Zobacz pełną wersję : [Edge 2015- ] montaż przedniej kamery

mawo
21-03-2019, 21:16
Witam, przerabial ktos montaz przedniej kamery , auto posiada sync3 z tylna kamera. Co bedzie potrzebne

1. kamera
2. dorobienie wiazki
3 kodowania

cos jeszcze ?, jakis dodatkowy modol?

Kostek12
21-03-2019, 21:32
Napewno nad ekranem sync3 jest guzik od przedniej kamery. Wiec tego brakuje

mawo
21-03-2019, 21:36
moge prosic o schemat, posiadam tylko schemat miedzy przednia kamera a IPMB (image processing module B)

tedi_k
21-03-2019, 22:50
moge prosic o schemat...

Ale schemat czego?
W przypadku przedniej kamery jest po prostu inny panel klawiszy (FCIM) - posiada klawisz do przełączania obrazu. Nie ma go na żadnych schematach, bo FCIM posyła po prostu komunikat po CAN o tym klawiszu... Widok poniżej. Aktualnie leży na allegro tu: https://allegro.pl/oferta/panel-ford-edge-s-max-galaxy-sync-2-sync-3-kamera-7506581119

...jakis dodatkowy modol?

Piszesz o IPMB i nie wymieniasz go na liście...:027:
IPMB to jest właśnie moduł pozwalający na podłączenie przedniej kamery.

mawo
22-03-2019, 17:25
wymienilem go na poczatku postu

tedi_k
22-03-2019, 22:47
wymienilem go ...

Jakoś nie widzę... IPMB to nie jest przednia kamera.
IPMB to moduł do którego wchodzą sygnały wideo z tylnej kamery oraz z przedniej kamery i który wysyła sygnał z wybranej kamery na wejście Sync2/Sync3 wykorzystywane pierwotnie jedynie przez kamerę tylną. IPMB steruje też poprzez LIN oboma kamerami.
Sync2/Syn3 nie rozróżnia kamery tylnej i przedniej bo dostaje sygnał wideo po tym samym jednym torze.
Co jest wyświetlane określa właśnie moduł IPMB.
Moduł IPMB umieszczony jest w Edge za schowkiem po stronie pasażera po lewej stronie zespołu dmuchawy klimatyzacji.

mawo
04-06-2019, 18:33
u mnie nie ma tego modolu czy to mozliwe, nawet ucds go nie czyta

krystianen
10-06-2019, 09:39
u mnie nie ma tego modolu czy to mozliwe, nawet ucds go nie czyta

Jak nie masz przedniej kamery to nie bedziesz miał modułu IPMB za schowkiem. Z tego co kojarze wystepuje jako niezalezny moduł tylko jak jest kamera przód.

tedi_k
10-06-2019, 09:55
...jak jest kamera przód.

Precyzyjnie mówiąc, to moduł IPMB występuje (i jest wtedy absolutnie niezbędny) jak są obie kamery: tylna i przednia.
Generalnie nie występuje konfiguracja z samą przednią kamerą, więc trudno dywagować czy wtedy moduł IPMB "miałby co robić"...
Przy samej kamerze tylnej moduł także nie ma prawa wystąpić, bo nie miał by co robić... Tylna kamera podpięta jest wprost do Sync3 (lub 2 w starszych egzemplarzach) i LIN ma wpięty do BCMi.

BTW - jako uzupełnienie można podać, iż moduł IPMB jest odpowiedzialny za realizację "widoku 360 stopni" w autach, które to mają (F150, różne Lincolny...). Do IPMB podłącza się wszystkie kamery a on generuje finalny widok przekazywany do Sync3/2.

krystianen
10-06-2019, 10:05
odpowiedzialny za realizację "widoku 360 stopni"
Tak dla sportu chetnie zobaczył bym jak wygladaja te kamery na lusterkach w F150. W schematach pewnie jest opisane czy sa sterowane linem (pewnie sa), bo moze udało by sie wykorzystac jakies chinczyki do mondeo, kuga aby zrobic 360

tedi_k
10-06-2019, 10:13
... zrobic 360

Podstawowa kwestia jest taka, że tylko "odpowiedni IPMB" robi 360 view...
Rosjanin, który zrobił 360 view w Mondeo MK5 wykorzystał i IPMB i kamery w lusterkach bodajże z Lincolna MKX.

leszcz
10-06-2019, 10:59
W Edge Sport "demo car" USA też było .

tedi_k
10-06-2019, 11:11
Ja osobiście to "360 view" w wykonaniu Forda uważam za badziewne.
Te widoki "w bok" z lusterek są "przewrócone" (kamery w lusterkach "patrzą" praktycznie w dół) w stosunku do widoku do przodu i do tyłu.
Wygląda to moim zdaniem kiepsko - jakby "sklejone na siłę".
Nie przeczę, że może być przydatne - daje bez pochylania lusterek na podgląd odległości do krawężnika na przykład, ale wrażenie estetyczne jest słabe...

mawo
19-06-2019, 11:27
przednia kamera opanowana z dołożeniem modułu IMPB, smiga az miło:)

Bump: 360 stopni mozna ipmb założyc np od f150 , ma wieksza wtyczke i wiecej pinow

Artoorek
13-11-2019, 10:53
przednia kamera opanowana z dołożeniem modułu IMPB, smiga az miło:)

A co z przyciskiem z symbolem kamery na panelu? Miałeś go już, zmieniłeś panel (czy coś jeszcze) czy działa bez przycisku?

tedi_k
13-11-2019, 23:00
...Czy działa bez przycisku?
Bez przycisku nie ma prawa działać. Kamerę przednią aktywuje się jedynie przyciskiem i nijak inaczej...
Najprościej jest wymienić panel FCIM (przycisków) na właściwy. Są podawane różne "rzeźby", ale takie "lepienie" jest bez sensu.

ziomal-84
14-11-2019, 13:29
Czy ma ktos schemat do EDGE ?

Oraz jaki moduł IPMB potrzebuje ?

bncr
08-05-2020, 07:48
Cześć,

Odgrzebuje temat, czy znajdzie się ktoś na śląsku kto podjął by się instalacji przedniej kamery? :)

Pozdr

tedi_k
08-05-2020, 11:25
....ktoś na śląsku kto podjął by się instalacji przedniej ...

Jeśli będzie komplet niezbędnych części można spróbować namówić www.fordslawek.pl (wspominając im, że ja zasugerowałem taką możliwość).
Montaż przedniej kamery możliwy do wykonania jedynie w warunkach warsztatowych (pomijam przypadki "dłubania na własne potrzeby na własnym podwórku"...).

vegeta777
09-05-2020, 04:59
ma ktoś nr części modułu ipmb jak go szukać na portalach ??

sjochymek
10-05-2020, 07:58
Witam, czy do kamery przód potrzebujemy tylko: modułu ipmb i kamerki?

steell
11-07-2020, 09:09
Wygląda tak ale to pewnie juz wiesz :) https://www.amazon.com/Mirror-Heated-Telescope-Signal-Memory/dp/B07V4VKR3L

darekrzeszow
20-08-2020, 07:40
Czy lin który wychodzi z kamer i idzie do IPMB musi byc podłaczony do bcm?

Juz ogarniete nie bylo pytania ��

arekmiz
23-09-2020, 21:36
To teraz ja się dołączę do tematu kamerki przedniej.
1) Jaki jest symbol tego modułu IPMB (i gdzie takowy znaleźć)?
2) To że potrzebny panel z guziczkiem to już wiem. :)
3) Czy moduł IPMB po wciśnięciu tego guziczka na panelu daje na przednią kamerkę zasilanie? :)

Czekam i czekam i nie mogę się doczekać. Kolego TEDI !!!!

steell
30-09-2020, 10:52
Czy lin który wychodzi z kamer i idzie do IPMB musi byc podłaczony do bcm?

Juz ogarniete nie bylo pytania ��

Pytanie jak najbardziej jest, tylny lin raczej zostać musi nie ruszany a przedni? podłączany do IPMB i zwierany z linem z tyłu czy tylko do IPMB?

tedi_k
30-09-2020, 11:31
...i zwierany z linem z tyłu czy tylko do IPMB?

Broń boże niczego nie zwierać!!!

LIN tylnej kamery obsługiwany jest (bez przedniej) przez BCMi i współdzielony z przetwornikiem napięcia 12V-115V/240V (w zależności który mamy).
Teoretycznie Takie połączenie może pozostać i chyba będzie działać - choć ja rozdzieliłem ten LIN (zostawiając ten od przetwornika) a tylną kamerę podłączyłem pod LIN w IPMB - tak jak "przykazuje fabryka"... Tyle, że z tym jest sporo roboty, bo trzeba pruć wiązkę podłogową po lewej stronie przy fotelu kierowcy by tam odciąć LIN tylnej kamery i przedłużyć go do IPMB.
LIN przedniej kamery musi obowiązkowo być podpięty do IPMB.

steell
30-09-2020, 11:36
Jasna sprawa. Za jakiś czas ruszę temat, narazie kompletuję części. Zrobię prościej, czyli zostawię LIN tył nie ruszany a przód podepnę do IPMB zobaczymy jak się to zachowa, ciekaw jestem czy bedzie jakiś problem ze sterowaniem wyświetlania obrazu?

arekmiz
30-09-2020, 16:32
Kolego Tedi, czy odpowiesz na moje pytania powyżej?

steell
30-09-2020, 19:37
Pozwolę sobie odpowiedzieć na część pytań.
IPMB znajdziesz pod fotelem kierowcy, jeżeli to EDGE to będzie miał symbol E1GT-19J201-AJ lub AK, ostatnie dwie litery mogą sie różnić zależnie od rocznika.

O takich cenach jak wtedy to raczej zapomnij ale tu masz jak wygląda. https://allegro.pl/oferta/modul-kamery-cofania-ford-edge-2015-e1gt-19j201-a-7185624246

arekmiz
01-10-2020, 08:34
A powyżej pisano, że IPMB ma być za schowkiem pasażera...
No to jeszcze powtórzę pytanie:
Czy moduł IPMB po wciśnięciu tego guziczka na panelu daje na przednią kamerkę zasilanie? I jeśli tak, na którym pinie pojawia się to zasilanie?

steell
01-10-2020, 13:39
Nie jestem ekspertem więc pewnie nie mam racji w tej kwestii i mogłem pomieszać modele aut w pikapach jest np za SYNCiem

TomiTT
09-04-2021, 20:36
witam chcę zamontować taką kamere co wy na to......oczywiście panel też zmienię.....czy może ktoś wie czy takie coś podejdzie.....jest to kamera razem modułem do przedniej i tylnej kamery

https://pl.aliexpress.com/item/32920129857.html?spm=a2g0s.8937460.0.0.36112e0ecUK yau

cezi6
10-04-2021, 07:15
Witam,
Czytając o kamerce, którą tutaj kolega zaproponował, zastanawiam się nad alternatywnym podejściem do instalacji kamery przód. Czy ktoś myślał lub próbował rozwiązania jak poniżej:
https://archiwum.allegro.pl/oferta/ford-modul-video-interface-kamery-sync-3-iii-i9336007999.html
https://www.car-tronic.pl/interfejs-wideo-ford-sony-sync-3-p9767

Tych modułów video interface jest spora oferta na rynku. Rozbudowane są mniej lub bardziej, z bajerami czy bez. Ceny od około 200 zł do ponad 2000 zł. Wydaje mi się, że jeśli ten moduł używać tylko do kamery przód to tanie modele wystarczą. Kwestia tylko jak to działa w realu.
Jak porównam koszty, to widać tutaj tylko moduł i kamerkę, włącznik kamery (guzik) i ewentualnie żeby ktoś to powpinał. Po drugiej stronie tych kosztów jest dużo więcej:
Kamera oryginał
Wiązki
Moduł IPMB
Włącznik kamery
Wymiana grilla
Robocizna
Nie piszę ile co kosztuje, bo każdy może sobie znaleźć, ale trochę się tego nazbiera.

TomiTT
10-04-2021, 19:18
wszystko fajnie tylko ja podesłałem temat z kamerką za 120 zł....bez wymiany grilla jedynie panel za 500zł z guzikiem do kamery.... jest to kamera gdzie nie potrzeba wymiany kamery bo sam koszt kamery jest już wielki..a idąc jeszcze tańszym kosztem to jest włącznik dodatkowy w zestawie z tej kamery z aliepress......tylko nie wiem czy to podejdzie.....a o wiele tańszy koszt.....bez sensu inwestować tyle kasy......chodzi mi o to czy jest jakiś specjalista który jest w stanie podpowiedzieć czy to podejdzie........

cezi6
10-04-2021, 19:46
Właśnie o to samo mi chodzi. Video interface (300-400 zł)+ tania kamera (120-200 zł) z możliwością wpięcia do grila bez jego wymiany i jakiś aktywator (guzik - może być oryginał, ale to już koszty) i w kilku stówkach można się zamknąć.
Tylko cały czas pytanie jak to chodzi?

TomiTT
12-04-2021, 17:24
ale z tego co widzę to na tej aukcji z aliexpress jest jakiś tam moduł który rozdziela sygnał przedniej i tylnej kamery wystarczy może sam montaz......

tedi_k
12-04-2021, 18:26
......bez sensu inwestować tyle kasy...

Kolega 'zapomniał' najwyraźniej, iż jest w dziale auta za ok 100kzł i z uporem propaguje tu jakieś 'TOTALNE DRUCIARSTWO'.
Jest prosta zasada - 'jak nie stać na wędzidło, to trzeba dać sobie spokój z koniem'...:568:

wojwes
13-04-2021, 06:15
Tedi_k

Nie mierz ludzi swoja miarą. Jeśli on tak chce to jego sprawa. Zapytał i nie sądzę żeby takiej odpowiedzi oczekiwał. Schowaj butę pod dywan i powiedz że nie wiesz a nie oceniaj tak gościa.

adiplus
13-04-2021, 08:04
wszystko fajnie tylko ja podesłałem temat z kamerką za 120 zł....bez wymiany grilla jedynie panel za 500zł z guzikiem do kamery.... jest to kamera gdzie nie potrzeba wymiany kamery bo sam koszt kamery jest już wielki..a idąc jeszcze tańszym kosztem to jest włącznik dodatkowy w zestawie z tej kamery z aliepress......tylko nie wiem czy to podejdzie.....a o wiele tańszy koszt.....bez sensu inwestować tyle kasy......chodzi mi o to czy jest jakiś specjalista który jest w stanie podpowiedzieć czy to podejdzie........

a to wszystko zwiąż sznurkiem ...

kolopeter
13-04-2021, 15:36
Chcę, niech montuje . Mam kamerę i uruchomiłem ją może 3 razy . W sumie po to , aby udowodnić kobicie , że jeszcze daleko do przeszkody. Pomysł z dokładana kamerą słaby. Jeśli zależy ci na tej kamerze , to może lusterko z monitorkiem. Chodzi o to , że w łatwy sposób nie puścisz obrazu na sync2

TomiTT
16-04-2021, 19:17
Dzięki za normalną odpowiedź.... wiem o tym, żę tą kamerę uruchamia się bardzo rzadko i nie mam zamiaru w to inwestować a jak ktoś nie wie co zrobić z kasą to może instalować oryginalną kamerę...... chodzi mi o to że nie mam z przodu czujników parkowania a przydało by się coś żeby widać przód zderzaka......chcę zrobić przedni zderzak na wersję sport bo muszę zmieniać zderzak gdyż jest uszkodzony przód, tylny już zmieniłem na sporta....nie wiem co bedzie lepsze chińska kamerka czy czujniki.....a chodzi o koszty....dokładał ktoś czyjniki w przedni zderzak....jaki koszt?

tedi_k
17-04-2021, 09:35
.....a chodzi o koszty....jaki koszt?

Da się już nawet za 30złotych!:569: https://allegro.pl/oferta/4-czujniki-parkowania-cofania-led-lcd-parktronic-10241034664
Trochę trzeba pokombinować - ale będzie "po taniości"...

TomiTT
18-04-2021, 17:07
Dzięki ale aż tak tanio to nie musi być.....chciałbym zamontować w zderzaniu oryginalne czujniki z instalacją, tylko 4 sztuki ....tylko nie wiem co dalej.....pewnie musiałby być jeszcze przełącznik koło gałki od biegów dodatkowa instalacja i kodowanie....tak chyba to wygląda.... tylko wydaje mi się że ta kamerka z aliexpres o której wczesniej wspomniałem będzie tańszym rozwiązaniem i jeśli dało by się ją podłączyć pod przycisk w zakupionym oryginalnym panelu to było by najlepszym rozwiązaniem....
codzi mi o podpowiedź czy da się zamontować taką kamerę pod ten przycisk na panelu to wszystko.......

tedi_k
18-04-2021, 20:42
...jeśli dało by się ją podłączyć pod przycisk w zakupionym oryginalnym panelu...

Nie da się. Ten przycisk nie steruje żadnym sygnałem tylko powoduje wysłanie przez panel przycisków komunikatu po szynie CAN.

ccLot
18-04-2021, 23:12
Ale jakby go odłączyć i wysterować nim przekaźnik bistabilny do zasilania kamery to powinno działać.

arekmiz
19-04-2021, 13:06
Ale jakby go odłączyć i wysterować nim przekaźnik bistabilny do zasilania kamery to powinno działać.

Tak samo se niedawno myślałem. Chcę kupić panel, który ma guzik ogrzewania przedniej szyby, bo chcę sobie zmienić szybę na ogrzewaną. Sterowanie szybą jest proste (kol. Tedi_K pokazywał na forum schemat), nie ma problemu zrobić to na przekaźnikach. Zazwyczaj taki panel ma też guzik od przedniej kamery. Więc sobie pomyślałem żeby jakoś to rozebrać i wyciągnąć oddzielnie 2 przewody, które ten przycisk zwiera. Z tym, że ja bym u siebie nie dawał przedniej kamery a właśnie wsadził w zderzak przedni czujniki parkowania i tak właśnie je załączał. :)

artur1970
20-04-2021, 15:58
Z tym, że ja bym u siebie nie dawał przedniej kamery a właśnie wsadził w zderzak przedni czujniki parkowania i tak właśnie je załączał. :)

już widzę jak pamiętasz o załączaniu :one: czujniki niech działają z automatu - bo tak przypomnisz sobie o nich jak w coś przywalisz.

arekmiz
21-04-2021, 13:44
już widzę jak pamiętasz o załączaniu :one: czujniki niech działają z automatu - bo tak przypomnisz sobie o nich jak w coś przywalisz.

Z automatu to działają tylne czujniki - załączają się na wstecznym biegu. A przednie - z jakiego "automatu" miałyby się załączać? Jakby przednia kamera oryginalna załączała się z tego "automatu" to nie byłoby do niej dedykowanego guzika. :)

tedi_k
21-04-2021, 16:15
....A przednie - z jakiego "automatu" miałyby się załączać? ...

Ano z takiego, z jakiego się załączają...:one:
Wizualizacja przednich czujników (i sygnał dźwiękowy z nich) włącza się jak wykryją przeszkodę z przodu. Automatycznie.
Przednia kamera nie ma DOKŁADNIE NIC wspólnego z przednimi czujnikami.
Fabryczną załącza moduł IPMB jeżeli prędkość jest mniejsza niż ok. 10km/h i dostanie komunikat CAN o naciśnięciu włącznika kamery. A jak dostanie kolejny, to przełączy obraz na "panaramiczny". Za trzecim razem - wyłączy kamerę (włączy wsteczną).

arekmiz
22-04-2021, 06:20
Ano z takiego, z jakiego się załączają...:one:
Wizualizacja przednich czujników (i sygnał dźwiękowy z nich) włącza się jak wykryją przeszkodę z przodu. Automatycznie.
Przednia kamera nie ma DOKŁADNIE NIC wspólnego z przednimi czujnikami.
Fabryczną załącza moduł IPMB jeżeli prędkość jest mniejsza niż ok. 10km/h i dostanie komunikat CAN o naciśnięciu włącznika kamery. A jak dostanie kolejny, to przełączy obraz na "panaramiczny". Za trzecim razem - wyłączy kamerę (włączy wsteczną).

Dziękuję za wyjaśnienie. O działaniu kamery wiem z innych postów, o działaniu oryginalnych przednich czujników nie wiedziałem. Ale ja pomyślałem, żeby dołożyć czujniki z przodu nieoryginalne. Nie chce mi się rozkminiać zawiłości montażu, okablowania i programowania przednich oryginalnych. A nieoryginalne tylko dołożyć i jakoś je ręcznie włączać w razie potrzeby. A to ręczne włączanie można by zrealizować właśnie przyciskiem od przedniej kamery, tylko trzeba się do niego dobrać aby wziąć od niego przewody. :)

artur1970
22-04-2021, 08:36
o działaniu oryginalnych przednich czujników nie wiedziałem. Ale ja pomyślałem, żeby dołożyć czujniki z przodu nieoryginalne.

a sprawdziłeś u siebie w komorze silnika jaką masz instalację ?

newpolish
22-04-2021, 12:40
Ktos wie jaka jest roznica modułu E1GT-19J201- A a E1GT-19J201- B ?

TomiTT
22-04-2021, 20:05
Zakupiłem tą kamerkę z tym modułem z alliexpres...ryzyk fizyk zobacze co da się z tym zrobić...... ale chyba zainwestuję w oryginalne czujniki parkowania tylko chcę zrobic na 4 oryginalne sztuki +wiązka....przerabiał ktoś już ten temat

wojwes
26-04-2021, 08:22
i nie zapomnij pochwalić się tym wszystkim, jak działa i jak wygląda. Jestem ciekaw czy widać więcej niż tylko na wprost. Trzymam kciuki i chętnie zobaczę co zrobiłeś.

tombalt
04-07-2021, 18:43
bez wymiany grilla jedynie panel za 500zł z guzikiem do kamery.

Panelu nie trzeba zmieniać.
Można wykorzystać funkcjonalność modułu IPMB, która w standardzie steruje po CAN ale można zwierać również pin 12 do masy. Nie trzeba wtedy wymieniać na siłę panelu frontowego...

jaka jest roznica modułu E1GT-19J201- A a E1GT-19J201- B
Nie wiem czy jest różnica, do smax MK2 instalują wersję -Bx ( sądząc po opisie z aukcji) .
Wersję -Ax częściej w edge można spotkać...
Ja mam zainstalowany moduł w wersji -Ax, który jest na 100% z Edge i wszystko działa.

Tomecki1
11-10-2022, 17:23
Temat stary ale odświeżam,

mam pytanie o rodzaj przewodów kamery przedniej do Ford Edge przedlift 2016

Piny wtyczki kamery
1 - VPWR
2 - LIN
3 - VIDEO +
4 - VIDEO -
5 - SHIELD
6 - brak opisu (w fabrycznej wiazce widziałem zarobiony pin)

wg. schematu na pinie 3 i 4 sygnału video , przewody
są w ekranie i tu mam pytanie czy przewód do pina 5 jest zwykłym przewodem, czy właśnie należy podłączyć tenże ekran do pina 5 i dalej w wiązce do IPMB ???

Czy SHIELD to oplot i mamy go podłączyć do pina 5, czy realizujemy zwykłym przewodem do masy ?

Dziękuje za odpowiedź

tombalt
14-10-2022, 21:40
SHIELD to oplot i mamy go podłączyć do pina 5,
Sygnał kamery V+ oraz V- ma być ekranowany, ekran ( będący masą) podłączony pod pin 5 i połączony z ipmb. LIN również może być "wewnątrz" ekranu....

Tomecki1
14-10-2022, 23:20
Sygnał kamery V+ oraz V- ma być ekranowany, ekran ( będący masą) podłączony pod pin 5 i połączony z ipmb. LIN również może być "wewnątrz" ekranu....

miałem tylko kabel 2żyłowy z oplotem , wiec połączyłem V+ i V- a ekran jak opisałem do Pina5, lin poleci już zwykłym kabelkiem

Dzięki za odpowiedź

norbi333
24-11-2022, 14:38
W polifcie przednia kamera jest ze spryskiwaczem ?

zelud
30-04-2023, 20:44
Witam.
Jest możliwość ustawienia żeby przednia kamera przy ruszaniu włączała się sama ?

rychu.zychu
09-11-2024, 22:05
Fabryczną załącza moduł IPMB jeżeli prędkość jest mniejsza niż ok. 10km/h i dostanie komunikat CAN o naciśnięciu włącznika kamery.

Można podnieść tą prędkość zmienić np: do 30 km/h ?

tedi_k
09-11-2024, 22:20
Można...?

Nie.

Shu
04-04-2025, 11:15
Rozmawiałem z fachowcem z Bydgoszczy i zapewnił mnie, że przednia kamera będzie działać automatycznie przy przełączeniu na Drive, lub z najnowszym oprogramowaniem do SYNC3 pojawi się przycisk na wyświetlaczu, który będzie umożliwiał przełączanie obrazu pomiędzy kamerami. Czyli wymiana frontu na ten z przyciskiem już nie jest niezbędna. Zobaczę jak to będzie działać.

Przewinął się tutaj temat grzanej przedniej szyby. Też mają na to rozwiązanie. Podpinają grzanie przedniej pod przycisk grzania tylnej szyby co przy odszranianiu nie ma dla mnie znaczenia, że akurat zawsze będą grzały dwie bez możliwości wyboru.