Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Bagaznik rowerowy na klape - Wasze doswiadczenia

robitak
01-04-2019, 09:08
Witam,
macie jakies doswiadczenia w przewozeniu rowerow na bagazniku mocowanym do tylnej klapy S-Maxa? Ktokolwiek tego probowal?
Zdjecia mile widziane.

Haka niestey nie mam, a na dach ciezko wrzucic rowery ze wzgledu na wysokosc.

Pozdr
Robert

MAG
01-04-2019, 10:38
Znajomy ma w Galaxy i sobie chwali, ale ja osobiście przekonany na 100% nie jestem.
Inna sprawa, że i tak miałem hak, więc miałem sprawę z wyborem ułatwioną.

Najtańszy hak z montażem to okolice 500-600zł.
Automat to minimum okolice 700zł + montaż

woro_woro
02-04-2019, 01:40
Podzielam zdanie MAG
Pomijając obciążenie zawiasów klapy, trzeba pamiętać, że z rowerami już jej raczej nie otworzysz. A i nie wiem, czy zmieścisz na nie więcej niż 2 szt. W mojej ocenie platforma na hak jest najlepszym rozwiązaniem.

krzyspvfr
02-04-2019, 05:09
Słabe to jest.
Jak już to na hak.

kamilmondeo
02-04-2019, 05:37
A jakie bagażniki na hak polecacie? W internecie można kupić juz za kilka słówek, a firmowe powyżej tysiąca. Wiadomo, że chciałbym wydać jak najmniej. Głównie woził będę rowerek dla 6 latka ale zdarzyć się może że będę chciał zapakować jeszcze dwa dla osoby dorosłej.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

krzyspvfr
02-04-2019, 05:56
A jakie bagażniki na hak polecacie? W internecie można kupić juz za kilka słówek, a firmowe powyżej tysiąca. Wiadomo, że chciałbym wydać jak najmniej. Głównie woził będę rowerek dla 6 latka ale zdarzyć się może że będę chciał zapakować jeszcze dwa dla osoby dorosłej.

Powiem tak: nie żałuj kasy, kup coś porządnego (Atera, Thule) bo to jest sprzęt na lata a jak kupisz badziew to będziesz się tylko frustrował. Samochód zmienisz, kolejny zmienisz a bagażnik cały czas będziesz używał ten sam.

MAG
02-04-2019, 06:55
Do wożenia od czasu do czasu to wystarczy najtańszy nożycowy z Juli za 50zł.

Platforma jest świetna jak sie wozi na dłuższe odległości. Nożycowe są prostsze, tańsze i z reguły szybsze w zakładaniu

Osobiście mam taki - coś a'la nożycowy, odchylany i na 4 rowery. Od czasu do czasu korci mnie zmiana na platforme, ale ciągle szkoda na to kasy, bo ten świetnie sie sprawdza.
Montaż na haku w 10 sekund, ale zabawa z rowerami przy 4 sztukach takich jakie ja mam, to juz trochę czasu zajmuje.
No i jest większe ryzyko uszkodzenia lakieru w rowerach niż na platformie.
Wtedy gdy go kupowałem, to największym jego plusem była cena - 700zł. Za najtańszą platformę na 4 rowery z funkcją odchylania musiałbym wtedy dać 2-3 razy tyle.

https://images91.fotosik.pl/14/e307f07544b28263gen.jpg (https://www.fotosik.pl/zdjecie/e307f07544b28263)

cattani75
02-04-2019, 06:59
Warto mieć tez odchylaną platformę, żeby dało się dostać do bagażnika, gdy platforma (z rowerami bądź bez - nie ma znaczenia) jest zamontowana na haku.

woro_woro
02-04-2019, 19:59
A jakie bagażniki na hak polecacie? [..] Głównie woził będę rowerek dla 6 latka
To zdecydowanie nożycowy z Jula, wzlędnie używany markowy.

mona
02-04-2019, 20:19
Ja mam thula na trzy rowery ,zakładany na hak , i odchylany co ulatwia otwarcie bagaznika bez zdejmowania rowerów , po złożeniu wchodzi do bagaznika na płasko wiec można korzystać z rowerów i nie martwić sie ze go nam ktoś „zdemontuje „
Ładnie sie trzyma i nie buja , trasy autostradowe także
Sasiad miał na klapę i widziałem ze niezłe zamieszanie z tum było ,rowery latały klapy nie dało sie otworzyć brak widoki w tylnej szybie inzawsze cos sie otarło czy obiło

Danielo_82
03-04-2019, 20:05
Nikt nie wspomniał, że bagażnik montowany na klapę w większości przypadków zasłania tablice, co raczej dyskwalifikuje go na starcie.

arekmiz
03-04-2019, 20:10
Nożycowy też zasłania. Dlatego ja gdy takowy miałem to używałem własnoręcznie zbabranej belki oświetlenia:
Belka (http://arekmiz.prv.pl/Auto2-50.jpg)
Teraz mam platformę Atera Strada M3 (na 3 rowery + adapter na czwarty), z instalacją 13 pin i full oświetleniem (w tym światła cofania) i jest super. :)

ołowiany
03-04-2019, 20:22
Bagażnik na haku to najlepszy w tej chwili sposób przewożenia rowerów - nie liczę przewozu rowerów wewnątrz, bo raczej na to mogą sobie pozwolić wyłącznie single. Każdy inny jest krokiem wstecz. Oczywiście odchylany jest najlepszy. Na klapę to chyba najgorsze rozwiązanie, bo już o niebo lepszy od niego jest dachowy (+ składane krzesełko/stopień dla tych poniżej 190 cm wzrostu w przypadku wyższych samochodów). Trzecią tablicę rejestracyjną wyrabiamy legalnie chyba już od dwóch lat.

Danielo_82
03-04-2019, 20:51
Nie wiem jak na haku, ale przy dachowym i trzech rowerach w moim mondeo z 7 l spalanie rosło do 10. Stabilność też tak sobie, no chyba że rower wpinany był za widelec to ok. Zależy ile ma być używany i na jak dalekich trasach, ale mz bagażnik na hak nie ma alternatywy.

woro_woro
03-04-2019, 22:01
przy dachowym i trzech rowerach w moim mondeo z 7 l spalanie rosło do 10. Stabilność też tak sobie,
Rowery na haku powodują nieco uniesienie przodu, ale ma to znikome znaczenie dla spalania. Wiadomo, platforma z rowerami waży, więc zawsze ciężej i pewnie to się przekłada na nieznaczny wzrost. Stabilność jest bdb. I co również ważne - nic nie gwiżdże nad głową. Używam Thule Velocompact i złego słowa nie powiem.

totek2
03-04-2019, 22:06
Każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy.
W s-maxie miałem Thule wingsbar na dachu i były ok, nie hałasowały, można było np przy okazji zgarnąć kogoś z rowerem itd. później założyłem hak i platformę, wtedy już tylko zaplanowane wyjazdy ale np jazda z prędkością 190-200km/h była możliwa, gdzie przy dachowym było to nierealne.

cattani75
03-04-2019, 22:08
Rowery na haku to jak box na dachu, jeśli chodzi o spalanie.

sebku
06-04-2019, 07:53
Ograniczone zaufanie mam do tych tylnych bagażników od momentu gdy przedemna powolutku się rozłożyły 4 rowery na A2 wstrzymując cały ruch. Pięknie suneły z lewego na prawy pas, a za mną tir. Nie mówię, że to wada bagażników, oczywiście błąd użytkownika podczas mocowania, ale jak się coś takiego przeżyje to zostaje w głowie.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Parch
06-04-2019, 08:12
Ograniczone zaufanie mam do tych tylnych bagażników Ja ograniczone zaufanie mam do wszystkiego i wszystkich. Nawet nie muszę na własnej skórze się przekonać. Wystarczy wyobraźnia.
Tak że nie zaśmiecajmy wątku swoimi przemyśleniami, bo nie o to tu chyba chodzi.

A wracając do meritum podpisuję się wszystkimi kończynami pod platformą na hak. Uchylana platforma to IMHO jedyne słuszne rozwiązanie.

woro_woro
06-04-2019, 14:00
Ograniczone zaufanie mam do tych tylnych bagażników od momentu gdy przedemna powolutku się rozłożyły 4 rowery na A2
No to pomyśl co by było jakby ten pierdoła miał tak zamocowane rowery na dachu.

Yakac
07-04-2019, 08:41
A co polecicie jeśli chodzi o porządne platformy odchylane do 4 rowerów dużych + ewentualnie mały dla dziecka?

totek2
07-04-2019, 08:44
Ja mam ten
https://smartmoto.pl/product-pol-11704-Bagaznik-rowerowy-na-hak-Thule-VeloCompact-926-3-rowery-uniw.html?gclid=CjwKCAjwv6blBRBzEiwAihbM-eBgUixfU_KKRSuMrWZOcvmrcCB22BLeuDvVyK15iQdWCVkdlhN bvhoCdxAQAvD_BwE
Ale ja używam do trzech rowerów, w następnym roku będę musiał dokupić dokładkę na czwaty

woro_woro
07-04-2019, 11:26
Też go używam. Mieści się do bagażnika. Trafiłem na amazon.de w lepszej cenie. Warto sprawdzić, bo te "po zwrocie" potrafią być w naprawdę dobrych cenach.

dafior01
08-04-2019, 11:23
Ja używam od kilku lat PLATFORMA ROWEROWA BAGAŻNIK TYTAN 4 NA HAK .
Ma co potrzebowałem: uchylna oraz zabezpieczenie na złodzieja. Do bagażnika się mieści.
Cena parę lat temu koło 600 zł. Ja poleacm, teraz są droższe trochę ale i tak to około 30% ceny Thule ;-)

Ku przestrodze - nie wierzcie w moc samych tych opasek , trytrutek szerokich. Mnie spadł rower z ostatniej pozycji na autostradzie przy prędkości 140 km/h
Był spięty za koła w rynienkach oraz po środku na dwóch tych opaskach. Ale jechałem przez 500 km w mega upale i mega słońcu i prawdopodobnie to spowodowała że opaska puściła. Pamiętam że pozostałe były też bardzo gorące i takie plastyczne.
W każdym razie, na szczęście nikomu nic się za mną nie stało, rower po wymianie kół, siodełka chwytów nadal jeździ. Miałem naprawdę farta. Od tamtej pory, ostatni rower (ale inne też) zapinam dodatkowo do uchwytów platformy zapinaniem (linką) rowerową. Tego nie da się zerwać. I i na postoju pewniej rowery zostawiam.

W każdym razie - na tej platformie rowery zrobiły parę tysięcy - polecam.

Parch
08-04-2019, 11:32
Ku przestrodze - nie wierzcie w moc samych tych opasek , trytrutek szerokich. Mnie spadł rower z ostatniej pozycji na autostradzie przy prędkości 140 km/h By spiety za koła w rynienkach oraz po środku na dwóch tych opaskach. Teraz już wiesz, dlaczego zapłaciłeś 30% Thule.
W Thule masz na środku sztywny pałąk i nawet jeśli opaski na kołach puszczą, to pałąk trzyma wszystko razem.

dafior01
08-04-2019, 13:42
Teraz już wiesz, dlaczego zapłaciłeś 30% Thule.
W Thule masz na środku sztywny pałąk i nawet jeśli opaski na kołach puszczą, to pałąk trzyma wszystko razem.

To co widzę w tym Thule: wszystkie trzy rowery są przypięte TYLKO do jednego pionowego słupka przez te "pałąki".
Sam pionowy słupek jest "łamany" na śrubie przy podstawie w kierunku jazdy gdzie będą na tą śrubę działać największe siły wynikające z masy rowerów, przyśpieszanie i zwalniania. Same "chwyty" na ramę roweru też wyglądają plastikowo i oby się nie wysunęły z chyba aluminiowej rurki.

Konstruktor postawił wszystko na jedną kartę. W razie uszkodzenia tego mocowanie słupka, w najlepszym razie wszystkie rowery się kładą. Albo wszystkie lecą.

Zatem za 70% ceny więcej, należy wierzyć że twórca , że kontrola jakości mocowania tego słupka, była rzetelna.

PS. Mój tańszy możne stracić tyko jedną sztukę (wiem :572: ), bo pozostałe zapierają się o DWA słupki, a które montowane są w poprzek do kierunku jazdy.

PS2. W tańszym na temat możliwości wyciągania / wkładania wybranego roweru, a nie wszystkich żeby akurat pierwszego wyjąć nie wspomnę.

PS3. Nie namawiam, ani nie wymawiam innych modeli. Patrzmy trzeźwo na produkty i nie wierzmy ślepo z znaczki firm, że zawsze znaczą coś więcej. Ale uczciwie napisałem co mnie się przydarzyło w co nie mogę uwierzyć do dziś.

PS4. Parch - "zdrówko" - nie piszę tego wyżej żeby się pokłócić.

Parch
08-04-2019, 14:01
Sam pionowy słupek jest "łamany" na śrubie przy podstawie w kierunku jazdy gdzie będą na tą śrubę działać największe siły wynikające z masy rowerów, przyśpieszanie i zwalniania.Nie, nie, nie. Rury słupka wchodzą pionowo w otwory konstrukcyjne platformy. A śrubami tylko dokręcasz żeby się nie wysunęły do góry, więc siła nie działa na same śruby.
Same "chwyty" na ramę roweru też wyglądają plastikowo i oby się nie wysunęły z chyba aluminiowej rurki.One są plastikowo-gumowe. Jak mocno dociśniesz, to raczej nie ma opcji, żeby coś się wysunęło. Ja dla większej pewności nakładam uchwyt od góry, żeby grawitacja też "robiła" swoje.

nie piszę tego wyżej żeby się pokłócić.Ja też nie mam zamiaru się kłócić, zwłaszcza, że to nie temat dotyczący platform. Niemniej jednak zauważ, że użytkowana przez Ciebie platforma zaliczyła "skuchę" właściwie nie z Twojej winy. Ciekawe, czy ktoś miał takie zdarzenie kiedyś z platformami Thule, czy Atera?

_sobol_
09-04-2019, 19:27
Właśnie za to dopłaca się kupując thule, aby takich „skuch” nie było. W thule ramiona mocujące rowery są tak skonstruowane, że nie ma możliwości, aby „puściły”, spadły, etc. W droższych thule (np. 926, 929) pokrętła zaciskające łapy uchwytu na ramie roweru mają blokadę siły skręcenia - w pewnym momencie zaczynają „przepuszczać” jak klucz dynamometryczny - jesteś pewien, że użyłeś odpowiedniej siły - nie da się dokręcić za lekko lub zbyt mocno.
Czy łapa może odpaść od głównej rurki? Nie, gdyż zaciskając ją, zaciska się automatycznie również w miejscu chwytającym za aluminiową rurkę platformy (obejrzysz to na każdym filmie instruktażowym thule). Jeździłem kiedyś z chyba najlepszymi uchwytami dachowymi (proRide 591), obecnie oprócz platformy mam też mały, nożycowy thule xpress do transportu jednego roweru na małe odległości. W trasę polecam jednak wyłącznie porządną platformę.

dafior01
10-04-2019, 09:24
Mam nadzieję że tak jest jak opisałeś w tych Thule i życzę bezpiecznych podróży. Mój przypadek obnażył słabość paska trytrytkowego w skrajnie mocnym nasłonecznieniu oraz skajnej pozycji. Jakkolwiek - biorę to jednak na siebie - bo tu wystarczyło trochę wyobraźni.

Nadal polecam tą platformę i nie tylko za ceną, ale za jej funkcjonalność. Mam z nią już dobrze ponad 2 tyś kilometrów i nadal będzie ze mną jeździć.
Aczkolwiek, jeśli ktoś ma ochotę na znacznie droższe produkty, czemu nie. Oby zawsze bez przygód było.

A tak poza konkursem platform: naprawdę polecam turystykę z rowerami, zapraszam do nas na Jurę, piękne trasy choć z górkami podjazdami. Jedzcie również w okolice Zwierzyńca czyi Roztoczański Park - tam płasko i bajecznie. Na morzem - Słowiński Park Narodowy też super.

robitak
06-06-2020, 09:57
Witam,
Udalo sie komus znalezc bagaznik na klape dla 3 rowerow, ktory mialby w instrukcji info ze pasuje do S Maxa z 2008 roku?
Pozdrawiam

woro_woro
08-06-2020, 14:01
3 rowery to będzie ze 40kg, plus bagażnik ... + dźwignia ...
Ponoć do odważnych świat należy ;)

danek7902
09-06-2020, 19:34
Najlepiej bedzie zamontować hak i platformę na hak. Na klapę to porażka i uszkodzi ci samochód.