Zobacz pełną wersję : [Focus 2018- ] Oczekiwanie na odbiór, zmiany w specyfikacji zamówienia.

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9

lukbin
14-06-2019, 21:04
To nie jest aż taka roznica

AdoKrycha007
14-06-2019, 21:07
ewidentnie widać, że im bardziej wypasiona wersja, to idzie na przód kolejki.

legut_87
14-06-2019, 21:27
Brałem Titanium Business kombi A8 182KM ze wszystkim oprócz dach panoramiczny, ale jakoś od 3 miesięcy nie widzę go z przodu kolejki :-)

weuek
14-06-2019, 21:36
Od 2000 r jeżdże prywatnie Focusami z salonu po kolei - żaden mnie nie zawiódł, bezawaryjne auta. Dlatego chcę zostać przy Foce.
Czyli niczego innego nie znasz i się boisz zmiany/nie wiesz, że jest inny świat. Rozumiem.

lukbin
14-06-2019, 21:37
Brałem Titanium Business kombi A8 182KM ze wszystkim oprócz dach panoramiczny, ale jakoś od 3 miesięcy nie widzę go z przodu kolejki :-)

Jak już brałeś wszystko to szkoda trochę tego dachu :P tak naprawdę to ciekawe w czym jest problem, że jedni mają szybciej, a drudzy czekają. Potrafię zrozumieć, że moje auto jest standardowe: 1.5 150 km skrzynia manualna, titanium z parking; winter; design 1 i można dłużej czekać bo jest multum zamówień takiej konfiguracji. Ale u ciebie?!
Twój przypadek obala teorie z 1.5 150km i manualną skrzynią.

Fiesta Mk8 ST Line
14-06-2019, 22:10
Active jest droższy :)To czemu mój Active został odwołany? 1.5 150, A8 business + większość dodatków z katalogu. Cena katalogowa ponad 145k...

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

AdoKrycha007
14-06-2019, 22:27
Czyli niczego innego nie znasz i się boisz zmiany/nie wiesz, że jest inny świat. Rozumiem.
Hahaha.. napisałem o prywatnych autach. Jeździłem przez ostatnie 20 lat w firmie jakimś tuzinem innych marek i modeli, niższej i wyższej klasy niż Focus. Ale lepszego kompakta od Focusa nie znalazłem do tej pory. Gdyby mnie było stać, to bym poszedł w Mondeo, ale za taki hajs kupować teraz konstrukcyjne auto sprzed paru lat, to nie. Jak kupowałem Fokę MK3, to tak. Dziś za późno na obecne Mondeo, zresztą najeździłem się w firmie, więc fun byłby mniejszy.

Bump: To czemu mój Active został odwołany? 1.5 150, A8 business + większość dodatków z katalogu. Cena katalogowa ponad 145k...

Bo automat! Manuala byś pewnie dostał - kilka osób już tu pisało o Active z manualami i odbierają. W automacie to teraz nawet przy dieslach robią problem z produkcją.

piotrc87
14-06-2019, 22:37
To jeszcze aktualizacja mojego poprzedniego posta - Active ktorego odbieram w czerwcu to właśnie automat, w benzynie, wersja kombi z kilkoma dodatkami (LEDy, pakiety comfort, parking, winter, przyciemniane szyby, kolor ruby red i jakies mniejsze dodatki). Zamówiony 25 kwietnia.

Tak wiec nie wiem od czego to wszystko zależy:)

dziedzic
15-06-2019, 07:22
Mi dealer powiedział, że to wszystko zależy od nadania priorytetu przez zamawiającego. Trzeba podobno dobrze poklikać w systemie zamówień żeby samochód był szybciej. Jeśli jest wersja w popularnej konfiguracji to nie każdy dealer nadaje priorytet bo jak klient zrezygnuje to łatwo ją sprzedać. Wolą nadać priorytet tym samochodom, które stałyby na placu dłużej i tylko by na nich stracili. Im mniejszy zarobek na samochodzie tym wyższy priorytet bo większe jest ryzyko straty.

lukbin
15-06-2019, 08:29
To jeszcze aktualizacja mojego poprzedniego posta - Active ktorego odbieram w czerwcu to właśnie automat, w benzynie, wersja kombi z kilkoma dodatkami (LEDy, pakiety comfort, parking, winter, przyciemniane szyby, kolor ruby red i jakies mniejsze dodatki). Zamówiony 25 kwietnia.

Może była sytuacja, że auto było wcześnie zamówione na plac i akurat się wpasowałeś w zamówienie.
Mój kolega miał taką sytuację ale z Mercedesem. Auto było zamówione wcześniej przez dealera. On mógł tylko sobie wybrać kolor i jakieś drobne elementu ale już silnika nie mógł zmienić. To są tylko moje przypuszczenia. Albo jest tak jak kolega wyżej napisał, że handlowiec jest obrotny i nada większy priorytet.

tryhp3
15-06-2019, 09:20
Moim zdaniem te pseudo terenowe, stylistyczne wstawki i zauważalnie wyższy prześwit pasują do sportowej, agresywnej (w dodatku posiadającej zapożyczenia od wersji ST-Line) karoserii jak kwiatek do kożucha. Może nie wygląda to pokracznie, ale nieco groteskowo (jakbym oglądał bolid F1 Active). Moim zdaniem ta wersja pasuje wyłącznie do nadwozia kombi, ale są gusta i guściki.
Z tym zauważalnie wyższym prześwitem to bym nie przesadzał. Raptem 163 mm. Maskuje to nieco większy balon. W opcji z felgą 18" jeszcze mniej to widać.
Z uterenowionych kompaktów HB, poza V40 CC w którym prześwit powiększono symbolicznie, jest jeszcze Subaru Impreza w wariancie XV/Crosstrek, w którym prześwit ma 221 mm, więcej mają już tylko samochody stricte terenowe. Jeździ tego stosunkowo sporo (wiec samochód doczekał się nowej generacji). Bieżącą generację tego wynalazku ma np. Maciej Pertyński i chwali.

vegeciak
15-06-2019, 10:30
Jak pisałem - są gusta i guściki.

Mnie takie uterenowione kompakty nie przekonują, tym bardziej jeśli nie zostały zaprojektowane od zera, a są tylko podniesionymi odmianami zwykłych wersji z dodatkiem kilku plastików.

Pisząc "zauważalnie wyższy prześwit" miałem na myśli właśnie walory wizualne. O ile w wersji kombi Focusa te kilkanaście mm więcej jakoś ginie, o tyle w krótkim kompakcie wygląda to, moim zdaniem, mocno nienaturalnie (zwłaszcza w rejonie nadkoli). Skojarzenie mam takie, jakbym widział auto zrobione na przemyt. Większe felgi nieco tylko ratują sytuację. Podczas gdy na 18-stkach taki ST-Line wygląda cudownie, Active co najwyżej poprawnie. Ale znów powtórzę - są gusta i guściki :) I tym chyba wypadałoby zakończyć tego offtopa :)

hindus
15-06-2019, 10:31
Subaru Ibiza tego modelu nie znam :D

tryhp3
15-06-2019, 10:34
^^ Impreza miało być :)
Poprawiam

dziedzic
15-06-2019, 10:45
A mi dealer chciał oddać samochód z takim zderzakiem. Powiedział, że mi to spolerują! Na nowym samochodzie!

Bump: Ale i tak dalej czekam na odbiór bo zgubili dokumenty samochodu:/ dramat jakiś. Leasingodawca wysłał papiery nie tam gdzie trzeba i nie wiadomo gdzie są...

tryhp3
15-06-2019, 11:01
Jak Ci to spolerują to sprawdź miernikiem grubość lakieru w tym miejscu. Najlepiej to jeszcze wyciąg jakieś akcesoria od nich za taki stan.

dziedzic
15-06-2019, 11:32
Jak Ci to spolerują to sprawdź miernikiem grubość lakieru w tym miejscu. Najlepiej to jeszcze wyciąg jakieś akcesoria od nich za taki stan.

Nie sprawdzę bo to zderzak. Chyba będę samochód odbierał z rzeczoznawcą.

lukbin
15-06-2019, 11:42
Nie sprawdzę bo to zderzak. Chyba będę samochód odbierał z rzeczoznawcą.
W Poznaniu taki rzeczoznawca 200zł. I zawsze coś znajdzie. Kumpel odbierał w maju ASX. Znalazł rysy na progu, źle spasowane drzwi i klapę od bagażnika. Dostał jakieś tam rabaty na serwisy z powodu tych usterek. W Mitsubishi mówili, że maja pierwszy raz taką sytuację, że ktoś przychodzi z rzeczoznawcą odebrać auto

FrogsterPL
15-06-2019, 11:48
Rzeczoznawca nie jest w mojej opinii potrzebny, ale można podjechać z kimś znajomym, kto nie jest tak podekscytowany. ;)

Sam pracowałem w salonie samochodowym (choć nie Forda), m.in. odbierałem nowe auta z transportu, a także wydawałem je klientom. Rysy, przetarcia i tak dalej to niestety standard - tyle, że to się da tak spolerować, żeby wszystko było tip-top. W każdym razie nigdy, przenigdy nie zamówiłbym czarnego auta, zwłaszcza niemetalika - to są wyjątkowo g... lakiery.

B4Bci4 z Bydzi
15-06-2019, 13:10
moglibyście uzupełnić swoje profile, często opisujecie jakieś przypadki to mógłbym sobie powiązać z odpowiednim dilerem z waszym miejscem zamieszkania, nie chciałbym brać wszystkich do jednego wora

AdoKrycha007
15-06-2019, 13:14
Ale nie ma to sensu, bo to jest loteria. Niektórzy czekali od stycznia i lutego i się nie doczekali, niektórzy zamówili pod koniec kwietnia i już mają auto. Generalnie chodzi o silnik benzynowy 1,5 EB 150 KM (nie 182) z lub bez skrzynią automatyczną. Z innymi silnikami problemu z zamówieniami nie ma.

vegeciak
15-06-2019, 14:17
Generalnie chodzi o silnik benzynowy 1,5 EB 150 KM (nie 182)
Zamówiłem 1.5 EB 182 KM i po ponad miesiącu czekania nie poznałem nawet daty produkcji.

Misieksmig
15-06-2019, 14:40
Bo problem dotyczy w ogóle silnika 1.5 EB niezależnie od wersji mocy i rodzaju skrzyni biegów.

tryhp3
15-06-2019, 21:18
Nie każdy kupuje w swoim mieście a np. w takim Krakowie to jest ze 4 dilerów.

AdoKrycha007
15-06-2019, 21:40
Nie każdy kupuje w swoim mieście a np. w takim Krakowie to jest ze 4 dilerów.
Tak, tylko z nich liczy się tutaj jeden, bo to on dał mi najlepszą ofertę na mój konfig - około 1000 zł mniej. Różnica raczej śmieszna, ale jest, tzn była. Jak kupowałem MK3 w 2014 roku, to ten sam salon był tańszy od pozostałych w mieście o prawie 2,5 tys.

dziedzic
15-06-2019, 21:45
Ja pomiędzy pierwszą ofertą a ostatnią miałem prawie 10k różnicy. Byłem u kilku dealerów w Wawie a kupiłem w końcu w innym mieście

AdoKrycha007
16-06-2019, 07:35
Próbowałem w Bielsku, Sączu i Katowicach - różnica max była 1500, nie chciało mi się więc ruszać kolejny raz. Pewnie dlatego, że nie brałem doposażonego dodatkowo Titanium, a Titanium Biznes z jednym pakietem - więc pewnie nie było z czego obniżać.

pmaslankiewicz
16-06-2019, 22:26
Tak, tylko z nich liczy się tutaj jeden, bo to on dał mi najlepszą ofertę na mój konfig - około 1000 zł mniej...
W Krakowie i zresztą w całej Polsce południowej najtańszy jest Ford NH Motors, Gen. Leopolda Okulickiego 43, 31-637 Kraków. Na kilkanaście rozesłanych zapytań, gdzie różnica sięgała 10 000 zł, ten salon był od kolejnego tańszy o 4 000 zł. Bardzo dobry kontakt jest ze sprzedawcą Tomaszem Spytkowskim. Potrafi też sprowadzić auto z innego salonu i to w dobrej cenie. Ja we wtorek odbieram swojego Forda Focusa Active kombi 1.5 150 KM. Cena 119 000 zł, rabat 20 100 zł - cena końcowa 98 900 zł. Wyposażenie dodatkowe: bezprzewodowa ładowarka do smartfonów, drzwi bagażnika - otwierane/ zamykane elektrycznie i bezdotykowo, lakier metalizowany Magnetic Grey, Pakiet Comfort, Pakiet Design 2, Pakiet Parking, Pakiet Winter.

tryhp3
16-06-2019, 23:14
Mi NH Motors dało jedną z gorszych ofert.

AdoKrycha007
16-06-2019, 23:25
Mieszkam po drugiej stronie ulicy tego salonu, fajne chłopaki, serwis ok, ale mi ofertę też zrobili standardową bez szału. A sprowadzenie auta z innego salonu w dobrej cenie? A co to za interes, jak auto w tamtym salonie mogło stać pół roku.\, albo konfigiem może odstawać od tego co chcemy. Nie po to wydajesz ciężkie pieniądze by iść na kompromisy. Mi też obecny dealer w którym kupiłem i czekam na odbiór od lutego proponował już dwie alternatywy z powodu opóźnień, tylko że na auta wyprodukowane w styczniu. Nie interesuje mnie taki dil, bo to nie jest powodowane troską o klienta, tylko tym, by się pozbyć strupa który zajmuje miejsce.

AdoKrycha007
17-06-2019, 13:04
Dziś dostałem telefon, że po prawie miesiącu niewiadomej, dziś pojawiła się data produkcji - Kolonia, 7 sierpień. Vinu jednak nie ma dalej, więc traktuje to info całkowicie przez palce, bo raz, że to już 3 data bez vinu będzie dla mojego przyszłego auta, a dwa - czy nie mają przerwy wakacyjnej ?

legut_87
17-06-2019, 13:17
Od 8 do 26 lipca. Więc może się udać. Ja mam poznać datę pod koniec tygodnia.

Edit:
Pardon, to Saarlouis. Nie znalazłem dla Kolonii.

lukbin
17-06-2019, 14:03
Dziś dostałem telefon, że po prawie miesiącu niewiadomej, dziś pojawiła się data produkcji - Kolonia, 7 sierpień. Vinu jednak nie ma dalej, więc traktuje to info całkowicie przez palce, bo raz, że to już 3 data bez vinu będzie dla mojego przyszłego auta, a dwa - czy nie mają przerwy wakacyjnej ?

Którego będą produkować?

forger
17-06-2019, 14:56
Mój harmonogram na Active Business HB 150KM, manual to produkcja na 30 sierpnia, a w Polsce ma być 28 września.

bas13k
17-06-2019, 15:07
Mój harmonogram na Active Business HB 150KM, manual to produkcja na 30 sierpnia, a w Polsce ma być 28 września.

Kiedy zamawiałeś?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

playlikeapro
17-06-2019, 15:11
Pana samochód na dzień dzisiejszy ma wstępną datę budowy na 1 sierpnia, czyli zaraz po przerwie wakacyjnej w fabryce. Będziemy obserwować czy Ford ją zmieni czy też nie - Taki status od sprzedawcy.

Vignale 1,5 EB 150 KM zamówiony 20 maj. Zobaczymy za miesiąc czy nadal będzie taka sama.

forger
17-06-2019, 15:11
Kiedy zamawiałeś?

Niemal równo miesiąc temu, ale raczej istotniejsze jest to, że to samochód zamówiony wcześniej przez salon i jako wolny został skonfigurowany pode mnie.

wiktorw
17-06-2019, 15:16
Panowie, to co Wy tu wypisujecie o datach to aż mi się wierzyć nie chce.
Ja zamówiłem mojego FOCUSa w pierwszym tygodniu kwietnia. 22 maja zjechał z produkcji a odebrałem go 6 czerwca.

AdoKrycha007
17-06-2019, 15:18
Którego będą produkować?
Titanium Biznes 1,5 EB 150 KM, kombi, manual + 2 pakiety.
zamówiłem 12 lutego, od tamtej pory miałem 3 razy przesuniętą datę łącznie z dzisiejszym telefonem, ale wszystkie były podane bez VINu, dlatego się nie napalam...

upupaepops3103
17-06-2019, 16:35
Vignale kombi.
zamówiony 21.02, stoi już i czeka na odbiór...ufff

mondas
17-06-2019, 19:03
Titanium Biznes 1,5 EB 150 KM, kombi, manual + 2 pakiety.
zamówiłem 12 lutego, od tamtej pory miałem 3 razy przesuniętą datę łącznie z dzisiejszym telefonem, ale wszystkie były podane bez VINu, dlatego się nie napalam...
Z cały szacunkiem ale trafiłeś chyba na słabego handlowca ponieważ dobry i skuteczny zamówiłby Twój samochód jeszcze raz na innej alokacji , skoro od 12 lutego czekasz za zamówieniem . Być może Twoje zamówienie nie jest priorytetem dla dealerstwa w którym kupiłeś samochód lub po prostu zapomnieli go zamówić.

AdoKrycha007
17-06-2019, 19:31
Nie zapomnieli, koleś dzwoni do mnie co 2 tyg i zdaje raporty. Byłem też sam, pokazywał mi screeny - był slot, potem nie było. Zresztą nie ja jedyny czekam tyle msc, tylko większa część osób tu na forum już zrezygnowała, a mieli droższe konfigi ode mnie. To jest handlowiec u którego kupuję od 15 lat auta w tym salonie. Priorytet dla dealera? Pewnie, że nie wybrałem maxymalnego wypasu, ale jednak na umowie widnieje kwota 90 tys, więc to nie jest najtańsze auto w ich salonie. Zresztą na profilu ogólnopolskim Forda na fb ludzie im też cisną że sobie jaja robią z terminami. Jak będą mieli pecha i trafi na kogoś wysoko postawionego, to się goowno rozleje po prasie.

mondas
17-06-2019, 20:40
jaki kolor zamówiłeś, pakiet winter oraz parking?

weuek
18-06-2019, 05:49
To jest handlowiec u którego kupuję od 15 lat auta w tym salonie.

Czyli już dawno i dobrze wie, że starać się nie musi.

AdoKrycha007
18-06-2019, 07:24
Spokojnie, mi się nie pali, auta innego nie chcę i nie zrezygnuje, a jak przyjdzie do odbioru to pokaże im zapis w umowie z datą odbioru do maja. Najwyżej zostaną z lutowym zamówieniem w salonie. Nie mój problem. Gwarancje maksymalna na 7 lat w cenie zamiast na 5 już mam na piśmie obiecane więc raczej nie chcą bym rezygnował, bo pierwsza rekompensata za opóźnienie już jest.

lukbin
18-06-2019, 09:17

Ogólnie sprzedawcy są na prowizji więc mu zależy żeby sprzedać auto...

AdoKrycha007
18-06-2019, 09:56
no dokładnie, ale weuek jak zwykle hejtuje bo ford, kupił przekręcone badziewie i dalej pretensje do całego świata po paru latach..

vegeciak
18-06-2019, 10:18
Można na to spojrzeć inaczej - dobrze wie, że trafił na zdecydowanego klienta który naprawdę chce kupić samochód a nie tylko pooglądać i jak nie przedstawi mu dobrej oferty, to ten prawdopodobnie da zarobić konkurencji.

Z drugiej strony "podziwiam" Krychę. Nie wyobrażam sobie zamówić auta w lutym (mróz, zima), cierpliwie odczekać 4 miesiące i nie poznać nawet numeru VIN. Przyszło lato, za oknami piękna pogoda, człowiek chciałby się przejechać nową furą (tym bardziej, jak czyta, że inni już dawno swoje poodbierali), a on wciąż czeka, czeka, czeka...

Mimo, że wina prawdopodobnie leży po stronie Forda/centrali a nie dealera, to ja po miesiącu/dwóch już dawno spróbowałbym u drugiego dealera, albo faktycznie wybrał jakąś inną markę. Trzeba być bardzo przywiązanym do Forda, żeby zgodzić się na ponad półroczny termin odbioru Focusa. Tyle to się czeka na auta z Japonii, które płyną statkiem.

Aktualna data produkcji to sierpień (i jeśli miałaby się przesunąć, to prędzej na wrzesień a nie lipiec), w Polsce auto (zamówione na początku roku) będzie prawie na jesieni. Wtedy to już wypadałoby negocjować cenę za stary rocznik...

AdoKrycha007
18-06-2019, 10:47
Nie potrzebuję tego auta na gwałt, więc czekam, bo chcę jeździć dalej Foką.
Wiem, że nie jestem jedyny ogólnie, który oczekuje, ale na tym forum raczej jedynym, bo reszta już zrezygnowała pisząc o tym tutaj - też czekali kilka msc bez efektów.

Najgorzej wg mnie i tak mają potencjalni przyszli kupcy. Już msc temu jak wysłałem siostrę incognito do salonu, to na wstępie jej powiedzieli, że jak pani zdecyduje się na zamówienie to odbiór auta będzie najwcześniej na koniec roku. Czyli każdy potencjalny kupujący może od teraz trafić już na rocznik 2020 i pewnie dopłaty przed odbiorem, tak jak było z Mustangami... Oczywiście wiele osób zrezygnuje od razu z zamawienia po usłyszeniu pół rocznego terminu i pójdzie do konkurencji.

Misieksmig
18-06-2019, 16:28
To jak się to ma do informacji o wycofaniu od przyszłego roku silnika 1.5?

vegeciak
18-06-2019, 16:55
Zdecydowanie bardziej wolałbym szczerą informację o półrocznym terminie oczekiwania, niż takie zwodzenie co miesiąc i ciągłe przesuwanie daty produkcji.

Poza tym nie bardzo rozumiem, dlaczego kupujących rocznik 2020 miałyby objąć jakiekolwiek dopłaty? Przecież nikt zamawiający auto do produkcji wg. aktualnego cennika nie dostał żadnego rabatu za "stary" rocznik 2019 (który usprawiedliwiałby ewentualną dopłatę do 2020). Niemal identyczną cenę płacą ci, którzy auto odebrali w kwietniu i ci, którzy odbiorą je dopiero we wrześniu/październiku. W takim układzie chyba nawet wolałbym odebrać samochód np. na początku lutego 2020, niż w listopadzie/grudniu 2019.

Jedyne co może zniechęcać do takiego rozwiązania, to zapowiedź kolejnych cięć i prawdopodobnie ponowny informacyjny paraliż.

forger
18-06-2019, 18:52
Gdy rozmawiałem 1,5 miesiąca temu z kilkoma sprzedawcami na temat 1.5 150KM rozmówcy twierdzili, że to nowa konstrukcja i silnik powinien zostać w 2020 roku, ale kolejne normy mogą spowodować znaczny wzrost jego ceny bo Ford będzie musiał płacić kary za przekroczenie tych norm. Teraz widać, że jednak wycofują się z tego silnika.

Świeży artykuł o zmianach norm CO2 https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-nowe-normy-co2-powaznie-uderza-w-motoryzacje,nId,3044176

mondas
18-06-2019, 23:18
Zdecydowanie bardziej wolałbym szczerą informację o półrocznym terminie oczekiwania, niż takie zwodzenie co miesiąc i ciągłe przesuwanie daty produkcji.

Poza tym nie bardzo rozumiem, dlaczego kupujących rocznik 2020 miałyby objąć jakiekolwiek dopłaty? Przecież nikt zamawiający auto do produkcji wg. aktualnego cennika nie dostał żadnego rabatu za "stary" rocznik 2019 (który usprawiedliwiałby ewentualną dopłatę do 2020). Niemal identyczną cenę płacą ci, którzy auto odebrali w kwietniu i ci, którzy odbiorą je dopiero we wrześniu/październiku. W takim układzie chyba nawet wolałbym odebrać samochód np. na początku lutego 2020, niż w listopadzie/grudniu 2019.

Jedyne co może zniechęcać do takiego rozwiązania, to zapowiedź kolejnych cięć i prawdopodobnie ponowny informacyjny paraliż.

nie zgodzę się ponieważ w Fordzie zawsze jest dopłata za świeży rocznik , kontrakty w tym przypadku nie mają ochrony cenowej.

tryhp3
19-06-2019, 09:27
Pytanie ile czekaliście od momentu pojawienia się samochodu w PL do dostawy w salonie? W moim przypadku już pewnie w tym tygodniu się nie pokaże bo jutro święto. Czyli trzy tygodnie i nic.

AdoKrycha007
19-06-2019, 09:28
u mnie zawsze z fordem do tej trwało to około miesiąca, miesiąca i tygodnia i tak byłem też zawsze informowany, że od momentu przyjazdu do odbioru to ok. msc.
jak będzie tym razem, zobaczymy.

tryhp3
19-06-2019, 09:37
Do odbioru to swoją drogą, mi chodzi tylko o pojawienie samochodu w salonie.

test1
19-06-2019, 09:51
U mnie jakoś 2.5 tygodnia.
Ale to naturalne w tym wypadku że czas dowozu się różni. Zamówienia do salonu przyjdą dopiero jak się w Poznaniu cały wkład na lorę uzbiera, na półpusto przecież nie będą wozić.

tryhp3
19-06-2019, 10:09
Wiem, wiem, tylko sprzedawca twierdził, że samochód już w zeszłym tygodniu powinien być.

blablawla
19-06-2019, 10:11
Pytanie ile czekaliście od momentu pojawienia się samochodu w PL do dostawy w salonie? W moim przypadku już pewnie w tym tygodniu się nie pokaże bo jutro święto. Czyli trzy tygodnie i nic.

Produkcja 17.05
Gdzieś w PL 29.05
Salon 05.06

Tichy
19-06-2019, 10:31
W Krakowie i zresztą w całej Polsce południowej najtańszy jest Ford NH Motors, Gen. Leopolda Okulickiego 43, 31-637 Kraków. Na kilkanaście rozesłanych zapytań, gdzie różnica sięgała 10 000 zł, ten salon był od kolejnego tańszy o 4 000 zł. Bardzo dobry kontakt jest ze sprzedawcą Tomaszem Spytkowskim. Potrafi też sprowadzić auto z innego salonu i to w dobrej cenie. Ja we wtorek odbieram swojego Forda Focusa Active kombi 1.5 150 KM. Cena 119 000 zł, rabat 20 100 zł - cena końcowa 98 900 zł. Wyposażenie dodatkowe: bezprzewodowa ładowarka do smartfonów, drzwi bagażnika - otwierane/ zamykane elektrycznie i bezdotykowo, lakier metalizowany Magnetic Grey, Pakiet Comfort, Pakiet Design 2, Pakiet Parking, Pakiet Winter.

Zamawiałem pod koniec kwietnia w tym samym salonie i u tego samego sprzedawcy ST-Line 1,5 EB. Mogę potwierdzić że:
1. Rabat rzeczywiście najlepszy (wysyłałem zapytania do w sumie 8 dealerów)
2. Miłe zaskoczenie przy podpisywaniu umowy - sam zaproponował dodatkowy pakiet w cenie.
3. Kontakt ze sprzedawcą jest OK.
Trochę mnie martwi co tu piszą na forum, że jest problem z dostępnością 1.5 EB. Pan Tomasz, od razu przy podpisywaniu umowy, poinformował mnie, że termin może się wydłużyć i faktycznie na umowie, datę odbioru mam na koniec września. Jeszcze nie mam żadnej informacji na temat daty produkcji, co mnie również niepokoi. Nie wiem czy moje obawy są uzasadnione.

lukbin
19-06-2019, 11:12
Trochę mnie martwi co tu piszą na forum, że jest problem z dostępnością 1.5 EB. Pan Tomasz, od razu przy podpisywaniu umowy, poinformował mnie, że termin może się wydłużyć i faktycznie na umowie, datę odbioru mam na koniec września. Jeszcze nie mam żadnej informacji na temat daty produkcji, co mnie również niepokoi. Nie wiem czy moje obawy są uzasadnione.

Ogólnie jeżeli chodzi o rabat to w Bemo w Poznaniu dostałem 1% mniejszy niż kolega napisał wcześniej + plus dywaniki gumowe, matę do bagażnika i jakieś tam pierdy. Byłem tylko w 2 salonach.
Jeżeli chodzi o datę produkcji lub termin odbioru, to ja zamawiałem auto 2 maja i odbiór w umowie mam wpisany na 2 września... A daty produkcji brak! Już pogodzony jestem z faktem, że nie odbiorę w terminie i rozglądam się za czymś innym. Najgorsze jest to, że w przyszłym roku wchodzi dużo nowych modeli aut i tak naprawdę to nie ma w czym wybierać. A samochód potrzeby na sierpień/wrzesień... :(

Fiesta Mk8 ST Line
19-06-2019, 11:23
nie zgodzę się ponieważ w Fordzie zawsze jest dopłata za świeży rocznik , kontrakty w tym przypadku nie mają ochrony cenowej.

Przy zmianie w maju na 19.75 mój active podrożał w cenniku o 1000zł. Salon wziął to na klatę.

Tichy
19-06-2019, 11:47
Ogólnie jeżeli chodzi o rabat to w Bemo w Poznaniu dostałem 1% mniejszy niż kolega napisał wcześniej + plus dywaniki gumowe, matę do bagażnika i jakieś tam pierdy. Byłem tylko w 2 salonach.
Jeżeli chodzi o datę produkcji lub termin odbioru, to ja zamawiałem auto 2 maja i odbiór w umowie mam wpisany na 2 września... A daty produkcji brak! Już pogodzony jestem z faktem, że nie odbiorę w terminie i rozglądam się za czymś innym. Najgorsze jest to, że w przyszłym roku wchodzi dużo nowych modeli aut i tak naprawdę to nie ma w czym wybierać. A samochód potrzeby na sierpień/wrzesień... :(

Właśnie dostałem informację od sprzedawcy, że produkcja mojego auta ma się rozpocząć 30.08.2019 i że termin uda się dotrzymać terminu zapisanego w umowie, no zobaczymy. Jeżeli ty zamawiałeś do produkcji 2 maja, czyli tydzień po mnie i sprzedawca dał Ci termin 2 września, czyli ponad 3 tygodnie przed moim terminem odbioru, to albo Twój sprzedawca ma chody w fabryce ;) albo coś kręci, albo jest niedoinformowany. Współczuję sytuacji, w której potrzebujesz auto i musisz czekać. Nie ma opcji, żeby dealer udostępnił na wydłużony czas oczekiwania samochód zastępczy? Kiedyś gdzieś słynny youtuber - Moto doradca coś mówił, że tak można zagrać z dealerem, żeby w ramach rekompensaty za niedotrzymanie terminu dał auto zastępcze z serwisu.

lukbin
19-06-2019, 12:28
Ogólnie dzwoniłem z jakąś godzinę temu do niego. Info na dzisiaj nie ma daty produkcji i za tydzień, dwa mi powie. Wydaje mi się, że jest dobrze poinformowany bo już miesiąc temu mówił mi, że już silników 1.5 EB 150km nie będzie od nowego roku. Średnio opłaca mi się brać auto zastępcze, a nowe odebrać np. w listopadzie. Wtedy praktycznie jestem rok w plecy i po miesiącu tracę na roczniku. Jeszcze rzucił tekstem, że jak auto będzie wyprodukowane to dwa tygodnie i jest u niego :lol::D dam mu czas do połowy lipca. Jak nie będzie żadnej informacji to idę kupić auto gdzie indzie i pewnie nie Focusa.

mondas
19-06-2019, 12:42
Przy zmianie w maju na 19.75 mój active podrożał w cenniku o 1000zł. Salon wziął to na klatę.

Widocznie marża była dobra

AdoKrycha007
19-06-2019, 13:14
Nie wiem jakim cudem ludziom teraz obiecują defacto 2-miesięczne terminy produkcji - w lipcu fabryka nie pracuje, przypomnę - jak tutaj albo na profilu Ford Polska na fb ludzie czekają od marca lub lutego jak ja i jedyne co wiemy, to kolejna już po przesunięciach enigmatyczna data produkcji bez vinu, czyli nic nie warta. Radziłbym się nie nastawiać, będzie potem mniej rozczarowań, bo przecież kolejka czeka wstecz już pare msc.

Co do NH Motors w Krakowie, moja siostra uzyskała tam informacje na początku czerwca że jak zdecyduje się na kupno to odbiór będzie pod koniec roku - i w taki termin jestem skłonny uwierzyć, a nie w 2,5 msc.

Jeszcze rzucił tekstem, że jak auto będzie wyprodukowane to dwa tygodnie i jest u niego :lol::D
A to już jest po prostu kłamstwo, chyba że koleś pracuje tam od 2 dni... minimum miesiąc od zjazdu z taśmy do odbioru.

Misieksmig
19-06-2019, 13:24
A może oni wskakują na te samochody, które dealer miał już zamówione dla innych klientów, którzy zrezygnowali z odbioru. No bo chyba jakieś samochody docierają do salonów.

AdoKrycha007
19-06-2019, 13:29
Możliwe. Dlatego lepiej sprawdzić sobie dokładną date produkcji. Mi dealer zaproponował „spad” - auto się zrobiło i do nich jechało bo klient zrezygnował, ale podziękowałem za propozycje.

Misieksmig
19-06-2019, 13:32
Nie chciałeś? Przecież wszyscy tutaj twierdzą, że auta przed zmianami majowymi są lepsze bo bez różnego rodzaju cięć.

AdoKrycha007
19-06-2019, 13:36
A po co miałem brać auto które stoi u nich pod chmurką od 3 msc i jeszcze dopłacać do niego, bo na większym wypasie niż mój zamówiony? Poczekam na swój skonfigurowany konfig, a zmiany modelowe w moim przypadku są wyłącznie kosmetyczne - słupek i reflektory, bo wziąłem kombi.

Misieksmig
19-06-2019, 14:44
Hmm...skoro piszecie, że tak ludzie rezygnują to może się okazać, że we wrześniu będzie można przebierać w focusach

AdoKrycha007
19-06-2019, 14:45
o ile nie zdążą anulować zamówienia - fabryka teraz i tak msc zamknięta będzie :)

Misieksmig
19-06-2019, 14:57
No cóż zobaczymy...Ja jak się ostatnio pytałem o zamówienie Activa do produkcji to usłyszałem, że ciężko określić termin odbioru dlatego nawet nie chcieli przyjąć zaliczki. Termin do końca roku raczej nierealny a po nowym roku nie wiadomo co będzie z silnikiem 1.5 EB.

AdoKrycha007
19-06-2019, 15:54
Ja jak się ostatnio pytałem o zamówienie Activa do produkcji to usłyszałem, że ciężko określić termin odbioru dlatego nawet nie chcieli przyjąć zaliczki.
i to jest uczciwe postawienie sprawy przez delaera, a nie mydlenie ludziom oczu, żeby na siłe polować na klienta, że za 2 czy 3 msc będą mieć auto.

tryhp3
19-06-2019, 17:07
Moje jednak dojechało.
Z ciekawostek mam podwójną podłogę (miało nie być w 2019.75).
Płetwę rekina mam czarną lakierowaną (ale mam wersje z czarnym dachem).
Podsufitka czarna, całkiem OK.

https://9khzpa.by.files.1drv.com/y4mB-DBt5fT-vqE2FQbFQK6HrG6sCAQV4-u2XF1FbNkp_YVNG1Jq8YhksCMj317CtWdiY6xVQsQjP4IMgxvP WsdhE9vtXIVjkOrqGGTu-weUjX_OT2hV54W8OrswKKlvAMnumrPx7dWyP0q2y-7vSnjxuVXQR0mWR-qDXdpCEBoR4ZVSWvAinnsPGFdG9sLk7Hzls7BqAsEc4FGc0dPP U0t_w?width=660&height=495&cropmode=none (https://9khzpa.by.files.1drv.com/y4mB-DBt5fT-vqE2FQbFQK6HrG6sCAQV4-u2XF1FbNkp_YVNG1Jq8YhksCMj317CtWdiY6xVQsQjP4IMgxvP WsdhE9vtXIVjkOrqGGTu-weUjX_OT2hV54W8OrswKKlvAMnumrPx7dWyP0q2y-7vSnjxuVXQR0mWR-qDXdpCEBoR4ZVSWvAinnsPGFdG9sLk7Hzls7BqAsEc4FGc0dPP U0t_w)

https://qygeag.by.files.1drv.com/y4mSCWfaOMDCpEPAM8A8BS8D65K7ilk728-dINrJUXISSQTLkWZ1jdj93MlnDcO2izfy_YBAPiOQB9spUKqEc rfNMMKePxxTFr2GU8qlSNqOIDFpl9tw2FnBq4Of2euvsdI--qubclhnLbtkyY_mSZ_S3-a0glZQ28gzlPD8IErPRQcRRF9pxyrvTXWi7AMDCoHabOc9l8-4S9Li-BoFQ6zqA?width=660&height=495&cropmode=none

AdoKrycha007
19-06-2019, 18:00
Szacunek, mi się w ogóle nie podoba to nadwozie, wyglada jak spłaszczony suv ;)

tryhp3
19-06-2019, 18:28
Crossover to ogólnie taki spłaszczony SUV.
Myślę, że nie każdemu może się podobać, ale jednak klienci salonu się zatrzymywali przy tym samochodzie.
Mi ogólnie po półrocznym etapie: chodzenia od salonu do salonu, przez jazdy próbne, po zamówienie, oczekiwanie i załatwianie leasingu FOCUS już zbrzydł ;)

Misieksmig
19-06-2019, 18:43
Na pewno bardziej oryginalne nadwozie niż zwykły Focus, choć jeśli chodzi o mnie to Active bardziej mi się podoba w wersji kombi. Ale jak się to mówi są gusta i guściki. Gratulacje z zakupu i życzę szerokości :)

mskgs
19-06-2019, 19:57
A to już jest po prostu kłamstwo, chyba że koleś pracuje tam od 2 dni... minimum miesiąc od zjazdu z taśmy do odbioru.

Bez obrazy, ale przestań wypisywać brednie. Ostatnie dwa fordy jakie zamawiałem (Focus i Fiesta) u dealera były w przeciągu ~2 tygodni od daty produkcji. Więc to żadne kłamstwo. Ot, zależy jak się uda.

AdoKrycha007
19-06-2019, 20:09
bo akurat miałeś szczęście że locha była pełna. ja 3 razy do tej pory jakoś tego szczęścia nie miałem, wielu tutaj też pisało że czekało msc.

Fiesta Mk8 ST Line
19-06-2019, 23:21
Widocznie marża była dobraNo, marża była niezła. 18% rabatu przed odjęciem tego tysiaka, potem prawie 19%. Ciekawe czy ogarniesz taki rabat na focusa pod indywidualne zamówienie ;)

Misieksmig
20-06-2019, 08:10
tryhp3, a ta czarna podsufitka to jest w ramach pakietu stylizacyjny Activa Blue?

mskgs
20-06-2019, 09:30
bo akurat miałeś szczęście że locha była pełna. ja 3 razy do tej pory jakoś tego szczęścia nie miałem, wielu tutaj też pisało że czekało msc.

Tak, tak, zaraz się okaże, że miałem szczęście bo się wyprodukowały. :) Ciekawe ilu jeszcze szczęśliwców było oprócz mnie? Nie wiem od czego zależy, bo nie pracuję w salonie Forda, w ogóle w Fordzie, ani jako kierowca loszek. Mówię na podstawie swoich przypadków z ostatniego ~1.5 roku. Ty napiszesz, że to kłamstwo, później ktoś to przeczyta i poda dalej. A to najzwyczajniej w świecie brednie, bo można czekać tak samo miesiąc, jak i 2 tygodnie. Logika podpowiada zatem, że stwierdzenie o 2 tygodniach oczekiwania nie jest kłamstwem.

AdoKrycha007
20-06-2019, 10:52
Z jednoczesnym infem o produkcji w 2 msc przy znanych już od wczesnej wiosny problemach z produkcją ? Ja nigdy nie byłem łatwowierny :)

tryhp3
20-06-2019, 10:59
a ta czarna podsufitka to jest w ramach pakietu stylizacyjny Activa Blue?
Tak. Ogólnie polecam, wnętrze lepiej się prezentuje i są te miękkie nakładki na kolana.

loki34
20-06-2019, 11:04
Ja mojego Active zamawiałem 1 kwietnia, do dzisiaj zero daty produkcji, ogólnie zero info od sprzedawcy. Odbiór miał być do końca czerwca, mają jeszcze tydzień ☺️

Misieksmig
20-06-2019, 11:04
A te miękkie nakładki fajnie wyglądają? Nigdzie na żywo tego w okolicznych salonach zobaczyć nie mogłem.

tryhp3
20-06-2019, 12:07
Wyglądają lepiej niż goły plastik w standardzie. Te nakładki to pianka przykryta skórą.

AdoKrycha007
20-06-2019, 13:05
Ja mojego Active zamawiałem 1 kwietnia, do dzisiaj zero daty produkcji, ogólnie zero info od sprzedawcy. Odbiór miał być do końca czerwca, mają jeszcze tydzień ☺️
Może myśleli, że sobie jaja robisz w prima aprilis i nie zamówili :D :p
Pocieszę, bo ja czekam od 12 lutego i też nic, poza zmienianymi datami produkcji bez VINu, czyli nic nie wartymi...

mondas
20-06-2019, 13:12
No, marża była niezła. 18% rabatu przed odjęciem tego tysiaka, potem prawie 19%. Ciekawe czy ogarniesz taki rabat na focusa pod indywidualne zamówienie ;)

Rabat , o którym piszesz wynika z cennika. Szczególnie jeżeli zamówiłeś wersje bestseller.

tryhp3
20-06-2019, 13:36
19% to jest na wyprzedaż rocznika, wiec rabat dostał dobry. Ale i auto sporo kosztowało.
Większość z tych co się chwalili rabatami dobiła w okolice max pod 15% (auto z konfiguratora).

Fiesta Mk8 ST Line
20-06-2019, 16:28
Rabat , o którym piszesz wynika z cennika. Szczególnie jeżeli zamówiłeś wersje bestseller.19% rabat z cennika? Dobre! Ja zamawialem Active Business więc nie wiem czy to bestseller.
Słyszałem że ludzie mieli 18% na modele z placu albo wyprzedaż rocznika, a nie pod zamówienie. Ale oczywiście mogę się mylić...

konieczko5
20-06-2019, 19:58
...

Tichy
21-06-2019, 09:17
19% rabat z cennika? Dobre! Ja zamawialem Active Business więc nie wiem czy to bestseller.
Słyszałem że ludzie mieli 18% na modele z placu albo wyprzedaż rocznika, a nie pod zamówienie. Ale oczywiście mogę się mylić...

Zamawiałem pod koniec kwietnia ST linę 1.5 Ecoboost i dostałem ponad 18procent rabatu w stosunku do ceny z cennika. Auto do produkcji. Produkcja zaplanowana na 30.08.2019.

dziedzic
21-06-2019, 10:57
Nie wiem czy już ktoś o tym pisał ale w cenniku Vignale 2019.75 dalej jest, że reflektory są z tłem w kolorze alu a mój już ma czarne więc pewnie kolejna wpadka forda przy robieniu cennika

AdoKrycha007
21-06-2019, 11:14
czarne ładniejsze :)

Fiesta Mk8 ST Line
22-06-2019, 00:23
Zamawiałem pod koniec kwietnia ST linę 1.5 Ecoboost i dostałem ponad 18procent rabatu w stosunku do ceny z cennika. Auto do produkcji. Produkcja zaplanowana na 30.08.2019.Fajny rabat. Czekamy teraz czy dotrwasz do odbioru auta, czy wcześniej odpuścisz?

dziedzic
22-06-2019, 16:17
Samochód odebrany warunkowo. Rysy na zderzaku zostały:/ tak spolerowali... Muszę i tak wrócić samochodem na serwis bo w środku głośno jak w bombowcu. Z tłumika dobiega dźwięk jak z nissana gtr ale nie cieszy mnie to wcale. Przy ok. 2000 obrotów jest taki basowy pomruk aż w uszach dudni:/

tryhp3
24-06-2019, 07:33
Na pewno bardziej oryginalne nadwozie niż zwykły Focus, choć jeśli chodzi o mnie to Active bardziej mi się podoba w wersji kombi.
Jak dla mnie, jak już kombi to od segmentu D i wyżej. Samochody w segmentach B i C są projektowane jako Hatchbacki a kombi wersje to doklejenie parunastu centymetrów z tyłu samochodu, przez co tracą proporcje. Focus w kombi nie wygląda źle ale widać np. po przedziałkach na tylnej szybie (czy szybach?), że ktoś coś w tym elemencie przekombinował.
Natomiast samochody od segmentu D są projektowane jako sedany. Długość wersji kombi jest raczej podobna (albo i taka sama) do wersji sedan więc nie tracą na tym proporcje.

Tichy
24-06-2019, 08:25
Fajny rabat. Czekamy teraz czy dotrwasz do odbioru auta, czy wcześniej odpuścisz?

Dlaczego miałbym odpuścić? Termin był ustalony przy podpisywaniu umowy. Czytając tutejsze wpisy o terminach odbioru, moja data produkcji wydaje się być realna. Jeśli się opóźni, będę negocjował auto zastępcze na dodatkowy okres oczekiwania. Zrezygnuję jedynie w przypadku, gdy potwierdzą się plotki o wycofaniu 1,5 ecoboost 150km i zmienią mi specyfikację na 1,0, w co wątpię, bo plotki mówią o wycofaniu 1,5 w przyszłym roku. W takim przypadku może pójdę do Hondy?

tryhp3
24-06-2019, 08:31
W Hondzie jest tyle prościej, że tam nie ma konfiguratora. Są tylko wersje wyposażenia. Jeśli tylko kolor się zgadza to trzeba brać z placu.

path82
24-06-2019, 08:47
Dlaczego miałbym odpuścić? Termin był ustalony przy podpisywaniu umowy. Czytając tutejsze wpisy o terminach odbioru, moja data produkcji wydaje się być realna.
Będę zaskoczony jeśli dotrzymają terminu. Ja zamawiałem w marcu z odbiorem w połowie lipca - już po uwzględnieniu informacji, że już wtedy trzeba czekać miesiąc dłużej. Do tej pory brak informacji o dacie produkcji, a handlowiec otwarcie mówi, że może to być październik.

Tichy
24-06-2019, 08:59
Będę zaskoczony jeśli dotrzymają terminu. Ja zamawiałem w marcu z odbiorem w połowie lipca - już po uwzględnieniu informacji, że już wtedy trzeba czekać miesiąc dłużej. Do tej pory brak informacji o dacie produkcji, a handlowiec otwarcie mówi, że może to być październik.

1. Zamawiałeś na początku czy pod koniec marca?
2. Jaką wersję (silnik, skrzynia) zamawiałeś?
3. Czy podana przez handlowca data produkcji (u mnie 30 sierpnia), bez podania VIN, jest w ogóle wiarygodna? Handlowiec pisze, ze VIN jest nadawany przy rozpoczęciu produkcji, więc na razie jest nieznany.

Fiesta Mk8 ST Line
24-06-2019, 09:16
Ja już miałem nadany VIN a i tak wypadł z kolejki, więc to nic pewnego.

Bubbles
24-06-2019, 09:20
Czy problemy z długą produkcji tyczą się wszystkich modeli forda czy w przypadku innych termin do 3 miesięcy jest aktualny? chodzi mi o fiestę dokładniej

Tichy
24-06-2019, 09:22
Ja już miałem nadany VIN a i tak wypadł z kolejki, więc to nic pewnego.

To mnie zmartwiłeś.
Może zamawiałeś z automatyczną skrzynią? Podobno dłużej się czeka. Bedziesz rezygnował, czy czekasz do października?

tryhp3
24-06-2019, 09:53
On już kupił Mondka.

Tichy
24-06-2019, 10:12
Dzwoniłem do dealera w Warszawie, z pytaniem o dostępność 1,5 EB. Uzyskałem następujące informacje:

1. 1,5 Ecoboost nie będzie dostępny w Focusie od przyszłego roku. Spowodowane to jest zmianami przepisów odnośnie emisji CO2.
2. Obecnie na ten silnik trzeba czekać 6 -7 miesięcy, przy zamawianiu teraz system pokazuje dealerowi, że jeszcze można uruchomić do produkcji auto z takim silnikiem.
3. Ford ogólnie zniechęca klientów do wyboru tego silnika podnosząc cenę.
4. Od przyszłego roku "rewolucja w silnikach" mają się pojawić hybrydy i elektryki.

Zaczynam się na poważnie obawiać, czy mój dealer dotrzyma terminu.

AdoKrycha007
24-06-2019, 10:25
Nie dotrzyma. Kolejka zamówień czeka od lutego - sporo ludzi zrezygnowało, ale nie wszyscy, a niektórych zamówień z rezygnacji cofnąć się już nie da, więc auta przyjadą i będą gnić w salonie. Mi już dealer proponował taki spad po kimś kto zrezygnował - niestety był w innym kolorze i w bogatszym wyposażeniu, które mnie nie interesuje, więc odmówiłem. Pod koniec roku będzie ciekawie w salonach pod względem liczby zalegających sztuk.

Tichy
24-06-2019, 10:29
Nie dotrzyma. Kolejka zamówień czeka od lutego - sporo ludzi zrezygnowało, ale nie wszyscy, a niektórych zamówień z rezygnacji cofnąć się już nie da, więc auta przyjadą i będą gnić w salonie. Mi już dealer proponował taki spad po kimś kto zrezygnował - niestety był w innym kolorze i w bogatszym wyposażeniu, które mnie nie interesuje, więc odmówiłem. Pod koniec roku będzie ciekawie w salonach pod względem liczby zalegających sztuk.

Czyli jeśli zamówienie złożyłem w ostatnim tygodniu kwietnia, odbioru mogę się spodziewać w listopadzie? Masakra jakaś. A Ty kiedy zamawiałeś i na kiedy miałeś termin odbioru w umowie?

AdoKrycha007
24-06-2019, 10:32
12.02 - 30.05. Od maja już 3 kolejne terminy produkcji były bez VINu (czyli nic nie warte). Teraz niby jest termin produkcji na początek sierpnia, ale też bez VINu. Niektórzy tu mieli z VINem termin, a i tak spadł z kolejki.. Ale mi się nie pali i czekam, czas działa tylko na ich niekorzyść.

Tichy
24-06-2019, 10:58
12.02 - 30.05. Od maja już 3 kolejne terminy produkcji były bez VINu (czyli nic nie warte). Teraz niby jest termin produkcji na początek sierpnia, ale też bez VINu. Niektórzy tu mieli z VINem termin, a i tak spadł z kolejki.. Ale mi się nie pali i czekam, czas działa tylko na ich niekorzyść.

Będziesz renegocjował cenę, w związku z niewywiązaniem się z terminu przez dealera?

AdoKrycha007
24-06-2019, 11:02
Mam już na piśmie, że dadzą mi w cenie 7 lat gwarancji, a nie 5. Ale to tak na zachętę chyba, czas leci.. Zastanawiam się nad prawną możliwością auta zastępczego do czasu odbioru - ale chyba to nie przejdzie, bo z papierów nic nie wynika, więc nie bardzo jest podstawa by tego od nich wymagać. Nie mam do dealera pretensji, interesuje się moją sprawą, zdaje mi raporty, to nie ich wina, tylko fabryki w DE.

mondas
24-06-2019, 11:22
Czy problemy z długą produkcji tyczą się wszystkich modeli forda czy w przypadku innych termin do 3 miesięcy jest aktualny? chodzi mi o fiestę dokładniej
Inne samochody standardowo 2-3 miesiące, ogólnie Focus z innym silnikiem niż 1.5 EB też produkowany jest bez przeszkód.

B4Bci4 z Bydzi
24-06-2019, 12:14
Czyli jeśli zamówienie złożyłem w ostatnim tygodniu kwietnia, odbioru mogę się spodziewać w listopadzie? Masakra jakaś. A Ty kiedy zamawiałeś i na kiedy miałeś termin odbioru w umowie?

spokojnie, niekoniecznie, zamawiałem w kwietniu diler twierdzi ze wyrobimy się z terminem /lipiec/ silnik 1.5

zobaczymy, dam znać jak to u mnie będzie

AdoKrycha007
24-06-2019, 12:47
spokojnie, niekoniecznie, zamawiałem w kwietniu diler twierdzi ze wyrobimy się z terminem /lipiec/ silnik 1.5

zobaczymy, dam znać jak to u mnie będzie

A zdajesz sobie sprawę, że to termin nierealny? W lipcu fabryka nie pracuje, wiec żeby dostać auto w lipcu, muszą go zrobić w czerwcu. Czas od wyprodukowania do odbioru to ok 3 tyg. Więc Twoje auto już musi być wyprodukowane i w drodze do dealera. A coś mi się wydaje, że nie dostałeś takiego sygnału.. Oczywiście zostało jeszcze pare dni do końca msc więc można wierzyć że akurat w ostatni dzień czerwca się wyprodukuje heh.

W Krakowie w salonach przynajmniej nie okłamują ludzi i już od wiosny mówili, że z tym silnikiem to odbiór najwcześniej grubo po wakacjach. A 3 tyg temu to siostra dostała info że koniec roku i zaliczek nie chcą przyjmować.

Tichy
24-06-2019, 13:16
A zdajesz sobie sprawę, że to termin nierealny? W lipcu fabryka nie pracuje, wiec żeby dostać auto w lipcu, muszą go zrobić w czerwcu. Czas od wyprodukowania do odbioru to ok 3 tyg. Więc Twoje auto już musi być wyprodukowane i w drodze do dealera. A coś mi się wydaje, że nie dostałeś takiego sygnału.. Oczywiście zostało jeszcze pare dni do końca msc więc można wierzyć że akurat w ostatni dzień czerwca się wyprodukuje heh.

W Krakowie w salonach przynajmniej nie okłamują ludzi i już od wiosny mówili, że z tym silnikiem to odbiór najwcześniej grubo po wakacjach. A 3 tyg temu to siostra dostała info że koniec roku i zaliczek nie chcą przyjmować.

Został jeszcze tydzień czerwca, produkcja samochodu trwa 4-5 dni, dostawa do salonu przeciętnie 18 dni roboczych, więc teoretycznie jest szansa na dotrzymanie terminu.

AdoKrycha007
24-06-2019, 13:28
Teoretycznie tak, jeśli będzie miał szczęście na ostatnich dniach czerwca. Gdyby to szczęście nie opuszczało jednak tak sporo ludzi tutaj, którzy zamówili w lutym i marcu, to bym był skłonny się łudzić :P

bas13k
24-06-2019, 13:33
Ogólnie jaja są straszne. Ja zamówiłem 19.04 w salonie w Krakowie. Na ta chwile bez daty produkcji. Liczę ze we wrześniu będzie.

AdoKrycha007
24-06-2019, 13:38
No ja w krk 12.02 - mam date produkcji bez vinu na 7.08, to już trzecia po przesunięciach. Myśle że możesz do swojej daty dołożyć fakt kolejnych 2 msc bo o tyle później zamówiłeś ode mnie, i to będzie wypadkowa Twojego odbioru.

Tichy
24-06-2019, 13:47
Ogólnie jaja są straszne. Ja zamówiłem 19.04 w salonie w Krakowie. Na ta chwile bez daty produkcji. Liczę ze we wrześniu będzie.

Zamawiałem tydzień po Tobie, też w Krakowie i dostałem info, że auto jest zaplanowane do produkcji na 30.08.

bas13k
24-06-2019, 13:50
Czyli możemy liczyć, ze na koniec września będzie.

Tichy
24-06-2019, 13:54
Czyli możemy liczyć, ze na koniec września będzie.

I tego się trzymajmy. Mój sprzedawca obiecał między 23 a 29 września. Pewnie będziesz miał tydzień wcześniej. Daj znać gdy coś się ruszy.

edmun
24-06-2019, 14:41
Przed chwilą na youtubie pojawiło się nagranie pr'owe Forda odnośnie nowego ST i czasu do setki.
To dla tych co chyba nawet w tym wątku mówili, że zastanawiają się czy nie czekać na nowego ST :)

vegeciak
24-06-2019, 16:10
Kilka dni temu pojawiła się pierwsza recenzja wersji ST, a nawet film POV z krótkiego przejazdu po autostradzie. Niestety w całości po niemiecku i bez napisów :(

Moim zdaniem samochód zapowiada się obiecująco, a wydech nie jest tak "drażniący" jak w Ceedzie GT. Pozostaje czekać, aż pierwsze egzemplarze pojawią się w salonach. Ciekawi mnie, jak fotele z biedniejszej wersji ST2 wyglądają na żywo, czy są wygodne i czy wydech w trybie normalnym faktycznie nadaje się do codziennej jazdy.

edmun
24-06-2019, 17:10
Kurcze mignęło mi to ale nie zwróciłem uwagi :P
Na upartego można zapewne włączyć napisy automatycznie rozpoznawane i tłumaczone na inny język :)

vegeciak
24-06-2019, 17:44
Tu jest recenzja: https://youtu.be/whCdVhanwK0
Tu POV z autostrady: https://youtu.be/o2PQrGC-01Q
A tu dodatkowo nieco wrażeń z jazdy w jeszcze bardziej koszmarnym języku: https://youtu.be/6x1X9HXymTo

W komentarzach pod niemieckimi filmami autor pisze, że w trybie normalnym wydech jest dużo cichszy (co zresztą słychać przy urywkach ze spokojniejszej jazdy). Co do foteli... Skoro taki "misio" zmieścił się w kubełkach Recaro, to może nie są one tak ciasne, na jakie wyglądają i będzie się w nich całkiem wygodnie siedziało.

Ja generalnie jestem pełen optymizmu i z niecierpliwością czekam na rozwój sytuacji.

gfr
24-06-2019, 18:18
Ja zamówiłem 1,5 150KM, hatchback, w pierwszych dniach lutego. Odebrany tydzień temu. Produkcja koniec maja, termin był przesuwany z kwietnia.

Misieksmig
24-06-2019, 19:20
Dzwoniłem do dealera w Warszawie, z pytaniem o dostępność 1,5 EB. Uzyskałem następujące informacje:

1. 1,5 Ecoboost nie będzie dostępny w Focusie od przyszłego roku. Spowodowane to jest zmianami przepisów odnośnie emisji CO2.
2. Obecnie na ten silnik trzeba czekać 6 -7 miesięcy, przy zamawianiu teraz system pokazuje dealerowi, że jeszcze można uruchomić do produkcji auto z takim silnikiem.
3. Ford ogólnie zniechęca klientów do wyboru tego silnika podnosząc cenę.
4. Od przyszłego roku "rewolucja w silnikach" mają się pojawić hybrydy i elektryki.

To oznacza, że cywilny Focus, jeśli chodzi o konwencjonalny napęd dostępny będzie tylko z silnikiem 1.0? Diesel zostaje czy też wypada? Ktoś coś może wie więcej na ten temat?

dziedzic
25-06-2019, 09:18
Diesel jest poniżej limitu CO2 więc pewnie zostanie

Misieksmig
25-06-2019, 15:22
Trudno to zrozumieć. Konstruować nowy silnik tylko po to, żeby go wykorzystywać raptem rok czasu...

forger
25-06-2019, 17:06
Gwarancje maksymalna na 7 lat w cenie zamiast na 5 już mam na piśmie obiecane więc raczej nie chcą bym rezygnował, bo pierwsza rekompensata za opóźnienie już jest.

W katalogu Forda małym druczkiem jest napisane:

"Ford Protect nie jest gwarancją w rozumieniu kodeksu cywilnego. Warunki Ford Protect znajdują się na stronie www.ford.pl w zakładce Serwis/Gwarancje/FordProtect"

Może ktoś wie, w takim razie czym się różni FordProtect od gwarancji bo z pobieżnej lektury zakładki do której odsyła Ford niewiele wynika.

Trudno to zrozumieć. Konstruować nowy silnik tylko po to, żeby go wykorzystywać raptem rok czasu...

Do tego już silnik z filtrem GPF ...

blablawla
25-06-2019, 19:14
Wszystkie silniki (benzyny i ropniak) w focusie spełniają normę 6.2 (inaczej 6.d-temp).
Najprawdopodobniej chodzi o zmniejszenie popytu na silnik 1.5 EB 150 KM który przy okazji majowych cieć znacznie podrożał.
Jak nic się nie zmieni to w nowym roku najmocniejsze benzyny to będzie 1.0 mild hybrid coś około 150 KM i 1.5 182

Misieksmig
25-06-2019, 20:33
Czyli zostanie wycofany choć spełnia wyśrubowane normy. Dla mnie to paranoja.

dziedzic
25-06-2019, 20:54
Nie spełnia norm emisji CO2 i to znacznie. Ale UE wymyśliła, że można taki silnik sprzedawać ale będzie się to wiązało z karami. Norma będzie wynosić 95 g/km.
W przypadku przekroczenia norm, konieczne będzie zapłacenie kary za każdy zarejestrowany samochód. Ile? . 5 euro za pierwszy gram ponad limit, 15 za drugi, 25 za trzeci i 95 za każdy kolejny.
Focus 1.5EB 150 KM A8 to 121 g/km
Focus 1.5EB 182 KM A8 to 132 g/km

FrogsterPL
25-06-2019, 20:57
Najśmieszniejsze jest to, że wprowadzą u nas Explorera w wersji plug-in hybrid, bo dzięki temu, że fura jest w stanie przejechać trochę na samym prądzie, to bardzo obniża średnią emisję CO2 - tak samego Explorera, jak i całej gamy modelowej. Trochę na ten temat było tu:

https://spidersweb.pl/autoblog/motoblender-14-2019/

Focus w świetle tych debilnych przepisów to totalne zło, niszczyciel światów i tak dalej.

blablawla
25-06-2019, 21:40
Nie spełnia norm emisji CO2 i to znacznie. Ale UE wymyśliła, że można taki silnik sprzedawać ale będzie się to wiązało z karami. Norma będzie wynosić 95 g/km.
Norma na którą się powołujesz będzie obowiązywała dopiero od 2021 r. wiec to nie jest bezpośrednia przyczyna prawdopodobnej kastracji 1.5 EB 150 KM od przyszłego roku
Kilka stron wcześniej pisałem jak rozwiązał sprawę fiat.
Ford obrał najwidoczniej inną drogę i będzie systematycznie optymalizował gamę silnikową. Jaka finalnie zostanie tego nikt nie wie (nawet kierownictwo Forda). Wszystko będzie zależało od rozłożenia sprzedaży poszczególnych modeli w niedalekiej przyszłości.

Kolejną kwestią jest że owe 95 g to wartość średnia dla całej branży. Fiat który produkuje małe auta będzie miał ca 92 g, gdzie np. BMW będzie ją miało na poziomie ponad 100 g.
Zakładając, że Ford pewnie będzie miał średnią niecałe 100 g to dalej jest to średnia dla całej gamy Forda co oznacza że sprzedając hybrydy plug-in i auta elektryczne może spokojnie też sprzedawać też silniki emitujące grubo ponad 100 g.

forger
26-06-2019, 10:59
Były tu wcześniej dyskusje odnośnie głośności nowego Forda.

Auto Motor Sport testował wersję 1.5 150KM EcoBoost HB St-Line, koła 215/50r17 i kombi Trend z takim samym silnikiem i kołami. Test przy 80/100/130/160 km/h na 6 biegu.

ST-Line vs Trend
80 km/h 66 dB(A) 66 dB(A)
100 km/h 67 dB(A) 67 dB(A)
130 km/h 71 dB(A) 69 dB(A)
160 km/h 73 dB(A) 71 dB(A)
Postój / max głośność 39 / 76 dB(A) 37 / 74 dB(A)

legut_87
26-06-2019, 16:39
Panowie, rzecz niesłychana, otrzymałem datę produkcji. Samochód zamówiony 15.03, miał zostać dostarczony 15.07, otrzymał VIN i datę produkcji 06.08. Pod koniec sierpnia powinien być do odbioru.

tryhp3
26-06-2019, 16:48
Niektórzy tutaj mieli przesuwane daty kilka razy.

legut_87
26-06-2019, 17:00
Wiem, zdaje sobie z tego sprawę, dlatego negocjuje samochód zastępczy do czasu dostarczenia Focusa.

tryhp3
26-06-2019, 17:37
na XCeeda spoglądam coraz chętniej
https://www.youtube.com/watch?v=KD5bsfYYj-0
Ładny, ale tak jak pisałem, jak dla mnie przód za spokojny.

vegeciak
26-06-2019, 17:58
tryhp3: Dzięki za linka, oglądałem już ten filmik (i inne także) :)

Przód jest nudny i gorszy niż w zwykłym Ceedzie (który swoją drogą też jakoś strasznie agresywny nie jest). Natomiast linia boczna i tył wyglądają rewelacyjnie (prawie jak Mercedes GLE). Środek też jest niezły, bo do zwykłego Ceeda dodali większy ekran i wirtualne zegary. Resztę zostawili niezmienioną, ale to jakimś wielkim minusem nie jest, bo już w zwykłym Ceedzie środek wyglądał bardzo dobrze i nowocześnie.

Z tego co czytałem, to silniki będą te same, tj. uturbione 1.0, 1.4 i 1.6. Ciekawi mnie, czy 1.6 204 KM znów będzie tylko w sportowej (i niestety głośnej) odmianie GT, czy także w bardziej "cywilnych" wersjach.

W międzyczasie trafiłem również na aukcję Focusa ST, wystawioną przez białostockiego dealera i tu kolejna dobra wiadomość - fotele w tańszej wersji ST2 niewiele różnią się od tych z ST3 (nie jest tak, jak np. w Fieście ST, gdzie fotele w niższych wersjach wyglądają zdecydowanie gorzej, mają inny kształt albo w całości materiałową tapicerkę). Pozostaje czekać, aż więcej egzemplarzy pojawi się w salonach, żeby sprawdzić czy siedzi się w nich wygodnie i czy wydech w trybie normalnym jest do zaakceptowania w codziennej jeździe (tak wynika z jedynej recenzji dostępnej na YT).

Jeśli fotele Recaro okażą się wygodne, a wydech wystarczająco kulturalny, to na jesieni będę miał trudny wybór między Focusem ST, a XCeed'em. Kia wygrywa materiałami, ceną i praktycznością. Focus kusi olbrzymią mocą w relatywnie niewielkich pieniądzach (Bemo-Motors wystawiło Focusa ST z LEDami i kilkoma dodatkami za 125 tysięcy, z czego pewnie jeszcze tysiąc/dwa można urwać - gdy zamawiałem ST-Line to nie byli najtańszym salonem).

forger
26-06-2019, 23:06
Z dyskusji na niemieckim forum motor-talk.de wynika, że samochody na ich rynku podobnie jak w UK mają już kluczyki z trybem "sleep mode". Ciekawe czy w takim razie tak będzie w całej Europie czy na wybrane rynki.

W Niemczech ADAC mocno nagłaśnia problem kradzieży samochodów z keyless. https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/ausstattung-technik-zubehoer/assistenzsysteme/keyless/

Off-topic

XCeed ma większy bagażnik (426 l) od Forda Active i trochę większy prześwit (17,4 cm).

Co do wyglądu - wiadomo, kwestia gustu, ale z zewnątrz mała przewaga dla Xceed, wewnątrz wolę Active.

tryhp3
27-06-2019, 07:24
W PL nic nie wiedzą o "sleep mode" co nie znaczy że go nie ma...

Bump:
XCeed ma większy bagażnik (426 l) od Forda Active i trochę większy prześwit (17,4 cm).
Prześwit CUV-a wynosi 174 mm przy kołach 16-calowych i 184 mm w wypadku kół 18-calowych

Ale już rozstaw osi ma mniejszy.

potraff
27-06-2019, 08:27
XCeed ma większy bagażnik
Jak porównywałem habacki, to różnice między focusem a ceed/i30 nie jest przepaścią, ale za to więcej zdecydowanie miejsca w środku jest w focusie. Póki co wyjazd wakacyjny przed nami, ale na dłuższy weekend bagażnik focusa starczył, miejsca było sporo jeszcze, choć ja zamieniłem pełen zapas na dojazdowe koło.
Co do środka, mnie się np bardziej i30 podoba od ceeda. Ale to gusta...

forger
27-06-2019, 08:53
Jak porównywałem habacki, to różnice między focusem a ceed/i30 nie jest przepaścią [...]

Focus i Focus Active mają takie same bagażniki, natomiast XCedd ma większy od Ceeda

Póki co wyjazd wakacyjny przed nami, ale na dłuższy weekend bagażnik focusa starczył, miejsca było sporo jeszcze, choć ja zamieniłem pełen zapas na dojazdowe koło.

Zamówiony Active też ma dojazdówkę, ale raczej przy pakowaniu na wakacje dla 2 + 2 dzieci będzie trzeba rezygnować z pewnych rzeczy, albo wywalić koło z całą wkładką - wtedy powinno być spokojnie ponad 400 l.

potraff
27-06-2019, 12:14
wywalić koło z całą wkładką - wtedy powinno być spokojnie ponad 400 l.
Skoro : Focus i Focus Active mają takie same bagażniki to wywalenie koła zapasowego da Ci 375l. Bo tyle ma focus hatback bez zapasu.
Ja wywaliłem pełny zapas plus tą wkładkę styropianową, więc z 275l mam teraz 324l bodajże.
Ceed/i30 ma 390l, pytanie jak ile to te 390? Czy jak Ford podaje maksymalną pojemność, czyli z zestawem naprawczym? Bo na oko, bardzo podobne są bagażniki (w ten sam dzień porównywaliśmy.
Natomiast jak pisałem, focus ma sporo więcej miejsca na tylnej kanapie od ceeda/i30, co dla nas było ważniejsze.

forger
27-06-2019, 12:16
Z tej i innych recenzji które pojawiły się w ostatnim czasie wynika jasno, że wielowahacz zostaje w Active.

Active vs Subaru XV vs Golf Alltrack https://www.caradvice.com.au/765474/2019-ford-focus-active-v-subaru-xv-v-volkswagen-golf-alltrack-comparison/

Prześwit CUV-a wynosi 174 mm przy kołach 16-calowych i 184 mm w wypadku kół 18-calowych.

18' to 235/45, raczej do tego 1.6 200KM niż 1.4 140KM ...

Skoro : to wywalenie koła zapasowego da Ci 375l. Bo tyle ma focus hatback bez zapasu.

375 l ma z zestawem naprawczym, który przecież też zajmuje miejsce ...

tryhp3
27-06-2019, 12:41
ja wywaliłem pełny zapas plus tą wkładkę styropianową, więc z 275l mam teraz 324l bodajże.
341

forger
27-06-2019, 12:50
375 l - zestaw naprawczy

341 l - koło dojazdowe

341 l - zestaw naprawczy + B&O

273 l - koło dojazdowe + B&O

273 l - pełnowymiarowe koło zapasowe

Według mnie niezależnie czy mamy pełny zapas, dojazdówkę czy zestaw naprawczy jak to wywalimy + wkładkę styropianową to powinno być ponad 375 l ?

loki34
28-06-2019, 18:02

No i zdarzył się cud. Dziś dostałem telefon z salonu że auto dotarło do nich i w środę będzie do odbioru. Słowo dotrzymane, nie mialem żadnej informacji o dacie produkcji, żadnego vinu dla tego moje zaskoczenie jest jeszcze większe ☺️

lukbin
02-07-2019, 16:38
Informacja z przed chwili. Auto zamówione 2 maja ma wyznaczoną produkcję na 13 sierpnia. Ma być w salonie 31.08. Ciekawe czy termin będzie zatrzymany. W sumie dealer dał sobie tygodniowy bufor.

Bump: Jeszcze poinformowała goi że jeżeli oni mi teraz powie że samochodu nie będzie w terminie, to jestem w stanie kupić coś z placu. Ale jak sciemnia to się naprawdę zdenerwuje i nic nie kupie

skylla1
02-07-2019, 21:46
Sprzed chwili. Normalnie nie reagowałbym, ale ostatnio ten błąd pojawia tutaj się zbyt często...

tryhp3
08-07-2019, 09:48
W pakiecie Active Blue mam "miękkie" nakładki na wysokości kolan. Ale coś to oszukane dostałem. Jest może z milimetr pianki + obszycie skórą. Wcześniej te nakładki spodobały się mi w wersji ST-Line. Pytanie czy jakieś oszczędności z 2019.75 czy różnice między wersjami, a może ja odniosłem lepsze wrażenie w czasie jazdy testowej...

blablawla
08-07-2019, 10:59
Mam podobne wrażenie :), że w demo ST line były znacznie bardziej mięsiste niż w moim Titanium.

benykamil
09-07-2019, 17:46
Info z dzisiaj z salonu: mój zamówiony początkiem lutego 1.5 EB (Titanium, manual) dostał termin produkcji na sierpień.

lukbin
10-07-2019, 22:42
Moja przygoda z Focusem szybciej się zakończyła niż rozpoczęła. W zeszłym tygodniu dostałem info, że auto będzie produkowane 13.08. Dzisiaj będąc w salonie otrzymałem informacje, że nie sierpień, a jednak 13 września. Potrzebując auta praktycznie od połowy sierpnia, zrezygnowałem z Forda. Czytając forum jak i profil na FB, trochę się cieszę, że nie wyszło.

vegeciak
10-07-2019, 23:59
Czytając forum jak i profil na FB, trochę się cieszę, że nie wyszło.
Witaj w klubie :D U mnie zaczęło się od lekkiego smutku, przez stonowane zadowolenie, po ogromną ulgę.

Był okres, że oglądałem na YT mnóstwo filmów z Focusem w roli głównej, więc algorytm Google'a wciąż mi je proponuje i z każdym kolejnym radość jest coraz większa (kilka dni temu widziałem na przykład taki, na którym Sync 3 wiesza się i samoczynnie uruchamia po zgaszeniu auta i opuszczeniu go przez kierowcę - masakra).

mskgs
11-07-2019, 07:26
kilka dni temu widziałem na przykład taki, na którym Sync 3 wiesza się i samoczynnie uruchamia po zgaszeniu auta i opuszczeniu go przez kierowcę - masakra.

Daj link do tego filmiku. :-)

Tichy
11-07-2019, 08:27
Moja przygoda z Focusem szybciej się zakończyła niż rozpoczęła. W zeszłym tygodniu dostałem info, że auto będzie produkowane 13.08. Dzisiaj będąc w salonie otrzymałem informacje, że nie sierpień, a jednak 13 września. Potrzebując auta praktycznie od połowy sierpnia, zrezygnowałem z Forda. Czytając forum jak i profil na FB, trochę się cieszę, że nie wyszło.

Kiedy zamawiałeś? Ja zamawiałem z końcem kwietnia i sprzedawca się zarzeka, że produkcja 30.08. Trochę mu nie wierzę.

vegeciak
11-07-2019, 10:47
Daj link do tego filmiku. :-)
https://youtu.be/byF3uXcdcYo

mskgs
11-07-2019, 11:18
Ok, możesz mi wskazać w którym momencie filmu dzieję się to:

samoczynnie uruchamia po zgaszeniu auta i opuszczeniu go przez kierowcę - masakra).

?

vegeciak
11-07-2019, 11:46
Pod koniec filmu. Koleś gasi silnik, zamyka samochód, a głośniki dalej grają i "stukają". A może to po prostu taki innowacyjny system antykradzieżowy?

Jeśli chcesz dalej rozmawiać to odsyłam na priv albo do innego tematu, bo tu nie chcę robić offtopu (tym bardziej, że film dotyczy Fiesty - chociaż system multimedialny jest przecież ten sam).

Mnie ilość bubli i niedoróbek w nowym Focusie po prostu przeraża. Najpierw niechlujne wykonanie, potem jakieś stuki ze skrzyni automatycznej, jeszcze później anomalie systemu multimedialnego, na końcu narzekania na basowe dudnienie z wydechu. Do tego wszystkiego dochodzi niepoważne traktowanie ze strony importera czy dealerów (zmiany w specyfikacji, dezinformacja, ciągłe przesuwanie dat produkcji albo obiecywanie nierealnych terminów odbioru). Masakra...

Podobnie jak w przypadku lubkina (a także innych, którzy nie doczekali na swoje nowe Focusy) - po początkowym smutku, z każdym kolejnym filmem/postem cieszę się coraz bardziej, że do obioru jednak nie doszło.

Pozdrawiam :)

tryhp3
11-07-2019, 12:31
(tym bardziej, że film dotyczy Fiesty - chociaż system multimedialny jest przecież ten sam).
To akurat daleko idące rozważania. Możemy mieć tą samą wersję androida na różnych urządzeniach, które mogą działać w zdecydowanie różny sposób. A w przypadku samochodów dochodzi jeszcze setka różnych czujników do tego różnych w zależności od wyposażenia.

robert_71
11-07-2019, 12:48
Mnie ilość bubli i niedoróbek w nowym Focusie po prostu przeraża.
Kolego, nie kupiłeś w końcu focusa, więc postaraj się oswoić ten lęk. Nie powtarzaj w kółko listy domniemanych wad tego auta, z czasem zapomnisz, przerażenie minie.
Pozdrawiam

I zmień proszę opis - wprowadzasz czytających w błąd, mogą uznać Twoje posty za opinię użytkownika.

vegeciak
11-07-2019, 13:34
Nie powtarzaj w kółko listy domniemanych wad tego auta
Która z wymienionych przeze mnie wad jest domniemana (nie tylko z ostatniego posta, ale i wszystkich pozostałych)?

Mało komfortowe i głośno pracujące (na tle niektórych modeli konkurencji) zawieszenie na belce? *
Spartańskie wnętrze? *
Niechlujne wykonanie/spasowanie/przymocowanie niektórych elementów? *
Stukająca skrzynia automatyczna?
Głośny, dudniący wydech?
Zamulający, mało intuicyjny, brzydki graficznie, a czasem nawet wieszający się system multimedialny? *
Anomalie elektryki (wspomaganie kierownicy, dźwięk z czujników parkowania dobywający się z różną częstotliwością z różnych źródeł, itp. itd.)?
Przenosząca drgania 3-cylindrowego silnika karoseria?
Mały (jeden z najmniejszych w klasie?) bagażnik? *
Opadający wąż w dieslu?

Mam wymieniać dalej?

Podczas krótkiej, półgodzinnej jazdy testowej sam "doświadczyłem" sporej liczby tych wad (specjalnie dla Ciebie oznaczyłem je gwiazdką). Część z nich zaakceptowałem (spartańskie wnętrze i mały bagażnik), część miała nie dotyczyć zamówionego przeze mnie egzemplarza (głośna i niekomfortowa belka), a część zwaliłem na niedoróbki z początku produkcji (niechlujne spasowanie niektórych elementów).

Samochód zamówiłem. Do realizacji zamówienia z powodu wprowadzenia majowych cięć nie doszło. Początkowo żałowałem, bo nowy Focus wygląda świetnie. Później pojawiły się na forum wpisy z kolejnymi wadami i żal szybko minął, a zastąpiła go ulga i radość, że nie wywaliłem ponad 100 tysięcy na ładnie opakowanego bubla. Ilość realnych, a nie żadnych domniemanych czy wymyślonych, niedoróbek w nowym Focusie powala; tak samo jak podejście producenta który pewnych problemów (jak opadającego węża czy walącej skrzyni) wciąż nie potrafi rozwiązać, a na części każe czekać długie miesiące (=problem z blokiem silnika z innego wątku).

Wisienką na torcie w całym tym kabarecie jest zachowanie niektórych polskich dealerów, którzy wciąż przyjmują zamówienia z terminami na październik. Parafrazując klasyka... Kto miał do czynienia z Fordem, ten w cyrku się nie śmieje...

tryhp3
11-07-2019, 13:51
Duża cześć minusów kryje się pod konkretnym silnikiem. Jeżeli producent oferuje 5 silników to każdy będzie miał jakieś wady. Np. w Volkswagenie usterkę w silniku 1,4 TSi będzie łatwiej rozwiązać wymieniając silnik (co ponoć często się dzieje na gwarancji) niż naprawiając usterkę. Internet jest pełen poradników typu kup Pan BMW ale unikaj tego i tego silnika.
Z wężem były problemy w dieslu 2.0 i ktoś zdaje się pisał, że dostał nową wersję.
Skrzynia w dieslu 2.0
Wydech to w 1.5 benzynie.
Mi Sync nie muli (nie każdemu muli, były wypowiedzi użytkowników na forum niedawno) ale może zacznie. Jak dla mnie Syn może i nie jest ładny ale czytelny. Ja lubiłem kafelki w WP a tutaj jest coś w tym stylu.
Anomalii elektryki jeszcze nie doświadczyłem.
Drgania z silnika 3 cylindrowego, zwłaszcza przy pracy na dwóch to raczej norma u wszystkich producentów.
Mały bagażnik to mają Japońce typu Mazda 3, Corolla, mniejszy ma też np. Alfa Romeo Giulietta. Klasa premium typu BMW 1, Volvo V40 czy Audi A3 też ma mniejsze. Porównywalny ma Astra czy "wzór" czyli GOLF i jego brat Leon (ponoć Volkswagen i tak jakoś dziwnie liczy te pojemności ale w temat nie wnikałem). Z tym że Focus oferuje raczej najwięcej miejsca w kabinie kosztem oczywiście bagażnika (ja akurat to łatwo sprawdziłem bo mam 190 cm). Coś za coś. W sumie większy bagażnik ma tylko kilka kompaktów. Porównywałem wersje HB.

Wady dla wszystkich wersji to pewnie nie najlepsze materiały (ale taki Hyundai wcale nie ma lepszych) i jak już ktoś chce to Sync (chociaż i tak lepszy od np. Volvo czy niektórych Japończyków, w testach też narzekają na wynalazki z PSA ale tego nie weryfikowałem). Ale samochód mam od tygodnia, także coś się na pewno jeszcze znajdzie.

mdmowski
11-07-2019, 14:26
Wkurzające jest już narzekanie pojedynczych jednostek na to auto.
Widocznie trafiłem na normalne auto, bo po wielokrotnie większej liczbie razy skorzystania z auta oraz większej liczbie przejechanych kilometrów niż na jeździe testowej (nawet 10x) 'beta' autami:

Mało komfortowe i głośno pracujące (na tle niektórych modeli konkurencji) zawieszenie na belce? *
Akurat u mnie nie ma belki na szczęście, jak i w połowie Focusów. Teraz niestety zacznie się ta proporcja zmieniać na niekorzyść.

Spartańskie wnętrze? *
Zmień wersję wyposażenia z Trend, Focus ma nawet wersję Vignale.

Niechlujne wykonanie/spasowanie/przymocowanie niektórych elementów? *
Nie zauważyłem. Możliwe, że trzeba wybrać coś innego niż Trend.

Stukająca skrzynia automatyczna?
Znowu nie zauważyłem, kurde. Pojedyncze egzemplarze miały bodajże problem. I to w silnikach diesel.

Głośny, dudniący wydech?
Powtórzę się, ale nie zauważyłem. W pojedynczych nowych sztukach benzynowych chyba się pojawia.

Zamulający, mało intuicyjny, brzydki graficznie, a czasem nawet wieszający się system multimedialny? *
Racja, raz mi się zawiesił przy kontakcie z AA. Sync3 nie jest może demonem szybkości czy estetyki, ale działa płynnie, nie jest brzydki i co najważniejsze spełnia swoją rolę. Kwestia gustu i wymagań, ale wybierając auto widać jaki jest system multimedialny. Reszty da się nauczyć i ewentualnie przyzwyczaić.
Minusem raczej może być jego nagrzewanie się.

Anomalie elektryki (wspomaganie kierownicy, dźwięk z czujników parkowania dobywający się z różną częstotliwością z różnych źródeł, itp. itd.)?
Znowu pojedyncze przypadki. U mnie działa bardzo dobrze całość i nie zdarzyło mi się, aby coś wywaliło albo brzęczało.

Przenosząca drgania 3-cylindrowego silnika karoseria?
Standard 3-cylindrówek. Przeszkadza? Są jeszcze inne silniki.

Mały (jeden z najmniejszych w klasie?) bagażnik? *
Czy jest mały? Widać co się kupuje, bo producent nie oszukuje. W HB jeździłem nawet we 4 osoby z 4 dużymi plecakami + innym bagażem + 2 kompletami nart i się jakoś wszystko zmieściło w bagażniku. Jak potrzeba zapakować stodołę to: a. jest kombi, b. są bagażniki/boxy c. są przyczepki.

Opadający wąż w dieslu?
Wada wieku młodego, było to irytujące, ale akcja serwisowa już była na to i jest OK.

Mam wymieniać dalej?
Kup auto i dopiero zobacz jak się spisuje.
Każde auto obarczone jest jakimiś wadami, błędami itp., więc trzeba wziąć na luz trochę. Bo tak jak napisał tryhp3, aby wyszło takie słabe auto jak prezentujesz, że ma tyle wad i niedociągnięć, to musiałbyś połączyć różne wersje silnikowe, wyposażenia i etapów produkcji aut. A tak się nie da.

Focus MK4 jest ogólnie dobrym autem, któremu przytrafiają się różne dolegliwości, ale nie ma co dramatyzować i skreślać tego auta. Każde auto tak ma.
Niestety dealerzy i problemy produkcyjne Forda mocno zatarli dobre wrażenie o tym aucie.

mskgs
11-07-2019, 15:43
Gość ma jakieś problemy z głową, bez kitu... Kto normalny po rezygnacji z kupna samochodu siedzi na forum i marudzi? ;-)

lukbin
11-07-2019, 16:09
Kiedy zamawiałeś? Ja zamawiałem z końcem kwietnia i sprzedawca się zarzeka, że produkcja 30.08. Trochę mu nie wierzę.

Zamawialem 2 maja. Jeżeli nie masz daty produkcji to moim zdaniem nie ma szans na odbiór na koniec sierpnia

vegeciak
11-07-2019, 16:40
Kto normalny po rezygnacji z kupna samochodu siedzi na forum i marudzi?
Równie dobrze mógłbym zapytać, który normalny posiadacz/właściciel Focusa wchodzi w temat dotyczący oczekiwania na odbiór i zmian w specyfikacji? Przecież takiej osoby (Ciebie także?) on nie dotyczy, więc czego tu szuka?

Ale odpowiadając na pytanie (skoro spędza Ci ono sen z powiek) - Przez pierwsze tygodnie po wycofaniu zamówienia wchodziłem tu, bo mimo całego szeregu wad nowego Focusa, całkiem poważnie rozważałem zakup wersji ST (czekałem na oficjalny cennik, pytałem o rabaty, szczegóły specyfikacji, itd.).

Ostateczna decyzja o rezygnacji z zakupu wersji ST zapadła dość niedawno i od tego czasu wchodzę tu wyłącznie z ciekawości, by sprawdzić jak potoczyły się losy pozostałych "szczęśliwców" i upewnić się, że podjąłem dobrą decyzję (a może nawet poprawić sobie nieco humor).

A wracając do komentarza mdmowskiego o wadach (całego wpisu nie chce mi się komentować) - Focus niezależnie od wersji wyposażenia, w środku zawsze będzie plastikowy. O ile w takim Golfie, Megane, Ceedzie czy innych kompaktach twarde plastiki zaczynają się najczęściej na wysokości kolan, o tyle w Focusie miękka jest tylko sama góra deski rozdzielczej. Niżej jest ta paskudna, pseudokarbonowa wstawka rodem z tanich VAGów z segmentu B (a także np. Scali), pas z nawiewami i schowkiem jest już twardy, a panel od klimy wygląda jakby był wykonany z materiałów pozyskanych z recyklingu. Nawet niski tunel środkowy z wąską roletką i malutkim podłokietnikiem wygląda biednie (porównaj sobie do wnętrza Golfa, Mazdy, Megane, Ceeda, itd.).

O bokach drzwi (nawet tych z przodu) nie ma co wspominać. Gdyby nie te wytłoczki, to całość wyglądałaby jak masakryczna skorupa wykonana z jednego elementu - strasznie nudno i biednie. No i w wyższych pakietach wciąż nie mamy np. dodatkowych nawiewów z tyłu - tam dalej będzie mega surowo, żeby nie powiedzieć spartańsko (i znów porównaj sobie do wnętrza Golfa, Megane, Ceeda, Mazdy, itd.). Zgadzam się z jednym z przedmówców - zdecydowanie gorzej oceniam wnętrze tylko i30, ale ten model ma już swoje lata (tam to w ogóle środek wygląda jak plastikowa wanna).

playlikeapro
11-07-2019, 18:14
vegeciak a kupiles juz cos? Albo na cos sie zdecydowales?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

mskgs
11-07-2019, 21:08
Odpowiem ci ostatni raz vegeciak. Wygladasz na osobe, ktora pierwszy raz w zyciu kupuje nowy samochod. Nie jestem internetowym madrala. Troche samochodow juz kupilem i wiem jedno: nowy samochod to sztuka kompromisow i NIE MA samochodu idealnego. Jeden bedzie gorzej wykonczony, drugi bedzie gorzej jezdzil, trzeci bedzie mial gorszy silnik. Ot, zycie. Kupujesz co ci najbardziej odpowiada. Mozna kupic albo kupowac samochod. Ty najwidoczniej chcesz kupowac, a nie kupic. Siedzisz od miesiecy i marudzisz na wykonczenie Focusa. Masz racje, nie jest to najlepiej wykonczony samochod. Jak lubisz macac plastiki to twoja sprawa. Ale siedziec na jednym forum i wypisywac jedno i to samo, to jakas choroba psychiczna. :P albo wylewanie swoich frustracji, ze twoj wymarzony samochod jednak nie jest idealny. A na dodatek ci go nie wyprodukowali. Tyle z mojej strony.

Tichy
12-07-2019, 06:29
Właśnie nie kumam, skąd ten kult miękkich tworzyw użytych do budowy wnętrza. Czy to pewien słynny youtuber znany z tego, ze w każdym swoim filmie maca plastiki wykreował u wszystkich potencjalnych klientów, pragnienie miękkości daszka nad zegarami? Ważne żeby nie trzeszczało po iluś tam kilometrach, żeby było łatwe do utrzymania w czystości i żeby jakoś wyglądało. Nie bronię tu Forda, ale ludzie ... Jeden woli miękkie daszki, drugi mocny silnik, trzeci wielki bagażnik, czwarty sportowy wygląd... Nie ma na rynku auta, które zadowoliłoby każdego jednego klienta. Krytykowanie ludzi za to, że im się podoba Ford a VW już nie to jak debata o wyższości świąt Bożego narodzenia nad świętami Wielkanocy. Mam znajomych, z których jeden jeździ Oplem, drugi toyotą, trzeci Skodą i każdy z nich jest zadowolony. Nie zamierzam krytykować wyboru żadnego z nich, bo każdy z nich ma inne oczekiwania wobec auta. Wiadomo, że jak kupujesz nowe, zawsze jest ryzyko że się rozczarujesz, bo te kilkadziesiąt minut jazdy próbnej nie uwidocznią wszystkich tych denerwujących rzeczy, do których będziesz się musiał przyzwyczaić. Ja tam czekam na swoją Fokę cierpliwie. w ten wątek wchodzę po to żeby się dowiedzieć jakie opóźnienia w dostawie mają inni, a nie żeby czytać o twardych/miękkich plastikach. Jak już ktoś się zdecydował na Fokę, to znaczy, że mu te plastiki nie przeszkadzają.

B4Bci4 z Bydzi
12-07-2019, 06:41
Zamówione auto 11 kwiecień do odbioru w tym tygodniu, zgodnie z umową z salonem, 1.5 benzin

Tichy
12-07-2019, 06:42
Zamawialem 2 maja. Jeżeli nie masz daty produkcji to moim zdaniem nie ma szans na odbiór na koniec sierpnia

Na koniec sierpnia mam datę produkcji, odbiór wg umowy to końcówka września.

Bump: Zamówione auto 11 kwiecień do odbioru w tym tygodniu, zgodnie z umową z salonem, 1.5 benzin

"W tym tygodniu" czyli już odebrałeś lub odbierasz dziś, bo już piątek. Oglądałeś dokładnie przed odbiorem? Co sprawdzałeś? Wszystko poszło bez zastrzeżeń?
Przyznam się, że pierwszy raz kupuję nówkę i się zastanawiam, czy się wygłupiać z czujnikiem grubości lakieru w salonie i takie tam rzeczy o których Moto doradca mówił w swoim filmiku o odbieraniu nowego auta...

B4Bci4 z Bydzi
12-07-2019, 06:54
"W tym tygodniu" czyli już odebrałeś lub odbierasz dziś, bo już piątek. Oglądałeś dokładnie przed odbiorem? Co sprawdzałeś? Moto doradca mówił w swoim filmiku o odbieraniu nowego auta...

Miałem dziś lub jutro ale niestety wyjazd mi się narysował odbiorę z poślizgiem, z tym mienikiem to chyba przesadzone lekko, pewnie będę go mocno oglądał czy nie ma fizycznych błedów, nie panikowałbym

tryhp3
12-07-2019, 07:49
O ile w takim Golfie, Megane, Ceedzie czy innych kompaktach twarde plastiki zaczynają się najczęściej na wysokości kolan, o tyle w Focusie miękka jest tylko sama góra deski rozdzielczej.

Taka Astra, Tipo, i30, Elantra, Impreza, Civic, Scala(?) wcale nie mają bardziej miękkich plastików (chociaż chyba jedynie Civic będzie wyraźnie droższy). Więc tych innych kompaktowych aut będzie niewiele.

Niżej jest ta paskudna, pseudokarbonowa wstawka rodem z tanich VAGów z segmentu B (a także np. Scali),

Przeglądałem sporo testów i jakoś nikt się tej wstawki nie uczepił. Ale na Piano Black konkurencji zawsze są narzekania.

Nawet niski tunel środkowy z wąską roletką i malutkim podłokietnikiem wygląda biednie (porównaj sobie do wnętrza Golfa, Mazdy, Megane, Ceeda, itd.).

Jeśli chodzi o wnętrze to akurat nowa Mazda 3 zjada odpowiedników z Mercedesa, Audi i BMW na śniadanie, a nie konkuruje z Golfem. Niski tunel dla mnie to zaleta. Jestem wysoki i wolę więcej przestrzeni.

Zgadzam się z jednym z przedmówców - zdecydowanie gorzej oceniam wnętrze tylko i30, ale ten model ma już swoje lata (tam to w ogóle środek wygląda jak plastikowa wanna).
Raptem rok starsze auto od Focusa MK4, bazuje na tym samym co Ceed.

Przyznam się, że pierwszy raz kupuję nówkę i się zastanawiam, czy się wygłupiać z czujnikiem grubości lakieru w salonie i takie tam rzeczy o których Moto doradca mówił w swoim filmiku o odbieraniu nowego auta...
Jak ja powiedziałem sprzedawcy, że chce sprawdzić lakier, to poleciał po swój czujnik. Także mogłem nawet zweryfikować czy mój działa dobrze. Sprawdzaliśmy salonowym bo był zdecydowanie bardziej profesjonalny i szybko działał.

Fiesta Mk8 ST Line
12-07-2019, 08:05
Jak odbierałem mondeo to handlowiec sam przyniósł miernik grubości lakieru, widocznie nie jest to nic dziwnego. Co ciekawe (ale i smutne) grubość wyszła w przedziale 110-60 więc szału ni ma, gdyby przyszło do grubszej polerki . Poza tym jakość powłoki nie jest najwyższych lotów, znalazłem pod lampą led 2 miejsca gdzie pod bezbarwnym są paprochy. Zapytałem co z tym, bo jak go będę sprzedawał to ktoś mi powie że malowany, zaproponował ponowne lakierowanie tych elementów jak mi to bardzo przeszkadza... "Normalny" klient by tego nie zauważył, ale ja mam nastukane pod kopułą pod tym względem, ale przecież nie będę malował nowego auta. Powiedział też że 2 x zdarzyło się że auto miało fabrycznie ponad 200 na całości co by oznaczało że fabryka po badaniu jakości cofnęła auto na ponowne lakierowanie, ale w takim przypadku oni dają wybór czy klient odbiera z dodatkowym opisem z ich strony na papierze że auto fabrycznie dodatkowo lakierowane, albo odmawiasz odbioru bez konsekwencji. Mój kolor chrome Blue.

tryhp3
12-07-2019, 08:14
Co ciekawe (ale i smutne) grubość wyszła w przedziale 110-60 więc szału ni ma,
A to o tym Mondku opowiadał Andrzej ;) Stwierdził, że u mnie i tak grubo dali.
U mnie większość elementów dochodziło do 120. Doły drzwi 90. Ale ja mam lakier trójwarstwowy (Ruby RED).

vegeciak
12-07-2019, 11:45
Taka Astra, Tipo, i30, Elantra, Impreza, Civic, Scala(?)
Nie ma co... Doborowe towarzystwo... "Oszukane" kompakty (Tipo, Scala), azjatycki wynalazek (Impreza - ktoś to jeszcze kupuje?), "emeryt" (Astra) i Hyundai'e, które akurat sam skrytykowałem za jakość wnętrz (a Ty wymieniłeś 2 różne modele, które robione są niemal na jedną modłę). Co do Hondy to się nie zgodzę - w środku jest lepiej niż w Focusie.

Poza tym z popularnych marek lepiej (=bardziej miękko) będzie też w leciwym 308, Leonie i nowej Corolli. Gdyby ustawić te wszystkie modele w rzędzie, to Focus niestety znalazłby się w ogonie, przed Hyundai'em i raczej Astrą, a za całą resztą.
Przeglądałem sporo testów i jakoś nikt się tej wstawki nie uczepił.
Już tłumaczę... Wsiadam do np. Megane, Golfa czy Ceeda i czuję się prawie jak w kilkuletnim BMW. Wsiadam do Focusa i czuję się jak Polo albo Ibizie. W tych pierwszych materiały są w większości miękkie, tunel środkowy jest masywny, a całość od strony stylistycznej wygląda spójnie. W tych drugich wnętrze w 90% to plastikowa skorupa z najtańszego tworzywa (dotyczy to nawet fragmentu nad schowkiem pasażera - co starano się ukryć kolorowymi/"karbonowanymi" wstawkami), tunelu środkowego praktycznie nie ma (jak w miejskich autach klasy A/B), a konsola centralna wygląda dziwacznie, jakby ulepiona z kompletnie różnych elementów, które na siłę starano się upchnąć w niewielkim wnętrzu.
z tym mienikiem to chyba przesadzone lekko, pewnie będę go mocno oglądał czy nie ma fizycznych błedów, nie panikowałbym
Żadna przesada.
Najpierw obejdź auto dookoła i sprawdź czy nie ma żadnych uszkodzeń (np. rys, zmatowień, wgniotek) bez czujnika, obejrzyj też stan felg aluminiowych. Potem sprawdź powłokę z pomocą czujnika, przykładając w przynajmniej kilku miejscach na każdym elemencie. Na końcu wejdź do środka (z przodu i z tyłu) i też pooglądaj, czy tapicerka nie jest nigdzie pozaciągana, czy plastiki na bokach drzwi nie są poobijane, itp. itd.
Nawet jeśli u Twojego dealera takie dokładne oglądanie auta przed odbiorem nie jest częstą praktyką (niektóre salony mają nawet specjalne pomieszczenia przeznaczone do odbioru), to nie przejmuj się tym, co sobie o Tobie pomyślą. Wydajesz niemałe pieniądze i to normalne że chcesz dokładnie sprawdzić to, co kupujesz.
Dwie uwagi:
1. Na oglądanie auta najlepiej przyjść z drugą osobą (co dwie pary oczu to nie jedna :D).
2. Najlepiej zrobić to w dniu, kiedy pojedziesz do dealera odebrać dokumenty potrzebne do rejestracji (czyli jeszcze przed rejestracją i ubezpieczeniem samochodu). Gdy dealer zadzwoni, że auto przyjechało, dokumenty są gotowe do odbioru i "zaprasza do salonu", to uprzedź go, że chciałbyś najpierw zobaczyć samochód (żeby nie okazało się, że ten stoi gdzieś na warsztacie i robią mu przegląd zerowy). Możesz też zapytać, czy mają swój czujnik i czy go udostępnią.

tryhp3
12-07-2019, 13:18
Nie ma co... Doborowe towarzystwo... "Oszukane" kompakty (Tipo, Scala), azjatycki wynalazek (Impreza - ktoś to jeszcze kupuje?), "emeryt" (Astra) i Hyundai'e, które akurat sam skrytykowałem za jakość wnętrz (a Ty wymieniłeś 2 różne modele, które robione są niemal na jedną modłę). Co do Hondy to się nie zgodzę - w środku jest lepiej niż w Focusie.

Tipo i Scala to może i oszukane kompakty ale jednak kompakty. Na pewno gabarytowo są podobne do Golfa a i na pewno ładniejsze.
Azjatycki wynalazek impreza, obecnej generacji jest dostępna dopiero od kilku miesięcy w PL. Widok rzadki ale już uterenowiona Impreza czyli XV dosyć częsty. Są to samochody bardzo popularne np. w USA.
i30 i Elenatra nie są robione na jedną modłę. To dwie zupełnie inne platformy.

forger
12-07-2019, 22:54
Z niemieckiego forum motor-talk przełożone na EN. Dotyczy zmian w roku modelowym 2020.25 które mają wejść październik/listopad 2019 r.

Changes for the new model year 2020.25

- Ford Pass Connenct now series on all series
- DAB for all series now series, since 2020 duty in Germany
- Introduction Active Vignale
- The halogen headlight now receives an LED bulb for dimming
- Orange, Pyrite, Dark Berry. New Panther Blue
- Introduction of optional CD players
- Deletion 85ps EB
- Removal of mechanical handbrake, thus only electric
- No parking heater for 2 liter diesel, 1.5 liter EB and ST 2.3 liter
- No SRA on iLED
- No SYNC lettering under the display

vegeciak
13-07-2019, 00:09
Czyli kolejne cięcia...

Najpierw usunęli m.in. wielowahacz, adaptacyjne zawieszenie, bezkluczykowy dostęp z tyłu i materiał ze słupków A.

Teraz zabierają m.in. ogrzewanie postojowe i spryskiwacze w adaptacyjnych LEDach (czyli z uwagi na przepisy pewnie będą musieli ograniczyć także ich moc).

Co jeszcze wytną? Dwustrefową klimę czy Android Auto? A może nagłośnienie B&O? Jeszcze kilka takich "zabiegów" i Fordowi w tym segmencie faktycznie pozostanie konkurować wyłącznie z Tipo albo Scalą... Ale nie ma się co przejmować, na osłodę klienci dostaną kilka nowych lakierów i napęd CD w opcji (w XXI wieku, kiedy wygodniej włożyć kilkunastogigabajtowy pendrive z muzyką).

W tej chwili autentycznie nie widzę sensu w zakupie nowego Focusa, który na przestrzeni zaledwie roku stracił w zasadzie większość atutów, które dotychczas go wyróżniały i przynajmniej częściowo rekompensowały ogromne braki w jakości wnętrza. Nic dziwnego, że zamykają fabryki i zwalniają pracowników...

tryhp3
13-07-2019, 08:55
Ja bym nie narzekał, tutaj większość zmian na plus. Z adaptacyjnymi LEDami są problemy (było na forum). Mi już sprzedawcach ich odradził. Nagrzewnice pewnie też mało kto bierze. Ja zdecydowałem się na pakiet Winter i myślę, że wystarczy. Pytanie jeszcze dlaczego zrezygnowano z nagrzewnicy w silnikach które emitują najwięcej CO2? Jakieś dodatkowe punkty?
Jeśli chodzi o DAB to ciekawe czy będzie to za darmo w PL, bo jest napisane "in Germany". U nich DAB jest znacznie bardziej rozwinięty niż w PL.

77pawelkrz
13-07-2019, 09:27
Kolego @wegeciak. Skoro focus jest aż taki tragiczny to proponuje również wypisanie się z tego forum...
A co do najnowszych zmian to dla normalnych użytkowników są one ok lub wręcz bez znaczenia.

hindus
13-07-2019, 10:24
Apropo DAB - https://satkurier.pl/news/177409/2-lata-na-radia-cyfrowe-w-nowych-samochodach.html więc to regulacje UE, obejmą nas też. Wg artykułu od 20 grudnia 2020 DAB musi być w standardzie. Ford wprowadza rok wcześniej, w Niemczech na pewno, czy u nas to pewnie się okaże.

W ciągu dwóch lat wszystkie nowe radioodbiorniki samochodowe w UE będą w stanie odbierać naziemne radio cyfrowe. Wymóg ten dotyczy zarówno krajów z rozwiniętym rynkiem DAB+, takich jak Niemcy, Włochy, Belgia i Holandia, jak i tych na wczesnym etapie rozwoju, takich jak Polska, Szwecja i Czechy. Kierowcy w całej Europie będą mogli czerpać korzyści z naziemnego radia cyfrowego - większego wyboru, wyraźniejszego dźwięku i ulepszonych usług transmisji danych. W sytuacjach awaryjnych, kiedy sieci mobilne najprawdopodobniej zostaną przeciążone, kierowcy nadal będą mogli otrzymywać wiarygodne informacje dotyczące bezpieczeństwa.

vegeciak
13-07-2019, 11:31
Ja bym nie narzekał, tutaj większość zmian na plus.
Rok temu Focusa wyróżniały głównie jasne LEDy, zawieszenie wielowahaczowe z opcją dołożenia CCD i mocny silnik (czyli aspekty związane ściśle z jazdą, które rekompensowały "biedę" w kabinie).
Teraz z adaptacyjnych LEDów zabierają spryskiwacze (więc z uwagi na regulacje pewnie ograniczą ich moc, natomiast statyczne LEDy nie różnią się już niczym in plus od LEDów konkurencji), wielowahacz w większości wersji zastąpili belką, a zamiast 1.5 EB powoli wprowadzają hybrydowy 1.0 (poza tym samo 1.5 też nie okazało się taką rewelacją jak mówiono w testach - spory, trzycylindrowy silnik przenosi większe drgania niż 1.0, a wydech z którym jest połączony "dudni" przy pewnym zakresie obrotów). Focus stanie się więc biednie/słabo wykończonym w środku kompaktem na belce, ze zwykłymi LEDami, głównie małymi silnikami 1.0 w ofercie i wolną, problematyczną skrzynią automatyczną. Faktycznie idealna konkurencja dla Tipo :)

No ale cóż... Widać Ford wpasowuje się w gusta osób, dla których aplikacja na smartfona czy napęd CD są ważniejsze niż dobre światła, zawieszenie czy silnik.

A na koniec, jeśli chodzi o adaptacyjne LEDy... Nawet jeśli tryb automatyczny faktycznie czasami oślepiał kierowców z naprzeciwka, to zawsze można było włączyć tryb półautomatyczny lub manualny, nie pozbawiając się pozostałych zalet tych świateł jakimi były m.in. większa moc, lepsze doświetlanie zakrętów czy system czyszczenia. W nowej specyfikacji faktycznie racji bytu dla tych świateł nie będzie...

skylla1
13-07-2019, 12:32
Vegeciak, robisz sobie tutaj psychologiczne odreagowanie rezygnacji z zakupu? Odpuść trochę, bo wygląda to żałośnie - tak pełne pasji narzekanie na wady auta, którego się nie posiada ;-).

mskgs
13-07-2019, 13:00
Większość samochodów z LED-ami nie ma spryskiwaczy. Nawet Mercedesy ich nie mają. Ich usunięcie nic nie znaczy. No ale zawsze znajdzie się jakiś (cenzura), który nie ma pojęcia, a będzie wypisywał swoje teorie.

krolik
13-07-2019, 13:23
Cześć wszystkim,

30 maja zamówiłam mojego forda focusa wersja Active Kombi 1.5 EcoBoost 150 KM A8 i czekam aż samochód będzie do odbioru. Sprzedawca powiedział, że mogę spodziewać się go w sierpniu ale jakoś się na to nie nastawiam. (Chociaż widziałam, że w Tv zaczęli reklamować właśnie wersje active ale jedna jaskółka wiosny nie czyni)

Dobrego dnia wszystkim.

vegeciak
13-07-2019, 13:45
Ich usunięcie nic nie znaczy.
Wolałbyś mieć spryskiwacze czy ich nie mieć? Krótka piłka...

Jeszcze kilka miesięcy temu sporo użytkowników wymieniało spryskiwacze jako jedną z zalet adaptacyjnych LEDów, a gdy teraz Ford je wywala, to pojawiają się wpisy że "przecież nic się nie stało" i "to wcale nie jest zmiana na gorsze". Może jeszcze powiesz, że na lepsze? No spoko...
Niech jeszcze usuną HUD, dwustrefową klimę, nawigację, podłokietnik (tu akurat "strata" faktycznie byłaby niezauważalna - z racji wielkości/umiejscowienia/zakresu regulacji i tak jest mało przydatny).

Wiesz dlaczego Golf jest wyznacznikiem w klasie? Bo jako jedyny (lub jeden z pierwszych) oferuje lub oferował rozwiązania niespotykane u innych producentów (adaptacyjne zawieszenie/światła/tempomat, rozbudowany system nawigacji, HUD, webasto, system automatycznego parkowania, itp. itd.).

Do niedawna podobnie można było pisać o Focusie. Podczas gdy Megane/308/Mazda/itd. były głównie na belce, Focus miał wielowahacz (na dodatek z możliwością dokupienia CCD). Gdy inni mieli tylko klimę lub ogrzewanie przedniej szyby, Focus oferował jeszcze webasto. Gdy w innych kompaktach (z wyjątkiem VAGa) paleta silnikowa była na ogół wąska, w Focusie można było przebierać do woli. Gdy inni mieli tylko zwykłe LEDy, Focus oferował adaptacyjne, dodatkowo z ułatwiającymi życie i poprawiającymi widoczność spryskiwaczami. Gdy inni nie mieli bezkluczykowego dostępu (lub dostęp tylko z przodu), w Focusie bezkluczykowo można było otworzyć wszystkie drzwi.

Teraz jak widać, wraz z kolejnymi cięciami, powoli to się zmienia. Focus, jeśli chodzi o rozpiętość oferty opcji dodatkowych, stanie się "takim samym" kompaktem jak Megane/Ceed/Astra/itd., tylko zdecydowanie gorzej (a także biedniej) wykończonym. Dlaczego gorzej chyba każdy widzi, wystarczy wsiąść do środka. Dlaczego biedniej? Nawet Scala oferuje nawiewy na tył czy podwójną podłogę bagażnika...

Tym wpisem spełniam marzenia niektórych i kończę aktywność na tym forum (akurat stuknęła mi równa dwusetka postów :)). Cieszcie się ze swoich Focusów (i z tego, że zdążyliście przed ostatnimi cięciami), a ja cieszę się, że dzięki w sumie przypadkowi mam możliwość zakupu auta innej marki :)

maciejczapla
13-07-2019, 15:43
Chłopie, czy ty oczekujesz że ktoś bedzie utwierdzał Ciebie w przekonaniu że dobrze zrobiles rezygnując z Focusa ? Bo jak widać próbujesz za wszelką cenę pokazać jak to Focus jest do D bo wielki kupiec z niego zrezygnował. Tak spryskiwacze ledow nie przydają się do niczego, nie wiem czy jeździłeś tym focusem ale podłokietnik jest wystarczający i nie jest męczący. Cięcia są w każdym aucie większe lub mniejsze -jedynie do czego można się przyczepić to zmiany specyfikacji po zamówieniu . Czytajac Twoje wypociny odczuwa się Twój żal że nie doszło finalnie do zakupu focusa

FrogsterPL
13-07-2019, 16:35
więc z uwagi na regulacje pewnie ograniczą ich moc

Mondeo przy swoich adaptacyjnych LED-ach spryskiwaczy w serii nie ma (kosztują bodajże 900 złotych), a podobno te reflektory ma naprawdę niezłe (na razie bazuję na opiniach, niedługo przekonam się sam).

Do czego dążę: nie sądzę, żeby obniżali moc reflektorów diodowych w Focusie, bo to się po prostu nie opłaca - musieliby bulić za zrobienie reflektorów w zasadzie od nowa i potem jeszcze za ich homologację. Po prostu zabierają seryjne spryskiwacze, trafią pewnie na listę opcji. Jasne, że to nie jest dobry krok - ale zdziwiłbym się, gdyby opcja całkowicie zniknęła. No a jeśli faktycznie zniknie na dobre, to powtórzę się: reflektory według mnie będą takie jak dotąd. Czas pokaże, czy miałem rację.

A z odtwarzacza CD bym się cieszył, szkoda że trafia na listę opcji tak późno.

I jeszcze tak pobocznie: nie bardzo rozumiem takie wychwalanie Megane. W mojej opinii wnętrze w ogóle nie wyróżnia się na plus względem Focusa, na dodatek jest brzydkie (choć to kwestia gustu). Ja z tych dwóch aut mimo wszystko bezapelacyjnie brałbym Forda, właśnie przez wnętrze - i to pomimo tego, że nadwozie bardziej podoba mi się w Renault. Focus Mk4 najlepiej wygląda w wersji sedan, której u nas nie ma i pewnie nie będzie.

tryhp3
13-07-2019, 18:06
Dla mnie wnętrze Megane też jest brzydkie (ale ponoć bardziej miękkie) do tego stopnia, że zrezygnowałem nawet z jazdy próbnej, będąc w salonie.
Nie jest tak, jak tutaj piszą niektórzy, że Focus nie ma: nagrzewnicy (puki co ma i wygląda że zostaje w słabszych silnikach), wielowahacza czy CCD, m.in. wszystkie ST, Vigniale i Active maja wielowahacz. CCD jest do dokupienia w Vigniale czy ST. Moim zdaniem to świadoma polityka Forda. Chcesz coś extra to zapłać extra za wyższą wersję. Przeciętny zjadacz chleba i tak nie wie co to wielowahacz czy CCD, my sobie tutaj możemy dyskutować na forum do woli...
Focus jest piątym najlepiej sprzedającym się samochodem w Europie. https://www.wyborkierowcow.pl/najchetniej-kupowane-samochody-w-europie/
Jego łączna sprzedaż to połowa sprzedaży wszystkich samochodów KIA. Więc zachwalana tutaj przez pewnego użytkownika ;) CEED jakoś za dobrze się nie sprzedaje. XCEED raczej nie namiesza. Wygląda fajnie ale raczej na zdjęciach dla prasy w mocno jaskrawych nie sprzedawalnych kolorach.
Moim zdaniem większość kupuje oczami a tutaj poza drogą Mazdą 3 (tutaj lista zalet się szybko kończy), Focus nie ma konkurencji. Oczywiście cięcia nie są dobre (mnie akurat za bardzo nie dotknęły - mam Active) ale jak widać po sprzedaży Ford może sobie na to pozwolić.

forger
13-07-2019, 20:18
W Megance siedziałem krótko bo nic mnie tam nie przyciągnęło na dłużej. Bardziej deska Kadjara poliftowego mnie przekonuje. Co do XCEEDa to najciekawszy silnik czyli 1.6 204KM chyba nie będzie dostępny na starcie. Przynajmniej w UK mogą już zamawiać różne warianty ale w żadnym nie ma tego silnika. https://www.carscoops.com/2019/07/you-can-order-the-brand-new-kia-xceed-crossover-in-britain-from-20795/

boncio
15-07-2019, 12:12
Też uważam, że poza zabraniem spryskiwaczy nic się nie zmieni w dynamicznych ledach. One nadal mają mniej niż 2000lm, czy przed, czy po zabraniu spryskiwaczy.
Statyczne mają po 22W na moduł. To wielkość strumienia świetlnego na każdy moduł/żarówkę nie może przekroczyć 2000lm, a nie na całą lampę.
Może ktoś zrobi zdjęcie dynamicznego to się wyjaśni jaką mają moc?

Tichy
15-07-2019, 14:57
Miałem dziś lub jutro ale niestety wyjazd mi się narysował odbiorę z poślizgiem, z tym mienikiem to chyba przesadzone lekko, pewnie będę go mocno oglądał czy nie ma fizycznych błedów, nie panikowałbym

Cześć. No i jak tam? Odebrałeś już swojego Forda Focusa? Wszystko ok?

B4Bci4 z Bydzi
15-07-2019, 22:15

Dopiero za tydzień wracam , takie krótkie wczasy 😃, podzielę się opinią po , co i jak wyszło

piotrc87
16-07-2019, 15:39
Ja za to odbieram swojego Active'a jutro o 16:)

Marek191
16-07-2019, 16:55
Czekamy na wrażenia z jazdy. Który silnik? Jestem też zainteresowany Activem;-)

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

piotrc87
16-07-2019, 23:04
Czekamy na wrażenia z jazdy. Który silnik? Jestem też zainteresowany Activem;-)

1.5 EB 150KM A8

Trochę pojeżdżę i coś na pewno napiszę, ale to na chłodno, bo na razie ekscytacja:)

krolik
17-07-2019, 08:48
O to czekam na recenzję. Będę mieć taki sam silnik w automacie i jestem bardzo ciekawa jak wrażenia.

boncio
17-07-2019, 10:16
piotrc87 nasłuch.uj w szczególności dudniącego wydechu ;) A tak serio napisz czy taki jest.

focus_st-line
17-07-2019, 14:01
Jestem po wstępnej wycenie focusa w salonie bemo-motors w poznaniu.
Dostałem sporą zniżkę bo aż 13% (biorę na firmę) - gdzieś czytałem że można więcej ale to i tak w sumie już dużo.
Wybrałem wersję st-line kombi z praktycznie wszystkim co było możliwe do dodania poza dachem panoramicznym bo przez to, że obniża się sufit o kilka centymetrów to głową już praktycznie haczę.
Niestety wróciłem z wakacji i okazało się że jest problem z silnikami - ja wybrałem oczywiście 1.5 180KM automat
Jeszcze kilka dni temu był jeszcze dostępny 150KM a teraz w automacie został tylko 125.
Wytłumaczy mi ktoś co co się stało?
Coś poczytałem że problem z emisją spalin. Ale dlaczego w takim razie znikają jeden po drugim. Nie rozumiem tego.
Silnika 1.0 nie kupię bo trochę słabo. Ta wersja 150KM już tak średnio mi pasuje nawet
Te silniki będą jakoś przerabiane? Czy może trzeba poczekać i wersja 180KM wróci
Podpowiedzcie bo już chciałem zamawiać a tu lipa:/

tryhp3
17-07-2019, 14:29
12-13% to podstawowa zniżka ze wejście do salonu.

AdoKrycha007
17-07-2019, 14:41
śmiech na sali taka zniżka. wejdzie bezdomny z ulicy i tyle się dostanie cennikowo. ja dostałem 17% + gwarancje dłuższą, a nie brałem max wypasu, bo do zapłaty wyjdzie ~90k.

CHARONSKI
17-07-2019, 20:56
Za tą kupę złomu, jak czytam w postach, to powinni dopłacać.

lukbin
17-07-2019, 22:06
Jestem po wstępnej wycenie focusa w salonie bemo-motors w poznaniu.
Dostałem sporą zniżkę bo aż 13% (biorę na firmę) - gdzieś czytałem że można więcej ale to i tak w sumie już dużo.
/

Pewnie byłeś na mogilenskiej. Spokojnie możesz uzyskać 16 oczek. Plus dywaniki gumowe i mata do bagażnika. Niestety jest problem z silnikami 1.5. Miałem swojego odebrać do 2 września. Na początku lipca dostałem info, że data produkcji to 13 sierpnia. Pojechałem po tygodniu do salonu zapytać co i jak. Dostałem info że dopiero w połowie września dopiero będzie produkowany. Musiałem zrezygnować. Nie mogłem tyle czekać na auto, po 2 nie wiadomo czy faktycznie byłby w połowie października, a po 3 nie opłaca się kupować auta na koniec roku bez wyprzedaży rocznika. Od nowego roku w Focusach nie będzie montowany silnik 1.5 150km. Taką informacje dostałem od sprzedawcy.

wojtek1994
19-07-2019, 18:22
Hej, Zamówiłem Focusa ST Line 1.5 182KM w maju. Nie mam jeszcze daty produkcji. Na umowie mam datę 31.wrzesień. Dealer twierdzi, że jest szansa (mała, ale jest), ale ja za bardzo nie chce w to wierzyć, bo ani daty produkcji ani żadnego info... Jaka jest wasza opinia?
Dodatkowo zamówiłem wersję ze szklanym dachem. Jestem wysoki (196cm). W zwykłym twardym dachu było ok, ale nie testowałem szklanego- nie jest niższy?

Trochę zraziło mnie to co czytam tutaj i zastanawiam się czy jeśli auto i tak ma znikome szanse na dojście do salonu w wyznaczonym terminie to nie zamówić auta innej marki, którą mam na oku. Nie chcę jedynie stracić zaliczki.

skylla1
19-07-2019, 20:54
Widać, że Forda wcześniej nie miałeś, bo gdybyś miał, nie bał byś się kupować kolejnego. Wejdź na forum tej innej marki i zacznij szukać kolejnej:).

tryhp3
19-07-2019, 21:20
Jaka jest wasza opinia?
Dodatkowo zamówiłem wersję ze szklanym dachem. Jestem wysoki (196cm). W zwykłym twardym dachu było ok, ale nie testowałem szklanego- nie jest niższy?

Zawsze szklany dach będzie niższy.

AdoKrycha007
20-07-2019, 07:40
Nie stracisz zaliczki jeśli data odbioru z umowy kupna będzie przekroczona. Nie martw się, ja mam już przekroczoną o prawie 3 msc :P

mskgs
20-07-2019, 10:10
Zaliczki z definicji nie da się stracić. Zawsze musi być zwrócona, nawet jeżeli nie dojdzie do transakcji. Zwrotowi (w uproszczeniu) nie podlega zadatek.

wojtek1994
20-07-2019, 19:11
Zasady znam- czytałem umowę. Jeśli do terminu określonego w umowie nie otrzymam auta, to kwota, którą wpłaciłem (zadatek) zostanie mi zwrócona.
Moje pytanie bardziej dotyczy tego czy w ogóle jest szansa, że auto do mnie dotrze do 30.09 jeśli nie ma jeszcze żadnych szczegółów o jego produkcji

cattani75
20-07-2019, 19:47
Jeśli zadatek, to ma być zwrócony w dwukrotnej wysokości.

wojtek1994
20-07-2019, 20:56
Pytanie było troszkę o coś innego. Dodatkowo - czy zna ktoś szczegóły ile dach panoramiczny zabiera miejsca jeśli chodzi o wysokość?

B4Bci4 z Bydzi
20-07-2019, 22:12
Zasady znam- czytałem umowę. Jeśli do terminu określonego w umowie nie otrzymam auta, to kwota, którą wpłaciłem (zadatek) zostanie mi zwrócona.
Moje pytanie bardziej dotyczy tego czy w ogóle jest szansa, że auto do mnie dotrze do 30.09 jeśli nie ma jeszcze żadnych szczegółów o jego produkcji

Na razie nie masz się czym przejmować w umowie masz jak najbardziej realny termin, Niemcy mają teraz jakoś przerwę wakacyjną w produkcji

dafca
21-07-2019, 01:17
Zamawiałem samochód w listopadzie i już wtedy nie było podgrzewanych spryskiwaczy w pakiecie winter. Obejmował on 3 pozycje : podgrzewaną przednią szybę, podgrzewane przednie fotele i podgrzewaną kierownicę.

Coś mi się nie zgadza. Na początku 2019 roku zamawiałem swojego ST-Line z pakietem Winter i mam podgrzewane spryskiwacze. Była też o nich mowa w katalogu Focusa na 2019 r.

forger
21-07-2019, 15:05
Pytanie było troszkę o coś innego. Dodatkowo - czy zna ktoś szczegóły ile dach panoramiczny zabiera miejsca jeśli chodzi o wysokość?

Ilość miejsca od siedziska do sufitu wynosi 98,7 cm, a z oknem dachowym 95,1 cm.

wojtek1994
22-07-2019, 13:21
Ilość miejsca od siedziska do sufitu wynosi 98,7 cm, a z oknem dachowym 95,1 cm.

Dziękuję,
Gigantyczna różnica w moim przypadku.

Rafał1910
22-07-2019, 14:33
Witam,
Zamówiłem Forda Focusa 1.5 150KM St line business 26 marca do tej pory nie mam daty produkcji ale handlowiec powiedział że samochód jest w kompletacji i ma nadany nr VIN czy to jest możliwe ?

AdoKrycha007
22-07-2019, 14:56
Możliwe. Z zamówieniami Foki MK4 wszystko jest możliwe. Ja od 12.02 jeszcze nie mam, ponoć produkcja 7.08 i odbiór na początku września - się zobaczy, bo już 2 razy termin był przesuwany, więc kolejna data kompletnie na mnie nie robi już wrażenia...

Rafał1910
22-07-2019, 15:17
Też już raz miałem przesuwaną datę produkcji, ale dziwi mnie że nadali VIN a nie ma daty i podobno te silniki 1.5 zostają tylko że takie zapotrzebowanie jest na rynek zachodni. Ja za oczekiwanie wynegocjowałem powłokę ceramiczną z certyfikatem na 5 lat za 3,500 tys. zł. Samochód katalogowo 112300 po rabacie 96500 plus w tym powłoka, to wychodzi 19300 zł rabatu. Chyba dobra cena za oczekiwanie ?

hindus
22-07-2019, 15:23
Czyli rabat 14%. Koledzy mieli wyższy jeśli dobrze pamiętam ;) https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=295072

AdoKrycha007
22-07-2019, 15:32
tragedii nie ma, ale zdecydowanie pół roku temu jakoś chcieli dawać ciut większe te rabaty.

Rafał1910
22-07-2019, 15:42
Mam kolegę w salonie i on mówił że zawsze rabat pod indywidualne zamówienie będzie inne niż na samochód z placu już sprowadzony który salon chce pozbyć się. A jest ktoś kto zamawiał w marcu a ma już datę produkcji ? tylko na silnik 1.5 Ecoboost. Jeszcze jedno pytanie lakierowany dach na czarno wypadł z zamówienia, bo ja zamawiałem 26 marca i jestem ciekawy jaki przyjedzie ?:D

arturek
22-07-2019, 15:47
Mam kolegę w salonie i on mówił że zawsze rabat pod indywidualne zamówienie będzie inne niż na samochód z placu już sprowadzony który salon chce pozbyć się.[...]

ale który przypadek jest bardziej opłacalny = kiedy jest większy rabat?

pozdrawiam

AdoKrycha007
22-07-2019, 16:05
My tutaj dyskutujemy tylko o zamówieniach pod siebie - przecież nikt, kto bierze z placu, nie pisałby tu, że czeka parę tyg/msc na odbiór :)

Rafał1910
22-07-2019, 16:15
ale który przypadek jest bardziej opłacalny = kiedy jest większy rabat?

pozdrawiam

Jak się bierze z placu jest większy bo to salon ma z góry narzucony dany model od producent.

tryhp3
23-07-2019, 14:26
Planują może wprowadzić wersję sedan do EU? Widzę, że dodali akcesoria do tej wersji.

B4Bci4 z Bydzi
23-07-2019, 18:34

dzisiaj w końcu wyjechałem z salonu, auto w terminie, to co chciałem to dostałem, praktycznie 2 dni z głowy, ze względu na mój brak czasu wolnego, wszelkie moje uwagi zostały przyjęte w protokole przejęcia, drobne sprawy które mi poprawią za kilka dni, z mojej wersji faktycznie wypadł wielowachacz ale jakoś przeboleje i tak jeździ się super, silnik benzyna 1.5 / 150 km, więc nie ma co panikować z terminami wydaje mi się

Rafał1910
23-07-2019, 21:25
A kiedy zamawialeś i jakie uwagi zgłaszaleś?

B4Bci4 z Bydzi
23-07-2019, 21:52
Spasowanie listwy ozdobnej, spasowanie reflektora i to tyle, zamawiałem 11 kwiecień

Rafał1910
23-07-2019, 22:29
To ja już nic z tego nie rozumiem, ja zamawiałem 26 marca i nawet nie mam jeszcze daty produkcji chodź VIN jest.

AdoKrycha007
24-07-2019, 07:24
Nie ma co rozumieć - pisałem Ci już tu i nie tylko ja, że z zamówieniami MK4 jest loteria w całej PL - jeden czeka pół roku i nic (jak ja), a drugi 2 msc i ma auto. Nic z tym nie zrobisz, to loteria! Poczytaj ten wątek lepiej, to nie będziesz musiał pisać. Ja jestem tu na forum chyba jedyny, który czeka tak długo, od lutego, i świadomie dalej nie zrezygnowałem z zakupu. Kilka osób zrezygnowało tutaj i pisali o tym.

benykamil
24-07-2019, 07:45
Adokrycha007 u mnie sytuacja jest podobna. Zamówienie początkiem lutego, ostatnio dopiero nadany VIN i data produkcji na bodajże 6 sierpnia.

AdoKrycha007
24-07-2019, 08:25
no to jest nas dwóch :) mój ma datę 7.08, ale to już 3 data po przesunięciach więc mnie to nie rusza :D

Rafał1910
24-07-2019, 12:01
A negocjowaliście umowę wzamian za oczekiwanie i czy podpisywaliście nową umowę. Bo moja skończyła się miesiąc temu a nowej nie podpisałem, a zmieniło się sporo np. nie będzie czarnego dachu, czy wielowahacz z tyłu.

Ze_ja
24-07-2019, 12:38
z zamówieniami MK4 jest loteria w całej PL - jeden czeka pół roku i nic (jak ja), a drugi 2 msc i ma auto. Nic z tym nie zrobisz, to loteria!

Może i loteria, choć mi to wygląda na zabieg w rodzaju "mnóstwo ludzi anuluje zamówienia, więc są wolne okienka i nowe zamówienia udaje się w nie wcisnąć, ale tych, co nie zrezygnowali, trzymamy w systemie i nic nie ruszamy - będzie, co będzie."
Prawdopodobnie to, że klienci w wielu krajach porezygnowali skutkuje tym, że są wolne "sloty" i system stara się je zapełnić, zamiast przesunąć do przodu wcześniej zamówione (choć już i tak często opóźnione) zamówienia. Taka dziwaczna metoda by do Forda bardzo, ale to bardzo pasowała ;)

AdoKrycha007
24-07-2019, 14:40
A negocjowaliście umowę wzamian za oczekiwanie i czy podpisywaliście nową umowę. Bo moja skończyła się miesiąc temu a nowej nie podpisałem, a zmieniło się sporo np. nie będzie czarnego dachu, czy wielowahacz z tyłu.
Ja nie musiałem nic negocjować, bo w po-majowych zmianach mnie objęło tylko poszycie słupka A, tło reflektorów i chrom na dole szyby - czyli pierdoły, a z tła świateł się dodatkowo cieszę, bo czarne lepsze :)

piotrekk7
26-07-2019, 12:34
Cześć mam takie pytanie zamówiłem focusa stline 1.5 w kwietniu już raz mi przesunęli datę odbioru a mieli złe skonstruowana umowę bo miałem mieć odbiór do 31 lipca lecz odbiór się przesunął jakoś koniec sierpnia/wrzesień i teraz kwestia taka czy ktoś próbował jakoś walczyć o jakies profity za to? Jakieś akcesoria lub dodatkowy rabat? Bo nie chce rezygnować z auta już za długo na nie czekam ��

edmun
26-07-2019, 12:39
Ja rozumiem, że 125 stron do przeczytania może wydawać się dużo, ale odpowiedzi już padły w tym temacie.
O ile dobrze kojarzę, to można było wynegocjować dodatkowe lata gwarancji i (nie jestem pewien) jakieś akcesoria jak dywaniki

piotrekk7
26-07-2019, 12:58
Ja rozumiem, że 125 stron do przeczytania może wydawać się dużo, ale odpowiedzi już padły w tym temacie.
O ile dobrze kojarzę, to można było wynegocjować dodatkowe lata gwarancji i (nie jestem pewien) jakieś akcesoria jak dywaniki

Tak wiem czytałem sporo i każdy pisze co innego chciałem pytać osoby co już odebrały swoje auto i coś dostały za oczekiwanie . A jak to wreszcie wyglada z cięciem wyposażenia jak zamówiłem w kwietniu to jeszcze był wielowahacz ale teraz już zupełnie nie wiem na co mam zwrócić uwagę. Sprzedawca i kierownik upiera się przy tym, ze nic się nie zmieniło a ja tu widzę inne odpowiedzi co może się u mnie zmienić?

AdoKrycha007
26-07-2019, 13:44
Jak kupiłeś kombi, to wielowahacz zostaje w każdej wersji nawet najbiedniejszej. Jak hatchback, to sprzedawca może Cię kłamać - zresztą otwórz sobie cennik teraz na stronie Forda i masz zaznaczone gdzie został, gdzie nie i zobaczysz czy Twój konfig się łapie. Liczy się data produkcji, a nie data umowy.

Rafał1910
26-07-2019, 14:49
Właśnie się dowiedziałem że nie przyjmują już zamówień na silniki 1.5. Więc jest ciekawy ile zamówień zostanie zrealizowanych, jak tyle osób oczekuje na auto.

piotrekk7
26-07-2019, 15:13
Jak kupiłeś kombi, to wielowahacz zostaje w każdej wersji nawet najbiedniejszej. Jak hatchback, to sprzedawca może Cię kłamać - zresztą otwórz sobie cennik teraz na stronie Forda i masz zaznaczone gdzie został, gdzie nie i zobaczysz czy Twój konfig się łapie. Liczy się data produkcji, a nie data umowy.

Mam HB a produkcja ma być początek sierpnia a był zamówiony w kwietniu. Można coś z tym zrobić?

AdoKrycha007
26-07-2019, 15:24
Niektóre wersje HB mają, sprawdziłeś cennik z konfigiem?
A jedyne co można z tym zrobić to zrezygnować z kupna auta bez kosztów lub zaakceptować zmianę - tylko tyle :)

playlikeapro
26-07-2019, 17:31
Informacyjnie: zamowienie 22 maj ma date produkcji 31 lipiec oraz nadany numer vin. Za tydzien bede wiedzial czy sie produkuje :)

Vignale HB 1.5 ecoboost 150KM A8

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka