Cześć
Szukałem! Chociaż pewnie źle. Znalazłem jeden temat i jedną odpowiedź, ale bez konkretów.
Pytanie jest takie - czy podczas stania na światłach, w korku itp. straszna zbrodnią jest zostawienie auta na D i zaciągnięcie ręcznego?
W odpowiedni, która znalazłem, autor napisał: TRZYMAĆ NOGĘ NA HAMULCU!
Ale nie napisał dlaczego tylko tak, a nie można zaciągnąć ręcznego.
Coś sie dzieje ze skrzynią? Ze sprzęgłem?
Zakładam, że gdyby to było zabronione, to by sterowniki na to nie pozwoliły... ale kto tam wie co Fordowi w głowie siedzi.
To jak to jest - wolno czy nie wolno?
Użytkuje MK5 od.. trzech dni i jako, ze to mój pierwszy automat to się zastanawiam. :)
Dzieki
P.S.
Proszę o łagodny wymiar kary, jeżeli "było już sto razy". ;)
Jeżeli ręczny elektryczny to jak najbardziej tak.
Nie trzeba go nawet zwalniać, jak dodasz lekko gazu sam się wyłącza.
Sam tak często robię na dłuższych światłach.
Niestety nie ma autoholda wiec trzeba się wspomagać ręcznym.
Zbrodnią nie jest-ślizgają się tylko sprzęgła co powoduje szybsze ich zużycie.
Dziękuję bardzo!
Sprzęgła rzecz nabyta, auto... służbowa. Jakoś dam radę. ;)
Pzdr
k
kaczor99
29-03-2019, 21:07
Zbrodnią nie jest-ślizgają się tylko sprzęgła co powoduje szybsze ich zużycie.
Może mi kolega napisać gdzie w automacie jest sprzęgło ? , i co tam się ślizga ?
https://www.sprzegla24.pl/blog/09/sprzeglo-w-automacie/
kaczor99
29-03-2019, 21:25
Cytat "Rolę sprzęgła w klasycznych, automatycznych skrzyniach biegów przejmuje sprzęgło hydrokinetyczne . Nie występuje tam element taki jak sprzęgło cierne."
w klasycznych
w dieslu jest PS
kaczor99
31-03-2019, 18:03
OK mój błąd ,PS to dwusprzęgłowa skrzynia biegów
Marcin L.
01-04-2019, 10:16
Cześć
W odpowiedni, która znalazłem, autor napisał: TRZYMAĆ NOGĘ NA HAMULCU!
Ale nie napisał dlaczego tylko tak, a nie można zaciągnąć ręcznego.
Coś sie dzieje ze skrzynią? Ze sprzęgłem?
Gdy trzymasz nogę na hamulcu skrzynia rozsprzęgla napęd celem zredukowania wibracji i ograniczenia zużycia paliwa, tudzież sprzęgła w skrzyniach dwusprzęgłowych.
Po puszczeniu hamulca "nożnego" samochód uznaje że chcesz ruszyć i załącza sprzęgło, nie ważne czy ręczny jest zaciągnięty czy nie (a przynajmniej tak było we wszystkich samochodach z automatem którymi jeździłem).
W efekcie rezygnujesz z dobrodziejstw które przewidział producent - masz zwiększone wibracje, zwiększone zużycie paliwa na postoju i zużycie sprzęgieł w automacie dwusprzęgłowym. O nagrzewaniu się skrzyni nie wspomnę, chociaż w górzystym terenie to może mieć spore znaczenie.
Uprzedzając pytania - w samochodach z klasyczną skrzynią "wysprzęglanie" (jeśli można tak to nazwać obrazowo) również występuje. Miałem tak zarówno w Vectrze C jak i w Lagunie III.
Piotr_V6
01-04-2019, 21:55
po pierwsze jak się to czyta wszytko to się niedobrze robi , po drugi jeśli masz automat w fordzie mk5 masz również funkcję hill assist którą możesz aktywować i która ma wybór albo automat albo ręczny za pomocą energicznego dociśnięcia pedąłu hamulca. Po trzecie dla PS trzymanie jej na ręcznym jest zabójcze dla sprzęgieł i tłumika drgań skrętnych tragedia , po czwarate nie ma żadnych przeciw wskazań do holowania przyczep czy jazdy w górach , na postoju z wciśnietym hamulcem sprzęgła zostają rozłączone biegi przygotowane i tyle. Widomą sprawą jest to że przyczepy nie holuje się z jakimiś kosmicznymi prędkościami i już na pewno nie należy przekraczać masy dopuszczalnej określonej przez producenta.
Bump: Cytat "Rolę sprzęgła w klasycznych, automatycznych skrzyniach biegów przejmuje sprzęgło hydrokinetyczne . Nie występuje tam element taki jak sprzęgło cierne."
W obecnych czasach nie stosuje się sprzegieł hydrokinetycznych a przekładnie hydrokinetyczne które również mają tarcze cierną sprzęgło blokujące tak zwany LOCK UP.