Jaszczur
21-03-2019, 14:06
Witam
Ma ktoś może wrażenia z jazdy Kugą II z silnikiem benzynowym i skrzynią automatyczną hydrokinetyczną? Proszę o info jak to jest ze sobą zestrojone. Dzięki z góry za pomoc
Jeżdżę Escape z automatem i jestem mega zadowolony .
https://www.youtube.com/watch?v=_UAbmHu-nxY
Jaszczur
22-03-2019, 09:30
A skrzynia powershift czy hydrokinetyczna
Escape są tylko hydrokinetyczne
maciek_84
22-03-2019, 19:11
Wrażenia pozytywne, za wyjątkiem tych dźwiękowych, i tu chodzi o zarówno skrzynię jak i silnik.
2.0 pracuje kulturalnie .
Ja mam Escape 2,0 240KM i 4x4 i automat hydrokinetyczny czyli skrzynka 6F35 i pięknie to jedzie, cichutko, szybko, płynnie, kompletnie żadnych szarpnięć.
Autem jeździ głównie żona i jest bardzo zadowolona.
Jedyny minus to spalanie takiego zestawu
slawo255
26-03-2019, 07:53
Jest to jedna z najgorszych skrzyń jakie spotkałem. Mam 100 tys km na liczniku i jeżeli chodzi o trwałość to ciężko mi coś powiedzieć, nic się nie dzieje. Natomiast płynność zmiany biegów, dobór odpowiedniego biegu to tragedia. Być może z mocniejszym silnikiem nie ma tego problemu ale z 2,5B to pomyłka. Autkiem jeździ żona po Poznaniu i jest bardzo zadowolona. Pamiętam początek i szarpania skrzyni. Skasowanie adaptacji i jazda paręset km i było o wiele lepiej. To skrzynia adaptacyjna która nie lubi różnych stylów jazdy i faktycznie jak jadę jako pasażer to żonie jakby łagodniej przełączała.
Jaszczur
26-03-2019, 16:44
Dzieki za podpowiedzi. Zastanawiam się nad kuga z 1,5 EB z manualem lub automatem. A do testów mają diesla z powershiftem. Trudno się zdecydować.
kuba1961
26-03-2019, 19:16
Mam taką Kugę. Skrzyni kultury trochę brakuje, pali też nie mało bo to 4x4 ale w sumie to jestem bardzo zadowolony. W stosunku do powershifta jest wolniejsza ale mniej awaryjna.
Escape 2.0 4x4 hydrokinetic - dołączam do głosów pozytywnych, auto komfortowe, bardzo dynamiczne, skrzynia biegów pracuje rewelacyjnie, zmiany biegów płynne i delikatne. Trochę jak dla mnie za bardzo przeciąga obroty w trybie sport ale wtedy najczęściej korzystam z łopatek przy kierownicy sam zmieniam bieg. Ja polecam ten zestaw
Tak czytam i czytam te posty i postanowiłem skupić się nad swoim zestawem -Escape 2.0 EB 4x4 i potwierdzam głos zadowolenia. Auto dynamiczne, biegi zmienia wtedy kiedy powinien, żadnych szarpnięć, oczywiście wyczuwalny moment kiedy zmienia biegi ale zmienia płynnie i delikatnie i w końcu to skrzynia hydrokinetyczna (a nie typu melex czyli CVT):D
Co innego zestaw 1.6 EB z tą skrzynią z napędem na przód- jeździłem takim miesiąc i powiem że silnik w porównaniu z 2.0 słabiutki mimo tego że ma 182KM to tego nie czuć. Wydaje mi się że z powodu słabszego silnika bardziej było czuć zmiany biegów, mniej delikatnie.
Reasumując skrzynia bardzo dobra, łatwa w obsłudze - wymiana oleju szybka i łatwa :)