Zobacz pełną wersję : [Focus 2014-2018] Montaż haka holowniczego przed i po lifcie

AdamGdansk1
11-04-2019, 12:40
Niedawno postanowiłem doposażyć swojego Focusa MK3 po lifcie w hak holowniczy. W związku z tym trochę zgłębiłem temat i podzielę się swoją wiedzą na ten temat.
Wybór haka holowniczego. Producentów haków i ich rodzaji jest sporo. Ceny również bardzo różne. Zwykłe haki odkręcane zaczynają się od około 350 zł. Droższe są z wypinaną kulą. Przed zakupem haka warto przeczytać dodatkowe informacje. Haki różnią się maksymalnym uciągiem oraz tym czy trzeba zrobić wycięcie w zderzaku czy nie. Osobiście wybrałem hak holowniczy firmy Westfalia, najprostszy z odkręcaną kulą. Maksymalny uciąg haka to 1500 kg. Są dostępne haki co mają uciąg 1800 kg, ale w dowodzie mam podaną maksymalną masę przyczepy z hamulcem 1200 kg, więc jest ok. Drugim argumentem za wyborem tego haka było brak konieczności wycinania zderzaka.
Następny krok instalacja elektryczna. Są dwa rodzaje złącz elektrycznych do przyczep, 7 i 13 pinowe. 13 pinowe mają dodatkowe zasilanie np do przyczep kempingowych oraz światło cofania. 7 pinowe tego nie mają. Oprócz tego według przepisów cięższe przyczepy również powinny mieć światło cofania, a w związku z tym powinny mieć złącze 13 pinowe. Osobiście kupiłem dedykowaną wiązkę elektryczną z gniazdem 13 pinowym plus przejściówkę z 13 na 7 pin. Pierwotnie chciałem kupić 7 pinową, ale sprzedawca zrobił mi dobrą cenę na 13 pinową, a 7 pinowych nie miał na miejscu. Kupiłem więc wiązkę firmy Brink o numerze 712054.
Bardzo ważną informacją dla wszystkich, którzy chcą zamontować u siebie hak holowniczy z dedykowaną wiązką elektryczną to najpierw należy sprawdzić czy mamy w bagażniku z lewej strony skrzynkę bezpieczników oraz dwie dedykowane wtyczki do wpięcia dedykowanej wiązki. Od tego zależy dalszy wybór wiązki elektrycznej, bo w zależności od producenta się różnią oraz czy będziemy musieli dokupić wiązkę uzupełniającą. W moim Focusie MK3 po lifcie mam skrzynkę bezpieczników, ale niestety nie mam dedykowanych wtyczek. W takim przypadku trzeba dwa przewody ciągnąć z gniazda OBD z przodu samochodu. Jeśli nie mamy skrzynki bezpieczników w bagażniku to również zasilanie musimy wziąć z przedniej skrzynki bezpieczników pod schowkiem przednim. Jeśli mamy dwie wtyczki w bagażniku to również występowały dwa rodzaje wtyczek, 2 i 5 pinowa, lub 1 i 4 pinowa. Dlatego przed zakupem najlepiej sprawdzić u siebie co mamy, a czego brakuje i wtedy dokupić dedykowaną wiązkę. Czasem trzeba dokupić dodatkową wiązkę uzupełniającą widoczną na ostatnim zdjęciu.
Mi została przejściówka z czarnej wtyczki 4 pinowej na zieloną 5 pinową, oraz wiązka uzupełniająca Westfalia z ostatniego zdjęcia. Ogłoszenie jest w dziale sprzedam.
Przed wyborem konkretnej wiązki warto przed zakupem pobrać instrukcję montażu. Ja sam mam 3 takie instrukcje różnych producentów i każda jest inna.

AdamGdansk1
15-04-2019, 16:20
Dzisiaj zamontowałem hak. Tak to wygląda.

staszeque
12-03-2025, 08:47
Super rozwinąłeś temat. Chyba sobie poradzę :)

Bump:

Bump: A możesz mi doradzić co mam kupić w takiej sytuacji ? Bo zdaje się że mam miejsce na bezpieczniki od haka ju- fabrycznie?dopiero badam temat https://photos.app.goo.gl/BTKVzZDoXfHAcs5W8