, 16:30
Od drugiej wymiany leje tylko 5W30 full syntetyk nisko popiołowy przeznaczony do silników z DPF'em i silnik mruczy jak kocur. W życiu bym nie lał do Diesla z turbiną oleju 0W20

Twoj silnik jest trochę inny i chyba nawet zalecany olej do niego to 5w30 więc twój post nic nie wnosi bo jeździsz na oleju jaki zaleca producent.

Bump: Witam znów odgrzewam kotleta...

Wlał ktoś kiedyś 5w30 do 1.5 EcoBlue od rocznika 2018.
Wybitnie nie podoba mi się klekot tego diesla. Obarczam tym olej 0w20

pozdrawiam

Też mnie wkurza dźwięk tego silnika i nie wiem czy to wina oleju ale mam wrażenie że ten silnik na tej wodziańce się męczy. W PSA 1.5 blue HDi to ten sam silnik poza osprzętem i tam jest zalecany 0w30. Na razie jeżdżę na 0w20 ale zastanawiam się nad 0w30.

Andrzej_K
10-01-2022, 16:43
(...)chyba nawet zalecany olej do niego to 5w30

To jest wątek o oleju do 1.5 TDCI i nie jest zalecany olej 5w30, a 0w30.

maxim1977
25-01-2022, 21:13
Alternatywnie można również stosować SEA 5W30 spełniający wymogi WSS-M2C913-D lub oleje spełniające normy ACEA A5/B5.
Tak podaje instrukcja więc można.

Andrzej_K
26-01-2022, 06:00
Nie wprowadzaj w błąd. Należy czytać wszystko, a nie tylko to co 'pasuje'. 'Alternatywa' dotyczy wyłącznie dolewek i to nie więcej niż 1 litr.

Waterspoon
26-01-2022, 08:54
Proponuję nie skupiać się czy olej jest 0W20 czy 0W30 czy 5W30 tylko czy spełnia normę producenta dla danego silnika. Jeżeli w instrukcji Forda Focusa MK4 jest WSS-M2C950-A, to taką normę powinien spełniać olej. Inną sprawą są warunki eksploatacji, ponieważ inne warunki pracy silnika będą w Norwegii, gdzie najistotniejsze będzie to "0", a inne będą na południu Francji lub Włoch, gdzie najistotniejsze będzie to "30".

gucio770920
26-01-2022, 10:34
Proponuję nie skupiać się czy olej jest 0W20 czy 0W30 czy 5W30 tylko czy spełnia normę producenta dla danego silnika. Jeżeli w instrukcji Forda Focusa MK4 jest WSS-M2C950-A, to taką normę powinien spełniać olej. Inną sprawą są warunki eksploatacji, ponieważ inne warunki pracy silnika będą w Norwegii, gdzie najistotniejsze będzie to "0", a inne będą na południu Francji lub Włoch, gdzie najistotniejsze będzie to "30".

Do MK4 1.5 ecoblue zalecana norma to WSS-M2C952-A1

Andrzej_K
26-01-2022, 11:21
Przecież tu mowa o 1.5 TDCI

zmulim
26-01-2022, 11:30
Znowu się zaczęło :D

Waterspoon
26-01-2022, 11:49
Jeżeli ktoś jeszcze nie wyciągnął wniosków z 160 postów trudno.

Bump: Przecież tu mowa o 1.5 TDCI

Ale EcoBlu to jedyny taki silnik na świecie, wyjątkowy i niepowtarzalny, w kosmicznej technologii niebieskości moczowej, do którego pasuje tylko jeden jedyny olej na świecie Castrol, a są tacy co na siłę chcą ten olej zmienić i nie ma na co, bo żaden inny producent nie robi oleju z taką normą :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

gucio770920
26-01-2022, 12:54
Przecież tu mowa o 1.5 TDCI

Chłopie obudź się i zwaroc uwagę że mój post odnosił się do poprzedniego w którym kolega napisał o MK4, a w MK4 nie ma TDCI tylko jest 1.5 ecoblue i norma jest inna - zatrybiles ?

stecus
02-04-2024, 07:41
Drodzy forumowicze, jako że nabyłem niedawno focusa mk4 1.5 ecoblue 120 km silnik ZTDA, auto mojej żony, kupione z uszkodzonym rozrządem a dokładnie pękniętym łańcuszkiem spinającym wałki, przebieg 169 tyś km. Przygotowując się do naprawy silnika przeczytałem cały internet odnośnie kompatybilności silników montowanych w fordzie i całej reszty koncernu Stellantis, wszyscy piszą że ford ma całkowicie inny silnik, co jest guzik prawdą, są takie same co potwierdza się przy doborze części i składaniu go do kupy, w sumie to nic się w nim nie stało bo nie pogięło zaworów i nie połamało dźwigienek. Zamówiłem na znanym portalu zestaw naprawczy głowicy od PSA https://allegro.pl/oferta/walki-walek-napinacz-zestaw-1-5-hdi-1638159880-9826028980-9823954880-7mm-oe-15277689049. Jest poprawiona wersja tego ustrojstwa na łańcuszek 8mm ale cena ostatnio poszybowała do góry więc sobie odpuściłem. Teraz do sedna sprawy odnośnie oleju do tego silnika, ford zaleca 0W20, PSA od zawsze 0W30, od 1 stycznia tego roku wyszła dyrektywa aby stosować olej 5W30 dla silników 1.5 bluehdi we wszystkich dostępnych mocach, Stellantis zaleca Total INEO RCP 5W30 który ma zapobiegać awariom feralnego łańcucha i napinacza. Osobiście zaleję Mobil 1 5W30 formuła ESP. Proszę o opinie w temacie, pozdrawiam serdecznie po bardzo długiej nieaktywności na naszym forum...

gucio770920
03-04-2024, 15:18
Drodzy forumowicze, jako że nabyłem niedawno focusa mk4 1.5 ecoblue 120 km silnik ZTDA, auto mojej żony, kupione z uszkodzonym rozrządem a dokładnie pękniętym łańcuszkiem spinającym wałki, przebieg 169 tyś km. Przygotowując się do naprawy silnika przeczytałem cały internet odnośnie kompatybilności silników montowanych w fordzie i całej reszty koncernu Stellantis, wszyscy piszą że ford ma całkowicie inny silnik, co jest guzik prawdą, są takie same co potwierdza się przy doborze części i składaniu go do kupy, w sumie to nic się w nim nie stało bo nie pogięło zaworów i nie połamało dźwigienek. Zamówiłem na znanym portalu zestaw naprawczy głowicy od PSA https://allegro.pl/oferta/walki-walek-napinacz-zestaw-1-5-hdi-1638159880-9826028980-9823954880-7mm-oe-15277689049. Jest poprawiona wersja tego ustrojstwa na łańcuszek 8mm ale cena ostatnio poszybowała do góry więc sobie odpuściłem. Teraz do sedna sprawy odnośnie oleju do tego silnika, ford zaleca 0W20, PSA od zawsze 0W30, od 1 stycznia tego roku wyszła dyrektywa aby stosować olej 5W30 dla silników 1.5 bluehdi we wszystkich dostępnych mocach, Stellantis zaleca Total INEO RCP 5W30 który ma zapobiegać awariom feralnego łańcucha i napinacza. Osobiście zaleję Mobil 1 5W30 formuła ESP. Proszę o opinie w temacie, pozdrawiam serdecznie po bardzo długiej nieaktywności na naszym forum...

Mam silnik ZTDA z tym niby gorszym łańcuszkiem, na razie 60 tyś km i nic się nie dzieje, często wymieniam olej "co ok 7 tyś km " 0w 20 więc może przedłużę żywot tego łańcuszka ale z tego co znalazłem w internecie nie ma reguły i potrafią się rozlecieć nawet po 60 tyś km więc jest to loteria. Silniki 1,5 ecoblue forda i 1,5 bluehdi to na 100% są te same bloki silnika różnią się tylko osprzętem, więc skoro peugeot zaleca olej 5w30 to myślę nad zmianą oleju bo do tej pory jeździłem na tej wodzie 0w20 która jest dodatkowo rozcieńczana paliwem a ewidentnie widać to na bagnecie mimo iż pilnuje wypaleń dpf itp. a co dopiero się dzieje z silnikiem gdzie ludzie nie zwracają na to uwagi a w dodatku wymieniają olej co 15 tyś km zgodnie z zaleceniami producenta, dla mnie to zarzynanie silnika. U mnie w ostatnich miesiącach na dystansie 3 tyś km przybyło 2 kreski oleju na bagnecie (pomiar dość precyzyjny) mimo iż wypalanie dpf odbyło się może 4 razy i zawsze przebiegało do końca, fakt jest taki że głównie to była jazda na miejscu z niedogrzanym silnikiem ale to jest tylko 3 tyś km i w oleju jest co najmniej 3 setki paliwa a co by było po 15 tyś zgodnie z zaleceniami wymian oleju ??? zauważyłem również że po 5 - 7 tyś km od wymiany oleju silnik zaczyna dziwnie charczeć tak jakby panewki grały, po wymianie oleju te dźwięki ustępują. Pierdolić taką technikę.

pietrekzad
29-11-2024, 16:23
Witam,
Planuję wymianę oleju lecz nie znam pojemności. Instrukcja auta mówi o 6.2L ale wyszukiwarki z doborem oleju twierdzą, że auta do lipca 2019 mają pojemność 3.8L a od lipca 2019 6.2L. Auto to Focus z maja 2019 i motorem 88kW. Czy któryś z kolegów jest w stanie po VIN sprawdzić pojemność układu ? WF0PXXGCHPKL42584.
Z góry dzięki za pomoc.

Flisator
29-11-2024, 17:30
Zadzwoń do ASO, podaj Vin, dostaniesz na pewno informacje.

firewall
29-11-2024, 21:00
Jak otworzysz maskę to znajdziesz kwadratową nalepkę z pojemnością układu olejowego.

Bump: Jak otworzysz maskę to znajdziesz kwadratową nalepkę z pojemnością układu olejowego.

pietrekzad
29-11-2024, 21:10
Sprawdzę. Dzięki za wskazówkę

koper1473
18-12-2024, 17:13
Cześć. Nie chce tworzyć nowego tematu, a moje pytanie również dotyczy oleju.
Pytanie dotyczy silnika Z2DA z większą miską olejową 6.2l.
Chodzi o prawidłowe sprawdzanie poziomu oleju na bagnecie. Mianowicie, mam wrażenie, że wkładając czysty bagnet, obciera on poszerzeniem nad poziomem MAX. Wyjmując ta sama sytuacja, górne poszerzenie na miarce za każdym razem ma ślady oleju. Nawet gdy samochód stał kilka dni w garażu, ocenić w którym miejscu kończy się poziom oleju było trudno.
Zanim zacznę myśleć o wyciągnięciu nadmiaru oleju chciałem zapytać jak wygląda sytuacja z bagnetem w Waszych 1.5 EcoBlue. Czy miarka zbiera olej poszerzeniem przy wyciąganiu/ wkładaniu, czy może jest mokra tylko i wyłącznie do miejsca poziomu oleju?
Instrukcja mówi, że w tym silniku przy tej misce od poziomu MIN do MAX jest 1.75l różnicy, to chyba dość dużo.
Na forum nie mogłem niestety znaleźć podobnego pytania. Jeżeli to nie miejsce na takie pytanie zrobię nowy temat,
Pozdrawiam

k0ksik
19-12-2024, 11:44
Mianowicie, mam wrażenie, że wkładając czysty bagnet, obciera on poszerzeniem nad poziomem MAX. Wyjmując ta sama sytuacja, górne poszerzenie na miarce za każdym razem ma ślady oleju. Nawet gdy samochód stał kilka dni w garażu, ocenić w którym miejscu kończy się poziom oleju było trudno.
Mam małą miskę i też nie jestem nigdy w stanie ocenić stanu oleju :/ długo myślałem, że mam maks, aż wyskoczyło info o niskim ciśnieniu i musiałem dolać ponad litr :/// nadal nie umiem tego ocenić, pierwsze auto gdzie się z tym spotykam

tryhp3
27-12-2024, 09:45
Ja mam z mniejsza miską i jakiegoś problemu z oceną poziomu oleju nie miałem. Jak będzie za dużo to tez pewnie nic się nie stanie. Gorej jak będzie za mało.

k0ksik
27-12-2024, 13:14
Ja mam z mniejsza miską i jakiegoś problemu z oceną poziomu oleju nie miałem. Jak będzie za dużo to tez pewnie nic się nie stanie. Gorej jak będzie za mało.

Dziś znowu sprawdzałem i z jednej strony bagnetu full z drugiej minimum. Tylko w nowym focusie się z czymś takim spotkałem.

kumpel Fordzika
27-12-2024, 14:10
Inną sprawą są warunki eksploatacji, ponieważ inne warunki pracy silnika będą w Norwegii, gdzie najistotniejsze będzie to "0", a inne będą na południu Francji lub Włoch, gdzie najistotniejsze będzie to "30". I wszystkie te snute teorie przez internetowych specjalistów olejowych którym ciągle się coś wydaje i nie ma potwierdzenia w rzeczywistości lega w pizzz....du w gruzach, bo Ford w swoich fabrykach na wszystkie europejskie rynki zalewa na pierwszym fabrycznym napełnieniu olej o lepkości 0W20. Potem po roku tym samym internetowym specjalistom którym ciągle się coś wydaje przychodzi do główek, że trzeba coś polepszyć, coś ulepszyć i mimo, że silnik swój okres najcięższego żywota gdy doznaje największych obciążeń termicznych i mechanicznych czyli okres docierania przepracował na 0W20 i nic się nie stało to oni chcą coś zabezpieczać, polepszać :D :D :D .... sekciarze :)

tryhp3
27-12-2024, 14:14
Mam silnik ZTDA z tym niby gorszym łańcuszkiem, na razie 60 tyś km i nic się nie dzieje, często wymieniam olej "co ok 7 tyś km " 0w 20 więc może przedłużę żywot tego łańcuszka ale z tego co znalazłem w internecie nie ma reguły i potrafią się rozlecieć nawet po 60 tyś km więc jest to loteria.
Jak sprawdzić jaką ma się wersje tego łańcuszka? Był może jakiś temat o tym?
Co jaki interwał producent zaleca wymianę rozrządu?

tryhp3
28-12-2024, 08:58
I wszystkie te snute teorie przez internetowych specjalistów olejowych którym ciągle się coś wydaje i nie ma potwierdzenia w rzeczywistości lega w pizzz....du w gruzach, bo Ford w swoich fabrykach na wszystkie europejskie rynki zalewa na pierwszym fabrycznym napełnieniu olej o lepkości 0W20. Potem po roku tym samym internetowym specjalistom którym ciągle się coś wydaje przychodzi do główek, że trzeba coś polepszyć, coś ulepszyć i mimo, że silnik swój okres najcięższego żywota gdy doznaje największych obciążeń termicznych i mechanicznych czyli okres docierania przepracował na 0W20 i nic się nie stało to oni chcą coś zabezpieczać, polepszać :D :D :D .... sekciarze :)
Jeżeli PSA w tym samym silniku zalecała 0W30 a teraz 5W30 to czego tu nie rozumiesz? PSA to sekta?
Zakładam, że Ford stosuje 0W20 tylko dlatego, że silnik wtedy szybciej osiąga odpowiednie parametry i jest bardziej EKO przy testach. Zresztą Diesel 1.5 był chyba ostatnim ropniakiem bez AdBlue w UE.

krzysztofSJZ
28-12-2024, 09:23
i mimo, że silnik swój okres najcięższego żywota gdy doznaje największych obciążeń termicznych i mechanicznych czyli okres docierania przepracował na 0W20 i nic się nie stało to oni chcą coś zabezpieczać, polepszać .... sekciarze
święta racja, zresztą w każdej książce serwisowej Ford oznacza ile oleju i jakie parametry mają być stosowane, więc jak komuś Castrol nie pasuje niech leje taki olej np. jak ma ładniejsza nazwę
Jeżeli PSA w tym samym silniku zalecała 0W30 masz na myśli fordowski ecoblue? jak tak to pomyłka PSA raczej nie pakuje do swoich samochodów tych motorów, ecoblue to autorski wymysł Forda

rajman
28-12-2024, 09:31
A to się uśmiałem. Wymysł Forda który jest w takich markach jak Citroen, Peugeot, Toyota, BMW.

rajman
28-12-2024, 09:32
Jak sprawdzić jaką ma się wersje tego łańcuszka? Był może jakiś temat o tym?
Co jaki interwał producent zaleca wymianę rozrządu?

Każdy focus mk4 ma wadliwy łańcuch, chyba że ktoś go wcześniej wymienił.

tryhp3
28-12-2024, 13:27
masz na myśli fordowski ecoblue? jak tak to pomyłka PSA raczej nie pakuje do swoich samochodów tych motorów, ecoblue to autorski wymysł Forda
1.5 Ecoblue, to silnik PSA, zapewne różnią osprzętem.

A to się uśmiałem. Wymysł Forda który jest w takich markach jak Citroen, Peugeot, Toyota, BMW.
BMW używało 1.6 HDi (np. w MINI). Obecna generacja jest w Oplu, Citroenie, Peżocie, DS, Fiacie, Toyocie i Fordzie.
Najprościej sprawdzić po filtrze oleju -> https://www.mann-filter.com/pl-pl/katalog/wyniki-wyszukiwania/produkty.html/hu7032z_mann-filter.html

kumpel Fordzika
28-12-2024, 14:13
Jeżeli PSA w tym samym silniku zalecała 0W30 a teraz 5W30 to czego tu nie rozumiesz? PSA to sekta?
rzy testach. Zresztą Diesel 1.5 był chyba ostatnim ropniakiem bez AdBlue w UE.

Naprawdę zachęcam przeczytaj jeszcze raz dokładnie to co napisałem wcześniej o sensie stosowania oleju podwyższonej lepkości w autku którego silnik przeszedł docieranie na oleju 0W20, przeżył te 10-15 tys km, baaaa czasem nawet 30 tys km do pierwszej wymiany :) i ma się dobrze. To co potem już ludziom do głów przychodzi w temacie żonglowania olejami celem zabezpieczania, poprawiania, ulepszania :D to jest właśnie sekciarstwo olejowe i wiara w cuda.

tryhp3
28-12-2024, 19:06
Co z tego, że przeszedł. Przecież jest jasne, że samochód który ma wymieniany olej co około 10 tys. pożyje znacznie dłużej niż taki który miał wymieniany olej w interwałach producenta. W nowoczesnych samochodach będzie to miało duże znaczenie m. in. na żywotność rozrządu czy gromadzenie się nagarów. Jeżeli wlejesz olej lepszej klasy to będziesz miał problemów jeszcze mniej.

kumpel Fordzika
28-12-2024, 20:15
Co z tego, że przeszedł.. Ano to z tego, że Twojemu silnikowi który wyjechał z fabryki na oleju 0W20 i przejechał okres docierania, czas największych obciążeń mechanicznych i przede wszystkim termicznych w jego silnikowym życiu ;) w normalnym cywilnym zastosowaniu i dbaniu już nic gorszego mu się nie ma szans przydarzyć gorszego niż pierwsze 10-20 tys km. Wiec widzisz, że przeszedł już co najgorsze i o zgrozo na oleju 0W20 :) wiec stosowanie w późniejszym okresie eksploatacji oleju o podwyższonej lepkości nie przynosi żadnych plusów dodatnich dla tej jednostki, a wręcz utrudnia jej życie. Tak to wygląda z perspektywy mechaniki cieczy i termodynamiki.
.
ps.
Lepszy olej to nie znaczy olej o wyższej lepkości. Zawsze sensowniej jest eksploatować silnik na lepszym niż na gorszym. Lepkość oleju nie determinuje jego jakości, a wręcz odwrotnie. Oleje niskolepkościowe są bardzo zaawansowanymi produktami, znacznie bardziej niż taki 30 letni standard 5W30 który dziś u wszystkich producentów powstaje w technologii HC, a w olejach 0W20 wnikając w dokumentację znajdziemy jeszcze dość znaczący udział PAO w bazie olejowej skutkiem czego są to oleje trwalsze, z definicji odporniejsze na starzenie, zużycie, bardziej odporniejsze na spalanie, utlenianie i dzięki porządnym dodatkom mają bardzo trwały film olejowy odpory na ścinanie i zrywanie. Wspólczynnik HTHS w oliwach 0W20 zazwyczaj trzyma się mocno wartości 2,7-2,8 czyli porównywalny np. do bardzo popularnego i "zdrowego" dla silników Forda Motula Specyfic 5W30 który ma HTHS 2,7 :)

tryhp3
28-12-2024, 21:24
Ja leje RAVENOL ECS SAE 0W‑20 USVO który ma PAO i specyfikacje Forda. Lepsze surowce ma np. EXTREME AMG VR2 0W20 GTE który ma poza PAO, jeszcze estry syntetyczne, ale jest słabo dostępny.
Nazywasz sektom grupę PSA która rekomenduje przy tym samym silniku olej 0W30 a od 2024 roku 5W30.

„Przeprowadzone badania i testy mechaniczne wykazały, że zastosowanie określonego oleju silnikowego miało pozytywny wpływ na niezawodność silników DV5R w eksploatacji wyprodukowanych przed lutym 2023 roku. Tym samym grupa Stellantis zaleca stosowanie smaru 5W30 zamiast 0W30. Różnica? Lepkość jest wyższa podczas zimnych startów.” – informuje koncern.

Nowy standard Stellantis nosi oznaczenie FPW9.5535/03 i ma na celu zmniejszenie zużycia i zachowanie żywotności elementów mechanicznych.

https://francuskie.pl/wazne-nowy-standard-oleju-dla-silnikow-1-5-bluehdi-5w30-zamiast-0w30-dla-samochodow-marek-citroen-peugeot-ds-automobiles/

kumpel Fordzika
28-12-2024, 23:21
Ja leje RAVENOL ECS SAE 0W‑20 USVO który ma PAO i specyfikacje Forda. Lepsze surowce ma np. EXTREME AMG VR2 0W20 GTE który ma poza PAO, jeszcze estry syntetyczne, ale jest słabo dostępny.
Nazywasz sektom grupę PSA która rekomenduje przy tym samym silniku olej 0W30 a od 2024 roku 5W30.

https://francuskie.pl/wazne-nowy-standard-oleju-dla-silnikow-1-5-bluehdi-5w30-zamiast-0w30-dla-samochodow-marek-citroen-peugeot-ds-automobiles/

Niezbyt trafne odwołanie, bo ich tego Stellantisa co się ratuje zmianami oleju w ****iano zrobionych silnikach z ****o materiałów to przede wszystkim sektą nazywam :)
Spróbuj wziąć na logikę techniczną co wcześniej napisałem o okresie docierania w kontekście późniejszego bezsensownego stosowania oleju wyższej lepkości, techno logos.
Ravenol który używasz bardzo spoko oliwa, niestety trochę drogi ;)

krzysztofSJZ
29-12-2024, 11:42
1.5 Ecoblue, to silnik PSA, zapewne różnią osprzętem.
chyba się mylisz panie kolego akurat to nowa konstrukcja forda

https://www.motodiesel.pl/silniki/5224-silnik-15-ecoblue-8v-120125km-panther.html#google_vignette

Bump: z gościem który sprzedawał mi Focusa tego aktualnego 3 tyś wygrałem też mi pierdział że to motor PSA

Flisator
29-12-2024, 11:59
Nowa ale bazująca na 1.6 8V.
https://autoblog.spidersweb.pl/ford-1-5-tdci-co-to-za-silnik
Także jednocześnie masz racje i nie.

krzysztofSJZ
29-12-2024, 15:37
akże jednocześnie masz racje i nie.

czytałeś artykuł od a do z??? mały akapit z porównania 1,6 PSA a 1,5 EcoBlue

tryhp3
29-12-2024, 16:32
chyba się mylisz panie kolego akurat to nowa konstrukcja forda

https://www.motodiesel.pl/silniki/5224-silnik-15-ecoblue-8v-120125km-panther.html#google_vignette

To jest akurat bełkot. Błąd jest już w pierwszym zdaniu, nie ma czegoś takiego jak "TDCI EcoBlue"... Co niektórzy przyzwyczajeni do TDCi tak piszą. Początkowo takie głupoty dostawały się nawet do katalogów części i mądrości te w niektórych wypadkach pozostały do dziś.
Jest tam napisane 2016 rok, a ten silnik zadebiutował w Fordzie w końcówce roku 2017 (identycznie jak w PSA). Jest tam napisany olej 0W30, czyli taki jaki rekomenduje PSA (od niedawna zmienili na 5W30)... Ford natomiast do tego silnika rekomenduje 0W20. Błąd jest też w cyklach wymiany... Bełkot za bełkotem.
Wkleiłem wyżej link do filtra paliwa, który w zasadzie wszystko mówi, możesz sobie poszukać innych wspólnych elementów. Albo poszukać rysunków technicznych jeśli Ci się chce, czy zdjęć bloków tych silników. Podpytać mechaników którzy te silniki rozbierają, albo poszukać ich wypowiedzi na ten temat na tym forum.

Nowa ale bazująca na 1.6 8V.
https://autoblog.spidersweb.pl/ford-1-5-tdci-co-to-za-silnik
Także jednocześnie masz racje i nie.
Nie ma racji. Artkuł jest z końca roku 2018, ale już informacje z roku 2017 ma niepełne. Ale jeżeli ktoś wierzy na słowo artykułom z Spidersweb...

W wielkim skrócie.
1. Był sobie 1.6 HDi. Silnik PSA (przy współpracy z Fordem) montowany w wielu markach w tym Fordzie.
2. W 2012 roku Ford postanowił skrócić średnice cylindra, żeby uzyskać pojemność 1.5 potrzebną na rynek Indyjski.
3. W 2017 roku PSA przekonstruowało 1.6 też do pojemności 1.5 (BlueHDi).
4. W tym samym roku przestarzały 1.5 TDCi został zastąpiony przez 1.5 EcoBlue (1.5 BlueHDi PSA) w Fordzie. Pierwszym modelem z tym silnikiem był bodajże EcoSport. Szerzej był stosowany dopiero w Focusie MK4 (2018 r.).

Bump: z gościem który sprzedawał mi Focusa tego aktualnego 3 tyś wygrałem też mi pierdział że to motor PSA
Powinieneś tę kasę oddać, albo wpłacić na jakąś fundację.

Ps. Jeśli jest inaczej, proszę o zdjęcia rysunków technicznych bloków silnika, a nie artykułów które są bełkotem.

krzysztofSJZ
29-12-2024, 17:15
Ale jeżeli ktoś wierzy na słowo artykułom z Spidersweb...

człowieku opity Ravenolem widzę że ty pomyliłeś forum, skoro jesteś mądrzejszy od wszystkich co tu robisz? twój olej jest najlepszy? twoje opinie są mądrzejsze od opinii fachowców motoryzacyjnych? większych bzdetów nie czytałem, dlaczego nie napiszesz do tych redakcji i nie zażądasz sprostowań? jakie ty masz wykształcenie by podważać opinie inżynierów ?

Bump: a skoro Ford popełnił błąd z olejem może pozwij go

tryhp3
29-12-2024, 17:59
człowieku opity Ravenolem widzę że ty pomyliłeś forum, skoro jesteś mądrzejszy od wszystkich co tu robisz?

Nigdzie nie piszę, że od wszystkich.

twój olej jest najlepszy?

Nigdzie tak nie twierdzę.

twoje opinie są mądrzejsze od opinii fachowców motoryzacyjnych?

Spidersweb, nie jest portalem naukowym. Bardziej już plotkarskim z luźnymi opiniami.

większych bzdetów nie czytałem, dlaczego nie napiszesz do tych redakcji i nie zażądasz sprostowań?

Bo artykuł jest w miarę OK. Powstał w roku 2018 i obejmuje rok 2017, bez jego ostatniego kwartału. Zakładam, że to tłumaczenie lub jego źródłem jest artykuł zagraniczny, który powstał nieco wcześniej.

jakie ty masz wykształcenie

mgr inż.

by podważać opinie inżynierów ?

Jakich inżynierów opinie podważam? Wypisałem, tylko kilka bzdur z artkułu który podlinikowałeś, a jest ich znacznie więcej.

a skoro Ford popełnił błąd z olejem może pozwij go
Gdzie coś takiego napisałem?
Napisałem, że zmieniono specyfikację z 0W30 na 5W30, ale nie u Forda tylko w Stellantis.

firewall
29-12-2024, 19:06
Panowie, bez nerwów!
Producent uważa, że do tego silnika jest olej 0W20. Jesteście mądrzejsi od inżynierów Forda, którzy biorą kupę kasy by firma nie miała kłopotów? OK!
Tylko,że wy nie ponosicie za to odpowiedzialności, a oni tak! Za błędy i procesy, oni wylecą z pracy. A wy?
Ważne,żeby olej spełniał normę WSS-M2C952-A1. I tyle, aż tyle!
Nie to co wam wydaje się, ale co obowiązuje. Jak coś, to możecie brać ekspertów, wyniki badań i procesować się, a wtedy za odszkodowanie kupicie Bentleya lub R-R.

Nie jesteście frajerami to, że kupiliście o 20zł/l droższy olej, bo was po prostu na to stać!
I tyle, albo aż tyle!
Chcę, kupuję i nic do tego, że wydałem 100 lub 200zł, bo ładniej opisano olej lub butelka bardziej podobała mi się!

tryhp3
29-12-2024, 20:05
Ktoś sobie uroił nie wiadomo skąd procesowanie, a drugi podchwycił...
Generalnie normy są tak robione, żeby auto po gwarancji najlepiej nadawało się do utylizacji.
Jeżeli piszesz, o droższym i tańszym oleju, to ktoś kto zgłębił temat będzie pewnie kupował taki oparty o PAO/ESTER (czyli droższy o kilkanaście/kilkadziesiąt procent), ponieważ jest szansa, że lepiej będzie chronił silnik.

zmulim
29-12-2024, 20:16
Mam wrażenie, że ta olejowa epopeja coraz bardziej odchodzi od sensu tematu.

kumpel Fordzika
29-12-2024, 20:37
... ponieważ jest szansa, że lepiej będzie chronił silnik.
W tym Twoim zdaniu leży podbudowa całej ideologii sekciarzy i sekt olejowych, że olej ma coś chronić :D Olej nic nie chroni, to nie jego rola. Ma chłodzić węzły tarcia, smarować je, odprowadzać z ich ciepło i transportować nieczystości do filtra. Olej nie ma nic do chronienia. "Chronienie" czyli pochodna strachu sparaliżowało mózgi ludziom, coś chcą chronić, a nie wiedzą nic o pracy oleju, o jego mechanice, fizyce. Nie wiedzą np. tego, totalnych podstaw, że olej bardziej lepki gorzej odprowadza, przewodzi ciepło niż olej o niższej lepkości. Dokładnie tak jest, a nie odwrotnie.

tryhp3
30-12-2024, 01:30
Następny który na siłę chce się wymądrzać. Jeżeli smarowanie, chłodzenie, transportowanie nieczystości to nie ochrona to ja nie wiem czy jest sens dalej komentować.

Flisator
30-12-2024, 08:26
Klimatyzacja w domu z rekuperacją Cię ochrania? Bo chłodzi i filtruje nieczystości z powietrza? Może nie smaruje, ale utrzymuje też odpowiednią wilgotność powietrza. Wiemy co masz na myśli ale to chyba źle użyte słowo i zrobił się z tego chwyt marketingowy.

tryhp3
30-12-2024, 08:42
Ale do czego Ty pijesz? Jakie słowo?
Jeżeli olej silnikowy nie ochroni silnika, to proponuje zalać go olejem słonecznikowym lub wodą. Śmiałkowi mogę taki olej nawet zasponsorować...

Mam wrażenie, że ta olejowa epopeja coraz bardziej odchodzi od sensu tematu.
Generalnie dyskusja cały czas o oleju, a nie o polityce czy budownictwie. Choć momentami bardziej lub mniej komiczna - jeden sobie wymyślił, że 1.5 EcoBlue <> 1.5 BleuHDi (ba nawet wygrał 3 tys. od kogoś mniej świadomego...), inny że Stellantis to sekta bo zmienili specyfikację oleju z 0W30 na 5W30, jeszcze inny że olej nie chroni silnika i tak się żyje powoli.

kumpel Fordzika
30-12-2024, 12:58
Klimatyzacja w domu z rekuperacją Cię ochrania? Bo chłodzi i filtruje nieczystości z powietrza? Może nie smaruje, ale utrzymuje też odpowiednią wilgotność powietrza. Wiemy co masz na myśli ale to chyba źle użyte słowo i zrobił się z tego chwyt marketingowy.

I dobrze mądrego przeczytać. Pogratulować Koledze.

Piękny wał marketingowy w z tym ochranianiem silnika :D
" niech Pan weźmie 5W40 zamiast 5w30 to będzie lepiej chronił silnik"
takie rzeczy można usłyszeć w sklepach z olejami, w hurtowniach :D
baaaaaa można przeczytać na forach w ilościach tysięcy razy powtarzanej tej samej bzdury